5.4 C
Belgrade
utorak, mart 19, 2024

Bassano in Teverina, manje poznata Italija

Na samoj granici između Umbrije i Lacija smestio se Bassano in Teverina, mali grad velikog srca. Stanovnici ovog grada vole da kažu da je to u stvari jedna prava mala Italija, mala po površini ali velika po duši

Bassano in Teverina se nalazi na izbočini stene, odakle se pruža prelep pogled na dolinu. Nekada je mesto bilo na vrlo važnom strateškom položaju, budući da su putnici koji su dolazili sa zapada morali proći selo na putu prema reci Tibar. Gradić se nalazi na oko 65 kilometara udaljenosti od Rima.

Naselje je dosta staro, postojalo je još u doba Etruraca, ali je ostalo napušetno kada su Rimljani preuzeli vlast. Negde u 9. i 10. veku selo se ponovno naseljava, i život počinje da cveta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Lazio (@visit_lazio)

Mesto je podignuto i koncetrisano oko dvorca i crkve Santa Maria dei Lumi, koja je većim delom obnovljena. Najinteresantniji sadržaj u naselju je zanimljiva obrambena kula sa satom, koja krije zvonik stare crkve iz 11. veka.

Pored toga, u mestu ima puno zanimljive arhitekture, kuća i zdanja koja su stara po nekoliko vekova. Treba navesti da je gradić vrlo blizu svetski poznatog Parka čudovišta i dobra je baza za istraživanje mnogih istorijskih i veličanstveno netaknutih gradova u severnom Laciju i južnoj Umbriji.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

U samom mestu nema puno turista, pa je pravo uživanje posetiti ga. Od Rima je udaljeno i manje od sat vremena vožnje, i obavezno ga treba staviti na turističke mape. Tu možete prošetati i upoznati pravu Italiju, popiti po koju čašicu sa meštanima ili probati neki pravi italijanski specijalitet u lokalnom restoranu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -