Većina nemačkih kulinarskih klasika podseća na detinjstvo. Po tome kako su ih baka ili mama pripremale, u kojim su se prilikama služili, kako su se uvek jeli u društvu. Drugim rečima, oni su bili hrana za dušu i stomak, a takav je i ovaj nemački klasik. Utešan, univerzalan i uvek poželjan
Bratkartoffeln je pečeni ili prženi krompir, obično sa slaninom ili šunkom, kako bi dobio taj neodoljiv miris i ukus. On je hrskav i jednostavan, zbog čega i jeste omiljen kod Nemaca. Pored toga, on odlično ide kao prilog uz gotovo sva jela, ribu, meso ili neko drugo povrće.
View this post on Instagram
Prženi krompir je klasično, svestrano nemačko jelo koje se lako prilagođava dodatnim sastojcima i dolazi u različitim kombinacijama ukusa. Krompir se tradicionalno reže na kockice ili kriške, nakon čega se kombinuje sa lukom, povrćem ili raznim svežim biljem i začinima. Uglavnom se prži na masnoći, najčešće na maslacu ili ulju, a može biti pečen u rerni. Za razliku od pomfrita, bratkartoffeln je deblje sečen i punijeg je ukusa.
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Glavna stvar kod ovog specijaliteta su hrskavi, zlatni i hrskavi krompiri koji ostaju mekani i nežni iznutra. Jednostavan i pristupačan, bratkartoffeln je uobičajeno restoransko jelo, često se naručuje kao prilog uz kobasice, nakon čega obavezno ide krigla piva. Međutim, to je popularno i domaće jelo koje se dosta često priprema u svim prilikama.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.