24 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Bled među najlepšim gradovima sveta

Poznati magazin o putovanjima Condé Nast Traveler je uvrstio jedan grad iz našeg regiona na listu najlepših malih gradova na svetu. Iako je nagrada za najlepši otišla u Španiju, visoko rangiran je i jedan mali gradić sa sverozapada Slovenije

Conde Nast Traveler je objavio listu 50 najlepših malih gradova na svetu, gradova sa svih krajeva sveta, sa svih kontinenata. Urednici su napravili listu, a neki od kriterijuma za odabir su bila glavna arhitektonska i prirodna obeležja. Na listi se nalazi i Bled, koji se zaista zasluženo našao među najlepšim malim gradovima sveta.

Teme koje su birali urednici Conde Nast Traveler-a bile su različite, od popločanih i kaldrmisanih uličica, stare arhitekture i građevina do neverovatnih prirodnih pejzaža. Lista je detaljno sastavljena i na njoj se nalazi čak i jedan arktički grad, kako bi cela planeta bila obuhvaćena.

Albarasin

Najlepši gradić na svetu je Albarasin (Albarracín) iz Španije. Nalazi se u provinciji Teruel, a prema popisu iz 2018. godine ima malo više od 1.000 stanovnika. Mesto je posebno ne samo po prirodi, okružen je rekom i veličanstvenim stenama. Njega posebno kvalifikuje za najlepši mešavina muslimanskog i hrišćanskog uticaja i nasleđa.

Bled

Za Bled magazin navodi da je s razlogom ne samo jedna od najposećenijih destinacija u Sloveniji, već i u Evropi. Bled je poznat u svetu po fascinatnom pejzažu i divljoj prirodi, posebno po istoimenom jezeru. Na jezeru postoji samo jedno ostrvo, koje je mnogim posetiocima privlačnije od ostali ostrvskih grupa na svetu. Bled predstavlja biser Slovenije i idealno je mesto za odmor tokom cele godine. Bled posećuju turisti najviše zbog toga što ova destinacija obezbeđuje posebno iskustvo.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Jezero Bled je nalazi se na severozapadu zemlje, na nadmorskoj visini od 475 metara u Julijskim Alpima. Sam grad Bled ima oko 5.000 stanovnika, a cela opština 11.000 stanovnika. Od glavnog grada Ljubljane je udaljen nešto više od 40 kilometara.

Listu 50 najlepših malih gradova možete pronaći na zvaničnoj internet stranici magazina.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -