18.6 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Stay Away! Amsterdam protiv masovnog turizma

Amsterdam je smislio kako da smanji broj turista u gradu, kako bi omogućio lokalnom stanovništvu i komunalnim službama normalno funkcionisanje. Nova kampanja je pokrenuta pre svega protiv turista koji dolaze u grad kako bi se “zabavljali”. To podrazumeva danonoćno uživanje u svim blagodetima koje grad pruža, bez zadrške i kontrole

U novoj kampanji Stay Away grad Amsterdam se bori protiv masovnog turizma, i to je samo jedna od kampanji koje će biti pokrenute u godinama pred nama. To podrazumeva pokušaj da se ograniče bilo kakvi dolasci mlađe populacije koja je u gradu u potrazi za zabavom.

Masovni turizam je odavno je uzeo maha u Amsterdamu, pa se najlogičnije prvi korak odnosio na zabranu pristajanja kruzera. Brodovi koji pristaju dovode desetine hiljada turista na jednodnevne izlete koji doslovno rečeno pustoše grad.

Trenutno kruzeri mogu pristati u blizini centra grada u Cruise Port Amsterdam koji se nalazi u središtu grada. Luka se nalazi unutar normalne pešačke udaljenosti od popularnih turističkih odredišta poput Kraljevske palate, kuće Ane Frank i četvrti crvenih fenjera.

Amsterdam je poznat po svojim muzejima, barovima i kanalima, kao mesto gde zabava ne prestaje. Kampanja Stay Away ima za cilj da prekine takvu praksu, u okviru koje je takođe i zabranjeno konzumiranje kanabisa na ulicama u četvrti crvenih fenjera.

Gradske vlasti su takođe zbog velike posećenosti turista odlučile da ograniče broj turističkih noćenja na 20 miliona godišnje. To što bi za početak iznosilo smanjenje za oko 10%, iako je udruženje građana tražilo da se broj noćenja smanji na maksimum 12 miliona godišnje.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Ostale mere se odnose na povećanje boravišnih taksi i ograničenja platformama za iznajmljivanje smeštaja, kao što je Airbnb. Ovakve uredbe nisu novost, i sa vremenom će postajati sve oštrije i ozbiljnije, jer grad od velikog broja turista ne može da funkcioniše. Kao poslednje rešenje se pominje i izmeštanje čuvene gradske četvrti crvenih fenjara na periferiju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -