17.3 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Unesko: Venecija će biti stavljena na crnu listu

Laguna u Veneciji nije zaštićena od klimatskih promena i prekomernog turizma, što će u vrlo bliskoj budućnosti dovesti do katastrofalnih posledica. Pored toga, nije zaštićen ni sam grad, a Italijani izgleda nemaju rešenje za ovaj ozbiljan problem

Unesko redovno prati sva mesta svetske baštine sa svoje liste i kaže da su ona u Veneciji u opasnosti. Ova organizacija preti da će Veneciju staviti na „crnu listu” ako Italija ne počne da se brine o istorijskim mestima. Takođe, neophodna je hitna reakcija oko očuvanja lagune i prirode oko grada.

Venecija se suočava sa dugotrajnim i ozbiljnim problemima koji zahtevaju hitnu reakciju. Ni jedan od njih, a ima ih puno, nije rešen jer grad nema zajedničku stratešku viziju za dugoročno očuvanje lokaliteta, navodi Euronews.

Venecija, poznata po svojim kanalima i kulturnim znamenitostima, godinama se bori sa prekomernim turizmom. Samo jednog dana tokom karnevala 2019. godine oko 193.000 posetilaca je zabeleženo u istorijskom jezgru grada. Upravo zbog takvih odluka grada, Unesko može da isključi grad sa svoje liste zaštićenih lokaliteta.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Italija nije napravila plan, bar trajan i sadržajan, od poslednje sednice Odbora 2021. godine, kada je Unesko pretio da će Veneciju staviti na crnu listu. Ukoliko se to i desi, Venecija će ostati ne samo bez sredstava koje Unesko obezbeđuje. Grad i sama lokacija će biti prepuštena da se sama o sebi stara. Ostaće bez mogućnosti stručnog savetovanja ili bilo kakve međunarodne zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -