Džin sonik je popularno piće u Japanu, gde već decenijama postoji tendencija konzumiranja lakših pića, gde je osnovni fokus na kvalitetu sastojaka. Takav je i ovaj koktel, u pitanju je osvežavajuće, kristalno čisto dugo piće, odlično izbalansirano, sa karakterom i finim ukusom
U Japanu je sve do sredine 1990-ih bio zabranjen kinin, glavni sastojak tonika, u hrani i piću. Tako je nastala i njihova varijanta džin tonika, džin sonik, koji je vremenom postao posebno piće, sa novim ukusom, novom pričom i pre svega novim identitetom.
Džin sonik je koktel koji sem tonika u sebi ima dodatak i soda vode, odnosno obične gazirane vode bez minerala. Kako bi poboljšali ukus koktela, stručnjaci su uz tonik džinu dodali i soda vodu i ceđenu limetu kako bi dobili balansiran ukus.
Čovek koji je najviše učinio za popularizaciju recepture je Seiji Oshiro. On je otvorio Hibiya Bar 1990. godine u Tokiju sa misijom da kulturu koktela učini dostupnom svima. Postigao je ogroman uspeh i prerastao u lanac od 30 barova. On je 1997. godine na svoj meni prvi dodao piće G&T, koje danas znamo kao Džin sonik.
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Japanski džin tonik je usled nedostaka kinina bio presladak, nije imao tipičan gorki ukus koji mu u stvari i daje karakter. Vremenom je koktel postao poznat i van Japana, pa se sve češće naručuje u raznim barovima širom sveta. Inače, dodavanje soda vode je postalo u poslednjim godinama izuzetno popularno.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.