17 C
Belgrade
utorak, maj 28, 2024

Sumela, duhovno utočište i turistički centar

Ovaj manastir je dugo vremena bio obrazovni centar regiona, i zbog svog izuzetnog istorijskog, kulturnog, ali i verskog značaja nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine

Sumela manastir je pravoslavni manastir u Turskoj koji se nalazi u regiji Crnog mora. Manastir je smešten u provinciji Trabzon i poznat je po svojoj lepoti, i po mestu gde je podignut. Ime manastira potiče od antičkog grčkog izraza „Melas“, što znači „crno“ ili „tamno“, a ime je dobijeno zbog crnih stena u kanjonu gde se manastir nalazi.

Izgradnja Sumela manastira je započeta u 4. veku od strane hrišćanskih monaha, a tokom vekova su dodavane brojne građevine i ukrasi. U 17. veku, tokom Osmanskog perioda, manastir je postao važan centar za hrišćanske molitve i kulturu.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika manastira je to što se nalazi unutar prirodne pećine. U manastiru se nalaze crkva, kuhinja, prostorije za stanovanje i druge zgrade. Zidovi i plafoni manastira su ukrašeni freskama.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Sumela manastir je postao popularna turistička destinacija i privlači posetioce iz celog sveta. Međutim, obnavljanje manastira i radno vreme za posetioce se mogu promeniti, pa je preporučljivo da se unapred informišete ako planirate posetu. Takođe, prirodna okolina oko manastira takođe nudi prelepe pejzaže i popularna je destinacija za planinarenje i aktivnosti na otvorenom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -