17.3 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Dubrovnik smanjuje broj apartmana za turiste

Stanovništvo Dubrovnika ostvaruje najbolje prihode od izdavanja stanova i apartmana. Međutim, oni zbog toga sve teže pronalaze mesto za život na području grada, jer je sve prilagođeno turistima. Masovni turizam, zarada ili miran život, pitanje je sad?

Dubrovnik smanjuje broj apartmana za turiste, novi Zakon o turizmu uskoro će omogućiti lokalnim vlastima da ograniče broj turističkih ležaja. To se pre svega odnosi na stambene zone, gde više neće biti moguće dobiti dozvole za nove apartmane.

U gradu od  49.000 smeštajnih kapaciteta, više od 35.000 u nekom je obliku privatnog smeštaja, a i taj broj se stalno povećava. Svi novi stanovi se prodaju pre početka gradnje i uglavnom završe kao apartmani. To novi zakon neće tolerisati.

Dubrovnik je na prvom mestu destinacija koje ugrožava masovni turizam. Ovaj grad u 2019. godini ugostio prosečno 36 turista po stanovniku, što je apsolutni rekord. Turistička poseta Dubrovniku može biti, a uglavnom i jeste, izuzetno isrcpljujuće i stresno iskustvo. Postoji nekoliko razloga za to, a problem su naravno turisti.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Dubrovnik živi od turizma, ali ako se takav trend nastavi, grad će postati tržište apartmana, a građani će živeti na periferiji, ako i tamo bude mesta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -