16 C
Belgrade
nedelja, maj 26, 2024

Srbija slavi vrhunac kulinarstva

Ugledni gastronomski vodič „Gault&Millau“ u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na svečanoj ceremoniji, 24. aprila, u hotelu Hayatt Regency u Beogradu, je proslavio vrhunske restorane i kulinarske talente širom Srbije. Ova godišnja manifestacija, koja predstavlja vrhunac u svetu gastronomije, okupila je elitu kulinarstva i gastronomskih entuzijasta iz zemlje i regiona

„Gault&Millau“ predstavlja vodič kroz izuzetnu kulinarsku ponudu Srbije, a „kape“ su dodeljivane u različitim kategorijama koje ističu vanredne talente i vrhunske restorane u domenu gastronomije.

Na samom početku promocije gastronomskog vodiča „Gault&Millau“ prisutnima su se obratili direktorka „Gault&Millau“ Srbija gospođa Mira Šemić, direktorka Turističke organizacije Srbije Gospođa Marija Labović i pomoćnica ministra turizma i omladine Dunja Đenić.

Najviše „kapa“ dodeljene su restoranima Fleur de Sel, Langouste, Salon 1905, Enso, Homa, JAM – Just A Maestro, La Pista, Project 72 Wine & Deli, Restoran 27, Restoran GIG, The Square koji su se istakli svojom izvanrednom kreativnošću, kvalitetom hrane i usluge. Ti restorani su postali sinonim za gastronomsku izvrsnost i ugled srpske kuhinje.

Uz to, nagrade su dodeljene i u šest pojedinačnih kategorija:
Najbolji somelijer: Ovaj prestižni naslov dodeljen je stručnjaku Predragu Gavriloviću (Legat 1903) čija je strast prema vinu i veština uparivanja vina sa jelima oduševila žiri.
Najbolji POP: Ova kategorija prepoznaje „PRETOP“ u Zemunu koji je osvojio srca javnosti svojom autentičnom atmosferom i ukusnim, pristupačnim jelima.
Najbolji poslastičar: Vrhunski poslastičar Zdravko Gavrilović (Hotel Square Nine) koji je bio u fokusu ove kategorije, prepoznat je po svojoj maštovitosti i izvanrednim slatkim kreacijama.
Mladi talenat: Ova nagrada je dodeljena mladoj kulinarskoj nadi Anđeli Risimić (Restoran Salon 5 A) koja se istakla svojom inventivnošću i veštinom u kuhinji.
Šef tradicije: Nagrada za Zoranu Mrenjicu (Salaš kod stare dunje) koja je najbolje predstavila tradicionalnu srpsku kuhinju, poštujući autentične recepte i tehnike kuvanja.
Šef budućnosti: Ova nagrada je dodeljena šefu Urošu Ivoševiću (Restoran GIG) koji je svojom inovativnošću i vizijom osvojio žiri, predstavljajući budućnost gastronomije.
Šef godine: Prestižna titula koja je dodeljena šefu Nikoli Stojakoviću (Fleur de Sel) čiji su rad, kreativnost i doprinos gastronomiji bili izuzetni tokom protekle godine.

Ovogodišnji „Gault&Millau“ događaj nije samo bio prilika za proslavu vrhunske gastronomske scene u Srbiji, već i platforma koja promoviše kulinarsku kulturu zemlje i inspiriše nove generacije kulinarskih stručnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Foto: Peter Irman

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -