18.6 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Šašljik – Kulturni i gastronomski simbol Kavkaskog regiona

Šašljik je više od običnog jela. To je pre svega kulinarski simbol i gastronomski izraz koji povezuje mnoge narode Kavkaskog regiona, Centralne Azije i istočne Evrope. Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan ražnjić nije samo hrana, već i deo identiteta mnogih zajednica. U Rusiji za šašljik kažu da je to muška hrana, i da samo muškarci  umeju da ga pripreme kako treba

Šašljik (Shaslik) ima dugu istoriju vezanu za nomadska plemena Centralne Azije i Kavkaza. Sam termin potiče iz turskog jezika, a praksa pečenja mesa na otvorenoj vatri verovatno datira iz vremena kada su lovci i ratnici koristili ovu tehniku za brzo pripremanje svežeg mesa. Vremenom je šašljik postao integralan deo kulinarske tradicije mnogih naroda, uključujući Ruse, Gruzijce, Jermene, Azerbejdžance i Turke.

Ovaj specijalitet ima prilično duboko ukorenjen kulturni značaj. U mnogim zemljama, priprema i konzumacija šašljika vezana je za proslave, porodična okupljanja i važne društvene događaje. On se priprema prilikom okupljanja prijatelja i porodice, kada se pali vatra i meso preče u krugu najbližih, kada se stvaraju trenuci zajedništva i radosti.

Priprema šašljika zahteva veštinu i pažnju. Izbor mesa je važan, najčešće se koriste jagnjetina, govedina ili svinjetina. Meso se seče na kocke i marinira u mešavini ulja, sirćeta ili limunovog soka, soli, bibera i različitih začina. Najčešće  su to luk, beli luk, peršun, majčina dušica ili origano.

Marinirano meso se niže na drvene ili metalne štapiće, dodaje se nešto od povrća, paradajz, luk i slično, formira se ražnjić koji se stavlja na unapred pripremljenu vatru, tj roštilj. Najčešće se koristi drveni ugalj koji daje poseban dimljeni ukus.

Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.

Interesanto je navesti da Rusi gotovo uvek kažu da ovaj specijalitet moraju muškarci da pripremaju, jer se ne “slaže sa ženskom rukom”. Ruskinje to osporavaju, a i to je deo rituala, dok se meso peče, pije se votka i raspravlja se o suštini života.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -