29 C
Belgrade
nedelja, jun 30, 2024

Makalo – čuvar imuniteta ali ne i društva

Ovo domaće jelo često nazivaju i prirodnim antibiotikom, čuvarem zdravlja, ali i hranom koja nije za društvo, jer sadrži veliku količinu belog luka

Makalo je tradicionalno makedonsko predjelo koje se pravi od belog luka, ali može sadržati i druge sastojke. Ovo jelo je toliko univerzalno, da odlično ide kao prilog uz druga jela, ali i samostalno kao namaz, posebno ako imate vruć hleb.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vasko Rusevski (@vaskorusevski)

Makalo je vrlo tradicionalno jelo bazirano na belom luku. Najosnovnija vrsta makala priprema se od luka, toplog ulja ili maslaca, sirćeta, vode i soli, koji se dodaju u posudu i dobro promešaju. Od ostalih dodataka, ide i sušena crvena paprika, paradajz, naseckani peršun, ljute papričice, pa čak i orasi ili jogurt. Dakle, pravog i originalnog recepta gotovo i da nema, jedino što je neizostavno je beli luk.

U ovom specijalitetu možete uživati ​​u svim ruralnim područjima Makedonije, ali i u urbanijim sredinama poput glavnog grada Skoplja. Odlično je kao dodatak uz roštilj, upotpunjuje razna druga jela i daje im poseban ukus.

Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.

Konzumiranje makala je deo makedonske tradicije i makedonske kulture. Pravi Makedonac mora jesti makalo, i tu nema rasparave, bez obzira na posledice i na prigovore okoline. Posebno je interesantno putovanje kolima ili autobusom sa društvom koje je uživalo u ovom specijalitetu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -