Šef ovog čuvenog restorana navodi da je njegova misija menjanje sveta preko gastronomije, što donekle i opravdava taj radikalni pristup ugostiteljstvu. Međutim, koliko god da taj pristup bude nekonvencionalan, u nekim trenucima pomalo i jeziv, uvek se traži “karta više”
Restoran Alchemist u Kopenhagenu ima jednu pomalo bizarnu ideju. Oni podstiču svoje goste da daju krv, nudeći im nesvakidašnje fajn dajning iskustvo. Transfuzija i ugostiteljstvo su izgleda kompatibilni, i idu zajedno.
Ovaj trenutno najkreativniji restoran na svetu želi da pokrene svoje goste da razmišljaju o planeti, životinjama, biljkama i ljudima. Šef Munk preko filozofsko-gurmaskog “pripovedanja” podstiče goste da budu empatični, osvešteni i proaktivniji. Upravo zbog toga je i osmišljeno posebno gastronomsko iskustvo, putovanje koje traje od tri do pet sati.
View this post on Instagram
Iskustvo se sastoji iz nekoliko faza. Prva se odigrava odmah nakon ulaska, restoran se nalazi u skladištu koje je Dansko kraljevsko pozorište sagradilo kao magacin za svoje kulise i rekvizite. Gosti ulaze u grupama i tokom večere prolaze kroz pet različitih prostora restorana. Svaka prostorija nudi jedinstveno čulno iskustvo, uključujući i vizualizacije koje se prikazuju na plafonu dok gosti jedu.
Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.
U luksuznom salonu, gde se poslužuju prvi zalogaji, pogled vodi ka mešavini kuhinje i laboratorije. Nakon toga, gurmanska avantura se nastavlja u kupolastom prostoru gde na plafonu možete videti “ples” plastičnih kesa koje se kreću kao meduze u okeanu. Ovde se degustira začinsko bilje, neverovatna grudva snega koja ima ukus paradajza, sirov morski jež pomešan sa nežnom guščijom džigericom. Za piće se služi bioluminiscentni ekstrakt iz meduza.
Transfuzija i ugostiteljstvo
Ovakvo holističko iskustvo košta 620 evra po osobi, a na rezervacije se čeka najmanje tri meseca. Šef Rasmus Munk želi da promeni način na koji razmišljamo o hrani. Radi se o menjanju sveta kroz gastronomiju, Munk želi da koristi gastronomiju kao platformu. U njegovom meniju ima zaista puno neuobičajenih specijaliteta, kao i eksponata u restoranu koji pričaju svoje priče.
Na meniju Alchemist restorana jedan takav specijalitet je Glad. U pitanju su tanka srebrna rebarca obložena su zečjim mesom. Služi se i sladoled u obliku kapi krvi s QR kodom koji podseća na moralnu obavezu davanja krvi. Pored toga, tu je i pileća noga zaglavljena u kavezu, koja gostima pokazuje brutalnost prema životinjama. Tokom večere sa na plafonu se prikazuje video sa zvučnim efektima zveckanja metalnih kaveza.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.