Mititei je nešto najbliže rumunskoj uličnoj hrani, iako se nešto vrlo slično može naći u skoro svim balkanskim zemljama. U pitanju je verovatno najomiljeniji specijalitet od mesa koji se priprema na roštilju, na ulicama gradova i u dvorištima kuća. Mititei je zapravo rumunski ćevap, po čemu se on razlikuje od našeg?
Mititei je tradicionalan ulični specijalitet koji je popularan i često se može pronaći na ulicama Rumunije. To je je vrsta mesnog specijaliteta sa roštilja koja se sastoji od malih, oblikovanih valjaka od mešavine mevenog mesa i začina. Ovaj rumunski ćevap se obično priprema od svinjetine, ali ponekad se koristi i junetina, ili jagnjetina.
Osnovna razlika od ćevapa na koje smo navikli je u mešavini začina. U smesu se dodaju začini poput majčine dušice, anisa, crnog bibera i belog luka, što ih čini aromatičnim i ukusnim. Za razliku od našeg tradicionalnog ćevapa, njihov ima dosta jači ukus i miris.
View this post on Instagram
Mititei se oblikuje u male valjke koji se zatim peku na roštilju, što daje specifičan ukus i teksturu. Ovaj specijalitet često se služi s kriškom svežeg hleba i crnim lukom, a neki dodaju senf ili drugi dodatak po izboru.
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Najpopularnija teorija o nastanku ovog specijaliteta kaže da je nastao kada je poznatom restoranu u Bukureštu ponestalo creva za punjenje kobasica. Kuvari su morali da posluže hranu, pa su meso oblikovali u male „kobasice bez opne“ i pekli na vatri, odnosno na roštilju.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.