18.3 C
Belgrade
utorak, septembar 16, 2025
Naslovna Blog Stranica 20

Mesto gde vreme uspori, a duša pronađe tišinu

0
Pijemont italija alje
Photo: Pexels/Kelly

U srcu severne Italije, okruženo valovitim vinogradima i tihim seoskim putevima Pijemonta, smešteno je malo mesto, selo koje izgleda kao da je iskočilo iz stranica neke bajke. Iako udaljeno tek nešto više od pola sata vožnje od Torina, Alje ostaje van radara masovnog turizma, čuvajući svoju eleganciju, istoriju i autentičan šarm za one koji žele da dožive Italiju na intimniji, iskreniji i dublji način

Prva stvar koju ćete primetiti kada kročite u Alje (Aglié) jeste tišina. Ne ona neprijatna tišina napuštenih sela, već bogata i spokojna tišina jednog mesta koje živi u sopstvenom ritmu, kao da vreme ovde teče drugačije. Centralni trg je mali, ali odiše dostojanstvom, a iz kafića dopiru mirisi espresa i domaćih kolača. No, prava zvezda sela je njegov veličanstveni zamak – Castello di Aglié.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ! IG ⊕ TURIN ® (@ig_turin_)

Ovaj barokni dvorac, nekada rezidencija dinastije Savoja, danas je muzej pod zaštitom Uneska. Njegove bogato ukrašene odaje, freske, biblioteke i vrtovi odražavaju snagu i sofisticiranost aristokratije nekadašnje Kraljevine Sardinije. Šetnja kroz njegove lavirinte zelenila i aleje stoletnih stabala podseća na scene iz italijanskih filmova i televizijskih drama – s razlogom, jer je upravo ovde snimana popularna serija „Elisa di Rivombrosa“. Ali više od same raskoši, zamak prenosi duh vremena u kojem je kultura bila deo svakodnevice, a arhitektura umetnost dostupna i na selu.

Alje nije mesto za one koji jure znamenitosti. To je za putnike koji žele da osete duh Pijemonta. Oko sela se prostiru vinogradi koji daju neka od najcenjenijih vina Italije, dok u seoskim restoranima možete probati specijalitete poput „bagna cauda“, „tajarin“ testenine i zrelih sireva karakterističnih za ovaj kraj. Lokalci su srdačni i ponosni na svoje poreklo, razgovor s njima često se završi pozivom da probate domaći likeri ili da zajedno sa njima berete lešnike.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

I upravo u tome leži razlog zašto treba posetiti Alje. Nije to destinacija na koju idete da biste rekli da ste je „videli“, već mesto koje vam se uvlači pod kožu, koje se ne zaboravlja i koje vas, možda i neprimetno, menja. To je Italija bez gužve, bez klišea, Italija koju osetite srcem.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Tamna strana veštačke inteligencije u ugostiteljstvu

0
Ugostiteljstvo u Španiji Digitalni barmen robot barista
Photo: iStock

Veštačka inteligencija već uveliko menja način na koji hoteli i restorani funkcionišu. Od algoritama za upravljanje prihodima, preko chatbot-ova za komunikaciju s gostima, do naprednih sistema za personalizaciju usluge – AI tehnologije su sve prisutnije u svakodnevnom radu ugostiteljskih objekata. Ipak, dok se industrija ubrzano digitalizuje, na pomolu su brojni problemi koji se često guraju pod tepih u trci za bržom, efikasnijom i „pametnijom“ uslugom

Na konferenciji HITEC 2025, Karl Vinston, osnivač i direktor Payne škole na San Dijego državnom univerzitetu, otvorio je goruću temu – Šta gubimo dok pokušavamo da sve više i više automatizujemo ugostiteljstvo? U svom izlaganju pod naslovom Tamne strane AI u ugostiteljstvu, Vinston nije pozivao na odbacivanje tehnologije, već na ozbiljno preispitivanje njenih etičkih i društvenih posledica. Po njegovim rečima, problemi veštačke inteligencije više nisu nešto što ćemo rešavati za 20 godina, oni su tu sada, pred vratima svakog hotela, navodi Hospitality Technology.

Jedan od prvih izazova koji se nameće jeste pouzdanost podataka. AI modeli često koriste tzv. sintetičke podatke – kompjuterski generisane informacije koje imitiraju stvarne istorijske zapise. Oni mogu biti korisni u prognoziranju potražnje ili formiranju cena, ali ako su ti podaci pristrasni, netačni ili neregulisani, posledice po poslovanje mogu biti ozbiljne. Zamislimo pogrešnu procenu na osnovu pogrešno naučenog obrasca – takva greška može značiti ne samo gubitak prihoda već i narušavanje poverenja gostiju.

Još veći problem je pristrasnost ugrađena u same algoritme. Vinston je skrenuo pažnju na to kako čak i jednostavna pretraga slika pojmova poput „sobarica“ ili „hotel menadžer“ otkriva duboko ukorenjene stereotipe. AI, naime, uči od ljudi – a ljudi imaju predrasude. Ako u obuci sistema ne postoji pažnja za raznolikost akcenata, kultura i društvenih normi koje nisu „zapadnjačke“, rezultati će biti neprecizni i potencijalno diskriminatorni. Time se AI ne samo kompromituje kao alat, već aktivno doprinosi širenju socijalnih nejednakosti.

U kontekstu ugostiteljstva, još jedna osetljiva tačka jeste pitanje privatnosti i nadzora. Hoteli danas sve više koriste biometrijske podatke, pametne kamere i napredne softvere koji analiziraju ponašanje gostiju. Malo koji gost zna da je možda sniman, analiziran ili čak prepoznat pomoću AI sistema. Vinston je izneo mogućnost vrlo bliske budućnosti – da policija zatraži snimke sa hotelskih kamera kako bi otkrila šta je neko govorio u lobiju. Da li hotel ima pravo da to preda? Da li je gost bio svestan da ga AI snima? Ko je vlasnik tih podataka? Ovde se otvara niz zakonskih i etičkih pitanja za koja sektor još uvek nema odgovore.

Osim što može ugroziti privatnost i poverenje, AI može biti zloupotrebljena. Generativni alati lako mogu da stvore lažne recenzije, što direktno utiče na reputaciju hotela ili restorana. Možda bi trebalo da se zapitamo da li je to zločin? Možda još nije definisan kao takav, ali je svakako realna pretnja koja može naneti ozbiljnu finansijsku štetu.

Na sve to, dolazi i pitanje radnih mesta. Automatizacija već menja dinamiku zaposlenja u ugostiteljstvu – recepcionari, konobari, pa i kuvari, suočavaju se s mogućnošću da ih tehnologija zameni. Još opasniji je osećaj nesigurnosti koji to izaziva. Zaposleni gube motivaciju, osećaju se nepotrebnim i isključenim iz procesa odlučivanja. Vinston je istakao da je od presudne važnosti da se radnici uključe u planiranje i implementaciju AI rešenja, kako bi razumeli da im tehnologija može biti saveznik, a ne neprijatelj.

I konačno, ono što se često zaboravlja u entuzijazmu oko novih tehnologija jeste – energija. AI sistemi zahtevaju ogromne količine električne energije. Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, do 2030. kombinovana potrošnja AI i kripto tehnologija mogla bi biti jednaka potrošnji čitavih država. Ako ugostiteljstvo želi da ide u korak sa održivim razvojem, mora ozbiljno razmisliti o ekološkom uticaju svog digitalnog napretka.

Na kraju, postavlja se pitanje – Može li ugostiteljstvo da ostane to što jeste, industrija zasnovana na ljudskom kontaktu i empatiji, ako se sve više toga prepušta mašinama? Već sada postoji rizik da algoritamske odluke, poput nadogradnji soba ili prioriteta usluga, postanu nevidljive, neobjašnjive i potencijalno nepravedne. A kada nestane struje, da li imamo plan? Da li ćemo gostu reći da se vrati za dva sata jer ne znamo kako da ga prijavimo bez asistencije veštačke inteligencije?

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Tehnologija može biti saveznik, ali samo ako je koristimo odgovorno. AI ne sme biti zamena za čoveka, već podrška u onome što je srž ugostiteljstva – toplina, pažnja i razumevanje. Zato je, kako Vinston navodi, krajnje vreme da ne pitamo samo „možemo li?“ već i „da li treba?“

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Thermana Laško osvojila nagradu za porodični turizam 2025

0
Zaboravite na pivo, vreme je za terme Posetili smo prelepo Laško

Thermana Laško proglašena jednom od 10 najboljih porodičnih destinacija u Evropi i dobitnik nagrade Bimboinviaggio Award 2025.

Hotel Thermana Park Laško ****superior osvojio je međunarodnu nagradu Bimboinviaggio Award 2025, koju portal bimboinviaggio.com dodeljuje najboljim evropskim destinacijama za porodični odmor.

Na svečanoj ceremoniji u prisustvu više od 150 turističkih stručnjaka, Thermana Laško je uvrštena među 10 najboljih porodičnih destinacija u Evropi. Stručni žiri nagradio je inovativnu ponudu za porodice, koja uspešno spaja zdravlje, zabavu i udobnost – u prijatnom i prirodnom okruženju.

Zaboravite na pivo, vreme je za terme Posetili smo prelepo Laško

Ova nagrada potvrđuje dugogodišnju posvećenost Thermane kreiranju nezaboravnih doživljaja za sve generacije. Posebno su istaknuti termalni bazeni pod staklenom kupolom, wellness programi za decu i odrasle, kao i brojne unutrašnje i spoljašnje igraonice.

„Ponosni smo na ovo priznanje jer pokazuje da porodice prepoznaju naš trud i autentičan pristup. Otvoreni smo za sve generacije – sa osmehom, razumevanjem i iskrenom željom da im pružimo više od odmora“, poručila je Tjaša Randl, predstavnica Thermane za italijansko tržište.

Ova nagrada predstavlja dodatni podsticaj Thermani Laško da i dalje bude sinonim za kvalitetan porodični odmor – posebno za goste iz Italije i cele Evrope.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Evropa gubi primat u svetu vrhunske kuhinje

0
Restoran fajn dajning
Photo: Unsplash/Delightin Dee

U Torinu je nedavno objavljena lista The World’s 50 Best Restaurants za 2025. godinu, i donela je jasnu poruku. Svet vrhunske gastronomije više nije fokusiran oko Evrope. Prestižno priznanje za najbolji restoran na svetu ove godine pripalo je peruanskom restoranu Maido, potvrđujući rastući uticaj Latinske Amerike i Azije na globalnu kulinarsku scenu

Lista The World’s 50 Best Restaurants, koja se već dve decenije smatra jednim od najvažnijih orijentira u svetu restoraterstva, sve više odstupa od klasičnog evropskog modela fajn dajning iskustva. Transformacija je postala vidljiva pre nekoliko godina kada je odlučeno da restorani koji su više puta osvajali prvo mesto, poput slavnog restorana Noma iz Kopenhagena, više neće konkurisati za glavnu nagradu. Umesto toga, za njih su kreirane posebne kategorije poput „Ikona svetske gastronomije“, koju je ove godine poneo čuveni italijanski kuvar Masimo Botura.

Lista za 2025. je tako potvrdila da visokogastronomski standardi više ne znače isključivo evropsku preciznost, već se sve češće oslanjaju na autentičnost, lokalne tradicije i inovativne koncepte iz dalekih krajeva sveta. Novi šampioni dolaze iz Perua, Tajlanda, Japana, Meksika i Argentine, dok su evropski restorani ove godine gotovo u potpunosti izostali sa samog vrha.

Evropa – Simbolično

Na listi se više ne nalazi ni restoran Hiša Franko iz Slovenije, kojim upravlja proslavljena kuvarica Ana Roš, iako je taj restoran nosilac tri Mišlenove zvezdice i bio prisutan na listi punih osam godina. Ove godine, nema ni predstavnika iz Hrvatske i Srbije, što se, s obzirom na promene u kriterijumima i geografskom fokusu, i moglo očekivati.

Za razliku od prošle godine, kada su se među prvih pet restorana našla tri iz Evrope (Geranium, Disfrutar i DiverXO), ovog puta Evropa gotovo da nije zastupljena u samom vrhu. Kritičari sve više pažnje posvećuju Dalekom istoku i Latinskoj Americi, a destinacije poput Bangkoka, Tokija i Lime sve češće zauzimaju centralno mesto u gastronomskim vodičima.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Na kraju, ono što lista za 2025. poručuje jeste da se vrhunska gastronomija neprestano menja, i da njena budućnost možda više ne pripada starom kontinentu. U tom duhu, nova imena i koncepti širom sveta postaju standardi nove globalne kuhinje, a epicentar ukusa se polako ali sigurno seli na druge meridijane.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Vodopadi Kravica, Boka Kotorska i Bled među najlepšim mestima Evrope

0
Amazon u srcu Bosne i Hercegovine
Photo: iStock

Vodopadi Kravica u Bosni i Hercegovini našli su se na ekskluzivnoj listi 27 najlepših mesta u Evropi, koju je objavio renomirani londonski magazin The Conde Nast Traveller. Ovo priznanje dodatno potvrđuje prirodnu vrednost i turistički potencijal Balkana, koji sve češće privlači pažnju svetskih medija i putnika

Evropa kao mozaik prirodnih čuda

Magazin ističe kako se Evropa, iako površinski mali kontinent, odlikuje izuzetnom raznolikošću pejzaža — od planinskih lanaca i glečerskih laguna do cvetnih polja, srednjovekovnih dvoraca i bajkovitih gradića. Lista je osmišljena kako bi podstakla putnike da istraže autentične prirodne dragulje koji nadmašuju klasične turističke rute.

Kravica: Smaragdna oaza mira

Vodopadi Kravica opisani su kao široki slapovi koji se ulivaju u smaragdnozelene bazene, okruženi gustom šumom. Za razliku od poznatijih hrvatskih slapova, poput onih u Nacionalnom parku Krka, Kravica ostaje manje posećena, pružajući mir i gotovo privatno iskustvo prirode. Upravo ta tišina i autentičnost čine ih jedinstvenom destinacijom za ljubitelje netaknute prirode.

Regioni Balkana pod reflektorima

Na listi Conde Nast Travellera našle su se i druge atraktivne lokacije iz regiona. Tu su hrvatsko ostrvo Brač, crnogorski Bokokotorski zaliv, slovenačko jezero Bled i Ohridsko jezero u Severnoj Makedoniji. Svaka od ovih destinacija nudi svoj prepoznatljiv karakter, spoj prirode, kulture i istorije.

Evropska lepota od Alpa do Azora

Uz balkanske bisere, magazin je uvrstio i poznate evropske destinacije poput italijanskog ostrva Kapri, nemačkog dvorca Nojšvanštajn, grčkih Meteora, islandske lagune Jökulsárlón i snežne finske Laponije. Svi ovi predeli, kako navodi magazin, izgledaju kao da su fotošopirani — iako nisu.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Poziv na otkrivanje lokalnih čuda

Magazin zaključuje da je sada pravo vreme da se otkriju ove prirodne lepote Evrope — ne samo one čuvene, već i one skrivene, lokalne. Među njima je i Kravica, kao podsetnik da i u našoj blizini postoje destinacije koje pariraju svetskim atrakcijama po svojoj lepoti i doživljaju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Bezbrižno leto i porodično druženje – Terme Sveti Martin

0

Stiže leto i budi se čežnja za odmorom, promenom, radošću i dragocenim danima sa najbližima. Ako još uvek niste osmilili zabavu i predah, koji će biti uspomena za sve generacije – na severu Hrvatske, u slikovitom Međimurju, nalaze se Terme Sveti Martin – mesto koje iz rizorta brzo prerasta u dom, mirnu luku i ono “jedva čekanje” za sledeću godinu. Od najmanjih prstića koji trčkaraju po zelenim prostranstvima, do onih odraslih pogleda koji ispunjeno posmatraju  radost – svi postaju zaljubljeni u okolinu, sadržaj i energiju mesta

Često se koncept odmora za odrasle i decu u potpunosti razlikuje i potrebno je dosta truda  i razumevanja kako bi se ti dani pretvorili u obostrano uživanje. Baš zato, akcenat Termi je na porodičnom povezivanju, zajedničkom druženju i beskonačnoj ljubavi i smehu. Kroz mnoštvo različitih aktivnosti, sati se pretvaraju u aktivan odmor koji pamti svaki član.

Rizort je smešten u 27ha prirodnog okruženja, guste šume i vinograda, kojim, često prošetaju i nestašni jeleni. U eri digitalizacije i urbanog života, pravi je luksuz stopiti se sa prirodom. Više od 700km biciklističkih staza daće vam slobodu da dišete punim plućima, posmatrate šarene krajolike i priredite deci nezaboravne trenutke zajedničkog druženja, učenja i spokoja. Staze kojim ćete okretati pedale ili šetati, vijugauju između drvoreda i zračaka Sunca, koji se probijaju kroz krošnje. A kada poželite da predahnete – tu su brojna piknik mesta, ušuškana i bajkovita. Zauzmite svoje mesto, okusite plodove prirode i gledajte kako život postaje smireniji i lepši, dok žagor i smeh voljenih, prati jedino cvrkut ptica.  Široka zelena polja, drvoredi i staze – sve zvuči pomalo nestvarno i “obojeno” ružičastom bojom, ali  Terme Sveti Martin daju vam utisak da ste, bar na kratko, izmešteni iz svakodnevnice i žurbe, jer je ovo koncept “drugog sveta” i sve je osmišljeno tako da porodični odmor preraste u nezaboravno iskustvo.

Ako vam je, pored tišine i neobaveznog smeha u prirodi, ipak potrebna i doza adrenalina i klinci su željni zabave, uputite se pravo ka Aquaparku MartiLandia, delu kompleksa koji nudi različite tobogane, vodene igre, atrakcije -poput maskota Martija i Martine, tematske zabave, radionice, nagradne igre i igrališta. I ne, ovo nije mesto na kom uživaju samo najmlađi, tu su sadržaji i za one starije. Zvuči pomalo neverovatno, ali – možda će ovoga puta deca pokušavati vas da odvoje od tobogana i bazena.

Pravo je vreme da proverite koliko ste spretni u različitim sportovima – košarci, tenisu, fudbalu, odbojci, stonom tenisu ili badmintonu, pa čak i gofu. Možda baš na nekom od velikih terena otkrijete da vaše dete gaji sportski duh i talenat. Ili se prisetite dana kada ste i sami uživali u igrama bez granica. Jedno je sigurno – smejaćete se iz dubine duše i konačno upisati najmlađe na neki trening po povratku sa odmora.

U blizini rizorta, možete isporbati aktivnosti poput vožnje kvada (avanturistički doživljaj koji je nezamenjljiv) ili zip-line-a. Ali, u okviru samog kompleksa na raspolaganju su vam kreativne radionice, planinarenje, razgledanje okoline iz voza, pa čak i zajedničko wellness iskustvo. U vremenu kada smo često razdvojeni jedni od drugih, završavajući obaveze i domaće zadatke, vreme provedeno u Termama Sveti Martin, pravi je podsetnik da porodičnu atmosferu i radost, ne možemo zameniti. Sećate se onog skrivenog blaga o kom ste pričali svojoj deci kako biste ih uspavali?

Konačno će moći da ga pronađu – skriveno je baš ovde. Preuzmite karte i uputite se u avanturu.

Da bi vaše leto bilo zaista nezaboravno – možete istražiti i lokalne festivale, kao što su: Forestland – jedan od najvećih muzičkih festival u Hrvatskoj, koji okuplja brojna popularna imena sa javne scene. Primera radi: Baby Lasagna je jedan od ovogodišnjih izvođača. Osim muzike, posetioci mogu uživati i u drugim sadržajima i slušati tonove elektronske muzike u dubini guste šume, baš kao na filmu.  Festival se održava od 18.-20. jula. Pored toga, ako ipak preferirate nešto drugačije – festival rimske kulture Halicanum na autentičan način pokazaće vam način života rimskog doba, omiljene igre, radionice, rimsku školu i vojne vežbe. Kroz predstave, hranu i piće, na trenutak ćete biti stanovnici nekog rimskog grada i to će, zasigurno, upotpuniti vaše leto.

Ali, u okviru samog rizorta, budite deo kids kluba, dečijih disko večeri, turnira, kvizova i karaoka, pa čak i DJ žurki za decu. I ne brinite, kada poželite sekund mira i tišine – ispod baldahina vas čeka masaža.

Terme Sveti Martin pružiće vam zadovoljstvo, avanturu i podsetnik da je odnos između roditelja i dece “mesto” gde ljubav počinje i nikada se ne završava, a Međumirje i ovaj nesvakidašnji rizort – postaće deo porodice.

Ivana Ninić

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Vozom iz Zagreba do Istre preko Slovenije

0
U Italiji predstavljeni “covid-free” vozovi
Photo: Pexels/SenuScape

U duhu evropskih ciljeva za održivu mobilnost i smanjenje emisije ugljen-dioksida, Hrvatska i Slovenija napravile su značajan korak u pravcu ekološki prihvatljivog transporta. Uvedena je nova železnička linija koja svakog petka povezuje Zagreb, Ljubljanu i Pulu, a povratak je planiran svake nedelje. Ova linija predstavlja više od običnog transportnog rešenja – ona simbolizuje moderni pristup putovanju, sa naglaskom na ekologiju, regionalnu saradnju i turizam

Održiva alternativa za vikend putovanja

Svaki petak novi voz polazi iz Zagreba, prolazi kroz Ljubljanu i nastavlja do Pule, omogućavajući putnicima udoban, siguran i znatno ekološki prihvatljiviji način putovanja u poređenju s automobilima ili avionima. Povratak iz Pule prema Zagrebu, takođe preko Ljubljane, organizovan je svake nedelje, što ovu liniju čini idealnim izborom za vikend putovanja.

Jačanje regionalne povezanosti

Nova železnička linija dodatno učvršćuje saobraćajne i turističke veze između Hrvatske i Slovenije. Ljubljana, kao važna evropska prestonica, dobija direktnu i redovnu vezu sa hrvatskom obalom, što može doprineti boljoj cirkulaciji turista i razmeni između gradova. S druge strane, Pula kao popularna destinacija u Istri, postaje još dostupnija putnicima iz unutrašnjosti.

Prednosti za turizam i lokalnu privredu

Povezivanjem tri važna grada – Zagreba, Ljubljane i Pule – voz otvara nove mogućnosti za razvoj održivog turizma. Turisti koji žele da uživaju u kulturnim znamenitostima, prirodnim lepotama i morskim čarima sada imaju jednostavan i direktan način da stignu do svog cilja. Osim toga, povećana dostupnost može doprineti većoj poseti lokalnim ugostiteljima, hotelima i manifestacijama, što je važan impuls za regionalnu privredu.

Ekološki značaj

Promocija železničkog prevoza kao alternativnog oblika mobilnosti ima direktan uticaj na zaštitu životne sredine. Vozovi emituju znatno manje CO₂ po pređenom kilometru u poređenju s drumskim i vazdušnim prevozom. Korišćenjem ove linije putnici aktivno doprinose smanjenju saobraćajnog zagađenja i jačanju ekološke svesti.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Nova železnička linija Zagreb–Ljubljana–Pula ne samo da unapređuje saobraćajnu infrastrukturu i regionalnu povezanost, već aktivno doprinosi ciljevima održivog razvoja. Kao deo šire evropske inicijative za dekarbonizaciju transporta, ona predstavlja model budućnosti – gde mobilnost ne dolazi nauštrb planete, već u skladu s njom.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ostrvo koje je sačuvalo pravu Dalmaciju

0
Prvić Hrvatska (3)
Photo: iStock

U srcu Dalmacije, nedaleko od Šibenika, smešteno je malo, ali izuzetno šarmantno ostrvo Prvić. Ovo ostrvo zauzima površinu od samo 2.4 kvadratna kilometra, i pravi je biser hrvatske obale, bogato istorijom, kulturom i prirodnim lepotama. Uprkos svojoj veličini, Prvić nudi posetiocima jedinstven doživljaj mira, autentičnosti i mirnog lokalnog mediteranskog života

Prvić je prvi put naseljen još u srednjem veku, a njegovo ime potiče od latinske reči „Privicium“, što znači „privatni“ ili „lični“. Ostrvo je kroz vekove bilo omiljeno utočište plemića koji su tu gradili svoje letnikovce i vile za odmor. Posebno je poznato po tome što je na njemu živeo i radio Faust Vrančić, renesansni naučnik, pronalazač i konstruktor prvog padobrana. Njegova zaostavština danas je vidljiva u Memorijalnom centru Faust Vrančić u Prvić Luci, gde su izloženi mnogi njegovi radovi i izumi.

Otkrivanje čarolije ostrva Prvić
Photo: iStock

Ovo ostrvo je takođe poznato po svojoj netaknutoj prirodi i kristalno čistom moru. Ovde nema automobila, što doprinosi očuvanju okoline i čini ga idealnim mestom za turiste koji traže beg od gradske vreve. Šetnje kroz maslinike, vinograde i bujne mediteranske vrtove pružaju posetiocima priliku da uživaju u mirisu lavande, ruzmarina i borova. Plaže na Prviću su uglavnom stenovite i šljunčane, ali nude savršen ambijent za sunčanje i plivanje u Jadranskom moru.

Dva sela, dve priče

Na ostrvu postoje samo dva naselja, Prvić Luka i Šepurine, svako sa svojim karakterom. Prvić Luka je nešto življa i poznatija zbog muzeja posvećenog Faustu Vrančiću, koji je svoje poslednje dane proveo upravo ovde. Šepurine, s druge strane, odišu rustičnom lepotom i mirnoćom, sa uskim kamenim uličicama, starim kućama i brojnim skrivenim uvalama.

Prvić Hrvatska (3)
Photo: iStock

Iako je Prvić malo ostrvo, njegovi stanovnici su ponosni na svoju bogatu kulturnu baštinu, ali i na posebno izraženu gostoljubivost. Naselja su zadržala su svoj autentični dalmatinski šarm sa kamenim kućama, uskim ulicama i malim trgovima. Lokalni restorani nude specijalitete dalmatinske kuhinje, kao što su sveža riba, morski plodovi, tradicionalni proizvodi od sušenog mesa, maslinovo ulje i domaće vino. Posebno su popularna jela pripremljena na tradicionalan način, poput ribe sa roštilja, brodeta ili pašticade.

Prvić nudi brojne mogućnosti za rekreaciju i aktivnosti na otvorenom. Osim kupanja i sunčanja, posetioci mogu uživati u ronjenju, jedrenju, vožnji bicikla i planinarenju. Ostrvo je takođe idealno za ljubitelje fotografije, jer svaka ulica, uvala i zalazak sunca pružaju savršene prizore za uspomene.

Prvić Hrvatska (3)
Photo: iStock

Ostrvo Prvić, sa svojom bogatom istorijom, netaknutom prirodom i srdačnim stanovnicima, predstavlja pravo blago Dalmacije. To je mesto gde se može osetiti duh prošlih vremena, uživati u lepoti prirode i degustirati autentični ukusi mediteranske kuhinje. Poseta Prviću nije samo odmor, već i putovanje kroz vreme koje ostavlja nezaboravne uspomene.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kako turizam menja Napulj – Na bolje i na gore

0
Napulj Italija Vezuv
Photo: Pixabay/stostank

Dve i po hiljade godina nakon svog osnivanja, Napulj doživljava pravi turistički procvat, ali istovremeno se suočava i sa negativnim posledicama koje mnogi gradovi dožive tek decenijama kasnije

U 2025. godini, kada Napulj obeležava 2.500 godina postojanja, gradska transformacija je toliko izražena da je teško pratiti njen tempo. U poslednjoj deceniji, potraga turista za „autentičnim“ i preduzimljivost lokalnog stanovništva doprineli su transformaciji ovog mesta. Promene se dešavaju širom grada, s pozitivnim i negativnim posledicama.

Nakon decenija zanemarivanja, negativnih stereotipa i bezbednosnih upozorenja, danas je postao nezaobilazna tačka na mapi posetilaca željnih „prave Italije“. Međutim, masovni turizam sa sobom donosi i brojne izazove.

„Divlje dete Italije“ dobija novo lice

Napulj je decenijama bio opisivan kao „grub“, što je često bio eufemizam za nagomilane probleme sa otpadom i kriminalom. Za razliku od besprekorno ulickanih destinacija poput Toskane, Amalfi obale ili Činkve Tere, Napulj je zračio sirovom autentičnošću.

Napulj sada intenzivno radi na rešavanju tih problema. Grad je najavio nove strategije za unapređenje upravljanja otpadom: nova internet platforma, bolje komuniciranje s građanima i uvođenje savremene tehnologije za praćenje prikupljanja otpada. Istovremeno, kriminal opada, krađa je u 2024. pala za 6%, a pljačke za gotovo 18% u odnosu na 2023. godinu.

Luksuzni hoteli i kruzeri u Napulju

Promene u gradu prati i promena turističkog profila. Sa krova luksuznog hotela Romeo Hotel Napoli, gosti uz šampanjac gledaju zaliv Napulja, Vezuv i dolazak kruzera. Tokom letnjih meseci, u Napulj dnevno pristanu tri broda, izbacujući na desetine hiljada turista.

Za razliku od Venecije i Santorinija, Napulj ima kapacitet da “primi” ovu masu turista i pa čak i da profitira. Prema rečima lokalaca, turisti s kruzera predstavljaju ključnu klijentelu za privatni prevoz, ture i prodavnice suvenira.

Luksuzni turisti takođe sve više otkrivaju Napulj. Trenutno postoji tek nekoliko hotela s pet zvezdica (za razliku od preko 50 u Rimu). Ipak, u pripremi su novi hoteli – Radisson, Roccoforte i Marriott.

Broj turista u Napulju porastao je za 15% u periodu 2023–2024, a struktura posetilaca postaje sve raznovrsnija. Ranije su dolazili uglavnom Italijani, Nemci i poneki Francuz. Sada dolaze Amerikanci, Britanci ili Australijanci, pa čak i putnici iz Indije i Južne Amerike, navodi Euronews.

Tamna strana turističkog buma

Turizam je doneo novu energiju, radna mesta i preduzetničke inicijative. Neki zapušteni kvartovi sada oživljavaju – otvaraju se kafići, umetnički prostori, mali hoteli, mladi pokreću biznise. Postoji i novi lokalni ponos, a turisti cene tradiciju, kuhinju, kreativnost.

Ipak, gradske vlasti moraju da preduzmu mere kako bi ublažile negativne posledice. Sve veći broj turista podstiče rast kratkoročnog iznajmljivanja, što je dovelo do stambene krize – slično kao u Barseloni ili Kanarskim ostrvima.

Studija iz 2023. pokazala je da je broj stanova na Airbnb-u u Napulju porastao za 553% između 2015. i 2019, posebno u najsiromašnijim delovima grada. Kirije koje su nekada bile 550–600 evra sada su 1.200–1.400 evra. Plate, međutim, ne prate taj rast, stopa nezaposlenosti među mladima i dalje je 43%.

Potrebna je strategija održivog turizma

Turistički pritisak se može smanjiti ako se gosti usmere i van centra i popularne obale. Postoje sjajni kvartovi koje turisti gotovo da ne posećuju. Bolje saobraćajne veze i jasnija signalizacija – naročito na engleskom – takođe bi pomogle.

Napulj se zaista promenio. Ljudi sada dolaze baš zbog Napulja, zbog hrane, umetnosti i te sirove lepote. Nije “ispoliran”, ali baš to ga čini posebnim. Grad danas balansira između dve krajnosti. S jedne strane, turizam mu donosi novu energiju, investicije i priznanje. S druge strane, grad rizikuje da izgubi ono što ga čini posebnim – svoju iskonsku, nedomestifikovanu prirodu.

Masovni turizam je, kao što pokazuje primer Napulja, mač da dve oštrice: može biti sredstvo za oživljavanje lokalne zajednice, ali i alat za njeno istiskivanje. Ključno pitanje za budućnost ovog grada jeste – da li može ostati Napulj, a da ne postane samo još jedna kulisa za fotografije?

Za one koji ga posete s poštovanjem i radoznalošću, Napulj ostaje jedno od najuzbudljivijih i najnepredvidivijih mesta u Italiji. Ali upravo ta autentičnost, zbog koje ga turisti sve više vole, mora biti očuvana i za one koji u njemu žive – da bi grad bio živ i sutra, a ne samo lep na slici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Povratak prirodi preko kašike skorupa

0
skorup krem sir kajmak

U srcu planinskih predela Crne Gore, među mirisima pašnjaka i zvukom zvona sa ovčijih torova, vekovima se pravi jedan od najautentičnijih mlečnih proizvoda Balkana – skorup. Ova bogata, masna mlečna krema nije samo delikates, već i simbol opstanka, gostoprimstva i duboko ukorenjene tradicije naroda sa planina

Šta je skorup i kako nastaje?

Skorup je mlečni proizvod koji se dobija skupljanjem zgrušane masne površine (kožice) sa prokuvanog mleka. Uglavnom se koristi ovčije ili kravlje mleko, a najkvalitetniji skorup potiče iz netaknutih, visokoplaninskih oblasti. Tu se stoka hrani isključivo prirodnom ispašom. Nakon što se pokupi, pakuje se u drvene posude ili čabrice, i čuva u sopstvenom maslacu ili sirutki, često i po nekoliko meseci, sve dok ne razvije pun, kremast i bogat ukus.

Gde je njegovo poreklo?

Tradicionalno, skorup je najviše vezan za severne i istočne delove Crne Gore, naročito okolinu Pljevalja, Durmitora i Zlatiborskog područja. Danas, Skorup sa Durmitora ili iz Pljevalja ima i oznaku geografskog porekla, čime je zaštićen kao autentičan proizvod sa specifičnim metodom pripreme.

Paralela sa Srbijom: Zlatiborski skorup – blizanac iz susedstva

U Srbiji, ovaj delikates je posebno poznat u zlatiborskom i sjeničkom kraju, gde ga domaćice sakupljaju na gotovo identičan način. U narodnoj tradiciji Zlatibora, kačamak sa skorupom i sirom predstavlja doručak šampiona, dok se u svečanim prilikama skorup služi uz pršutu, domaći sir i pogaču.

Zanimljivo je da su oba kraja – i crnogorski i srpski – zadržali iskonsku vezu sa prirodom i ručnu izradu proizvoda, bez aditiva i industrijske obrade. To skorupu daje jedinstven ukus koji se ne može pronaći u masovnoj proizvodnji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Onufrije (@onufritis)

Kako se koristi skorup danas?

Iako je nekada bio rezervisan za stočarska domaćinstva i goste od „posebnog“ značaja, danas ovaj rustikalni delikates sve češće nalazimo u modernim restoranima tradicionalne kuhinje. Uglavnom se koristi kao:

  • namaz za hleb i pogače
  • dodatak kuvanim jelima, poput proje, popare i cicvare
  • dodatak uz kuvani krompir ili pečeno meso

U turizmu, skorup postaje važan deo gastronomske ponude – gosti iz celog sveta žele da probaju „ono što jedu pastiri“. Često ga upoređuju sa italijanskim mascarponeom ili francuskim fromage frais, iako se skorup izdvaja po svojoj rustičnosti i dubini ukusa.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

U vreme kada se ceo svet okreće ka autentičnosti, prirodi i održivim praksama, skorup se izdiže kao hrana sa pričom – o planini, o porodici, o gostoprimstvu. Bilo da ste na Zlatiboru, u Pljevljima ili na Durmitoru, ne propustite priliku da probate ovaj zaboravljeni biser balkanske kuhinje.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Izola slovenija

Izola – slovenački biser na obali Jadrana

0
Izola, smeštena na slovenačkom primorju između Kopra i Pirana, jedno je od onih mesta gde vreme teče sporije, a život se odvija u ritmu...

Leto i dalje traje!