18.9 C
Belgrade
petak, jul 18, 2025
Naslovna Blog Stranica 21

Remisens hoteli: Uživanje u eleganciji i luksuzu na obali Jadranskog mora

0

Remisens hotel grupa krije prave dragulje smeštene u Cavtatu u Hrvatskoj i u Portorožu, Slovenija. Sa ukupno 1063 sobe raspoređene u šest objekata na dve destinacije, Remisens hoteli nude kategorizaciju od tri do pet zvezdica koje predstavljaju idealnu kombinaciju elegancije i vrhunske usluge

Remisens hoteli

U Portorožu, Remisens Hotel Metropol oduševljava svojim sofisticiranim ambijentom i vrhunskom uslugom. Sa čak devet moderno opremljenih konferencijskih dvorana, ovaj hotel je idealan za poslovna događanja i konferencije, pružajući besprekornu kombinaciju poslovnog i luksuznog iskustva. Nedaleko od Metropola nalazi se Remisens Hotel Lucija, mirno utočište sa dodatkom luksuza za one koji traže opuštajuće iskustvo.

Remisens hoteli

U Cavtatu, hoteli Epidaurus i Albatros upotpunjuju Remisens ponudu u regiji, donoseći svojim gostima šarm ovog istorijskog grada. Bez obzira tražite li idealno mesto za odmor, poslovno putovanje ili porodičnu avanturu, Remisens hoteli će vas osvojiti svojom besprekornom uslugom i toplim gostoprimstvom.

Remisens hoteli

Otkrijte izvanredno iskustvo uz Remisens hotele u Portorožu i Cavtatu. Bez obzira jeste li poslovni gost ili tražite savršeno mesto za opuštanje, Remisens hoteli će nadmašiti sva vaša očekivanja, nudeći nezaboravno iskustvo uz obalu Jadranskog mora. Obe destinacije spajaju bogato kulturno i istorijsko nasleđe, a zahvaljujući neprestanim ulaganjima u destinacije, iz godine u godinu pružaju sadržaje i gastronomiju vrhunskog kvaliteta.

Pozivamo vas da zaronite u svet uživanja uz Remisens hotele i doživite vrhunski komfor, kao i da iskusite spoj elegancije, luksuza i nezaboravnih trenutaka koji će vas uvek iznova privlačiti.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

U Novom Sadu održan prvi „Travel Startup“

0

U Naučno-tehnološkom parku Novi Sad, održana je prva manifestacija posvećena inovacijama u turizmu – “Travel Startup” – koja je okupila startape, predstavnike institucija, turističke profesionalce i IT stručnjake s ciljem da otvori važna pitanja o budućnosti turizma i ulozi tehnologije u njegovoj transformaciji.

Manifestaciju je otvorio direktor Naučno-tehnološkog parka, prof. dr. Srđan Kolaković:

Veliko mi je zadovoljstvo što je Naučno-tehnološki park Novi Sad danas domaćin manifestacije Travel Startup, koja na jedinstven način spaja inovacije i turizam – dva sektora čija se budućnost sve više prepliće. Zahvaljujem organizatorima i partnerima ove manifestacije i radujem se novim idejama i saradnjama koje će proizaći iz današnjih razgovora.”  On je u svom obraćanju istakao kako veruje da primenom ICT rešenja i digitalnih inovacija možemo unaprediti turističku ponudu i da Naučno-tehnološki park Novi Sad stoji na raspolaganju svima koji žele da razvijaju i testiraju svoje ideje, pronađu partnere i investitore i izgrade proizvode koji menjaju stvarnost.

Učesnicima se obratio i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr. Nenad Ivanišević, koji je podvukao značaj sistemske podrške turizmu i razvoju digitalnih rešenja kao odgovora na potrebe savremenih putnika. Istakao je da je za opstanak na tržištu ključno prilagođavanje modernim potrošačima i savremenim kanalima komunikacije: „Ako hoćemo da budemo moderna turistička zemlja – moramo menjati pojam turizma“, poručio je Ivanišević, osvrnuvši se i na dobru regionalnu saradnju i mogućnost primene inostranih inovacija, posebno iz Kine.

Nakon toga, Andrea Mladin, organizator manifestacije “Travel Startup”, predstavila je koncept panel diskusija u kojima će i sama učestvovati kao veliki ljubitelj turizma i inovacija, i osnivač travel tech startupa Pet Travel Advisor. Istakla je da joj je glavna želja bila da okupi ključne aktere iz javnog i privatnog sektora, kako bi kroz diskusije došli do važnih zaključaka. “Predlog i pravac u kojem razmišljam jeste da stvorimo zajednicu ili hub koji bi olakšao međusobnu komunikaciju i rešavanje izazova zajedničkim snagama.”

Učesnici prvog panela bili su pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr. Nenad Ivanišević, Jasmina Beljan-Iskrin, direktorka Turističke organizacije Vojvodine, dr. Srđan Milošević, vanredni profesor na Fakultetu organizacionih studija „Eduka“ i Branislav Mamić ispred Privredne komore Vojvodine.

Kroz ovu diskusiju smo želeli sagledati trenutno stanje turističkog tržišta i primene inovacija iz ugla institucija, privrede, prakse i nauke. Glavni zaključak je da je jako važna edukacija kadra i njihove spremnosti da se prilagode promenama, koje su neminovne. Takođe moramo menjati način na koji kreiramo vizuelni identitet, ponudu i svoju prodajnu priču jer, kako su u šaljivom tonu zaključili panelisti: “Možeš praviti najlepši kolač na svetu… ali uzalud jer ga niko ne jede.“ Uz sve to, moramo imati kvalitetne turističke radnike da isprate i podrže taj razvoj.

Na panelima posvećenim inovacijama iz prakse, učesnici iz domaćih travel tech startapa kao što su OTA Sync, CARGO, PIRKE Solar, TechMe, Pet Travel Advisor, TSS Tourist Agent, MAIIA Concierge i Poslovi u ugostiteljstvu podelili su svoja iskustva o razvoju digitalnih rešenja za turizam. Diskusija je otvorila ključna pitanja – da li je uspešniji put kroz stvaranje potpuno novih rešenja ili adaptaciju postojećih modela, kao i koje prepreke najčešće koče digitalizaciju malih i srednjih biznisa u turizmu. Posebna pažnja posvećena je primeni AI i automatizacije u unapređenju korisničkog iskustva, ali i izazovima promene navika kod onih koji teže prihvataju nove tehnologije. Zaključak panela bio je da inovacije ne moraju nužno biti revolucionarne, već praktične i primenjive, a za njihovu uspešnu integraciju presudni su edukacija i razumevanje potreba korisnika.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Turistički bum u Beču – za Vaskrs kao za Božić

0
MQ Libelle, Leopold Museum / MQ Libelle, Leopold Museum

Beč iz godine u godinu obara rekorde po broju turista koji posete ovaj grad, a u prestonici Austrije među mnoštvom turista iz čitavog sveta, nalazi se i veliki broj naših turista. Da li zbog blizine ili zbog svih lepota koje ima da ponudi, turisti iz Srbije rado biraju da posete ovaj evropski grad

„Uspešno kretanje u poslovanju bečkih hotela nastavlja se i ove godine. Prve rezervacije za Vaskrs i predstojeće praznične dane izgledaju veoma dobro“, izjavio je predsednik bečkog udruženja hotelijera, Dominik Šmid, optimističan u vezi sa narednim nedeljama. Posebno će tokom Vaskrsa hoteli biti puni: „To je delom zahvaljujući uskršnjim bazarima, koji su stekli sličnu popularnost kao i božićni bazari“, istakao je Šmid.

Za uskršnje praznike trenutno ima samo pojedinačnih slobodnih soba, jer su uskršnje pijace stekle dobar ugled na međunarodnom planu i privlače gotovo isto toliko posetilaca koliko i božićne pijace. A pošto se održavaju po čitavom gradu, turisti su ravnomerno raspoređeni. Dodatni plus koji privlači turiste su umerene cene soba, koje još uvek nisu toliko visoke kao u decembru, objašnjava Šmid.

„Oko 1. maja, prema sadašnjim procenama, očekujemo popunjenost od 85 odsto, a stižu rezervacije i za naredne praznike. Ovo još jednom dokazuje privlačnost grada sa njegovom raznovrsnošću smeštajnih kapaciteta. Od apartmana za odmor do hotela sa pet zvezdica“, rekao je Šmid.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kada pomislite na nezaboravno letovanje, tu je “Ravna Planina”

0

Da li želite da provedete leto van grada i vrelog asfalta? More se čini kao idealna i jedina logična opcija za beg, ali – možda je ovo pravi trenutak da izmenite koncept letovanja i prepustite se čarima planine. Zamislite prijatnu temperaturu, kupalište na 1350 m nadmorske visine i celodnevnu razonodu za decu… i to na samo 20 km od Sarajeva. Ski Centar “Ravna Planina” nudi vam leto kakvo ranije niste ni zamišljali, a u nastavku saznajte zašto

Poznata je činjenica da planine nemaju sezonski karakter i ponuda može biti prilagođena svim godišnjim dobima i vremenskim prilikama. Osim unapređivanja i razvijanja zimske sezone, Ski centar “Ravna Planina” ove godine poseban fokus posvećuje letnjem periodu i savršenom odmoru u najtoplijim mesecima. Osim nestvarne prirode, mirnih šumskih predela, zelenila i čistog vazduha, uživaćete u mnoštvu sadržaja, koji će vas odviknuti da svake naredne godine razmišljate samo o morskim obalama i plažama.

Ako ste mislili da slanu vodu i penu talasa ništa ne može zameniti – još uvek niste doživeli kupanje u veštačkom jezeru, na 1350 m nadmorske visine. Okruženi bogatom šumom, na vazduhu koji je posve drugačiji od gradskog, zauzmite mesto na jednoj od besplatnih ležaljki i prepustite se lepotama koje samo planina može ponuditi. Voda u jezerima je izvorska, a ako ipak niste ljubitelj plivanja i sunčanja, možete zadovoljiti svoj duh na drugom veštačkom jezeru hodajući u loptama po vodi, vozeći pedalinu ili zip-line, posvetiti se sportsko-rekreativnom ribolovu ili jednostavno posmatrati vrh planine iz ptičje perspektive – vozeći se gondolom.

Ukoliko želite da upotpunite doživljaj i putovanje ili vam je potrebna zanimacija za one najmlađe – dobro došli u svet dinosaurusa! Dino Park je projektovan tako da bude najsadržajniji i najzanimljiviji avanturistički park u regionu. U nestvarnom planinskom ambijentu, pronaći ćete neverovatne replike dinosaurusa, u impresivnim veličinama, od 8-20 m. Svaka replika posebno je opremljena mehanizmima koji će omogućiti realne pokrete životinja (otvaranje i zatvaranje usta, kretanje glave, pomicanje očiju) uz zvučnu sinhornizaciju, koja će ovaj doživljaj učiniti magičnim i nezaboravnim. Imaćete osećaj da ste zašli u neki potpuno drugačiji svet i uživaćete koliko i deca. I da, kako bi sve bilo spektakularno:  tu je avantura park, za sve ljubitelje adrenalina, od najmlađih do najstarijih. Da nije sve samo u igri i zabavljanju, govori edukativni aspekt parka, kreiran tako da steknete dublje razumevanje o planeti Zemlji i njenoj istoriji.

Kako biste što bolje osetili okolinu, možete svoj obilazak započeti vožnjom Turističkim vozom, koji će vas upoznati sa gustim šumama, dva predivna jezera i pejzažima koji izmamljuju osmeh. Ne zaboravite da zabeležite svaki trenutak putovanja, jer fotografije koje ovde napravite mogu biti među najlepšim koje ste ikada imali. Tu su i prostori za roštiljanje ili vožnju bicikla, zabavu, parking za kampere, vidikovci sa durbinom, igrališta, igraonice, punjači za električna vozila i pešačke staze.

Uz moderno opremljene i prostrane smeštajne kapacitete, ukusnu hranu i nasmejane zaposlene, “Ravna Planina” definitivno će postati jedno od vaših omiljenih mesta za odmor i sa nestrpljenjem ćete čekati zimsku sezonu.

Tekst: Ivana Ninić

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

 

Zabrana cigareta na evropskim plažama

0
Zabrana cigareta na evropskim plažama zabranjeno pušenje
Photo: Unsplash/Photos of Korea

U poslednjim decenijama, zaštita životne sredine postala je jedan od najvažnijih izazova s kojima se suočava čovečanstvo. Problem zagađenja mora i obala sve više dolazi u fokus, a jedan od ključnih faktora koji doprinosi ovoj situaciji jesu opušci cigareta. U 2025. godini, mnoge zemlje širom sveta prepoznale su značaj rešavanja ovog problema, pa se zabrana pušenja na plažama postavlja kao nužnost za očuvanje prirodnih resursa i zdravlja ekosistema

Prema izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA), opušci i filtri cigareta predstavljaju najčešće pronađene predmete na evropskim plažama. To nije samo pitanje estetskog aspekta. Opušci cigareta sadrže hemikalije poput nikotina, arsena, olova i benzena, koje mogu imati ozbiljan uticaj na životnu sredinu. Toksične materije u opušcima zagađuju vodu i tlo, ugrožavajući biljni i životinjski svet. S obzirom na to da cigarete nisu biološki razgradive, jedan opušak može ostati u prirodi čak do 12 godina.

Zabrana pušenja na plažama može imati višestruki pozitivan uticaj. Prvo, smanjiće količinu otpada koji završava u morima i okeanima. To bi u velikoj meri pomoglo u smanjenju zagađenja morskih ekosistema, čime bi se zaštitile morske vrste koje se suočavaju sa smanjenjem staništa usled zagađenja. Takođe, manje opušaka znači manje hemikalija u vodi, što bi doprinelo očuvanju kvaliteta morskih voda i poboljšanju zdravlja živih organizama.

Osim toga, zabrana pušenja na plažama doprinosi i povećanju svesti među turistima i lokalnim stanovništvom o važnosti očuvanja prirode. Na mnogim mestima širom sveta, plaže su popularne destinacije za turizam, a zagađenje može odbiti posetioce i uticati na ekonomiju koja zavisi od turizma. Uvođenjem zabrane pušenja na plažama, zajedno sa odgovarajućim kampanjama za edukaciju, može se stvoriti kultura odgovornog ponašanja koja se prenosi na naredne generacije.

Iako zabrane često nailaze na otpor, posebno među onima koji ne prepoznaju ozbiljnost ekoloških problema, smanjenje zagađenja mora i plaža predstavlja imperativ. U mnogim zemljama, već postoje primera uspešnih politika koje se odnose na zaštitu plaža i morskih ekosistema. Na primer, u Australiji i Novom Zelandu, već postoje plaže na kojima je pušenje zabranjeno, a takve inicijative su pokazale značajan uspeh u smanjenju zagađenja i poboljšanju kvaliteta okoliša.

Gde je to zabranjeno u Evropi?

U Barseloni je od jula 2022. godine pušenje zabranjeno na svih deset gradskih plaža. Ova odluka je rezultat pilot projekta sprovedenog prethodne godine, tokom kog je primećen značajan pad broja pušača i opušaka u pesku. Kazne za prekršioce iznose oko 30 evra. ​

Takođe, na Balearskim ostrvima od 2019. godine je postepeno uveden koncept „plaža bez dima“ na Majorci i Ibici. Do 2023. godine, zabrana pušenja obuhvatila je 28 plaža, a kazne za prekršaje mogu dostići do 2.000 evra. ​

U julu 2024. godine u Benidormu uvedena je zabrana pušenja na plažama Levante i Poniente u delovima namenjenim osobama sa invaliditetom. Ova inicijativa ima za cilj promociju zdravlja i smanjenje rizika od bolesti povezanih sa pušenjem. ​

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

U Francuskoj, još 2012. godine, Nica je postala prva francuska plaža na kojoj je pušenje bilo zabranjeno.​ U novembru 2023. godine, Francuska je uvela zabranu pušenja na svim plažama, u parkovima, šumama i u blizini škola, uz kazne za prekršioce.

U našem regionu, u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, još uvek nema ograničenja, odnosno zabrane pušenja na plažama.

U 2025. godini, zabrana cigareta na plažama postaje nužnost ne samo za očuvanje prirodnog okruženja, već i za budućnost ljudi i njihovih zajednica. Kroz odgovorne politike, edukaciju i međunarodnu saradnju, moguće je stvoriti čistije, zdravije plaže i mora, čime se čuva biodiverzitet i unapređuje kvalitet života. Naša odgovornost kao društva je da prepoznamo ovu potrebu i da se ponašamo odgovorno, jer očuvanje prirodnih resursa nije samo pitanje ekologije, već i budućnosti naših potomaka.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Putovanja „Na bakin način“ – Povratak sporijem i svesnijem životu

0
Putovanja Na bakin način – Povratak sporijem i svesnijem životu
Photo: Pexels/Anna Shvets

U današnjem brzom svetu, sve više ljudi traži način da uspori i ponovno se poveže s jednostavnim životnim radostima. Trend “Na bakin način” postao je simbol povratka tradiciji, prirodi i ručnim hobijima koji umiruju dušu. Putovanja više nisu samo trčanje od jedne atrakcije do druge, putnici sada biraju destinacije koje nude autentična iskustva, inspirisana bakinim vremenima

Temin „Na bakin način“ budi sećanja, povezuje stare hobije i putovanja, jer u svakom trenutku nosi miris tradicije i toplinu prošlih vremena. Pletenje, heklanje, baštovanstvo, izrada rukotvorina i pečenje domaćeg hleba više nisu samo prolazni trendovi. Oni su postali simbol dublje potrebe za povezanošću, veze sa sobom, sa zajednicom i sa prirodom. Upravo ti hobiji podstiču svesniji način života i omogućavaju putnicima da se zaista opuste.

Prema istraživanju Booking.com-a, više od 34% putnika bira odmor s ciljem usporavanja životnog tempa. Umesto noćnih izlazaka, odlučuju se za aktivnosti koje podsećaju na detinjstvo kod bake – mirno pletenje uz čaj, miris svežeg hleba i kolača iz peći ili kultivisanje sopstvenih biljaka i začina.

Destinacije s dušom

Kako bi pomogao putnicima da pronađu prave lokacije za ovakva iskustva, Booking.com je napravio istraživanje i pronašao mesta gde su tradicionalni hobiji i danas deo svakodnevice. Sela u Hrvatskoj poput Grožnjana ili Motovuna u Istri ili brojnih etno sela u Crnoj Gori i Srbiji, domaćinstava u Sloveniji, nude jedinstvene radionice izrade rukotvorina i domaće gastronomije. To nisu samo destinacije, to su prozori u prošlost.

Prednosti ovakvog putovanja

Putovanja “Na bakin način” imaju višestruke koristi:

  • smanjuju stres i anksioznost
  • jačaju osećaj svrhe i kreativnosti
  • povezuju nas s lokalnom kulturom i ljudima
  • nude održiviji i ekološki svesniji način odmora

​Booking.com je izdvojio nekoliko destinacija koje pružaju autentična iskustva povezana s tradicionalnim hobijima i zanatima, omogućavajući putnicima da urone u takve aktivnosti. Ove destinacije nude priliku za učestvovanje u lokalnim zanatima, kulinarskim radionicama i drugim starim hobijima i zanatima.​

Valjadolid, Španija

Valjadolid je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj baštini i tradicionalnim zanatima. Posetioci mogu učestvovatiu radionicama izrade keramike, tkanja i drugih rukotvorina koje su duboko ukorenjene u lokalnoj tradiciji. Grad takođe nudi radionice kuvanja gde možete naučiti da pripremate tradicionalna španska jela. ​

Hamamet, Tunis

Hamamet je obalni grad poznat po svojim umetničkim kolonijama i zanatskim radionicama. Putnici mogu istražiti lokalne pijace pune ručno izrađenih tepiha, keramike i tekstila, i učestvovati u radionicama gde mogu naučiti tradicionalne tehnike tkanja i vezenja. ​

Mensfield, Australija

Mansfield nudi iskustva ruralnog života sa akcentom na tradicionalnim zanatima. Posetioci mogu pohađati radionice izrade predmeta od drveta, izrade kožnih proizvoda i drugih rukotvorina, pružajući autentičan doživljaj života na selu. ​

Destinacije u našem okruženju

Naš region je sadržajan, i ima dosta toga da ponudi putnicima. Ovo je samo deo destinacija u našem regionu koje nude takvu vrstu odmora – povratak u prošlost i vernost starim vremenima i vrednostima:

Srbija

  • Gostilje (Zlatibor) – domaćinstva nude radionice izrade sira, tkanja i drvodeljstva; blizina Vodopada i Etno-sela Sirogojno
  • Gornja Trepča – tradicionalno kuvanje, izrada zimnice, mirno okruženje Banje
  • Latkovac (blizina Aleksandrovca) – grnčarija, pravljenje rakije i pekmeza u starim seoskim kućama

Bosna i Hercegovina

  • Etno-selo Stanišići (Bijeljina) – prikaz starih zanata, vodenica, fijakeri, domaća kuhinja
  • Umoljani (Bjelašnica) – planinsko selo sa lokalnim mitovima, ručni rad, stari recepti

Crna Gora

  • Gornja Lastva (Tivat) – izrada čipke i veza, tradicionalna primorska kuhinja
  • Etno-selo Nevidio (Durmitor) – radionice pečenja hleba, pravljenje kačamaka, planinski život

Hrvatska

  • Kumrovec (Zagorje) – živi muzej starih zanata: kovači, tkalje, proizvođači meda
  • Lonjsko Polje – berba, kuvanje ajvara, tkanje i izrada sapuna
  • Dol (ostrvo Hvar) – berba lavande, priprema dalmatinskih jela, domaće maslinovo ulje

Slovenija

  • Velika Planina – pastirski život, izrada sira i tkanje
  • Žiče (kod Celja) – pletenje, medenjaci, domaći sapuni
  • Kozjansko – branje voća, radionice tradicionalnog veza i starih igara
  • Tolmin i Bovec – drvorez, vuna, planinska kuhinja

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Putuj srcem, ne samo nogama

Ove destinacije pružaju putnicima priliku da se povežu s lokalnom kulturom kroz učestvovanje u tradicionalnim hobijima i zanatima, nudeći jedinstvena i autentična iskustva.​ Njih ima sve više, jer su sada u modi putovanja koja slave jednostavnost. Pronađite mesta gde možete da naučite da plešete, napravite hleb ili posadite cveće. Vratite se korenima, usporite i uživajte u svemu što su naši stari znali – jer ponekad, upravo je na bakin način najbolji način.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Eko-muzej Kuća Iva Andrića, Herceg Novi

0
Eko-muzej Kuća Iva Andrića, Herceg Novi

Postoje određena mesta i ljudi o kojima, ma koliko često i ponosno govorili – uvek će postojati još poneka lepa i inspirativna priča, koja će ih smestiti u vanvremenski prostor.Ivo Andrić, još uvek jedini nobelovac sa naših prostora, zauvek će biti upamćen kao jedan od najvećih književnika našeg naroda, ali i važan diplomata Kraljevine Jugoslavije. Pričajući o njegovom životu i stvaralaštvu, nezaobilazna je tema ljubav prema Boki Kotorskoj i kuća u Toploj, koju je nazivao svojim domom

Pre nego što je doneo odluku da sazida temelje u Njegoševoj ulici, Andrić je sa svojom suprugom Milicom Babić često boravio u Herceg Novom, svakoga puta u istom hotelu: “Boka” (koji se nalazio blizu današnje gradske kafane). Supružnici su uvek noćili u apartmanu broj 10, koji je imao širok pogled na Jadransko more. Ipak, ne postoje tačne informacije zašto je taj apartman bio toliko važan, uzimajući u obzir činjenicu da je postojalo još nekoliko istih. Međutim, ukoliko bi broj 10 bio zauzet – Andrići su čekali slobodan termin. Uz ovu priču, ponegde se još provuče i ona da je veliki Ivo imao čudne opsesije sa brojevima, pa je u toku dana palio tačno 8 cigareta.

Eko-muzej Kuća Iva Andrića, Herceg Novi

Kako je Herceg Novi postao dom Nobelovca?

Nakon osvajanja Nobelove nagrade za književnost 1961. godine, Andrić se, zajedno sa suprugom Milicom, odlučio za izgradnju kuće u Herceg Novom. U to vreme, Milica je već bila teško bolesna od artritisa i švedski lekari preporučili su lečenje na Insitutu “Simo Milošević”. Novčani deo nagrade Andrić je uložio u obnovu Narodne biblioteke u Sarajevu, dok je ostatak prihoda iskoristio za izgradnju kuće. Između 1962. i 1963. godine, započeta je izgradnja objekta, prema projektu Vojislava Đokića, poznatog beogradskog arhitekte. U Herceg Novom, Ivo i Milica proveli su 5 godina, od zajedničkih 10. Poznato je da su se “čekali” punih 30 godina, jer je Milica prethodno bila udata za Andrićevog prijatelja – diplomatu Nenada Jovanovića. Umrla je od srčanog udara 1968. godine u bašti kuće, nakon čega je Andrić zauvek napustio Novi.

Eko-muzej Kuća Iva Andrića, Herceg Novi

O kući i privatnom životu

Nakon Miličine smrti, Andrić se odrekao svih prava na kuću i ostavinskom raspravom pripala je Miličinoj sestri Danki, koja nije želela da se preseli i živi u njoj. Prodala je kuću Opštini Herceg Novi, tako da je objekat još od 1968./1969. godine u opštinskom vlasništvu. Ali, kuća nije oduvek predstavljala muzej i sećanje na nobelovca i njegovu dragu. Od vrtića, muzičke škole, kluba književnika… služila je čak i kao restoran tokom devedesetih godina, kada je Crna Gora, kao i druge zemlje u okruženju, bila siromašna, pa je grad “zarađivao” od troškova zakupa. Na zahtev dr. Vladimira Roganovića, književnog istoričara i kulturologa (koji će kasnije biti i rukovodilac radova), Opština Herceg Novi započela je revitalizaciju, potpomognuta različitim evropskim asocijacijama (npr. Interrega), institucijama i pojedincima. Prvo veliko otvaranje za javnost dogodilo se 2018. godine, ali je nakon obimnih građevinskih radova i unapređenja, a zvanično je svečano otvorena 9. aprila 2021. godine monodramom Tihomira Stanića “Na Drini ćuprija” i sa stalnom muzejskom postavkom “Andrićeve novske staze, lica, predeli”. Kuća je, uglavnom, zadržala ondašnji izgled, uz različita ulepšavanja. Pre nego što zađete u život i svet Andrića, imate priliku da posmatrate najvažniji segment njihovog zajedničkog života i omiljeno mesto samog doma: baštu. Poznato je da je književnik vodio tzv. “sivu svesku” u koju je zapisivao sve zasađene biljne vrste, kojih je bilo preko 50! Ovaj document pomogao je u stvaranju energije i osećaja koji je postojao i za vreme života Ive i Milice. Zasađen je veliki broj biljnih vrsta koje su i tih šezdesetih posmatrale Jadran. Za supružnike je dvorište predstavljalo svojevrsnu botaničku baštu. Unutar kuće postoje fotografije Andrića, dok sadi nove biljke, zaliva ili okopava zemlju, što je izuzetna retkost za nekoga ko je među narod uvek izlazio u odelima, svečano obučen. Pisac je u javnosti bio hladan i nesusretljiv, veoma introvertan. Društveni život održavala je njegova supruga, koja je umela da poziva komšije na kafu, nakon čega bi se Andrić popeo na drvo smokve u dvorištu i čekao dok gosti ne odu. Nije voleo mnogo da razgovara, pa je čak i prema deci bio izrazito neugodan. Očaravala ga je lepota Boke Kotorske, Jadransko more i pogled koji se protezao na plavetnilo vode i planine. Sam je govorio da je imao poteškoće u pisanju, jer ga je tolika lepota omamljivala i oduzimala mu inspiraciju. Ipak, za vreme boravka u Crnoj Gori, napisao je deo rukopisa za dela “Znakovi pored puta” i “Omer-paša Latas”. U Novom su ga posećivali samo najbliži prijatelji i saradnici: Stevan Raičković, Voja Stanić, Zuko Džumhur (kojem je bilo ponuđeno da, kao veliki Andrićev prijatelj, živi u kući, što je Džumhur odbio rekavši da nije dostojan življenja u domu nobelovca), Desanka Maksimović, pa čak i Gun Bergman, bivša supruga Ingmana Bergama, koja je i prevela roman “Na Drini ćuprija” na švedski jezik.

Eko-muzej Kuća Iva Andrića, Herceg Novi

Kako bi sam život, ličnost, delanje i značaj Andrića bili što bolje dočarani, u projekat stvaranja, revitalizacije, obnove i izmena uključeni su i drugi muzeji, kritičari, istoričari, književnici i akademici, koji su dali svoj doprinos. Tako je veoma važno spomenuti da zajedničkim stremljenjem ka istim ciljevima, Muzej u Beogradu (Andrićev venac), Muzej u Travniku i Spomen kuća u bosanskom Šamcu (gde je Milica rođena) daju velike rezultate i nama, posetiocima, bar za trenutak obilaska približavaju veličinu i snagu njegovih uticaja na društvo.

U prizemlju se nalazi originalni trpezarijski sto, sa dve stolice, zeleni dvorišni ćup i pletena fotelja. Tu se nalazila i Miličina soba, odnosno krevet, s obzirom da se zbog svog oboljenja nije mogla penjati na sprat. Zidovi su ukrašeni fotografijama, opisima, istorijskim podacima, čijenicama, slikama velikih umetnika i novom tehnologijom koja vam omogućava da, uz pomoć naočara, virtuelno šetate kroz stan na Andrićevom vencu.

Eko-muzej Kuća Iva Andrića, Herceg Novi

Na spratu se nalazi replika medaljona i plakete, dok se original čuva u sefu u Beogradu. Uz to, možete videti lule, pisma koja je Andrić pisao Milici (čak i kada su bili u braku, iz poštovanja i prekomerne ljubavi, često je oslovljavao sa “Vi”) i fotografije književnika iz mlađih dana. Po završetku studija, Ivo je postao deo diplomatske službe Kraljevine Jugoslavije. Služio je u različitim konzulatima i ambasadama: Rim, Bukurešt, a najistaknutije je bilo službovanje u Berlinu, tokom uspona nacizma. Ovi diplomatski odnosi, prijateljstva i mogućnost upoznavanja “drugačijeg” sveta, pomogli su mu kao inspiracija za književna dela. Simbolično – baš na ovom spratu predsednik opštine dočekuje zvanice i održava važne sastanke sa evropskim partnerima. U prostoriji desno od stepeništa, nalazi se originalni krevet na kom je spavao Andrić: star, malen i nimalo skupocen. Tu je i ogledalo koje datira iz vremena kada su supružnici živeli u ovom domu. Obratite pažnju na zidove, na kojima se nalaze originalni crteži Milice Babić, koja je bila prva školovana kostimografkinja u Jugoslaviji. Svaki kutak doma odiše energijom koju je teško opisati, izmešta u neka posebna vremena i daje notu elegancije i prefinjenosti. Kada završite obilazak, koji svakako upotpunjuju i ulepšavaju zaposleni kustosi muzeja, ostaje vam samo da izađete na terasu koja posmatra Jadran i dugo razmišljate o čoveku koji će zauvek biti tajanstven, iako toliko poznat.

Kada je najbolje posetiti kuću?

Kuća je, sa stalnom postavkom, otvorena od 09-21h. U letnjem periodu, kada Crna Gora vrvi od turista, radi se intenzivno i u skladu sa brojem posetilaca, prave se manje grupe za obilazak. Ako ipak želite da obiđete dom sami, bez gužve i bliceva… sada je pravo vreme za to. U vremenu van sezone, ovde se održavaju književne večeri, posete školskih ekskurzija, javni časovi, predstave i kulturna zbivanja.

Nama, kako Vladimir Roganović kaže u svojoj knjizi o Andriću, “novima” ostaje da sa smeškom i ponosom slušamo kako se vozimo istim onim barkama, kojima je nobelovac putovao do malenog primorskog mesta Rose, na ručak, sa savršeno zategnutom kravatom i urednim odelom, kako je, iako skroman i ćutljiv, uvek (iako nerado) slušao prolaznike, pomagao im kritikama i savetima u pisanju i ostavio neizbrisiv trag, koji i danas pratimo.

Tekst: Ivana Ninić

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Probudite svoja čula na ostrvu Lošinj

0
Probudite svoja čula na ostrvu Lošinj

Proleće na Lošinju je sezona obnove, gde blagi povetarac nosi miris divljeg bilja i sunčeva svetlost pleše po tirkiznim vodama uvale Čikat, usamljenog polumeseca uokvirenog stoletnim borovima. Na ovom hrvatskom ostrvu luksuz se nalazi u mirnoj lepoti prirode, što dodatno ulepšava njegova utočišta sa pet zvezdica

Probudite svoja čula na ostrvu Lošinj

Iskusite kulinarsku umetnost u uvali Čikat

Ovaj prirodni raj je utočište za gastronomiju u ovo doba godine, a svaki restoran u uvali Čikat je izraz ukusa ostrva.

U Botique hotelu Alhambra, šef kuhinje sa Mišlenovom zvezdicom, Alfred Keler pretvara lokalne sastojke u ukusna umetnička dela, uparena sa izborom od 600 vrhunskih vina. Bava Innovation u hotelu Bellevue, inovativnim interpretacijama klasičnih grčkih jela, vodi goste na Egejsko more, dok Matsunoki spaja japansku preciznost sa jadranskim obiljem.

Probudite svoja čula na ostrvu Lošinj

Za one koji vole opušteniju atmosferu, tu su Konoba Cigale, Lanterna Grill i Diana Steakhouse, gde riba na žaru, sočni odresci i šum talasa uz rustičnu privlačnost ostrva, pozivaju na neponovljivo gastronomsko iskustvo.

Probudite svoja čula na ostrvu Lošinj

Boutique Hotel Alhambra za vaš prolećni beg

Usred ove kulinarske i prirodne zemlje čuda, Boutique Hotel Alhambra pruža vrhunsko prolećno utočište, pozivajući goste da zakorače u sezonu u laganom tempu.

Probudite svoja čula na ostrvu Lošinj

Započnite dan produženim nedeljnim doručkom na terasi obasjanoj suncem, udahnite oštar morski vazduh u šetnji uz obalu sa vodičem i uživajte u ekskluzivnoj degustaciji vina od najboljih hrvatskih berbi. Uveče se prepustite prolećnom meniju za inovacije Alfreda Kelera, gde su sveže ostrvsko bilje i sezonski sastojci – zvezde predstave.

Probudite svoja čula na ostrvu Lošinj

Za opuštanje, Kurhaus Inhalation Bar oživljava lošinjske istorijske velnes tradicije, dok pogodnosti Cube Spa obećavaju trenutke intenzivnog podmlađivanja. Uživaće i avanturisti koji mogu da istražuju skrivene uvale MTB biciklom kako bi otkrili beskrajne nijanse prolećnog plavetnila na ostrvu.

Probudite svoja čula na ostrvu Lošinj

Svaki trenutak ove sezone je napravljen da probudi vaša čula. Vreme je da dočekamo proleće na ostrvu Lošinj.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Drugo najlepše mesto za posetu u Evropi

0
Jajce Bosna i Hercegovina
Photo: iStock

Dok se mnoga mesta širom kontinenta bore sa masovnim turizmom, postoje destinacije koje čekaju da budu otkrivene, i pozivaju turiste da ih posete. Prelepi mali grad Jajce nije slučajno izabran kao „drugo najlepše mesto“ za posetu u evropi, prema izboru renomiranog portala Timeout. Smešten u srcu bosne i hercegovine, ovaj grad očarava posetioce neverovatnim spojem prirodnih lepota, istorije i autentične atmosfere

U zemlji u kojoj vreme kao da stoji, Bosna i Hercegovina sve više privlači pažnju turista koji žele nešto drugačije. Dok većina putnika bira poznate destinacije poput Italije, Francuske ili Nemačke, Bosna i Hercegovina se ističe kao skriveni dragulj sa bogatom kulturnom baštinom, zadivljujućim pejzažima i sve većom turističkom ponudom.

Photo: iStock

Jajce – grad vodopada, jezera i istorije

Jajce je grad koji savršeno kombinuje prirodne atrakcije sa bogatom istorijskom pričom. Njegova najpoznatija znamenitost je vodopad visok 22 metra, smešten u samom centru grada, gde pliva pada u Vrbas. Pored vodopada, Plivska jezera nude savršen ambijent za šetnju, opuštanje ili vožnju čamcem. Pored toga, srednjovekovna tvrđava, kamene uličice i autentične kuće na brežuljcima doprinose posebnom šarmu ovog mesta, zbog čega se posetioci iznova vraćaju.

Turizam u Bosni i Hercegovini u usponu

Iako još uvek nije među najposećenijim evropskim destinacijama, broj turista u Bosni i Hercegovini rapidno raste. Tokom 2024. godine zemlju je posetilo skoro 2 miliona ljudi. Toje porast broja noćenja za više od 10% u odnosu na prethodnu godinu. Pored jajca, sve veću pažnju privlače i prirodna čuda kao što su vodopad Kravica, planina Križevac kod Međugorja, termalni izvori i brojna jezera.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Bosna i Hercegovina – idealno mesto za letnji odmor

Najbolje vreme za posetu Jajcu je leto, posebno jun, kada temperature dostižu prijatnih 26 stepeni, dok se noću spuštaju na oko 8 stepeni Celzijusa. Osim prirodnih lepota ovog grada, Bosna i Hercegovina nudi i bogat kulturni sadržaj. Sarajevo, često nazivano „Jerusalim Evrope“, oduševljava svojom verskom i kulturnom raznolikošću. Šetnja gradom otkriva mešavinu osmanske, austrougarske i moderne arhitekture, dok muzeji čuvaju sećanja na burnu istoriju.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

AI smanjuje posete sajtovima turističkih agencija i turoperatora

0
turistička agencija
Photo: iStock

Razvoj veštačke inteligencije i rast popularnosti AI pretraživača značajno menjaju način na koji ljudi planiraju putovanja. Tradicionalni turistički sektor, uključujući turističke agencije, turoperatore i male turističke kompanije, suočava se sa izazovom. Sve manji broj korisnika zapravo posećuje njihove internet stranice. Umesto toga, korisnici dobijaju instant odgovore direktno iz AI pretraživača, bez potrebe da kliknu na izvorne linkove. To dramatično smanjuje saobraćaj na sajtovima i može imati ozbiljne posledice po prihod i vidljivost kompanija

Novi AI pretraživači, kao što su oni integrisani u platforme poput ChatGPT-a, Google Gemini-a ili Microsoft Copilot-a, omogućavaju korisnicima da postave kompleksna pitanja i dobiju personalizovane odgovore bez otvaranja više različitih sajtova. Na primer, umesto da traže „najbolja putovanja u Španiju za 2025.“ i otvaraju različite linkove, korisnici dobijaju detaljan itinerar, predloge hotela, cene i savete, sve u jednoj poruci. Ova efikasnost, iako korisna za krajnjeg korisnika, ostavlja turističke sajtove bez direktnih poseta i konverzija.

Zašto turistički sektor mora brzo da se prilagodi?

Ako se turističke agencije i turoperatori ne prilagode novim trendovima, rizikuju da ih tržište zaobiđe. Smanjeni internet saobraćaj znači manje rezervacija, slabiju prepoznatljivost brenda i pad u prihodima. Da bi opstali u digitalnoj eri, moraju usvojiti nove strategije digitalnog marketinga, koje uključuju:

  • Optimizaciju sadržaja za AI. Sadržaji na sajtovima treba da budu koncizni, informativni i strukturirani tako da ih AI lako prepoznaje kao relevantne izvore
  • Kreiranje sadržaja koji se deli. Blogovi, vodiči i video sadržaj koji ljudi žele da podele na društvenim mrežama i forumima mogu generisati saobraćaj izvan klasičnih pretraga
  • Lokalna i nišna optimizacija. Uesto opštih termina kao „putovanje u Grčku“, fokus treba staviti na specifične fraze poput „jedinstvena vinska tura u Toskani“ ili „porodični odmor u Egiptu“

Integracija sa AI platformama

Umesto borbe protiv tehnologije, pametne turističke firme mogu je iskoristiti u svoju korist. To se može rešiti na sledeće načine:

  • razvijanjem sopstvenih AI četbotova za korisničku podršku
  • kreiranjem sadržaja koji se koristi kao izvor za odgovore AI sistema
  • saradnjom sa AI platformama kroz integracije i partnerstva

Primer kako se to može rešiti

Turistička agencija koja je specijalizovana za vikend aranžmane po regionu, do skoro je dobijala većinu svojih rezervacija putem Google pretrage. Gotovo svi korisnici su tražili termine poput „vikend putovanje u Srbiji“ ili „jeftina putovanja za dvoje na Balkanu“ i birali linkove koji vode na njihov sajt.

Međutim, sa pojavom AI pretraživača, korisnici sada jednostavno pitaju „gde otputovati za vikend sa budžetom do 200 evra?“ Rezultat bi došao u formi kombinovanog odgovora koji bi sadržao informacije sa nekoliko internet stranica. Međutim, nijedan od njih ne bi bio direktno posećen, odnosno AI bi dostavio rešenje bez ijednog klika. U takvim slučajevima poseta određenoj agenciji ili kompaniji biće kompromitovana, tj doašlo bi do naglog pada nakon samo dva do tri meseca.

Neka od rešenja uključuju:

  • Neophodno je ažurirati su sve tekstove na sajtu tako da sadrže jasne i konkretne informacije (cene, trajanje putovanja, pogodnosti)
  • Postavljanje dela na stranici koja sadrži pitanja i odgovore, kako bi AI pretraživači lako prepoznali odgovore kao relevantne
  • Napraviti sadranju sa influenserima koji koriste AI alate da predlože njihova putovanja direktno u sadržaju koji prave

AI pretraživači menjaju pravila igre u turističkom sektoru. Kompanije koje se brzo prilagode i prepoznaju nove načine da ostanu vidljive korisnicima ne samo da će opstati, već mogu i da napreduju. Budućnost turizma je digitalna, ali i personalizovana. Oni subjekti koji to shvate na vreme, vodiće sledeći talas uspeha.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Živopisan program događaja u Portorožu

0
Ovog avgusta, Portorož oživljava sa tri nezaboravne večeri muzike, zabave i morskog šarma. Portoroške noći se vraćaju sa bogatim programom na plaži u Portorožu...