25.1 C
Belgrade
petak, jul 18, 2025
Naslovna Blog Stranica 23

Nove destinacije za dobre vibracije

0

Putovanja su nekada bila striktno vezana za fiksne datume i proverene destinacije. Ljudi su birali mesta koja su već stekla reputaciju sigurnih i popularnih, a istraživanje nepoznatog bilo je uglavnom rezervisano za retke avanturiste. Međutim, zahvaljujući različitim društvenim i tehnološkim promenama, turistička mapa sveta se menja – destinacije koje do sada nisu bile u fokusu, postaju apsolutni hit. Ovaj “novi talas” rezultat je sinergije svih subjekata turizma: radoznalih turista, turističkih agencija i organizacija, hotela, restorana, lokaliteta, onlajn turističkih platformi, influensera, vodiča, avio kompanija, itd 

U doba kada je sve dostupno samo jednim klikom i kada “svaka roba ima svog kupca” prilično je izazovno predstaviti svetu nešto novo. Često nam deluje da je nemoguće oduševiti turistu 21. veka, koji je zašao u skoro svaki kutak zemaljske kugle. Ipak, stručnjaci su tu da nas uvere u suprotno i pokažu nam da kvalitetno ispitivanje tržišta, poznavanje psihologije turista i velika ulaganja, i te kako daju rezultate.

Moderni putnici postavljaju sasvim nove standarde kada je reč o putovanjima, pa odavno nije dovoljno da određena destinacija bude samo estetski privlačna ili poznata po nekom istorijskom događaju. Turisti traže ideje, novine, aktivnosti i iskustva. Sa tim u vezi, tek kombinovanjem najrazličitijih elemenata ponude, nastaju privlačne turističke destinacije, koje svoje posetioce drže stopostotno “prisutnim” i aktivnim.

Ključni faktor i temelj za posećenu destinaciju jeste dobra saobraćajna povezanost, jer je upravo njen razvoj doprineo kretanju ljudi i unapredio putovanja. Danas je, maltene, nezamislivo da bilo koji deo planete bude  nedostupan radoznalim putnicima. Avio-kompanije se svakodnevno suočavaju sa potrebom za usavršavanjem i unapređenjem usluga koje nude svojim klijentima. Osim poboljšanja kvaliteta saobraćaja, u pogledu brzine i same udobnosti, neprestano se javlja tendencija za novim linijama ka novim destinacijama, što je posledica tržišne potražnje i aktuelnih turističkih trendova.

Nacionalna kompanija Er Srbija u 2025. godini omogućiće putnicima iz Srbije i regiona još bolju povezanost sa atraktivnim evropskim destinacijama, sa posebnim akcentom na povećanu potražnju za letovima ka Italiji i Mediteranu. Uz to, od 11. januara uspostavljena je nova direktna linija sa NR Kinom, do Šangaja. Direktor za komercijalu i strategiju u kompaniji Er Srbija, Boško Rupić, navodi da će nove linije imati veliki turistički značaj, jer će omogućiti još bolju povezanost Srbije sa atraktivnim destinacijama i učiniti ih dostupnim za sve putnike koji preko Beograda imaju dobru povezanost sa ostatkom sveta.

Boško Rupić

– Kao što smo najavili u decembru prošle godine, ove godine uvodimo tri nove linije iz Beograda. Posle višegodišnje pauze, 18. aprila obnavljamo letove do Firence, dok će letovi ka Mikonosu započeti 6. juna, a ka Algeru na Sardiniji 10. juna 2025. godine. Do Sardinije i Mikonosa naša kompanija je letela prethodnih godina u saradnji sa partnerskim turističkim agencijama. Bili su to čarter letovi, a sada su se stvorili uslovi da do te dve popularne destinacije letimo i u redovnom saobraćaju, tokom letnje sezone. Na taj način, putnicima se pruža mogućnost da samostalno planiraju boravak na nekim od najomiljenijih ostrva Italije i Grčke– kaže Rupić.

Očekuje se visoka popunjenost letova, posebno u letnjim mesecima kada je interesovanje za Italiju i Grčku na vrhuncu.

– Mikonos i Algero su među omiljenim letnjim destinacijama, dok Firenca, pored turista, privlači i poslovne putnike i studente. Verujemo da će ove linije doprineti jačanju turističkog i poslovnog povezivanja Srbije sa Italijom i Grčkom. Firenca je jedan od najposećenijih gradova u Italiji, dok Mikonos i Algero svake godine privlače veliki broj turista iz celog sveta – navodi Rupić.

Prvi putnici imaće priliku da uživaju u popustima i benefitima, jer će avio-karte moći da kupe po specijalnim cenama u promotivnom periodu, putem sajta ili mobilne aplikacije Air Serbia, odnosno na prodajnim mestima.

Šaleška dolina, riznica doživljaja
Photo: VisitSaleska

Stalno unapređivanje i razvijanje turističke ponude su nezaobilazni mehanizmi kada govorimo o Sloveniji, zelenoj državi Evrope, koja svojim turistima nudi izuzetne prirodne lepote, bogatu kulturnu baštinu i brojne mogućnosti za aktivan odmor i rekreaciju. Bledsko jezero, Bohinj, Triglav, Portorož, Piran, Ljubljana, Maribor, Alpi… Međutim, i pored velike i snažne ponude i konkurencije, izdvojićemo Velenje koje postaje sve posećenija destinacija Slovenije. U prethodnoj godini, najveći broj poseta zabeležen je tokom letnjih meseci, a najbrojniji turisti dolaze iz Nemačke, Austrije, Kine i Italije. Sve većoj posećenosti ove regije pogoduje odlična saobraćajna povezanost sa Ljubljanom i glavnim autoputevima, ali i sa susednim državama. Javni gradski prevoz je, takođe, dobro razvijen, dok je najbliži aerodrom Maribor, udaljen oko 60 km, a Ljubljana oko 130 km, što omogućava lak pristup međunarodnim destinacijama.

Velenje je turistička destinacija koja zbog jedinstvene kombinacije industrijskog nasleđa, prirodnih lepota i moderne infrastrukture privlači sve veće interesovanje. Grad je poznat po Velenjskom jezeru, koje nudi brojne mogućnosti za rekreaciju, poput plivanja, veslanja na dasci (SUP) i vožnje bicikla po uređenim stazama. Osim toga, Velenjski dvorac, jedan od najbolje očuvanih dvoraca u Sloveniji, privlači ljubitelje istorije i kulture. Pored prirodnih i kulturnih znamenitosti, grad nudi i brojne događaje, poput Pikinog festivala, najvećeg dečjeg festivala u Sloveniji. Ponosni smo i na to što smo jedina destinacija u Sloveniji koja se može pohvaliti sa tri doživljaja sa 5*, koji nose znak Slovenia Unique Experience – navodi Sara Mahmutović, menadžer prodaje i marketinga za Velenjsku (Šalešku) dolinu.

Sara Mahmutović

Ona takođe dodaje da se među najtraženijim doživljajima ističu: Velenjsko jezero – omiljeno mesto za rekreaciju i opuštanje, Muzej rudarstva Slovenije – autentično iskustvo rudarske prošlosti, Velenjski dvorac – koji je jedan od najbolje očuvanih zamaka u Sloveniji, kao i Pikin festival – najveći dečji festival u Sloveniji.

Ono što svakako donosi preimućstvo jeste nezavisnost trurističke ponude Velenja od sezone, jer su svi periodi u toku godine jednako popunjeni, u zavisnosti od traženih aktivnosti.

–  Proleće je idealno vreme za posetu Velenju zbog prijatnih temperatura i cvetanja prirode, kao i raznih kulturnih događaja i festivala, dok su letnji meseci najpopularniji za posetu Velenju, posebno zbog Velenjskog jezera, koje nudi brojne vodene aktivnosti. Tokom leta se takođe održavaju različiti festivali, uključujući Pikin festival, koji privlači mnoge porodice i decu. Jesen je savršena za one koji vole mirniju atmosferu i lepe pejzaže. Ovo je doba godine kada možete uživati u biciklističkim i pešačkim stazama, kao i u lokalnoj gastronomiji. Zima donosi posebnu čar, iako Velenje nije glavno skijaško odredište, ali se u ovom periodu održavaju božićni sajmovi i drugi zimski festivali, što dodatno obogaćuje ponudu – objašnjava Sara Mahmutović.

Na samo 25 km od Sarajeva i 20 km od aerodroma, nalaze se skijališta  Bjelašnica i Igman, sa više od 200 snežnih dana godišnje. Osim idealnih vremenskih uslova, Bjelašnica ima popularnost još od daleke 1984. godine, kada su u Sarajevu održane Zimske Olimpijske Igre, a tradicija velikih manifestacija nastavila se i do današnjih dana. Primera radi, 2023. godine ski centar je bio domaćin Evropa Kupa u okviru Međunarodne skijaške federacije u disciplini Super G za žene, a 2025. godine domaćin FIS Evropa kupa za muškarce u Super G disciplini, što Bjelašnicu čini pravom sportskom destinacijom. Lea Kalender, portparolka Olimpijskog centra Bjelašnica-Igman, pomogla nam je da doživimo Bjelašnicu kroz reči.

Lea Kalender

– Svake zimske sezone ugostimo više od 300.000 posetilaca. Ski centar Bjelašnica-Igman je jedinstveno područje koje obuhvata tri lokacije na kojima je moguće skijati, a to su Babin do na Bjelašnici, Veliko polje na Igmanu i Malo polje na Igmanu. Vrhunac sezone traje od početka januara do sredine aprila i u tom razdoblju se održava veliki broj snowboarding i skijaških takmičenja. Na navedenim lokalitetima posetiocima je na raspolaganju nekoliko hotelskih kapaciteta i apartmanskih naselja, ugostiteljskih objekata koji pružaju sjajnu zabavu i koji gostima omogućavaju ugodan boravak u blizini ski centra. Velika prednost Bjelašnice i Igmana je već spomenuta blizina glavnog grada, gde postoji veliki broj smeštajnih kapaciteta – navodi Lea.

Osim zimskog turizma, Bjelašnica je odličan izbor i u letnjem periodu, kada možete uživati u  panoramskom razgledanju, paraglajdingu, brdskom biciklizmu, planinarenju, vožnji kvadova, dečjim parkovima i parku sa tjubingom i letnjim skijanjem.

– Bjelašnica nudi nešto jedinstveno, a to je poseban adrenalin u jednoj od najzahtevnijih staza u regionu, čiji značaj su prepoznali elitni svetski skijaši, kao što je Ivica Kostelić. Na ovoj planini postoji ogroman freeride teren koji je najpristupačniji u mesecu martu i nalazi se na južnom delu planine. Bjelašnica ima 14.000 kilometara najuređenijih staza koje privlače uglavnom iskusne skijaše i snowboardere – zaključuje Lea. Pored toga, planina Igman poznata je po najvećoj koncentraciji ozona u ovom delu Evrope, i kao takva, pogodna je za treninge i pripreme sportskih ekipa.

Idući ka zapadu Evrope, dolazimo do Austrije. Smešten na reci Dravi, prepoznatljiv po svojim termalnim izvorima, bogatoj istoriji i slikovitoj prirodi, nalazi se drugi najveći grad austrijske pokrajine Koruško – Villach. Iako Alpi asociraju isključivo na zimski turizam, Villach je atraktivan i posećen tokom cele godine.

– Pored kombinacije planina i jezera, postoji i mnoštvo zanimljivih izletničkih destinacija, kao što su Affenberg, sa svojim makaki majmunima i Adlerarena sa čuvenim orlovima. Doživljaj jezera Ossiach brodom, iskustvo je koje se dugo pamti. Granicu između Austrije, Italije i Slovenije možete istražiti žičarom, a Gerlitzen Alpe gondolom. Za skijanje i snoubording dostupno je 52,9 km staza i 12 km ski ruta. Gostima je na raspolaganju ski lift, a zimski sportski centar nalazi se na visini od 1000 do 1911 metar – kaže Georg Overs, generalni direktor turističke organizacije Villach.

Georg Overs

Ono što je, pored celogodišnje turističke ponude, veoma značajno jeste raznolika ponuda koju Villach nudi, pa u lepotama ovog austrijskog grada mogu uživati sve generacije, od najmlađih do najstarijih. Izbor hotela je veliki i možete birati da li ćete biti smešteni direktno na jezeru, skijaškim stazama ili u samom gradu. Uz to, u ovoj destinaciji mogu uživati i kamperi, ali i svi oni koji žele potpuni mir i doživljaj seoskih domaćinstava Austrije. Biciklizam je važan za ovu regiju, pa većina ruta nudi predivan pogled na jezera. Imajući u vidu blizinu granica susednih zemalja i raznolikost u gastronomiji, Overs ističe:

– Pored klasične koruške i austrijske kuhinje, mnogi restorani nude čuvenu Alpe-Adria kuhinju, koja je obogaćena uticajima iz susednih zemalja, Italije i Slovenije. I ono što je veoma važno napomenuti, postajemo sve održiviji i uskoro ćemo dobiti sertifikat za to – najavljuje Overs.

Ako vam je Evropa, ipak, “tesna” i spremni ste da zakoračite na drugi kontinent, upoznajte Ras Al Khaimah, najseverniji od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata. Povoljniji i mirniji od Dubaija, od kog je udaljen oko jedan sat vožnje, ali jednako atraktivan, bogat i inspirativan, sve češće se pojavljuje kao željena destinacija modernih turista. Svedoci smo stepena inovacija koje dolaze sa Arabijskog poluostrva, pa je Ras Al Khaimah prava riznica turističkih ponuda. Osim nestvarnih plaža, belog peska i luksuznih marina, hotela i restorana, na planini Jebel Jis možete iskusiti doživljaj najvećeg Zip-lajna na svetu ili upoznati jedinu farmu bisera u UAE – Suwaidi Pearls Farm. Aktivnosti na otvorenom, opcije za ljubitelje adrenalina, uređene pešačke zone, spa centri ili istorijski gradovi… Ras Al Kaimah nudi pregršt mogućnosti i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Budućnost turističkih putovanja leži u inovacijama. Avio-kompanije, turističke agencije i lokalne zajednice ulažu velike napore u promociju novih destinacija, uzimajući u obzir činjenicu da su putnici sve više zainteresovani za one varijante koje će im pružiti aktivni i sadržajni odmor. Uspešni trendovi, poput gore navedenih, dokazuju da autentičnost, održivost i personalizovana iskustva postaju jednako važna kao i sama estetika destinacije. Svet postaje zanimljiviji i dostupniji nego ikada ranije, otvarajući put ka doživljavanju novog, što će svakako redefinisati pojam putovanja.

Tekst: Ivana Ninić

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kipar gradi postrojenja za desalinizaciju vode za hotele

0
Kipar Savršena destinacija za zaljubljene
Photo: iStock

Kiparska vlada će u naredne dve godine obezbediti 3 miliona evra za pomoć hotelima u izgradnji postrojenja za desalinizaciju. Ovaj potez ima za cilj da osigura dovoljnu količinu sveže vode tokom letnje turističke sezone, imajući u vidu sve manje postojeće rezerve vode na ostrvu

Kipar, kao destinacija koja u velikoj meri zavisi od turizma, se suočava sa ozbiljnim izazovima u snabdevanju vodom. Milioni posetilaca godišnje dodatno iscrpljuju već smanjene rezerve vode. Nivo vode u 108 brana širom zemlje je zabrinjavajuće nizak, posebno nakon druge najsušnije zime u poslednjih deset godina. Nacionalna mreža za snabdevanje vodom teško podnosi potražnju i česte gubitke usled curenja sistema.

Plan vlade za rešavanje problema

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Kipra najavljeno je da će vlada uložiti 3 miliona evra u izgradnju privatnih postrojenja za desalinizaciju u hotelima. Dodatno, uvode se mere za ubrzavanje izgradnje malih postrojenja za desalinizaciju. To je posebno bitno u ključnim sektorima kao što su poljoprivreda i turizam.

Pored toga, Kipar će izdvojiti još 8 miliona evra za popravku infrastrukture vodovodnih cevi kako bi smanjio gubitke vode, koji prema zvaničnim podacima dostižu i 40%, navodi Euronews.

Postojeći kapaciteti i budući planovi

Kipar se sve više oslanja na desalinizaciju kao ključni izvor vode. Trenutno su u funkciji četiri stalna postrojenja za desalinizaciju, koja dnevno proizvode 235.000 kubnih metara sveže vode. Još četiri mobilna postrojenja biće operativna od oktobra, sa dodatnih 30.000 kubnih metara vode dnevno. Peto postrojenje je van funkcije zbog požara, a vlada planira da poveća dnevnu proizvodnju sveže vode četiri puta u narednoj deceniji.

Značaj brana za vodosnabdevanje

Uprkos sve većem oslanjanju na desalinizaciju, Kipar i dalje koristi široku mrežu brana sa ukupnim kapacitetom od 330 miliona kubnih metara. Prema podacima iz 2024. godine, brane su bile popunjene sa 47,2%, dok je trenutni nivo svega 24,6%.

Uticaj turizma na ekonomiju i potrošnju vode

Turizam čini 13,5% bruto domaćeg proizvoda Kipra. Prošle godine, broj turista je premašio 4 miliona, što predstavlja novi rekord. S obzirom na to da turizam direktno utiče na potrošnju vode, ulaganja u postrojenja za desalinizaciju su ključna za održivi razvoj ostrva.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Ulaganje u postrojenja za desalinizaciju i popravku infrastrukture pokazuje posvećenost kiparske vlade rešavanju problema vodosnabdevanja. Sa sve većim pritiskom turizma i klimatskim izazovima, ove mere su neophodne kako bi ostrvo moglo da obezbedi dovoljno sveže vode za svoje stanovništvo i posetioce.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Luksuzni hoteli sa cenom od 1.000 dolara po noći beleže rekordan rast

0
Hotel
Photo: iStock

Broj hotela koji naplaćuju više od 1.000 dolara po noći drastično je porastao u celom svetu, s najvećim povećanjem u Evropi i Sjedinjenim Državama

U poslednjih nekoliko godina, globalna hotelska industrija doživela je značajan porast broja hotela koji imaju prosečne dnevne cene (ADR) više od 1.000 dolara po noći. Ovaj trend odražava snažnu potražnju za luksuznim smeštajima i spremnost putnika visoke platežne moći da ulažu u vrhunska iskustva.

Istraživanje CoStar-a, koje je uporedilo globalni ADR hotela iz 2024. i 2019. godine, pokazalo je da je broj hotela koji naplaćuju više od 1.000 dolara po noći skočio sa 150 na 460 u tom periodu. Po regionima, cene hotela sa četiri cifre utrostručene su u Americi i Evropi, dok su se više nego udvostručile u Aziji, Pacifiku, Bliskom istoku i Africi. CoStar ovaj skok naziva „globalnim fenomenom“.

S obzirom na to da ADR predstavlja prosečnu cenu svih prodatih soba, stvarne cene mogu biti i znatno više, navodi Spa Executive.

Najbrži rast luksuznih hotela u Evropi i SAD-u

Pola od deset zemalja sa najbržim rastom hotela sa cenama od 1.000 dolara po noći nalazi se u Evropi, uključujući Italiju i Francusku. U SAD-u, broj hotela sa ADR-om od 1.000 dolara skoro se učetvorostručio, sa 22 hotela u 2019. na 80 u 2024. godini.

Razlozi za rast cena luksuznog smeštaja

Prema izveštaju, hotelijeri su izvestili da su gosti tokom 2020. godine bili neskloni putovanjima, ali su u narednim godinama želeli da nadoknade izgubljeno vreme. Pored toga, jaka potreba za druženjem sa porodicom i voljenima dovela je do višegeneracijskih putovanja, koja zahtevaju više i prostranije smeštaje. Ovo je omogućilo hotelima da naplate više za ekskluzivne sobe, poput luksuznih apartmana sa više spavaćih soba.

Moguće potcenjen broj luksuznih hotela

Broj hotela sa cenom od 1.000 dolara po noći možda je i veći nego što izveštaj prikazuje, jer CoStar analizira podatke na osnovu hotela koji redovno prijavljuju mesečne i nedeljne prihode. Manji ultra-luksuzni hoteli, poput safari loža u Africi ili butik pansiona u ruralnoj Evropi, verovatno i nisu uključeni u ovu statistiku.

Budućnost luksuznih hotela

CoStar predviđa da će ovaj trend nastaviti da raste, jer hoteli nastavljaju da kapitalizuju na potražnji za premium uslugama, dok investitori nastavljaju da grade objekte namenjene putnicima visoke platežne moći.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Neka bude događaj za pamćenje

0
Hotel putnik kopaonik

Timbilding događaji su pravi način na koji ćete da pohvalite svoje zaposlene i doprinesete boljoj radnoj atmosferi i saradnji. Oni ne samo da treba da budu zanimljivi i zabavni, nego i da imaju svrhu, a to je da poboljšaju komunikaciju na radnom mestu, da obuče vaše zaposlene efikasnom organizacijom rada i da lakše uvide rešenje nekog problema

Hotel putnik kopaonik

Svi za jednog i jedan za sve

Na svežem vazduhu daleko od buke i velikog grada, dođite na Kopaonik sa vašim poslovnim timom.

Hotel Putnik Kopaonik je pravo mesto za timbilding zabave i korporativne proslave. Pored udobnosti i raznovrsnog sadržaja, ovaj ekskluzivni objekat sa 4* poseduje veliki polupansionski restoran sa kapacitetom do 250 gostiju, dve moderne, svetle i dobro opremljene konferencijske sale koje mogu da ugoste 170 ljudi, kao i à la carte restoran „Stara Vila“ sa kapacitetom od 80 ljudi – specijalno prilagođen svim vašim željama i potrebama.

Putnik Kopaonik je u 2018. godini kompletno renoviran. Za goste je na raspolaganju  116 jedinica, odnosno 270 ležaja. Apartmani i vile imaju jedinstven dizajn sa veličinom od 35 m2 pa sve do 84 m2.

Hotel putnik kopaonik

U dugogodišnjoj saradnji sa Adventure Serbia, neke od aktivnosti koje preporučujemo za Vaš timbilding događaj su: streličarstvo, lov na trofeje, rat katapulta i timbilding poligon. Naknadno, postoji i mogućnost da se organizuje razgledanje Kopaonika i obiđe Nacionalni park.

Za sportske entuzijaste tu je multifunkcionalni sportski teren na otvorenom. Za ljubitelje pikada, stonog tenisa i stonog fudbala, tu je igraonica za odrasle.

Kao dodatnu relaksaciju, iskoristite naš luksuzni velnes i spa centar.

Hotel Putnik Kopaonik

Savršeno mesto za team building

Hotel Putnik Kopaonik se nalazi u Sunčanoj dolini, najlepšem predelu Kopaonika, na 1650 m nadmorske visine sa direktnim izlazom na ski-stazu.

Neke od znamenitosti koje obavezno treba posetiti su: Pančićev mauzolej, Dolina jorgovana, vodopad Jelovarnik i Semeteško jezero.

Kako bi ste izbegli velike vrućine, koje već počinju da se naziru, iskoristite ovaj trenutak i organizujte zabavan poslovni događaj za Vaše zaposlene kod nas.

Svaki timbilding prilagođavamo jedinstvenim potrebama Vaše firme.

Radujemo se što ćemo biti domaćini vaših budućih događaja i konferencija.

Hotel Putnik Kopaonik

Pošaljite upit na sales@hotelputnik.com ili pozovite na: +381 62 33 88 77.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Besplatan javni prevoz za turiste u Salcburgu – korak ka održivom turizmu

0
Austrija Salcburg
Photo: iStock

Austrijska pokrajina Salcburg donela je odluku o uvođenju besplatnog javnog prevoza za turiste, što predstavlja značajan korak ka održivom razvoju turizma i poboljšanju kvaliteta života kako za posetioce, tako i za lokalno stanovništvo. Ova inicijativa ima za cilj smanjenje saobraćajnih gužvi, podsticanje ekološki prihvatljivih načina prevoza i unapređenje javnog transportnog sistema

Saobraćajne gužve predstavljaju jedan od glavnih izazova za turističke destinacije, naročito u popularnim regionima kao što je Salcburg, koji tokom godine privlači veliki broj posetilaca. Besplatan javni prevoz omogućava turistima da se lakše i brže kreću kroz grad i okolinu, smanjujući potrebu za korišćenjem privatnih automobila. Na taj način, smanjuje se zagađenje vazduha i emisija ugljen-dioksida, što doprinosi očuvanju prirodne lepote regije.

Osim ekoloških koristi, ova mera ima pozitivan uticaj i na ekonomiju. Besplatan prevoz može povećati atraktivnost Salcburga kao destinacije, privlačeći veći broj posetilaca koji će, oslobođeni troškova transporta, imati više sredstava za druge turističke aktivnosti, poput obilazaka znamenitosti, gastronomske ponude i kupovine. Istovremeno, bolja povezanost javnim prevozom doprinosi ravnomernijoj raspodeli turista, smanjujući pritisak na najposećenije lokacije i podstičući istraživanje manje poznatih delova pokrajine.

Dodatno, unapređenje javnog prevoza koristi i lokalnom stanovništvu, koje će imati efikasniji i pouzdaniji transportni sistem. Poboljšane linije prevoza mogu smanjiti vreme putovanja, poboljšati dostupnost usluga i olakšati svakodnevni život građana. Ova inicijativa može poslužiti i kao model za druge regije koje žele da unaprede održivost turizma i urbane mobilnosti.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Uvođenje besplatnog javnog prevoza za turiste u Salcburgu predstavlja inovativan i progresivan potez koji istovremeno poboljšava turističko iskustvo, doprinosi zaštiti životne sredine i unapređuje kvalitet saobraćaja. Ako se pokaže uspešnim, ovaj model bi mogao biti inspiracija i za druge evropske gradove koji se suočavaju sa sličnim izazovima.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Uzungol – Mesto gde svaki oblak priča svoju priču

0
Uzungol – mesto gde svaki oblak priča svoju priču
Photo: Pexels/Samer Daboul

Skriven duboko u planinama regiona Trabzon, Uzungol je pravo prirodno remek-delo prirode. To je mesto gde se magla lenjo provlači između borova, a voda jezera ogleda visoke planinske vrhove poput kristalnog ogledala. Ovo čarobno mesto, koje izgleda kao da je istrgnuto iz bajke, oduvek je mamilo putnike željne mira, avanture i netaknute prirode

Na nadmorskoj visini od 1.100 metara, nalazi se Uzungol (Uzungöl), mesto koje odiše posebnom atmosferom. U letnjiem periodu godine tu vas dočekuju osvežavajući povetarac i miris smole iz borovih šuma, dok zimi snežni pokrivač prekriva dolinu, pretvarajući je u pravu zimsku bajku. Kada se iznenada spusti gusta magla, pejzaž poprima nestvaran izgled – kao da ste zakoračili u drugi svet. Meštani veruju da svaki oblak koji pređe preko jezera nosi sa sobom drevne priče, a posetioci neretko kažu da ovde vreme usporava i da je priroda u potpunosti gospodar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ferit-als (@feritals24)

 Turističke Atrakcije i Aktivnosti

Ovo mesto je zaista pravi raj za ljubitelje prirode. Uzungol pruža priliku za istraživanje kroz brojne planinarske staze koje vode do skrivenih vidikovaca sa kojih se pruža spektakularan pogled na dolinu. Možete se upustiti u vožnju biciklom kroz zelene proplanke, uživati u adrenalinskim turama terenskim vozilima ili jednostavno sedeti na obali jezera i posmatrati kako se oblaci ogledaju u vodi.

Još jedan neizostavan deo doživljaja su tradicionalne drvene kuće, koje svojim izgledom podsećaju na bajkovita sela Kavkaza. Ukrašeni balkoni i ručno rezbareni detalji daju poseban šarm ovom mestu, dok miris sveže pečene pastrmke iz restorana poziva svakog posetioca da se prepusti jedinstvenim gastronomskim užicima. Jezero Uzungol dom je retke vrste crvene pastrmke, koja uspeva samo u ovom ekosistemu. Najpoznatiji način pripreme je pečenje na tiganju sa maslacem, specijalitet koji se ne sme propustiti.

Najbolje Vreme za Posetu

Uzungol je podjednako čaroban u svako doba godine. Tokom proleća i leta, priroda je u punom sjaju, planinske livade su prekrivene cvećem, a vazduh je svež i osnažujući. Jesen donosi paletu toplih boja, dok zima pretvara ovo mesto u snežnu bajku, savršenu za one koji žele mir i tišinu daleko od gradske gužve.

Kako stići do Uzungola

Najbliži veći grad je Trabzon, a do Uzungola se može doći automobilom ili organizovanim turističkim turama. Putovanje traje oko 90 minuta i vodi kroz veličanstvene planinske predele, gde se smenjuju gusti šumski proplanci i duboke doline. Vožnja kroz ovaj krajolik nije samo putovanje – to je avantura sama po sebi.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Uzungol nije samo destinacija, već iskustvo koje se ne zaboravlja. To je mesto gde priroda vlada nesputano, gde se magla i svetlost igraju iznad vode, gde je svaki zalazak sunca priča za sebe. Bilo da tražite beg od svakodnevice, avanturu u divljini ili jednostavno mesto gde ćete osluškivati tišinu, Uzungol vas neće razočarati. Posetite ga i otkrijte tajne koje skriva ovaj turski dragulj.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nova pravila o recenzijama u Italiji – Zaštita turizma i ugostiteljstva

0
Hotel
Photo: iStock

Italija, jedna od najposećenijih turističkih destinacija na svetu, odlučila je da uvede stroga pravila u vezi sa recenzijama hotela i restorana. Ova nova regulativa ima za cilj da suzbije kako nenamerne greške, tako i zlonamerne lažne komentare, koji mogu naneti ogromnu štetu ugostiteljskom sektoru

Nova pravila u Italiji nalažu da će turisti i gosti morati da dokažu da su zaista posetili objekat pre nego što ostave recenziju, a pozitivne ocene koje su nagrađene na bilo koji način biće zabranjene.

Uticaj lažnih recenzija

Alesandro Đilmozi, poznati kuvar i predsednik udruženja „Ambasadori ukusa“, naglasio je da čak i nenamerne greške u recenzijama mogu imati ozbiljne posledice. Primer koji je izneo, gde je recenzent tvrdio da je jeo desert koji nikada nije bio u ponudi njegovog restorana, pokazuje koliko lako može doći do dezinformacija koje mogu uticati na reputaciju preduzeća.

Statistike italijanskog Ministarstva preduzetništva pokazuju da lažne ili manipulisane recenzije mogu smanjiti prihode ugostiteljskih objekata od 6 do 30%. Ovaj problem je postao toliko izražen da se mnogi hoteli i restorani u Italiji bore sa nepoštenom konkurencijom i obmanjujućim komentarima koji narušavaju njihov ugled.

Kako će nova pravila poboljšati situaciju?

Nova pravila omogućavaju hotelima i restoranima da zatraže uklanjanje starih recenzija (starijih od dve godine) ili onih koje više nisu relevantne. Na primer, ako je hotel unapredio svoje usluge ili izvršio renovaciju, zastarele kritike više neće imati negativan uticaj.

Sajtovi poput Booking.com i Tripadvisor će morati da se prilagode ovoj regulativi. Već sada Booking.com dozvoljava samo korisnicima koji su zaista rezervisali smeštaj putem njihove platforme da ostavljaju recenzije. Očekuje se da će i druge platforme pojačati kontrole i mere za otkrivanje lažnih komentara.

Kazne za prevarante

Za one koji prekrše nova pravila predviđene su visoke kazne, od 5.000 do čak 10 miliona evra. Ovo je jasan signal da Italija ozbiljno pristupa problemu lažnih recenzija i želi da zaštiti kako ugostitelje, tako i turiste od obmanjujućih informacija.

Tripadvisor je u svom godišnjem izveštaju o transparentnosti istakao da se problem lažnih recenzija ne odnosi samo na Italiju, već na globalni nivo. U 2024. godini, ova platforma je uklonila više od 2.7 miliona prevarantskih recenzija i upozorila 9.000 preduzeća zbog podsticanja lažnih komentara.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Uvođenjem novih pravila, Italija pokazuje odlučnost u borbi protiv prevara u turizmu i ugostiteljstvu. Ova regulativa će pomoći u zaštiti preduzeća od neosnovanih negativnih kritika, dok će turisti dobiti realnije i pouzdanije informacije prilikom izbora hotela i restorana. Očekuje se da će ove promene doprineti boljoj transparentnosti i kvalitetnijem iskustvu za sve posetioce Italije.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Surstroming – trula haringa koju Šveđani obožavaju

0
Surstroming konzerva riba
Photo: Pixabay/mammela

Surstroming, poznato kao jedno od „najmirisnijih” jela na svetu, je tradicionalna švedska poslastica koja izaziva podjednako divljenje i zgražavanje. Ova fermentisana haringa ima bogatu istoriju i jedinstven proces pripreme koji je čini nezaboravnim gastronomskim iskustvom

Surstroming (Surströmming) je fermentisana riba koja se tradicionalno konzumira u Švedskoj. Proces fermentacije započinje tako što se haringa soli i ostavlja u zatvorenim limenkama da fermentira nekoliko meseci. Tokom tog vremena razvija intenzivan miris i prepoznatljiv ukus koji se ne može uporediti ni sa čim drugim.

Kako se jede ovaj “delikates”?

Zbog svog jakog mirisa, konzerva ribe se najčešće otvara napolju, kako bi se izbeglo zadržavanje mirisa u zatvorenim prostorima. Tradicionalno se služi na tankom hlebu nalik tortilji (tunnbrödu) uz krompir, crveni luk i pavlaku. Ljubitelji ovog specijaliteta tvrde da je kombinacija ukusa neponovljiva i da je potrebno nekoliko zalogaja da bi se stekla prava slika o ovom jelu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 3 Hillers (@3hillers)

Istorija jela

Koreni ovog jela sežu u 16. vek kada su švedski ribari počeli da fermentišu haringu kao metod konzervacije. Ovaj metod omogućio je duže čuvanje ribe, što je bilo ključno u vremenu kada frižideri nisu postojali. Danas je Surstroming deo švedske kulinarske baštine i posebno je popularan tokom tradicionalnih gozbi krajem avgusta.

Zašto Surstroming ima tako izražen i jak miris?

Tokom fermentacije, proteini u ribi se razlažu i stvaraju jedinjenja poput buterne kiseline i vodonik sulfida, koji su odgovorni za njegov prepoznatljiv miris. Iako mnogi ljudi ne mogu da podnesu njegov intenzivan miris, poznavaoci tvrde da je ukus daleko prijatniji nego što miris sugeriše.

Surstroming je jedinstven delikates koji izaziva snažne reakcije. Iako nije za svakoga, oni koji vole fermentisanu hranu i ne boje se jakih ukusa mogu u njemu pronaći neobično gastronomsko zadovoljstvo. Ako ste avanturističkog duha i volite da istražujete nove ukuse, Surstroming može biti vaš sledeći kulinarski izazov.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nova pravila ponašanja turista na Hvaru

0
Jelsa - najbolje mesto za odmor
Photo: iStock

Hvar, jedna od najpoznatijih destinacija za noćni provod u Hrvatskoj, donosi nova pravila kako bi se suzbilo antisocijalno ponašanje koje prati njegovu reputaciju. Umesto toga, okreće se porodičnom i održivom turizmu

Gradske vlasti ostrva Hvar su odlučile da zadrže ograničenje buke na 85 decibela tokom letnje sezone. To će značajno uticati na rad klubova, diskoteka i restorana koji organizuju sve zabave na otvorenom. Takođe, to se odnosi i na organizovanje venčanja, što je do sad bilo deo vrlo atraktivne ponude za turiste.

Hvar postaje porodična destinacija

Cilj novih mera je promena imidža ostrva, u pitanju je tranzicija od party ka porodičnoj i održivoj turističkoj destinaciji. Vlasnici ugostiteljskih objekata izrazili su nezadovoljstvo, ali vlasti smatraju da će dugoročno ovakva strategija poboljšati kvalitet turizma.

Stroga pravila za turiste – kazne do 700 evra

Uz ograničenja buke, turisti u Splitu, Dubrovniku i drugim popularnim mestima mogu dobiti kazne i do 700 evra za neprimereno ponašanje. To uključuje konzumiranje alkohola droga na javnim mestima, nepristojno ponašanje kao i neprikladno odevanje, šetnju bez majice ili u kupaćem kostimu van plaže. Za ozbiljnije incidente, poput tuča i verbalnih sukoba, kazne dostižu i 4.000 evra.

Cilj – odgovoran turizam i očuvanje lokalne zajednice

Vlasti naglašavaju da su ove mere uvedene kako bi se zaštitila lokalna zajednica i očuvao ugled hrvatske kao sigurne i gostoprimljive destinacije. Na Hvaru je moguće upoznati bogatu istoriju i kulturu zemlje, uživati u poznatoj hvarskoj gastronomiji kao i odsesti u vrhunskom smeštaju. Osim toga, ova destinacija je odlična za posetu tokom cele godine. Hvar ima topla leta i blage zime, i spada u najsunčanija ostrva u Hrvatskoj, sa više od 2.800 sunčanih sati godišnje.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Grad Hvar ima puno sadržaja koje može ponuditi turistima. Iako ga nazivaju ostrvom vina i lavande, Hvar ima izuzetno bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Hvar zaista ima sve, očuvanu prirodu, mirne zalive sa čistim morem, ljubazno lokalno stanovništvo. Sve to svakako preporučuje ostrvo putnicima, i nije čudo što se Hvar ponovo našao među najboljim svetskim destinacijama.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolja i najgora jela u Srbiji prema TasteAtlas-u

0
srpski-specijaliteti-hrana
Photo: iStock

Srbija je poznata po svojoj bogatoj kulinarskoj tradiciji, a internet stranica TasteAtlas, koja ocenjivanjem tradicionalnih jela iz celog sveta daje uvid u gastronomske specijalitete, redovno objavljuje liste najboljih i najgorih jela

Na prvom mestu, kao najbolje srpsko jelo, se nalaze pazarske mantije, sa ocenom 4.7 od mogućih 5. Tajna kvaliteta pazarskih mantija strogo je čuvana, a stručnjaci tvrde da se krije u autentičnosti domaćih proizvoda i najkvalitetnijem mesu.

Na drugom se nalazi svrljiški belmuž, sa ocenom 4.7 od mogućih 5. Belmuž je jednostavan delikates koji se pravi od mladog ovčijeg sira i kukuruznog ili pšeničnog brašna, poznat po bogatom ukusu i kaloričnoj vrednosti.

Na trećem je komplet lepinja, sa ocenom 4.6 od mogućih 5. To je jedno od najpoznatijih jela zapadne Srbije, gde se smatra pravim kulinarskim blagom, i  nezaobilazan je deo tradicionalnog doručka i omiljen među ljubiteljima „jake“ hrane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Najgora jela

Najgore rangirano jelo je živa pljeskavica, sa ocenom 2.9, a na drugom se nalazi čorba od spanaća sa ocenom 3.2. Na trećem mestu se nalaze rezanci sa makom, sa ocenom 3.2 od mogućih 5. Više o najgorim jelima pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Srpska kuhinja je spoj različitih uticaja, pre svega balkanskih, osmanskih, austrougarskih i mediteranskih, što joj daje poseban karakter i raznovrsnost ukusa. Osnovne namirnice poput mesa, povrća, sira i testa čine osnovu mnogih tradicionalnih jela, dok se procesi pripreme često oslanjaju na sporo kuvanje, pečenje i dimljenje, što doprinosi bogatstvu aroma.

Veliki deo srpske kulinarske tradicije čine obroci pripremljeni za posebne prilike, kao što su slave, Božić, Uskrs i druga slavlja. Svaka od ovih prilika nosi sa sobom specifične recepte i rituale koji se vekovima prenose unutar porodica. Pored toga, srpska kuhinja je poznata po gostoprimstvu, gde se svaki gost dočekuje bogatom trpezom i autentičnim specijalitetima.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

TasteAtlas rangiranje potvrđuje da je srpska kuhinja prepoznata u svetu, ali takođe pruža priliku za dalju promociju i unapređenje gastronomskog turizma. U eri globalizacije, gde moderni restorani eksperimentišu sa inovativnim pristupima tradicionalnim jelima, Srbija ima šansu da još više afirmiše svoju kulinarsku scenu.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Živopisan program događaja u Portorožu

0
Ovog avgusta, Portorož oživljava sa tri nezaboravne večeri muzike, zabave i morskog šarma. Portoroške noći se vraćaju sa bogatim programom na plaži u Portorožu...