29.7 C
Belgrade
subota, maj 3, 2025
Naslovna Blog Stranica 275

Hidra, pešačko ostrvo u zalivu snova

0

Ostrvo Hidra i pored toga što se nalazi na samo sat vremena vožnje brodom od Atine, predstavlja priličnu nepoznanicu za turiste iz našeg regiona. S druge strane, za mnoge je to i prednost, jer na ovom idiličnom mestu nema gužve na koju smo navikli u Grčkoj. Takođe, ovo je jedno od retkih ostrva u Sredozemnom moru na kojem, osim kamiona za smeće i ambulatnih kola, nema motornih vozila. Zato su tu konji i magarci, pa ove divne životinje predstavljaju jedino prevozno sredstvo

Do ostrva se prvenstveno dolazi trajektom, a kako je Hidra od najveće grčke luke, udaljena samo sedamdesetak kilometara, oni saobraćaju prilično redovno. S obzirom da na ovom neobičnom ostrvu nije dozvoljen nijedan automobil, ono je ostalo zaustavljeno u vremenu i prilično je netaknuto otrovnom rukom civilizacije. To, međutim, ne znači da na Hidri nema života. U špicu sezone, u luci sve vrvi od aktivnosti. Putnici, željni da se povuku iz svakodnevne rutine, hrle na ostrvo u nadi da će na Hidri pronaći mir. Magarci i njihovi vodiči s nestrpljenjem čekaju umorne turiste kojima je potrebna pomoć u prevozu prtljaga i njih samih do hotela.

Prilikom planiranja ovakvog putovanja poželjno je zaključiti polisu putnog osiguranja koje štiti osiguranike od nepredviđenih neprijatnosti, nezgoda ili bolesti. Mi vam predlažemo Triglav putno osiguranje o kome više možete saznati ovde.

Pre samo jednog veka sva grčka ostrva su bila slična, međutim danas je malo ovakvih dragulja. Hidra je uspela da sačuva taj stari šarm u koji su se zaljubili mnogi svetski poznati umetnici poput Henrija Milera, Sofije Loren ili Mika Džegera, ali je verovatno najjaču povezanost i ljubav prema ovom mestu iskazao muzičar, Leonard Koen. Hidra je bila njegov mali raj, a kamena kuća iz 19. veka koju je kupio za 1.500 dolara, postala je neiscrpni izvor inspiracije i mesto gde je najradije živeo i stvarao.

Iako je naizgled tipično turističko grčko ostrvo koje čine plaže, odlična hrana i noćni život, postoji nekoliko jedinstvenih znamenitosti koje možete videti samo na Hidri. Tradicionalno je Hidra bila mesto na koje su se svojim brodovima iskrcavali veleposednici silno se trudeći da pokažu svoje bogatstvo. Arhitektura na ostrvu je direktna posledica toga, pa je pedesetih godina prošlog veka, nagnala bogatu elitu  da bukvalno okupira ostrvo. Danas posetioce na ostrvu dočekuju mnogobrojne mačke i pelikani, ali i jedinstvene taverne, prodavnice sa brendiranom robom i dovoljno noćnog života za sve ljubitelje ovakvog provoda.

Prašuma Janj na Uneskovoj listi

0
Photo: Unsplash/Irina Iriser

Odbor za svetsku baštinu Uneska je doneo odluku kojom je prašuma Јanj u Bosni i Hercegovini proglašena prirodnim dobrom od svetskog značaja, ovaj strogi rezervat prirode je jedan od najočuvanijih dilvljih delova prirode u Evropi

Prašuma Janj se nalazi kod Šipova, i obuhvata površinu od skoro 300 hektara od kojih je oko 60 hektara izdvojeno kao poseban deo neverovatne prirodne lepote i važnosti, ne samo za ovu zemlju, već i za čitav region.

Šumski rezervat Janj je definisan kao predeo sa posebnom namenom, s ciljem da služi kao teren za naučna istraživanja, a da pritom kao posebna prirodna retkost izuzetne lepote bude privlačan i za posetioce i turiste.

Bukove šume su senovite i leti izgledaju dosta mračno, i pružaju idealno stanište mnogim vrstama biljaka i životinja. Prema procenama stručnjaka, ovde živi čak oko 10.000 vrsta životinja, pa je šuma s razlogom uvrštena na listu Uneska kao prirodno remek-delo koje ima osiguranu budućnost.

Evropski turizam se oporavlja

0
Koji su uslovi za putovanja ove godine
Photo: iStock

Među zemljama koje beleže dobre rezultate posebno se ističe Hrvatska, kao zemlja u kojoj se turizam u velikoj meri približio brojkama iz godina pre pandemije

Zahvaljujući postupnom ublažavanju mera unutar Evropske unije, porastu stope vakcinacije, otvaranju granica za više zemalja koje nisu članice unije, sasvim je razumno očekivati se da će se evropski turizam oporaviti tokom letnjih meseci, navodi se u najnovijem tromesečnom izveštaju „Evropski turistički trendovi i izgledi“ koje je objavila Europska komisija za putovanja (ETC).

Najnoviji izveštaj ETC-a takođe navodi da se očekuje porast potražnje za putovanjima u drugoj polovni 2021. godine, dok će međunarodni dolasci i dalje ostati na 49% u odnosu na 2019. godinu.

ETC dalje ističe da je potražnja za putovanjima unutar Evrope ostala relativno niska u prvom tromesečju ove godine, da su dolasci pali na 83% u odnosu isto razdoblje iz 2020. godine. Čak tri od pet destincija zebeležilo je pad od više od 80% kad su dolasci međunarodnih turista u pitanju, među kojima je i Austrija koja je pretrpela ubedljivo najveći pad turista zbog strogih mera koje su uvedene.

Hrvatska je jedna od retkih koja je zabeležila rast broja dolazaka od 23%, s tim što je ta zemlja među prvim zemljama koja dozvolila ulazak stranih turista pod uslovom da su vakcinisani, imaju negativan rezultat testa ili su preležali bolest.

Španija postaje novo žarište

0
Španija je pooštrila mere, maske obavezne na svim plažama

Zbog brzog porasta broja novih infekcija koronavirusom, Španija je postala novo područje visoke incidencije, što je i bilo očekivano

Najnovija događanja su težak udarac za Španiju koju je ozbiljno pogodila pandemija koronavirusa, i koja će turističkoj industriji u toj zemlji izgleda ponovno naneti još teži udarac.

Bez obzira na činjenicu da eventualno uvođenje novih mera neće značajno uticati na vakcinisane turiste, bilo kakva promena uslova predstavlja prepreku turistima koji nisu vakcinisani, jer mnoge evropske zemlje uvode obavezne mere karantina za takve putnike po povratku sa odmora iz ove zemlje. To u praksi znači da su brojni turoperatori i turističke agencije počeli da beleže sve veći broj otkazivanja.

Ulazak Španije na područje visokog rizika od zaražavanja usred sezone odmora uništava planove za odmor brojnih putnika, a posebno mnogih porodica koje tradicionalno letuju u toj zemlji sa decom.

Iz udruženja turističkih agencija ističu da će turisti koji su trenutno u Španiji na odmoru biti obavešteni o bilo kakvim promenama, a ukoliko turisti žele privremeno da prekinu godišnji odmor, turoperatori će se pobrinuti za obezbede odgovarajuće uslove, bar je tako za putnike iz Evropske unije, iz zemalja kao što je Nemačka ili Austrija. Osim toga, organizatori 30putovanja nude besplatno otkazivanje ili ponovnu rezervaciju, ako se uvedu vanredne mere.

Hrvatski restorani među najboljima

0
Dubrovnik
Photo: iSock

Poznati internet portal koje nudi individualne savete za korisnike koji planiraju odmor, TripAdvisor, objavio je listu najbolje od najboljeg za prošlu godinu, a radi se izboru najboljih restorana, hotela, destinacija, plaža i aktivnosti sastavljenih na osnovu recenzija korisnika

Lista Best of The Best TripAdvisor-a za proteklu godinu napravljena je na osnovu podataka i recenzija prikupljenih u peridu od 1. januara 2020. godine do 30. aprila 2021. godine. Između ostalog, TripAdvisor pravi rang listu najboljih restorana, a na listi najboljih evropskih restorana našla su se čak dva restorana iz Hrvatske.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Restaurant 360 (@360dubrovnik)

Na 24. mestu na listi našao se restoran Monte iz Rovinja, a na 25. mestu dubrovački 360 Restaurant. Monte je jedan od najpoznatijih hrvatskih restorana koji je 2017. godine dobio prestižnu Mišlenovu zvezdicu, i tako postao prvi restoran u Hrvatskoj sa tim priznanjem. Dubrovački 360 Restaurant je zvanično najbolji restoran u Hrvatskoj, a nalazi se na najboljoj lokaciji u gradu. 360 Restaurant je 2018. godine takođe je postao vlasnik prestižne Mišlenove zvezdice.

U Crnoj Gori u junu skoro 300.000 noćenja

0
Budva
Photo: iStock

Prema podacima Monstat-a, u Crnoj Gori je u junu mesecu ostvareno 69.923 turističkih dolazaka i 277,467 noćenja

Od ukupnog broja ostvarenih turističkih noćenja u kolektivnom smeštaju koji ne podrazumeva individalni, privatni smeštaj u apartmanima ili kućama, 86,2% su ostvarili strani turisti, dok su domaći ostvarili 13.8% noćenja.

Najviše turističkih noćenja je ostvareno u primorskim mestima, tačnije 92.4%, u Podgorici 5%, planinskim mestima 1.6%, dok je 1% ostvareno u ostalim turističkim mestima i gradovima.

Kolektivni smeštaj podrazumeva hotele, odmarališta, pansione, motele, turistička naselja, odmarališta, hostele i kampove.

Booking postaje i turoperator

0
Touroperator
Photo: iStock

Kompanija Booking.com želi u da budućnosti značajno proširi svoju ponudu rezervacija letova i agencija za iznajmljivanje automobila, kako bi ponuda objedninjavala sve usluge vezane za putovanja

Glen Fogel, direktor kompanije Booking, je izjavio da putnicima želi da ponudi sve što pripada putovanju. Ova kompanija je do sada svoj fokus imala na posredovanju pri rezervaciji hotelskih soba, dok su rezervacije letova ili automobila su bile samo sporedne aktivnosti.

Ovakav potez Booking-a znatno će povećati konkurenciju tradicionalnim turoperatorima, što se može pozitivno odraziti na tržište i na uslove pružanja usluga.

U Hrvatskoj skoro milion turista

0
Najbolja voda za kupanje u Evropi
Photo: iStock

Prema podacima sistema eVisitor, u Hrvatskoj trenutno ima više od 900.000 turista, a prošlog vikenda ih je bilo skoro pola miliona

Prošlog vikenda je ostvareno 448.000 dolazaka i 2.7 miliona noćenja u Hrvatskoj,  što je u odnosu na isti vikend prošle godine rast od 20%. Međutim, ako se uporedi sa istim periodom iz 2019. godine, radi se o 24% manje turističkih dolazaka i 18% manje noćenja.

Najviše turista ima u Istri, na Kvarneru, kao i u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Turistička sezona u dosadašnjem delu leta negde i prevazilazi očekivanja hotelijera i turističkih radnika, a smeštajni kapaciteti su solidno popunjeni. Najviše stranih turista dolazi iz Nemačke, Slovenije, Poljske, Austrije i Češke.

Da li se francuska kuhinja zauvek promenila?

0
Photo: Pixabay/Pexels

Alen Dikas kaže da je pandemija ubrzala evoluciju francuske kuhinje, i da je ona pronašla neku svoju novu slobodnu formu, bez obzira na činjenicu da se u stvari nikom ne žuri da se odrekne tradicionalnih starih rituala koji definišu francusku umetnost uživanja u jelu

Francuska kuhinja je oduvek bila u pokretu, i stalno se kretala i menjala. Uvek se nekako logično nadovezivala na vekovnu tradiciju, pratila trendove, ali i ostajala verna korenima. Uvek je nalazila način da bude najbolja na svetu.

Nakon višemesečnih mera zaključavanja, policijskog časa i zatvaranja restorana, Pariz polako počinje da liči na onaj stari. Prepuni stolovi kafića i barova prostiru se po ulicama i bulevarima, a konobari ponovo balansiraju sa čašama ružičastog šampanjca u rukama. Francuska je ponovo živa, i ljudi su to na najbolji način potvrdili i proslavili, u restoranima, kako su to oduvek i činili.

Kako navodi BBC, kuvar sa najviše Mišlenovih zvezdica, često nazivan i “kumom” francuske gastronomije, Alen Dikas, ističe da se francuska kuhinja tiho razvijala iza zatvorenih vrata kuhinja tokom najmračnijih dana pandemije. Kaže da je koronavirus ubrzao sledeću „novu evoluciju“ francuske gastronomije.

Unesko je 2010. godine upisao gastronomiju Francuza na svoj Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, trajno uvrstivši francuski obrok pod svoju zaštitu. Međutim, ovo priznanje se ne odnosi samo na hranu, već naglašava sve tradicionalne elemente koji čine gastronomiju u Francuskoj, od ideje okupljanja i uživanja u ugodnoj i srdačnoj atmosferi, do promišljenog odabira visokokvalitetnih domaćih proizvoda. Ostali elementi u uključuju postavljanje stola i servis, uparivanje hrane i vina kao i strukturu obroka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alain Ducasse (@alainducasse)

Godina pandemije i zatvaranja restorana iznedrili su jednu neobičnu pojavu, dostavu hrane. Dostavljači hrane koji jure ulicama motorima i kolima raznoseći po stanovima hranu iz kuhinja sa Mišlenovim zvezdicama, što je samo pre par godina bili nezamislivo, promenilo je sve. Nova evolucija u francuskoj kuhinji je donela pre svega slobodu. Oslobodila je francuske šefove svoje gordosti i rigidnosti i dozvolila hrani da bude zabavna i pristupačna.

Dikas ne vidi pandemiju kao pretnju francuskoj gastronomiji, za njega je to prilika. U Francuskoj takva promena nije novost. Poslednja značajna evolucija francuske gastronomije, Nouvelle Cuisine, na čijem je čelu bio Pol Bokuz 1970-ih godina, bila je velikim delom pokrenuta željom kuvara da stvore kuhinju po kojoj bi i oni sami bili prepoznati.

Ipak, tradicionalni ritual oko obroka ostao je prilično krut. Pre samo nekoliko godina donošenje hrane kući iz restorana izazvalo je nacionalnu raspravu. Sada su restorani obavezni da pružaju takve usluge, posebno ako je nešto preostalo od ručka i večere, pre svega u cilju smanjenja otpada od hrane.

Dikas nije figura koju bi tradicionalno povezivali sa pojmom hrane za poneti, papirnatim salvetama ili jeftinom hranom. Međutim, u aprilu 2020. godine on je pokrenuo je Ducasse Chez Moi, internet platformu za dostavu koja nudi izbor jela iz njegovih najboljih restorana. Mnoge od njih su bile takozvane “kuhinje duhova”, odnosno restorani koji imaju samo kuhinju koja sprema hranu za dostavu.

Za Dikasa, koronavirus je ubrzao francusku gastronomsku evoluciju, za koju kaže da je obeležena dubokom željom za ljudskim kontaktom, uzajamnom interakcijom i upotrebom isključivo domaćih i lokalnih prizvoda. Novi potrošač je znatiželjan, nepoverljiv, morate ga zavesti, povesti na putovanje, navodi Dikas.

Iako restorani u klasičnom smislu moraju opstati, neophodno je promeniti svoje navike, kao i navike u poslovanju. Ukoliko to tržište zahteva, treba pakovati vrhunsku hranu u papirne kese i poslati ih po dostavljaču. Nova pravila zahtevaju prilagođavanje, hrana će uvek pronaći put. Ako guščija džigerica ili bilo koji najbolji specijalitet treba da se jede kod kuće uz seriju na Netflix-u, neka tako i bude.

Šaleška, blagostanje tokom cele godine

0

Ukoliko tražite neka nova i zanimljiva mesta za odmor, onda svakako morate posetiti Šalešku dolinu, koja uvek iznenadi na poseban način. Šaleška sa svojom bogatom istorijom, ukusnom kuhinjom i sjajnim jezerima sa mnoštvom mogućnosti za uživanje, je okružena i predivnom prirodom na koju sve vreme imate najatraktivniji pogled. Svaka zemlja ima neki svoj šmek, ali Slovenija je bez dileme jedna od najboljih destinacija za zdravlje i dobar osećaj

Provozajte se biciklom među brežuljcima, šumama, rekama i jezerima po mnogobrojnim stazama navedenim u katalogu i aplikaciji ili biciklističkim autobusom krenite po nove izazove u susedna područja. Od jezera koja Šaleškoj dolini daju poseban karakter, do panoramskih i lako dostupnih odredišta, vode vas raznovrsne staze za šetnju, kao i tematske i pešačke staze.

Velenje, Šoštanj i Topolšica gradovi su i mesta koja lako možete istražiti laganom šetnjom od jedne do druge znamenitosti, do jezera i okoline ili do reke, potoka, šume. Tokom šetnje, takođe možete otkrivati kulturnu i prirodnu baštinu područja. Potražite najzanimljiviju vođenu šetnju za sebe i odaberite svoju planinsku stazu. Šetače i planinare na poglede na dolinu, osim pojedinih vrhova kao što su Smrekovec i Paški Kozjak ili vrhovi koji okružuju Vinsku Goru pozivaju delovi šaleške planinske staze, planinska obilaznica “Putevima Vinske Gore” kao i Trška staza duž nekadašnjih granica Šoštanja.

Ako vas u iskušenje ne dovode usponi u visine, Šalešku dolinu možete upoznati putem tematskih poučnih staza. Mnoge od njih izvrsna su inspiracija za decu i porodice. Popularnost pojedinih staza je dobar dokaz njihove lepote i pristupačnosti, ali će biti najbolje da izaberete one koje odgovaraju vašoj spremnosti i vašim interesima. Istražite vrhunske staze i ocenite ih sami.

Velenjska plaža, rekreacijsko područje uz jezera, izvrsna je polazna tačka za ljubitelje raznih vodenih  sportova. Tamo možete surfati na dasci ili jedriti, supati, veslati, plivati ili čak probati vožnju pletnom. Međutim, ako volite izazove, otkrijte leti najzahtjevniju stazu za penjanje u Sloveniji i treking po kraškoj špilji, a zimi prirodna klizališta i manja skijališta.

Kad god dođete u Šalešku dolinu, možete očekivati originalan doživljaj.

Za sve informacije se možete obratiti na e-mail turizem@velenje.si ili ih potražite na web stranici www.visitsaelska.si. Dobrodošli!

#ifeelsLOVEnia #visitsaleska

Poslednje objave

Barcaffè slavi 55. rođendan: Kafa koja je osvojila srca potrošača

0
Barcaffè obeležava 55 godina uz poruku o bliskosti i razgovorima koji znače i podseća na ono najvrednije u životu: toplinu, emocije i snagu iskrenog...