12.9 C
Belgrade
subota, maj 10, 2025
Naslovna Blog Stranica 46

Najopasnija jela na svetu

0
Najopasnija jela na svetu hobotnica
Photo: Freepik

Ljudi su tokom godina eksperimentisali sa brojnim sastojcima, otrovnim biljkama i životinjama. Danas je prosto trendi rizikovati sa nekom otrovnom hranom, koja ako nije spremljena kako treba, ubija. Ukoliko vam je dosadno ovo što se jelo do sada, evo lista nekih od gastronomskih užitaka koji vas mogu koštati glave

Najopasnija jela na svetu nose sa sobom posebne rizike, iako su u nekim kulturama cenjena zbog ukusa i tradicije. Priprema i konzumacija ovih namirnica često zahteva posebne mere predostrožnosti kako bi se izbegle ozbiljne posledice. Ovo je samo deo takvih „specijaliteta“.

Blaasop sa srebrenim prugama

Za ribare na području Indijskog okeana, ova velika riba je prava poslastica. Samo je treba znati pripremiti, otrovi se nalaze u njenoj jetri i reproduktivnim organima, i ukoliko se ne odstrane u potpunosti, rizik je smrtna opasnost po zivot. Otrovi izazivaju paralizu, probleme sa disanjem i na kraju smrt.

Sannakji, hobotnica koja se jede živa

Ovaj delikates vam neće ništa uraditi dok ne dođe do vašeg probavnog trakta, ali postoji veliki rizik da vas usput ubije. Ovo je vrsta male hobotnice koja se služi u korejskim restoranima i ribarnicama, a posebno je bizarno to što se hobotnica jede dok je još živa. Ako niste gadljivi, i probate ovo jelo, tu nastaju problemi. Pipci imaju takvo svojstvo da se zalepe za obraze ili grlo, pri čemu je opasnost od gušenja veoma velika. Ova hobotnica svake godine ubije do 6 ljudi.

Hakarl (fermentirano meso ajkule)

Islandski specijalitet napravljen od mesa grenlandskog ajkule, koje je toksično u svom prirodnom stanju. Meso se fermentira i suši mesecima kako bi postalo sigurno za konzumaciju, ali je njegov ukus i miris vrlo intenzivan.

Šangajske krvave školjke

Ove školjke se smatraju delikatesom, ali on vas može zaraziti hepatitisom. Da bi se mogle jesti, moraju se pažljivo i brzo skuvati kako bi se uništili virusi i bakterije koje uzrokuju hepatitis. Ove školjke se prodaju u azijskim supermarketima, a prepoznatljive su po sivo- beloj boji i dubokim brazdama, i pune su krvi.

Divovska bik-žaba

Ova žaba živi u Namibiji. Iako su koža i organi žabe veoma toksični, bik-žaba se smatra izuzetnim delikatesom, samo u slučaju da joj se odstrane neki posebno otrovni organi. Žaba je sigurna za jelo nakon parenja i “treće kiše”, kada se nivo otrova drastično smanjuje. Ako ste dobili pogrešne žablje delove, ili ulovili žabu u pogrešnoj sezoni, rizikujete da vam vrlo brzo otkažu bubrezi. Ukoliko lekarska pomoć ne stigne na vreme, smrt je izvesna.

Fugu

Fugu, riba poznata i kao Blowfish, može vas ubiti u roku od jednog sata, ukoliko nije ispravno pripremljena uklanjanjem određenih organa. Kuvari koji je pripremaju moraju da prođu obuku isključivo za pripremanje ove ribe, koja traje tri godine.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Surog-gi (slepi miševi)

Jelo pripremljeno od slepog miša, popularno u nekim delovima Azije i Afrike, može nositi opasne viruse, uključujući i koronaviruse. Svi znamo šta se desilo pre par godina…

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zašto je nemački hleb najbolji na svetu?

0
Hleb
Photo: Unsplash/Wesual Click

Nemci imaju više pekara i jedu više vrsta hleba nego većina drugih zemalja u svetu. Sve u vezi sa hlebom je ozbiljno kada su oni u pitanju. Upravo zbog toga, kod njih postoji i Institut Hleba (naravno da takav postoji), za svaki slučaj  

U Nemačkoj, hleb doslovno odražava kulturu naroda. Oni sigurno imaju više pekara i jedu više vrsta hleba od većine zemalja u svetu, a prema znaničnim podacima Nemačkog Instituta za Hleb, trenutno ima više od 3.200 službeno priznatih vrsta hleba u zemlji. Od 2015. godine, nemačka kultura hleba je i službeno dospela na Uneskov popis nematerijalne kulturne baštine, navodi CNN.

Hleb se koristi svakodnevno, i obavezan je deo svake trpeze. On je ključan za većinu obroka u Nemačkoj, i to za doručak, užine i večeru. Za doručak Nemci najčešće jedu mini-hleb u sa puterom, raznim namazima, tvrdo kuvanim jajima, sirom i viršlama. Večera ume da bude lagana, ali zato je ručak obilan i tada se seku kriške hleba servirane sa kobasicama i povrćem. Ova zemlja je poznata i po brojnim festivalima na kojima se prave i služe posebne vrste hleba u raznim oblicima.

Svaka oblast u Nemačkoj ponosi se svojim receptom za pravljenje hleba. Na severnu zemlje najbrojniji je crni, manji raženi hleb, dok je jugu zemlje aktuelan lagan hleb od pšenice. Za pravljenje koriste raženo brašno, nekada u kombinaciji sa pšenicom, a može se kombinovati još sa ovasom, ječmom, lukom, orasima, semenkama suncokreta, susamom, sirom, slaninom, biljem i drugim začinima.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Neke od najpoznatijih vrsta hleba su Pumpernickel, bogat i taman raženi hleb, Roggenbrot, tipičan raženi hleb, Kastenbrot, taman hleb od celog zrna, Sonnenblumenbrot, hleb sa suncokretom ili Dreikornbrot, hleb od mešavina žitarica celog zrna.

Nemačka je poznata po dobroj i jakoj hrani, i ona je i pored svih trendova ipak zadržala neku osnovnu svoje izvorne gastronomije. Hleb je nešto sa čim se počinje svaki obrok, često i završava, i sa razlogom su ponosni na tu činjenicu. Hleb im je jako ukusan i kvalitetan, ali i oni nisu toliko rigidni baš po svakom pitanju, dozvole sebi ponekad i neko pecivo, kiflu ili perecu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Danakil, nova destinacija za turiste kojim treba nešto zaista drugačije

0
Danakil pustinja etiopija
Photo: Unsplash/Daniele Levis Pelusi

Na severu Etiopije se nalazi pusta i negostoljubiva depresija Danakil, strani i vanzemaljski predeo sa najekstremnijim klimatskim uslovima na planeti. Život je, čak i ovde, pronašao način

U regionu Afar, u Etiopiji, svoje mesto je našla Danakil depresija, na oko 100 metara ispod nivoa mora. Smeštena skoro na samom Rogu Afrike, ova oblast je jedan od najaktivnijih delova sveta. Vrlo je često nazivaju i paklom na zemlji, delom zbog toga što je to možda i najtoplije mesto na planeti, delom zbog svog neobičnog i bizarnog izgleda.

Temperature se često idu i do 50 stepeni celzijusa, što svaki odlazaki utovanje do Afara čini ekspedicijom. To je zaista više od običng putovanja. Negostoljubivi predeo miriše na sumpor, dok brojni aktivni gejziri i mineralna jezera dopunjuju sliku pejzaža koji kao da zaista nije sa ovog sveta. Ovde se takođe nalazi aktivni vulkan Erta Ale, pa je čitav region dodatno namučen uticajem svih ovih faktora zajedno.

Vekovima se ovde dolazilo po dragocenu so, a od skoro turisti sve češće žele da posete pejzaž koji izgleda kao iz naučno fantastičnog  filma. Čak i ovde, gde je skoro nemoguće, postoje brojna pastirska plemena i trgovci solju, život izgleda pobeđuje sve.

Putnici koje interesuje antropologija nisu jedini koji će uživati ​​u poseti Danakil depresiji. Glavni razlog je posmatranje i upoznavanje sa svim suludim geološkim formacijama i događajima, krajolicima koji će u potpunosti zadovoljiti i najodvažnije putnike.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Ovde je slika zivota drugačija, ovde se možda bolje nego igde vidi evolucija na delu. Svi uslovi života su podređeni prirod, i njenim zakonima. Verovatno je to ono što privlači sve veći broj turista, neverovatna priča o trijumfu ljudi nad surovom prirodom, i neverovatna volja za životom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Austrijanci i knedle, jedan sasvim poseban odnos

0
Austrija knedle
Photo: Pixabay/RitaE

Hrana u Austriji je izuzetno raskošna i ukusna. U zemlji koja je bila nekad velika imperija, a tom činjenicom se ponose, danas je zemlja odlične hrane, i njena gastronomija je zaista postala pravi brend i ambasador u svetu

Austrija je kroz svoju istoriju trpela brojne uticaje, a to se ogledalo i u gastronomiji. Međutim, svi ti uticaji i marljiv austrijski narod, koji u osnovi voli da uživa u svemu, naročito u hrani, artikulisali su međunarodni uticaj u jedan domaći oblik, jednu posebnu fuziju ukusa i formi.

Posebno mesto u srcu Austrijanaca je rezervisano za jedan specijalitet koji ima dosta varijanti, i slanu i slatku, pa je jasno koliko im on znači. U pitanju su knedle, ali knedle u pravom smislu reči. Svaka varijanta je autohtona i domaća, i sa jednim oni započinu obrok, a sa drugim završavaju.

Kaspressknödel

Kaspressknödel je specijalitet koji je tipičan za alpsko područje u Zapadnoj Austriji. Kao i većina jela iz ovog kraja, Kaspressknödel je jednostavno, ukusno i malo teško jelo. Austrijanci ovim jelom započinju obrok, jede se isključivo pre glavnog jela.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

U supi, koja je obično neslana, ili je jako malo posoljena, dobićete jednu dobro začinjenu knedlu od skoro 200 grama napravljenu od hleba, luka, peršuna i sira, koja je pre toga ispržena na maslacu. Izuzetno prijatno i utešno jelo, idealno za zimski period.

Kaspressknödel ima duboke korene u ruralnoj kuhinji austrijskih i bavarskih Alpa, nastale su tako što su se koristili sastojci koji su se nalazili u domovima. U siromašnim domaćinstvima, ništa se nije bacalo, pa su domaćice kreativno koristile ono što je bilo pri ruci.

Austrija knedle

Germknödel

Germknödel je takođe tradicionalan recept, radi se o desertu. Germknödel je u osnovi meko testo punjeno kompotom ili džemom od šljiva u umaku od vanile, posuto makom po vrhu. Ove slatke knedle su nešto najbolje iz austrijske kuhinje. Mekano testo, šljive i mleveni mak su baš tradicija i gastronomski doživljaj koji se pamti.

Ovaj delikates je posebno popularan među planinarima i skijašima zbog svoje energetske vrednosti i jednostavnosti pripreme. Tradicionalno se kuva na pari, što rezultira mekanom i vlažnom teksturom, a zatim se služi uz dodatak slatkih preliva, što ga čini savršenim završetkom obroka ili poslasticom tokom hladnih zimskih dana.

Austrija knedle

Germknödel i Kaspressknödel, iako različiti po ukusu i nameni, savršeno oslikavaju raznolikost austrijske kuhinje. Prvi donosi slatki užitak, savršen za završetak obroka ili kao poslastica tokom zimskih dana, dok drugi nudi slani, hrskavi zalogaj, idealan za ručak ili večeru. Oba jela nose sa sobom bogatu tradiciju i predstavljaju gastronomske simbole svojih regija, čineći austrijsku kuhinju jedinstvenom i privlačnom za ljubitelje hrane širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nalepše destinacije sveta – Hrvatska na 15. a Slovenija na 19. mestu

0
Bled među najlepšim gradovima sveta
Photo: iStock

Na osnovu glasanja koje je među čitaocima sproveo jedan popularan turistički magazin, izabrana je najlepša zemlja sveta za 2024. godinu. Italija je prvo mesto ove godine prepustila Novom Zelandu

Među mnogobrojnim anketiranim čitaocima magazina i vodiča Raf gajd (Rough Guide) napravljen je uži izbor zemalja koje pretenduju da budu najlepše. Napravljena je lista 20 najlepših, a među njima se nalaze i dve zemlje iz našeg okruženja, Hrvatska i Slovenija.

Počevši od Novog Zelanda, čije su autentične kamenite formacije na kopnu i nepregledne peščane plaže bile dovoljne za prvo mesto, Italije na drugom i divlje Kanade na trećem mestu, lista sadrži zaista zanimljive destinacije koje su ušle u zonu ozbiljne konkurencije.

Ova anketa je dosta toga pokazala. Ne samo što je sprovedena u svrhu izjašnjavanja o najboljoj destinaciji, već je nedvosmisleno pokazala koji su današnji trendovi i kako danas razmišljaju turisti. Na osnovu plasmana Indonezije i Indije, moglo se zaključiti da divlja priroda ili prizori od kojih zastaje dah više neće biti dovoljni za visoko pozicioniranje na ovoj listi, kao ni predivni primorski gradovi Hrvatske. Čak se ni Irski tradicionalni folklor ne ističe, niti su dovoljne ljubičaste krave i Alpi Švajcarske. Pa šta je to što Novi Zeland izdvaja, šta to on ima a ostale zemlje nemaju?  Pa, gotovo sve nabrojano.

Novi Zeland je zemlja neslućene prirodne lepote i oštre klime. Zemlja vode i kamena, misteriozna i nestvarna. Upravo to je i najjači adut ove zemlje, kontrast u prelepim prirodnim krajolicima koji se odražava i na ljude i kulturu.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Hrvatska je na odličnom 15. mestu. Za ovu zemlju vodič navodi da ima apsolutno sve. Ima reke i more, planine i ravnice, odličnu hranu i gostoljubiv narod. Slovenija se nalazi na 19. mestu. Za Sloveniju vodič navodi da je kao kutija sa nakitom, jer sadrži sve najlepše u sebi. Čitaoci su izdvojili Sloveniju kao destinaciju sa jedinstvenom mešavinom kultura, kao posebnu mini Evropu.

Više o ostalim najlepšim zemljama pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kako je najmlađe Kanarsko ostrvo prevarilo masovni turizam

0
El Jero kanarska ostrva španija
Photo: Unsplash/Martijn Vonk

Dok protesti protiv masovnog turizma besne na ostalim Kanarskim ostrvima, El Jero, najdivlje i najzapadnije među njima, je tiho odlučilo da budućnost uzme u svoje ruke

El Jero (El Hierro) je najmanje i najzapadnije od sedam glavnih Kanarskih ostrva koja pripadaju Španiji. Nalazi se u Atlantskom okeanu, zapadno od severne Afrike. Ostrvo je poznato po svojim spektakularnim prirodnim pejzažima, vulkanskom poreklu, kristalno čistoj vodi, i specifičnoj flori i fauni.

Ostrvo je nastalo kao rezultat intenzivne vulkanske aktivnosti, zbog čega El Jero obiluje strmim liticama, plažama sa vulkanskim peskom i podvodnim vulkanima. Iako je relativno malo, ostrvo ima ima raznovrsnu floru i faunu, od endemskih biljaka do raznovrsnih morskih ekosistema.

Međutim, ono što je posebno karakteristično za ovo maleno ostrvo je činjenica da u godini kada su besneli protesti protiv masovnog turizma širom Španije, El Jero je bilo potpuno mirno i spokojno.

Na ostrvu živi oko 11.000 stanovnika, a njegova dramatična topografija nije pogodna za prostrana odmarališta ili veće zgrade i komplekse. Osim toga, ostrvo nema direktne letove, što znači da prima samo šačicu posetilaca u odnosu na ostala Kanarska ostrva. Njih je 2023. godine bilo jedva oko 20.000, što je ništa ako uporedimo sa Tenerifima koje je te godine posetilo čak 6.5 milona turista.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by El Hierro Island (@elhierroisland)

I turizam i miran san

El Jero ima za cilj da postepeno povećava broj posetilaca. Lokalne vlasti razmišljaju o budućnosti, predane su planu održivog razvoja od 1997. godine. To uključuje otvaranje muzeja i centara za posetioce (trenutno ih ima sedam) koji promovišu njegovu kulturu i tradiciju. Fokus je na aktivnostima sa ograničenim uticajem na okolinu, na poboljšanju ostrvske infrastructure i na očuvanju prirode.

Oni žele da razviju turizam i da nastave da poboljšavaju životni standard, ali ne nauštrb kvaliteta života stanovnika ili prirodnih resursa. Radije održavamo svoju kulturu i delimo svoj miran način života sa posetiocima, navode iz lokalne tuističke zajednice.

Na ostrvu nema velikih hotela i rizorta za prijem turista, ali takođe nema puno privatnih smeštajnih kapaciteta za izdavanje. U interesu stanovnika nije izgradnja stanova ili kuća sa još nekim krevetom kog će izdati turistima, već je ideja da se to nekako prirodno desi. Oni žele da se turisti osećaju kao kod kuće, da zaista uživaju u odmoru, pa zato i ne žure sa proširenjem turističke infrastrukture.

Pored toga, fokus je i na održivim i ekološkim principima u proizvodnji električne energije. Na ostrvu postoji moderna hodroelektrana na vetar. Otvorena je u aprilu 2014. godine, ima pet vetroturbina visokih 60 metara, dva rezervoara za vodu, četiri hidraulične turbine i jednu pumpnu stanicu, koja koristi prednosti jedinstvene topografije ostrva. Elektrana kombinuje povremenu snagu vetra s snagom vode kako bi stvorila stalno snabdevanje električnom energijom.

Zbog svega navedenog, El Jero nudi mir i beg od užurbanosti modernog sveta. Sa svojim netaknutim plažama, autentičnim seoskim pejzažima i tradicionalnom kanarskom arhitekturom, ostrvo je pravo utočište za one koji traže prirodu i tišinu. Osim toga, bogata istorija i kulturno nasleđe ostrva, sa tragovima afričke kulture, pružaju dodatni sloj fascinacije.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

El Jero je više od obične turističke destinacije. To je ostrvo koje inspiriše svojim prirodnim lepotama, ekološkim inicijativama i mirom koji nudi. Ovaj jedinstveni deo Kanarskih ostrva podseća nas na značaj očuvanja prirodnih resursa i neophodne harmonije između čoveka i prirode.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Letovanje u septembru i oktobru u Crnoj Gori uz popust do 35%

0

Hotel Harmonia by Dukley u Budvi pripremio je savršenu ponudu za uživanje na Jadranskoj obali tokom toplih septembarskih dana gde svakim dodatnim noćenjem dobijate popust od 5%, pa tako za sedmodnevni boravak ostvarujete fantastičan popust od čak 35%

Septembar je poznat kao najlepši mesec za letovanje u Crnoj Gori: gužve se smanjuju, temperature su prijatne, a more mirno i kristalno čisto.

Sada je pravo vreme da rezervišete svoj odmor u ovom impresivnom hotelu sa četiri zvezdice, smještenom na poluostrvu Zavala, na samoj granici između Budve i Bečića, što ga čini idealnom bazom za istraživanje crnogorske obale.

Ipak, može se desiti da ne poželite napustiti hotel, s obzirom na luksuzne sadržaje koje nudi.

Zahvaljujući svojoj poziciji na kraju Budvanske rivijere, svaki gost koji je boravio u hotelu će se složiti da se odavne pruža najlepši pogled na Stari grad Budvu, plažu dugu 1.600 metara, ostrvo Sv. Nikola i beskrajno plavetnilo otvorenog mora.

Sobe su prostrane i udobne, sa posebnim delom za opuštanje u udobnim foteljama ili kaučevima postavljenim pored panoramskih prozora, što omogućava maksimalno uživanje u svakom trenutku. Jadransko more može biti savršena pozadina za ručavanje u sobi, ukoliko naručite iz jednog od tri restorana sa različitim kuhinjama – italijanska u Infinity Pool Club-u, bliskoistočna u Shalom restoranu i mediteranska u nagrađivanom Dukley Seafront restoranu.

Osim različitih kategorija soba, za porodice ili veće grupe preporučuju se prostrani apartmani opremljeni luksuznim sadržajima za potpuno opuštanje.

Ako poželite uživati u zelenilu koje okružuje hotel, ispred samog ulaza nalazi se ušuškani Benedict Cafe koji tokom celog dana služi jela tipična za doručak. Tako možete uživati u jajima benedikt, omiljenim vaflima ili američkim palačinkama kad god vam se prohtje.

Samo zbog izvrsnog doručka, koji je uključen u cijenu sobe, vredi rezervisati boravak u hotelu Harmonia. Na švedskom stolu možete pronaći domaće i internacionalne specijalitete, peciva i kroasane iz Dukley pekare, šakšuku i bezbroj drugih slanih i slatkih delicija.

Kada smo već pokrili gastronomsko iskustvo koje je zaista bogato i nesvakidašnje, prelazimo na ono što najviše očekujete od letovanja – kupanje i uživanje u suncu.

Svi gosti hotela Harmonia imaju pristup panoramskom bazenu koji se nalazi na najvišoj tački Zavale, odakle se pruža pogled na celu Budvu s jedne strane, te Bečiće, plaže Kamenovo i Pržno s druge strane.

Ovde možete uživati u italijanskim specijalitetima iz izvrsnog restorana koji nudi autentične specijalitete, poput arancina, parmigiana di melanzane, širok izbor pica i testenina, te sicilijanskih klasika za desert. Ovo je jedan od retkih italijanskih restorana u regiji koji je zaista zašao u sve delove Italije i donio neke od originalnih recepata za različitih regija do vašeg stola.

Pored Infinity bazena, gosti hotela Harmonia mogu iskoristiti specijalne cene za tri privatne plaže hotela Dukley sa pet zvezdica, koji se nalaze u istom rizortu.

Na raspolaganju vam je i luksuzni spa centar Harmonia Wellbeing, gde možete izvršiti detoks organizma i uživati u opuštajućim sadržajima za vaš potpuni preporod. Finska sauna, parna soba i mini hidromasažni bazen su uključeni u cenu sobe, dok su specijalizovani tretmani i masaže dostupni uz nadoknadu.

Hotel nudi mnoštvo opcija za različite vrste odmora, bilo da tražite čistu relaksaciju, porodično istraživanje ljepota Crne Gore ili komforan boravak tokom poslovnog putovanja. Jedno je sigurno, uz sve ove sadržaje poželjećete da produžite svoj odmor i ostvarite ovaj fantastičan popust.

Saznajte više o hotelu Harmonia i aktivnim ponudama ovdje, ili direktno preko tima za rezervacije putem telefona +382 69 160 004 ili e-maila sales@harmoniahotel.com.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Skrivena blaga Turske

0

Svaki kutak ove velike zemlje otkriva jedinstven spoj drevne istorije, prirodnih lepota i kulturnog bogatstva, kao i riznicu skrivenih dragulja koji čekaju da budu otkriveni

Od drevnih ruševina Sagalasosa smeštenih u zelenim brdima Burdura, do mističnog nasleđa Frigijaca na centralnom zapadu Turske, ove destinacije obećavaju nezaboravna putovanja prepuna otkrića i čuda. Da li ste spremni da siđete sa utabane staze i uronite u pejzaže koji oduzimaju dah i otkrijete neispričane istorijske priče koje Tursku čine izvanrednim utočištem za putovanja?

Frigijska dolina: Neotkrivene anadolijske zemlje

Frigijci, koji su inspirisali maskotu Olimpijskih igara u Parizu 2024. svojom kultnom frigijskom kapom, bili su jedna od najstarijih civilizacija Anadolije. Frigijska dolina je ogromna regija u kojoj možete pratiti nasleđe ove kulture u provincijama: Eskišehir, Kutahja, Afjon i Ankara.

Frigijskim putem, jednom od najdužih planinarskih staza u Turskoj, možete pratiti stope Frigijaca u njihovoj istorijskoj domovini. Tri alternativne oblasti za početak Frigijskog puta su: Gordion, Sejdiler i farma Jenidže. Gordion, jedan od najnovijih Uneskovih spomenika svetske baštine u Turskoj, najpoznatiji je kao politička i kulturna prestonica Frigije. To je takođe prvo mesto gde se frigijska kapa pojavila na rezbarenom prikazu.

U Afjonu možete započeti svoje putovanje među frigijskim naseljima u Sejdileru, poznatim po fascinantnim vilinskim dimnjacima. Zatim, možete posetiti Ajazini, naselje koje datira još iz perioda Frigijaca i dolinu Gojnuš, dom desetina frigijskih grobnica i spomenika isklesanih u stenama. Vaša prva stanica može biti farma Jenidže u Kutahji gde možete da  vidite i zamkove Deliktaš i Penteser. Bez obzira na to kuda krenete, staze se spajaju u Jazilikaja u Eskišehiru, jednom od najistaknutijih naselja Frigijaca.

Enej: Novi kulturni put za istraživanje

Enejev put, prva i jedina kulturna ruta koju je registrovao Savet Evrope, jedan je od najupečatljivijih doživljaja Turske. Prateći naraciju o legendarnom Eneju, arheološka ruta se proteže kroz pet evropskih i mediteranskih zemalja – počinje od turske severozapadne obale Egeja, a završava se u Lacijumu, u Italiji. Prema legendi, Eneja je pobegao iz Troje posle Trojanskog rata i otišao na putovanje da izgradi novu Troju. Prolazeći kroz mnoga mesta, njegovo putovanje je završilo postavljanjem temelja rimske civilizacije na italijanskoj zemlji. Enejev put ide Enejevim stopama, okupljajući nekoliko ruralnih predela, prirodnih područja i arheoloških lokaliteta, od kojih su neki upisani na Uneskovu listu svetske baštine. Ruta počinje u drevnom gradu Troji u Čanakaleu i nastavlja se u drevnom gradu Antandros u Balikesiru gde je Eneja sagradio svoje brodove.

Sagalasos: Skriveno drevno čudo

Anadolija, jedna od najstarijih naseobina u ljudskoj istoriji, može se pohvaliti ogromnim arheološkim bogatstvom. Iako je Burdur dom nekih od ovih arheoloških spomenika u regionu Zapadne Anadolije, on je i dalje relativno nedovoljno istražen.

Jedno od najznačajnijih istorijskih bogatstava grada je drevni grad Sagalasos. Smešten u okrugu Aglasun, Sagalasos se ističe kao drevni grad sa najvećim pozorištem na svetu, sa kapacitetom za čak 9.000 osoba! Jedan od najvažnijih gradova regiona Pisidija tokom rimskog carskog perioda, uvršten je na Uneskovu probnu listu svetske baštine 2009.godine. Među najistaknutijim građevinama u gradu je veličanstvena Antoninova fontana koja teče već 2.000 godina. Drugi drevni grad Burdura, Kibira, takođe je mesto na kome se i danas nalazi funkcionalna drevna fontana.

Fotografije: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kraj švedskog stola u hotelima i restoranima?

0
švedski sto hotel restoran
Photo: Freepik/mrsiraphol

Švedski sto je oduvek bio na samom vrhu ugostiteljstva i vremenom je postao simbol luksuza, kvaliteta i vrhunca ponude restorana ili hotela, svojevrsni hram za apetite gladnih gostiju. Međutim, danas, u eri održivog i odgovornog poslovanja, sve više hotela razmišlja o tome da ukine ovu formu doručka ili večere, kako bi se smanjio otpad i nepotrebno bacanje hrane. Šta će biti sa beskrajno poređanim delikatesima na stolovima koje smo oduvek voleli?

Švedski sto je vrsta obroka koji se sastoji od više pripremljenih toplih i hladnih jela posluženih na većem stolu ili pultu. Gost se sam služi i uzima šta i koliko želi. Ovu formu posluženja definiše i kvalitet i kvantitet.

Upravo to, što se gosti sami služe, i obilno polužena hrana, odrediće i njegovu budućnost. Luksuzno, ali pre svega izdašno iskustvo švedskog stola moraće da se prilagodi vremenu pred nama i svakako neće biti više isto.

Pored činjenice da gosti mahom uzimaju i nekoliko puta više hrane koju ne mogu da pojedu, koja se na kraju iz njihovih tanjira baca, takav slučaj je i sa hranom serviranom na stolovima. Osoblje hotela ili restorana uklanja ostatke hrane sa švedskog stola, uglavnom netaknute i sveže, i odlaže je u smeće. Hrana je obrađena i poslužena, i ne može više da se koristi, zbog strogih propisa o bezbednosti i čuvanju namirnica. Otprilike oko 19% hrane dostupne potrošačima se ukupno baci u maloprodaji, uslužnim delatnostima i ugostiteljstvu.

Kako hoteli i restorani mogu smanjiti bacanje hrane?

Zakoni o sigurnosti hrane nameću stroge odredbe hotelima, svaki prehrambeni proizvod koji je izložen za konzumaciju, a gost ga nije konzumirao, odbacuje se kako bi se ublažili potencijalni zdravstveni rizici.

Kako bi svoj doručak ili večeru učinili održivijim, neki hoteli su u potpunosti ukinuli formu švedskog stola. Neki ih jednostavno nikada nisu vratili nakon što je COVID zaustavio postojanje takvih “stanica” sa hranom, navodi Euronews.

Međutim, šef sa Mišlenovom zvezdicom Masimo Botura kaže da postoje brojne prednosti švedskog stola za goste i da postoje načini da se takva usluga učini održivijom. Švedski stolovi, ne samo doručak ili večera, odličan su način da se gostima ponudi kompetan ukus lokalne tradicije, navodi Botura.

U njegovoj kuhinji, višak i ostaci hrane su u stvari prilika za kuvare da iskoriste svoju kreativnost i naprave nešto novo od hrane koja se vrati u kuhinju, umesto da ode u otpad. Osim toga, u njegovoj kuhinji Casa Maria Luigia u Modeni preduzeti su koraci koji uključuju ponudu manjih tanjira gostima, smanjenje veličine porcija kolača i hleba, kao i davanja saveta gostima koji će im pomoći pri odabiru prikladnih porcija.

Botura takođe preporučuje da hoteli imaju stanice za kuvanje uživo gde se jela pripremaju na licu mesta. Ovo je zabavno iskustvo za goste, ali takođe znači smanjenje viška unapred pripremljene hrane. Svaki gost dobija tek pripremljenu prikladnu porciju hrane.

Danas se ovakav vid usluge transfomiše u neku hibridnu varijantu samoposluživanja koje je potpomognuto stručnim licima ili poslužiteljima koji izabranu hranu “pakuju” na tanjire. Dupli posao, mnogi bi rekli, ali to je jedini način da se prebrodi kriza. Vi izaberete, oni vam posluže.

Uz obroke u tanjirima, smanjenje bacanja hrane malo je lakše. Veličine porcija u tanjirima može pažljivo definisati menadžment za hranu i piće kako bi se višak sveo na minimum. U slučajevima kada i tako ima ostataka, viškove hrane treba donirati uglednim društvenim subektima sa kojima smo se može razviti lokalno partnerstvo.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Izveštaj UN-ovog Programa za okolinu o indeksu bacanja hrane za 2024. pokazao je da je 1.05 milijardi tona hrane otišlo u otpad 2022. godine. Ovi poražavajući podaci samo pokazuju koliko je urgentno redefinisati prioritete, i koliko je potrebno što pre doneti određene zakonske uredbe kako bi se stalo na put bacanju hrane i neporebnom trošenju vrednih resursa.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Neobični mali hoteli

0
Hotelska soba koja iritira goste
Photo: Pexels

Internet stranica BBC je izdvojila nekoliko najneobičnijih hotela na svetu koji nude posebno i nezaboravno iskustvo odmora. Bilo da su napravljeni od leda ili možda od soli, oni svakako privlače pažnju putnika sa svih krajeva sveta

Standardni hoteli ili jednostavan luksuz sa pet zvezdica su uglavnom nešto što traže svi turisti. Međutim, ukoliko želeite da vam odmor bude jedinstveno iskustvo, nešto nesvakidašnje, postoje hoteli i za vas. Ovo je samo delić najinteresantnijih malih hotela širom sveta koji nude nezaboravno iskustvo boravka svojim gostima.

Laboratorija za spavanje

Nine Hours, lanac od 13 hotela širom Japana, ima jedan neobičan hotel u svojoj ponudi. Na železničkoj stanici Shinagawa Station gosti se mogu prijaviti za uslugu „9h sleep fitscan“. U pitanju su kabine za spavanje gde senzori otkrivaju sve, od disanja do izraza lica kako bi napravili detaljan izveštaj o aktivnostima gostiju. Oni prate otkucaje srca, pokrete tela, hrkanje, zdravstveno stanje i slično.

Bele, minimalističke kabine odišu kliničkom temom, a dok njegovi redovi elegantnih, sjajnih kapsula za spavanje izgledaju kako da su došli sa nekog seta naučno-fantastičnog filma. Samo ime se odnosi na hotelski koncept smanjenja troškova koji smanjuje najam sobe na osnovnih devet sati, dopuštajući sedam sati za spavanje i po sat vremena strane za kupatilo i oblačenje.

Kafa sa kondorima

Noć u providnoj kapsuli za spavanje pripijenoj uz liticu iznad peruanske Svete doline nije baš u itinereru svakog putnika, to je tačno. Ali, ako tražite adrenalinsku avanturu, teško da ćete naći bolji hotel. Gosti imaju pogled gotovo 360 stepeni na na okolne planine i strašne kondore koji ih nastanjuju.

Uspon od 400 metara je jedini način da dođete do Skylodge Adventure Suites, ali nije vam potrebno iskustvo u penjanju, samo dobro zdravlje i volja. Svaka kapsula sadrži kupatilo i malu terasu, gde možete popiti jutarnju kafu.

Ljubav u ormaru

U Oud Zuidu, jednoj od najuglednijih amsterdamskih četvrti, putnici mogu da plate kako bi spavali u ormarima. Neobični hotel De Bedstee naslanja se na tradiciju holandskog kreveta bedstee (kutijasti krevet) iz 17. veka, kreveta skrivenog iza vrata ormarića.

Art Deco dekoracija hotela i tapete u veselim bojama dolje ustupaju mesto shabby-chic dizajnu u spavaonicama na prvom spratu, gde su prozori na krevetima uokvireni crvenim zavesama, a male drvene merdevine vode do prostorija iznad.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Pivo vino

Hoće li belgijsko vino postati popularno i kvalitetno kao belgijsko pivo?

0
Belgija je već decenijama prepoznata na globalnoj sceni kao zemlja sa izuzetno bogatom pivskom tradicijom. Međutim, poslednjih godina sve više pažnje privlači njen tihi,...