12.2 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Italijanski Robinzon i roze plaža Budelija

Čarobna plaža u Italiji sa ružičastim peskom ima jednu interesantnu priču, i glavna atrakcija ovog bisera nije izvanredna i neobična prirodna lepota, već jedan izgnanik od društva koji već decenijama dobrovoljno tu provodi svoje dane u samoći

Ružičasta plaža (Spiagga Rosa) je prirodni fenomen koji svakako ostavlja snažan utisak, i do samo pre nekoliko godina ona je privlačila turiste sa svih krajeva sveta. Turisti su dolazili i uživali u prizoru, a tako je bilo i davne 1989. godine kada je sudbina dovela jednog čoveka na ovu plažu.

Mauro Morandi je isplovio svojim brodom jednog dana ne razmišljajući da će ta plovidba možda biti najbitnija plovidba u njegovom životu. Motor na brodu se u nekom trenutku misteriozno ugasio, a morske struje su se postarale da brod odvedu do obale malog italijanskog ostrva Budeli, smeštenog između Sardinije i Korzike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DW BiH, Hrvatska i Srbija (@dw_bhs)

Čim je izašao iz broda, shvatio je da je ostrvo nešto najlepše u životu što je video, pa je odlučio da proda brod i ostane da živi kao čuvar na najlepšoj plaži, poznatoj po svetlo ružičastom pesku. Njegov posao je bio da čisti za turistima otpad i da se stara da sve na ostrvu bude kako treba.

Budeli je jedno od sedam ostrva koje čine arhipelag Madalena, a roze pesak je nastao zahvaljujući ostacima korala i školjki koje morska struja donosi na obalu. Zbog toga, i zbog veoma bogatog morskog sveta, arhipelag je proglašen nacionalnim parkom. Italijanska vlada je donela odluku da se plaža zatvori za posetioce, kako bi se sačuvao osetljiv ekosistem.

Mauro je odlučio da ostane na ostrvu, iako je to bilo zabranjeno. Više od desetina hiljada ljudi potpisalo je peticiju da „Robinzon s Budelija“, kako ga nazivaju, ostane da živi na plaži, koja je tokom godina bila njegov dom, tako da su na kraju to prihvatile i lokalne vlasti. Oni danas zajedno pokušavaju da nađu način da Mauro ostane na ostrvu, da sve bude po zakonu.

Mauro danas ima više od 80 godina i već 32 godine živi u izolaciji, brinući o svojoj prelepoj roze plaži.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -