Pierogi je specijalitet poljske kuhinje vrlo sličan italijanskim raviolima i spada u omiljena poljska jela. Postoji u slanoj i slatkoj varijanti, može biti sa mesom ili bez njega
Pierogi je punjeno testo, dobilo je naziv od ruske reči za pitu, pirog, i nekadašnja seljačka hrana evoluirala je u jedno od najboljih poljskih jela. Svaka porodica ima svoju verziju punjenja, a sastojci koji se mogu koristiti ograničeni su samo maštom kuvara.
Pierogi mogu biti slatki, slani ili ljuti, a najčešći se za punjenje koristi sir, luk, mleveno meso, pečurke, krompir i kiseli kupus. Slatke verzije obično uključuju razno bobičasto voće, kao što su jagode ili borovnice. Tradicionalno se služi kada je neka svečanost u pitanju ili kada su praznici kao što je Badnji dan.
Poljska proleterska pica, saznajte više.
Iako se pierogi prave od 13. veka, ne zna se gde su izvorno nastali, Poljaci, Rumuni, Rusi, Ukrajinci, Litvanci i Slovaci, svi tvrde da su baš oni izmislili pierogi. Danas su pierogi izuzetno popularni u celoj zemlji. Mogu se naći u brojnim radnjama na ulicama, kao ulična utešna i brza hrana.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.