16 C
Belgrade
sreda, maj 8, 2024

Najčistija namirnica na Zemlji

Gi je pao u nemilost u poslednjim decenijama kod nutricionista jer su se zasićene masti smatrale nezdravim, što u osnovi donekle i jesu. Međutim, u poslednje vreme se razmišljanje o zasićenim mastima globalno menja, i stavovi se revidiraju. Upravo zbog toga se Indijci trude da vrate ovu namirnicu u svakodnevni život, jer je ona vekovima bila sastavni deo njihove kulture i kuhinje

Gi (Ghee) je najčistija namirnica na Zemlji, ako pitate Indijce. Gi je vrsta pročišćenog maslaca, i u njemu ima više koncentrovane masnoće nego u običnom maslacu. U indijskoj i pakistanskoj kulturi gi se koristi hiljadama godina. Izraz dolazi od sanskrtske reči koja znači “isprskan”. Ova namirnica je nastala kao odgovor na sprečavanje kvarenja maslaca tokom toplog vremena, budući da sadrži jako malo mleka.

Gi je u osnovi stabilan na sobnoj temperaturi. Ovaj maslac se pravi zagrevanjem običnog maslaca kako bi se odvojili tečni i čvrsti delovi mleka od masnoće. Prvo se maslac kuva dok sva tekućina ne ispari, a ostaci mleka se slegnu na dno posude i poprime zlatnu do tamnosmeđu boju. Nakon hlađenja on se procedi i stavi u posude u kojima se čuva. Gi je u osnovi raskošno bogata, mirisna i orašasta masnoća.

Hiljadama godina je gi bio cenjena i glavna namirnica subkontinentalne prehrane, ali je pao u nemilost pre nekoliko decenija kada su se zasićene masti uglavnom smatrale nezdravim. Međutim, on je sastavni deo kuhinje i samo najukusnija jela se prave sa gi maslacom.

Najčistija namirnica na Zemlji

Za mnoge Indijce, međutim, gi je nešto više od namirnice, istorijski gledano. Njima je to sveta namirnica, i smatraju da je gi najčistija namirnica na Zemlji. Gi je konačni i najčistiji oblik mleka, poslednji ekstrakt, i smatra se najčistijim prinosom bogovima i sredstvom kojim se molitve nose do nebesa.

Otplatite kredit banci sirom, saznajte više.

Gi je duboko utkan u tkivo indijske kulture. Tradicionalno, Hindusi sipaju gi u vatru na venčanjima, sahranama i drugim ceremonijama. Osim toga, gi se smatra pravim lekom za sve. Razumeti gi znači razumeti kolektivni indijski identitet, pristup hrani koji je kohezivan, holistički i uravnotežen. Upravo zbog svega toga gi smatraju čistim, jedinstvenim i svetim.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -