16.4 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Vada, manje poznata Toskana

Italija je poznata kao zemlja koja turistima može sve da ponudi, i teško da je nešto do sada ostalo nepoznato, ili bar manje posećeno. Vada, mestašce pod suncem Toskane, to demantuje

Gradić Vada se nalazi na toskanskoj obali nekoliko kilometara južno od Livorna. On poseduje preko 5 kilometara finih peščanih plaža sa kristalno čisto morem okruženim bujnim borovim šumama. Plaže zbog svog krečnjačkog porekla imaju nestvarno belu boju, što im daje onu finu tropsku notu.

Vada zapravo datira još iz drevnih vremena, to je bila luka koja je prvi put u istoriji dokumentovana još 330. godine pre nove ere, a kasnije je o njoj pisao i Ciceron. Vekovima nakon toga, luka je bila i utočište saracenskim gusarim, čiju prisutnost potvrđuju posude i vaze od terakote pronađene na morskom dnu.

Vada je idealna destinacija za ljubitelje vodenih sportova, kao važno nautičko središte i mala luka za pristanak brodova. Obala nudi takođe i širok izbor aktivnosti zahvaljujući brojnim stazama koje možete istražiti pešice, na konju ili brdskom biciklu. Suvereto, srednjovekovno selo između brda i mora u blizini je jedno od najlepših mesta u Italiji.

Najpoznatija atrakcija u gradu je Toranj Vada, nastao u srednjem veku. Padom republike Piza, toranj je prešao u ruke Firentinaca, koji su ga u 15. veku obnovili, kako bi postao deo sistema za osmatranje.

Pored tornja, na brežuljku koji dominira celim područjem, nalazi se dvorac Rosignano, podignut je oko 1100. godine kao srednjovekovno utvrđenje. Unutar njegovih zidina nalaze se razne građevine, i nisu sve izgrađene u istom razdoblju. Kopletan arhitektonski kompleks je danas moguće turistički posetiti.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Osim mora, kulturno-istorijskih atrakcija, tu postoji veliki izbor sadržaja za cele porodice, poput posete arheološkom rudarskom parku San Silvestro gde možete uskočiti u voz i istražiti skrivene dubine obližnjeg rudnika.

Sve sadržaje Vade i okoline možete pronaći na zvaničnoj internet stranici Visit Tuscany.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -