6.5 C
Belgrade
sreda, april 17, 2024

U Poreču ostvareno dva miliona noćenja

U periodu od početka godine do avgusta meseca na teritoriji grada Poreča ostvareno je nešto preko dva miliona noćenja. To je bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu, koja je bila gotovo rekordna, što potvrđuje popularnost ove destinacije koja se svrstava među najboljih pet turističkih destinacija u Hrvatskoj

U Poreču je ostvareno dva miliona turističkih noćenja, tačnije 2.009.076, a turstičkih dolazaka je bilo 386.225, što je porast u odnosu na 2022. godinu od čak 3%. Najviše noćenja su ostvarili tradicionalno turisti iz Nemačke i Austrije.

Nemci su ostvarili 27% od ukupnog broja noćenja, nakon kojih slede turisti iz Austrije sa udelom od 20%. Na trećem mestu se nalaze gosti iz Slovenije sa udelom od 10%, dok su domaći turisti ostvarili 6%. Na petom mestu su Italijani koji su ostvarili 6% od ukupnog broja turističkih noćenja.

Najviše noćenja je ostvareno u junu i julu mesecu, a porast noćenja je zabeležen i u mesecima na početku godine. Prema vrsti organizacije i načinu dolaska, 52% turista došlo je preko turističkih agencija, dok je 48% na destinaciju došlo individualno.

Prosečno trajanje boravka gostiju na području Turističke zajednice Grada Poreča iznosi 5 dana, što potvrđuje trend kraćih boravaka turista. Duže boravke na destinaciji, od nekadašnjih 10 ili 14 dana, zamenili su kraći boravci u trajanju od 3 do 5 dana.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Ovaj trend je aktuelan jer turisti vole da otkrivaju više destinacija odjednom, a podjednako je važan i trend vikend putovanja koja zauzimaju sve veći udeo na turističkom tržištu.

Prema vrsti smeštaja, najviše noćenja je ostvareno u hotelskom smeštaju, nakon kog slede objekti u domaćinstvima. U kampovima je ostvareno manje noćenja nego prethodne godine, dok su ostali objekti za smeštaj, odnosno kuće i stanovi za odmor, zabeležili porast od 10%.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -