18.5 C
Belgrade
nedelja, maj 5, 2024

Pastrmajlija, severnomakedonska pica

Ovaj tradicionalni specijalitet se u Severnoj Makdoniji obično spremao vikendom, kad su ljudi imali više vremena da se druže i razgovaraju, i da usput uživaju u ukusnoj hrani. Njegova jednostavnost i izuzetno prijatan ukus su uticali na to da on postane jedan od omiljenih specijaliteta, pa se danas često priprema i za doručak, ručak ili večeru

Severnomakedonski odgovor na picu se zove pastrmajlija. To je rustikalna pica koja se sastoji od testa sa sečenim ili mlevenim mesom, (obično svinjetina ili ovčetina) i jajima. Pastrmajlija se često peče u tradicionalnim šporetima na drva na vrlo visokim temperaturama, kako bi se dobio taj jedinstven dimljeni ukus.

Osnovna razlika od pice je ta što pastrmajlija ima dosta deblje testo nego prava italijanska pica, a razlikuje se i po nadevu. Umesto sušenog mesa, pastmajlija se nadeva sveže pripremljenim mesom i nikada se ne dodaje kačkavalj. To je u stvari hibrid između neke vrste pite i pice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Theron Robinson (@sirgalavanter)

Uz ovaj delikates ovalnog oblika ponekad idu i ljute ukiseljene papričice, a posebno je popularna u hladnijim, zimskim mesecima. Naziv jela potiče od reči pastrma, što se odnosi na meso koje se priprema za zimski period. Ni tradicionalnijeg imena, ni tradicionalnijeg načina za pripremu.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Pastrmajlija se priprema u celoj zemlji, i postoji puno varijanti, zbog čega se i vodi rat, čija je bolja. Međutim, da li je štipska, veleska ili negotinska, nije ni bitno, jer gde god da je naručite i pojedete, uživaćete. To je pre svega domaći specijalitet, a takav mu je i ukus, utešan, bogat i prijatan.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -