13.6 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Freikörperkultur – oseti se oslobođeno

Nemci su oduvek negovali kulturu slobodnog tela i života sa prirodom i njenim zakonima. Iako datira još od prošlog veka, ova kultura je danas čini se još snažnija i postoje sve jači motivi za njeno upražnjavanje

Nakon pandemije, pojavila se jasna i sve češća potreba ljudi da se povežu sa prirodom, i uspostave vezu sa njom. Takav slučaj je posebno aktuelan kod Nemaca, koji tradicionalno praktikuju Freikörperkultur, umetnost uživanja u prirodi na jedan neobičan način.

FKK ili Freikörperkultur, što se prevodi kao Kultura slobodnog tela, je nemačka tradicija koja datira sa kraja 19. veka. Pokret podstiče svoje članove da skinu svoju odeću i učestvuju u zdravim aktivnostima kako bi se povezali sa svetom prirode. Obećava fizički i mentalni oporavak u zajednici istomišljenika, navodi Euronews.

Ovaj pokret ne ograničava svoje delovanje samo na ruralna odredišta i divlju prirodu. Postoje brojni klubovi širom Nemačke u gradovima gde u nekom smislu u prijateljskim zajednicama članovi jedu i piju, bave se sportom, druže se ili samo uživaju upijajući prirodu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gina (@ins_gruene)

Takvi urbani klubovi nude razne sadržaje. Pored svlačionica i prostorija, tu su se nalaze kafeterije i barovi. Tu su i sportski tereni, gde nije nužno da se bavite sportom isključivo bez odeće. Međutim, ukoliko želite, možete. Tu su i zabavni mali događaji na kojima ima i muzike, plesa i roštilja.

FKK klubovi organizuju često i aktivnosti na otvorenom, u šumama i na plažama, gde se okupljaju i uživaju u blagodetima prirode potpuno goli. Podrazumeva se da su takve destinacije i mesta predviđena za to, pa oni ne narušavaju nikakav komunalni red.

Popularnost FKK klubova je rasla i opadala tokom godina, ali nemački pogled na naturizam je deo nacionalne kulture otkako je počeo. Iako se matra kontraverznom, Nemačka ima vrlo razvijenu samosvest i kulturu, u nakom smislu. To znači da možete biti bez odeće, ali po strogim pravilima kluba i okruženja. Nemačka nudi takvo liberalno iskustvo, ali napravljeno u njihovom stilu. Danas ovakve klubove možte naći u gotovo svakom većem gradu u Nemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -