17.4 C
Belgrade
subota, jul 19, 2025
Naslovna Blog Stranica 37

Zašto je najkompleksniji i najstrašniji francuski delikates ponovno na meniju?

0
Presovana patka Le Canard à la presse
Photo: Pexels/Nadin Sh

Francuska je poznata kao zemlja koja je svetu dala delikatna i ukusna jela, od kojih su neka često diskutabilna zbog načina pripreme. Jedan od najsloženijih, verovatno i najstrašnijih, ponovo se priprema nakon par godina pauze na zadovoljstvo mnogih hedonista

Presovana patka (Le Canard à la presse) je simbol francuske kulinarske uglađenosti,  prefinjenosti i umetnosti. Ovo luksuzno jelo potiče iz Normandije, regije poznate po svojoj tradiciji pripreme patke. U njegovoj osnovi nalazi se kompleksan proces koji kombinuje kuvanje, ekstrakciju i umetničko serviranje.

Priprema počinje pažljivim izborom patke, često mladih i specijalno uzgajanih ptica. Patka se najpre peče kako bi meso zadržalo sočnost, dok koža postaje zlatno-hrskava. Potom dolazi ključni deo, koristi se posebna srebrna presa. Kosti i ostaci patke se stavljaju u presu, gde se snažnim pritiskom izvlači esencijalni sok bogat ukusima i prirodnim masnoćama. Ovaj koncentrat postaje osnova za pripremu bogatog sosa, koji često uključuje crveno vino, konjak i začine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meritage (@meritage.stp)

Serviranje presovane patke pravi je ritual. Jelo se obično priprema i završava pred gostima, što dodatno doprinosi njegovom luksuznom i teatralnom karakteru. Na tanjiru se kombinuju delovi mesa, hrskava koža i neodoljivi sos, što stvara harmoniju ukusa.

To je složeno i jezivo u čijoj je izvedbi sve bitno, i ceremonija pripremanja, serviranja i na kraju i sam ukus. Dramatično drobljenje kostiju pečene patke u dekorativnoj srebrnoj presi koja izvlači krv i sokove, koji se zatim koriste za kuvanje dekadentnog „sauce au sang“ (krvavog sosa), nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Međutim, dve godine ovog najdekadentnijeg francuskog jela nije bilo na menijima. Ptičiji grip je 2022. i 2023. godine opustošio zalihe pataka za restorane širom Francuske. Dodatnim naporom i brigom o živini, populcija pataka se vratila kako bi i dalje mogla da bude servirana u restoranima.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Konzumiranje ovog jela prilika je da doživite pompu i ceremoniju koja je klasičnu francusku kuhinju postavila na globalnu pozornicu u kasnom 19. veku, a njegova priprema za stolom nudi posetiocima redak uvid u finu umetnost francuske kuhinje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Šta je “hurkle-durkling”?

0
hurkle-durkling citanje u krevetu leškarenje
Photo: Freepik

„Hurkle-durkling” je praksa izležavanja u krevetu do kasno, gde ušuškani među toplim pokrivačima ostajete do ranog popodneva, a ponekad i do same večeri

Tmurna kombinacija dugih mračnih dana, božićne i novogodišnje prekomerne potrošnje i povratka na posao znači da su praznici na dalekim destinacijama za mnoge daleki san u ovo doba godine. Novac je potrošen, napolju je hladno i nije baš jednostavno vratiti se u realnost.

Međutim, Škoti imaju jedan interesantan lek za ovaj problem, kako se spasiti od postpraznične depresije, a da vas to ne košta puno. U osnovi „Hurkle-durkl“ je dugo izležavanje u krevetu nakon što dođe vreme za ustajanje. Ovaj termin datira iz Škotske iz 19. veka, i odnosi na ljude koji leže u krevetu posle vremena kada treba da ustanu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alison Fraser (@itsalisfraser)

Novi trend među svetskim putnicima polako preuzima planetu, sve više svetskih putnika planira da transformiše svoje domove u luksuzne hotele, kako bi ostanak kod kuće na neki način imitirao iskustvo boravka u njima, navodi euronews.

To podrazumeva tranfsormaciju spavaće sobe a inspiraciju treba tražiti u hotelskoj industriji. Dekorišite vaš krevet odgovarajućom i kvalitetnijom posteljinom, dodajte vazdušaste jastuke (što više), koristite parfeme ili eterična ulja kako biste “začinili” atmosferu. Ugasite glavno svetlo i koristite lampe ili zapalite sveće.

Idite na YouTube ili Spotify i pronađite umirujuću muziku po svom ukusu, bilo da se radi o omiljenim pesmama ili zvucima meditacije. Za osveženje možete skuvati skupoceni čaj koji je čekao u ormariću, napraviti koktel, iskoristiti najfiniji porcelanski set ili kristalne čaše. Sve to vam može doneti kvalitetniji boravak kod kuća da da vas ne košta praktično ništa.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

To je vreme da se ušuškate ispod jorgana i pročitate onu knjigu za koju vam se čini da nikad nemate vremena ili da pogledate film koji nikad niste dovršili jer opet niste imali vremena. Naš izraz koji na najbolji način definiše ovaj trend je leškarenje. Posvetite se sebi, za to vam neće biti potrebna hotelska soba.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Pafos – Najbolji primer ekološke destinacije

0
Pafos kipar
Photo: iStock

Pafos, smešten na jugozapadnoj obali Kipra, predstavlja savršenu kombinaciju istorije, kulture i prirodne lepote. Njegova reputacija kao jedne od najzelenijih svetskih destinacija za odmor rezultat je promišljenog pristupa održivom turizmu, što ga čini primerom kako se turizam može razvijati u skladu sa prirodom

Jedan od ključnih faktora koji doprinosi statusu Pafosa kao ekološke destinacije jeste njegov fokus na očuvanje prirodnih resursa. Grad je implementirao niz inicijativa usmerenih na zaštitu prirodne sredine, uključujući programe reciklaže, smanjenje upotrebe plastike i korišćenje obnovljivih izvora energije. Plaže Pafosa, poznate po kristalno čistom moru, redovno se održavaju kako bi se očuvala njihova čistoća i prirodna lepota.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Magdalena (@m.a.g.d.a.ll.e.n.a)

Osim toga, Pafos ulaže velike napore u promovisanje lokalne kulture i tradicije. Lokalni proizvodi, poput mediteranskih vina, maslinovog ulja i rukotvorina, predstavljaju važan deo turističke ponude. Ovaj pristup ne samo da pomaže u očuvanju autentičnosti destinacije, već i podržava lokalnu zajednicu i ekonomiju.

Istorijski aspekt Pafosa takođe igra značajnu ulogu. Kao mesto koje je deo Uneskove baštine, Pafos privlači posetioce svojom bogatom arheološkom baštinom. Grad promoviše odgovoran turizam, podstičući posetioce da poštuju i očuvaju istorijske lokalitete.

Još jedan segment održivosti ogleda se u urbanom planiranju. Grad je poslednjih godina povećao broj zelenih površina, parkova i biciklističkih staza, što doprinosi smanjenju zagađenja i poboljšava kvalitet života lokalnog stanovništva i turista.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Pafos je primer kako destinacije mogu uskladiti turistički razvoj sa ekološkom odgovornošću. Njegova posvećenost zaštiti prirode, promovisanje lokalne kulture i ulaganje u održive prakse čini ga jednim od vodećih primera održivog turizma na globalnom nivou. Putnici koji odaberu Pafos ne samo da uživaju u njegovim prirodnim lepotama i istorijskim znamenitostima, već i doprinosu očuvanju ove jedinstvene destinacije za buduće generacije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nova dimenzija luksuza na Jadranu: Prvi SIRO hotel u Evropi otvara se u Crnoj Gori u maju

0
Nova dimenzija luksuza na Jadranu Prvi SIRO hotel u Evropi otvara se u Crnoj Gori u maju
Photo: Augustine Wong

Jedna od najvećih hotelskih grupacija na svetu, Kerzner International, u maju ove godine u srcu Bokokotorskog zaliva otvara svoj prvi SIRO hotel u Evropi. Kompanija, koja u svom portfoliju može da se pohvali sa prestižnim hotelima kao što su One&Only, Atlantis, Rare Finds i drugi, ekskluzivno je najavila početak rezervacija za SIRO Boka Place, jedinstveni turistički biser regiona u sklopu luksuznog kompleksa Porto Montenegro

SIRO Boka Place donosi najsavremeniji fitness i wellbeing koncept, koji kombinuje holistički pristup treninzima i oporavku uz najmodernije tehnološke inovacije iz ovih oblasti. Dodatno ga izdvaja i High-tech Fitness Lab koji se prostire na impresivnih 1600 m² i predstavlja jednu od najvećih teretana u regionu. Opremljen je vrhunskim spravama i opremom, modernim studijima za jogu i pilates, kao i specijalizovanim zonama kao što su Functional Fitness Zone, Cardio Zone, Weight Training Zone i Experience Box. Pored toga, gostima je na raspolaganju i bazen od 25 metara sa pokretnim krovom i panoramskim pogledom, idealan za plivanje u različitim vremenskim uslovima.

Nova dimenzija luksuza na Jadranu Prvi SIRO hotel u Evropi otvara se u Crnoj Gori u maju
Photo: Augustine Wong

SIRO Boka Place nije samo hotel, to je destinacija koja inspiriše transformaciju uma i tela. Kroz pet ključnih stubova – fitness, ishranu, san, oporavak i mindfullness, boravak svakom gostu omogućava potpuno personalizovano iskustvo. Sobe su dizajnirane tako da pruže maksimalni komfor gostima, sa termo-regulisanim dušecima za optimalan san i funkcionalnim sadržajima. U sklopu hotela dostupan je i jedinstveni  Recovery Lab sa najsavremenijim tretmanima, uključujući specijalizovane sobe za oporavak, saunu, kao i sobu za krioterapiju, koje omogućavaju potpunu regeneraciju.

Da je reč o hotelu koji postavlja najstrože svetske standarde, potvrđuje i ekskluzivno partnerstvo sa AC Milan. Poznati fudbalski klub sa više od 120 godina slavne istorije i sedam osvojenih titula Lige šampiona, zvanični je partner hotela SIRO Boka Place.

Svaki put kad putujem važno mi je da se osećam kao kod kuće. SIRO hotel savršeno kombinuje sve što mi je potrebno, prostor za trening, oporavak i kvalitetan san, što je ključno za svakog sportistu. Kada imate takve uslove, možete se u potpunosti fokusirati na svoj cilj, bez gubljenja vremena na prilagođavanje„, ističe Zlatan Ibrahimović, savetnik kluba.

Pored italijanskog kluba, brojni profesionalci širom sveta su prepoznali kvalitet i jedinstvene programe treninga SIRO hotela, pa je tako i čuvena britanska bokserka Ramla Ali deo ove sportske porodice. Ramla je postala globalna ikona jednakosti u sportu, simbolizujući borbu za inkluziju i inspiraciju za ljude širom sveta.

Nova dimenzija luksuza na Jadranu Prvi SIRO hotel u Evropi otvara se u Crnoj Gori u maju
Photo: Augustine Wong

SIRO spaja nauku, inovacije i vrhunsko gostoprimstvo, a SIRO Boka Place donosi novu dimenziju ovog brenda. Ponosni smo na holističku ponudu koja otkriva destinaciju kroz aktivna iskustva u upečatljivom primorskom okruženju Porto Montenegra”, izjavio je Filip Zuber, generalni direktor kompanije Kerzner International. „Verujemo da će naš hotel u Crnoj Gori ispuniti sva očekivanja gostiju, kako brojnih porodica koje traže mesto za odmor i oporavak, tako i aktivnih pojedinaca koji vole sport i treninge. Takav  je bio slučaj i sa našim SIRO One Za’abeel hotelom u Dubaiju, koji je predstavljao važnu prekretnicu za Kerzner International, kada smo svetu predstavili naš inovativni brend. Zato nam je zadovoljstvo što nastavljamo da gradimo kvalitetne priče i na Jadranskom primorju u jednom od najlepših zaliva Mediterana“, istakao je Zuber.

Za ljubitelje aktivnog odmora, kombinacija mora i planina pruža mogućnosti za aktivnosti tokom cele godine. SIRO Boka Place otvara vrata jedinstvenim iskustvima – planinarenje kroz predele koji su pod zaštitom UNESCO – a, biciklističke ture, kanjoning u netaknutoj prirodi, kao i aktivnosti na vodi poput veslanja, jedrenja i raftinga. Kao deo prestižne zajednice Porto Montenegra, SIRO Boka Place pruža pristup dodatnim sportskim sadržajima, uključujući teniske terene, fudbalska i košarkaška igrališta. Gostima se nudi jedinstvena prilika da otkriju harmoniju između luksuza, zdravlja i avanture u jednoj od najlepših destinacija u Evropi.

Uz vrhunsku ponudu hrane i pića, SIRO Boka Place spaja zdravlje i hedonizam. Personalizovani planovi ishrane, koje kreiraju nutricionisti i šefovi kuhinje, omogućavaju gostima da uživaju u hrani bez kompromisa po pitanju zdravog načina života. Posebno se izdvajaju specijalni restorani i rooftop bar sa pogledom na Jadransko more, idealni za opuštanje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Instagram, beton, mito i Squid Game

0
La Muralla Roja Kaple Španija
Photo: Pexels/Ana Hidalgo Burgos

Ovu zgradu je 1970-ih dizajnirao vizionarski španski arhitekta Rikardo Bofil. Ona danas nije samo odredište iz snova za arhitekte i fotografe, već je i magnet za obožavaoce Netflix-ove hit serije. Međutim, tu postoji jedno nepisano pravilo, ukoliko želite da se fotografišete, morate “podmititi” stanare kako bi vam to dozvolili

Na južnim obalama Španije postoji jedno mesto u kom je crveni beton sreo moderni Instagram. U gradu Kalp, u jeku brutalizma 1973. godine izgrađena je zgrada koja je danas poznata kao „La Muralla Roja“, odnosno Crveni zid.

Ovaj stambeni kompleks je podignut u duhu tadašnjeg vremena, zbog čega i deluje kao da se radi o kulisama od kartona, scenografiji napravljenoj za potrebe nekog filma. Čitav kompleks je inspirisan arapsko-mediteranskom arhitekturom, a pedesetak stanova spojeno je mostovima i stepenicama.

U kompleksu postoji vrt, dve prodavnice, sauna i restoran. Njegova pojava izaziva puno pažnje, i danas je najpoznatija turistička atrakcija na ovom delu obale. Upravo zbog brojnih influensera turisti dolaze kako bi se fotografisali pored kompleksa, što nije naišlo na odobravanje stanara. Nedavno su podigli ogradu kako bi turistima onemogućili pristup zgradi, pa ukoliko ne iznajmite stan tu ili ne podmitite stanare, ostaćete bez fotografija.

Iako je Kalp uvek bio popularno mesto, nagli uspeh je došao sa Netflix serijom „Squid Game“. Ideja za nastanak serije je došla (donekle) iz ove betonske konstrukcije, a prema rečima stručnjaka, jarke boje naglašavaju reljefe i stvaraju fascinantne senke, dajući zgradi nadrealni izgled.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Međutim, ulazak nije tako jednostavan. Iako vas niko neće kidnapovati, ova arhitektonska oaza na rubu litice je u privatnom vlasništvu (možete iznajmiti kuću putem AirBnB-a), pa je samo jedan od stanova otvoren za javnost.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

 

Turistički sindrom – Fenomen savremenog putovanja

0
Turistički sindrom selfiji masovni turizam
Photo: Pixabay/meineresterampe

U doba globalizacije i masovnog turizma, svet je postao manji nego ikad. Ljudi putuju iz jednog kraja sveta u drugi, istražuju nove kulture, pejzaže, upoznaju različite običaje. Međutim, s ovim modernim trendom pojavljuje se i zanimljiv fenomen poznat kao „turistički sindrom“

Turistički sindrom je termin koji označava složeno stanje koje uključuje osećaj površnog upoznavanja destinacija, potrebu za stalnim beleženjem trenutaka, bez dubljeg povezivanja sa kulturom koju posetioci “žele” da upoznaju.

Karakteristike turističkog sindroma

Jedna od glavnih karakteristika jeste preterano oslanjanje na turističke vodiče i društvene mreže. Moderni turisti često se oslanjaju na preporuke popularnih platformi, kao što su Instagram ili TripAdvisor, u potrazi za „idealnim mestima za fotografisanje“. Rezultat toga je da se mnoge destinacije doživljavaju isključivo kroz prizmu trendova, a ne kroz autentično iskustvo.

Još jedan aspekt turističkog sindroma jeste nemogućnost da se “živi u trenutku”. Turisti često troše više vremena na fotografisanje i snimanje nego na uživanje u onome što posećuju. Fokus na dokumentovanje putovanja može da stvori osećaj otuđenosti, jer ljudi često zaboravljaju da uživaju u pravom smislu u onome što vide i osećaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Insider Travel (@insidertravel)

Uzroci i posledice

Turistički sindrom proističe iz modernog načina života i želje za instant zadovoljstvom. Ljudi putuju kako bi „odmorili“ od stresa, ali pritom ne shvataju da užurbanost kojom obilaze destinacije dodatno doprinosi iscrpljenju. Masovni turizam je još jedna posledica turističkog sindroma. Preplavljivanje popularnih lokacija posetiocima često dovodi do degradacije lokalnog kulturnog i prirodnog bogatstva.

Istovremeno, sindrom može izazvati osećaj nezadovoljstva kod turista, jer njihov doživljaj destinacije često ne ispunjava očekivanja stvorena putem idealizovanih slika na društvenim mrežama. Pariski ili Pariški sindrom je još jedan termin koji se u turizmu koristi kako bi se opisalo jedno posebno stanje turista, slično i ovom pomenutom sindromu.

Kako prevazići ovaj problem?

Rešenje za ovaj problem može se naći u održivom turizmu i promeni načina razmišljanja o putovanjima. Umesto da se fokusiraju na brojne destinacije i savršene fotografije, turisti bi mogli da se posvete istraživanju manje poznatih mesta i stvaranju dubljih veza sa lokalnim stanovništvom i njihovim običajima.

Uvođenje sporog turizma (slow travel) može pomoći putnicima da se povežu s mestima koja posećuju. Umesto brzog prelaska s jedne atrakcije na drugu, turisti bi trebalo da se zadrže duže na jednom mestu, upoznaju lokalnu zajednicu, probaju autentičnu kuhinju i razumeju istoriju i kulturu regiona.

Turistički sindrom je proizvod modernog doba i predstavlja izazov koji zahteva racionalan pristup. Svako putovanje može biti prilika za lični razvoj i sticanje novih znanja, ali samo ako se doživljava sa pažnjom i poštovanjem prema destinaciji. Umesto da se vodi potrebom za „vidljivim“ uspomenama, turizam bi trebalo da postane alat za stvaranje nevidljivih, ali trajnih utisaka, onih koje nosimo u srcu i sećanju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Grčki hotelijeri u borbi protiv platforme Booking.com

0
Hotelska soba koja iritira goste
Photo: Pexels

Hotelijeri širom Grčke traže milionske odštete i kompenzacije zbog monopola na tržištu platforme Booking.com

Grčki hotelijeri, predvođeni Helenskom hotelskom komorom (HCH), pokrenuli su pravni postupak protiv kompanije Booking.com, tražeći odštetu koja bi mogla iznositi desetine miliona evra.

Ovakva odluka je usledila nakon presude Evropskog suda pravde i Booking.com “klauzule o konkurentnosti cena” koja onemogućava hotelijerima da ponude niže cene na svojim internet stranicama nego na Booking.com platformi. Presuda je bila jasna, ova klauzula nije ključna za finansijsku održivost platforme.

Za sada se ne zna tačno koliko će hotela učestvovati u postupku, ali je potpuno jasno da je zaista široko rasprostranjeno nezadovoljstvo među grčkim hotelijerima u vezi sa stopama provizije Booking.com-a koje se kreću od 15% do 27%.

Ove naknade značajno utiču na profitabilnost hotela, posebno budući da Booking.com drži otprilike 70% tržišta online rezervacija u Grčkoj. Procenjuje se da platforma godišnje generiše 200 miliona evra provizija od grčkih nekretnina, od skoro 2 milijarde evra onlajn rezervacija.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Aleksandros Vasilikos (Alexandros Vassilikos), predsednik HCH-a i HOTREC-a, evropskog trgovačkog udruženja za hotele, restorane i kafiće, objavio je da je HCH angažovao specijalizovanu advokatsku kompaniju za procenu kolektivnih zahteva za kompenzaciju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Savremeni trendovi u miksologiji i svetu koktela

0
Kokteli
Photo: Unsplash/ Stanislav Ivanitskiy

Miksologija je umetnost i praktično nauka pravljenja koktela koja neprestano evoluira. Svake godine nam donosi nove trendove, inovativne elemente i kreativne tehnike koje redefinišu način na koji uživamo u koktelima

Novu 2025. godinu u svetu miksologije obeležiće minimalizam, novi kokteli biće bazirani na samo nekoliko sastojaka koji će biti pažljivo odabrani. Na taj način dobiće se jasan i prefinjen ukus. Pravi primer minimalističkog pristupa koktelima je Negroni Sbagliato. To je jednostavna, ali ukusna varijanta klasičnog Negronija s prosekom umesto džina.

Pored toga, botanički kokteli postaju sve popularniji. Kokteli prožeti biljnim sastojcima, koji obično uključuju suvo cveće, biljke, bobice ili začine, donose svežinu i autentičnost. Najpopularniji sastojci su lavanda, ruzmarin, žalfija i smilje. Takvi kokteli su slojeviti i aromatični. Primer je Lavender Collins kog sačinjavaju džin, sok od limuna, sirup od lavande i mineralna voda za svež i mirisan koktel.

Kako se povećava svest i briga o zdravlju, tako raste popularnost i koktela sa niskim udelom alkohola. Takvi kokteli nude puni ukus uz manju količinu alkohola, sofisticirane i delikatne niskokalorične opcije, kompleksne i izbalansirane. Pravi primer je Aperol Spritz.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ItaliaSquisita (@italiasquisita)

Takođe, bezalkoholni kokteli postaju sve popularniji jer nude sigurnu i uzbudljivu alternativu. Takva pića pružaju jedinstvena i inovativna iskustva, njih karakteriše širok raspon boja i aroma. Najbolji primer je Simply red koktel koji sadrži pire od kokosa, Grenadine sirup, sok od limuna i sok od ananasa.

Kombuha, fermentirano piće od čaja s niskim udelom alkohola i šećera, takođe je postalo izuzetno traženo. Njena blaga alkoholna prisutnost, zajedno s bogatstvom ukusa i zdravstvenim benefitima privlači ljude željne novih senzacija.

Novi sastojci u koktelima

  • Adaptogeni – biljke i gljive koje pomažu telu da se bori sa stresom i održavaju ravnotežu
  • Ašvaganda (Ashwagandha) – suplement biljke sa zemljanim ukusom koji smiruje nervni sistem
  • Reiši gljive (Reishi) – imaju blagi ukus i dodaju dubinu koktelima i imaju potencijalne imunološke benefite za organizam

Nove tehnike

Sous vide infuzije je metod koji koristi finu kontrolu temperature za infuziju sastojaka u alkohol i omogućava ekstrakciju dubokih ukusa bez prekuvavanja. Ovakva infuzija na niskoj temperaturi stvara složene ali delikatne ukuse.

Rotaciona destilacija koristi vakuum za destilaciju tečnosti na niskim temperaturama. Ovaj metod čuva osetljive arome i stvara čiste, intenzivne ekstrakte.

Fat washing je metod u kom se alkohol infuzira s masnoćama poput maslaca, ulja ili slanine, a zatim se zamrzava kako bi se masnoće uklonile. Ovaj metod stvara bogate i kremaste koktele.

Filtriranje je proces kojim se uklanjaju čestice iz tečnosti kako bi se dobio kristalno čist koktel sa glatkim ukusom. To se često postiže upotrebom želatina, agar agara ili mleka.

Smoke infusion ili dimljenje dodaje dubinu i kompleksnost koktelima kroz infuziju dima. Koriste se klasične tehnike dimljenja kako bi se koktelima dodale kompleksne i oštre arome.

Nitrogen shaking je upotreba tečnog kiseonika za mešanje ili hlađenje koktela što omogućava brzo postizanje izuzetno niskih temperatura, stvarajući jedinstvene teksture i vizualne efekte.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Rapid infusion koristi pritisak kako bi se brzo infuzirali okusi u alkohol. Ova tehnika koristi sifone za šlag ili CO2 patrone kako bi ubrzala proces infuzije.

Odležavanje koktela u hrastovim buradima ili staklenim posudama s hrastovim “čipsom” može razviti složene ukuse i dodati dubinu koktelima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

GASTexpo ponovo u Ljubljanu donosi bogat program

0
GASTexpo ponovo u Ljubljanu donosi bogat program

U Ljubljani će se od 29. januara do 1. februara 2025 održati 18. izdanje Sajma ukusa GASTexpo, koji predstavlja jedan od najznačajnijih regionalnih sajmova za HoReCa sektor

Sajam se održava na Gospodarskom razstavišču u Ljubljani i na jednom mestu objedinjuje više segmenata: gastronomiju, piće, kafu, poslastičarstvo, pekarstvo, sladoled, pivo, vino i hotelsko-ugostiteljsku opremu. Ponovo će se sajam održati i u hibridnoj verziji, koja će omogućiti novu dimenziju poslovnog umrežavanja i B2B poslovnih kontakata.

GASTexpo ponovo u Ljubljanu donosi bogat program

Hibridni dizajn omogućava da se sajam odvija u dve dimenzije – tradicionalni, klasični sajam će se održati od 29. januara do 1. februara 2025, dok će digitalni sajam biti dostupan od 15. januara do 16. februara 2025. Ovakav koncept omogućava još širi pristup, fleksibilnije učešće i veću mogućnost umrežavanja sa ključnim stručnjacima u ovoj oblasti. Posetioci će takođe moći da se uključe u digitalno iskustvo bez obzira na to gde se nalaze. Koristeći najnoviju platformu, imaće neograničen pristup izlagačima, njihovim inovativnim proizvodima, profesionalnim sadržajima i novostima. Digitalna platforma će takođe ponuditi mogućnost zakazivanja sastanaka i povezivanja sa izlagačima. Pored toga, live streaming će omogućiti gledanje predavanja, radionica, prezentacija i takmičenja, omogućavajući posetiocima da učestvuju u aktivnostima iako nisu fizički prisutni.

GASTexpo ponovo u Ljubljanu donosi bogat program

Na sajmu nastupa više od 400 izlagača iz cele regije, pa će tako posetioci moći da pronađu kompletnu opremu za turističke i ugostiteljske objekte, najnovija tehnološka rešenja uz poseban naglasak na inovacijama u sektoru hotelijerstva, ugostiteljstva i gastronomije, što definiše smernice i diktira trendove u branši.

GASTexpo ponovo u Ljubljanu donosi bogat program

GASTexpo je posebno značajan događaj za sve ljubitelje gastronomije i profesionalce u ovoj oblasti, jer će kao centar kulinarskih majstorija, biti mesto gde će se predstaviti najbolji kulinarski talenti, inovacije i najnoviji trendovi u svetu hrane i pića. Od molekularne gastronomije do najnovijih trendova u pripremi hrane, GASTexpo će biti prava prilika za svakoga ko želi da unapredi svoje kulinarske veštine ili jednostavno da se oduševi kulinarskim inovacijama. Posetioci će takođe imati priliku da se upoznaju sa najnovijim održivim praksama u gastronomiji, jer će mnogi izlagači predstaviti rešenja za smanjenje otpada i optimizaciju resursa. Sajam će postati i mesto razmene mišljenja o budućnosti održive kuhinje i gastronomije.

GASTexpo ponovo u Ljubljanu donosi bogat program

Na sajmu će se održati i brojne praktične radionice s različitim temama: od škole pečenja pizze, kolača i pekarskih proizvoda, pa sve do pripreme sladoleda, koktela, kafe, piva, kao i uvek popularnih radionica za bariste na temu latte arta.

Paralelno sa Sajmovom ukusa održava se i Sajam turizma Alpe Adria koji predstavlja turističku ponudu regije.

Više informacija o sajmu GASTexpo, programu i izlagačima dostupno je putem njihove web stranice gast.si.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Skriveni raj Španije gde priroda, kultura i tradicija susreću more i sunce

0
Mursija Španija
Photo: Unsplash/Pablo Jiménez Pérez

Mursia je dobro čuvana tajna među lokalnim stanovništvom, a radi se o regionu sa puno jedinstvenog karaktera, raznolike prirode i najneverovatnije hrane. Ovu tajnu su Španci dugo čuvali za sebe, ali zbog prelepe obale i fascinantnih gradova Mursia se ipak našla na turističkim mapama

Mursija (Murcia) je relativno mala regija, ali njena raznolikost je najvidljivija u gradovima. Njena bogata istorija seže još u rimsko doba, a uticaji svih kultura kroz vekove ostavili su traga do današnjih dana.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih turisti dolaze u Mursiju je njena obala, koja se prostire duž Mediteranskog mora. Region se može pohvaliti brojnim prelepim plažama, kao što su plaže „Mar Menor“ i „Costa Cálida“, koje su poznate po mirnim vodama i povoljnim uslovima za vodene sportove. „Mar Menor“ je jedna od najvećih laguna u Europi i pruža savršen ambijent za porodični odmor ili opuštanje.

Osim obale, regija je bogata i prirodnim parkovima i planinama. Nacionalni park „Sierra Espuna“ nudi spektakularne poglede i brojne staze za planinarenje, dok „Cabo de Palos“ i „Islas Hormigas“ predstavljaju odlične destinacije za ljubitelje ronjenja.

Jadan od najpoznatijih gradova je Lorka, čije je urbano središte proglašeno gradom istorijskog i umetničkog značaja 1964. godine. Grad se opisuje kao „barokni grad“, zbog važne barokne baštine istorijskog središta, jednog od najvažnijih u regiji, i događaja koji su oblikovali modernu Lorku od drevnog doba do našeg vremena.

I priroda i društvo

Ovaj grad je osvojio nagradu Europa Nostra Award zbog rada na očuvanju svoje baštine, i zbog obnove šest crkava u istorijskom središtu nakon zemljotresa 2011. godine. Takođe je ušao u uži izbor u programu Evropske komisije EDEN, kao grad koji zaslužuje priznanje za napore koje ulaže u razvoj održivog turizma.

Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, poljoprivreda igra značajnu ulogu u ekonomiji Mursije. Tu su veoma zastupljeni usevi voća i povrća, posebno paradajza i paprike. Regija se u poslednje vreme sve više okrenula održivom turizmu, pružajući turistima mogućnosti za ekološki prihvatljive aktivnosti. To su najviše biciklističke ture, ekoturizam i boravak u ruralnim područjima.

Ono što je posebno za Lorku jeste gastronomija, ravnice regiona Mursija su neverovatno plodne i daju široku lepezu svežeg voća i povrća, koje čine osnovne sastojke kuhinje regije. Ovde caruje mediteranska kuhinja, morski plodovi, ali takođe i divljač i organski uzgajano meso na lokalnim farmama.

Pored činjenice da je još uvek skrivena od turista, Lorka i Mursia region odlična su preporuka za posetu koju je najbolje obaviti automobilom. Provozajte se seoskim putevima, svratite kod meštana i probajte dobra vina i najbolju šunku na svetu. Oni su dobri domaćini, i rado će vam pripovedati o sebi i istoriji mesta i pripovedati najzanimljivije priče.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Turizam u Mursiji nastavlja da raste, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kombinaciji prirodnih lepota, bogate istorije, kulture i vrhunske gastronomije. Bilo da uživate u opuštanju na plažama, istražujete kulturne znamenitosti ili uživate u autohtonoj hrani, Mursija je svakako destinacija koja ima mnogo da ponudi svakom posetiocu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Živopisan program događaja u Portorožu

0
Ovog avgusta, Portorož oživljava sa tri nezaboravne večeri muzike, zabave i morskog šarma. Portoroške noći se vraćaju sa bogatim programom na plaži u Portorožu...