15.4 C
Belgrade
nedelja, maj 25, 2025
Naslovna Blog Stranica 37

Pepeljuga je imala magičnu bundevu, a Portorož ima čarobni, sočni kaki

0

Između Izole i Portoroža svoje ušuškano mesto pod zelenilom i suncem našlo je jedno od najlepših mesta na slovenačkom primorju – Strunjan. Osim po lekovitosti morske vode i dobroj klimi, Strunjan je poznat i po slatkom voću narandžaste boje – kaki, poznatijem i kao japanska jabuka. Budući da u prevodu sa japanskog naziv ove voćke znači hrana bogova, sasvim je logično što je u njeno ime osnovan i festival, zar ne?

Ove godine, u periodu od 15. do 17. novembra, Slovenci kroz Festival persimona slave svoj čarobni, sočni kaki, veoma mekano, slatkasto i hranljivo voće od kojeg se prave različiti specijaliteti. Lokalci su na sjajan način iskoristili prednosti blaga koje uspeva u suncem okupanoj dolini Strunjana, tako da je vremenom kaki postao i turistička atrakcija, povod za zabavu i druženje.

Manifestacija spaja lepotu i biodiverzitet istarskog slovenačkog krajolika, poznatog po prekrasnim jesenjim zalascima sunca i bojama prirode, koje se savršeno stapaju sa bojom samog kakija. Tom prilikom organizuju se koncerti, a naša preporuka je da posetite Festival persimona praznog stomaka… Ubrzo ćete shvatiti i zašto to kažemo.

Persimon, još jedan naziv za kaki, vrlo je zahvalna biljka od koje slovenačke domaćice prave pekmeze, likere, kolače i torte, med, pa čak i sirće. Sušenje persimona je, takođe, naširoko popularno jer se zimi koristi kao grickalica ili dodatak jelima. Kombinacija raznih začina i aroma je, inače, specifična za ovaj region Slovenije, tako da intenzivan, slatkast ukus kakija – dodat čak i slanim jelima – može dati specifičnu notu hrani.

Iako se najveći deo proizvodnje persimona u Sloveniji plasira na lokalno tržište, sve je traženiji i kao autentičan suvenir bez kojeg se turisti ne vraćaju svojim kućama. A turista ima sa raznih strana, od Balkana, preko Italije, pa do Austrije i Nemačke. Ako ste ljubitelj slatkih pića, obavezno probajte liker od kakija ili sirće koje će salatu ili potaž učiniti neobičnijim. Recimo, u ovo doba godine posebno su popularni potaži, pite i kolači od bundeve, uz koju se kaki odlično slaže – i to ne samo zbog iste, tople narandžaste boje, već i zbog slatkoće, punoće i kremaste teksture.

A nakon što ste se dobro najeli, uživajte u muzici uživo, radionicama gde se prikazuju tradicionalne recepture i autentičnoj proslavi koja okuplja proizvođače, zanatlije, ljubitelje hrane. Dakle, ovaj festival nije samo gastronomskog karaktera… Pruža bogat kulturni i umetnički program, kroz koji lokalni umetnici predstavljaju svoje radove inspirisane prirodom i sezonom, dok muzičke i plesne grupe svojim performansima dodatno ulepšavaju atmosferu. Tako, posetioci mogu uživati u raznovrsnim aktivnostima – od živih muzičkih nastupa i izložbi do zabave za decu.

Slovenci, inače, kroz razne svoje događaje promovišu zajedništvo, porodicu, druženje roditelja sa decom, prijateljstvo, prirodne lepote, i to je ono što ih definitivno izdvaja u celoj regiji. Gotovo da ne postoji tako malena zemlja, a tako bogata sadržajima za sve generacije i ukuse. Festival persimona je jedan od događaja koji ćete pamtiti zauvek i sigurno smo da ćete se, ako ne pre, već sledećeg novembra vratiti u Sloveniju samo radi degustacije kakija!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Odlična postsezona na Kvarneru

0
Hrvatska Kvarner
Autor: Luka Tabako

Turistička postsezona na teritoriji Kvarnera protiče odlično. Imajući u vidu ostvarene brojke, već sada se može slobodno reći da će ova godina daleko premašiti rekordnu 2019, posebno jer se rast događa van glavne turističke sezone

Na teritoriji regiona Kvarner je zabeležen još jedan turistički rekord. U oktobru mesecu je u toj regiji boravilo čak 166.000 gostiju, što je najveći zabeležen broj ikada kad je taj mesec u pitanju, navodi TZ Kvarner.

Ovaj broj je za 4% više od oktobra prošle godine, ostvareno je 530.000 noćenja što je više za 3% u odnosu na oktobar 2023. Od početka godine ostvareno je nešto preko 3 miliona dolazaka i nešto više od 17 miliona noćenja.

Najviše gostiju je bilo iz Nemačke, nakon kojih slede gosti iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Italije i Švajcarske. Među navedenima najveći porast broja noćenja ostvarili su Slovenci za 9% i Austrijanci za 7%.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Najviše noćenja je ostvareno u hotelima, nakon kojih slede porodični ili privatni smeštajni kapaciteti i kampovi. I dalje je aktuelan trend da broj noćenja i popunjenost rastu s brojem zvezdica. Ako se uporedi sa prošlom godinom, objekti sa 5 zvezdica ostvarili su 4% više noćenja, dok je u objektima sa 4 zvezdice ostvareno 1% više noćenja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

U Kopar na GRAND odmor

0

Smešten u srcu Kopra, na samo nekoliko koraka od Jadranskog mora, hotel Grand Koper nudi zadivljujući pogled i lak pristup gradskim atrakcijama

Na GRAND odmor u šarmantni Kopar (1)
Photo: Hotel Grand Koper

Novo poglavlje

Nakon potpunog renoviranja 2021. godine, hotel spaja moderan dizajn sa svojim istorijskim korenima, stvarajući savršenu mešavinu udobnosti i stila.

Veliko priznanje

Hotel Grand Koper je 2021. godine osvojio prestižnu nagradu BigSEE Design Award za najbolji dizajn enterijera, što je dokaz izuzetne pažnje posvećene detaljima.

Sadržaji bez premca

Hotel ima 60 soba i apartmana, vrhunsku hranu u restoranu Capra, zanatsku picu u Caprizza, šik bar Carlo i ekskluzivnu salu za sastanke Club. Svaka soba je jedinstvena u pogledu boje, veličine i rasporeda, ali sve sobe kombinuju udobnost i eleganciju. Svaka soba ima tablet, LCD TV, besplatan toaletni pribor i fen za kosu. Pored toga, hotel ima recepciju koja je otvorena 24 sata, posluživanje u sobi, besplatan bežični internet i parking sa e-punjačom.

Ono što Grand Koper izdvaja od drugih je njegova fleksibilnost. Sa kapacitetom da ugosti do 150 gostiju za događaje, hotel bez napora prilagođava svoje prostore za različite prilike. Bilo da se radi o profesionalnom skupu, intimnom društvenom događaju ili nečemu potpuno jedinstvenom, dinamično okruženje Grand Kopra obezbeđuje da je svaki događaj osmišljen da zadovolji posebne potrebe i viziju svojih gostiju.

Jedinstveno iskustvo u hotelu Grand Koper

Osim što je hotel, Grand Koper je sastavni deo kulturnog pejzaža Kopra. Poziva goste u svet gde se istorija susreće sa modernim luksuzom. Od pogleda na more do finih restorana i živahne energije grada, hotel Grand Koper nudi nezaboravno iskustvo.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Đorđe Jevtić, suosnivač i generalni direktor kompanije OTA Sync

0
OTA Sync donira hotelski softver obrazovanim ustanovama

I pored toga što je hotelska industrija jedna od onih koje su najmanje digitalizovane, ne treba biti vidovit da bi se shvatilo da će informacione tehnologije ubrzo imati ključnu ulogu u razvoju modernog hotelskog poslovanja. Međutim, dvojica mladih i vrednih ljudi sa vizijom o tome promišljaju već godinama, a njihova kompanija OTA Sync danas predstavlja nezaobilaznog partnera hotelima koji žele da pouzdano i efikasno poboljšaju svoje usluge, povećaju produktivnost i pruže gostima izvrsno korisničko iskustvo. O njihovim softverskim rešenjima i pozitivnim efektima tehnologije u hotelijerstvu danas, razgovarali smo sa Đorđem Jevtićem, direktorom i jednim od osnivača kompanije OTA Sync

Đorđe Jevtić osnivač i generalni direktor kompanije OTA Sync

TU: Za početak, kada i kako je OTA Sync krenuo sa radom?
ĐJ: Ideja OTA Sync je nastala 2018. godine kada smo moj poslovni partner Ilija Milović i ja odlučili da udružimo snage i krenemo da razvijamo objedinjeno rešenje za upravljanje hotelima i privatnim smeštajima. Trebalo nam je par godina da razvijemo kompletnu ideju, tako da smo OTA Sync zvanično registrovali 2021. godine.

TU: S obzirom da se bavite tehnološkim unapređenjem hotelijerstva, da li ste imali prethodno radno iskustvo u hotelskoj industriji?
ĐJ: I Ilija i ja smo poreklom iz Tivta, tako da nam je sudbina odredila da budemo u turizmu i hotelijerstvu hteli mi to ili ne. Ilija je još u srednjoj školi razvijao veb sajtove i pomagao hotelima i privatnim smeštajima da upravljaju svojom online prodajom, a ja sam radio u porodičnom poslu sa apartmanima i u nekoliko primorskih hotela, među kojima je i Regent u Porto Montenegru. Tako da smo se obojica u OTA Sync upustili sa prethodnim iskustvom, ali nam je dosta pomoglo i iskustvo naših korisnika i članova tima, koji najažurnije znaju koji su to problemi na tržištu

TU: Koji su to konkretni benefiti za hotelijere koje im pruža vaša softverska podrška i na koji način ona automatizuje hotelske procese?
ĐJ: Naša ideja je nastala jer smo iz prve ruke videli koliko su zastareli i nesigurni softveri na tržištu, koji se promovišu kao vrhunska rešenja. Dug proces uhodavanja korisnika, kompleksnost operacija, nedostatak automatizacija i slaba sigurnost podataka su ogroman problem koje su „legacy“ rešenja ostavila na tržištu. Ovo su problemi koje mi prvenstveno rešavamo. Rešenje pružamo kroz objedinjeni „All-in-one“ softver, koji može modularno da se prilagodi svakom hotelu, ubrza interne procedure, uštedi vreme zaposlenih i poboljša produktivnost zaposlenih u hotelu. Kroz softver pokrivamo rad recepcije, prodaje, menadžmenta, operacija, kao i guest experience.

TU: OTA Sync je kao startap dobio pristup raznim investicionim fondovima. Recite nam nešto više o tome.
ĐJ: Tako je, našu ideju su prepoznali globalni Venture capital fondovi i anđeoski investitori iz regiona, koji su do sada uložili u našu ideju više od 1.4 miliona evra. Ova sredstva su namenjena daljem promovisanju naše vizije, a to je da tehnologija može da pomogne hotelima da proboljšaju svoje poslovanje i unapredi iskustvo gostiju.

TU: Koliko imate korisnika i na kojim ste sve tržištima prisutni?
ĐJ: OTA Sync ima više od 3000 aktivnih korisnika na 23 tržišta, raspoređenih na 5 kontinenata. Softver je preveden na 19 jezika i u potpunosti prilagođen za rad na 47 tržišta. Tako da je naš plan da u narednim godinama otvaramo nova tržišta i pozicioniramo se kao lideri na tržištima gde trenutno imamo aktivne korisnike.

TU: Pandemija korona virusa je imala veliki uticaj na hotelijerstvo i turizam uopšte, kakva su vaša iskustva?
ĐJ: Za nas je 2020. godina bila godina preokreta, jer smo u tom trenutku bili među retkim rešenjima na svetu koja su dostupna na cloud tehnologiji. Ova tehnologija omogućava da sa bilo koje adrese na svetu možete da pristupite softveru putem veb pretraživača i da sigurno upravljate podacima. Kako smo bili među retkima koji omogućavaju menadžerima i zaposlenima u back office odeljenju da rade od kuće ili iz izolacije, tražnja za softverom je te godine prvi put buknula i te godine smo dobili prve korisnike sa tržišta kao što su Italija, Španija, Maldivi, Singapur. To nam je bio znak da radimo nešto dobro i da treba dalje da guramo našu ideju ka novim tržištima.

TU: Koji su vaši planovi za budućnost?
ĐJ: Naš glavni plan je da dalje informišemo hotelijere o mogućnostima koje su otvorene kroz tehnološka rešenja. Hotelska industrija je u top 3 najmanje digitalizovanih industrija na svetu, ali verujemo da jako brzo može da postane jedna od liderskih u prihvatanju i stvaranju inovacija. Edukovanjem tržišta planiramo dalje da rastemo, kako u regionu zemalja bivše Jugoslavije, tako i na svim ostalim tržištima, preko Evrope, Azije, do Latinske Amerike i Sjedinjenih Država.

Tekst: Petar Vušurović

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kako dozirni sistemi donose revoluciju u industriju hotelijerstva?

0

Ako radite u hotelijerstvu ili planirate da pokrenete taj biznis, verovatno ste čuli za hemijske dozirne sisteme koji garantuju besprekornu higijenu prostora i vrlo su jednostavni za upotrebu, što osoblju koje čisti znatno olakšava posao i štedi vreme. Samim tim, ide naruku vlasnicima i menadžerima kojima je štednja novca i vremena jedan od prioriteta, dok istovremeno nastoje da isprate ekološke trendove

Upotreba takvih sistema je sve zastupljenija u svetu, a među liderima na tržištu je brend Diversey, koji je usmeren baš na profesionalnu higijenu u hotelima. U globalu, svi ovi sistemi treba da povećaju efikasnost rada i kontrolišu potrošnju otpada, ali nisu svi kreirani jednako kvalitetno. Ako se „obratite“ Google-u ili YouTube-u, zapazićete da neki korisnici za Diversey kažu da je „game changer“ na tržištu.

Šta je to što ove sisteme čini posebnim?

Pre svega, omogućavaju precizno i efikasno doziranje hemikalija, čime se postiže optimalna čistoća, a smanjuje rizik od kontaminacije; to je od posebne važnosti u ugostiteljstvu, gde je higijena prioritet. Jedna od glavnih prednosti dozirnih sistema je upravo ta kontrola količine hemikalija koje se koriste, što osoblju hotela olakšava rad, ali i uliva sigurnost. Dozirana količina je dovoljna da maksimalno očisti prostor, ali da ujedno ne izazove iritacije i neprijatne mirise. Upotrebljena doza je uvek ista, precizna, tako da nema ni suvišnih troškova, a ni otpada.

Osim toga, hotelskom osoblju, ali i rukovodiocima ovakvi sistemi koriste da se izbegnu greške u radu, jer je mašina unapred programirana za razne namene: od čišćenja sobe i kupatila, do pranja posteljine i uniformi. Dakle, zaposleni više ne moraju da ručno odmeravaju ili doziraju sredstvo za čišćenje i to im značajno štedi vreme i energiju. Neretko se koriste i koncentrati, koji dodatno utiču na efikasnost čišćenja prostora, a sve ove ekološke mere doprinose imidžu hotela – poverenje raste i lojalni gosti se rado vraćaju u ovakve objekte.

Kvalitativno gledano, kao što smo već pomenuli, hemijski dozirni sistemi poboljšavaju higijenu time što omogućavaju uvek jednako, precizno doziranje u svim procesima čišćenja, a kvantitativno posmatrano – istraživanja su pokazala da njihova upotreba može smanjiti potrošnju hemikalija za 20-30 odsto. Pored toga, često se mere rezultati u kontroli bakterija i virusa, a oni pokazuju značajno poboljšanje u odnosu na manuelne metode. Jednom rečju, precizno doziranje omogućava da svi mikroorganizmi budu neutralisani, bez „preskakanja“.

Iako smo u ovom tekstu više puta pomenuli hotele, napominjemo da se Diversey dozirni sistemi jednako primenjuju u drugim sektorima, poput zdravstva i prehrambene industrije. Ono po čemu se ističe jeste: precizno doziranje hemikalija, jednostavno korišćenje (smanjuje se potreba za obukom osoblja i mogućnost ljudske greške), posvećenost smanjenju  ekološkog otiska proizvoda, zatim unapređena kontrola i monitoring.

Konkretno Diversey sistemi koriste biorazgradive i ekološki prihvatljive sastojke kad god je to moguće, a često imaju i mogućnost daljinskog praćenja i kontrole, što znači da osoblje može da prati upotrebu sredstava, nivoe zaliha i performanse sistema u realnom vremenu. Ti podaci nadalje pomažu u optimizaciji potrošnje, čime se dodatno smanjuju troškovi i unapređuje održivost. I, naposletku, ne smemo zaboraviti na raznovrsnost ponude – postoje namenski sistemi za pranje podova, čišćenje površina, pranje posuđa i pranje veša. Svaki sistem je prilagođen specifičnim zahtevima, a među najpopularnijima su Quattro Select i Sure Link.

Quattro Select je sistem za doziranje sa četiri koncentrata, koji omogućava fleksibilnost i preciznost, i veoma se isplati budući da hotel može da ga koristi za različite vrste čišćenja. Kada je reč o Sure Link-u, njegova ključna prednost su specijalne patrone koje se lako povezuju sa uređajima (bez potrebe za dodatnim podešavanjima). Kada je sredstvo potrošeno, patrone se lako zamene, što ujedno smanjuje prekide u radu. Hermetički su zatvorene i poseduju ultra-koncentrate, što znači da je čišćenje najefikasnije moguće, uz smanjenje otpada.

Pomenute dozirne sisteme možete pronaći u asortimanu kompanije Hygiene Systems.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Savršena zimska avantura

0
Hotel Putnik, Kopaonik

Planirate zimsku avanturu i tražite idealno mesto za boravak? Ne propustite priliku da iskoristite fantastične popuste u okviru rane rezervacije u Hotelu Putnik

Smešten u srcu prirodnih lepota Kopaonika, savršena je destinacija za sve ljubitelje zimskih sportova i opuštanja u udobnom i modernom ambijentu.

Rani booking

Rezervišite svoj boravak do 31. oktobra i obezbedite sebi savršen planinski odmor uz posebne pogodnosti! lskoristite 20% popusta za sve rezervacije u trajanju od najmanje sedam noći iii 70 % popusta za minimum pet noći. Bilo da ste ljubitelj skijanja, wellness opuštanja iii ukusnih specijaliteta u našem restoranu – hotel Putnik Kopaonik je pravi izbor ove zime!

Hotel Putnik Kopaonik

Potpuni ugođaj u srcu planine

Hotel Putnik Kopaonik je poznat po svojoj gostoprimljivosti i širokoj ponudi sadržaja koji garantuju nezaboravan odmor. Naš savremeni Wellness & Spa centar pruža oazu mira i relaksacije nakon dugog dana provedenog na snegu. Opuštajuci bazeni, sauna, parno kupatilo i masaže su samo deo ponude koja će vas obnoviti i osvežiti.

Bogata i raznovrsna ponuda lokalnih namirnica proizvođača sa Kopaonika i okoline, tradicionalni nacionalni recepti, u kombinaciji sa zalogajima baziranim na internacionalnoj kuhinji zadovoljiće i najistančanija čula.

Bilo da dolazite u društvu voljene osobe, prijatelja iii u porodičnom aranžmanu – u hotelu Putnik ćete pronaći sve što je potrebno za savršeni odmor.

Hotel Putnik Kopaonik

Zima na Kopaoniku

Kopaonik je jedna od najpoznatijih destinacija za zimske sportove u regionu, sa brojnim ski–stazama i modernim žičarama. Bilo da ste iskusni skijaš iii početnik, ovde ćete pronaći stazu koja odgovara vašim potrebama. Pored skijanja, hotel Putnik nudi i aktivnosti na otvorenom koje garantuju zabavu za celu porodicu.

Hotel Putnik Kopaonik

Zašto izabrati Hotel Putnik Kopaonik?

Hotel Putnik je lociran na najlepšem delu planine Kopaonik, na Sunčanoj dolini. Nalazi se na 7650 m nadmorske visine i ima direktan izlaz na ski–stazu Sunčana dolina lC. Kao jedan od vodećih hotela u ovom ski–centru, nudi ne samo vrhunski smeštaj i uslugu, već i brojne dodatne sadržaje kao što su Wellness & Spa, Entertainment room, Fitness centar, dečja igraonica i mnogi drugi. Rezervišite vašu zimsku idilu do 31.10, iskoristite posebne pogodnosti i iskusite odmor baš po meri pravog putnika.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Las Vegas – grad greha u kome je zabranjeno hraniti golubove

0
KLM Vegas

Ako ste oduvek želeli da posetite neku od metropola Severne Amerike, kao što su Las Vegas, grad u kome se okušava sreća i u kome se nekada birala mis atomske bombe, veličanstveni Njujork, sunčani Majami, kosmopolitski Toronto ili da zimi „skoknete“ do neke egzotične destinacije, avio-karte nemojte kupovati u poslednjem trenutku, jer tada im je cena najviša. Isplanirajte svoje putovanje na vreme, izbegnite praznične gužve, rezervišite svoje karte dok su na promociji i uštedite novac

KLM u svojoj „Sunrise Deal” promotivnoj kampanji putnicima iz Beograda nudi snižene cene avio-karata u ekonomskoj klasi do brojnih destinacija širom sveta. Promotivna kampanja traje od 7. do 20. novembra 2024, a karte se mogu iskoristiti do 31. marta 2025. godine.

Kada znate da avio-karta može biti jeftinija, ostaje vam da isplanirate destinaciju, a mi vam predlažemo Las Vegas – grad koji ne spava.

Poznat kao Svetska prestonica zabave, ali i kao Grad greha, Las Vegas svake godine privlači desetine miliona turista koji žele da okušaju svoju sreću, ali i da se nakratko opuste vođeni maksimom da „šta se desi u Las Vegasu, ostaje u Las Vegasu“.

Godine 1855, kada su članovi Mormonske crkve osnovali Las Vegas kako bi širili svoja učenja, teško da su mogli da zamisle da će ovaj grad biti poznat kao prestonica kocke. Nakon što je 1931. godine legalizovana kocka u Nevadi, Las Vegas je počeo polagano da postaje Grad greha, nudeći svojim gostima san o brzom bogaćenju i zabavi.

KLM Las Vegas – grad greha u kome je zabranjeno hraniti golubove (1)

Danas je Las Vegas jedan od najposećenijih gradova na svetu, sa neverovatnih 65 turista po glavi stanovnika. Čuveni MGM Grand hotel ima 6852 soba, a procenjuje se da kroz njega prođe više od 70 000 ljudi dnevno! Ako bi neko želeo da spava u svakom krevetu koji hoteli Las Vegasa nude, trebalo bi mu 288 godina za takav poduhvat. Međutim, koliko god hotela da posetite, teško da ćete u njima naći spratove broja 4 i 13. Ovi brojevi se smatraju nesrećnima pa, zarad sujevernih gostiju, hoteli ih ne koriste.

Ipak, teško je spavati u Las Vegasu, jer je ovaj grad zbog količine neonskog osvetljenja poznat i kao najsjajnija tačka planete. Više od neonskih svetala na nespavanje utiče bogat noćni život, koji i privlači većinu turista. Iako tek 15% posetilaca priznaje da ide u Las Vegas zbog kocke, čak 71% njih okuša sreću tokom svog boravka u gradu. Legendarne su priče o dobicima koje bude maštu – od studenta koji je na slot mašini dobio 39 miliona dolara, pa do direktora FedEx-a, koji je u ranim danima spasao od gašenja ovu kompaniju kockajući se u Las Vegasu.

Las Vegas je poznat i po neverovatnom broju venčanja koji se obavi u ovom gradu – čak 300 dnevno, otprilike koliko i u Istanbulu! Ako se i vi odlučite na ovaj korak, može vas venčati sveštenik obučen kao Elvis Prisli, a ima i prodavnica koje nude iznajmljivanje venčanica.

Iako nas popularna kultura ubeđuje u suprotno, nije sve dozvoljeno u Las Vegasu. Na primer, prostitucija i konzumacija marihuane na javnim mestima su nelegalni, ali i neke mnogo čudnije stvari poput hranjenja golubova.

Pored kazinoa i slot-mašina, hoteli Las Vegasa nude i bogat program zabave, a čuvena je predstava Absint, mešavina kabarea, burleske i savremenog cirkusa. Svetla ovog grada moguće videti i tokom vožnje najvećim panoramskim točkom na svetu, a u blizini Las Vegasa nalazi se i Kanjon crvenih stena, koji je moguće gledati iz helikoptera. Najniža tačka zapadne hemisfere i poznati nacionalni park, Dolina smrti, nalazi se na dva sata vožnje od grada.

Kod nas se lepo kaže „Ko rano rani, dve sreće grabi“, pa rezervišite svoje avio-karte na vreme, dok su na promociji i uštedite. A što se tiče Las Vegasa, neka vam je sa srećom!

Cenu avio-karte proverite na kompanijskom sajtu serbia.klm.com

Više informacija i detalja o aktuelnoj promociji možete pronaći OVDE

Ponuda važi za povratne karte, a u cenu su uključene sve takse.

Da biste rezervisali karte ili se dodatno informisali, posetite kompanijski sajt serbia.klm.com, ili ovlašćene turističke agencije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Manje posećeni gradovi Evrope, na listi Ulcinj i Banja Luka

0
Ulcinj Crna Gora
Photo: iStock

Dok se mnoga mesta širom kontinenta bore sa masovnim turizmom, postoje destinacije koje čekaju da budu otkrivene, i pozivaju turiste da ih posete. Iz našeg regiona, na listi se nalaze Ulcinj i Banja Luka

Turistički magazin Time Out je odabrao manje posećene destinacije u Evropi, a čak četiri destinacije na listi se nalaze u našem okruženju. Na prvom mestu se nalazi Ulcinj iz Crne Gore, Banja Luka na petnaestom mestu.

Ulcinj je najpoznatiji po svojim dugim peščanim plažama, stogodišnjim maslinjacima i bogatoj mediteranskoj vegetaciji. Geografski položaj i bogatstvo prirode oduvek su privlačili brojne civilizacije i kulture koje su ovde ostavile svoj trag. Upravo to, zbližavanje različitih kultura, koje se može videti čak i danas, najveći je blagoslov kulturnog identiteta i nasleđa ovog dela Crne Gore. On se svakodnevno oseća u gastronomiji, običajima i spremnosti stanovništva da bude potpuno otvoreno prema svima.

 

Od ostalih gradova iz našeg regiona, tu su Plovdiv iz Bugarske na šestom mestu, Kluž-Napoka iz Rumunije na devetom mestu, i Banja Luka na petnaestom mestu.

Cres sa Kvarnera među 100 najboljih priča održivih destinacija sveta, saznajte više.

Banja Luka je drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini i glavni grad Republike Srpske. Poznata je po svojoj bogatoj istoriji, kulturnim znamenitostima, kao i prirodnim lepotama. Grad leži na reci Vrbas, koja prolazi kroz njegove središnje delove i daje poseban šarm. Banja Luka je poznata i po svojim toplim izvorima, po čemu je i dobila ime.

 

Listu ostalih manje turistički posećenih gradova pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Velnes odmor za celu porodicu usred netaknute prirode Međimurja

0
Terme Sveti Martin na Dan zaljubljenih

Nakon letnje avanture, vreme je da usporimo svoj životni ritam i posvetimo se pronalasku unutrašnjeg mira i ravnoteže. Savršeno utočište za jesenje ii zimsko opuštanje smešteno je u srcu Međimurja na severu Hrvatske. Bez obzira tražite li mesto za zdravi porodični odmor, regenerišuće velnes iskustvo ili aktivan odmor okružen zelenim brežuljcima, Terme Sveti Martin jedinstvena su lokacija na kojoj možete pronaći nešto za sebe

U Termama Sveti Martin svoj dan započinjete zdravim i bogatim doručkom koji će vam dati potrebnu energiju za ostatak dana. Birajte između najboljih sezonskih, lokalnih i domaćih namirnica, jer upravo ovo mesto neguje svoju „u 24 sata od vrta do stola“ politiku. Na ovom ne baš tako klasičnom buffet stolu pronaći ćete jela pripremljena od sastojaka koji dolaze iz neposredne blizine, a to ćete i osetiti na svome nepcu. Ove terme vode se rečenicom kako svaki gost u svojim rukama nosi ključ do vlastitog zdravlja, a upravo je zdrava hrana ta koja će vam pomoći u zdravijem načinu života.

Nakon energetskog doručka, svoj dan nastavite aktivnostima na otvorenom i istraživanjem destinacije. Zelene šume i šetalište uz reku Muru pružaju vam opuštajuće šetnje, uređene biciklističke staze nateraće vas da unajmite jedan od električnih bicikala i doživite lepotu jesenjih boja u Međimurju, a humanitarna FundRace trka Termi Sveti Martin usmeriće vaš adrenalinski duh ka pozitivnom cilju.

Posle aktivnog dana istraživanja zaronite u lekovitu termalnu vodu, ostatak drevnog Panonskog mora, stariju od 43.000 godina i provedite svoje dane opuštajući se u toplini zagrljaja vode pune blagotvornih minerala koji donose preko potreban odmor vašem telu. Za one koji se više raduju dobrim masažama ili izbacivanjem toksina iz tela, tu je Wellness centar sa ponudom autentičnih masaža i tretmana pripremljenih na bazi lokalnih sastojaka, a posebno vreme je odvojeno i za najmlađe, tako da cele porodice mogu uživati u „Svijetu sauna“, kako bi mališani od malih nogu naučili zašto je važno brinuti za svoje zdravlje.

Ukoliko na jesen više volite da ostanete u krevetu kod kuće dok vam kiša lagano tapka po prozoru, predlažemo da posetite Terme Sveti Martin u zimskom razdoblju. Početkom decembra na ovoj lokaciji vas očekuje posebna atmosfera i bogat program ispunjen koncertima, kulturnim priredbama i porodičnim aktivnostima. Zamislite samo ugodne muzičke večeri, šoljicu ukusnog kuvanog vina ili vruće čokolade i klizalište usred rizorta za najlepši kraj zimske večeri pre nego se ušuškate u topli krevet. Posebno iznenađenje očekuje vas za doček nove godine na čak tri lokacije, pod zvezdanim nebom, u glamuroznoj uređenoj dvorani ili na tematskoj zabavi na unutrašnjim bazenima.

Bilo da tražite opuštajući beg ili zabavnu porodičnu avanturu, Terme Sveti Martin nude nezaboravno iskustvo odmora.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Soave vina, spoj italijanske tradicije i šarma

0
Soave vina, spoj italijanske tradicije i šarma

Vina Soave su dobila ime po istoimenom gradu utvrđenom u snažne srednjovekovne zidine, sa kulom na brdu pod kojim se nižu gusti redovi vinove loze. Soave se nalazi na istoku pokrajine Vićenca, u srcu regije Veneto – najvećem proizvođaču vina u Italiji, sa 19% ukupne nacionalne proizvodnje

Dominantna su bela vina, sa čak 75% proizvodnje. Dobijaju se kupažom sorte garganega koja čini osnov svih vina, sa minimalnih 70% dok preostalih 30% mogu biti Trebbiano di Soave ili Pinot bianco i Chardonnay. Soave i Chianti su prve zone u Italiji kojima je 1931. godine Kraljevskim dekretom priznat potencijal za proizvodnju finih vina. Tim dokumentom su definisane granice proizvodnih zona vina Soave, a koje se poklapaju sa propisima koji i danas važe za Soave Classico.

Soave vina, spoj italijanske tradicije i šarma

U izvoznoj ekspanziji italijanskih vina posle Drugog svetskog rata, velike industrijske vinarije podlegle su lakoj zaradi masovne prodaje i ne retko razblaživali svoja vina, hraneći glad američkih trgovaca za uvozom alkoholnih pića iz Evrope. Ovo je rezultiralo kratkoročnim padom interesovanja za Soave vina. Zahvaljujući trudu nekoliko manjih porodičnih vinarija, u poslednjih trideset godina, Soave doživljava pravu renesansu. Pažljiva selekcija garganega grožđa, smanjenje količina proizvodnje, ekološki tretman zemljišta i zasada, uz prihvataje najstrožijih propisa vrednovanja vina, Soave obnavlja svoj istorijski imidž i dobija DOC i DOCG kvalifikacije.

Klasifikacija italijanskih vina je od presudnog značaja, kako za definisanje kvaliteta i porekla vina, tako i za njegovo pozicioniranje na tržištu i pomoć konzumentima pri izboru. Ustanovljene su četiri osnovne oznake: Vino da Tavola – VDT – Stono vino; Indicazione Geografica Tipica – IGT – Tipična geografska oznaka; Denominazione di Origine Controllata – DOC – Kontrolisana oznaka porekla i Denominazione di Origine Controllata e Garantita – DOCG – Kontrolisana i garantovana oznaka porekla.

Soave vina, spoj italijanske tradicije i šarma

Vino da Tavola (VDT) – propisi za ova vina su fleksibilni, definišu boju, naziv proizvođača, bez obaveze navođenja berbe i sorte grožđa.

Indicazione Geografica Tipica (IGT) – ova klasifikacija zahteva informacije o geografskom poreklu, sorti grožđa i metode proizvodnje.

Denominazione di Origine Controllata (DOC) – na slučaju vina Soave, ova oznaka znači da je proizvedeno od minimalnih 70% garganega sorte, i maksimalnih 30% Trebbiano di Soave. Svo grožđe koje se koristi za DOC vino mora biti ubrano sa prinosom ne većim od 14 tona po hektaru, a vino mora imati minimalnu količinu alkohola od 10,5%. Većina ovih vina su suva, ali je dozvoljena proizvodnje penušavog, Prosseco vina.

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) – Soave Superiore DOCG ima minimalnih 70% garganege, grožđe se bere do maksimalnog prinosa od 10 tona po hektaru, sa minimalnom količinom alkohola u vinu od 11,5%. U okviru ove oznake, Soave imaju i slatka vina – Pasito Recioto stil. Za vinograde koji daju vina ove nomenklature, propisana je sadnja od najmanje 4.000 čokota po hektaru, sadnja po „espalier“ vertikalnom sistemu i eventualno „pergola“ horizontalnom sistemu za stare zasade. Soave DOCG se može prodavati tek nakon 1. septembra u godini posle berbe, i posle minimum tri meseca odležavanja u bocama. Vina koja su odležavala najmanje dve godine mogu biti označena sa – „Riserva“.

Ipak, ova priča ne bi bila potpuna bez vinskog termina „teroar“, kojim se opisuju sve prostorne karakteristike vinograda, ali i osobenosti regiona, kao i tradicija sadnje, uzgoja i branja vinove loze.

Da li je to što Soave vina čini tako kvalitetnim upravo – teroar Soave?

Svakako, najveće zasluge idu autohtonoj sorti garganega, kao i uslovima u kojima raste. Većina renomiranih proizvođača vina Soave koristi garganegu u 100% količini. Na relativno malom prostoru regije Soave dominira krečnjačko i vulkansko tlo. Ovo je zona praistorijskog mora 200 miliona godina starih naslaga, sa brdima vulkanskog porekla, bogatim mineralima (magnezijum, kalijum, fosfor). Visina uzgoja loze na severu Soave je oko 400 metara nadmorske visine sa krečnjačkim stenama, u nižim predelima, po brdima 200 metara visokim, gde dominira vulkansko zemljište, dok su doline pod snažnim uticajem magli od reke Po, koje stvara plesan na lozi. Bobice garganega grožđa, sorte kasnog zrenja, imaju tvrdu opnu koja podnosi vlagu bolje od drugih vrsta. Kasno sazrevanje, takođe omogućava raznolikost stilova i težine vina, od veoma svežeg i cvetnog, do bogatog slatkog nektara Recioto di Soave.

Soave vina, spoj italijanske tradicije i šarma

Soave, uprkos tome što ima dugu istoriju uzgoja loze, nije ostao zaglavljen u prošlosti. Nova generacija vinara prihvata moderne tehnike poštujući zakone očuvanja prirode, uz korišćenje tradicionalnih vrednosti. Ova posvećenost kvalitetu umesto kvantiteta, dovela je do nove generacije Soave vina koja su osobenog bukea, raznovrsnih ukusa i tražena na međunarodnoj sceni.

Soave ima više od 3.000 proizvođača, ali je naš izbor bila vinarija u centralnoj ulici grada Soave – Vinarija Coffele.

Tačno preko puta portala Duomo, kroz kameni lučni pasaž, ulazi se u vinsko carstvo brata i sestre, Alberta i Kijare Kofele. Dočekuje nas gotska fasada iz 17. veka, kao i prodavnica vina, degustaciona sala i duboki podrum. Višestruko nagrađivana vina Coffele, prenose priču o velikoj ljubavi Đovane Visko i Đuzepea Kofele. Đovana je u brak donela miraz od 25 hektara vinograda u zoni Soave Classico i stoletnu porodičnu tradiciju porodice Visko u uzgajanju vinove loze. Godine 1971. Đuzepe i Đovana osnivaju Coffele Estate, koju danas vode njihova deca. Alberto se brine o kompletnoj proizvodnji – od izbora zasada do punjenja boca. Đovana je direktor marketinga i prodaje, te se njenom zaslugom godišnje proda 130.000 boca vina, širom sveta.

Soave vina, spoj italijanske tradicije i šarma

Vina Coffele su okićena brojnim medaljama i priznanjima. Posebno su ponosni na 100% organsku proizvodnju, bez upotrebe herbicida. Uzgajaju pretežno Garganegu i u manjim količinama Trebbiano di Soave i Chardonnay. Vinogradi su izloženi suncu i povetarcu, okruženi stogodišnjim stablima maslina, trešanja i šuma. Đubrenje zemljišta je isključivo organsko – konjski stajnjak. Umesto traktora, koriste konje koji ne sabijaju zemlju, hrane se korovom i svakako ne prave buku kao traktor… To je potpuno jedinstvo sa prirodom.

U degustacionoj sali i prodavnici dominiraju porodične fotografije, brojna priznanja i plakete, antikvitetni predmeti za proizvodnju vina i veliki izbor arhivskih porodičnih vina. Na većini etiketa su oznake DOC i DOCG, što potvrđuje renome ove vinarije.

U razgovoru sa domaćinima, doznali smo da se Soave vina najbolje uparuju sa tradicionalnim jelima kao što su:

– Rižoto u kantini
Pirinač se kuva u bujonu, sa dodatkom putera i rendanog sira. Rižoto se sipa u tanjir sa jakim suvim belim Soave vinom i ne mešaju se, već se viljuškom zalogaj rižota umače u tečnost.

– Špageti ala vongole
Testenina se preliva sosom od vongola kuvanih u Soave vinu i začinima.

– Rižoto od pastrmki
Rižoto se pravi od pirinča, belog vina, putera, maslina, belog luka, ulja, peršuna, lovorovog lista, karanfilića, bibera u zrnu, cimeta, đumbira, muškatnog oraščića, aleve paprike i soli, sve kuvano u bujonu i vinu. Pastrmka se odvojeno dinsta u vodi sa lovorovim listom, peršunom i začinima.

Uz sva jela pije se naravno, vino Soave.

Tekst i foto: Branka Bošnjak

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Beč na prvom mestu svetskih kongresnih metropola

Beč na prvom mestu svetskih kongresnih metropola

0
Na najnovijoj rang-listi kongresnih metropola (ICCA-Međunarodna kongresna asocijacija) za 2024. godinu glavni grad Austrije zauzeo je 1. mesto u svetu, ispred Lisabona i Singapura....