10.1 C
Belgrade
ponedeljak, maj 12, 2025
Naslovna Blog Stranica 41

Najskuplje evropsko ostrvo, a nije na Mediteranu

0
Prva zemlja Evrope koja prima i nevakcinisane putnike
Photo: Pixabay/MonicaVolpin

Na ovom ostrvu ništa nije obično, i svi je izuzetno ekstremno. Ovde noć i dan traju mesecima, magla je najgušća, ljudi su pravedni a gradovi najmanji. Tako je i sa cenama, i one su ekstremne, ali u negativnom smislu reči

Island je najskuplje ostrvo u Evropi, cene su za 56% više u prosedu u odnosu na ostali deo starog kontinenta. To ga čini najskupljom evropskom zemljom. Prema podacima Eurostat-a, evropske komisije za pružanje statističkih podataka, Island je i zvanično ispred svih, ispred Švajcarske, Norveške i Danske, zemalja koje se tradicionalno smatraju izuzetno skupim.

Na Islandu je sve dosta skuplje, kako za turiste koji dolaze da posete zemlju vatre, vode i leda, tako i za domaće stanovništvo u nekoj meri. To se najbolje vidi u restoranima i kafićima, gde na primer jedna mala pica košta oko 20 evra, a malo pivo oko 10. Ukoliko naručite burger, platićete 25, a ako želite supu, moraćete izdvojiti najmanje 15 evra.

Međutim, takve cene nisu rezervisane samo za restorane, već i za markete i prodavnice. U proseku, 10 jaja platićete oko 8 evra, dok je kilogram mesa nešto ispod 30 evra. Prilično skupo.

Island ima oko 350.000 stanovnika, i zbog svoje negostoljubive i oštre kilme i prirode sve uvoze, pa je s neke strane i razumljivo da imaju visoke cene proizvoda. Kod njih gotovo da ništa ne uspeva, a osim carinskih nameta, imaju i troškove oko transporta robe.

Prosečna plata bez poreza u Islandu iznosi oko 4.500 evra, to dosta govori o visokom standardu stanovništva. Međutim, ako dodamo da u proseku jednosoban stan za iznajmljivanje iznosi oko 1.300 evra mesečno, sasvim je jasno da su cene ipak nerealno visoke.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Pored svega navedenog, zemlja Vikinga beleži sve veći rast broja turista. Ovaj savršen ekosistem uspeo je da na neki način ukroti sve prirodne sile, pa visoke cene ne mogu uticati na svetske putnike željne avanture. Island je pravi mali raj, surov, divlji i skup, ali ipak raj.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Madeira, crni pesak i vulkanska planina u okeanu

0
Madeira, meka za digitalne nomade
Photo: Pixabay/franky1st

Madeira je arhipelag u Atlanskom okeanu, prelepa oaza koja zahvaljujući svom vulkanskom poreklu krije svoje tajne iza visokih litica. Mnogi kažu da je to evropski odgovor na čuvene Havaje

Madeira je autonomna portugalska pokrajina koja se sve češće ima status vrhunske evropske egzotične destinacije. Ovde proleće uvek traje, a svi koji je posete, osetiće posebnu srdačnost ljudi koja u kombinaciji sa neverovatnom prirodom jednostavno ostavlja u čudu. Ovde voće ima drugačiji ukus, cveće je nekako lepše, a vulkansko poreklo ostrva se pobrinulo da ambijent ima zaista posebnu draž.

Ostrvo Madeira se nalazi u Atlanskom okeanu,  a od portugalske obale i glavnog grada Lisabona je udaljeno oko 1.000 kilometera. Najveće blago ovog ostrva je njegova blaga klima, i ovde živi oko 270.000 stanovnika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ola zieja (@olazieja)

I turizam i održivost

Madeira je poznato kao ostrvo izuzetno bogatog prirodnog sveta. Upravo tu su svoj dom našle brojne životinjske i biljne vrsta koje gotovo sigurno nećete moći videti  na drugim mestima. Upravo zato je botanička bašta Jardim Botanico da Madeira u Funšalu, glavnom gradu, najposećenija i najpoznatija bašta na ostrvu i to je jedna od navećih atrakcija ostrva.

Ovaj kraj je takođe poznat i po predivnim plažama, a najpoznatije su Porto Santo, Ribeira Brava, Calheta, Praia formosa, i Jardim do Mar. Sve ove plaže su uređene, i uživanje je neminovno.

Možda i najveličanstveniji prizor nalazi se na istočnoj strani ostrva i zove se Ponta de São Lourenço. Formacije stena koje je nekad davno oblikovala lava čine neverovatno poluostrvo koji privlači avanturiste i zaljubljenike u ektremnu prirodu. Sa njega se pruža pogled na čitav arhipelag, a možete skoknuti i do plaže Prainha, na ovoj crnoj peščanoj plaži vulkanskog porekla, zaštićeni stenama i skriveni, možete uživati u sunčanju.

Kultura Madeire je duboko ukorenjena u tradiciji, ali je takođe otvorena za moderno doba. Funšal, glavni grad ostrva, zadržao je svoj istorijski šarm, sa uskim ulicama, kolonijalnom arhitekturom i brojnim crkvama. Ovde se održavaju brojni festivali tokom godine, kao što su Karneval i Festival cveća, koji predstavljaju proslavu života, radosti i bujnosti prirode.

Treba navesti da se Madeira izdavaja i po vinu,  po brojnim restoranima, barovima i kafićima. Ovde se može uživati u ukusnim lokalnim specijalitetima u neobaveznom razgovoru sa meštanima.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Madeira je danas jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi. Njeni posetioci dolaze zbog neverovatnih pejzaža, ali i zbog prijatne klime koja omogućava posetu tokom cele godine. Turizam je ključan za ekonomiju ostrva, ali i izazov zbog potrebe očuvanja prirodnih resursa. U poslednjim godinama, ostrvo ulaže velike napore u razvoj održivog turizma. Tu se promovišu aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, surfovanje i posmatranje kitova, dok istovremeno štiti svoje prirodne i kulturne resurse.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Odorigui – Tradicionalno jelo ili bizaran običaj?

0
Odorigui hobotnica
Photo: Freepik

Japan je poznat po jelima i delikatesima od kojih se diže kosa na glavi, ali ne od ukusa. To potvrđuju brojni tradicionalni delikatesi i načini konzumiranja, a takav slučaj je i sa odorigui hranom

Katsu ika odori-don, iliti „lignja koja pleše“ je specifično japansko jelo koje pažnju ne privlači svojim ukusom, već načinom na koji se jelo prezentuje. Dakle, jelo čine  lignje koje se posluže na vrhu posude sa nudlima, a preko njih se sipa soja sos. Upravo tada, pipci lignje počnu da se pomeraju, odnosno da prave pokrete kao da plešu, otud i ime, lignje koje plešu.

Iako lignje nisu žive, njihove nerve pokreće i aktivira natrijum iz soja sosa, gde dolazi do grčenja pipaka, a Japanci ih obožavaju, jer je to najsigurniji znak da su lignje sveže.

Međutim, kao korak dalje, Japanci su izmislili novi način konzumiranja jela pod imenom odorigui. Termin u prevodu znači plesanje i jedenje, kod koga se u konzumiranju hrane koriste morski plodovi koji se pomeraju, odnosno živi primerci hrane.

Tako na primer, odorigui podrazumeva konzumiranje sitnih, živih ribica, a kako navode, ovaj običaj je nastao u ribarskim gradovima i lukama, iz raznoraznih razloga. Ovaj način konzumacije se često vezuje i za sipe, rakove ili školjke.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Odorigui se služi u velikoj posudi u kojoj plivaju malene ribice, a kao prilog dolaze sirova prepeličija jaja sa sirćetom. Sve se to izmeša, pa se ribice iz tog umaka jedu štapićima. Takva hrana se smatra delikatesom u Japanu i deo je kulture „gledaoca“ hrane, gde je vizuelni aspekt konzumacije gotovo jednako važan kao i sam ukus.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Eksplozija ukusa, uz muziku i penušavo vino, 160 metara ispod zemlje

0
Šaleška dolina, riznica doživljaja

Navikli smo na prirodne, zelene i bujne lepote Slovenije koje su nam „nadohvat ruke“ – njih istražujemo peške ili prevozom, a onda se pred smiraj dana uputimo u neki od prelepih SPA centara ili restorana. Međutim, hajde da malo promenimo ritual! Ovaj put, vodimo vas čak 160 metara ispod površine zemlje gde, verovali ili ne, nastaju vrsni kulinarski specijaliteti

Šaleška dolina vas poziva na jedinstveni ugođaj u večernjim satima, od 18.30 do 21.30 (po dogovoru), u podzemni, rudarski i gastronomski raj do kojeg se spuštate jednim od najstarijih liftova u zemlji. Naravno, ne možete doći tek tako – potrebno je da se opremite za ovu avanturu, a u tome će vam pomoći vodič iz Muzeja rudarstva Slovenije. Dobićete šlem i lampu, kako biste bezbedno koračali kroz mračne puteve, a vaše je samo da dođete „praznog stomaka“ i duha spremnog za eksperimentisanje s ukusima. Svakako, ne sme vam promaći ni rudarski pozdrav „Srećno!“.

Ali ne brinite. Sreća vam neće biti toliko potrebna, jer ne vreba nikakva opasnost: štaviše, opustićete se uz prijatan razgovor, ljubazno osoblje, nesvakidašnji ambijent i kulinarska dela koja spremaju najbolji kuvari iz regije. Čućete i priče o rudarstvu, po kojem je ovaj deo Slovenije i te kako poznat: na primer, kako se iskopavao ugalj pre skoro 140 godina kada je rudnik otvoren. U Šaleškoj dolini se, takođe, neguje i tradicija kožarstva.

Ono što posebno treba istaći jesu sama jela – vrlo originalna i autentična, napravljena od lokalnih sastojaka i po tradicionalnim recepturama. Drugim rečima, nešto što ne možete probati svuda. Čuvena večera pod imenom „Štajgerova južna“ praćena je pažljivo biranim vinima i muzičkom animacijom, a nakon uživanja u hrani očekuje vas uzbudljiva vožnja podzemnim vozom, te ulazak u rudarsku crnu garderobu.

Planirani datum za ovu turu je 15. novembar, a cena je 185 evra.

Zašto baš Velenje?

Velenje je šesti po veličini slovenački grad, poznat i po prelepom Velenjskom jezeru na kojem su organizovane ture brodom u letnjem periodu. Ono po čemu ga, verovatno, najviše ljudi iz regiona zna jeste i fabrika Gorenje, koja je baš u Velenju našla svoj dom.

Međutim, kako smo već pomenuli, rudnik lignita ostaje jedna od prvih asocijacija na Velenje, a meštani čak u šali vole da kažu kako „ polovina muškog stanovništva radi u rudniku, a druga polovini u čuvenom pogonu bele tehnike“.

Preporuka je da posetite i Velenjski grad, odnosno dvorac sagrađen iznad grada pre više od 700 godina, gde se danas nalazi gradski muzej.

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

CNT: Najbolji hoteli u Crnoj Gori

0
Crna Gora zaliv
Photo: iStock

Čuveni magazin posvećen putovanjima je napravio listu najboljih hotela u Crnoj Gori u 2024. godini na osnovu izbora stručnih urednika. Na listi se nalaze hoteli kako na samoj obali, tako i u kontinentalnom delu ove zemlje, 

Conde Nast Traveler je napravio napravio listu najboljih hotela u Crnoj Gori u ovoj godini. U reportaži se navodi da kompaktni geografski položaj zemlje, jedinstveni smeštaj i dramatičan krajolik čine primamljivom destinacijom za putnike svih sklonosti. Crna gora nudi aktivnosti koje će zadovoljiti sve želje i prohteve, od ljubitelja istorije do ljubitelja wellness-a.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Među odabranim hotelima se nalaze neki otvoreni prošle i ove godine, a u najuži izbor je ušlo 8 hotela. To su hoteli One&Only Portonovi, Regent Porto Montenegro, The Chedi Luštica Bay, Mamula Island Hotel, Lazure Hotel and Marina, Villa Geba i Gradska Hotel iz Cetinja. Jedini hotel sa severa zemlje koji se nalazi na listi najboljih je Swissôtel Kolašin Resort.

Ova lista potvrđuje da se Crna Gora već profilisala kao destinacija koja pruža ne samo sadržajan već i luksuzan odmor. Ovi hoteli su u velikoj meri konkurentni hotelima u zemljama u regionu, jer obezbeđuju uslugu koja je presonalizovana i prilagođena potrebama svakog gosta.

Više o ovom hotelima pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ušuškano, udobno i magično „letovanje“ usred zime

0
Hotel Lazure

Davno je prošlo vreme odlaska na more samo leti, što je nekako tradicionalno u mentalitetu našeg regiona. Navikli smo da je more sinonim za letovanje, dok zimi obilazimo planine i skijališta u potrazi za avanturom, međutim… Vremena se menjaju, a samim tim i navike i želje turista

Zašto vam sve ovo govorimo? Zato što, na sreću, primorski hoteli iz našeg okruženja nikada „ne spavaju“. Ako se, recimo, odlučite za Crnu Goru koja je svim zemljama bivše Jugoslavije lako dostupna – toplo preporučujemo hvaljeni hotel sa pet zvezdica Lazure, koji baš u ovom periodu nudi pakete za odmor uz uštedu do 15 odsto.

Hotel Lazure

U pitanju su ekskluzivne ponude koje važe u periodu od 18. septembra do 30. decembra, a rezervacije su moguće do 20. decembra. Ukoliko rezervišete minimalno dve noći, dobićete 10 odsto popusta, dok je za četiri noćenja predviđen popust od 15 odsto.

Hotel Lazure

Dakle, ako ste oduvek maštali da ispijate topli napitak i uživate u vrhunskoj hrani na pragu zime, i to u kupaćem kostimu, onda je SPA ponuda hotela Lazure kao poručena za vas. Uz to, oduševiće vas nesvakidašnji enterijer i eksterijer rizorta, blizina obale, okolna priroda, marina.

Hotel Lazure

U srcu Herceg Novog i istorijsko-modernog rizorta Lazure čeka vas spoj primorskog spokoja i udobnosti, a poruka koju vam domaćini toplo poručuju glasi: „Priuštite sebi miran beg!“. U svetu turizma često ćete čuti i engleski termin Winter at the Beach (Zima na plaži), kao sinonim za „najčistiji oblik bega“ iz grada i, uopšte, svakodnevice.

Hotel Lazure

Uz bogat wellness program – bazen, saune, đakuzi, masaže, tretmane, fitnes zonu, te uživanje u specijalitetima restorana Buffet ili bara Rocco Lounge, nema sumnje da ćete napuniti baterije pred novu godinu i obaveze koje vas čekaju. Takođe, možda planirate team building za radnike iz svoje firme…? Eto savršene ideje. Lazure nudi prelepi ambijent za konferencije i sastanke, tako da možete spojiti lepo i korisno, i još ostvariti popust u ovo doba godine.

Hotel Lazure

Uz razne druge aktivnosti, poput obilaska Kotora, Herceg Novog, Nacionalnog parka Lovćen, planinarskih i pešačkih tura ili vožnje brodom u ranu jesen, vaš boravak u hotelu Lazure, u jednom od najlepših mesta na Jadranu, ostaće uspomena za ceo život. Vaše je samo da rezervišete smeštaj na vreme, pozivom na broj +382 31 781770 ili putem mejla reservations@lazure.me.

Hotel Lazure

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najlepša Italija na svetu

0
Friuli, manje poznata Italija dolomiti
Photo: Pixabay/alexvi82

Zaista je teško zamisliti nešto lepše od Dolomita. Oštri vrhovi, na prvi pogled negostoljubivi, kriju pitoma sela i mestašca, kao i pašnjake koje nećete naći niggde drugde na svetu. Tu se nalazi verovatno i najlepše selo na svetu, Sveta Magdalena

Ovaj kraj sveta putnicima, planinarima i ljubiteljima prirode obezbeđuje beskrajno zadovoljstvo i uživanje. Dolomiti, posebno dolina Val di Funes, poznati su po zaista neverovatnoj prirodi, i ovde je sve kao sa razglednice.

Selo Sveta Magdalena (Santa Maddalena) nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.350 metara, okruženo je spektakularnim planinama, pašnacima i pitomim livadama, i njegova lepota je identična u svim godišnjim dobima. Ovo selo nazivaju još i najlepšim selom na svetu, a i jasno je zbog čega.

Proleće donosi cvetanje livada, dok zima pretvara selo u bajkovit zimski pejzaž. Planine koje okružuju Svetu Magdalenu odlikuju se jedinstvenom svetlošću i bojama, naročito pri izlasku i zalasku sunca, kada dolazi do „alpenglova“ – fenomena kada planinske vrhove obasjava zlatno-crvena svetlost.

Na malom području na samom rubu doline Val di Funes, na severoistoku zemlje, živi nešto više od 400 stanovnika, i svi su nekako povezani sa turizmom, što je razumljivo. U sunčanim periodima godine, ovde je najbolji aktivan odmor i pošačenje po brdima i livadama. Zimi, naravno, skijanje i uživanje u zimskim sportovima.

U selu se nalazi istoimena crkva, koja je postala simbol sela, i najprepoznatljiviji motiv ovog kraja i beskrajnih planinskih lanaca, kao mali ljudski doprinos najlepšem prirodnom kolažu boja i oblika.

Pored prirodne lepote, selo zrači kulturom i tradicijom Južnog Tirola. Ovaj region karakteriše poseban spoj nemačkog i italijanskog uticaja. Jezik, kuhinja i običaji odražavaju ovu kulturnu raznolikost. Tradicionalne seoske kuće, tzv. masi, izgrađene su od drveta i kamena, često ukrašene cvetnim prozorima i starinskim rezbarijama, što pridaje dodatni šarm čitavom okruženju.

Tokom godine, u Svetoj Magdaleni se održavaju brojni festivali koji slave lokalne običaje. Neki od njih su vezani za žetvu i katoličke praznike. Lokalni stanovnici često nose tradicionalne nošnje, što posetiocima pruža jedinstvenu priliku da se upoznaju sa bogatom kulturom i načinom života u planinskim selima Južnog Tirola.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Selo predstavlja pravu oazu mira, mesto gde se prirodne lepote i kulturno nasleđe stapaju u savršenu harmoniju. Bilo da dolazite zbog planinarenja, fotografije ili jednostavno da uživate u tišini i svežem vazduhu, Sveta Magdalena će vam pružiti nezaboravno iskustvo. Ovo selo, sa svojom skromnom veličinom, ali grandioznom lepotom, zauzima posebno mesto na mapi Dolomita i u srcima svih koji ga posete.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

U vinu je istina, ali i lepota života

0

Da li ste čuli za Martinovanje? U pitanju je dan kada se mošt – novo, tek isceđeno vino – pretvara u piće koje svojom aromom, ukusom i teksturom oduševljava enologe i turiste

U Starom Velenju na Starom trgu, ove godine će 8. novembra biti organizovana degustacija ili tzv. tradicionalno Martinovanje na otvorenom, gde će posetioci imati priliku da probaju vrsna slovenačka vina raznih sorti i specijalitete domaće kuhinje iz Šaleške doline.

Zavod za turizam je u saradnji sa Domom omladine Velenje i uz podršku same opštine, odabrao ovaj dan kao posebnu počast dobrom vinu, u predivnom ambijentu starog grada. Velenje je šesti po veličini slovenački grad, najpre poznat po rudarstvu i kožarstvu, ali se nadaleko čuje i dobar glas iz oblasti ugostiteljstva i kulinarstva.

Svoja vina će na predstojećenm događaju predstaviti nekoliko vinara iz raznih regiona Slovenije, a pored degustacije vina biće i degustacija jesenjih đakonija, muzička animacija i sveskupa prijatna, festivalska atmosfera.

Ono što, takođe, treba istaći jeste da je ulaz besplatan, ali je za čaše potrebno spremiti depozit od pet evra koji se gostima vraća pri njihovom odlasku.

Sam skup je, inače, dobio naziv po prazniku vinogradara i ostalih ljubitelja vina – Martinje. Martinovo simbolizuje završetak truda i napornog rada u vinogradu, slaveći upravo ta dostignuća pretočena u otmene boce. Ovde neće naći ništa komercijalno, već suprotno – lokalno, pažljivo pravljeno, kvalitetno, s punoćom ukusa.

Kako je u Sloveniji prisutan ne tako mali broj onih koji žive od grožđa i vina, ne čudi što je Martinje za njih ujedno i najznačajniji praznik u godini.

Naravno, sama ideja je osmišljena i da se turisti, odnosno kupci uvere u trud i rad vinogradara, te kvalitet samih vina, a tradicionalno – praznik se održava svakog 11. novembra, na praznik Svetog Martina, uz eventualna pomerenja za nekoliko dana kao što je slučaj u 2024. Praznik je često propraćen i društveno-sportskim događajima, a čak i jedne terme u Sloveniji nose njegovo ime.

Budući da je Slovenija „najzelenija“ zemlja Evrope, te da veoma polaže na očuvanje životne sredine, i ovaj događaj biće u tom stilu. Iz same organizacije manifestacije mole posetioce da dođu peške, biciklom ili besplatnim gradskim autobusom, te ukazuju na pažljivo odvajanje otpada i upotrebu povratne i biorazgradive ambalaže.

Zainteresovani vinari i svi ljubitelji vina više informacija o Martinovanju mogu saznati na turizem@velenje.si, a između ostalog i kako da bukiraju vikend za dve osobe u Šaleškoj dolini, uz uživanje ispod Velenjske tvrđave, čarobnu jesen, vrsna vina i jela, muziku, festivalsku atmosferu i po izboru – specijalnu Martinovu večeru.

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

Povratak elitnog hleba iz Sicilije

0
Hleb
Photo: Unsplash/Wesual Click

U poslednje vreme je sve teže pronaći pravi domaći, svež hleb koji su naše bake pravile gotovo svakog dana. Danas je većina masovno proizvedenog hleba gotovo neukusna i nezdrava jer je pun svakakvih dodataka, pa se ustalila praksa da se ova namirnica čak i izbegava. Međutim, na Siciliji stvari stoje drugačije

Lokalne pekare i domaćice na Siciliji poznate su po tome što proizvode poseban, zdrav crni hleb nazvan Tumminia, lakši za jelo nego izgovor, koji se polako pretvara u pravu elitnu poslasticu.

Napravljen je od stare posebne pšenice, koja raste u prostranom plodnom zemljištu, bogatom starim mlinovima i grčkim hramovima na Siciliji. Tumminia, kako joj je ime, je simbol egzotičnog i kulturnog nasleđa ove zemlje.

Prvobitno uzgajana u Mezopotamiji, na obalama reke Eufrata i Tigra, ova žitarica je donesena od strane feničanskih i saracenskih osvajača koji su preneli znanje lokalnom stanovništvu, naučivši ih kako se ona uzgaja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fabio⚓️ (@delux19)

Visoko hranjljiv hleb

Tumminia hleb je jedan od najukusnijih na svetu. Mekan i sočan, sa hrskavom koricom i diskretnim ukusom badema, ovaj hleb je spreman da ukrasi svaku trpezu. Visoko nutritivna vrednost i odlične karakteristike prilikom varenja ove posebne vrsta brašna, čine ga pogodnim za skoro sve, čak i za osobe koje imaju poteškoća u varenju ugljenih hidrata.

Ova vrsta žitarica ne zahteva pesticide i đubriva, jer je stablo dosta visoko i raste daleko iznad tla, tako da praktično nema bojazni da je može ugroziti bilo kakav korov.

Proizvodnja je isključivo biološka, što znači da se ne koristi nikakva hemija pri uzgajanju. To je u potpunosti prirodna žitarica, koja se nameće kao najlogičniji izbor u novom globalnom trendu održivosti i očuvanja životne sredine.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Posebno je poznat Pane Nero di Castelvetrano, hleb tamne boje i orašastog ukusa, koji je nekada bio smatran hranom za siromašne, ali je danas cenjen širom sveta zbog svog jedinstvenog kvaliteta i tradicionalne pripreme.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Oktobar je, a to znači samo jedno – SPA užitak s pogledom na zaliv

0
Hotel Lazure

Jedan od najlepših gradova na jadranskoj obali, Herceg Novi, posećen je maltene cele godine, a posebno otkako je postao dom prelepom rizortu Lazure. Na mestu istorijskog zdanja ovog luksuznog butik hotela prepliće se duh Mediterana i prošlih vremena sa inovativnom ponudom koja zadovoljava i najviše kriterijume gostiju sa svih meridijana

Hotel Lazure

Možemo se saglasiti da svetske zemlje obiluju vrhunskim hotelskim sadržajima, ali ne može se svuda naći specifičnost jednog podneblja i kulture, kao što je slučaj sa našim regionom. Upravo ta specifičnost je ono što godinama privlači i domaće i strane turiste.

Hotel Lazure

Konkretno, Hotel Lazure Historical Building ima pet zvezdica i nalazi se u mestu Meljine, udaljenog svega tri kilometra od Herceg Novog. Ono što goste isprva fascinira je nesvakidašnji spoj tradicionalnog i modernog, budući da je sama arhitektura u skladu sa primorskom atmosferom, u kamenu, smeštena na samoj obali mora i okružena prirodnim hladom – zelenilom. Tu je i mala marina za sve pasionirane ljubitelje brodova i jahti.

Hotel Lazure

Ipak, na sve konkurentnijem tržištu u svetu ugostiteljstva i hotelijerstva uvek treba pomerati granice, te je Lazure vešto izgradio dva međusobno povezana kompleksa – istorijsku zgradu Lazareta iz 18. veka i novi rezidencijalni deo, te uvrstio prirodne materijale u gradnju i podigao lestvicu ukusa i stila upotrebom stakla, tako da gosti imaju savršen pogled na zaliv.

Hotel Lazure

Dodatno, za sve goste željne pravog odmora i uživanja svim čulima – tu je Rest & Reset Spa Treat, sa početnom cenom od 279 evra. Važno je pomenuti da je sada prava prilika da „ugrabite“ svoje mesto u ovom rizortu, budući da je otvoren od marta do oktobra. Osim toga, u špicu sezone cene idu do 759 evra, tako da je jesen idealna i za uživanje i za uštedu.

Hotel Lazure

U ponudi su standardne, komforne sobe, kao i deluks sobe za vrhunsko iskustvo gosta koji traži mirno okruženje, blizu mora i prirode. Paket uključuje piće dobrodošlice, dva noćenja u double sobi, čuveni Lazure signature buffet doručak, dve masaže u trajanju od po 25 minuta, besplatno parking mesto, neograničeno korišćenje SPA pogodnosti (unutrašnji bazen, saune, đakuzi, relaksaciona zona) i svakako WiFi. Dobar i brz internet je posebna pogodnost za radnike na daljinu ili biznismene koji moraju da rade i dok odmaraju.

Hotel Lazure

Dakle, posao ne mora da čeka, a vi istovremeno možete da uživate u čarima Meljina i luksuzne ponude Lazure hotela, turama pešačenja, planinarenju, vožnji brodom i ostalim atrakcijama koje nudi Bokokotorski zaliv.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Pivo vino

Hoće li belgijsko vino postati popularno i kvalitetno kao belgijsko pivo?

0
Belgija je već decenijama prepoznata na globalnoj sceni kao zemlja sa izuzetno bogatom pivskom tradicijom. Međutim, poslednjih godina sve više pažnje privlači njen tihi,...