6.8 C
Belgrade
Creda, novembar 19, 2025
Naslovna Blog Stranica 42

Kvarner i Rijeka domaćini Evropske karnevalske konvencije 

0
Kvarner logo

Od 10. do 17. maja 2025. godine, grad Rijeka će postati centar evropske karnevalske kulture kao domaćin prestižne konvencije Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC). Ovaj događaj okuplja predstavnike karnevalskih gradova iz cele Evrope, koji će razmenjivati ideje, iskustva i planove za unapređenje karnevalske tradicije i kulturne razmene u regiji Kvarner

Rijeka – Grad karnevala i otvorenog srca

Poznata po svom čuvenom Riječkom karnevalu, koji je jedan od najvažnijih i najveselijih događaja u regiji, Rijeka nije slučajno izabrana za domaćina ove značajne manifestacije. Grad je ponosni član FECC-a već decenijama i kontinuirano radi na unapređenju karnevalske scene u Hrvatskoj i šire.

Šta Donosi Konvencija FECC-a u Rijeci?

Tokom sedam dana trajanja konvencije, Rijeka će ugostiti više stotina delegata iz preko 20 evropskih zemalja. Program uključuje:

  • Svečano otvaranje i defile karnevalskih delegacija kroz centar grada
  • Predavanja, panel diskusije i radionice na teme karnevalske organizacije, promocije i održivosti
  • Karnevalske izložbe i kulturne večeri koje prikazuju raznolikost evropskih običaja
  • Posete lokalnim atrakcijama, uključujući Trsatsku gradinu, Korzo i Muzej grada Rijeke

Kulturni i turistički značaj za Rijeku i Hrvatsku

Organizacija ove međunarodne konvencije dodatno potvrđuje status Rijeke kao kulturne metropole Jadrana. Grad će imati priliku da se predstavi ne samo kao karnevalska prestonica, već i kao turistička destinacija bogata istorijom, arhitekturom i autentičnim doživljajem.

Ujedno, ovaj događaj doprinosi i produženju turističke sezone u mesecima van glavne letnje sezone, što je značajan korak u razvoju održivog turizma.

FECC – Federacija evropskih karnevalskih gradova

FECC je osnovan sa ciljem očuvanja, unapređenja i promocije karnevalskih tradicija širom Evrope. Svake godine, konvencija se održava u drugom gradu, a domaćinstvo se dodeljuje onima koji su prepoznati kao lideri u karnevalskoj sceni. Rijeka je domaćinstvo dobila zahvaljujući dugogodišnjem zalaganju, originalnosti i međunarodnoj prepoznatljivosti svog karnevala.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Rijeka od 10. do 17. maja postaje epicentar evropske karnevalske energije. Ova konvencija je ne samo priznanje bogatoj tradiciji Riječkog karnevala, već i prilika za povezivanje sa svetom, promociju Hrvatske kao zemlje kulture i radosti, i podsticaj lokalnom razvoju. Ukoliko ste ljubitelj karnevala, kulture ili jednostavno dobrog provoda – Rijeka u maju je mesto koje ne smete propustiti.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nedelja turske kuhinje 2025 u znaku klasičnih jela

0
Nedelja turske kuhinje 2025 u znaku klasičnih jela  
Photo: : TGA

Nedelja turske kuhinje, godišnja proslava bogatog kulinarskog nasleđa Turske, vraća se kroz svoje četvrto izdanje u periodu od 21. do 27. maja, kako bi proslavila održive, zdrave i tradicionalne metode kuvanja. Ovogodišnja tema: Klasična jela turske kuhinje, ističe okosnicu turske kuhinje – vanvremenske klasike

Svake godine, Nedelja turske kuhinje obeležava se nizom događaja i kampanja na društvenim mrežama koje organizuju predstavnici Republike Turske u zemlji i inostranstvu. Inicijativa ima za cilj da ukaže na bogato kulinarsko nasleđe Turske, oblikovano hiljadama godina kulturne razmene, održivih praksi i duboko ukorenjenih gastronomskih tradicija.

Dok svake godine druga tema zauzima centralno mesto kako bi se prikazala dubina turske kuhinje, ovogodišnja tema odaje počast klasičnim jelima koja su okosnica turske kuhinje kroz različite događaje sa toplinom tradicionalnog turskog gostoprimstva.

Nedelja turske kuhinje 2025 u znaku klasičnih jela  
Photo: : TGA

Turski specijaliteti sa anadolijskih trpeza

Bogati kulinarski pejzaž Turske duboko je ukorenjen u njegovoj plodnoj zemlji  i vekovnoj tradiciji, što ga čini pravim gastronomskim utočištem. Klasična domaća jela, zasnovana na vanvremenskim receptima koji se prenose generacijama, i s ljubavlju pripremaju u kuhinjama širom zemlje, u srcu su ove raznovrsne kuhinje.

Osnovne namirnice, napravljene od lokalnih, sezonskih sastojaka i dobro osmišljenih ali jednostavnih tehnika, odražavaju suštinu turskog kulinarskog nasleđa. Predstavljajući jela koja odišu tradicijom, zdravim namirnicama i tendencijom ka što manje otpada, klasična jela takođe simbolizuju i vanvremenske vrednosti Anadolije: gostoprimstvo, zajedništvo i jedinstvo. Na kraju krajeva, oni su kamen temeljac toplih turskih trpeza dobrodošlice koji okupljaju porodice, prijatelje i goste.

Nedelja turske kuhinje 2025 u znaku klasičnih jela  
Photo: : TGA

Vanvremenski klasici

Meni ovogodišnje Nedelje turske kuhinje sastavljen je od kultnih jela koja su izdržala test vremena. Jelovnik na temu „Klasična jela turske kuhinje“ će sadržati mnoge osnovne namirnice, uključujući: supu od sočiva i tarhana supu, imambajildi (patlidžan sa punjenjem od luka i paradajza), manti (turske knedle) i burek (slana peciva) koji su punjeni različitim sastojcima, od krompira do mlevenog sira.

Ukusne kombinacije kao što su karnijarik (patlidžan punjen mlevenim mesom), pirinač-caciki, kuru fasulje (čorba od belog pasulja), pirinač-kiseli krastavci i mešana dolma (punjeno povrće), kao i jogurt, takođe će ponuditi zdravo putovanje kroz srce turske domaće kuhinje. Dok će osvežavajuće salate bostana i čoban, kao i raznovrsni hosaf (voćni kompoti) upotpuniti ovo kulinarsko iskustvo, mnogi ukusni turski deserti, kao što su tavukgogsu (puding od pilećih prsa), kazandibi (puding od karamelizovanog mleka) i baklava, pružiće savršen slatki završetak gozbe.

Nedelja turske kuhinje 2025 u znaku klasičnih jela  
Photo: : TGA

Uživanje uz regionalne klasike

Nedelja turske kuhinje takođe služi i kao izlog za predstavljanje bogate regionalne raznolikosti zemlje. Svaka od ukupno 81 pokrajine Turske će predstaviti sopstvene interpretacije tradicionalnih recepata, oblikovanih lokalnim sastojcima, klimom i vekovnom kulturnom razmenom.

Od jela na bazi maslinovog ulja na obali Egejskog mora do smelih, začinjenih specijaliteta jugoistoka i kuhinje bogate morskim plodovima Crnog mora, ova nedelja nudi kulinarsko putovanje kroz različite destinacije Turske.

Regionalni događaji će istaći ove lokalne klasike, nudeći posetiocima autentični ukus provincijskih ukusa i dublji uvid u svakodnevni život i nasleđe svakog regiona.

Nedelja turske kuhinje zato je odličan povod da se upustite u potragu za ukusnim klasicima ove velike zemlje ili se i sami okušate u pravljenju vama omiljenih turskih jela i poslastica.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Bugarska Princeza – Doručak radničke klase, studentska užina i gastronomska ikona

0
Bugarska Princeza sendvič mleveno meso sir ulična hrana
Photo: Freepik

U svetu ulične hrane, gde dominiraju dobro poznata jela poput kebaba, hot-dogova ili pica, Bugarska nudi jedno manje poznato, ali veoma karakteristično jelo koje je osvojilo srca lokalnog stanovništva: Princeza sendvič. Ovaj jednostavan, a zasitan obrok neodoljivo podseća na detinjstvo i mirise ranih jutarnjih sati u malim pekarama širom Bugarske

Princeza (Принцеса) je topli sendvič, obično napravljen od kriške belog hleba, premazane tankim slojem mlevenog mesa začinjenog crnim biberom, soli i ponekad lukom. Preko mesa se stavlja sir, najčešće lokalni „kaškaval“ (polutvrdi žuti sir), a sve se zatim zapeče u rerni dok se sir ne otopi i blago porumeni. Krajnji rezultat je hrskava, mirisna i sočna kombinacija koja se često seče dijagonalno, pakuje u papir i služi kao brza užina ili doručak „s nogu“.

Ulična verzija sa lokalnim karakterom

Ulične verzije Princeza sendviča se razlikuju po regionima. Negde je sir dominantniji, dok se u drugim delovima koristi i ajvar, kečap ili čak ljutenica. Na nekim kioscima možete pronaći i „duple“ Princeza sendviče – dva sloja hleba i dodatak pečuraka, paradajza ili jaja. Ova raznovrsnost pokazuje kako jedno jednostavno jelo može biti prilagođeno ukusima i navikama različitih krajeva Bugarske.

Princeza je dugo bila sinonim za brzu i jeftinu hranu. U školama, univerzitetima i fabrikama, mnogi Bugari su odrasli uz ovaj topli sendvič kao pristupačnu, hranljivu i ukusnu opciju. Iako se danas suočava sa konkurencijom globalnih lanaca brze hrane, Princeza ostaje verna tradiciji – jednostavna, lokalna i uvek sveža.

Zašto zaslužuje više pažnje?

U svetu gastronomskog turizma, gde se ulična hrana sve više ističe kao autentičan način da se upozna lokalna kultura, Princeza sendvič zaslužuje svoje mesto. To nije samo hrana, to je deo bugarskog identiteta, nostalgičan ukus detinjstva, simbol praktičnosti i domaće kuhinje. Njena jednostavnost krije bogatu priču o lokalnim navikama, dostupnim namirnicama i kreativnosti običnih ljudi.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Ovaj sendvič možda nikada neće imati globalnu slavu kao pica ili burger, ali upravo u tome leži njen šarm. To je tihi heroj bugarske ulične hrane – autentičan, skroman i ukusan. Svako ko poseti Bugarsku, a želi da iskusi pravu dušu narodne kuhinje, treba da proba ovaj topli sendvič, spremljen s ljubavlju i bez pretenzija. Može se naći na ulicama i košta u proseku, u zavisnosti od nadeva, od 0.75 do 1.5 evra.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Evropljani ulažu u doživljaje, ne u stvari: Kako destinacije u regionu razumeju turiste

0
Piknik pored vode more odmor hrana
Photo: Freepik

Poslednjih godina evropski turisti sve više ulažu u doživljaje, a ne u materijalne stvari. Turizam se menja – danas putnici traže autentična iskustva, povezivanje s lokalnim kulturama i učenje kroz interakciju. Ovo postavlja izazov pred destinacije koje bi trebalo, ne samo privuku posetioce, već da ponude dublje, smislene doživljaje. Na pitanje da li će turisti putovati, odgovor je jasan – oni će putovati. Ključna dilema postaje da li će destinacije razumeti zašto turisti dolaze

S obzirom na današnje potrošačke navike, turisti nisu samo zainteresovani za „obavezne“ znamenitosti. Oni žele autentična iskustva, kao što su lokalni običaji, domaća hrana, kultura i interakcija sa zajednicom. U Evropi, uključujući zemlje poput Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, postoji sve veća potražnja za turizmom koji se ne zasniva na „čisto komercijalnoj“ ponudi, već na doživljajima koji oplemenjuju.

Region u akciji: Primenjeni primeri

Slovenija je postala lider u održivom turizmu, sa programima kao što je “Green Slovenia”, koji promoviše ekološke i kulturne doživljaje. Posetioci mogu učestvovati u vođenim turama po prirodnim rezervatima ili uživati u lokalnim vinima i kulinarstvu, sve uz poštovanje principa održivosti. Planinske oblasti, poput Julijskih Alpa, Kamniško-Savinjskih Alpa i Pohorja, nude širok spektar aktivnosti – od pešačenja do skrivenih vodopada i glečerskih jezera, preko alpinističkih izazova, do boravka u planinskim kolibama gde se promoviše lokalna hrana, biljni čajevi i stari zanati.

U ovim predelima popularne su i radionice vezane za pčelarstvo, proizvodnju sireva i korišćenje lekovitog bilja, kao deo autentičnog “low-impact” turizma. Zimi, ova područja privlače ljubitelje skijanja i nordijskog hodanja, ali i sve više posetilaca koji biraju “silent tourism” – boravak bez tehnologije, u skladu sa prirodom.

Slovenačka Istra, sa mestima kao što su Portorož, Piran Koper ili Izola , razvija jedinstveni spoj mediteranskog šarma i održivog pristupa – biciklističke ture kroz maslinjake i vinograde, degustacije lokalnih proizvoda na malim imanjima, kao i kulturni festivali koji slave lokalnu tradiciju i gastronomiju. Takođe, Ljubljana je postala zelena prestonica Evrope, sa brojnim ekološkim inicijativama i održivim turizmom, koji privlače posetioce željne jedinstvenog i ekološki odgovornog iskustva.

Crna Gora se ističe sa „slow adventure“ turizmom. Ture kroz nacionalne parkove, pešačenje po nepristupačnim stazama ili biciklizam uz obalu omogućavaju posetiocima da se povežu sa netaknutom prirodom i otkriju skrivene lepote zemlje. Planinski regioni, poput Durmitora, Prokletija, Bjelasice i Komova, sve više privlače turiste željne aktivnog, ali svesnog odmora – planinarenje do glečerskih jezera, kampovanje na visoravnima, jahanje konja kroz planinske doline ili boravak u tradicionalnim katunima gde se može učiti o stočarstvu i životu na visinama. Zimi, ovi predeli nude autentičnu atmosferu za ski-turing i zimske avanture daleko od masovnog turizma.

U Bokokotorskom zalivu, turisti mogu učestvovati u „eco-tours“, kao što su ture po starim maslinjacima, vožnje kajacima kroz tihe uvale ili obilazak malih eko-farma koje nude uvid u tradicionalni način života, uz degustaciju lokalnih proizvoda poput sira, vina i maslinovog ulja.

Hrvatska nudi agroturizam u Istri, ali i istraživanje duboko ukorenjenih tradicija i običaja kroz turističke rute u vinogradima ili boravak na seoskim imanjima. Na području Kvarnera – koji obuhvata Rijeku, Opatiju, ostrva Krk, Cres i Lošinj, kao i zaleđe Gorskog kotara – turisti mogu uživati u jedinstvenoj kombinaciji mora, planina i gastronomije. Popularni su boravci na ruralnim imanjima gde se posetioci mogu uključiti u berbu lavande, maslina i grožđa, ili učestvovati u radionicama tradicionalne kuhinje, poput pripreme jela ispod peke i domaće paste.

Rijeka sve više nudi i kulturni turizam kroz posete industrijskom nasleđu i umetničkim kolektivima, dok Gorski kotar privlači ljubitelje prirode i aktivnog odmora – planinarenje, speleologija i nordijsko hodanje uz lokalne vodiče.

U Splitu i Dubrovniku turisti ne traže samo obilaske istorijskih lokaliteta, već i interaktivne kulturne ture sa lokalnim zanatlijama. Pored toga, na Hvaru i Korčuli, popularni su i „sailing tours“ koje omogućavaju turistima da dožive jadransku obalu sa jahtama i tradicionalnim brodovima, povezujući luksuz s lokalnim životom.

Srbija nudi brojne vinske ture, koje kombinuju ljubav prema prirodi i vinu, uz posetu porodičnim vinarijama i gastronomskim manifestacijama. Planinske oblasti, poput Zlatibora, Tare, Stare planine i Kopaonika, postaju sve popularnije destinacije za posetioce koji traže autentična iskustva – od planinarenja, jahanja i biciklizma, do učešća u seoskim domaćinstvima gde se može učiti o tradicionalnoj pripremi hrane, sakupljanju lekovitog bilja ili čak pravljenju domaćih rakija i sireva.

Posetioci se sve više okreću “putovanjima koja angažuju”, kao što su boravci u etno-selima, ekološkim selima ili učešće u kulturnim radionicama koje oslikavaju lokalnu tradiciju i zanate. Takođe, Beograd je sve više prepoznat kao destinacija koja nudi avanturističke ture po delovima reke Save i Dunava, uz mogućnost da turisti učestvuju u ekološkim projektima čišćenja reka ili se upuste u adrenalinske sportove na vodi.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Da bi privukle savremene turiste, destinacije u regionu moraju ponuditi više od tradicionalnih atrakcija. Razumevanje dubokih želja i motiva turista postaje ključ uspeha. Bez obzira na to da li se radi o doživljaju u prirodi ili interakciji sa lokalnom zajednicom, turističke destinacije koje prilagođavaju svoju ponudu specifičnim potrebama turista mogu stvoriti dugoročne posete.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najtraženiji nacionalni park u Evropi prema Gugl pretragama

0
Plitvička jezera
Photo: iStock

Nacionalni park Plitvička jezera još jednom je potvrdio status jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija u Evropi. Prema najnovijem istraživanju koje je sprovela kompanija TUI Musement, lider u organizaciji tura i aktivnosti u turističkim destinacijama, Plitvice su zauzele prvo mesto na listi najpopularnijih nacionalnih parkova u Evropi, prema broju pretraga na Guglu (Google) tokom 2024. godine

Sa impresivnih 2.286.500 pretraga, Plitvička jezera su ostavila konkurenciju iza sebe i dokazala da su nezaboravna destinacija za sve ljubitelje prirode, avanture i ekološki orijentisanog turizma. Ova destinacija privlači posetioce svojim kristalno čistim jezerima, slapovima, bujnim šumama i jedinstvenim pejzažima koji oduzimaju dah.

Najtraženiji nacionalni parkovi u Evropi su:

  • Nacionalni park Plitvička jezera (Hrvatska) – 2.286.500 pretraga
  • Nacionalni park Krka (Hrvatska) – 1.390.700 pretraga
  • Nacionalni park Peak District (Ujedinjeno Kraljevstvo) – 1.343.500 pretraga
  • Nacionalni park Thingvellir (Island) – 961.500 pretraga
  • Nacionalni park Ojców (Poljska) – 813.800 pretraga

Ovo rangiranje je rezultat analize više od 400 nacionalnih parkova širom Evrope, uzimajući u obzir njihove prirodne atrakcije, dostupnost i interesovanje korisnika na internetu.

Rastući trend ekoturizma i aktivnosti na otvorenom

Prema istraživanju TUI Musement-a, čak 57% ispitanika izrazilo je snažno interesovanje za aktivnosti u prirodi. Ovo potvrđuje globalni porast interesovanja za održivi turizam i prirodne destinacije, koje nude odmor bez stresa i autentično iskustvo.

Kao jedan od lidera u digitalnoj transformaciji turizma, TUI Musement sa partnerima pruža personalizovane turističke doživljaje u preko 100 svetskih destinacija. Njihovi podaci jasno ukazuju na sve veći značaj prirodnih lokaliteta poput Plitvičkih jezera.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Plitvička jezera – simbol održivog turizma u Hrvatskoj

Nacionalni parkovi predstavljaju ključne adute u budućnosti turizma, doprinoseći produženju turističke sezone i promociji održivog, aktivnog odmora. Ovakva priznanja dodatno jačaju poziciju Hrvatske na evropskoj mapi zelenih destinacija i ukazuju na važnost očuvanja prirodne baštine.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Italijanska plaža do koje se može samo pešice postala hit 2025.

0
Limitiran broj turista na plažama u Italiji
Photo: iStock

Prema najnovijem rangiranju sajta The World’s 50 Best Beaches za 2025. godinu, titulu najlepše plaže na svetu ponela je Cala Goloritzé, smeštena na istočnoj obali Sardinije, u opštini Baunei. Ova uvala, poznata po svojoj netaknutoj prirodi, tirkiznom moru i impozantnim krečnjačkim formacijama, zauzela je prvo mesto zahvaljujući svojoj jedinstvenoj lepoti i strogoj zaštiti životne sredine

Cala Goloritzé: Dragulj Sardinije

Cala Goloritzé je prirodni spomenik od 1993. godine i nacionalni spomenik Italije od 1995. godine. Plaža je poznata po 143 metra visokoj steni „Aguglia“, koja je omiljena među penjačima, kao i po prirodnom kamenitom luku i izvoru slatke vode koji se uliva direktno u more. Pristup plaži moguć je isključivo pešice, putem staze sa visoravni Golgo, što dodatno doprinosi očuvanju njene netaknute prirode.

Cala Mariolu: Druga na listi, ali prva u srcima mnogih

Na drugom mestu liste nalazi se još jedna sardinijska plaža – Cala Mariolu. Smeštena takođe u opštini Baunei, ova plaža je poznata po svojim belim oblucima koji podsećaju na pahulje snega i kristalno čistom moru koje prelazi iz safirno plave u tirkiznu boju. Pristup plaži moguć je samo brodom ili planinarskom stazom, što garantuje mir i ekskluzivnost posetiocima .

Kako posetiti Cala Goloritzé

Za one koji planiraju posetu, najbliži veći grad je Olbia, do kojeg se može doći direktnim letovima iz mnogih evropskih gradova. Od Olbije, put vodi ka mestu Baunei, odakle počinje pešačka staza do plaže. Važno je napomenuti da je broj posetilaca ograničen kako bi se očuvala prirodna lepota ovog mesta, pa je preporučljivo unapred planirati posetu.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Top 10 plaža za 2025. godinu

Prema dostupnim informacijama, evo prvih deset plaža na listi za 2025. godinu:

  1. Cala Goloritzé – Sardinija, Italija
  2. Cala Mariolu – Sardinija, Italija
  3. Meads Bay – Angvila
  4. Entalula Beach – Filipini
  5. Voutoumi Beach – Grčka
  6. Turquoise Bay – Australija
  7. Pink Beach – Indonezija
  8. Anse Georgette – Sejšeli
  9. Green Lagoon – Francuska Polinezija
  10. Horse Shoe Island – Mjanmar

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Besplatno termalno kupanje u prirodi Slovenije

0
Termalni izvor Klevevž spa velnes šuma priroda
Photo: Freepik

Termalni izvor Klevevž je prirodni topli izvor koji se nalazi u jugoistočnom delu Slovenije, u blizini naselja Šmarje i sela Klevevž, u opštini Šmarješke Toplice. To je jedno od skrivenih prirodnih blaga Slovenije i omiljeno mesto za opuštanje, naročito među ljubiteljima prirode i netaknutih pejzaža

Zamislite trenutak mira u prirodi: prolećno buđenje šume, letnje zelenilo, jesenje zlatno lišće ili zimska tišina pod snegom – a vi sedite u prirodnom termalnom bazenu, okruženi blagom parom i cvrkutom ptica. Ne, niste u luksuznom rizortu, nalazite se u termama Klevevž, skrivenom dragulju jugoistočne Slovenije, gde se priroda i romantika susreću u savršenoj harmoniji.

Prirodna toplota koja traje cele godine

Termalni izvor Klevevž nudi prirodnu toplu vodu sa temperaturom od oko 24 stepeni Celzijusa tokom cele godine, stvarajući idealno okruženje za opuštanje bez obzira na godišnje doba. Bilo da je prolećna svežina, letnji zeleni raj ili zimska bajka – voda ostaje prijatna, lekovita i potpuno besplatna za sve posetioce.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matic Intojeto (@matic_intojeto)

Netaknuta priroda i mistična romantika

Izvor se nalazi duboko u prirodi, pored tihe reke Radulje, i formira mali bazen u steni, obavijen šumskim granama i ptičjim pesmama. Nedaleko odatle, ruševine srednjovekovnog dvorca Klevevž čuvaju tihe priče prošlih vekova. Sve to stvara atmosferu bajke, savršeno mesto za romantični izlet u dvoje.

Uživanje u toploj vodi dok pogled luta ka krošnjama i starim kamenim zidovima je iskustvo koje se ne zaboravlja lako. Klevevž nije samo izlet – to je doživljaj za dušu. Za večernju atmosferu, neki posetioci donesu lampione ili sveće, ali samo uz maksimalan oprez zbog prirode. Takođe, to je idealno mesto za fotografije i selfije koje će oduševiti svakoga na društvenim mrežama.

Kako stići do Klevevža

Izvor se nalazi u blizini sela Klevevž, oko 5 kilometara od Šmarjeških Toplica. Do njega vodi kratka šumska staza koja počinje kod malog parkinga. Iako nije komercijalizovan, staza je prohodna i lako dostupna većini posetilaca.

Bilo da dolazite sami, sa partnerom ili u društvu prijatelja, Klevevž nudi jedinstvenu kombinaciju prirodne lepote, tišine i toplote, i to bez ikakvih troškova. U vremenu kada je sve podložno komercijalizaciji, ovakvo prirodno termalno kupalište ostaje retka dragocenost.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Zato, sledeći put kad poželite beg iz svakodnevice, umesto spa centra – izaberite Klevevž. Jer prava romantika se ne plaća, ona se doživljava.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Šoljica budućnosti: Kako izgleda kafa u 2025. godini?

0
Šoljica Budućnosti Kako izgleda kafa u 2025. godini
Photo: Freepik

U svetu u kom svakodnevna šoljica kafe više nije samo ritual buđenja, 2025. godina donosi revoluciju u načinu na koji posmatramo, pijemo i doživljavamo kafu. Kafa je postala mnogo više od klasičnog espresa ili latte-a – ona je sada alat za zdravlje, izraz stila života i polje inovacija, a globalno tržište sve više traži balans između ukusa, zdravlja i održivosti. Ovo je samo mali uvid u trendove koji su pred nama

Kafa kao funkcionalno piće

Jedan od najvećih trendova jeste funkcionalna kafa. To su napici koji pored kofeina sadrže dodatke poput kolagena, adaptogenih biljaka (poput ašvagande i reishi gljiva), nootropika (supstance sposobne da poboljšaju funkciju mozga, raspoloženje, koncentraciju kao i da povećaju budnost) i vitamina. Ova kafa nije samo sredstvo da se razbudimo – ona postaje deo rutine za jačanje imuniteta, smanjenje stresa ili poboljšanje koncentracije. Posebno su popularne među mladim profesionalcima i ljudima koji žive užurbanim, ali zdravim stilom života.

Fermentacija i azot: Nova dimenzija ukusa

Još jedna zanimljiva inovacija je fermentisana kafa, koja koristi specifične mikrobe i voćne kulture kako bi razvila kompleksniji, voćni ili cvetni ukus. Ova vrsta kafe često se poslužuje u specijalizovanim kafeterijama i nudi potpuno novo senzorno iskustvo. Sa druge strane, nitro cold brew predstavlja osvežavajuću varijantu hladne kafe, obogaćenu azotom koji daje kremastu teksturu, uz dodatne arome poput kokosa, vanile i tamne čokolade.

Kafa za sve uzraste

Zanimljiv novitet je i tzv. dečja kafa, piće namenjeno mlađima i tinejdžerima, bez kofeina, ali sa ukusima kafe, čokolade ili vanile. Ova pića omogućavaju mlađima da učestvuju u „kafa kulturi“ bez negativnih efekata kofeina, a istovremeno promovišu zdraviju potrošnju.

Održivost kao zajednički imenitelj

Sve ove inovacije dolaze u paketu sa sve jačim fokusom na ekološku odgovornost. Ambalaža se izrađuje od biorazgradivih materijala, a kafa i ostali sastojci često dolaze iz etičnih i lokalnih izvora. Ugostitelji i proizvođači ulažu u transparentnost, saradnju sa malim farmerima i smanjenje ugljeničnog otiska, što je potrošačima postalo izuzetno važno.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Godina 2025. donela je transformaciju svakodnevne šoljice kafe i sličnih napitaka u sofisticirano, svesno i personalizovano iskustvo. Od funkcionalne kafe i fermentisanih varijanti, preko zdravih soda i adaptogenih moktelova (kokteli bez alkohola), do održivih praksi u proizvodnji, piće koje odaberemo danas sve više govori o našim vrednostima, potrebama i načinu života. Budućnost je ukusna, pametna i odgovorna, a sve to staje u jednu čašu ili šolju.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

AI preporuke u turizmu: Gde su agencije, hoteli i destinacije?

0
AI pomaže da pronađete destinaciju po vašoj meri
Photo: Unsplash/Malte Helmhold

Veštačka inteligencija menja način na koji gosti otkrivaju, biraju i rezervišu putovanja. Pretrage više nisu ograničene na klasične internet pretraživače — danas putnici komuniciraju sa AI asistentima koji im u nekoliko sekundi nude konkretne preporuke, smeštaj, aranžmane i destinacije. U tom novom sistemu, agencije, hoteli i destinacije moraju da nauče kako da postanu vidljivi i relevantni, jer je konkurencija sada samo jedan odgovor daleko

U savremenom digitalnom pejzažu turizma, pitanje više nije kada će veštačka inteligencija (AI) postati relevantna, već kako turistički akteri mogu postati vidljivi i konkurentni u svetu koji AI već oblikuje. Bilo da ste turistička agencija, hotel, ili destinacija, nova pravila igre već su na snazi — a oni koji ih razumeju i usvoje na vreme biće korak ispred konkurencije.

Kako AI funkcioniše u turističkoj prodaji?

AI algoritmi već danas analiziraju ogromne količine podataka kako bi preporučili personalizovana putovanja, najpogodnije smeštaje ili idealne destinacije na osnovu korisničkih preferencija. Platforme poput ChatGPT, Google Bard, Tripadvisor AI asistenta, i mnoge OTA platforme (Booking.com, Expedia) koriste veštačku inteligenciju da predlože “najbolje opcije za vas”.

Na primer, kada korisnik upita: “Gde da odem na jesenji siti brejk vikend u oktobru, ali da to ne bude skupo?” AI više ne prikazuje klasičnu listu linkova, već daje direktne odgovore — koja destinacija, koji hotel, koja agencija nudi aranžman.

Zato je ključno pitanje je zapravo da li se vaša agencija, hotel ili destinacija pojavljuje u tim odgovorima?

Vidljivost u AI sistemima – nova SEO strategija

Klasični SEO (Search Engine Optimization) sada se proširuje na AIO – AI Optimization. Da biste bili „prepoznati“ od strane AI sistema, potrebno je:

  • Optimizovati sadržaj za konverzacione AI modele
  • Koristiti duge ključne fraze (npr. „butik hotel sa bazenom u Crnoj Gori“)
  • Imati strukturirane podatke na sajtu (schema.org)
  • Kreirati lokalni sadržaj sa jasnim informacijama o uslugama, cenama i kapacitetima
  • Redovno objavljivati sadržaje koji rešavaju konkretne probleme putnika (blog, FAQ, vodiči)

Hoteli: Kako AI bira gde šalje gosta?

Moderni AI asistenti favorizuju hotele koji imaju:

  • Jasne opise smeštaja i pogodnosti
  • Recenzije sa više različitih platformi (Google, Booking, TripAdvisor)
  • Vizuelno kvalitetan sadržaj (fotografije, video)
  • Ažurirane cene i dostupnost putem API-ja ili OTA kanala

AI više ne traži samo „luksuzan hotel u Beogradu“, već razume upite poput: “Tražim miran hotel blizu centra sa parkingom, teretanom i uključenim doručkom.” Ako vaša prezentacija ne odgovara ovakvim kriterijumima, bićete preskočeni.

Agencije: Novi način rezervacije putovanja

Turističke agencije treba da se pozicioniraju kao neko ko rešava probleme, ne samo kao prodavci aranžmana. AI korisnici često traže odgovore na upite poput:“Koja agencija nudi povoljan aranžman za Egipat sa polaskom iz Niša u junu?”

Saveti za agencije:

  • Treba imati interaktivne i dinamičke aranžmane na sajtu
  • Obavezno implementirati chatbot asistente za prvu komunikaciju
  • Razvijati tematske blogove i video sadržaje za SEO vidljivost
  • Registrujte se na AI-friendly platforme i sarađujte sa turističkim meta-pretraživačima

Destinacije: Ispričajte priču koju će AI preneti

Destinacijski menadžment mora usmeriti pažnju na narativ i digitalni otisak destinacije. Ako AI sistemi ne nalaze kvalitetne informacije o vašem mestugubite bitku.

  • Stvarajte lokalne vodiče, personalizovane rute, odgovore na sezonske upite
  • Podstaknite lokalne pružaoce usluga da kreiraju sadržaj na više jezika
  • Uključite blogere i influensere koji već sarađuju sa AI platformama

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Ko ne postoji u AI sistemima – ne postoji ni za modernog putnika

AI ne čeka. On već sada preporučuje, odlučuje i rezerviše umesto korisnika. Ako želite da vaša agencija, hotel ili destinacija budu deo tih preporuka, vreme je da se aktivno pozabavite pitanjem “kako”, a ne više “kada”.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Evropski turisti sve češće biraju Dubai: Turizam na rekordnom nivou

0
Dubai
Photo: Pexels/Timo Volz

Dubai, jedan od sedam emirata Ujedinjenih Arapskih Emirata, poslednjih decenija postao je sinonim za luksuz, futurističku arhitekturu i vrhunsku turističku uslugu. Ovaj grad u pustinji uspešno se transformisao u globalni centar za turizam, trgovinu i inovacije, privlačeći milione posetilaca godišnje iz svih krajeva sveta. Spoj tradicionalne arapske kulture i ultramodernih atrakcija, čine Dubai jedinstvenim mestom za odmor, poslovna putovanja i luksuzna iskustva. Zahvaljujući strateškoj lokaciji, izvanrednoj povezanosti i stalnim ulaganjima u turizam, Dubai se pozicionirao kao jedna od najpoželjnijih destinacija za evropske turiste u 2025. godini

Prema najnovijim podacima Departmana za ekonomiju i turizam (DET), Dubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postavio je novi rekord po broju međunarodnih turista u prvom tromesečju 2025. godine. Dubai je u periodu od januara do marta ugostio 4.67 miliona turista, a Zapadna Evropa se izdvojila kao najveće izvorno tržište, s impresivnih 1.15 miliona turista

Zašto je Dubai sve popularniji među Evropljanima?

Dubai već godinama zauzima vrh svetskih turističkih destinacija zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kombinaciji luksuza, modernih atrakcija i bogate kulturne ponude. Međutim, ono što je značajno u 2025. godini jeste izuzetno povećanje interesovanja iz Zapadne Evrope, uključujući zemlje poput Nemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Italije i Skandinavije.

Glavni razlozi za rastuću popularnost među Evropljanima su:

  • Direktne avionske veze sa brojnim evropskim gradovima
  • Povoljna klima tokom zimskih i ranih prolećnih meseci
  • Luksuzna all-inclusive ponuda uz pristupačne aranžmane
  • Bezbednost i visok nivo usluge
  • Inovativne atrakcije poput Muzeja budućnosti, Dubai Frame-a i novih gastronomskih zona

Strategija Dubaija: Digitalni marketing i ciljana promocija

DET je u 2024. i početkom 2025. godine uložio značajna sredstva u digitalni i sadržajni marketing, s naglaskom na personalizovane kampanje za evropsko tržište. Fokusirane promocije na platformama kao što su Instagram, YouTube i Google Ads usmerene su na prikazivanje Dubaija kao destinacije za:

  • Porodični odmor
  • Parove i medeni mesec
  • Luksuzne kupovine
  • Zimski odmor na suncu

Ove kampanje su urodile plodom – zapadnoevropski turisti čine gotovo 25% ukupnog turističkog prometa Dubaija u prvom tromesečju 2025. godine.

Ključne brojke i trendovi

  • Ukupan broj turista u prvom tromesečju 2025: 4.67 miliona
  • Posetioci iz Zapadne Evrope: 1.15 miliona
  • Rast u odnosu na u prvo tromesečje 2024: +15%
  • Najposećenije atrakcije: Burj Khalifa, Dubai Mall, Atlantis The Royal, Global Village

Dubai kao vodeća destinacija za evropske turiste

Dubai je s razlogom postao turistički magnet za Evropljane. Spoj luksuza, modernih tehnologija, impresivne arhitekture i odlične povezanosti čini ga idealnim izborom za kratkoročne i luksuzne odmore. Uz snažnu strategiju digitalnog marketinga i stalna ulaganja u turističku infrastrukturu, očekuje se da će 2025. godina biti rekordna po broju evropskih posetilaca – sa Evropom kao ključnim izvorom rasta.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Durmitorski prsten

Via Dinarica – putovanje Balkanskim planinama koje spaja prirodu i kulturu

0
Via Dinarica je jedinstvena planinarska i pešačka ruta koja pruža jedinstveno iskustvo kroz zapadni Balkan. Proteže se od Slovenije, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine...