31.9 C
Belgrade
nedelja, jul 20, 2025
Naslovna Blog Stranica 43

Turistička agencija Liberty Travel

0

Turističku agenciju Liberty travel, porodičnu firmu sa tradicijom dugom šesnaest godina, osnovala je 2008. Maja Vukmirović sa sestrom, iz ljubavi prema putovanjima. Nakon nekoliko godina rada, timu se priključila i njihova mama, koja je u agenciju donela svoje višedecenijsko iskustvo iz oblasti dečjeg turizma

U agenciji se trude da želje kupaca zadovolje u svakom pogledu. Komunikacija je ključ svakog odnosa, pa tako i  poslovnog, te se akcenat stavlja na dobro i tačno  informisanje. Kako bi putnici bili zadovaljni, njihove želje pažljivo se slušaju, a zatim putovanja kreiraju na osnovu zamisli putnika, njihovog senzibiliteta i budžeta.

Da bi klijentima pružili tačne i pouzdane informacije o turističkim odredištima, u Liberty travelu nastoje da obiđu što više destinacija i hotela.

Letnja sezona iznenadila

Kako je letnja sezona za nama, u agenciji su sumirali utiske i došli do iznenađujućih podataka – ovog leta putnici su želeli da promene svoje uobičajene destinacije za letnji odmor i otišli na neka druga, atraktivna odredišta kao što su Italija, Španija, daleke, egzotične zemlje…

Ove daleke destinacije popularne su i tokom jeseni, ali u agenciji nude i evropske gradove koje putnici vole da posećuju – Madrid, Barselona, Malaga, Lisabon, Porto, Beč, Istanbul i redovno popularni Rim.

Photo: Unsplash/Sumit Chinchane

Uvek aktuelna egzotika

Od dalekih destinacija koje nikad ne gube na privlačnosti i atraktivnosti, od decembra do marta, ističe se Tajland. Ovu destinaciju putnici već u avgustu mesecu bukiraju, kako bi dobili najpovoljiniju i najbolju ponudu. Pored Tajlanda zemlje koje su u trendu tokom cele godine jesu Dominikanska Republika, Meksiko, Jamajka, Kuba, Dubai, Abu Dhabi, Maldivi. U agenciji ističu da je velika prednost prilikom  prodaje ovih egzotičnih destinacija ta što su oni obišli sva ova mesta i znaju da preporuče najbolji hotel u okviru budžeta klijenta, kao i izlete koje putnici ne bi trebalo da propuste.

Zimovanje i za neskijaše

Pored egzotike u agenciji se trude da promovišu i zimovanje. Polako se probijaju do srca putnika koji će zovoleti planinu čak i ako nisu skijaši. Potrudili su se da pored Kopaonika obiđu i svetska skijališta kao što su Cermat, Kitcbil, Sen Moric, skijaške centre na Dolomitima… Ponosni su na sjajnu ponudu hotela koju imaju i nadaju se da će putnici i ove godine biti veoma zadovoljni njome.

Dečji turizam

Pored individualnih putovanja koje kreiraju za klijente, drugi deo poslovanja okrenut je dečjem turizmu, organizovanju rekreativnih nastava, ekskurzija i slično i za to je zadužen drugi deo tima agencije Liberty travel. Dečji turizam predstavlja najosetljiviji deo turizma jer se posluje sa školama, predškolskim ustanovama, komunikacija je sa učiteljicama, nastavnicima, decom… U agenciji su veoma ponosni na svoj rad u dečjem turizmu jer on zahteva veliko iskustvo koje u Liberty travelu svakako imaju.

U agenciji Liberty travel osluškuju tržiste, prate trendove i obilaze destinacije kako bi svojim klijentima ponudili najbolje. Specijalizovali su se za kreiranje individualnih putovanja koja su prilagođena željama, budžetu i uopšte stilu svakog klijenta zasebno. Od avanturističkih izleta, evropskih gradova, opuštajućih odmora, egzotičnih destinacija, planinskih rizorta, u agenciji će uvek pronaći savršenu destinaciju za svakog. Stručna ekipa Liberty travela posetila je brojne destinacije kako bi svojim klijentima ponudila personalizovane savete i stvorila nezaboravna putovanja za njih. A tu je i deo agencije posvećen dečjem turizmu, koji sa velikim iskustvom i strpljenjem brine o organizaciji školskih i predškolskih izleta, rekreativnih nastava i drugih aktivnoti. Sve ovo su prepoznali klijenti agencije koji se svake godine vraćaju u Liberty travel za neka nova, nezaboravna iskustva.

Za više informacija o ponudama posetiti sajt www.libertytravel.rs

Piše: Bojana Ilić

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Lošinj, biser Kvarnera, je prvo mediteransko ostrvo sa Green Destinations priznanjem

0
Lošinj
Photo: iStock

Green Destinations Award je program sertifikacije destinacija koji se bazira na osnovu ocena usklađenosti sa kriterijima očuvanja okoline, društvene i ekonomske situacije, kao i kulturnih aspekata. Ovaj program prepoznaje destinacije koje zadovoljavaju najviše ekološke, društveno-ekonomske i kulturne standarde

Lošinj, Ostrvo vitalnosti, je dobitnik internacionalnog priznanja Green Destinations – GOLD AWARD na poljima održivog razvoja i odgovornog turizma. Lošinj je tako postao prvo ostrvo na Mediteranu sa prestižnim Green Destinations priznanjem. Svake godine se u decembru okupe vodeći svetski stručnjaci u segmentu održivosti iz raznih zemalja širom sveta. Ovogodišnje okupljanje, od 10. do 12. decembra, je održano u Čileu.

Lošinj je jedno od najlepših ostrva u Hrvatskoj, smešteno u severnom delu Jadranskog mora, u Kvarnerskom zalivu. Poznato je po prelepim plažama, netaknutoj prirodi i blagoj mediteranskoj klimi, zbog čega se često naziva Ostrvo vitalnosti.

Lošinj je idealna destinacija za odmor, opuštanje i revitalizaciju. Njegova reputacija potiče iz kraja 19. veka, kada je proglašen klimatskim lečilištem zahvaljujući jedinstvenom spoju mediteranske klime, čistog mora i bogate vegetacije.

Zašto Ostrvo vitalnosti?

Lošinj ima više od 200 sunčanih dana godišnje, a vazduh bogat morskim aerosolima i mirisima mediteranskog bilja blagotvoran je za respiratorne probleme. Na ostrvu raste preko 1.200 biljnih vrsta, uključujući aromatično bilje poput lavande, ruzmarina i smilja, koje se koristi u velnes tretmanima.

Lošinj nudi obilje staza za pešačenje, biciklizam i nordijsko hodanje. Popularna je staza uz more, naročito u uvali Čikat, koja kombinuje opuštanje i fizičku aktivnost. Mnogi hoteli na Lošinju nude spa tretmane, bazene s morskom vodom, aromaterapiju i masaže inspirisane prirodom ostrva.

Kvarner postaje evropska regija gastronomije 2026, saznajte više.

Ovo globalno takmičenje u održivim destinacijama je najveći program na svetu koji prepoznaje i promoviše održivost destinacija. Osnovni cilj je podsticanje destinacija da što odgovornije upravljaju destinacijama kako bi ceo turistički sektor podstakli da usvoji i primeni najbolju praksu u području zaštite okoline.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Značaj mašina za čišćenje u hotelskoj i HoReCa industriji

0
Hygiene Systems

Čistoća i higijena ključni su u hotelskoj i HoReCa industriji, gde prvi utisci gostiju utiču na njihovo zadovoljstvo i lojalnost. U sektorima sa visokim prometom, održavanje čistog prostora zahteva profesionalnu opremu. Nilfisk usisivači i mašine za ribanje i sušenje omogućavaju efikasno čišćenje, podižući higijenske standarde i olakšavajući rad zaposlenima

Hygiene Systems

Nilfisk usisivači su nezaobilazni u svakodnevnom održavanju prostora. Njihova moćna tehnologija uklanja prašinu i čestice s različitih površina, uključujući tepihe i tvrde podove. Tih rad čini ih idealnim za prostore gde je mir važan. Energetska efikasnost smanjuje troškove, dok fleksibilnost omogućava brzo održavanje čistoće u sobama, hodnicima i zajedničkim prostorijama.

Hygiene Systems

Mašine za ribanje i sušenje podova pružaju superiorne performanse u održavanju velikih površina kao što su lobi, restorani i kuhinje. One kombinuju pranje i sušenje, ubrzavajući čišćenje i omogućavajući trenutnu bezbednu upotrebu podova. Prilagodljive su različitim vrstama površina poput pločica i drveta sa zaštitnim slojem, linoleuma i ostalih tvrdih podnih površina. Ekološki prihvatljiva tehnologija smanjuje potrošnju vode i deterdženata, smanjujući troškove i negativan uticaj na okolinu.

Hygiene Systems

Nilfisk mašine za čišćenje zadovoljavaju najviše standarde pouzdanosti i inovacije. Jednostavne za korišćenje, ove mašine obezbeđuju sigurnost i efikasnost. Intuitivne kontrole i lako održavanje smanjuju vreme obuke i povećavaju produktivnost osoblja.

Hygiene Systems

Visoki higijenski standardi nisu luksuz već osnovna potreba. Nilfisk mašine pomažu hotelima i restoranima da unaprede rad, smanje troškove i podignu ugled brenda, dok istovremeno čuvaju životnu sredinu. Hygiene Systems, ovlašćeni uvoznik i serviser za Nilfisk mašine i obezbeđuje dostupnost ovih inovativnih rešenja na tržištu Srbije i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

I Slovenija ima selo Deda Mraza

0
Photo: Pixabay/ JillWellington

Ušuškana među visokim vrhovima i zelenim proplancima Alpa, Alpska Vasica odiše mirnoćom i toplinom koje je teško naći u današnjem ubrzanom svetu. Njene kamene kućice sa drvenim krovovima i cvetnim saksijama na prozorima kao da pripadaju davnim vremenima. Ova mala zajednica, sa svojim ruralnim izgledom i običajima, odiše jednostavnošću koja podseća na prošla vremena, kada su ljudi živeli sporije i u skladu sa prirodom

Na malo više od 5 sati vožnje od Beograda, nalazi se malo i bajkovito selo Alpska Vasica. Ovo malo alpsko selo smešteno u Kranjskoj Gori u Sloveniji je naselje sa autentičnim božićnim duhom koje svake zime obavezno prekrije sneg. Mali trg s crkvicom, uske uličice i mnoštvo osvetljenih i ukrašenih drveća i kućica neodoljivo podsećaju na idilično selo Deda Mraza.

Prvo što posetioce osvoji jeste čist planinski vazduh, pomešan s blagim mirisima borova i svežih trava. Zvukovi su gotovo nestvarni, šum planinskog potoka, zvona stada ovaca i povremeni glasovi meštana odzvanjaju dolinom. Svaki detalj deluje promišljeno i skladno uklopljen u prirodnu okolinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Doroteja Palijan (@svijetjemojdom)

U središtu mesta se nalazi mala crkva, čiji zvonik dominira pejzažem. Oko crkve se protežu uske kamene staze, a na centralnom trgu se okupljaju lokalci koji razmenjuju priče i smeh, dok turisti s oduševljenjem degustiraju lokalne specijalitete. Domaći sir, svež hleb i med sa obližnjih pašnjaka su obavezni delikatesi.

Zimi selo postaje pravo snežno carstvo. Bele pahulje prekrivaju krovove, a okolina se pretvara u idilični pejzaž. Skijaši i ljubitelji zimskih sportova dolaze iz svih krajeva sveta kako bi uživali u savršeno pripremljenim stazama.

Božić je pravo vreme za posetu, tada se na trgu postavljaju drvene kućice ukrašene borovim granama, lampicama i šarenim kuglama. Topli miris kuvanog vina, cimeta i pečenih kestena širi se vazduhom, pozivajući sve na okupljanje.

Posebnu pažnju privlači ogromna jelka na sredini trga, a jedan od najuzbudljivijih trenutaka za decu je dolazak Deda Mraza. Njegove sanke, ukrašene lampicama vuku psi, dok on deli poklone i širi praznično veselje.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Alpska vasica nije samo mesto, to je način života. Meštani čuvaju tradiciju, prenoseći je s generacije na generaciju. Njihov spor, ali ispunjen ritam života podseća na to koliko je važno ceniti male stvari – toplinu doma, prijateljstvo, prirodu i mir.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nikad nije „prerano“ da se planira odmor, a 2025. nam kuca na vrata

0
Lazure Hotel & Marina

Na nedavno održanom Samitu lidera iz avijacije „CAPA 2024“, u Beogradu, rečeno je da se kompanije u narednih pet godina fokusiraju na tzv. leisure, odnosno putovanja u slobodno vreme. To znači da je putovanjima, posebno nakon pandemije, potrebno vratiti „zabavni karakter“, ali i vratiti ih na dnevni red kod putnika koji su, možda, izgubili volju da putuju, istražuju nova mesta ili su im usluge postale skupe

Lazure Hotel & Marina

Dakle, sve što je potrebno jesu blagovremena organizacija, pravi odabir destinacije i smeštaja, i razumne cene, a recept za to je early booking. Ovaj koncept postaje sve značajniji u savremenom turizmu, kako za hotele, tako i za same putnike, koji mogu ostvariti značajne uštede, a dobiti kompletnu, vrhunsku uslugu.

Iako na Balkanu često volimo da radimo stvari „u poslednji čas“, neke dobre navike organizovanih Britanaca ili Nemaca koji Evropom šire ovaj koncept, mogu nam pomoći da postanemo svesniji svetski putnici. Prvo, veće su šanse da ćete dobiti sobu/apartman kakav želite, možete birati vreme koje vam odgovara, uštedećete novac i, na kraju krajeva, skinućete sa spiska još jednu obavezu u nizu. Iako je samo putovanje uživanje, složićemo se da je planiranje ponekad obaveza.

Lazure Hotel & Marina

Uz razvoj tehnologije i promena navika putnika, early booking je postao nezaobilazni trend u planiranju odmora, te su „rođena“ i dva nova pokreta:  „January Sales“ ili „early-bird season“ u januaru i februaru. Inače, i evropski turisti su tradicionalno bili skloni last minute rezervacijama, ali su ih ekonomske krize podstakle da promene navike. Predviđa se da će Britanci (oko 70 odsto njih) u decembru, januaru, februaru i do sredine marta napraviti najveći broj rezervacija za leto 2025, što će im osigurati popust od 20 do 30 odsto na letnje aranžmane… Dakle, mogu i turisti iz našeg regiona usvojiti nove metode u planiranju, samo je bitno da se pokrenu i informišu.

Na primer, Lazure Hotel & Marina daje do 20 odsto popusta za rane rezervacije za 2025, uz minimalni period boravka od tri noćenja, u periodu od 1. aprila do 30. decembra naredne godine. Sada je, stoga, pravo vreme da bukirate smeštaj za proleće ili leto 2025, jer early booking traje do 31. decembra ove godine, dakle, još neke tri nedelje. Blagovremenom rezervacijom u ovom hotelu obezbedićete sebi uživanje u jednom od najluksuznijih kompleksa sa pet zvezdica na Jadranu, a sve to po sniženoj ceni.

Lazure Hotel & Marina

Udruženim snagama

Takođe, kada putnici tako rano rezervišu smeštaj, mogu na vreme da planiraju i povoljnije letove, koji su svakako dosta jeftiniji nekoliko meseci pre poslaska nego u last minute ponudi. Ono što je dobro, jeste usklađena dinamika poslovanja i sinergično praćenje trendova u turizmu: mnogi hoteli imaju sličnu politiku cena i poslovanja kao i avio-kompanije. Drugim rečima, hoteli su, poput Lazure-a, spremni da nagrade marljive putnike koji unapred planiraju, dok digitalne platforme, sajtovi za rezervaciju i mobilne aplikacije dodatno podstiču trend early booking-a.

Za hotele, ovaj koncept predstavlja stabilan osnov za dugoročno planiranje, dok putnicima pruža sigurnost, uštedu i kvalitetniji odmor. Imaju širi izbor, manje stresa, više novca u džepu za druge aktivnosti i bolje pogodnosti, jer brojni hoteli nude dodatne benefite za rane rezervacije, u vidu besplatnog doručka, besplatnog otkazivanja do određenog datuma, popusta na SPA usluge ili poklona dobrodošlice.

Sa druge strane, gosti koji rezervišu na vreme često su oni najlojalniji, sa jasnim planovima, a to hotelima pruža mogućnost da unaprede komunikaciju. Dakle, u pitanju je win-win kombinacija!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Romantična atmosfera novogodišnjih praznika u Istanbulu

0
İstanbul
Photo: TGA

Istanbul, neverovatna metropola Turske koja se prostire na dva kontinenta, ima sve što je potrebno da ovu Novu godinu učini nezaboravnim danom za zaljubljene. Bilo da se radi o obilasku Bosfora, mirnom bekstvu na Prinčevska ostrva, negovanju nezaboravnih trenutaka u istorijskim kulama grada, romantičnoj večeri u restoranima sa Michelinovim zvezdicama ili zabavi na krovu, sve aktivnosti će vam pružiti uvid u šarm ovog velikog i raskošnog grada

Hajde da vidimo šta vas očekuje u Istanbulu tokom vašeg romantičnog novogodišnjeg putovanja.

Pravi gradski odmor

Pre nego što krenete na novogodišnje otkrivanje Istanbula, možete imati obilan turski doručak sa autentičnim čajem i mnogo malih tanjira, slatkih i slanih. Očaravajući posetioce novim otkrićem na svakom ćošku, Istanbul je idealan grad za zaljubljene sa svojim arhitektonskim čudima, živopisnim ulicama i muzejima remek-dela, najboljih za istraživanje ruku pod ruku.

Možete posetiti Galatu i Devojačku kulu, najromantičnije destinacije u gradu, posmatrajući očaravajuće prizore. Legenda kaže da ćete se venčati sa muškarcem ili ženom koji se sa vama popnu na vrh kule Galata. S druge strane, Devojačka kula je ponovo otvorena kao spomenik i muzej, i nalazi se usred Bosfora kao prelepa devojka koja pokazuje lepotu Istanbula. Nakon vaših otkrića, možete nazdraviti rakijom  2025. godini u lokalnoj taverni koja se zove „mejhane“. Neopisivo je iskustvo uživati u najboljoj ribi u Istanbulu uz prelep izbor mezea (predjela) i živu muziku.

İstanbul
Photo: TGA

Slavlje na kruzerima

Za jedinstvenu novogodišnju aktivnost, možete izabrati plovidbu bosforskim moreuzom. Plovidba ovim moreuzom, koji povezuje anadolsku i evropsku stranu, san je svakog posetioca Istanbula. Možda ćete više voleti obilazak Bosfora brodom ili putovanje trajektom sa lokalnim stanovništvom da biste upijali sve poglede koje grad može da ponudi. Ne zaboravite da kupite „simit“ (đevrek) i nahranite galebove tokom svog putovanja. Kasnije možete da veslate, vozite kanu ili bicikl na vodi na Bosforu u paru pod vođstvom stručnih trenera. Proći ćete pored šarmantnih vila i uživati u pogledu na legendarne znamenitosti Istanbula.

Nakon toga, možete ponovo ploviti Bosforom pod svetlucavim zvezdama na jahti pre nego što otkuca ponoć. Dok intimna večera za privatnim stolom predstavlja pravu romantiku, doček Nove godine uz nastupe uživo na Bosforu takođe može biti nezaboravna proslava.

Beg za parove

Ako više volite da se osamite pred Novu godinu – Prinčevska ostrva, odmah pored Istanbula, nude odličan beg. Ostrva su oličenje romantike i mira. Možete rezervisati boravak u butik hotelu sa fantastičnim pogledom na ostrvo. Zatim prošetajte ostrvskim ulicama sa zadivljujućim pejzažima i istorijskim vilama ruku pod ruku ili ih obiđite biciklima.

Nakon istraživanja znamenitosti, možete završiti dan i dočekati Novu godinu u ribljem restoranu uz obalu. Vaša noć će biti spektakularna zahvaljujući sezonskoj svežoj ribi, velikom izboru turskih mezea (predjela), salata i turskih rakija ili regionalnih vina.

İstanbul
Photo: TGA

Autentična romantika

Ako želite autentičnije iskustvo tokom vaše novogodišnje posete Istanbulu, možete se prepustiti gradskim hamamima. Ovo senzualno putovanje je odlično iskustvo za parove koji traže zajednički opuštajući trenutak. Izuzetno ćete se osećati dok vam maseri rade piling tela i umirujuću masažu. Nakon jedinstvenog turskog kupatila, obavezno probajte domaću kuhinju. Pošto se možete prepustiti uličnoj hrani, možete završiti dan u finom restoranu duž obale. Pored toga, gradske stanice sa Michelin zvezdicama obećavaju blažen početak Nove godine. Tada možete biti svedoci ekstravagancije vatrometa duž obale Bosfora – magičnog načina da zablistate u Novoj godini.

Praznična zabava

Duž ulice Istiklal videćete da su sve prodavnice ukrašene. Takođe, crkva Svetog Antonija dočekuje posetioce sa ogromnom novogodišnjom jelkom, vencima i svećama, a možete videti najmodernije drvo u luksuznoj oblasti Nišantašija. S druge strane, očaravajuće novogodišnje poslastičarnice čekaju posetioce u Kadikoju. U ovim prodavnicama možete pronaći čokoladice, šolje Deda Mraza i bombone u obliku irvasa. Prošetajte ovim oblastima i upijajte praznične vibracije. Ovde ćete takođe pronaći najbolja mesta za večeru, a potom možete odbrojavati do Nove godine na ulici sa masom ljudi ili u elegantnim barovima i krovnim terasama idealnim za spektakularne zabave.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Održivost u hotelijerstvu: tranzicija ka zelenijim opcijama higijene uz projekat „Čisto Zeleno“

0
Održivost u hotelijerstvu tranzicija ka zelenijim opcijama higijene uz projekat Čisto Zeleno

Održivi pristup poslovanju postaje neophodan u hotelskoj industriji, gde očuvanje resursa, smanjenje otpada i ugljeničnog otiska idu ruku pod ruku sa ispunjavanjem očekivanja ekološki osvešćenih gostiju. Higijena, kao ključan segment, igra značajnu ulogu u ovoj tranziciji. Kompanija Hygiene Systems, kroz projekat „Čisto Zeleno,“ pomaže hotelima da usvoje održive prakse, poboljšavajući operativnu efikasnost i smanjujući negativan uticaj na okolinu

Ekološke opcije higijene uključuju proizvode iz kružne ekonomije, smanjenje potrošnje i otpada, kao i povećanje svesti korisnika. Projekat „Čisto Zeleno“ omogućava hotelima da prilagode operacije kroz tri ključna koraka:

  1. Smanjenje potrošnje proizvoda
    Napredni dozirni sistemi i koncentrisani proizvodi omogućavaju optimizaciju potrošnje, čime se smanjuju transport, skladištenje i otpad. Higijenski proizvodi sa dužim vekom trajanja dodatno doprinose smanjenju ugljeničnog otiska.
  2. Korišćenje sertifikovanih proizvoda
    Ekološki sertifikati, poput Ecolabel, Nordic Swan i PEFC, garantuju minimalan uticaj na okolinu. Upotreba papira iz kružne ekonomije i biorazgradivih sredstava za čišćenje omogućava hotelima da privuku ekološki svesne goste i ispune standarde održivosti.
  3. Podizanje svesti korisnika i osoblja
    Edukacija osoblja i informisanje gostiju putem vizuelnih znakova i sertifikata podstiču održivo ponašanje. Time se stvara kultura održivosti koja koristi celokupnoj zajednici.

Održivost u hotelijerstvu tranzicija ka zelenijim opcijama higijene uz projekat Čisto Zeleno

Primena ovih praksi ne samo da smanjuje troškove već i unapređuje reputaciju hotela. Gosti sve više biraju objekte koji se pridržavaju zelenih standarda, dok ekološki proizvodi doprinose zdravijem okruženju.

Projekat „Čisto Zeleno“ postavlja temelje dugoročne održivosti, kombinujući inovacije, edukaciju i ekološke proizvode. Na taj način, hoteli mogu pružiti vrhunsko iskustvo uz minimalan uticaj na planetu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Oliete – Maslinovo ulje i digitalni nomadi kao spas

0
Valjdemosa, manje poznata Španija
Photo: Unslplash/David Vives

Oliete je šarmantno selo smešteno u španskoj regiji Aragon, poznato po svojoj bogatoj istoriji, prirodnim lepotama i autentičnoj kulturi. Ovo malo mesto, koje broji jedva nekoliko stotina stanovnika, postaje sve popularnija destinacija među putnicima koji traže mir i beg od gradske vreve. Iako selu preti ozbiljan problem da prosto nestane, u njemu ima sve manje stanovnika, vlasti su odlučile da reše taj problem na jedan zanimljiv način

Oliete ima duboke korene u španskoj istoriji. Selo je bogato kulturnim nasleđem, a šetnja njegovim ulicama otkriva kamene kuće, tradicionalnu arhitekturu i crkvu posvećenu Svetom Petru. Lokalni festivali i običaji čine ga još privlačnijim za one koji žele da upoznaju autentičan duh regije.

Oliete je raj za ljubitelje prirode. Smešteno u blizini reke Martin i okružen brdima, obezbeđuje predivne pejzaže koji su idealni za šetnje, planinarenje i aktivan odmor. Posebno se izdvaja obližnji Geološki park Maestrazgo, deo Uneskove mreže geoparkova, koji nudi spektakularne poglede i bogatu floru i faunu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by M.B.A ♌ Barcelona (@mbelenadan)

Spas od nestajanja

Iako su ovde masline jedan od glavnih proizvoda i pokretač ekonomije, teško da mogu selu obezbediti budućnost. Suočeno sa sve starijim stanovništvom i mogućnošću zatvaranja lokalne škole, selo je pokrenulo inovativni projekat Apadrina un Olivo (Usvoji maslinu).

Ovaj program omogućava ljudima širom sveta da usvoje napuštene masline i doprinesu očuvanju lokalne tradicije proizvodnje maslinovog ulja. Posetioci mogu lično obići plantaže i učestvovati u proizvodnji, što je nezaboravno iskustvo. Usvajanje jednog stable košta 60 evra godišnje.

Pored toga, nevladina organizacija je iskoristila određena prikupljena sredstva za preuređenje ekonomskih prostorija za životinje u „smart co-working“ prostor kako bi privukla digitalne nomade. Tom prilikom je otvoreno čak 43 novih radnih mesta. Danas digitalni nomadi u selo dolaze iz cele Španije, neki na nekoliko nedelja zbog posla, dok drugi ostaju zauvek. Kažu da je draž Orijetea njegova udaljenost.

Gastronomija

Lokalna kuhinja u Olieteu je pravo uživanje, a sva jela se baziraju na prirodnim ukusima sastojaka, bez preterane obrade. Lokalni specijaliteti poput jagnjetine na žaru, tradicionalnih čorbi i, naravno, maslinovog ulja proizvedenog u selu su obavezni za svakog putnika. Pored toga, tu su jela kao što je Migas, pripremljeno od mrvica starog hleba, koje se prže s maslinovim uljem, belim lukom, paprikom i kobasicom, ili Bacalao al ajoarriero, sušeni bakalar pripremljen s krompirom, belim lukom, paprikom i paradajzom.

Ako tražite autentično i mirno mesto za odmor, Oliete u Španiji je savršen izbor. Ovo selo nudi savršen spoj istorije, prirodnih lepota i jedinstvenih iskustava. Dodajte ga na svoju listu destinacija za naredno putovanje i otkrijte skriveno blago ovog dela Španije. Oliete je lako dostupan iz većih gradova poput Saragose i Teruela. Vožnja do sela vodi kroz prelepe pejzaže, što čini putovanje još prijatnijim.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Raj na kraju puta

0
Bohinj bohinjsko jezero

Skriven na zapadnom kraju Bohinjskog jezera, Ukanc je poput prirodnog umetničkog dela u srcu Triglavskog nacionalnog parka. Njegovo ime, koji neki tumače kao „kraj sveta“ ili „gde se svet završava,“ savršeno oslikava tišinu i spokoj koji tamo vladaju. Ovo malo naselje, iako naizgled skromno, nosi u sebi bogatstvo prirodnih lepota i skrivenih priča koje inspirišu svakog posetioca

Priroda u mestu Ukanc ima magičan efekat. Bohinjsko jezero, okruženo strmim planinskim vencima i gustim šumama, menja boje u zavisnosti od doba dana i vremena. U jutarnjoj izmaglici, njegova površina deluje poput ogledala koje reflektuje veličanstvo okolnih Alpa. Na zalasku sunca, jezero prelazi u zlatne tonove, stvarajući prizor koji oduzima dah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Zikich (@jelenazikich)

Vodopad Savica, koji se izdiže iz šuma iznad Ukanca, jedno je od najpoznatijih prirodnih čuda Slovenije. Njegova voda, koja izvirući iz stenovitih visina stvara moćan mlaz, i simbol je snage i čistoće prirode. Staza do vodopada, iako strma, vodi kroz guste borove šume, ispunjene mirisima smole i zvucima ptica.

Zimi, Ukanc postaje raj za ljubitelje skijanja i zimskih sportova. Skijalište Vogel, koje se uzdiže iznad naselja, pruža fantastične mogućnosti za uživanje u snegu, a leti postaje polazište za planinarske ture prema najvišim vrhovima Julijskih Alpa.

Ipak, ono što Ukanc čini posebnim nije samo njegova prirodna lepota već i osećaj mira koji pruža. Ovde se čini da vreme stoji. Bez buke automobila i gradske gužve, svaki trenutak u Ukancu je prilika za introspekciju i povezivanje s prirodom.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Ukanc nije samo mesto na karti, to je stanje uma, beg od svakodnevice i povratak jednostavnosti. Oni koji ga posete često se vraćaju sa osećajem da su doživeli deo sveta koji je ostao nepromenjen, autentičan i iskonski. U tom „kraju sveta,“ zapravo otkrivate početak – početak sopstvene harmonije sa prirodom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Španska ulična hrana koja je osvojila svet

0
Empanade
Photo: Pexels/Los Muertos Crew

Empanade su više od obične hrane, to je deo tradicije, kulture i zajedništva širom sveta. Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan specijalitet predstavlja uličnu hranu koja je osvojila srca i stomake ljudi na svim kontinentima

Empanade potiču iz Španije, ali su tokom vekova postale simbol globalne kulinarske razmene. Samo ime dolazi od španskog glagola „empanar,“ što znači „umotati u testo.“ Ovaj metod pripreme se koristio kao praktičan način da se sačuva meso ili riba. Kasnije, španski osvajači preneli su ovaj specijalitet u Latinsku Ameriku, gde je doživeo nebrojene adaptacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🍕la noticia🍕 (@la.noticia_)

Osnovna ideja je vrlo jednostavna, to je testo punjeno ukusnim nadjevom. Testo može biti prženo ili pečeno, a punjenje varira od regije do regije. U Argentini su najpopularnije punjene govedinom, lukom i maslinama, dok se u Kolumbiji često koriste piletina i krompir. Filipinske empanade mogu sadržati egzotične sastojke poput papaje, dok se u Portugalu koriste plodovi mora.

Sama prilagodljivost i jednostavnost pripreme čini ih idealnim za uličnu prodaju. Lako se pripremaju, konzumiraju „u hodu“ i odgovaraju različitim ukusima i budžetima.

Pored toga, empanade su deo društvenih okupljanja. Na ulicama gradova širom sveta miris sveže pripremljenih empanada poziva prolaznike na kratak predah i druženje. Ova ulična hrana često je most između kultura, dok jedemo empanade, povezujemo se sa tradicijama i kulturama drugih naroda. U pitanju je globalni trend, a svaka kultura daje svoj prepoznatljivi pečat, čineći empanade univerzalnim simbolom kreativnosti u kuhinji.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Empanade su mnogo više od jednostavne ulične hrane. One su spoj ukusa, praktičnosti i kulture, koji nas podseća koliko hrana može biti moćan način povezivanja ljudi. Bilo da ih jedemo na ulicama Buenos Airesa, Lisabona ili u nekom malom restoranu u Kolumbiji, empanade su dokaz da najlepše stvari dolaze u malim, jednostavnim i ukusnim zalogajima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Živopisan program događaja u Portorožu

0
Ovog avgusta, Portorož oživljava sa tri nezaboravne večeri muzike, zabave i morskog šarma. Portoroške noći se vraćaju sa bogatim programom na plaži u Portorožu...