17.1 C
Belgrade
subota, maj 10, 2025
Naslovna Blog Stranica 43

Pasta karbonara u konzervi, Italijani na aparatima

0
Pasta koja je izazvala italijansko-američki sukob karbonara
Photo: Unsplash/Rob Wicks

Iako se dugo raspravlja o poreklu recepta, i o nastanku paste karbonare, niko nema autorsko pravo i zaštitni znak za ovaj specijalitet. Za Italijane je hrana briga i ljubav, i nema sumnje da je identitet karbonare italijanski, tu rasprave nema. Međutim, kad neko taj delikates „spakuje“ u konzervu i plasira na tržište, rasprava tek počinje

Pasta karbonara je klasično italijansko jelo koje dolazi iz regiona Lacio, posebno iz Rima. Tradicionalna receptura koristi vrlo jednostavne sastojke, ali je tehnika pripreme ključna kako bi se dobio bogat, kremast sos. Ona mora biti sveža, tek pripremljena pred posluživanje, kako bi dala najbolji ukus i zadovoljstvo pri konzumiranju.

Kompanija Heinz, najpoznatija po kečapu, otišla je i dalje od toga, i strašno se zamerila Italijanima. Nedavno je predstavila svoje gotovo konezvirano jelo, pastu karbonara. Konzerva ima 400 grama, a jelo je opisano kao kremasto, bogatog ukusa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heinz UK (@heinz_uk)

To je izazvalao nezapamćen bes i osude Italijana. I stanovništo i gurmanski stručnjaci su osudili ovaj potez kao skrnavljenje bogate italijanske gastronomije. To je direktan udarac na sve što italijanska kuhinja predstavlja, izjavili su mnogi poznati šefovi.

Pasta karbonara zauzima posebno mesto u srcima ljubitelja gastronomije širom sveta. Iako je sastav ovog jela na prvi pogled skroman, pasta, jaja,slanina ili šunka, pekorino sir i biber, način na koji se ova kombinacija pretvara u bogat, kremast sos čini karbonaru posebnim primerom ravnoteže između tradicije i modernog kulinarstva.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

To je daleko više od obične kombinacije sastojaka. Ona predstavlja most između prošlosti i sadašnjosti, između ruralnih korena italijanske kuhinje i globalnog uticaja koji je ova kuhinja stekla. Dok se recepti menjaju i prilagođavaju različitim ukusima i kulturama, suština karbonare, jednostavnost, autentičnost i pažljivo kombinovanje ukusa, ostaje nepromenjena. Kao simbol italijanskog kulinarskog nasleđa, karbonara nas podseća na važnost očuvanja tradicije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Rakocbruke – Simbol misterije i savršenstva prirode

0
Rakocbruke đavolji most nemačka
Photo: Pixabay/herbert2512

Đavolji most je jedno od najfotografisanijih i najmističnijih mesta u Nemačkoj. Nalazi se u malom gradu Gablenc, u parku Kromlau, i pažnju putnika privlači svojim arhitektonskim i prirodnim skladom. Podignut je u 19. veku, i predstavlja fascinantan primer spoja ljudske veštine i prirodnih elemenata, što stvara iluziju savršenog kruga kada se most i njegov odraz na vodi posmatraju zajedno

Rakocbruke (Rakotzbrücke) je sagrađen između 1863. i 1882. godine po nalogu lokalnog plemića, Hermana Roškea. Ovaj period je definisalo interesovanje za romantičnu umetnost i arhitekturu, koja je slavila prirodu, misteriju i vrlo često nadrealne pejzaže. Rakocbruke je zamišljen kao dekorativni element u pejzažnom parku, ali je zbog svoje neobične estetike ubrzo postao mnogo više od obične arhitektonske konstrukcije.

Most je dobio nadimak Đavolji most zbog narodnih priča i mitova vezanih za njega. Mnogi srednjovekovni mostovi u Evropi nazivani su đavoljim, jer su ljudi verovali da su tako složene i precizne građevine mogle nastati samo uz pomoć natprirodnih sila. Prema legendi, đavo bi zatražio dušu prvog koji pređe most u zamenu za pomoć pri njegovoj izgradnji. Međutim, iako priča doprinosi mistici ovog mesta, pravi značaj Rakotzbrücke leži u njegovoj estetskoj vrednosti i povezanosti sa prirodom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreas Hauser (@culture.path.finder)

Građen je u stilu romantizma, sa naglaskom na poštovanju prirode i njenog savršenstva. Njegov specifičan dizajn, blago zakrivljena struktura koja se proteže preko uskog jezera, stvara savršen krug kada se odrazi na mirnoj vodi ispod. Ovaj vizuelni efekat podseća na ideju simetrije i beskonačnosti, što je česta tema u umetnosti i filozofiji tog vremena.

Kamenje korišćeno za izgradnju mosta doprinelo je njegovom rustičnom i prirodnom izgledu, gotovo kao da je most deo same prirode, a ne delo ljudskih ruku. Kamenje je pažljivo birano i postavljeno, što je činilo most ne samo estetskim čudom, već i simbolom ljudske težnje da oponaša i poštuje prirodne zakone.

Rakocbruke se savršeno uklapa u okruženje parka Kromlau, koji je poznat po svom bogatstvu biljnih vrsta i pejzažnim elementima. Jezero ispod mosta, okruženo drvećem i cvećem, doprinosi bajkovitom utisku, posebno tokom jeseni kada lišće poprimi zlatne i crvene tonove. Ova prirodna scenografija dodatno pojačava osećaj da je most deo neke skrivene, drevne priče, koja i dalje intrigira posetioce iz celog sveta.

Park Kromlau je zaštićeno područje i dom raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta, što dodatno naglašava važnost očuvanja ovog dela prirode. Zbog očuvanja prirodne lepote, posetioci danas ne smeju prelaziti most, ali to ne umanjuje njegovu privlačnost. Naime, posmatranje mosta sa obale i dalje pruža spektakularan vizuelni doživljaj.

Iako je prošlo više od jednog veka od izgradnje mosta, on i dalje izaziva divljenje i poštovanje. Zahvaljujući svojoj mističnosti, ovaj most je postao popularna turistička destinacija i predmet mnogih umetničkih dela i fotografija. Most simbolizuje spoj prirode i ljudske kreativnosti, podsećajući nas na važnost očuvanja i harmonije između čoveka i okruženja.

Pored svoje kulturne i estetske vrednosti, Rakocbruke takođe podseća na prolaznost i večnost. Njegova sposobnost da stvori savršeni krug kada se odrazi na vodi simbolizuje harmoniju i cikličnost života. Ova tema je univerzalna i prisutna u mnogim kulturama, što dodatno objašnjava zašto ovaj most privlači pažnju ljudi iz različitih delova sveta.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Rakocbruke je mnogo više od običnog mosta. On je simbol vremena kada je priroda bila inspiracija za umetnost, a čovekova kreativnost usmerena ka poštovanju njenog savršenstva. Danas, kao deo kulturnog nasleđa Nemačke, ovaj most i dalje fascinira svojom lepotom i misterijom, podsećajući nas na večnu povezanost prirode i umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Španija polako ostaje bez plaža

0
Hotel nudi 500 evra bonusa zaposlenima ako nađu novog člana osoblja kanarska ostrva španija
Photo: Pexels/ergiu Iacob

Španija ima veliki problem sa masovnim turizmom, ali to izgleda nije njihov jedini problem. U godinama koje slede, turistički model i moto ove mediteranske zemlje „sol y playa“ više neće biti održiv

Klimatske promene u Španiji, uostalom kao i u drugim evropskim zemljama, prave velike i ozbiljne probleme. Sve češći i duži toplotni talasi naterali su turiste da dvaput razmisle da li će je posetiti ovu zemlju, a tu nažalost nije kraj.

Dugogodišnji turistički model „sol y playa“ (sunce i plaža) je u opasnosti zbog klimatskih promena, španske plaže počinju da nestaju zbog porasta nivoa mora i ekstremnih vremenskih uslova.

Danas postoji sve više plaža u Španiji koje su već pogođene erozijom, posebno kada postoje jaki talasi tokom zimskih oluja. Stručnjaci upozoravaju da bi takav trend mogao da postane ozbiljan, sa potencijalno razarajućim učinkom na uspešnu špansku turističku industriju. Tokom oluja za Uskrs, neke plaže u Barseloni su se suočile s neviđenim gubitkom peska, tj plaža do čak 25 metara u širinu, navodi Euronews.

Zašto španske plaže nestaju?

Očekuje se da će klimatske promene ubrzati učestalost i žestinu oluja u budućnosti. Snažni talasi utiču na prvu liniju obale i izazivaju veliku štetu na plažama i obalnim objektima, poput marina i šetališta.  To dovodi do direktnog smanjivanja plaža, uz gubitak upotrebljivog peska dostupnog turistima.

Ovaj problem zahteva značajna ekonomska ulaganja svake tri ili četiri godine kako bi se popravile plaže i obala. Međutim, i pored tih ulaganja, to ne rešava dugoročno problem. U jednom trenutku više neće biti moguće obnoviti obalu.

Koje španske plaže su najosjetljivije na obalnu eroziju?

Neke španske regije su ranjivije od drugih, među njima je i Katalonija. Širom severoistočne Španije rastući nivo mora i zimske oluje izjedaju obalu. Izveštaj regionalne vlade iz 2017. sugeriše da je 164 kilometara obale regije, od ukupno 218 kilometara proučavanih, pod visokim ili vrlo visokim rizikom od erozije. Očekuje se da će polovina plaža potpuno „nestati“.

U Barseloni, čije su veštačke plaže postavljene pre 30 godina kada je grad bio domaćin Olimpijskih igara 1992. godine, situacija je još kritičnija. Osam od devet plaža je pod velikim rizikom od morskih oluja. Od 700.000 kubnih metara peska koje je španska vlada poslala na obalu Barselone 2010. godine, 70% je u međuvremenu nestalo. Grad procenjuje da se svake godine ispere 30.000 kubnih metara peska.

Kako će obalna erozija uticati na turizam?

Erozija obale mogla bi imati alarmantne posledice za španski turizam, koji danas čini gotovo 13% BDP-a i zaposlenosti u zemlji, i u velikoj meri zavisi od plaža. Evropska komisija za putovanja (ETC) već je izvestila o smanjenju učestalosti turista na Mediteranu za 10% u 2023. ako se uporedi sa prethodnom godinom. Uglavnom zbog klimatskih promena i ekstremnih vremenskih nepogoda.

Španija će u budućnosti biti jedna od najteže pogođenih zemalja EU-a, prema izveštaju o “Regionalnom uticaju klimatskih promena na evropsku turističku potražnju” koje je prošle godine objavila Evropska komisija.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Ukoliko se ovakav trend nastavi, Španija, koja je primila rekordnih 53.4 miliona međunarodnih turista do 31. jula, što je povećanje od 12% u odnosu na prošlu godinu, mogla bi da se suoči sa obiljnim problemom. Ostaje da se vidi u kojoj meri će globalno otopljavanje i promena klime promenti turističku industriju u toj zemlji, ali i u ostalim, jer je to na veliki žalost naša realnost.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbezbednije zemlje na svetu, gde je Srbija?

0
Lauterbrunnen Švajcarska
Photo: iStock

Na samom vrhu liste najbezbednijih zemalja se nalazi Švajcarska, nakon koje slede Norveška i Švedska, što i nije neko iznenađenje. Naša zemlja se nalazi negde na polovini, dok su od zemalja iz regiona najbolje plasirane Hrvatska i Slovenija

U rangiranju koje je objavio U.S. News & World Report u svojoj godišnjoj listi Najsigurnije zemlje, 15 evropskih zemalja našlo se na prvih 25 mesta. Na prvom mestu se nalazi Švajcarska, na drugom odnosno trećem mestu Norveška i Švedska.

Njegov zadatak je bio da rangira zemlje, odnosno da u izveštaju navede koje su trenutno najbezbednije zemlje na svetu. U izradi izveštaja u obzir se uzimaju brojni faktori i kategorije, među kojima su percepcija kriminala, stopa ubistava, nasilnih demonstracija ili političke nestabilnosti. Osim toga, deo se odnosi i na uvoz i izvoz oružja, uticaj terorizma, mogućnost nuklearnog i teškog naoružanja i ostalo.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Od zemalja iz regiona, najbolje rangirana je Hrvatska, koja je na 28. mestu. Slovenija je na 33., dok je Srbija na 66. mestu. Na samom dnu liste se nalaze Ukrajina, Izrael i Liban, zbog očiglednih razloga. Interesantno je navesti da se Rusija umesto na prošlogodišnjem 37. sada nalazi na 36. mestu.

Lista prvih deset zemalja izgleda ovako, a više o tome pronađoite na zvaničnoj i internet stranici.

1. Švajcarska

2. Norveška

3. Švedska

4. Austrija

5. Danska

6. Kanada

7. Finska

8. Novi Zeland

9. Australija

10. Belgija

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Budimpešta protiv masovnog turizma

0
Budimpešta
Photo: iStock

Glavni grad Mađarske je priča o dva grada koje je podelila moćna reka Dunav. Budim i Pešta osim toga što gradu daju ime, definišu i njegove različite životne stilove i posebnosti po kojima je Budimpešta i najpoznatija. Međutim, upravo to je i problem ovog grada. To je jedna od najpopularnijih destinacija za jednodnevne izlete u Evropi, pa turista ima svake godine sve više

Budimpešta je jedna od najpopularnijih destinacija za kratkoročne boravke, gde turisti ostvaruju svake godine sve više noćenja. Sa 6.7 ​​miliona turističkih noćenja godišnje, Budimpešta je prestigla i Beč i Prag. Ovaj broj počinje da prevazilazi ekonomsku opravdanost, i stanovništvo je odlučilo da se bori protiv sve većeg broja turista.

Stanovnici šestog okruga su zbog toga izglasali zabranu kratkoročnog najma od 2026. godine u odluci koja bi mogla imati šire posledice za tržište nekretnina. Nova uredba treba da zabrani iznajmljivanje nekretnina u središtu grada, i to će se odnositi na sve nekretnine koje su registrovane za takvu vrstu delatnosti. To se odnosi najviše na Airbnb i Booking platforme.

Očekuje se da će uredba biti uvedena u celom gradu, jer je stanovništvo jasno reklo da im je bitniji mir sopstvenog doma od izgubljenog prihoda.

Budimpešta predstavlja jedno od najlepših i najvažnijih kulturnih, istorijskih i ekonomskih središta u centralnoj Evropi. Grad je poznat po svojoj bogatoj istoriji, prelepim zgradama, termalnim banjama, kao i mostovima koji povezuju dva dela grada.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

To je nekad bio grad preko kog smo učili kako se putuje, i preko kog smo upoznavali evropsku kulturu i tradiciju. Danas je to grad koji je pokazao svetu da je više od obične turističke destinacije, danas je to grad u koji ljudi idu da ostanu, da u njemu žive.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kompanija GIATA i Ratehawk postali strateški partneri

0

Kompanija GIATA sa ponosom objavljuje strateško partnerstvo sa Ratehawk-om. Ratehawk, rezervacioni sistem za turističke profesionalce, pruža informacije o više od 2,6 miliona hotela. Ovo partnerstvo će značajno poboljšati tačnost rešenja kompanije GIATA za mapiranje hotelskih podataka, MultiCodes

Kompanija GIATA MultiCodes, koja se može pohvaliti najvećom svetskom hotelskom bazom podataka, bavi se nedoslednošću podataka u turističkoj industriji pružajući jedinstveni kod za svaki hotelski objekat. RateHawk će preporučiti kompaniju GIATA kao svog preferiranog provajdera mapiranja i biće glavni dobavljač hotelskih podataka za GIATA MultiCodes, obezbeđujući besprekornu integraciju preko platformi i povećavajući pouzdanost podataka za turističke agencije, turoperatore i onlajn rezervacione platforme.

“Veoma smo zadovoljni partnerstvom sa Ratehawk-om, liderom u rezervisanju i distribuciji putovanja”, izjavio je je Rainer Schäfer, potpredsednik prodaje u kompaniji GIATA. “Ovo partnerstvo će nam omogućiti da poboljšamo tačnost i dubinu našeg rešenja za mapiranje MultiCodes, pružajući našim klijentima najviši nivo preciznosti podataka.”

Christopher Jallah, direktor API Distribution kompanije RateHawk, prokomentarisao je: “U RateHawk-u posvećeni smo pružanju najboljeg potrošačkog iskustva našim partnerima. Kao dugogodišnji dobavljač kompanije GIATA, cenimo njihovu predanost u upravljanju hotelskim sadržajem i njihove visoke standarde za efikasna rešenja za mapiranje. Jačanje naše saradnje će poboljšati kvalitet našeg sadržaja i pojednostaviti naše interakcije sa API partnerima.”

Ovo strateško partnerstvo je osmišljeno da donese značajne benefite za obe kompanije, kao i za celu turističku industriju. Povezivanje stručnosti GIATA kompanije u mapiranju podataka sa obimnom hotelskom bazom podataka Ratehawk-a, rezultiraće preciznijim podacima o hotelima, smanjenjem grešaka prilikom rezervisanja i poboljšanjem zadovoljstva korisnika za klijente obe kompanije. Turističke agencije, turoperatori i onlajn rezervacione platforme imaće priliku da dožive besprekornu integraciju i poboljšanu pouzdanost podataka.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Banje u Srbiji dobijaju luksuzne kampove

0
Najbolji kampovi u Evropi kamper
Photo: Unsplash/Alexandra Mirgheș

Iz Privredne komore Srbije je saopšteno da je napravljen dogovor da se krene u proceduru podizanja kamping odmorišta u blizini naših banja. To će omogućiti evropskim i domaćim turistima boravak u banjskim i rehabilitacionim centrima Srbije uz dodatnu zdravstvenu negu i uslugu

Na sastanku u Privrednoj komori je dogovoreno da krene izgradnja kamping odmorišta u blizini banja u Srbiji, što omogućava da i domaći i strani turisti uživaju u lepotama zemlje, uz obezbeđenu dodatnu zdravstvenu negu i usluge.

Ova akcija ima za cilj da dodatno promoviše Srbiju i banjski turizam, ali takođe i da se ostvari veći broj noćenja u kampovima i kamping odmorištima. To znači dodano ulaganje i razvoj  kamping i glamping smeštajnih kapaciteta i u drugim zonama kao što su planinski turistički centri, reke i jezera, rezervati prirode i nacionalni parkovi. Takođe su obuhvaćena seoska turistička domaćinstva gde ovaj vid turizma ima svoje prednosti.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Domaće banje su u poslednjih nekoliko godina Banje postale izuzetno popularne i tražene, kako kod domaćih, tako i stranih turista. Pored svojih lekovitih svojstava, one su poznate i kao mesta najboljeg odmora, zbog čistog vazduha i predivne prirode. Treba napomenuti da su popularne i zbog pristupačnih cena smeštaja i ugostiteljskih usluga.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Anomalija suvereniteta i harmonija u granicama

0
Bisingen am Hohrajn
Photo: Unsplash/hannah park

Okružena Švajcarskom, ali u vlasništvu Nemačke, malena pokrajina Bisingen am Hohrajn vekovima je pružala utočište i dom i Nemcima i Švajcarcima, i oba naroda je smatraju svojom. To je jedina enklava u Evropi koja nosi specifične pravne i ekonomske karakteristike, čime postaje predmet interesovanja za naučnike, turiste i ljubitelje istorije

U nemačkoj pokrajini Bisingen am Hohrajn (Büsingen am Hochrhein) su duh i srce švajcarski, to se prvo nauči kad se stigne tamo. Razlog? Ovo malo mesto u celosti je okruženo Švajcarskom, što ga čini enklavom, pa je narod ovde naučio sve da spoji u jedan dobar život, na obostranu korist.

Geografski gledano, enklava je teritorija u potpunosti okružen drugim entitetom, odnosno drugom administrativnom jedinicom ilii državom. Istočna granica gradića udaljena je samo 700  metara od Savezne Republike Nemačke. I dok politički grad od oko 1.450 stanovnika pripada Nemačkoj, ekonomski je u suštini deo Švajcarske.

Pravne i ekonomske karakteristike

Kao i Švajcarska, Bisingen nije deo Evropske unije, a sam grad je naveden ako idealan primer za problem Bregzita. Ovde narod sa ponosom ističe da ima nemačke zakone i nemačku vladu, a s druge strane ima švajcarsku ekonomiju. Ideja vredna pažnje.

To nažalost, ima i svoje mane, posebno kad je u pitanju administracija. Teško je pohvatati ko gde radi, kako je plaćen, i kome gde i koliko poreza treba da plati. Trgovina se obavlja uglavnom u francima, većina stanovnika radi u Švajcarskoj. Međutim, oni i dalje moraju porez da plate Nemačkoj, pa se tu stvari dodatno komplikuju konverzijom franaka u evre. Kada se na to doda još i posebni telefonski pozivni brojevi, i odabir školsko sistema, stvari postaju prilično komplikovane.

Međutim, sloga i nevrovatna priroda učinili su svoje, ovde je sve nekako lakše, i živi se prilično lepo. Sve se može dogovoriti, potrebna je volje, kao primer toga treba istaći činjenicu da gradski lokalni fudbalski klub je jedini nemački klub kome je dozvoljeno da igra u Švajcarskoj ligi.

Harmonija između Nemačke i Švajcarske u održavanju ove enklave predstavlja primer uspešne međunarodne saradnje. Büsingen je postao simbol suživota i prilagodljivosti granicama, koje se često percipiraju kao prepreke, ali u ovom slučaju služe kao mostovi između dva naroda.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Büsingen am Hochrhein je mnogo više od pukog geografskog kurioziteta. Njegova istorija, pravni status i svakodnevni život stanovnika odražavaju šire teme međunarodnog prava, suvereniteta i međudržavnih odnosa. Enklava istovremeno osvetljava složenost evropskih granica i nudi inspiraciju za načine na koje različiti pravni, ekonomski i kulturni sistemi mogu koegzistirati.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Bryndzove halušky – Rustikalni šarm slovačke hrane

0
Bryndzove halušky njoke
Photo: Freepik/chandlervid85

Nakon lagane vožnje biciklom duž Dunava ili pešačenja kroz guste šume Visokih Tatri, ništa vas ne puni energijom kao bryndzove halušky. Ovaj klasični slovački specijalitet nećete moći da nađete van zemlje, bar ne u osnovnoj formi po kojoj je i najpoznatiji

Bryndzove halušky predstavlja ne samo jedno od najpoznatijih jela u Slovačkoj, već i simbol kulturne baštine ove zemlje. Kroz jednostavne, ali bogate sastojke, poput krompira, ovčijeg sira i slanine, jelo odražava povezanost slovačkog naroda sa prirodom i tradicijom stočarstva. Ovaj specijalitet nema samo gastronomski aspekt, već i širi kulturni kontekst u kom nastaje i opstaje kao simbol identiteta.

Jelo potiče iz ruralnih predela Slovačke, gde je uzgajanje ovaca bila jedna od glavnih poljoprivrednih delatnosti. Ovčiji sir, poznat kao bryndza, proizvod je dugogodišnje tradicije i predstavlja ključni sastojak ovog jela. Njegova proizvodnja ima duboke korene u slovačkom narodu, budući da je stočarstvo vekovima bilo osnova egzistencije mnogih porodica. Bryndza je bogat i kremast sir, sa karakterističnim kiselkastim ukusom koji dodaje jelu jedinstvenu dimenziju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrej Chrček (@andrej_cyr_wheel)

I tradicija i kvalitet

Bryndzove halušky se često smatra nacionalnim jelom Slovačke. Sastoji se od nežnih knedlica od kropira, koje su prelivene kremastim i jakim sirom, na koji se dodaje hrskava pržena slanina. U pitanju je jako i utešno jelo, koje se obično služi sa lokalnom rakijom od šljive, mada i se i pivo odčično slaže sa njim.

Knedlice ili njoke halušky se prave se od sirovog ribanog krompira, brašna i jaja. Gotovo testo se onda kroz „istisne“ kroz ručnu presu sa rupama tako da odmah pada u kipuću vodu. Nakon kuvanja, preliva se jakim slanim i starim ovčijim sirom sa karakterom, koji mu i daje specifičan ukus. Na vrh se onda dodaje ili pržena slanina ili šunka, po želji.

Bryndzove halušky je više od pukog obroka – ono predstavlja vezu između ljudi, zemlje i običaja. U mnogim ruralnim zajednicama, priprema ovog jela bila je društveni događaj, prilikom kojeg su se okupljale porodice i susedi. Danas, iako moderni način života sve više potiskuje tradicionalne običaje, Bryndzove halušky ostaje snažan simbol slovačkog identiteta.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Svake godine u Slovačkoj se održavaju festivali posvećeni bryndzi i haluškama, gde posetioci mogu prisustvovati takmičenjima u kuvanju ovog jela, ali i uživati u narodnim pesmama i plesovima. Ovi događaji predstavljaju priliku da se tradicija prenese na mlađe generacije, dok se takođe slavi slovačka kultura.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Balestrino – Grad izgubljen u vremenu

0
Balestrino italija
Photo: Pixabay/ ChristophMeinersmann

Balestrino je malo mesto smešteno u regionu Ligurija na severozapadu Italije, tačnije u provinciji Savona. Nalazi se u slikovitom okruženju koje kombinuje istorijsku intrigantnost i prirodnu lepotu. Danas je nažalost u svetu poznato kao Grad duhova

Na oko 70 kilometara udaljenosti od Đenove u Liguriji svoje mesto pod suncem je našao Balestrino, jedan od najmističnijih gradića u Italiji, i njegova prošlost do danas čuva tajnu. Grad Balestrino potiče još iz 11. veka, a tu je sagrađen i dvorac, podignut od strane porodice Bava, koji potvrđuje tradiciju i istoriju grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alberto Pratesi (@pratesialberto00)

Tokom srednjeg veka, porodica Bava, plemići iz Piemonta su bili feudalni gospodari grada. Kasnije, u 16. veku, kada je porodica Del Carretto došla na vlast, izgradila je svoj dvorac, koji je  je spaljen u nemirima. Tom prilikom, ubijen je i plemić Del Carretto, koji je vodio grad, a porodica je nakon njegovog ubistva 1561. godine započela mračan i surov period vadavine. Osnovan je preki sud koji je sprovodio torturu nad stanovništvom u cilju održavanja reda i mira. Ovaj period je poznat u istoriji grada kao izuzetno mračan i turoban.

Uprkos tome, grad je nastavio da se razvija i cveta, sve dok se nije ponovila istorija. Nakon okupacije Napoleona, i borbi koje su usledile, populacija grada je bila ozbiljno smanjena i ugrožena, sve do 1860. godine, kada je postao deo Kraljevine Italije.

Međutim, nesreći grada nije tu bio kraj. U novijoj istroriji, grad su ponovo zadesile velike muke. Njega su nakon niza zemljotresa i hidrogeološke nestabilnosti stanovnici masovno napuštali, pa je od 1953. godine ostao gotovo pust.

Napušteno područje prostire se na oko 1,5 hektara i sastoji se od fascinantnih građevina kao što su crkve Sv. Jurja i Sv. Andrije, koje su izgrađene u 12. veku.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Danas, grad je podeljen na dva dela, stari i novi, i u njemu živi tek nekoliko stotina stanovnika. Oni zbog sve veće popularnosti grada žive od prodaje suvenira i domaćih proizvoda. Grad tek sada pokazuje svoj šarm, a brojni turisti koji su to prepoznali, rado odlaze da ga posete, bez obzira na njegovu ne baš tako sjajnu prošlost.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Pivo vino

Hoće li belgijsko vino postati popularno i kvalitetno kao belgijsko pivo?

0
Belgija je već decenijama prepoznata na globalnoj sceni kao zemlja sa izuzetno bogatom pivskom tradicijom. Međutim, poslednjih godina sve više pažnje privlači njen tihi,...