20.7 C
Belgrade
sreda, jul 23, 2025
Naslovna Blog Stranica 50

Manje posećeni gradovi Evrope, na listi Ulcinj i Banja Luka

0
Ulcinj Crna Gora
Photo: iStock

Dok se mnoga mesta širom kontinenta bore sa masovnim turizmom, postoje destinacije koje čekaju da budu otkrivene, i pozivaju turiste da ih posete. Iz našeg regiona, na listi se nalaze Ulcinj i Banja Luka

Turistički magazin Time Out je odabrao manje posećene destinacije u Evropi, a čak četiri destinacije na listi se nalaze u našem okruženju. Na prvom mestu se nalazi Ulcinj iz Crne Gore, Banja Luka na petnaestom mestu.

Ulcinj je najpoznatiji po svojim dugim peščanim plažama, stogodišnjim maslinjacima i bogatoj mediteranskoj vegetaciji. Geografski položaj i bogatstvo prirode oduvek su privlačili brojne civilizacije i kulture koje su ovde ostavile svoj trag. Upravo to, zbližavanje različitih kultura, koje se može videti čak i danas, najveći je blagoslov kulturnog identiteta i nasleđa ovog dela Crne Gore. On se svakodnevno oseća u gastronomiji, običajima i spremnosti stanovništva da bude potpuno otvoreno prema svima.

 

Od ostalih gradova iz našeg regiona, tu su Plovdiv iz Bugarske na šestom mestu, Kluž-Napoka iz Rumunije na devetom mestu, i Banja Luka na petnaestom mestu.

Cres sa Kvarnera među 100 najboljih priča održivih destinacija sveta, saznajte više.

Banja Luka je drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini i glavni grad Republike Srpske. Poznata je po svojoj bogatoj istoriji, kulturnim znamenitostima, kao i prirodnim lepotama. Grad leži na reci Vrbas, koja prolazi kroz njegove središnje delove i daje poseban šarm. Banja Luka je poznata i po svojim toplim izvorima, po čemu je i dobila ime.

 

Listu ostalih manje turistički posećenih gradova pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Velnes odmor za celu porodicu usred netaknute prirode Međimurja

0
Terme Sveti Martin na Dan zaljubljenih

Nakon letnje avanture, vreme je da usporimo svoj životni ritam i posvetimo se pronalasku unutrašnjeg mira i ravnoteže. Savršeno utočište za jesenje ii zimsko opuštanje smešteno je u srcu Međimurja na severu Hrvatske. Bez obzira tražite li mesto za zdravi porodični odmor, regenerišuće velnes iskustvo ili aktivan odmor okružen zelenim brežuljcima, Terme Sveti Martin jedinstvena su lokacija na kojoj možete pronaći nešto za sebe

U Termama Sveti Martin svoj dan započinjete zdravim i bogatim doručkom koji će vam dati potrebnu energiju za ostatak dana. Birajte između najboljih sezonskih, lokalnih i domaćih namirnica, jer upravo ovo mesto neguje svoju „u 24 sata od vrta do stola“ politiku. Na ovom ne baš tako klasičnom buffet stolu pronaći ćete jela pripremljena od sastojaka koji dolaze iz neposredne blizine, a to ćete i osetiti na svome nepcu. Ove terme vode se rečenicom kako svaki gost u svojim rukama nosi ključ do vlastitog zdravlja, a upravo je zdrava hrana ta koja će vam pomoći u zdravijem načinu života.

Nakon energetskog doručka, svoj dan nastavite aktivnostima na otvorenom i istraživanjem destinacije. Zelene šume i šetalište uz reku Muru pružaju vam opuštajuće šetnje, uređene biciklističke staze nateraće vas da unajmite jedan od električnih bicikala i doživite lepotu jesenjih boja u Međimurju, a humanitarna FundRace trka Termi Sveti Martin usmeriće vaš adrenalinski duh ka pozitivnom cilju.

Posle aktivnog dana istraživanja zaronite u lekovitu termalnu vodu, ostatak drevnog Panonskog mora, stariju od 43.000 godina i provedite svoje dane opuštajući se u toplini zagrljaja vode pune blagotvornih minerala koji donose preko potreban odmor vašem telu. Za one koji se više raduju dobrim masažama ili izbacivanjem toksina iz tela, tu je Wellness centar sa ponudom autentičnih masaža i tretmana pripremljenih na bazi lokalnih sastojaka, a posebno vreme je odvojeno i za najmlađe, tako da cele porodice mogu uživati u „Svijetu sauna“, kako bi mališani od malih nogu naučili zašto je važno brinuti za svoje zdravlje.

Ukoliko na jesen više volite da ostanete u krevetu kod kuće dok vam kiša lagano tapka po prozoru, predlažemo da posetite Terme Sveti Martin u zimskom razdoblju. Početkom decembra na ovoj lokaciji vas očekuje posebna atmosfera i bogat program ispunjen koncertima, kulturnim priredbama i porodičnim aktivnostima. Zamislite samo ugodne muzičke večeri, šoljicu ukusnog kuvanog vina ili vruće čokolade i klizalište usred rizorta za najlepši kraj zimske večeri pre nego se ušuškate u topli krevet. Posebno iznenađenje očekuje vas za doček nove godine na čak tri lokacije, pod zvezdanim nebom, u glamuroznoj uređenoj dvorani ili na tematskoj zabavi na unutrašnjim bazenima.

Bilo da tražite opuštajući beg ili zabavnu porodičnu avanturu, Terme Sveti Martin nude nezaboravno iskustvo odmora.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Soave vina, spoj italijanske tradicije i šarma

0
Soave vina, spoj italijanske tradicije i šarma

Vina Soave su dobila ime po istoimenom gradu utvrđenom u snažne srednjovekovne zidine, sa kulom na brdu pod kojim se nižu gusti redovi vinove loze. Soave se nalazi na istoku pokrajine Vićenca, u srcu regije Veneto – najvećem proizvođaču vina u Italiji, sa 19% ukupne nacionalne proizvodnje

Dominantna su bela vina, sa čak 75% proizvodnje. Dobijaju se kupažom sorte garganega koja čini osnov svih vina, sa minimalnih 70% dok preostalih 30% mogu biti Trebbiano di Soave ili Pinot bianco i Chardonnay. Soave i Chianti su prve zone u Italiji kojima je 1931. godine Kraljevskim dekretom priznat potencijal za proizvodnju finih vina. Tim dokumentom su definisane granice proizvodnih zona vina Soave, a koje se poklapaju sa propisima koji i danas važe za Soave Classico.

Soave vina, spoj italijanske tradicije i šarma

U izvoznoj ekspanziji italijanskih vina posle Drugog svetskog rata, velike industrijske vinarije podlegle su lakoj zaradi masovne prodaje i ne retko razblaživali svoja vina, hraneći glad američkih trgovaca za uvozom alkoholnih pića iz Evrope. Ovo je rezultiralo kratkoročnim padom interesovanja za Soave vina. Zahvaljujući trudu nekoliko manjih porodičnih vinarija, u poslednjih trideset godina, Soave doživljava pravu renesansu. Pažljiva selekcija garganega grožđa, smanjenje količina proizvodnje, ekološki tretman zemljišta i zasada, uz prihvataje najstrožijih propisa vrednovanja vina, Soave obnavlja svoj istorijski imidž i dobija DOC i DOCG kvalifikacije.

Klasifikacija italijanskih vina je od presudnog značaja, kako za definisanje kvaliteta i porekla vina, tako i za njegovo pozicioniranje na tržištu i pomoć konzumentima pri izboru. Ustanovljene su četiri osnovne oznake: Vino da Tavola – VDT – Stono vino; Indicazione Geografica Tipica – IGT – Tipična geografska oznaka; Denominazione di Origine Controllata – DOC – Kontrolisana oznaka porekla i Denominazione di Origine Controllata e Garantita – DOCG – Kontrolisana i garantovana oznaka porekla.

Soave vina, spoj italijanske tradicije i šarma

Vino da Tavola (VDT) – propisi za ova vina su fleksibilni, definišu boju, naziv proizvođača, bez obaveze navođenja berbe i sorte grožđa.

Indicazione Geografica Tipica (IGT) – ova klasifikacija zahteva informacije o geografskom poreklu, sorti grožđa i metode proizvodnje.

Denominazione di Origine Controllata (DOC) – na slučaju vina Soave, ova oznaka znači da je proizvedeno od minimalnih 70% garganega sorte, i maksimalnih 30% Trebbiano di Soave. Svo grožđe koje se koristi za DOC vino mora biti ubrano sa prinosom ne većim od 14 tona po hektaru, a vino mora imati minimalnu količinu alkohola od 10,5%. Većina ovih vina su suva, ali je dozvoljena proizvodnje penušavog, Prosseco vina.

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) – Soave Superiore DOCG ima minimalnih 70% garganege, grožđe se bere do maksimalnog prinosa od 10 tona po hektaru, sa minimalnom količinom alkohola u vinu od 11,5%. U okviru ove oznake, Soave imaju i slatka vina – Pasito Recioto stil. Za vinograde koji daju vina ove nomenklature, propisana je sadnja od najmanje 4.000 čokota po hektaru, sadnja po „espalier“ vertikalnom sistemu i eventualno „pergola“ horizontalnom sistemu za stare zasade. Soave DOCG se može prodavati tek nakon 1. septembra u godini posle berbe, i posle minimum tri meseca odležavanja u bocama. Vina koja su odležavala najmanje dve godine mogu biti označena sa – „Riserva“.

Ipak, ova priča ne bi bila potpuna bez vinskog termina „teroar“, kojim se opisuju sve prostorne karakteristike vinograda, ali i osobenosti regiona, kao i tradicija sadnje, uzgoja i branja vinove loze.

Da li je to što Soave vina čini tako kvalitetnim upravo – teroar Soave?

Svakako, najveće zasluge idu autohtonoj sorti garganega, kao i uslovima u kojima raste. Većina renomiranih proizvođača vina Soave koristi garganegu u 100% količini. Na relativno malom prostoru regije Soave dominira krečnjačko i vulkansko tlo. Ovo je zona praistorijskog mora 200 miliona godina starih naslaga, sa brdima vulkanskog porekla, bogatim mineralima (magnezijum, kalijum, fosfor). Visina uzgoja loze na severu Soave je oko 400 metara nadmorske visine sa krečnjačkim stenama, u nižim predelima, po brdima 200 metara visokim, gde dominira vulkansko zemljište, dok su doline pod snažnim uticajem magli od reke Po, koje stvara plesan na lozi. Bobice garganega grožđa, sorte kasnog zrenja, imaju tvrdu opnu koja podnosi vlagu bolje od drugih vrsta. Kasno sazrevanje, takođe omogućava raznolikost stilova i težine vina, od veoma svežeg i cvetnog, do bogatog slatkog nektara Recioto di Soave.

Soave vina, spoj italijanske tradicije i šarma

Soave, uprkos tome što ima dugu istoriju uzgoja loze, nije ostao zaglavljen u prošlosti. Nova generacija vinara prihvata moderne tehnike poštujući zakone očuvanja prirode, uz korišćenje tradicionalnih vrednosti. Ova posvećenost kvalitetu umesto kvantiteta, dovela je do nove generacije Soave vina koja su osobenog bukea, raznovrsnih ukusa i tražena na međunarodnoj sceni.

Soave ima više od 3.000 proizvođača, ali je naš izbor bila vinarija u centralnoj ulici grada Soave – Vinarija Coffele.

Tačno preko puta portala Duomo, kroz kameni lučni pasaž, ulazi se u vinsko carstvo brata i sestre, Alberta i Kijare Kofele. Dočekuje nas gotska fasada iz 17. veka, kao i prodavnica vina, degustaciona sala i duboki podrum. Višestruko nagrađivana vina Coffele, prenose priču o velikoj ljubavi Đovane Visko i Đuzepea Kofele. Đovana je u brak donela miraz od 25 hektara vinograda u zoni Soave Classico i stoletnu porodičnu tradiciju porodice Visko u uzgajanju vinove loze. Godine 1971. Đuzepe i Đovana osnivaju Coffele Estate, koju danas vode njihova deca. Alberto se brine o kompletnoj proizvodnji – od izbora zasada do punjenja boca. Đovana je direktor marketinga i prodaje, te se njenom zaslugom godišnje proda 130.000 boca vina, širom sveta.

Soave vina, spoj italijanske tradicije i šarma

Vina Coffele su okićena brojnim medaljama i priznanjima. Posebno su ponosni na 100% organsku proizvodnju, bez upotrebe herbicida. Uzgajaju pretežno Garganegu i u manjim količinama Trebbiano di Soave i Chardonnay. Vinogradi su izloženi suncu i povetarcu, okruženi stogodišnjim stablima maslina, trešanja i šuma. Đubrenje zemljišta je isključivo organsko – konjski stajnjak. Umesto traktora, koriste konje koji ne sabijaju zemlju, hrane se korovom i svakako ne prave buku kao traktor… To je potpuno jedinstvo sa prirodom.

U degustacionoj sali i prodavnici dominiraju porodične fotografije, brojna priznanja i plakete, antikvitetni predmeti za proizvodnju vina i veliki izbor arhivskih porodičnih vina. Na većini etiketa su oznake DOC i DOCG, što potvrđuje renome ove vinarije.

U razgovoru sa domaćinima, doznali smo da se Soave vina najbolje uparuju sa tradicionalnim jelima kao što su:

– Rižoto u kantini
Pirinač se kuva u bujonu, sa dodatkom putera i rendanog sira. Rižoto se sipa u tanjir sa jakim suvim belim Soave vinom i ne mešaju se, već se viljuškom zalogaj rižota umače u tečnost.

– Špageti ala vongole
Testenina se preliva sosom od vongola kuvanih u Soave vinu i začinima.

– Rižoto od pastrmki
Rižoto se pravi od pirinča, belog vina, putera, maslina, belog luka, ulja, peršuna, lovorovog lista, karanfilića, bibera u zrnu, cimeta, đumbira, muškatnog oraščića, aleve paprike i soli, sve kuvano u bujonu i vinu. Pastrmka se odvojeno dinsta u vodi sa lovorovim listom, peršunom i začinima.

Uz sva jela pije se naravno, vino Soave.

Tekst i foto: Branka Bošnjak

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zimska idila na italijanski način

0
Tarvizio, zimska idila na italijanski način Italija
Photo: Unsplash/Daniele Buso

Na tromeđi Italije, Slovenije i Austrije nalazi se jedno mestašce okruženo visokim planinama. Njega posećuju turisti iz svih okolnih zemalja, imajući u vidu da se nalazi u doslovno rečeno “međunarodnom zagrljaju”

Tarvizio (Tarvisio) je prava zimska idila na italijanski način, mesto smešteno blizu granice sa Austrijom i Slovenijom, popularna destinacija za sva godišnja doba. Zimi je popularno skijalište, dok leti privlači posetioce koji odmor pronalaze u prirodi, planinarenju, vožnji bicikla ili letenju zmajevima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Silke Kreuz (@gipfel.s_kreuz)

Mesto se nalazi u dolini, na severu provincije Udine. U potpunosti je okruženo visokim planinama koje su prekrivene gustim zelenim šumama, iznad kojih se uzdižu vrhovi na kojima se sneg zadržava i tokom leta.

Tarvizio je tipično alpsko mesto, kroz njega prolazi jedna glavna ulica gde je smeštena većina prodavnica, kafića i restorana. Tu se nalazi i zanatska lokalna prodavnica sa vrhunskom ponudom sireva i ostalih proizvoda proizvedenih u okolnim seoskim gazdinstvima.

Zbog malog broja stanovnika i male veličine, ovo predivno alpsko područje godišnje privlači puno turista. Tarvizio se posećuje u svim godišnjim dobima, a turistička sezona traje gotovo cele godine.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Leti su mesto i okolina kao stvoreni za istraživanje, to je jedinstveni izletnički raj s planinama, jezerima, slapovima i dolinama. Zimi, to je pravo skijalište sa ozbiljnom istorijom skijanja i zimskih sportova.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ko rano rani, dve sreće grabi – Poranite i ugrabite jeftinije avio-karte

0
KLM

Evropa se polako priprema za zimu i božićne i novogodišnje praznike koji su kao stvoreni za odmor i putovanja. Ali, upravo tada su i najveće gužve. Zato isplanirajte svoje putovanje na vreme, budite ranoranilac, izbegnite gužve, rezervišite svoje karte dok su na promociji i uštedite na svom budžetu

Ako ste oduvek želeli da posetite neku od metropola Severne Amerike, poput veličanstvenog Njujorka, „magičnog grada“ Majamija, Las Vegasa – svetskog centra zabave, prošetate kosmopolitskim Torontom ili da „skoknete“ do Kariba i na Arubi se družite sa flamingosima, sada je pravi trenutak da avio-karte kupite po sniženim cenama.

KLM u svojoj „Sunrise Deal” promotivnoj kampanji putnicima iz Beograda nudi snižene cene avio-karata u ekonomskoj klasi do preko 60 destinacija širom sveta. Promotivna kampanja traje od 7. do 20. novembra 2024, a karte se mogu iskoristiti do 31. marta 2025. godine.

Sada kada znate da avio-karta može biti jeftinija, ostaje vam samo da isplanirate destinaciju.

A zašto da izaberete baš KLM, najstariju avio-kompaniju na svetu koja i dalje leti pod svojim originalnim imenom?  Zato što je KLM posvećen stvaranju održivije budućnosti, nudi vam direktne letove do preko 160 destinacija širom sveta, četvrtu godinu zaredom je osvojio APEX World Class Award, pruža vam 24/7 podršku preko društvenih mreža, brine o vama kada je vaš let otkazan, nudi vam sigurnost i udobnost na letu, ima jedan od najboljih programa za česte putnike i na kraju, zato što čuje i ceni vaše povratne informacije.

Ponuda važi za povratne karte, a u cenu su uključene sve takse.

Više informacija i detalja o aktuelnoj promociji možete pronaći OVDE

Da biste rezervisali karte ili se dodatno informisali, posetite kompanijski sajt serbia.klm.com, ili ovlašćene turističke agencije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zbogom Black Friday, stiže Travel Tuesday

0
turisti putovanje
Photo: iStock

Travel Tuesday je poseban dan u svetu putovanja kad putnici mogu da iskoriste neverovatne popuste i specijalne ponude za letove, smeštaj, turističke pakete i druge usluge. Ovaj trend postaje sve popularniji među ljubiteljima putovanja i onima koji žele da unapred planiraju svoje avanture za sledeću godinu, štedeći pri tome znatnu sumu novca

Kako je nastao Travel Tuesday?

Inspirisan uspehom Black Friday-a, Travel Tuesday je počeo kao inicijativa turističkih kompanija da privuku putnike ponudama koje je praktično nemoguće odbiti. Osmišljen je kako bi motivisao ljude da uđu u prazničnu sezonu sa planiranim putovanjima i ranom rezervacijom, uz znatne uštede. Ovaj dan donosi ekskluzivne ponude koje su obično ograničene vremenski i često su dostupne samo tog dana.

Zašto je značajan?

Travel Tuesday je poseban iz nekoliko razloga. S obzirom na to da turističke agencije, avio-kompanije i hoteli žele da popune svoje kapacitete za sledeću sezonu, ponude tokom Travel Tuesday-a su često dosta povoljnije od prosečnih. Ovo je idealno vreme za sve koji žele da planiraju odmor nekoliko meseci unapred, obezbeđujući sebi bolje cene i veći izbor. Osim toga, ponuda je raznovrsna, od luksuznih resorta do budžetskih opcija, Travel Tuesday nudi ponude za svaki tip putnika.

Kako maksimalno iskoristiti ponude?

Ako želite da iskoristite najbolju ponudu ovog dana, evo nekoliko saveta. Planirajte unapred, pripremite spisak destinacija i budžet pre nego što Travel Tuesday počne. Pratite omiljene turističke agencije i avio-kompanije. Prijavite se na njihove biltene ili pratite društvene mreže za ekskluzivne kodove i rane ponude. Koristite alate za upoređivanje cena, internet stranice kao što su Skyscanner i Booking.com često imaju dodatne popuste tokom ponude.

Najpopularnije destinacije

U zavisnosti od sezone i lokacije, moguće je pronaći ponude za razne destinacije. Od evropskih gradova, Pariz, Barselona ili Amsterdam često nude niže cene letova i smeštaja za prolećne i jesenje termine. Od dalekih destinacija, Karibi i Maldivi su popularne destinacije sa posebnim ponudama za zimske mesece. Ako vam treba adrenalinski ili avanturistički turizam, Island, Novi Zeland i Peru su idealni izbori sa popustima za aktivnosti poput planinarenja i kampovanja.

Travel Tuesday postaje sve popularniji širom sveta, i idealan je dan da ostvarite svoje snove o putovanjima, a pri tome uštedite. Ovaj trend još uvek nije zaživeo kod nas, ali kao što je to slučaj i sa ostalim stvarima, samo je pitanje vremena kad će. Ova marketinška akcija u 2024. godini kreće trećeg decembra.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Split protiv masovnog turizma

0
Split
Photo: iStock

Split je drugi najveći grad u Hrvatskoj i jedno od najvažnijih kulturnih i turističkih središta u zemlji, smešten je na istočnoj obali Jadranskog mora u srednjoj Dalmaciji. Grad je poznat po bogatoj istoriji, koja seže još od antičkih vremena, a najpoznatiji je po Dioklecijanovoj palati koja je danas deo Uneskove svetske baštine. Međutim, u poslednjim decenijama je grad zbog velikog broja turista dobio imidž koji ne zaslužuje, a gradske vlasti žele da ga promene. Umesto masovnog turizma, destinacije za zabavu i bučnih turista, oni žele pristojnije ljude, porodice i posetioce kojim zabava nije na prvom mestu

Split je već dosta dugo u svetu poznat kao “party” destinacija. U poslednjim decenijma je sve više turista koji su u ovom gradu isključivo zbog alkohola i zabave, a ne zbog odmora ili upoznavanja sa istorijom i kulturom zemlje. Vlasti grada su zbog takvog ponašanja uvele dodatne sigurnosne mere i prisutnost policije kako bi „pazili na antisocijalna ponašanja”.

Pored toga, oni na još jedan način direktno ugrožavaju lokalno stanovništvo. Turisti koji posećuju Split na samo nekoliko sati, na dan ili nedelju dana naglo su povećali cene svega u gradu, počevši od apartmana ili stanova za izdavanje, do cena u lokalnim marketima.

Mlađim ljudima je sve teže da pronađu stan, započnu život i osnuju porodicu. Kratkoročno iznajmljivanje stanova može obezbediti dodatnu finansijsku sigurnost, ali takođe izaziva i nestašicu stanova za život lokalnog stanovništva. I ono stanova što ima u ponudi je preskupo za standard ljudi.

Porast broja turista je takođe negativno uticao i na sektor ugostiteljstva. Nekad je bilo više restorana, barova i kafića koji su služili domaću hranu, ali sada uglavnom imaju samo “turističku” hranu.

Šta Split radi kako bi turizam bio održiviji?

Turistička zajednica Splita je 2022. godine naručila izradu opsežne Studije turističkih kapaciteta grada. Osnovni cilj studije je ispitati da li su lokalna infrastruktura i smeštajni kapaciteti primereni za ogroman broj turista koje grad primi svake godine.

Utvrdivši da je prekomerni turizam najizraženiji u prenatrpanom gradskom jezgu, gradske vlasti su počele da regulišu broj i vrstu smeštajnih kapaciteta na temelju proračuna studije.

Takođe je angažovano više komunalnih službi kako bi regulisali javni red i mir. Iznajmljivači smeštaja su pozvani da se pridruže tim naporima postavljanjem jasnijih kućnih pravila i očekivanja u ponašanju gostiju, posebno kada su u pitanju mlađe turističke grupe.

Cres sa Kvarnera među 100 najboljih priča održivih destinacija sveta, saznajte više.

Ostale inicijative uključuju kampanju „Respect & Enjoy“, koja pomaže hotelima, agencijama i turoperatorima u promovisanju odgovornog turizma. To podrazumeva i privlačenje turista van standardne letnje sezone.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Dukley Hotel & Resort nudi ekskluzivne korporativne pakete koji inspirišu i povezuju

0
Dukley Hotel & Resort

Ljudi mogu zaboraviti šta ste rekli, ali nikada neće zaboraviti kako ste učinili da se osećaju! Istražite Dukley ponudu za poslovne i druge događaje za pamćenje

Dukley Hotel & Resort

Dukley Hotel & Resort, luksuzni kompleks na budvanskoj rivijeri, kreirao je ekskluzivne pakete za korporativne i druge događaje, osmišljene da zadovolje rastuću potražnju za iskustvenim turizmom i autentičnim iskustvima. Ovaj transformativni pristup putovanjima ohrabruje posetioce da dožive destinacije i događaje kroz značajnu interakciju sa istorijom, kulturom, lokalnom gastronomijom i prirodnim okruženjem. A Dukley brend ima sve adute za kreiranje autentičnih iskustava i nezaboravnih uspomena.

Dukley Hotel & Resort

U okviru rizorta nalaze se tri luksuzna hotela, tri privatne plaže, infinity bazen, sedam restorana sa raznovrsnim kuhinjama (između ostalih i legendarni svetski brend restorana japanske kuhinje “Sumosan”), luksuzni spa i fitness centar, te višenamenska sala za konferencije koja prima do 150 ljudi u pozorišnom stilu. Lokacija rizorta je jedinstvena: s jedne strane u okolini se nalaze mesta sa bogatom istorijom i kulturom, a s druge sve čari prirodnih lepota na budvanskoj rivijeri, ali u oazi mira i dovoljno daleko od gužve.

Dukley Hotel & Resort

U ponudi su paket za konferencije za koji se cena sa svim luksuznim sadržajima, pristupom poslovnom centru i aktivnostima kreće od 99 eura po osobi. Paket za incentive boravke za zaposlene sa uključenom podrškom za organizaciju tim bilding aktivnosti i personalnim organizatorom, uključuje i aktivnosti za opuštanje i gurmanske užitke organizatora, a paket za korporativne boravke osim sale za sastanke i prezentacije uključuje i grupne časove joge i meditacije. U sve je uključen i besplatan prevoz od i do aerodroma.

Dukley Hotel & Resort

Pored ovih paketa, Dukley Hotel & Resort nudi i mogućnost za kreiranje personalizovanih ponuda spram specifičnih zahteva klijenata, za sve vrste događaja i promocija. Meniji za sve vrste proslava pažljivo su osmišljeni, uz mogućnost adaptacije prema željama i potrebama klijenata. Ilustracije radi, osnovna ponuda keteringa koja uključuje selekciju kanapea i lokalnih vina, kao i bezalkoholnih pića iznosi 59 € po osobi.

Dukley Hotel & Resort

Bogat spektar prostora za održavanje događaja, od elegantnih sala do prostora na otvorenom, kao što su bazen Infinity i plažni barovi, zatim gala Dukley Seafront restoran i Dukley penthaus apartman, imaju potencijal da odgovore na sve vrste okupljanja, bilo da je reč o intimnim večerama ili većim privatnim ili korporativnim prijemima i proslavama.

Dukley Hotel & Resort

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Torgaten – Norveška planina sa rupom

0
Torgaten - Norveška planina sa rupom
Photo: Pixabay/drhorstdonat1

Norveška, poznata po svojim prelepim pejzažima, dom je jednog od najneobičnijih prirodnih fenomena, planine Torgaten. Smeštena blizu Bronajsunda (Brønnøysund) na ostrvu Torget u oblasti Nordland, Torgaten je poseban po ogromnoj prirodnoj rupi koja se prostire kroz sredinu planine, stvarajući jedinstvenu atrakciju koja privlači turiste iz celog sveta

Torgaten (Torghatten) se uzdiže na 258 metara nadmorske visine, ali ono što ga izdvaja od ostalih planina je ogromna rupa u sredini. Rupa, dugačka 160 metara, visoka 20 metara i široka 35 metara, proteže se kroz samu planinu, stvarajući spektakularan „prozor“ ka norveškom nebu i fjordovima. Stručnjaci veruju da je ova prirodna formacija nastala tokom poslednjeg ledenog doba, kada su voda i led erodirali krečnjačke stene. Tokom hiljada godina, snažni geološki procesi oblikovali su ovu jedinstvenu šupljinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Norway (@visitnorway)

Legenda o Torgatenu – Trolovi i mitski norveški pejzaži

Prema norveškoj legendi, Torgaten je nastao iz tragične ljubavne priče između trolova. Priča kaže da je trol po imenu Hestmanen (Hestmannen) bio zaljubljen u lepu devojku koja je putovala kroz fjordove. Kada je trol shvatio da ga ona odbija, iz ljutnje je gađao strelom. Kralj trolova je bacio šešir da je zaštiti, a od šešira je nastala planina sa rupom u sredini. Ova legenda daje posebnu čar planini i doprinosi mističnosti i privlačnosti za posetioce.

Planinarenje i avantura

Posetioci danas mogu da se penju do rupe kroz uređene staze koje vode do vrha planine. Staza je relativno laka, ali nudi neverovatan pogled na norveške fjordove i okolna ostrva, što je čini popularnom među planinarima, avanturistima i ljubiteljima prirode. Rupa omogućava jedinstven pogled i fotografisanje, jer svetlost prolazi kroz planinu, stvarajući dramatične prizore u zavisnosti od doba dana i ugla svetla.

Zašto treba posetiti Torgaten?

Torgaten nije samo geološka atrakcija, to je i svedočanstvo o jedinstvenom kulturnom i prirodnom nasleđu Norveške. Za ljubitelje prirode, planinarenje i fotografiju, Torgaten predstavlja nezaboravno iskustvo. Norveška turistička industrija ističe ovu planinu kao jednu od ključnih destinacija za posetioce koji žele da iskuse prirodne čarolije Skandinavije.

Torgaten je izuzetan primer kako priroda može oblikovati pejzaže na fascinantan način. Uz geološke misterije i norveške legende, on privlači putnike željne avanture, istraživanja i kontakta sa netaknutom prirodom. Poseta ovom kraju omogućava doživljaj istinskog skandinavskog pejzaža, mističnih priča i zadivljujućih pogleda koji ostaju urezani u pamćenju svakog posetioca.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kako se Finci prilagođavaju klimatskim promenama i čuvaju ski staze?

0
Finska čišćenje snega ski staza
Photo: Pexels/Theo Savoy

Sve je više zimskih planinskih centara širom Evrope koji se praktično “tope” usled klimatskih promena. Takav slučaj nije zaobišao ni Finsku, zemlju koja je tradicionalno poznata kao zemlja sa dosta hladnom klimom. Kako oni vide budućnost, i kako menjaju svoju turističku ponudu da bi očuvali planine i našli rešenje ovog problema?

Finska decenijama koristi jedan prirodan trik, lako dostupan i održiv materijal za čuvanje skijališta koja se nalaze na malim i srednjim nadmorskim visinama. Oni koriste prostirke napravljene od piljevine za očuvanje staza tokom skijaške sezone, naročito u periodima kad temperature nisu dovoljno niske da bi sneg opstao. Ova metoda, nazvana jään säilöminen, koristi piljevinu kao izolator kako bi zaštitila sneg od topljenja.

Tokom toplijeg perioda u godini, Finci piljevinom pokrivaju gomile snega prikupljene u zimskom periodu, čime osiguravaju da deo snega ostane očuvan do sledeće zime. Kada dođe sezona skijanja, preostali sneg se prenosi na staze, čime se omogućava raniji početak sezone. Očuvanje snega na ovaj način pomaže u održavanju kontinuiteta skijaške sezone, omogućava raniji početak zimskih sportova i privlači turiste, što ima pozitivan uticaj na lokalnu ekonomiju.

Nove vrste prostirki uključuju i upotrebu ekstrudiranog polistirena, materijala koji se koristi za izolaciju kuća u skandinavskim zemljama. Rok trajanja ovog materijala, termo-omota, je više od 20 godina.

Zašto recikliran a ne veštački sneg?

U skijaškim centrima i na zimskim sportskim događajima, veštački sneg i reciklirani sneg postaju sve važniji kao sredstva za produženje sezone. Iako oba tipa snega služe istoj svrsi, postoje ključne razlike između njih.

Veštački sneg

Veštački sneg se proizvodi pomoću mašina za osnežavanje, koje prskaju vodu pod visokim pritiskom kroz specijalne mlaznice, stvarajući kapljice koje se smrzavaju u dodiru sa hladnim vazduhom. Ovaj proces imitira prirodni proces snežnih padavina, ali stvara čestice snega drugačije strukture, koje su obično gušće i teže od prirodnog snega.

Prednosti veštačkog snega

– Omogućava brzo stvaranje snežnog pokrivača kada prirodni sneg nije dovoljan.

– Dobra otpornost na topljenje, pa traje duže na stazi.

Mane veštačkog snega

– Zahteva velike količine vode i energije, što može negativno uticati na životnu sredinu.

– Kvalitet snega može zavisiti od temperature i uslova za proizvodnju, a struktura može biti manje prijatna za skijaše.

Reciklirani sneg

Reciklirani sneg podrazumeva sakupljanje prirodnog snega koji je pao tokom zime i njegovo očuvanje tokom toplijih meseci (primenom metoda poput pokrivanja piljevinom ili termo-omotima). Ovaj sneg se skladišti u gomilama na specifičnim lokacijama, a zatim se tokom sledeće sezone prenosi nazad na staze.

Prednosti recikliranog snega

– Manji uticaj na životnu sredinu, jer se koristi prirodni sneg.

– Kvalitet snega bliži prirodnom, zbog prirodnog procesa stvaranja.

Mane recikliranog snega:

– Potreba za prostorom za skladištenje snega i dodatnom opremom za izolaciju.

– Gubitak snega tokom skladištenja, čak i uz najbolju izolaciju.

Oba tipa snega imaju ključne uloge u održavanju staza u uslovima klimatskih promena, ali izbor između veštačkog i recikliranog snega zavisi od budžeta, ekoloških faktora i specifičnih potreba skijališta.

HOTEL KRALJEVI ČARDACI SPA*** Kopaonik, saznajte više.

Upravo zbog svega navedenog, finska kompanija Snow Secure je krenula da, osim skijalištima u svojoj zemlji, nudi i ostalim zemljama širom sveta usluge „čuvanja snega“. Ova ideja je došla u pravi čas, jer se već uveliko razmišlja o zatvaranju velikog broja skijališta širom Evrope i sveta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Jurka dnevna zurka zabava party

Noćni klubovi su passé, Jurka je in

0
Beograd, grad poznat po burnom noćnom životu i neonskim plesnim podijumima, sada piše novo poglavlje u svojoj klupskoj istoriji. Dok noćni klubovi polako gube...