27.5 C
Belgrade
četvrtak, jun 20, 2024

Korzika, raj na Mediteranu

Ovo ostrvo je u svetu možda i najpoznatije kao rodno mesto Napoleona Bonaparte. Međutim, Korzika je mnogo više od toga. Ona spaja dve izuzetno interesantne stvari u Evropi. Upravo tu možete da doživite na jednom mestu spoj Francuske i Italije, a šta lepše od ta dva postoji

Korzika je očaravajuće ostrvo, pravi raj na Mediteranu. Ovo ostrvo je francuska teritorija od 1768. godine, nalazi se zapadno od Italije i severno od ostrva Sardinija na najlepšem mestu u celom Sredozemlju. Korzika zauzima površinu od 8.680 kvadratnih kilometara i tu živi nešto više od 300.000 stanovnika.

Morska planina

Korzika je nastala radom vulkana i to je pravo planinsko ostrvo koje se ponekad u narodu naziva i „morska planina“. Više od 120 planinskih vrhova prelazi granicu od 2.000 metara nadmorske visine dok je najviši vrh Monte Cintu visok 2.710 metara. Upravo zbog toga ga i vole turisti. Njegovi divlji spektakularni pejzaži i more odlični su za ljubitelje i planina, nautičkih sportova i turiste željne sunca koji traže zabavu.

Turisti tu mogu pronaći brojne prirodne rezervate sa divljim biljnim i životinjskim svetom, srednjovekovna sela i slikoviti grad na litici Bonifačo, koji se nalazi među najpoželjnijim destinacijama. Poseban karakter ostrva i njegova divna gastronomija samo doprinose njegovoj popularnosti.

Ajačo je glavni i najveći grad Korzike, u kom se i rodio čuveni vojskovođa i osvajač Napoleon Bonaparta. To je i komercijalni centar ostrva, smešten u velikom zalivu gde se tradicionalno mogu naći jahte svih veličina.

Na ostrvu možete upoznati prave domaćine, jedan gordi ali srdačan narod. Gastronomija je jako negovana, ovde se pored već mediteranske kuhinje i morskih specijaliteta mogu probati i jela od divljači. Posebno su intresantna vina od grožđa uzgojenog na obližnjim brežuljcima kao i masline sa strmih maslinika sa svih krajeva ostrva.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Teško je izdvojiti neke od destinacija koje treba posetiti. Regionalni nacionalni park Korzike, gradovi Bastia, Bonifačo ili Calvi, obavezno i Cap Corse, često nazivan kao ostrvo unutar ostrva… Svaki od sadržaja će vam prijati, posebno jer je Korzika još uvek pomalo divlja i neukroćena, taman toliko da može da vam bude odličan partner na odmoru.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -