23.9 C
Belgrade
nedelja, maj 19, 2024

Ima Keithel, jedinstveno carstvo žena

Smeštena u glavnom gradu države Manipur, u Imfalu, nalazi se Ima Keithel, pijaca stara više od 500 godina. Ono što je izdvaja od ostalih jeste jedna zaista posebna stvar. Pijacom upravljaju isključivo žene, i to preko 5.000 žena, što je čini najvećom i jedinstvenom “ženskom” tržnicom u celoj Aziji, a verovatno i na svetu

Ima Keithel, ili na engleskom Mother’s Market, počela je sa radom u 16. veku. To je bilo mesto gde su posao oduvek vodile žene. Pijaca je srce svih komercijalnih i društveno-ekonomskih aktivnosti u gradu koje ne samo da zadovoljavaju potrebe posetilaca i trgovaca, već i jačaju lokalnu ekonomiju.

Istorija ovog kraja nije bila jednostavna i naklonjena stanovništvu. 1553. godine je ovde stupio na snagu radni zakon zvan Lallup-Kaba. Svi sposobni muškarci su morali da odu na prisilan rad u daleke zemlje ili se bore u ratovima, dok su žene ostajale u selima.

Da bi pružile opstanak domaćinstvima, žene na selima su preuzele odgovornost. Obrađivale su polja, pravile zanatske predmete, tkale tekstil, i na taj način stvorile neku osnovu za formiranje pijace na kojoj bi mogle da razmene dobra i zarade za život. Improvizovano tržište je uspelo, i funkcioniše do danas.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Pijacom upravlja sindikat žena, a jedino pravilo koje ovde važi je to da samo udate žene mogu ovde trgovati i upravljati štandovima. Ta tradicija se prenosi s generacije na generaciju, i opstala je do današnjih dana.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -