23.9 C
Belgrade
utorak, jul 8, 2025
Naslovna Blog Stranica 171

Kako se grad bez snega vratio na mapu zimskih destinacija?

0
Kako se grad bez snega vratio na mapu zimskih destinacija francuska alpi
Photo: Unsplash/ Alex Baumel

U planinama Vercors u Francuskoj, dve bliznakinje, vrhovi pod imenom Dve sestre (Les Deux Sœurs), sunčaju se na zimskom suncu. Ovaj prizor i nije toliko neobičan, da one nisu obično prekrivene snegom u ovo doba godine. Nakon više godina, sneg nije prekrio planinu, žičare miruju, i nema skijaša. Međutim, iako snega nema, na planini ima turista, oni su samo skije zamenili rančevima i biciklima

Zimsko odmaralište Col de l’Arzelier u Francuskoj je poznato kao vrhunska destinacija za zimski odmor. Međutim, ova godina nije bila blagonaklona prema njemu, kao i prema većini sličnih destinacija u Evropi, pa snega uopšte nije ni bilo. Kako se onda grad bez snega uspešno vratio na mapu zimskih destinacija?

Na 1.154 metra nadmorske visine, Col de l’Arzelier oduvek je bio porodična destinacija za odmor. Odmaralište je izgrađeno 1960-ih, i ubrzo je postalo popularno među meštanima i decom. Danas, to je jedno od 186 skijališta zatvorenih u Francuskoj od 1970-ih godina, jer snega nema već nekoliko godina.

Postoje brojni razlozi zašto je Col de l’Arzelier zatvoren. Klimatske promene odigrale su veliku ulogu, što se vidi nakon nekoliko sezona bez snega. Problemi oko privatnog zemljišta i nedostatak sezonskog smeštaja takođe su uticali na takvu odluku. Pored toga, sam grad Château-Bernard sa 300 stanovnika nije mogao držati korak sa održavanjem skupe i zastarele opreme, navodi Euronews.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Algd Pierrick (@rouleur_38)

Imajući u vidu sve navedeno, gradske vlasti su odlučile da potpunio promene dotadašnju politiku i promene poslovanje iz korena. S obzirom na ekonomsku nužnost i promenjivu klimu, odlučili su da krenu u drugom pravcu. Sada je fokus na prirodi i netaknutoj okolini, umesto na snegu.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Priroda i društvo

Hotel u mestu Château-Bernard je zatvoren i žičare miruju, ali u podnožju francuskih padina otvoren je centar za prodaju i iznajmljivanje električnih bicikala. Oni su idealni za istraživanje okoline. Pored toga, na nekadašnjim stazama su podignute jurte, koje obezbeđuju turistima predah i sklonište, i neverovatan pogled na okolinu. Takođe, u nekadašnjem prostoru koji je služio za iznajmljivanje skijaške opreme je otvorena fabrika testenine.

Na okolnim padinama su izgrađene pešake staze, a postoje brojni poligoni i litice za penjanje. Na samom vrhu planinskog lanca, koji je dostupan za pešačenje, može se u daljini videti čak i vrh čuvenog Monblana, kada je lep vreme.

Sve ove promene su bile teške, navode meštani, posebno oni koji su poznavali dobra stara skijaška vremena. Međutim, ipak je u pitanju bio opstanak naselja, pa su oni zaista ozbiljno shvatili neophodnost promene. Danas je to jedna odlična destinacija za sva godišnja doba, priroda je divlja i netaknuta, a narod srdačan. Ovo je još jedan primer kako se može i mora poslovati i prilagođavati vremenu koje nam dolazi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Destinacije za osveženje daleko od mora

0
Jezero Jasna, ogledalo Julijskih Alpa slovenija
Photo: Pixabay/Ver_Ena

Postoje neka mesta u okolini koja mogu da nas napune energijom a da se ne nalaze na obali mora, pa nije loše da svoje slobodno vreme provedemo na lepim i mirnim destinacijama koja se nalaze budoko u evropskom kontinentu

Jezero Jasna, Slovenija

Već praktično na krajnjem severu Slovenije, zemlji koja je nama tradicionalno bliska i prilično blizu, nalazi se svež alpski vazduh i priroda o kojoj sanjamo. Kranjska gora je sve ono što bismo očekivali od jedne Švajcarske, malo i praktično savršeno uređeno turističko mesto koje odgovara svima, bilo da ste došli na skijanje ili kupanje, bilo da volite planine i prirodu. Jedan od manje poznatih sadržaja u ovom kraju je i jezero Jasna, bistro planinsko jezero kao idealna alternativa moru u tolim letnjim danima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Aquaworld, Budimpešta

Aquaworld je jedan od najvećih zatvorenih vodenih parkova u Evropi, sadrži 11 ogromnih tobogana i 19 bazena. Ovaj vodeni park je osmišljen za porodice, roditelji mogu da uživaju u saunama i termama, dok će deca uživati u raznovrsnom dečjem programu koji se održava svakog vikenda i tokom školskih raspusta.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Piva, Crna Gora

Reka Piva je jedna od najlepših reka u regionu i nalazi se na severozapadu Crne Gore. Svoje mesto pod crnogorskim suncem Piva je našla u podnožju visoke planinske zone koja se naziva Pivska planina, koja je inače deo planinskog sistema gordog i moćnog Durmitora. Ovaj kraj Crne Gore je poznat kao područje sa izizetnom prirodnom lepotom i nudi beskrajne mogućnosti uživanja u aktivnom odmoru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Atersko jezero, Austrija

Atersko jezero je verovatno najdivnije i najplavlje jezero u Austriji, i nalazi se u blizini Salzburga. Okruženo je planinama na kojima postoje brojne staze za šetnju, pa su mogućnosti za odmor zaista velike. Ovde postoje i brojna javna kupališta gde možete pronaći restorane i sportsko-rekreativne sadržaje, pa je ovaj kraj zemlje zaista pravi raj u toplim letnjim danima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 365 Austria (@365austria)

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva

Mudra Art Cuisine, visoka kuhinja i umetnički program

0

U Beogradu će se 10. februara zvanično otvoriti restoran Mudra Art Cuisine, jedinstveni koncept restorana, koji uz fenomenalno dizajniranu hranu, gostima nudi umetnički program najvišeg nivoa

Gastronomski doživljaj, pozorište, kamerni orkestar sa dirigentom, poetski performans, alternativni jazz i vaše prisustvo čine sadržaj ove kreacije, kojoj će se gosti sa puno ljubavi i pripadnosti iznova i iznova vraćati. Mudra Art Cuisine je ambijent u kojem ćete oživeti dete u sebi i dopustiti mu da se bezbrižno zaigra u vrtlogu draži i ushićenja. Nastala je iz vere da samo prave vrednosti stvaraju prilike za budućnost o kakvoj sanjamo, a da je nam je svima dozvoljeno da sanjamo i najluđe snove.

Želja Mudre je da u igri živog kontakta pomeri granice konvencija svakodnevnice i na temelju razbuđenih čula raspiri solidarnost i empatiju, ta arhetipska osjećanja koja često i nepravedno zanemarujemo. U njenom prostoru, od vas očekujemo da se ponovo zaljubite, u sebe i u svet oko vas. Mudra Art Cuisine – gde je čovek čoveku čovek. Šef kuhinje je Aleksandar Kerekeš, a poslastičar Kristina Radosavljević.

Program u Mudi potpisuju reditelji Milan Nešković i Jana Maričić, a među izvođačima programa su poznati glumci Nebojša Milovanović, Marko Marković, Branislav Jerković, dirigent Stefan Zekić, muzičari Jasna Jovićević, Milan Šumenković i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Michelin priznanja za 17 beogradskih restorana

0

Vlasnici i šefovi kuhinja 17 renomiranih objekata dobili su čuvenu Michelin pločicu, koja potvrđuje kvalitet, raznolikost i kreativnost hrane i usluge koju nude

Turistička organizacija Srbije (TOS) i METRO CASH&CARRY Srbija, uz podršku Ministarstva turizma i omladine, uručili su pločice restoranima koji su se našli u okviru Michelin Vodiča za Beograd za 2023. godinu. Vlasnici i šefovi kuhinja 17 restorana dobili su čuvenu Michelin pločicu, koja njihovim gostima pruža prepoznatljiv pokazatelj kvaliteta, raznolikosti i kreativnosti hrane i usluga koje nude.

Priznanja nagrađenim ugostiteljima uručili su Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine, Marija Labović, v.d direktorka Turističke organizacije Srbije i André Rinnensland, generalni direktor kompanije METRO CASH&CARRY Srbija, kao zvanični partneri Michelin Vodiča za Beograd.

U Michelin Vodiču za Beograd za 2023. godinu u kategoriji preporučenih nalaze se: SkyLounge, Metroplitan Grill, Twenty Two kao novonagrađeni restorani, kao i Bela Reka, Comunale, Caffè e Cucina, Ebisu, Enso, Gušti mora, Homa, Iva New Balkan Cuisine, JaM, Lagouste, Legat 1903, Magellan, Mezestoran Dvorište, Salon 1905 i The Square, koji su se našli i u prošlogodišnjoj selekciji. U okviru druge selekcije od navedenih restorana, oznaku Bib Gourmand, koja označava odličan kvalitet po odličnoj ceni, ponovo je dobio restoran Iva New Balkan Cousine. Restoran Bela Reka se i dalje ohrabruje zbog posvećenosti održivosti, sa posebnim akcentom na upotrebu lokalnih proizvoda i očuvanje tradicije.

Svečana dodela je organizovana u prostorijama Turističke organizacije Srbije, koja je tokom prethodnih godina uložila izuzetne napore u internacionalnu promociju srpske gastronomije i turističkih potencijala i dolazak Michelin Vodiča u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zbogom mamurluku, stiže sintetički alkohol

0
Muzej mamurluka, jutro posle pijanstvo
Photo: Pixabay/jarmoluk

Glavobolja, mučnina, problem sa stomakom…sve su to dobro poznati simptomi mamurluka. Od kad postoji alkohol, od tada postoji i mamurluk. Upravo zbog toga je stručni tim Imperijalnog koledža u Londonu pokušao da napravi nešto slično alkoholu, samo bez pratećih neugodnih pojava. Da li je mamurluku konačno došao kraj?

Alcarelle je ime novog jedinjenja koje je nastalo u laboratoriji u Londonu. U pitanju je prva registrovana sintetička zamena za alkohol. Ovaj proizvod treba da obezbedi uživanje u piću bez bojazni za zdravlje, sintetički alkohol treba da kaže istorijsko zbogom mamurluku, navodi Drinks Business.

Za sada je ovaj proizvod u fazi testiranja, kako bi omogućio uživanje u prijatnim efektima alkoholnih pića, bez negativnih posledica kao što je mamurluk. Nakon ispitivanja, ukoliko se pokaže da je u potpunosti bezbedan za ljudsku upotrebu, možemo očekivati da se nađe u prodaji za oko 5 godina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Scarlett Wrench (@scarlettwrench)

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Alcarelle ne izaziva fiziološke promene kao etanol, koji se nalazi u običnom alkoholu. Pored toga, ne izaziva zavisnost, navode stručnjaci. Ova supstanca neće u potpunosti zameniti stari dobri alkohol. Ona samo treba da pomogne ljudima koji su morali do sada da da biraju između apstinencije i konzumiranja alkohola.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Alpbah, najlepši Alpi

0
Alpbah, najlepši Alpi
Photo: Pixabay/OliverHeim

Ovo mestašce je najlepši primer alpskog sela, i njegove stare drvene kućice oduvek su privlačile turiste, kako u toplijim periodima godine, tako i u zimskim. Ovde priroda vodi glavnu reč, i sve podređeno njoj i njenim potrebama. Ponekad njena narav ume da bude nezgodna. To se manifestuje u bogatim snežnim zimama zbog čega opet svi turisti rado dolaze u Alpbah

Alpbah je jedno od najlepših tirolskih sela, i ovaj kraj Austrije je zaista pravi turistički biser. Leti je ovo mesto rođeno za planinarenje, a zimi za skijanje i ostale zimske avanuture na snegu. Alpbah je pravo mesto gde mogu da se upoznaju najlepši i najautentičniji Alpi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Selo je zbog svog položaja dugo bilo izolovano i ne toliko posećeno, sve do izgradnje puta 1926. godine. Upravo zbog toga, svi meštani su ostali svoji, zadržali su svoj tradicionalni način gradnje drvenih kuća. Sve su u tipičnom alpskom stilu. Sve imaju kose krovove i balkone koji su u toplijim mesecima bogati cvećem svih mogućih boja. Postoji čak i zakon po kom sve nove građevine moraju biti izgrađene u tradicionalnom stilu kako bi selo sačuvalo svoju autentičnost.

Alpbah je po površini malo selo, i u njemu ne živi puno ljudi, pa je svakodnevna atmosfera u njemu nekako topla i opuštena. Ljudi su srdačni i vole druženje, ali dovoljno pažljivi da svakom turisti pruže malo intimnosti na odmoru.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Selo se nalazi na samo 45 minuta udaljenosti od Insbruka, i omogućava turistima skijanje na svim nivoima, od staza za početnike do oštrijih staza na Vidersbergerhornu za iskusnije skijaše. Za Alpbah kažu da je najlepše mesto Austrije, međutim, kada u okolini mate imate mesta poput Insbruka, Salcburga i Cel am Zea, to je zaista hrabra izjava. Predlažemo da ga posetite i sami odlučite da li je to tačno.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Hoteli za odrasle, novi trend u turizmu

0
Hotelska soba koja iritira goste
Photo: Pexels

Ma koliko to neobično i za neke potpuno besmisleno bilo, hoteli koji nude svoje usluge samo odraslim osobama postaju sve popularniji u svetu. Njihove usluge su namenjene osobama koje žele odmor samo za sebe, i takvi hoteli pružaju svojim gostima priliku da se opuste u privatnosti

Hotel je oduvek predstavljao oazu za porodične odmore, posebno zbog toga što nudi kompletnu uslugu. To je naročito važno za roditelje sa malom decom, jer u hotelima imaju svu potrebnu negu i sadržaje. Njima je na raspolaganju sve neophodno, od hrane do prostora koji su predviđeni za decu. Međutim, nisu svi menadžeri hotela u svetu takvog mišljenja. Hoteli za odrasle su novi trend u turizmu, i postaju sve popularniji.

Mnogi hoteli takve vrste su smešteni na romantičnim lokacijama, od privatnih farmi i ostrva do velelepnih istorijskih palata. Večere uz sveće, spa tretmani u sobi, privatni bazeni i vrhunski fajn dajning samo su neki od sadržaja koje nude. Takvi odmori su namenjeni osobama koje traže samoću. S druge srane, postoje hoteli koji nude sasvim suprotno iskustvo. Tu su privatni klubovi i zabave koje pružaju živopisnu atmosferu za ljubitelje avanture i noćnog života.

U Španiji ima sve više hotela koji zabranjuju ulazak deci u cilju obezbeđivanja mira i tišine gostima. Takvu odluku zaista puno ljudi smatra nepravednom. Prvi takav hotel je Hotel Neptuno na kanarskom ostrvu Gran Kanaria koji nema apsolutno nikakav sadržaj u svom sastavu koji bi bio predviđen najmlađim gostima, od soba do restorana.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

U prilog tome govori i internet portal Adults Only Holidays koji nudi isključivo aranžmane u objektima širom sveta u kojim ne možete boraviti ako imate decu. Na stranu roditelja stala su brojna udruženja koja štite i ljudska prava i prava potrošača. Hotelijeri pravdaju ovakav potez jednostavnom činjenicom da se javlja sve veća potražnja za takvim hotelima.

Osim toga, hoteli nude i plaže i luksuzne apartmane sa određenim sadržajima koji su namenjeni isključivo odraslim osobama. Od sadržaja, treba izdvojiti posebnu literaturu za odrasle, kao i određene aktivnosti koji treba da „zabave“ parove ili da eventualno rasplamsaju žar ugašene ljubavi kod bračnih partnera.

Ostaje nam da vidimo u narednom peridu da li se radi o prolaznom trendu ili zaista o realnoj potrebi turista.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zašto su Italijani (ponovo) zakopali sir?

0
Najopansniji sir na svetu za koji je potrebno imati “stomak”
Photo: Unsplash/Alexander Maasch

Kad je kovid pogodio Italiju 2020. godine, industrija sireva, posebno pekorina, je imala veliku muku da opstane. Uslovi su bili teški, potražnja je bila svedena na minimum, pa je pekorino bio osuđen na propast. Međutim, zahvaljujući domišljatosti nekoliko proizvođača, ovaj sir je sada verovatno bolji nego ikad

Pandemija koronavirusa je u Italiji pored ostalog u velikoj meri ugrozila i proizvodnju sireva. Čuveni pekorino nije bilo moguće prodati, nisu ga hteli ni restorani ni pijace. Troškovi proizvodnje su rasli, pa je ona bila svedena na minimum. Lokalni proizvodači su bili primorani da učine ono što su činili njihovi preci pre više stotina godina, da ga zakopaju. Zašto su Italijani ponovo zakopali sir pekorino?

Pekorino je jak, tvrd, pikantan i slan sir. Pravi se od ovčijeg mleka, dolazi u različitim stilovima, kao što je fresco, koji je lagan i obično se koristi u salatama. Tu je i semi-stagionato, koji odležava oko 60 dana i često se jede s hlebom ili voćem. Pored njih, tu je i stagionato, oštriji, koji je odležao je 36 meseci. Ukupno ima preko 30ak različitih stilova pekorina.

Spas je u zemlji

Sama reč potiče od reči pecora, što znači „ovca“. Pecorino Romano, najpoznatiji, je preživeo pad Rimskog carstva, zemljotrese i fašizam. Ovaj sir se prodaje u velikoj količini jer se prvenstveno koristi u kućnoj kuhinji. Ova masovno proizvedena verzija, pristupačna i lako dostupna u supermarketima širom Italije, ne samo da je preživela kovid, nego je i napredovala.

Nakon zatvaranja pijaca, prodavnica i restorana, počelo je zatvaranje i industrije. Proizvođači hrane, posebno sireva, razmišljali su šta da rade sa magacinima punim sireva koji brzo propadaju. ideja koja je spasila ovu industriju je stara nekoliko vekova. Masovno je krenulo zakopavanje i skladištenje sireva po pećinama i jamama.

Pre nekoliko stotina godina ljudi su skrivali hranu u jamama, poznatim kao fossa. Tada su otkrili da su sirevi postajali bolji što duže stoje u njima. Interesantno je navesti da je spas i u drevnim i današnjim vremenima bio praktično u „rupi“ u zemlji. Praksa sazrevanja sireva u podzemnim jamama se vratila se na velika vrata.

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Siru u jami“potroši” sav kiseonik, sazri i razvije ukus. Sir postaje pikantan, a sam proces takođe produžava rok trajanja sira na 18 do 24 meseca umesto pet do šest kao što je dugo bila praksa. Ove jame su prekrivene trskom i lišćem. Sir se stavlja u pamučne vreće i zri nekoliko meseci, najčešće tri meseca, tokom kojih gubi oko 20% svoje težine. Cena pekorino sireva koji su odležali u jamama se kreće od 8 do 40 evra po kilogramu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kud’ plovi ovaj brod: Da li nas čeka bura ili mirno more u 2023?

0

Na pragu nove godine, prognoze govore da će oporavak i dalji rast turizma umnogome zavisiti od opšte krize, koja traje od februara 2022.

Ako bismo dobili zadatak da ukratko sumiramo ovu godinu, sa turističkog aspekta, sasvim sigurno ne bismo mogli da preskočimo nekoliko ključnih faktora: turizam se sve snažnije oporavlja; velika je zainteresovanost za letove, što je uz manjak osoblja, dovelo do kolapsa u avio-industriji u jednom momentu; putnici ponovo biraju daleke destinacije, ali ne masovno kao pre; građani bivše Jugoslavije obilaze region u sve većem broju.

Zanimljivo je da je 2022. bila rekordna godina za Novi Sad, kada je reč o turizmu, a Beograd je nastavio da „cveta“ i prima turiste sa svih strana sveta.

Svake godine se otvara 20 novih hotela u Srbiji, a Beograd je, uz planinski turizam, središte ove industrije u zemlji. Naša prestonica je opet na nivou iz 2019, pre svega zahvaljujući novim smeštajnim jedinicama – rekao je nedavno prof. dr Georgi Genov, predstavnik poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Srbije HORES.

Kada govorimo o gubicima iz proteklog perioda, 1,5 milijardi evra nam je „odnela“ kriza, te izazova i dalje ima, a jedan od njih je i odliv radne snage. I to nije problem koji pogađa samo našu zemlju, već ceo svet.

Kako je turizam širok pojam, privredna grana koja konstantno napreduje i čiji sektori su međusobno zavisni, njegova budućnost će nesumnjivo zavisiti od daljih tokova krize, poput inflacije, štednje i spremnosti ljudi da putuju, zatim od avio i kopnenog saobraćaja, otvaranja novih atraktivnih lokacija/objekata.

Economist Intelligence Unit (EIU) je nedavno objavio svoj izveštaj Tourism in 2023, gde se, između ostalog, kaže da će ova oblast porasti 30 odsto naredne godine.

Analiza je uzela u obzir izglede za rast, najveće rizike i ključne trendove sa kojima će se sektor suočiti sledeće godine. Iako cifra od 30 odsto zvuči obećavajuće, treba podsetiti da je globalni rast turizma u 2022. bio 60 procenata.

Stoga, zaključak EIU je da će turizam, ipak, ostati ispod nivoa pre pandemije. Doduše, s obzirom na burna dešavanja, pre svega, rat u Ukrajini – to i ne čudi mnogo. Inflacija hara svetom, posebno Evropom, te rashodi koji idu na namirnice i račune, po svoj prilici menjaju i navike/potrebe ljudi u narednom periodu.

Dakle, turizam će svakako nastaviti svoj prosperitet, ali malo manjim tempom.

„Turistička industrija je doživela snažan oporavak tokom 2022. i očekujemo da će se to nastaviti i 2023, posebno ako Kina počne da ukida svoju nultu-kovid politiku, kao što se očekuje. Ali, industrija sigurno neće biti imuna na usporavanje privrede. Troškovi za gorivo, struju, hranu i osoblje su već naglo porasli, a kompanije će morati da te troškove prebace na potrošače koji su već pogođeni višim troškovima života. Kao rezultat toga, EIU je odbacio svoje prognoze za potpuni oporavak međunarodnih dolazaka. Sada ne očekujemo da se turizam vrati na nivo iz 2019. do 2024. godine, iako je Bliski istok region koji će, u tom pogledu, biti ispred drugih“, navodi se u izveštaju.

U to smo, zapravo, imali prilike da se uverimo i ovog decembra, kada se u Kataru dešavalo Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje je toj državi, kao i susednom Dubaiju, donelo brojne posetioce i, samim tim, mnogo novca. Region je već prethodno intenzivno ulagao u svoje atrakcije, a taj trend će se sada samo nastaviti. Tokom događaja FIFA World Cup, Katar je ugostio više od 1,4 miliona posetilaca.

Ključni trendovi za 2023:

  • Globalni turistički dolasci će porasti za 30% u 2023, nakon rasta od 60% u 2022. godini, ali se i dalje neće vratiti na nivoe pre pandemije;
  • Ekonomski pad, sankcije Rusiji i, pre svega, kineska nulta-kovid strategija biće među faktorima koji utiču na industriju;
  • Hoteli, restorani i aerodromi su pred izazovom zbog nedostatka radne snage, ali i zbog zahteva za većim platama radnika, koje ne „prate“ povišene cene hrane i energije;
  • Uprkos tome, očekuje se da će međunarodne avio-kompanije biti profitabilne, zbog kontinuirane zaostale potražnje;
  • Uticaj klimatskih promena na industriju će postati sve očigledniji, sa visokim temperaturama, nestašicama vode i poplavama koje će primorati turističke destinacije da preduzmu akcije po tom pitanju.

Tekst: Bojan Tadeuš

 Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Španci zakonom protiv bacanja hrane

0
Španci zakonom protiv bacanja hrane
Photo: Unsplash/ Jasmin Sessler

Novim zakonom izrađenim u aprilu mesecu, španska vlada podstiče nošenje ostataka hrane kući iz restorana, prodavnica i ugostiteljskih objekata. Pored toga, promoviše i podstiče pravljenje džemova i sličnih proizvoda kako bi se smanjile količine zaliha hrane kojoj uskoro ističe rok trajanja. Sve to ima za cilj smanjenje količine hrane koja se baca svake godine

Španci od ove godine se bore strogo zakonom protiv bacanja hrane. Prema predlogu vlade, od supermarketa, prodavnica i restorana će tražiti da snize cene proizvoda kojim će uskoro isteći rok trajanja. Pored toga, oni će biti u obavezi da doniraju one proizvode koji se neće iskoristiti, navodi Euronews.

Pored njih, istu obavezu imaju i školski restorani, radničke i bolničke menze, ukoliko se hrana ne upotrebi na bilo koji način, kao zimnica ili kao proizvodi poput džemova i slično. Krajnje rešenje je njeno pretvaranje u stočnu hranu.

Barovi i restorani u Španiji će biti primorani da svojim gostima besplatno ponude „vreće za pse“ kako bi mogli poneti kući nepojedenu hranu što je u skladu sa novim zakonom o bacanju hrane.

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Zakon, za koji se očekuje da će stupiti na snagu od 1. januara sledeće godine, tražiće od kompanija da već sada naprave planove za smanjenje gubitka i bacanje hrane. Za kompanije koje se ne budu pridržavale ovog zakona predviđene su stroge novčane kazne koje se kreću i do nekoliko desetina hiljada evra.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Rab Hrvatska

Hrvatski Karibi na Kvarneru

0
Na severu sunčanog ostrva Rab, skrivena među borovima i zlatnim peskom, prostire se Rajska plaža u mestu Lopar – jedno od najlepših prirodnih kupališta...