4 C
Belgrade
Creda, novembar 19, 2025
Naslovna Blog Stranica 283

Holandija uvodi novi lockdown

0

Holandija od danas u cilju sprečavanja širenja zaraze uvodi novi “lockdown” koji će trajati do 14. januara bez obzira na period koji treba da obeleže božićni i novogodišnji praznici 

Holandija se ponovno zatvara. Sve prodavnice koje ne prodaju hranu, restorani, barovi, bioskopi, muzeji i pozorišta moraju zatvoriti svoja vrata do 14. januara, a škole bar do 9. januara.

Zabranjena su i okupljanja kod kuća i sve privatne zabave, osim na dan Božića, maksimalno sme biti dvoje gostiju na istom mest, dok ih je do sada moglo biti maksimalno četvoro.

Herceg Novi u znaku stranih turista

0
Dobar početak turističke sezone u Herceg Novom
Photo: iStock

U Herceg novom ima trenutno 1.100 turista, najveći broj gostiju je iz inostranstva

Prema pisanju dnevnog lista Kurir, u Herceg Novom boravi oko 1.100 turista, što je 72% ostvarenog prometa gostiju koji zabeležen rekordne 2019. godine.

Turistička organizacija Herceg Novog ističe da je od ukupnog broja gostiju stranih je 856, a domaćih 242, a najviše njih boravi u privatnom smeštaju. U hotelima boravi 390 gostiju, a u domaćinstvima, odnosno privatnom smeštaju njih 708. U kampovima, hostelima i ostalim smeštajima nema prijavljenih turista.

Jambon, Jambon!

0

Bokadiljo su najtraženiji sendviči u Španiji. Prave se od rustičnog hleba koji podseća na francuski baget i uglavnom sadrže šunku, tunjevinu, sir, krompir ili jaja. Iako se tradicionalno smatraju jeftinom hranom, oni su ukusni i sadrže zaista najkvalitetnije sastojke koji su bokadljio pretvorili u nezamenljiv deo španske ulične hrane

Španci u bokadiljo obično ne dodaju luk, majonez, kisele krastavce ili zelenu salatu, ali se hleb ponekad natopi paradajzom ili maslinovim uljem. Obično se jede za doručak ili kao popodnevni međuobrok, i najpoznatiji je po tome što se uglavnom najviše prodaju sendviči koji sadrže kvalitetne proizvode od svinjskog mesa.

Stanovnici Valensije se ponose svojim sendvičima bokadiljo, i postoje dva tipična sendviča za ovaj grad, „blanco negro“ i „bocadillo de tortilla con habas“. Cena sendviča varira od sastojaka, i kreće se na uličnim tezgama i radnjama od jednog do tri evra po sendviču.

 

Pronađite turističke atrakcije glavnog grada

0
Photo: iStock

Turistička organizacija Beograda je napravila interesantnu i zanimljivu igricu kroz koju možete upoznati najpoznatije turističke atrakcije u Beogradu

TOB je na svojoj internet stranici napravio interaktivnu igricu koja za cilj ima promovisanje Beograda na jedan interesantan i zanimljiv način. Posetioci na internet stranici mogu istražiti Beograd kroz pet slika, Kalemegdan, Trg Slavija, Trg Republike, Skadarliju i Knez Mihajlovu.

Ukoliko želite da se nasmejete i dobro zabavite, i uz to obnovite znanje o turističkim sadržajima glavnog grada Srbije posetite zvaničnu internet stranici Turističke organizacije Beograda. Igra je dostupna na srpskom i engleskom jeziku.

Šta je to ćevarak?

0
Čvarci
Photo: iStock

Svi su čuli za ćevape, i dobro su poznati ne samo nama u regionu, već i u svetu. Postavlja se pitanje šta su ćevarci, i kako je došlo do ovog novog/starog delikatesa?

U Hrvatskoj je u jednom restoranu u Zagrebu ćevap postao mljevenik, i za to smo već čuli. Međutim, kako nova vremena stvaraju nova pravila, nastali su i ćevarci, jelo sa novim identitetom ali sa starom pričom.

Na jednom imanju u Hrvatskoj se pripremaju ćevarci, ćevapi s čvarcima. Autor ovog specijaliteta kaže da je najbitnija razmera mesa i čvaraka, dodaju se i određeni začini, i nakon pripreme na roštilju služe se sa pinđurom, lukom i pogačama sa čvarcima. Međutim, ćevarci se mogu jesti i „s nogu“, pa se za tu priliku koristi lepinja, pa se uskoro mogu naći i u restoranima brze hrane širom Hrvatske.

Austrijanci ostali bez radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu

0
Halštat Austrija
Photo: Pixabay/Julius_Silver

U Austriji trenutno postoji velika potreba za radnicima, posebno u ugostiteljstvu i turizmu, i Austrijanci su svesni da to moraju dobro da plate

Radnika u Austriji nema na skijalištima, u hotelima, u restoranima i barovima. Posebno su aktuelni i potrebni radnici koji su preležali infekciju koronavirusa ili su vakcinisani, jer se testovi više ne priznaju, prenosi rtl.hr. Svaki radnik mora biti vakcinisan i tu nema pregovora, bilo da radi sezonski ili za stalno.

Zatvaranje zemlje je izazvalo talas otkazivanja u ugostiteljskoj i hotelskoj industriji, što je odložilo početak ski sezone. Mnogi stalni zaposleni su takođe napustili ovu industriju zbog nedostatka sigurnosti planiranja, stalno otvaranje i zatvaranje zemlje je pogubno za poslovanje, a sigurnost je najbitniji faktor kod radnika.

Upravo zbog toga, Austrijanci su spremni dobro da plate radnike. Prema pisanju heute.at, mnogi hoteli i restorani ove sezone nude 4.500 do 6.000 evra za dobrog kuvara koji govori nemački jezik. Sličan je trend i kod ostalih radnika, za konobara ili barmena se nudi plata između 3.000 i 4.000 evra, znajući da nema organizovanih žurki koje mogu doneti dodatni prihod ili bakšiš.

Nova pravila za ulazak u Grčku

0

Vlada Grčke je donela odluku da se zbog novog talasa širenja pandemije uvedu nova pravila ulaska punika u zemlju, važe za sve i važe samo tokom trajanja praznika

Svi putnici koji žele da uđu u Grčku moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati, i ta odluka će biti privremena i važiće samo tokom božićnih praznika. Ova odluka će važiti i za osobe koje su primile vakcinu.

Grčka želi da se bar tokom praznika na ovaj način zaštiti od novog soja virusa za koji stručnjaci tvrde da je opasniji nego bilo koji do sada.

Spektakularno otvoren Hotel Grand Kopaonik

0

Veličanstveni vatromet pod nebom Kopaonika, živi nastupi najeminentnijih muzičara, kabare performans istaknutih umetnika, najfiniji zalogaji koji zavode sva čula i nesvakidašnji luksuzni ambijenti renoviranog hotela Grand, na dugo najavljivanom otvaranju bili su jedini način da simbol Kopaonika, nakon sedam meseci radova, proslavi svoje otvaranje

Svaki trenutak sinoćnjeg otvaranja hotela Grand Kopaonik obeležili su vrhunski glamur, neverovatno uživanje i apsolutna jedinstvenost u pristupu gostu, po kojoj je sam hotel Grand prepoznatljiv već četiri decenije.

Posle sedam meseci radova i najveće investicije u hotel do sada, svojih 300 probranih zvanica iz poslovnog i javnog života, Grand je dočekao spektakularno, obezbeđujući im užitak za užitkom, iznenađenje za iznenađenjem.

Gosti su imali priliku da obiđu ekskluzivne prostore koji sada sijaju u punom sjaju, da uživaju u nastupima specijalno skrojenim za ovu svečanu priliku, poput muzičko-pozorišnog spektakla Gatsby show, u kojem su svoje talente pokazali i Jelena Gavrilović i Daniel Kajmakoski, kao i da puste glas uz Željka Joksimovića i Aleksandru Prijović. Voditeljski tandem u ovoj magičnoj noći činili su Jelena Gavrilović, Marija Kilibarda i Miloš Milovanović, koji su goste sproveli kroz jedinstveno grandiozno putovanje sa osvrtom na istoriju i tradiciju dugu 40 godina, ali i najnovija ulaganja MK Group u ovaj kultni hotel.

U slavlju koje je trajalo do duboko u noć, hotel Grand Kopaonik, pokazao je da je spremniji nego ikada da nastavi da nadmašuje očekivanja svojih gostiju i da postavlja standarde ugostiteljstva.

U Republici Srpskoj duplo više turista nego 2020.

0

Broj turističkih poseta u Republici Srpskoj je u periodu od januara do oktobra 2021. godine bio veći za 49% nego što je to bio slučaj prošle godine, što dovoljno govori o pozitivnom trendu i turističkim sadržajima koji privlače sve više turista

Ova godina je bila izuzetno uspešna za turizam u Republici Srpskoj, izjavio je Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević. On ističe da je porast broja turističkih poseta i porast broja ostvarenih turističkih noćenja za 49% odnosno za 31% izuzetno pozitivan znak.

Posebno su atraktivni planinski centri i svi kapaciteti na planinama su već popunjeni više od 90%, a osim turista iz Srbije i dijaspore ima turista iz regiona, najviše iz Slovenije.

Italija pooštrava uslove ulaska u zemlju

0

Italija je objavila da pooštrava uslove za ulazak putnika u zemlju sa područja Evropske unije. Svaki putnik obavezno mora imati negativan test na COVID-19, a nevakcinisane osobe moraju biti u obaveznom karantinu u trajanju od pet dana

Svi građani Evropske unije su do sada mogli da uđu u Italiju sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji, o preležanoj bolesti ili sa negativnim testom. Od četvrtka će negativan test biti obavezan za sve, bez izuzetaka, a nevakcinisane osobe će morati da budu u karantinu sa negativnim testom na koronavirus.

Ove nove mere, koje će biti na snazi od 16. decembra do 31. januara, dolaze u vreme kada se Evropa suočava s novim talasom epidemije koje je obeležilo brzo širenje omikron varijante virusa.

Poslednje objave

Llafranc

Južna Evropa vodeća destinacija u postsezoni

0
Evropljani ne odustaju od putovanja, čak ni kad temperature padnu. Najnovije istraživanje Evropske komisije za putovanja (ETC) otkriva da sve veći broj putnika planira...