19.3 C
Belgrade
nedelja, maj 4, 2025
Naslovna Blog Stranica 315

Vino iz svemira dolazi kući

0

Vino iz Bordoa se nakon godinu dana boravka u svemiru vraća na zemlju, gde će biti detaljno analizirano kako bi se otkrilo kako mikrogravitacija i uslovi u svemiru utiču na njega

Dvanaest boca vina iz Bordoa bilo je Međunarodnoj svemirskoj stanici godinu dana, a u teretnoj kapsuli u svemiru je uz vino bilo i 320 sadnica merloa i kaberne sovinjona. Vino nije bilo otvarano, a staklene boce su bile zapakovane u metalne omotače, tj kutije.

Prve boce će biti otvorene u februaru, na degustaciji u Bordou u prisustvu vrhunskih francuskih stručnjaka za vino, a nakon toga uslediće detaljne analize koje će pokazati kako je odsustvo gravitacije uticalo na sedimente u vinu.

Najvažniji deo ovog eksperimenta se odnosi na sadnice, kako bi se otkrilo kako se može pokrenuti zdrava i organska poljoprivreda budućnosti u svemiru.

Maglaj, ratluk, priroda i stara dobra vremena

0

Maglaj se nalazi u Bosni i Hrecegovini, i prema legendi, svoje ime duguje lakovernim meštanima koji su u drevnim vremenima skakali sa Gradine u maglu, misleći da je magla u stvari pamuk ili vuna

Maglaj se prvi put u pisanoj istoriji pominje 1399. godine, a pod tim imenom i zvanično 1408. godine u Povelji Ugarsko-Hrvatskog kralja. Upravo zbog svoje bogate istorije i kulture, Maglaj je prava turistička poslastica.

Gradsko jezgro se sastoji iz starog dela grada, na istočnoj obali reke Bosne, i u njemu se nalaze sve znamenitosti koje zanimaju putnike i turiste. Ovde treba posetiti Fazli-pašinu džamiju, Uzeirbegov konak, Kalavun Jusuf-pašinu džamiju, kao i Sukija džamiju, ali takođe i Gradinu, tvrđavu iz 14. veka koja svojom kulom i bedemima vekovima čuva grad i stražari nad njim. Dobar deo spomenika se se nalazi na spisku nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Međutim, ovaj grad se najbolje upoznaje u razgovoru sa meštanima, od kojih će posebno stariji rado ispričati neku zanimljivost ili priču koju nećete moći na drugi način da saznate. Uz kafu, čaj i ratluk, sve tajne grada biće vam dostupne u nekoj od lokalnih kafana.

Noviji deo grada se nalazi na levoj obali reke, građen je dosta kasnije, pa taj kontrast između prošlosti i sadašnjosti ispunjen zelenilom i parkovima čini Maglaj neverovatno slikovitim i divnim.

Meštani rado dočekuju goste, i pozivaju putnike da dođu i svrate na čašicu razgovora, kako bi uživali u jednoj interesantnoj priči u još interesantnijem okruženju koje se nalazi tu, jako blizu svima nama.

 

Sesilia Čiang, žena koja nam je otkrila kinesku kuhinju

0

Protekla godina je odnela mnoštvo velikana među kojima su neki bili pravi pioniri u svojim oblastima i njihov uticaj će živeti još dugo nakon njihovog odlaska. Ako volite speciijalitete kineske kuhinje, poput pekinške patke, đaodzija ili slatko-kisele supe, treba da zahvalite jednoj ženi po imenu Sesilia Čiang. Davne 1961. godine, kada je Čiang otvorila “The Mandarin”, otmeni restoran u San Francisku, verovali ili ne, sva ova jela su čak i za većinu Amerikanaca bila prilično nepoznata

Ova pionirka kulinarstva je nakon života potpuno posvećenog kulinarstvu preminula u oktobru 2020. Čiang je na najbolji mogući način promovisala tradicionalnu kinesku kuhinju i samim tim promenila zapadnjački doživljaj kineske hrane. Među njenim učenicima bile su američke gastronomske vedete, Džejms Bird i Marion Kaningem, kao i Alis Vaters, vlasnica čuvenog organskog restorana “Chez Panisse”, koja je izjavila da je Čiang za kinesku kuhinju uradila ono što je legendarna TV zvezda Džulija Čajld učinila za francusku.

Čiang je oduvek veoma detaljno i dugo pripremala hranu, pa je naizgled jednostavno jelo nastajalo nakon višesatnog seckanja, a njeni recepti uglavnom su bili plod sećanja na specijalitete koji su obeležili njeno detinjstvo i porodičnu trpezu u Pekingu. U američkim restoranima sredinom prošlog veka služila su se uglavnom jela poput kotleta i supe od jaja, a čitav obrok od četiri jela mogao se dobiti za manje od tri dolara. Čiang se sa nezadovoljstvom prisećala svog prvog utiska o ovim jelima koja su izmišljena kako bi privolela američka nepca, nakon dolaska u San Francisko 1959. godine: „Pitala sam svoju sestru, je li ovo stvarno kineska hrana? Rekla je… Da, ovo je Kineska četvrt, ovo je kineska hrana! Onda je sve ovo prilično tužno.“

Nekada, kao uostalom i sada u Americi, emigranti i doseljenici su često morali da pokazuju drugačije lice belim Amerikancima, ali to nije bio stav koji je imala Čiang. „Nisam znala šta Amerikanci vole ili ne vole“, rekla je o ranim danima restorana “The Mandarin”. „Zato sam se prisetila svega onoga što sam imala na stolu u ranijem životu i stavila sve na jelovnik.“ (Bilo je nekih 300 jela na tom meniju.) Čiang je slavila istinsku kuhinju svoje kulture i istorije, što su na kraju mnogi prepoznali i počeli da cene. Naravno, danas se popularna jela koja je Čiang predstavila kulinarskom svetu mogu naći i u kineskim restoranima širom Srbije.

 

Marijovo – ruralna i posebna Severna Makedonija

0

Postoji narodno verovanje da je ovaj kraj dobio ime po jednoj hrabroj i odlučnoj devojci, a tužna priča koja je ostala do današnjih dana pripoveda nam o ljubavi te čestite devojke prema svojoj zemlji i narodu

Nekada davno, turski paša je u svom naletu osvojio sva sela u ovom kraju, zaljubio se u devojku, za čiju ljubav je hteo sve da uradi. Njen otac to nije dozvoljavao, a nije ni sama devojka, posebno zbog različitih vera između nje i turskog osvajača. Sporazum je postignut. Ukoliko ona pristane da bude njegova žena, on mora ugovorom garantovati da će ceo taj region ostati hrišćanski i da neće biti nasilno naseljavan stanovništvom iz Turske. Ugovor je potpisan, a devojka je nakon toga oduzela sebi život nožem. Paša je odlučio da zbog ljubavi ispoštuje datu reč, pa se od tih dana ceo kraj naziva Marijovo.

Marijovo je istorijsko, kulturno i prirodno bogato područje. To je jedno od najslikovitijih područja u Severnoj Makedoniji, s neverovatnim krajolikom neprocenjive prirodne lepote. U ovom kraju postoji puno sela i zaseoka, tačnije njih 29, ali je na veliku žalost većina ostala potpuno pusta.

Jedno od navećih sela je Vitolište, nalazi se na 46 kilometara udaljenosti od grada Prilepa, i izgrađeno je na visini od 830 metara. Ovo selo opisano je u brojnim pričama i pesmama, i njegova ruralna svakodnevica danas pruža odličan odmor turistima i putnicima.

Makedonija je bogata ekološki čistim pašnjacima, a vrlo specifična flora pašnjaka daje poseban ukus i aromu sirovim i ukiseljenim proizvodima proizvedenih na ovom području. Selo je najpoznatije po Marijovskom bijenom i belom siru, lokalnim delikatesima koji se prave isključivo tu, a ostale poslastice zadovoljiće zaista i najzahtevnije ukuse.

Ovaj kraj zemlje je danas poznata turistička destinacija. Sve više turista iz regiona se okreće eko turizmu i prirodi, a ovom području sve je posvećeno isljučivo zdravom životu u pravom smislu reči. Lepotu i arhaičnost ovog kraja je prepoznao i proslavljeni režiser Milčo Mančevski, koji je sa posebnom pažnjom prikazao lepote i običaje ovog dela zemlje.

Hrvatska u društvu najpoželjnijih destinacija u 2021. godini

0

Hrvatska se ponovo našla među najpoželjnijim destinacijama, što dokazuje da naš region zaista ima šta da ponudi turistima sa svih krajeva sveta

Prema listi USA Today, jednom od najčitanijih dnevnih listova u Sjedinjenim Državama, Hrvatska je zauzela visoko 11. mesto destinacija koje se obavezno moraju posetiti u ovoj godini.

Lista USA Today sadrži 100 najpoželjnijih destinacija za putovanja u 2021. godini i u saradnji sa internet portalom za putovanja 10Best.com, zajedno su izdvojili najatraktivnija mesta za putovanja. Hrvatska se našla u društvu najboljih, na listi se nalaze Arizona, Havaji, Pariz, Italija, Grčka, kao i ostale poznate turističke destinacije.

Šta ćemo jesti i piti u 2021. godini?

0

Istraživanje koje je proveo Deliveroo govori o trendovima u hrani za sledeću godinu, šta ćemo jesti i piti

Internet i društvene mreže su danas definitivno nadmašili televiziju, i našli se duboko u okvirima porodica. Najpopularnije piće, posebno među mladima, biće kafa sa mlekom, bar sudeći po društvenim mrežama. Gusta, takozvana Dalgona coffee.

U 2021. godini kuhinja će biti održiva, sezonska, sa minimalnim otpadom, a najpopularnije će biti japanska, kineska i američka, dok su autsajderi meksička i grčka. Italijanska kuhinja je na trećem mestu po nepopularnosti.

Sve namirnice će biti tematski birane, organske i potpuno prirodne, i to je trend iz ove godine koji će se odraziti i na sledeću. Meso će biti potpuno izbačeno i zamenjeno namirnicama na biljnoj bazi, što je veliki preokret u svim lancima restorana brze hrane.

Bezalkoholna pića su najpopularnija, a očekuje se lansiranje novih sa dodacima začina i začinskog bilja poput kurkume ili bibera.

Ulje iz Istre ponovo najbolje u Evropi

0
maslinovo ulje
Photo: Pixabay/stevepb

Istra će u ovoj 2021. godini šesti put zaredom poneti titulu najkvalitetnijeg svetskog regiona za ekstra devičanska maslinova ulja, što dovoljno govori o kakvom se ulju radi

Prema publikaciji medjunarodnog vodiča koji je posvećen ekstra devičanskim maslinovim uljima, Flos Olei,  istarski maslinari su ponovo uspeli da se dokažu kao vrhunski proivođači maslinovog ulja. Ozbiljnost ovih ljudi se može prikazati na primeru da Istra ima 71 uvrštenih maslinara, a Toskana samo 43, dok je reputacija koju su izgradili već odavno na svetskom nivou.

Istra je šestu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svetu, a kvalitetna ulja su rezultat dugogodišnjeg truda, rada i predane ljubavi istarskih maslinara. Među 500 najboljih ekstra devičanskih maslinovih ulja sveta, 15% njih dolazi upravo iz Istre, iz Hrvatske i Slovenije.

Hoće li kovid pasoš biti obavezan u Srbiji?

0

Kovid pasoš će po svemu sudeći biti obavezan za sve građane Srbije koji žele da putuju, i već krajem februara očekuje se primena protokola u vezi sa njihovom realizacijom

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić je izjavio da će u budućnosti kovid pasoš biti jedini moguć dokument sa kojim će građani Srbije moći da putuju, i da će takva praksa biti obavezna u gotovo svim zemljama ne samo regiona, već i sveta.

Ovaj dokument, odnosno elektronska aplikacija će sadržati sve bitne informacije o vlasniku, tj sertifikat o vakcinaciji, kao i sve PCR testove i rezultate ostalih testova vezanih za koronavirus. Ovakav dokumet će biti neophodan kako bi svaki putnik ili turista mogao da bude bezbedan na svom putovanju.

Na grčko more samo sa vakcinom

0

Građani Srbije će ove godine moći na letovanje u Grčku, i jedini uslov za sada je dokaz o vakcinaciji, ukoliko epidemiološka situacija u našoj zemlji bude stabilna

Grčki ministar turizma Haris Teoharis je izjavio da će grčko more biti dostupno građanima Srbije u ovoj godini, jedino što svaki turista morati da priloži dokaz o vakcinaciji.

Svi građani u Grčkoj nakon vakcinacije dobijaju digitalni sertifikat, a slične potvrde planiraju da uvedu i ostale evropske zemlje, i već se uveliko pregovara o uzajamnom priznavanju sertifikata između zemlje polaska i zemlje odredišta turista.

Ovakve vesti su odličan i optimističan znak za sve građane Srbije koji su prošle godine kupili ili rezervisali svoje aranžmane za letnji odmor, i sada se već razmišlja o nerealizovanim vaučerima koje su turisti dobili od agencija.

Otvoren Bacco, fajn dajning restoran u hotelu Grand na Kopaoniku

0

Da li se sećate kada ste nešto probali prvi put? Kada ste prvi put stali na skije, probali vrhunsko vino, prvi put osetili sneg kako se topi na licu, dok se kupate u toplom bazenu na otvorenom? Da li se sećate vatrometa ukusa koji eksplodira na nepcima, uživanja u jedinstvenoj kombinaciji suptilnih aroma i ukusa cigare sa kojima mogu da se porede samo najfinija vina

Sada, u hotelu Grand na Kopaoniku probajte vaše novo iskustvo, koje se zove Bacco. Novi a la carte Fine dine & drink restoran odgovor je na potrebu uske ciljne grupe hotela Grand, ali i samog Kopaonika kao najposećenije turističke destinacije. Nešto inovativno i izazovno u svakom smislu je ovoj planini potrebno. Ime restorana je nastalo od reči Bacchus – bog vina, i tobacco kao uživanje u posebnim trenucima. Ovaj restoran predstavlja krunu ugostiteljskog umeća i gastronomske kreativnosti hotela Grand.

Sa sedamdeset sedećih mesta u ambijentu kojeg čine prefinjene linije i detalji koji odišu diskretnim luksuzom, restoran se nedvosmisleno izdvaja od sveukupne ugostiteljske ponude na Kopaoniku, ali i van njega. Svojim gostima nudi autentično iskustvo i neponovljivo gastronomsko-hedonističko putovanje koje počinje na samom ulasku u restoran za čiji enterijer je zadužen Aleksandar Šavikin, srpski arhitekta postmodernista i dobitnik nekoliko nagrada iz oblasti arhitekture. Koncept restorana osmišljen je za one koji su sa istančanim ukusom prema hrani, piću i sofisticiranim detaljima u potpunoj sinergiji. Za neponovljivo gastronomsko iskustvo i zaštitni znak restorana – Five Sensese Menu, zaslužan je šef kuhinje Milorad Gavrilović u saradnji sa Kempinski timom kuvara, a uz pomoć Head Chef de Rangova koji su se proslavili u najboljim svetskim fajn dajning restoranima od kojih su mnogi ovenčani Mišlenovim zvezdicama.

Francuska kuhinja u fuziji sa elementima mediteranske i azijske i najkvalitetnijim sastojcima iz celog sveta, naglašavaju sveže pripremljena jela i upotpunjuju gastronomski užitak. Istančani detalji poput kavijara, izvanrednih cigara, vina, konjaka, u velikoj meri prisutan performans završne pripreme hrane pred gostom, zatim privatni vinski podrum sa vrhunskom selekcijom i tehnologijom sazrevanja vina koja određenim etiketama daje dodatnu vrednost nakon izvesnog vremena, kao i fantastična atmosfera uz zvuke dobre muzike i provod sa stilom, samo su neki od razloga zašto će Bacco postati novi sinonim za hedonizam.

Umeće življenja je izazov za odabrane, posetite Bacco i uverite se!

Foto: Vladimir Miladinović

Poslednje objave

Barcaffè slavi 55. rođendan: Kafa koja je osvojila srca potrošača

0
Barcaffè obeležava 55 godina uz poruku o bliskosti i razgovorima koji znače i podseća na ono najvrednije u životu: toplinu, emocije i snagu iskrenog...