16.8 C
Belgrade
ponedeljak, septembar 15, 2025
Naslovna Blog Stranica 5

Planinarska staza koja povezuje 46 drevnih grčkih sela

0
Zagorohoria grcka planine
Photo: Unsplash/Fragkidis

U srcu planinskog regiona Epira, na severozapadu Grčke, nalazi se Zagorohoria – jedinstvena mreža od 46 kamenih sela povezanih kaldrmisanim stazama i lukovitim mostovima. Ovaj krajolik, koji je vekovima bio izolovan od sveta, danas privlači ljubitelje prirode i planinarenja iz celog sveta

Smeštena u masivu Pindusa, blizu granice sa Albanijom, Zagorohoria ili Zagori doslovno znači sela iza planine, preko planina. Do 1970-ih jedini način da se iz jednog sela stigne u drugo bio je mrežom kamenih staza, mostova i stepenica isklesanih u stenama. Upravo taj kameni lavirint, koji je vekovima služio nomadima, trgovcima i seljacima, danas je najveća atrakcija ovog regiona. To je i razlog zbog kog je Zagori 2023. godine uvršten na Uneskovu listu svetske baštine.

Priroda i tradicija u savršenom skladu

Ova planinska sela okružena su gustim šumama hrasta, bukve i bora, a u središtu svakog sela nalazi se trg sa drevnim platanom starim i do 600 godina. Sve kuće, crkve i škole građene su od lokalnog kamena. Pravila gradnje bila su strogo vezana za očuvanje prirode i zajednice. Čak je i seča drveća bila dozvoljena samo za zajedničke projekte.

Mostovi Kokkori, Missiou i Mylos iz 18. veka i danas impresioniraju svojom arhitekturom. Njihova izdržljivost pokazuje koliko su majstori tog vremena poznavali klimu i prirodu. Kanali uz staze i V-formirani stubovi mostova građeni su da odole kišama, bujicama i eroziji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BBC Travel (@bbc_travel)

Vikos klisura – grčki Veliki kanjon

Jedan od vrhunaca svake planinarske ture kroz Zagori je pogled sa Beloi vidikovca na Vikos klisuru. Ovaj 20 kilometara dugačak kanjon često nazivaju grčkim Velikim kanjonom. Iako manji od američkog, Vikos očarava svojom zelenom vegetacijom i dramatičnim liticama od krečnjaka. U njegovim dubinama protiče reka Voidomatis, poznata po smaragdnim izvorima i lekovitim biljkama koje rastu na njegovim obroncima.

Održivi turizam i povratak života u sela

Zbog migracija tokom 20. veka mnoga sela su opustela, ali poslednjih decenija polako ih oživljavaju mali porodični pansionu, poput tradicionalnih kamenih kuća pretvorenih u gostionice. Turisti danas ne dolaze samo da planinare, već i da otkriju jedinstvenu arhitekturu, bogatu bioraznovrsnost i lokalnu kulturu.

Osim toga, Zagori privlači i stručnjake iz oblasti održive gradnje i klimatske adaptacije. Istraživanja su pokazala da su stare kamene kuće građene sa tolikim razumevanjem prirodnih uslova da gotovo zadovoljavaju današnje standarde energetske efikasnosti i ekološke održivosti.

Lekcija iz prošlosti za budućnost

Planinarenje stazama Zagorohorije nije samo fizičko iskustvo, već i putovanje kroz vreme. Svaki most, svaka stepenica i svako drvo pričaju priču o ljudima koji su živeli u skladu sa prirodom i gradili sela koja i danas inspirišu svet.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

U eri klimatskih promena, ova sela iza planine postaju simbol održivog života i dokaz da je harmonija sa prirodom ključ dugovečnosti i budućnosti.

Ovaj dragulj Epira je idealna usputna destinacija ka Jonskom moru, udaljena manje od sat vremena od autoputa Egnatia. Zagorohoriu možete obići tokom putovanja ka Pargi, Lefkadi, Sivotu, Krfu ili drugim mestima jonske obale, ali i prilikom povratka sa odmora.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

TU Event Booster – mesto gde se ideje pretvaraju u prilike

0

Zamislite događaj koji povezuje stručnjake za ljudske resurse i „employer branding“, kao i menadžere za organizaciju korporativnih događaja i putovanja, sa vodećim hotelima iz Srbije i šireg regiona, gde svaki kontakt može da postane strateško partnerstvo

Upravo takav projekat pod nazivom TU Event Booster, postaje deo TU Workshop portfelja, kao pažljivo osmišljen i dugo očekivani dodatak ovim, već poznatim, formatima događaja.

TU Event Booster se održava dva puta godišnje, u okviru TU Sun & Sea i TU Ski & Spa, pružajući predstavnicima kompanija kontinuirane prilike za networking i razvoj.

Zašto je ovo događaj koji ne smete propustiti?

  • Sastanci “jedan na jedan” sa pažljivo biranim partnerima – bez gubljenja vremena na beskrajne meljove
  • Konkretne ideje i rešenja za unapređenje eventa, putovanja i benefita za zaposlene
  • Destinacije savršeno dizajnirane za timbildinge i korporativne događaje koje unapređuju saradnju i motivaciju

Ovo nije običan događaj – ovo je vaš direktan put do pravih kontakata, novih ideja i najboljih poslovnih prilika. Saznajte više na veb stranici TU Event Booster i zakoračite u svet gde se ideje pretvaraju u stvarnost.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kebab iz glinenog lonca: Turska kuhinja u drugačijem izdanju

0
Testi-kebab-turska-delikates

Testi Kebab je autentično tursko jelo koje spaja bogatstvo ukusa i spektakularan način pripreme. Njegova posebnost leži u načinu kuvanja – meso, povrće i začini se stavljaju u glinenu posudu (testi), koja se potom zapečati i polako peče u peći ili na vatri. Kada se posluži, konobar spektakularno razbija glineni vrh, oslobađajući aromatične pare i otkrivajući sočno meso koje se topi u ustima. Ovaj ritual ne samo da doprinosi vizuelnom doživljaju, već i intenzivira ukuse, jer glina zadržava sve sokove i mirise

Testi Kebab je specijalitet iz Turske, iz Kapadokije, i njegova priprema je oduvek privlačila pažnju turista. To je specijalitet od mesa i povrća, najčešće od ovčijeg i telećeg mesa koje se kuva jako dugo na otvorenoj vatri ili u pepelu. Jelo je sporo kuvano, što ga čini izuzetno mekanim i aromatičnim, a kombinacija mesa i povrća stvara savršenu harmoniju ukusa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fuad Sayadov (@fuadsayadov)

Posebno je interesantna činjenica da se zbog sjedinjavanja aroma posuda gotovo hermetički zatvara testom, kako bi se sačuvali svi ukusi. Nakon kuvanja, posuda u kojoj se delikates pripremao se teatralno razbija pred publikom, što izaziva oduševljenje svih prisutnih.

Za ljubitelje gastronomskih iskustava, Testi Kebab je više od jela. To je predstava i avantura ukusa u kojoj se uživa celim čulima. Ako planirate putovanje u Tursku, ili da posetite neki restoran sa autentičnom turskom kuhinjom u velikim gradovima širom sveta, Testi Kebab je delikates koji morate probati.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Iako je Testi Kebab prvenstveno povezan sa Kapadokijom u centralnoj Turskoj, gde je jelo i nastalo, danas se može probati u gotovo svim turističkim regionima Turske, uključujući Istanbul, Antaliju i Bodrum. Njegova popularnost prelazi granice. Restorani u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, pa čak i u zemljama Bliskog istoka, nude ovaj specijalitet. Iako ga često ga prilagođavaju lokalnom ukusu, ipak čuvaju originalni ritual serviranja.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Šarena grčka razglednica koju morate doživeti

0
parga grčka
Photo: Pexels/WASSIM AHMED

Ovaj mali primorski gradić na zapadnoj obali Grčke, jedan je od onih skrivenih dragulja Jonskog mora koji vas očara već na prvi pogled. Smeštena u slikovitoj regiji Epir, Parga spaja kristalno čisto more, bujnu mediteransku vegetaciju i bogatu istoriju, stvarajući ambijent u kojem se lako izgubiti – i još lakše pronaći svoj mir

Parga ima amfiteatarski raspored kuća u živim bojama, a iznad svega se izdiže venecijanska tvrđava iz 14. veka. Nekada je štitila stanovnike od gusara i osvajača, a danas nudi jedan od najlepših pogleda na more i mala ostrva ispred obale. Posebno je čarobno popeti se na tvrđavu u vreme zalaska sunca, kada se ceo grad oboji u zlatno-narandžaste nijanse.

Plaže Parge poznate su po nestvarnim bojama mora i mekom pesku. Najpoznatija je Valtos, koja se prostire ispod same tvrđave i pruža dovoljno prostora za kupanje, sportove na vodi ili opuštanje u barovima. Gradska plaža Krioneri pruža pogled na malo ostrvce Panagija sa belom crkvicom, dok mirnija Piso Krioneri skriva spokoj od letnje gužve. Lihnos, smeštena južno od grada, poznata je po pećinama do kojih se može doći čamcem. Prema legendi, upravo tu je nekada boravio Odisej.

I istorija i avantura

Parga nije samo letnja razglednica – ona je i polazište za avanture. Samo tridesetak minuta vožnje deli vas od mitske reke Aheron, gde su po grčkoj mitologiji duše ulazile u podzemni svet. Ljubitelji mora mogu brodićem posetiti Paksos i Antipaksos, ostrva čije su lagune toliko plave da deluju nestvarno.

Uveče, miris sveže ribe i maslinovog ulja širi se iz tradicionalnih taverni, dok se čaše lokalnog vina i likera od kumkvata prelivaju pod svetlima lučkih kafića. Atmosfera je topla i opuštena, a razgovori sa meštanima često postaju najlepši deo putovanja.

Jedna zanimljivost koju malo ko zna jeste da Parga, iako nikada nije imala sopstvenu luku za velike brodove, vekovima nije prestajala da bude trgovačko i kulturno središte ovog dela obale, zahvaljujući veštini svojih pomoraca i trgovaca.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Sezona traje od maja do oktobra, a najbolji trenutak za posetu je jun ili septembar, kada je vreme idealno, a gužve manje. U avgustu grad pulsira energijom uz festivale, svirke i miris morskog povetarca koji noću hladi uske uličice.

Parga je mesto koje ne treba samo posetiti, već doživeti svim čulima. Jednom kad je vidite, postaće deo vaše lične morske razglednice i deo vaše uspomene.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ne-turizam: Budućnost putovanja i odmora

0
Rjukan norveška planine
Photo: Pixabay/Sorbyphoto

U poslednjih nekoliko godina turizam prolazi kroz značajnu transformaciju. Masovni turizam, koji je obeležio kraj 20. i početak 21. veka, suočava se sa brojnim izazovima – od prenatrpanih destinacija do ekoloških posledica prekomernih putovanja. Kao odgovor na to, sve češće se pominje pojam “ne-turizam”, kao nova paradigma u načinu na koji ljudi istražuju svet

Ne-turizam označava oblik putovanja koji se suprotstavlja ustaljenim obrascima masovnog turizma. Umesto poseta najpopularnijim atrakcijama i boravka u velikim hotelskim kompleksima, putnici sve češće biraju autentična, intimna i održiva iskustva. To znači istraživanje manjih mesta, življenje u ritmu lokalne zajednice i, često, putovanja bez strogog plana. Ideja je da se destinacija ne posmatra kao niz obaveznih znamenitosti koje treba obići, već kao prostor za istinsko uranjanje u svakodnevni život.

Ovaj trend nastao je iz više razloga. Prenatrpane destinacije poput Venecije, Barselone ili Dubrovnika suočile su se s problemima koji ugrožavaju svakodnevnicu stanovnika, pa su uvedena i ograničenja broja turista. Ekološki aspekt takođe igra veliku ulogu: turizam je odgovoran za značajan procenat globalnih emisija ugljen-dioksida, zbog čega sve više putnika bira prevoz i aktivnosti sa manjim ekološkim otiskom.

Pandemija COVID-19 dodatno je ubrzala ovaj proces. Zatvaranja granica i potreba za socijalnom distancom podstakli su ljude da otkrivaju manje poznata mesta i prirodu, daleko od gužvi. U isto vreme, porast rada na daljinu i fenomen digitalnih nomada podstakli su spajanje posla i putovanja. Sada se sve više traže destinacije na kojima se može živeti duže i raditi u miru, a ne samo provesti klasičan odmor.

Sadržaj i iskustvo umesto luksuza i hotelskih zvezdica

Oblici ne-turizma prepoznaju se u sporijim putovanjima, gde putnici ostaju duže na jednoj lokaciji i nastoje da je upoznaju iznutra. Održivost postaje centralna vrednost. Umesto velikih hotela biraju se manji smeštaji, lokalna hrana i proizvodi. Autentična iskustva traže se kroz volontiranje, učenje zanata ili boravak kod domaćina. U tom kontekstu, beg od gužvi postaje gotovo prirodan izbor, jer ljudi sve češće tragaju za skrivenim selima, planinskim stazama ili manjim ostrvima umesto za prenatrpanim gradskim centrima.

Primeri ovog trenda mogu se videti i u regionu. U Srbiji raste interesovanje za planinski turizam na Tari ili Staroj planini, gde putnici biraju prirodu i mir ispred velikih gradova. U Crnoj Gori sela u zaleđu primorja postaju sve atraktivnija alternativa prepunim plažama Budve i Kotora. Hrvatska razvija projekte za smanjenje gužvi u Dubrovniku, uključujući digitalne karte za regulaciju broja posetilaca. Slovenija već godinama ulaže u ekoturizam, posebno u Alpima i oko Bleda, privlačeći putnike koji traže održiva i mirna iskustva.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Ne-turizam, dakle, ne znači kraj turizma, već njegovu evoluciju. On predstavlja povratak autentičnosti, održivosti i ljudskoj meri. Umesto da bude pasivni posmatrač, putnik u eri ne-turizma postaje aktivni učesnik lokalne zajednice, neko ko ne samo da putuje, već i doprinosi mestu koje posećuje.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Izgubljeno blago krije se u Sloveniji – Otkrivamo Atlantidu i okolinu

0
Izgubljeno blago krije se u Sloveniji – Otkrivamo Atlantidu i okolinu

Između valovitih brda, mirnih šuma i beskrajnog zelenila istočne Slovenije leži moderna Atlantida. Ime asocira na davno izgubljeni, bogati grad, ali danas govorimo o savremenom objektu, koji postaje sopstveni mit. Hotel Atlantida nalazi se na samo 150 m od centra Rogaške Slatine i svojim pažljivo biranim enterijerom, prirodnim okruženjem i bogatom ponudom privlači turiste iz celog sveta, koji iskustva i osećaje stečene na mestu nekadašnjeg hotela Bač – zauvek pamte. Ili, bolje rečeno – nikada ne zaboravljaju

Izgubljeno blago krije se u Sloveniji – Otkrivamo Atlantidu i okolinu

Zašto Rogaška Slatina i zašto Hotel Atlantida?

Slovenija je zemlja istorije, kulture, srčanog identiteta i snažne turističke ponude. Čini se da svaki kutak zemlje nudi nesvakidašnje priče, sadržaje, lepote i prizore. Rogaška Slatina je slovenačko lečilište sa tradicijom koja traje duže od 400 godina. Grad, koji se nalazi u istoimenoj opštini, svoje bogatstvo prikazuje kroz očuvanu prirodu, prostrane i zelene parkove, mineralne izvore, ali i imena koja se vezuju za prošlost ove regije. Istorija podneblja je opširna i raznolika, pa je upoznavanje ovog dela Slovenije pravi užitak.

Rogaška Slatina

Rogaška Slatina povoljno je pozicionirana u odnosu na druge evropske gradove i važne saobraćajnice, što je čini lako dostupnom i izuzetno posećenom. Prva lečilišta datiraju još iz 19. veka. Na dubinama od 280 m do 660 m, već vekovima voda razara stene bogate mineralima, a otuda i Donat – prirodna mineralna voda koja je ime dobila po obližnjoj Donačkoj gori i sadrži najviše prirodnog magnezijuma na svetu.

Izgubljeno blago krije se u Sloveniji – Otkrivamo Atlantidu i okolinu

Hotel Atlantida nežno i prefinjeno uklapa se u okolinu, svojim izgledom i energijom koja pleni. Kako je sve u znaku zdravlja i dobrostanja, objekat prati koncept svojom ponudom, namirnicama i ishranom, izgledom soba i naravno – načinom poslovanja. Sve jedinice – 61 soba i 15 apartmana – opremljene su modernom tehnologijom i posebna pažnja pridaje se očuvanju okoline, kroz ekološku svest i održive prakse.

Apartmani su podeljeni u šest različitih grupa: Junior, Superior, Comfort, apartman sa francuskim prozorima i predsednički apartman. Sve prostorije nude kombinaciju drveta i kamena, što im daje elegantnu i suptilnu kompoziciju, a poseban akcenat je na prirodnom osvetljenju i nestvarnim pogledima na prirodu koja okružuje hotel. Svaka tkanina, pa i boje zidova, kao i tapete, birani su temeljno i oprezno, kako bi utisak i doživljaj bio što potpuniji i upečatljiviji. Naravno, vrhunac intime i luksuza ogleda se u predsedničkom apartmanu, koji se nalazi na samom vrhu objekta. Privatnim liftom dolazite do 76 m² besprekornog glamura i 155 m² terase koja ponire u zeleno okruženje i daje vam osećaj da stojite na vrhu sveta, posmatrajući brdo Janina.

Izgubljeno blago krije se u Sloveniji – Otkrivamo Atlantidu i okolinu

Sve u hotelu podređeno je stilu života koji neguje nežnost prema sopstvenom telu i duhu. Osim sobe, koja će biti polazna tačka vašeg odmora i preporoda, okolina Rogaške Slatine pružiće vam dane ispunjene mirom, rekreacijom i dubokim uživanjem. Spoj svih elemenata i vrlina doveo je do imenovanja hotela u Atlantida: ono što je bogato, sjajno i nenadmašivo. Kada upoznate nasmejano osoblje objekta, okusite sveže, domaće namirnice i priuštite sebi wellness relaksaciju i oporavak, pođite u istraživanje okruženja. Možda ste među onima koji obožavaju planinarenje ili jednostavno najradije birate lagane šetnje, pa čak i ako ste zaljubljenik u biciklizam – mogućnosti za aktivni odmor su beskrajne i brzo ćete uvideti da je svaki deo Rogaške Slatine svojevrsno “lečilište” – jer vas mir prati na svakom koraku (ili pedalanju).

Izgubljeno blago krije se u Sloveniji – Otkrivamo Atlantidu i okolinu

Kako najbolje provesti vreme u Rogaškoj Slatini?

Najpre – pružite potpuno poverenje ljudima u hotelu, jer će oni kroz razgovor i upoznavanje zahteva koje imate, dati najbolje preporuke i pomoći vam da zaista dišete punim plućima i iskoristite sve benefite ove regije. Možete se opredeliti za neku od tematskih staza: Među izvorima Rogaške Slatine, Rogaški vinski put, Turistička vodena staza Kostrivnica ili Edukacijske staze na Boču koje će vas voditi tajanstvenim putevima prošlosti i spojiti uživanje na svežem vazduhu sa kulturološkim i istorijskim lekcijama. Na samo 150 m od hotela nalazi se centralni park, ukrašen šarenim biljakama i zelenilom, bujnim drvoredima, ali i nekolicinom drugih atrakcija i znamenitosti koje će upotpuniti vaš dan: Pivnica mineralne vode, Kapela Svete Ane, Kip krilatog Pegaza itd. Grad je najpoznatiji po svojim izvorima mineralne vode i dovoljno je prošetati vijugavim stazama i upijati energiju okoline, da biste osetili i razumeli – zašto se turisti vraćaju istočnoj Sloveniji i hotelu Atlantida.

Atlantida Boutique Hotel

U vremenu kada urbanizacija sve više utiče na zdravlje i raspoloženje svakoga od nas, organizam češće traži beg u netaknutu prirodu, povratak tišini i usporenim jutrima, duge razgovore sa porodicom i voljenima, zdravu ishranu i namirnice koje su pažljivo uzgajane i birane, kao i ono pouzdano mesto koje postaje spas i okrepljenje. Zato je okolina u kojoj boravite jednako važna kao i sam hotel za koji ste se opredelili. Rogaška Slatina će biti vaša mala oaza mira i spokoja, a Hotel Atlantida glavni orijentir u odnosu na buduće dane, izbore i putovanja. Najverodostojnije su preporuke koje dolaze iz srca, one iskrene i nenametljive, a, iako Atlantida važi za dugo čuvanu tajnu, mi vam je dajemo na dlanu – da svako od nas može naglas da pomisli:

Izgubljeno blago nije na kraju duge – već u Hotelu Atlantida.

Ivana Ninić

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Velenje spremno za Pikin festival

0
Velenje spremno za Pikin festival

Šalešku dolinu, kojoj pripada Velenje, možete upoznati na razne načine – kroz šetnje, tematske poučne staze ili vožnju biciklom, a, recimo, čuvena Velenjska plaža je odlična polazna tačka za vodene sportove ili uživanje u kupanju i sunčanju na izmaku leta. Ali ako tek planirate svoj odmor u narednim danima, nikako ne propustite ulazak u Pikin svet i pregršt događaja koji prate ovaj jedinstveni festival

Letnja-avantura-u-Velenju-uz-zabavu-za-najmlađe-(5)

Pikin festival 2025 i posebni porodični paketi

U periodu od 6. do 12. septembra 2025. godine, Velenje će ponovo oživeti najvećim dečjim festivalom u Sloveniji. Pikin festival, u svom 36. izdanju, održava se pod sloganom PIKA PREMIKA, koji nas podstiče na kreativne, fizičke i zelene pokrete – u umu, telu i zajednici.

Raznovrsni događaji održaće se u centru grada, na Titovom trgu, Pikinom dečjem igralištu, u Crvenoj dvorani i na brojnim drugim mestima. Posetioce očekuju pozorišne, lutkarske i plesne predstave, umetničke i naučne radionice, interaktivne izložbe, fizička iskustva, Pikin bioskop, legendarne „čalapinke“ i još mnogo toga.

Festival svake godine privlači hiljade posetilaca iz cele Slovenije i inostranstva i nudi jedinstveno kulturno i obrazovno iskustvo za decu i njihove roditelje.

Na vikend otvaranja festivala, 6. i 7. septembra 2025. godine, dostupan je specijalni porodični paket, osmišljen kao opušteno i avanturističko iskustvo u Pikinom gradu.

Promenada ukusa u svežem jesenjem izgledu

Kako dani polako postaju kraći, a lišće poprima jesenje boje, Promenada ukusa se vraća – ovog puta na novoj lokaciji. U petak, 5. septembra, sastaćemo se u parku kod Velenjske gimnazije, jer se renovira Cankarjeva ulica, a na Titovom trgu su u toku pripreme za Festival Pike.

Od 10 do 21 čas, park će oživeti kulinarskim pulsom – miris jesenjih jela biće tu, pozivajući vas da sednete, probate i opušteno ćaskate ispod drveća. Ugostitelji iz blizine i daleka pružiće raznovrsnu i kvalitetnu ponudu. U duhu jubilarne godine, kulinarske događaje ćemo obogatiti i odabranim rudarskim jelima, kojima odajemo počast 150. godišnjici rudarstva uglja.

Rezervišite dan za spontanu vrevu i gužvu, autentična iskustva i one male trenutke koje ćete želeti da ponovite. Kulinarsko iskustvo nastavljamo u subotu i nedelju, 6. i 7. septembra, kada će se na Titovom trgu održati Pikina Mini promenada ukusa u okviru Pikinog festivala. Odabrani dobavljači će svojom ponudom osigurati da svaki posetilac Pike pronađe nešto ukusno za sebe.

Događaj je organizovan uz poštovanje životne sredine – održivo, bez plastike i sa minimalnim otpadom. Jedva čekamo – možete li i vi? Dobrodošli u Šalešku!

Događaj organizuje Turistička zajednica Šaleške doline uz podršku Gradske opštine Velenje.

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Skriveni biser Slovenije: Otkrijte čaroliju Koroške

0
Skriveni biser Slovenije Otkrijte čaroliju Koroške

Koroška se često naziva riznicom iznenađenja – i to s dobrim razlogom. Ovde ćete pronaći netaknutu prirodu, ljubazne meštane i iskustva oblikovana vekovima istorije

Skriveni biser Slovenije Otkrijte čaroliju Koroške

Region nudi savršen beg od užurbanog gradskog života: beskrajne šume, zelene livade i bezbroj kilometara biciklističkih i planinarskih staza. Istražite srednjovekovni grad Slovenj Gradec, probajte autentičnu seosku kuhinju ili uživajte u lokalnim medenjacima uz kafu, u muzeju – rodnoj kući kompozitora Huga Volfa.

Skriveni biser Slovenije Otkrijte čaroliju Koroške

Za jedinstvene avanture, pođite na splavarenje drvenim splavovima na reci Dravi uz tradicionalne priče i muziku, otkrijte rudarsko nasleđe skriveno ispod planine Pece, prihvatite izvanredan izazov vožnje kajakom ili biciklom kroz napuštene tunele ili čak projurite niz najduži slovenački ziplajn u Črni na Koroškem. Svaki korak donosi novu priču, svaki kutak novo iznenađenje.

Skriveni biser Slovenije Otkrijte čaroliju Koroške

Na istoku se uzdižu moćna Pohorska brda, predeo gde se nalazi Kope – planinsko odmaralište sa najbržim rastom u Sloveniji. Leti se Kope pretvara u igralište za porodice i avanturiste. Testirajte svoju hrabrost u adrenalinskom parku sa penjačkim rutama, ziplajnovima i šetnjama kroz krošnje drveća ili se spustite niz 14 uzbudljivih staza u biciklističkom parku Kope.

Skriveni biser Slovenije Otkrijte čaroliju Koroške

Oni koji traže blaži tempo mogu uživati u porodičnim biciklističkim stazama, energetskim tačkama na Pungartu i toplini planinarskih domova koji služe ukusne lokalne specijalitete. Sa udobnim smeštajem pored svih ovih aktivnosti, Kope nudi i udobnost i uzbuđenje, čineći Korošku destinacijom gde su avanture tokom cele godine zagarantovane.

Skriveni biser Slovenije Otkrijte čaroliju Koroške

#iamkoroska #ifeelslovenia #myway

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Niske cene u ribljim restoranima – upozorenje za goste, narocito u kontinentalim delovima

0
Morski-plodovi
Photo: iStock

Za mnoge ljude odlazak u restoran sa morskim plodovima je poseban užitak – prilika da se proba nešto što se ne sprema često kod kuće. Međutim, baš tada očekivanja rastu, a jedno od glavnih upozorenja na koje treba obratiti pažnju jesu sumnjivo niske cene ribljih specijaliteta

Zašto niska cena može biti problem?

Kvalitetni morski plodovi su skupi već na samom izvoru, pa svaka ponuda koja deluje „previše dobra da bi bila istinita“ često krije problematičnu pozadinu. To obično znači da riba nije sveža, da je dugo bila zamrzavana ili da potiče iz uvoza slabijeg kvaliteta, što se lako može odraziti na ukus i bezbednost obroka.

Profesionalni kuvari naglašavaju da uživanje u morskim specijalitetima podrazumeva svežinu i provereno poreklo. Zato cene koje deluju prenisko mogu da budu prvi znak da kvalitet nije na nivou.

Kako je kod nas i u regionu?

U Srbiji, gde nema mora, restorani ribu i morske plodove uglavnom nabavljaju iz uvoza. To znači da su troškovi transporta i skladištenja veći, pa samim tim i cene. Na primer, riblji restorani u Beogradu i Novom Sadu često imaju više cene, ali gosti znaju da plaćaju i za sigurnost da će riba stići na sto u dobrom stanju.

U Crnoj Gori i Hrvatskoj situacija je naravno drugačija. Restorani na primorju imaju prednost jer se riba kupuje direktno od lokalnih ribara. U Budvi, Rijeci ili na ostrvima tako možete dobiti svežeg brancina ili oradu po sasvim povoljnoj ceni, upravo zato što nema dodatnih posrednika. Slovenačka obala je mala, ali i tamo restorani u Piranu ili Portorožu nude ulov iz Jadrana, što odmah menja kvalitet i ukus jela.

Primer iz Francuske – bujabes kao luksuz

Slična pravila važe i u svetu. Francuzi, na primer, posebno cene riblju čorbu bujabes. To jelo se smatra luksuzom jer se priprema samo od najkvalitetnije sveže ribe. Kada je bujabes jeftin, gotovo sigurno se koristi zamrznuta ili nižerazredna riba, pa ukus i doživljaj nisu isti.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Kako prepoznati dobar restoran sa ribom i morskim plodovima?

Ako želite da izbegnete razočaranje, obratite pažnju na:

  • Cene – previše niska cena može biti znak slabog kvaliteta
  • Meni – restorani sa previše ribljih jela teško mogu da održe svežinu za svako od njih
  • Lokaciju – restorani na obali ili blizu ribarskih pijaca imaju prirodnu prednost
  • Sezonu – najbolje je birati vrste koje su u sezoni i lokalno dostupne.

U restoranima u Srbiji i unutrašnjosti regiona često ćete platiti više za morski specijalitet – i to je normalno jer troškovi transporta utiču na cenu. Na obali Jadrana, međutim, možete uživati u svežoj ribi i morskim plodovima po povoljnijim cenama. Oni dolaze direktno sa mreže ribara. Zato, kada sledeći put naručite ribu, imajte na umu da kvalitet mora da košta. Niska cena može delovati privlačno, ali pravi gurmanski doživljaj dolazi samo uz svežinu i pažljivo odabrane namirnice.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Autostop – izgubljena umetnost putovanja koja se vraća

0
Stopiranje putovanje put auto stop
Photo: Unsplas/cocoparisienne

Autostop, nekada simbol slobode i mladalačkih avantura, dugo je bio potisnut zbog straha i stigme, ali danas doživljava povratak. Nova generacija putnika sve češće bira ovaj način kretanja jer nudi nešto što moderni turizam često gubi – autentičan susret sa ljudima i prirodom, ekološki pristup i putovanje bez velikih troškova

Dok je u mnogim zemljama Zapada tokom druge polovine 20. veka autostop dobio etiketu nesigurnog i nepoželjnog, u Evropi pod socijalizmom on je bio čak podstican. U bivšoj Jugoslaviji, Poljskoj i SSSR-u vozači su dobijali razne podsticaje da prime autostopere. Stopiranje je bilo gotovo pa institucija – znak solidarnosti, zajedništva i kulture međusobne pomoći. Na putevima se moglo sresti mnoštvo mladih ljudi sa rančevima na leđima, a vožnja sa neznancima doživljavala se kao normalan deo svakodnevice.

Iako je kasnije izbledeo pred naletom sveprisutnog automobilizma i razvijenih saobraćajnih mreža, autostop nikada nije u potpunosti nestao. Danas ga ponovo otkrivaju mladi avanturisti koji žele da putuju jeftinije, ekološki i društveno odgovorno. Društvene mreže i specijalizovane aplikacije dodatno su olakšale ovaj način putovanja, a hashtag #hitchhiking okuplja stotine hiljada objava koje svedoče o njegovom povratku, navodi BBC.

Nove generacije autostopera

Savremeni autostoperi dolaze sa drugačijim pogledom na svet. Njima autostop nije nužda, već svesni izbor. To je način da smanje zagađenje, izbegnu komercijalizovani turizam i dožive neplanirane susrete. Putnici beleže svoja iskustva na Instagramu, TikToku i blogovima, gde stopiranje prikazuju kao kombinaciju avanture, održivosti i društvenog eksperimenta. Ova nova renesansa autostopa povezuje duh prošlosti sa alatima digitalnog doba i otvara vrata potpuno novom razumevanju putovanja.

Autostop nije samo način da se stigne od tačke A do tačke B. To je prilika da se upoznaju različite kulture, da se testira poverenje u ljude i da se izgrade iskustva koja su nezamisliva u okviru klasičnih turističkih aranžmana. Za mnoge u ruralnim oblastima sveta stopiranje je i dalje nužnost, jedini način da stignu do posla, škole ili bolnice. Za mlade putnike to je sloboda i uzbudljivo putovanje puno nepredvidivih susreta.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

U vremenu kada se svet sve više zatvara u privatne prostore i digitalne balone, autostop podseća da deljenje puta može biti i čin poverenja i dokaz ljudske solidarnosti. Nekada smatran romantikom prošlih vremena, danas postaje simbol održivog, društveno angažovanog i drugačijeg načina kretanja kroz svet.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Leto i dalje traje!

0
Prema najnovijem izveštaju Evropske komisije za putovanja (ETC) pod nazivom „Praćenje raspoloženja za putovanja unutar Evrope“, čak 77% Evropljana namerava da putuje u periodu...