27.7 C
Belgrade
četvrtak, jul 3, 2025
Naslovna Blog Stranica 4

Bezbrižno leto i porodično druženje – Terme Sveti Martin

0

Stiže leto i budi se čežnja za odmorom, promenom, radošću i dragocenim danima sa najbližima. Ako još uvek niste osmilili zabavu i predah, koji će biti uspomena za sve generacije – na severu Hrvatske, u slikovitom Međimurju, nalaze se Terme Sveti Martin – mesto koje iz rizorta brzo prerasta u dom, mirnu luku i ono “jedva čekanje” za sledeću godinu. Od najmanjih prstića koji trčkaraju po zelenim prostranstvima, do onih odraslih pogleda koji ispunjeno posmatraju  radost – svi postaju zaljubljeni u okolinu, sadržaj i energiju mesta

Često se koncept odmora za odrasle i decu u potpunosti razlikuje i potrebno je dosta truda  i razumevanja kako bi se ti dani pretvorili u obostrano uživanje. Baš zato, akcenat Termi je na porodičnom povezivanju, zajedničkom druženju i beskonačnoj ljubavi i smehu. Kroz mnoštvo različitih aktivnosti, sati se pretvaraju u aktivan odmor koji pamti svaki član.

Rizort je smešten u 27ha prirodnog okruženja, guste šume i vinograda, kojim, često prošetaju i nestašni jeleni. U eri digitalizacije i urbanog života, pravi je luksuz stopiti se sa prirodom. Više od 700km biciklističkih staza daće vam slobodu da dišete punim plućima, posmatrate šarene krajolike i priredite deci nezaboravne trenutke zajedničkog druženja, učenja i spokoja. Staze kojim ćete okretati pedale ili šetati, vijugauju između drvoreda i zračaka Sunca, koji se probijaju kroz krošnje. A kada poželite da predahnete – tu su brojna piknik mesta, ušuškana i bajkovita. Zauzmite svoje mesto, okusite plodove prirode i gledajte kako život postaje smireniji i lepši, dok žagor i smeh voljenih, prati jedino cvrkut ptica.  Široka zelena polja, drvoredi i staze – sve zvuči pomalo nestvarno i “obojeno” ružičastom bojom, ali  Terme Sveti Martin daju vam utisak da ste, bar na kratko, izmešteni iz svakodnevnice i žurbe, jer je ovo koncept “drugog sveta” i sve je osmišljeno tako da porodični odmor preraste u nezaboravno iskustvo.

Ako vam je, pored tišine i neobaveznog smeha u prirodi, ipak potrebna i doza adrenalina i klinci su željni zabave, uputite se pravo ka Aquaparku MartiLandia, delu kompleksa koji nudi različite tobogane, vodene igre, atrakcije -poput maskota Martija i Martine, tematske zabave, radionice, nagradne igre i igrališta. I ne, ovo nije mesto na kom uživaju samo najmlađi, tu su sadržaji i za one starije. Zvuči pomalo neverovatno, ali – možda će ovoga puta deca pokušavati vas da odvoje od tobogana i bazena.

Pravo je vreme da proverite koliko ste spretni u različitim sportovima – košarci, tenisu, fudbalu, odbojci, stonom tenisu ili badmintonu, pa čak i gofu. Možda baš na nekom od velikih terena otkrijete da vaše dete gaji sportski duh i talenat. Ili se prisetite dana kada ste i sami uživali u igrama bez granica. Jedno je sigurno – smejaćete se iz dubine duše i konačno upisati najmlađe na neki trening po povratku sa odmora.

U blizini rizorta, možete isporbati aktivnosti poput vožnje kvada (avanturistički doživljaj koji je nezamenjljiv) ili zip-line-a. Ali, u okviru samog kompleksa na raspolaganju su vam kreativne radionice, planinarenje, razgledanje okoline iz voza, pa čak i zajedničko wellness iskustvo. U vremenu kada smo često razdvojeni jedni od drugih, završavajući obaveze i domaće zadatke, vreme provedeno u Termama Sveti Martin, pravi je podsetnik da porodičnu atmosferu i radost, ne možemo zameniti. Sećate se onog skrivenog blaga o kom ste pričali svojoj deci kako biste ih uspavali?

Konačno će moći da ga pronađu – skriveno je baš ovde. Preuzmite karte i uputite se u avanturu.

Da bi vaše leto bilo zaista nezaboravno – možete istražiti i lokalne festivale, kao što su: Forestland – jedan od najvećih muzičkih festival u Hrvatskoj, koji okuplja brojna popularna imena sa javne scene. Primera radi: Baby Lasagna je jedan od ovogodišnjih izvođača. Osim muzike, posetioci mogu uživati i u drugim sadržajima i slušati tonove elektronske muzike u dubini guste šume, baš kao na filmu.  Festival se održava od 18.-20. jula. Pored toga, ako ipak preferirate nešto drugačije – festival rimske kulture Halicanum na autentičan način pokazaće vam način života rimskog doba, omiljene igre, radionice, rimsku školu i vojne vežbe. Kroz predstave, hranu i piće, na trenutak ćete biti stanovnici nekog rimskog grada i to će, zasigurno, upotpuniti vaše leto.

Ali, u okviru samog rizorta, budite deo kids kluba, dečijih disko večeri, turnira, kvizova i karaoka, pa čak i DJ žurki za decu. I ne brinite, kada poželite sekund mira i tišine – ispod baldahina vas čeka masaža.

Terme Sveti Martin pružiće vam zadovoljstvo, avanturu i podsetnik da je odnos između roditelja i dece “mesto” gde ljubav počinje i nikada se ne završava, a Međumirje i ovaj nesvakidašnji rizort – postaće deo porodice.

Ivana Ninić

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Vozom iz Zagreba do Istre preko Slovenije

0
U Italiji predstavljeni “covid-free” vozovi
Photo: Pexels/SenuScape

U duhu evropskih ciljeva za održivu mobilnost i smanjenje emisije ugljen-dioksida, Hrvatska i Slovenija napravile su značajan korak u pravcu ekološki prihvatljivog transporta. Uvedena je nova železnička linija koja svakog petka povezuje Zagreb, Ljubljanu i Pulu, a povratak je planiran svake nedelje. Ova linija predstavlja više od običnog transportnog rešenja – ona simbolizuje moderni pristup putovanju, sa naglaskom na ekologiju, regionalnu saradnju i turizam

Održiva alternativa za vikend putovanja

Svaki petak novi voz polazi iz Zagreba, prolazi kroz Ljubljanu i nastavlja do Pule, omogućavajući putnicima udoban, siguran i znatno ekološki prihvatljiviji način putovanja u poređenju s automobilima ili avionima. Povratak iz Pule prema Zagrebu, takođe preko Ljubljane, organizovan je svake nedelje, što ovu liniju čini idealnim izborom za vikend putovanja.

Jačanje regionalne povezanosti

Nova železnička linija dodatno učvršćuje saobraćajne i turističke veze između Hrvatske i Slovenije. Ljubljana, kao važna evropska prestonica, dobija direktnu i redovnu vezu sa hrvatskom obalom, što može doprineti boljoj cirkulaciji turista i razmeni između gradova. S druge strane, Pula kao popularna destinacija u Istri, postaje još dostupnija putnicima iz unutrašnjosti.

Prednosti za turizam i lokalnu privredu

Povezivanjem tri važna grada – Zagreba, Ljubljane i Pule – voz otvara nove mogućnosti za razvoj održivog turizma. Turisti koji žele da uživaju u kulturnim znamenitostima, prirodnim lepotama i morskim čarima sada imaju jednostavan i direktan način da stignu do svog cilja. Osim toga, povećana dostupnost može doprineti većoj poseti lokalnim ugostiteljima, hotelima i manifestacijama, što je važan impuls za regionalnu privredu.

Ekološki značaj

Promocija železničkog prevoza kao alternativnog oblika mobilnosti ima direktan uticaj na zaštitu životne sredine. Vozovi emituju znatno manje CO₂ po pređenom kilometru u poređenju s drumskim i vazdušnim prevozom. Korišćenjem ove linije putnici aktivno doprinose smanjenju saobraćajnog zagađenja i jačanju ekološke svesti.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Nova železnička linija Zagreb–Ljubljana–Pula ne samo da unapređuje saobraćajnu infrastrukturu i regionalnu povezanost, već aktivno doprinosi ciljevima održivog razvoja. Kao deo šire evropske inicijative za dekarbonizaciju transporta, ona predstavlja model budućnosti – gde mobilnost ne dolazi nauštrb planete, već u skladu s njom.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ostrvo koje je sačuvalo pravu Dalmaciju

0
Prvić Hrvatska (3)
Photo: iStock

U srcu Dalmacije, nedaleko od Šibenika, smešteno je malo, ali izuzetno šarmantno ostrvo Prvić. Ovo ostrvo zauzima površinu od samo 2.4 kvadratna kilometra, i pravi je biser hrvatske obale, bogato istorijom, kulturom i prirodnim lepotama. Uprkos svojoj veličini, Prvić nudi posetiocima jedinstven doživljaj mira, autentičnosti i mirnog lokalnog mediteranskog života

Prvić je prvi put naseljen još u srednjem veku, a njegovo ime potiče od latinske reči „Privicium“, što znači „privatni“ ili „lični“. Ostrvo je kroz vekove bilo omiljeno utočište plemića koji su tu gradili svoje letnikovce i vile za odmor. Posebno je poznato po tome što je na njemu živeo i radio Faust Vrančić, renesansni naučnik, pronalazač i konstruktor prvog padobrana. Njegova zaostavština danas je vidljiva u Memorijalnom centru Faust Vrančić u Prvić Luci, gde su izloženi mnogi njegovi radovi i izumi.

Otkrivanje čarolije ostrva Prvić
Photo: iStock

Ovo ostrvo je takođe poznato po svojoj netaknutoj prirodi i kristalno čistom moru. Ovde nema automobila, što doprinosi očuvanju okoline i čini ga idealnim mestom za turiste koji traže beg od gradske vreve. Šetnje kroz maslinike, vinograde i bujne mediteranske vrtove pružaju posetiocima priliku da uživaju u mirisu lavande, ruzmarina i borova. Plaže na Prviću su uglavnom stenovite i šljunčane, ali nude savršen ambijent za sunčanje i plivanje u Jadranskom moru.

Dva sela, dve priče

Na ostrvu postoje samo dva naselja, Prvić Luka i Šepurine, svako sa svojim karakterom. Prvić Luka je nešto življa i poznatija zbog muzeja posvećenog Faustu Vrančiću, koji je svoje poslednje dane proveo upravo ovde. Šepurine, s druge strane, odišu rustičnom lepotom i mirnoćom, sa uskim kamenim uličicama, starim kućama i brojnim skrivenim uvalama.

Prvić Hrvatska (3)
Photo: iStock

Iako je Prvić malo ostrvo, njegovi stanovnici su ponosni na svoju bogatu kulturnu baštinu, ali i na posebno izraženu gostoljubivost. Naselja su zadržala su svoj autentični dalmatinski šarm sa kamenim kućama, uskim ulicama i malim trgovima. Lokalni restorani nude specijalitete dalmatinske kuhinje, kao što su sveža riba, morski plodovi, tradicionalni proizvodi od sušenog mesa, maslinovo ulje i domaće vino. Posebno su popularna jela pripremljena na tradicionalan način, poput ribe sa roštilja, brodeta ili pašticade.

Prvić nudi brojne mogućnosti za rekreaciju i aktivnosti na otvorenom. Osim kupanja i sunčanja, posetioci mogu uživati u ronjenju, jedrenju, vožnji bicikla i planinarenju. Ostrvo je takođe idealno za ljubitelje fotografije, jer svaka ulica, uvala i zalazak sunca pružaju savršene prizore za uspomene.

Prvić Hrvatska (3)
Photo: iStock

Ostrvo Prvić, sa svojom bogatom istorijom, netaknutom prirodom i srdačnim stanovnicima, predstavlja pravo blago Dalmacije. To je mesto gde se može osetiti duh prošlih vremena, uživati u lepoti prirode i degustirati autentični ukusi mediteranske kuhinje. Poseta Prviću nije samo odmor, već i putovanje kroz vreme koje ostavlja nezaboravne uspomene.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kako turizam menja Napulj – Na bolje i na gore

0
Napulj Italija Vezuv
Photo: Pixabay/stostank

Dve i po hiljade godina nakon svog osnivanja, Napulj doživljava pravi turistički procvat, ali istovremeno se suočava i sa negativnim posledicama koje mnogi gradovi dožive tek decenijama kasnije

U 2025. godini, kada Napulj obeležava 2.500 godina postojanja, gradska transformacija je toliko izražena da je teško pratiti njen tempo. U poslednjoj deceniji, potraga turista za „autentičnim“ i preduzimljivost lokalnog stanovništva doprineli su transformaciji ovog mesta. Promene se dešavaju širom grada, s pozitivnim i negativnim posledicama.

Nakon decenija zanemarivanja, negativnih stereotipa i bezbednosnih upozorenja, danas je postao nezaobilazna tačka na mapi posetilaca željnih „prave Italije“. Međutim, masovni turizam sa sobom donosi i brojne izazove.

„Divlje dete Italije“ dobija novo lice

Napulj je decenijama bio opisivan kao „grub“, što je često bio eufemizam za nagomilane probleme sa otpadom i kriminalom. Za razliku od besprekorno ulickanih destinacija poput Toskane, Amalfi obale ili Činkve Tere, Napulj je zračio sirovom autentičnošću.

Napulj sada intenzivno radi na rešavanju tih problema. Grad je najavio nove strategije za unapređenje upravljanja otpadom: nova internet platforma, bolje komuniciranje s građanima i uvođenje savremene tehnologije za praćenje prikupljanja otpada. Istovremeno, kriminal opada, krađa je u 2024. pala za 6%, a pljačke za gotovo 18% u odnosu na 2023. godinu.

Luksuzni hoteli i kruzeri u Napulju

Promene u gradu prati i promena turističkog profila. Sa krova luksuznog hotela Romeo Hotel Napoli, gosti uz šampanjac gledaju zaliv Napulja, Vezuv i dolazak kruzera. Tokom letnjih meseci, u Napulj dnevno pristanu tri broda, izbacujući na desetine hiljada turista.

Za razliku od Venecije i Santorinija, Napulj ima kapacitet da “primi” ovu masu turista i pa čak i da profitira. Prema rečima lokalaca, turisti s kruzera predstavljaju ključnu klijentelu za privatni prevoz, ture i prodavnice suvenira.

Luksuzni turisti takođe sve više otkrivaju Napulj. Trenutno postoji tek nekoliko hotela s pet zvezdica (za razliku od preko 50 u Rimu). Ipak, u pripremi su novi hoteli – Radisson, Roccoforte i Marriott.

Broj turista u Napulju porastao je za 15% u periodu 2023–2024, a struktura posetilaca postaje sve raznovrsnija. Ranije su dolazili uglavnom Italijani, Nemci i poneki Francuz. Sada dolaze Amerikanci, Britanci ili Australijanci, pa čak i putnici iz Indije i Južne Amerike, navodi Euronews.

Tamna strana turističkog buma

Turizam je doneo novu energiju, radna mesta i preduzetničke inicijative. Neki zapušteni kvartovi sada oživljavaju – otvaraju se kafići, umetnički prostori, mali hoteli, mladi pokreću biznise. Postoji i novi lokalni ponos, a turisti cene tradiciju, kuhinju, kreativnost.

Ipak, gradske vlasti moraju da preduzmu mere kako bi ublažile negativne posledice. Sve veći broj turista podstiče rast kratkoročnog iznajmljivanja, što je dovelo do stambene krize – slično kao u Barseloni ili Kanarskim ostrvima.

Studija iz 2023. pokazala je da je broj stanova na Airbnb-u u Napulju porastao za 553% između 2015. i 2019, posebno u najsiromašnijim delovima grada. Kirije koje su nekada bile 550–600 evra sada su 1.200–1.400 evra. Plate, međutim, ne prate taj rast, stopa nezaposlenosti među mladima i dalje je 43%.

Potrebna je strategija održivog turizma

Turistički pritisak se može smanjiti ako se gosti usmere i van centra i popularne obale. Postoje sjajni kvartovi koje turisti gotovo da ne posećuju. Bolje saobraćajne veze i jasnija signalizacija – naročito na engleskom – takođe bi pomogle.

Napulj se zaista promenio. Ljudi sada dolaze baš zbog Napulja, zbog hrane, umetnosti i te sirove lepote. Nije “ispoliran”, ali baš to ga čini posebnim. Grad danas balansira između dve krajnosti. S jedne strane, turizam mu donosi novu energiju, investicije i priznanje. S druge strane, grad rizikuje da izgubi ono što ga čini posebnim – svoju iskonsku, nedomestifikovanu prirodu.

Masovni turizam je, kao što pokazuje primer Napulja, mač da dve oštrice: može biti sredstvo za oživljavanje lokalne zajednice, ali i alat za njeno istiskivanje. Ključno pitanje za budućnost ovog grada jeste – da li može ostati Napulj, a da ne postane samo još jedna kulisa za fotografije?

Za one koji ga posete s poštovanjem i radoznalošću, Napulj ostaje jedno od najuzbudljivijih i najnepredvidivijih mesta u Italiji. Ali upravo ta autentičnost, zbog koje ga turisti sve više vole, mora biti očuvana i za one koji u njemu žive – da bi grad bio živ i sutra, a ne samo lep na slici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Povratak prirodi preko kašike skorupa

0
skorup krem sir kajmak

U srcu planinskih predela Crne Gore, među mirisima pašnjaka i zvukom zvona sa ovčijih torova, vekovima se pravi jedan od najautentičnijih mlečnih proizvoda Balkana – skorup. Ova bogata, masna mlečna krema nije samo delikates, već i simbol opstanka, gostoprimstva i duboko ukorenjene tradicije naroda sa planina

Šta je skorup i kako nastaje?

Skorup je mlečni proizvod koji se dobija skupljanjem zgrušane masne površine (kožice) sa prokuvanog mleka. Uglavnom se koristi ovčije ili kravlje mleko, a najkvalitetniji skorup potiče iz netaknutih, visokoplaninskih oblasti. Tu se stoka hrani isključivo prirodnom ispašom. Nakon što se pokupi, pakuje se u drvene posude ili čabrice, i čuva u sopstvenom maslacu ili sirutki, često i po nekoliko meseci, sve dok ne razvije pun, kremast i bogat ukus.

Gde je njegovo poreklo?

Tradicionalno, skorup je najviše vezan za severne i istočne delove Crne Gore, naročito okolinu Pljevalja, Durmitora i Zlatiborskog područja. Danas, Skorup sa Durmitora ili iz Pljevalja ima i oznaku geografskog porekla, čime je zaštićen kao autentičan proizvod sa specifičnim metodom pripreme.

Paralela sa Srbijom: Zlatiborski skorup – blizanac iz susedstva

U Srbiji, ovaj delikates je posebno poznat u zlatiborskom i sjeničkom kraju, gde ga domaćice sakupljaju na gotovo identičan način. U narodnoj tradiciji Zlatibora, kačamak sa skorupom i sirom predstavlja doručak šampiona, dok se u svečanim prilikama skorup služi uz pršutu, domaći sir i pogaču.

Zanimljivo je da su oba kraja – i crnogorski i srpski – zadržali iskonsku vezu sa prirodom i ručnu izradu proizvoda, bez aditiva i industrijske obrade. To skorupu daje jedinstven ukus koji se ne može pronaći u masovnoj proizvodnji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Onufrije (@onufritis)

Kako se koristi skorup danas?

Iako je nekada bio rezervisan za stočarska domaćinstva i goste od „posebnog“ značaja, danas ovaj rustikalni delikates sve češće nalazimo u modernim restoranima tradicionalne kuhinje. Uglavnom se koristi kao:

  • namaz za hleb i pogače
  • dodatak kuvanim jelima, poput proje, popare i cicvare
  • dodatak uz kuvani krompir ili pečeno meso

U turizmu, skorup postaje važan deo gastronomske ponude – gosti iz celog sveta žele da probaju „ono što jedu pastiri“. Često ga upoređuju sa italijanskim mascarponeom ili francuskim fromage frais, iako se skorup izdvaja po svojoj rustičnosti i dubini ukusa.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

U vreme kada se ceo svet okreće ka autentičnosti, prirodi i održivim praksama, skorup se izdiže kao hrana sa pričom – o planini, o porodici, o gostoprimstvu. Bilo da ste na Zlatiboru, u Pljevljima ili na Durmitoru, ne propustite priliku da probate ovaj zaboravljeni biser balkanske kuhinje.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Skriveni biser Jadrana za avanturiste i ljubitelje istorije

0
Omiš, mala i jedinstvena Dalmacija
Photo: iStock

Omiš je udaljen od Splita nekih 20 kilometara i nalazi se u srcu Dalmacije koja je i formirala njegov karakter. Do skoro je bio poznat samo kao mesto na koje se išlo iz Splita na jednodnevni izlet, međutim, vremenom je uspeo da se izbori za svoje mesto pod suncem Hrvatske kao jedinstvena destinacija neverovatne lepote

Omiš, mala i jedinstvena Dalmacija
Photo: iStock

Omiš je gradić u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i nalazi se na obali Jadranskog mora. Prvi pisani tragovi govore nam da je grad nastao još u antičko doba. Smešten je na samom ušću reke Cetine u Jadransko more, gde celokupnu dramatičnost pojačavaju hrapave i oštre litice planina u pozadini.

Omiš, mala i jedinstvena Dalmacija
Photo: iStock

Najznačajniji simbol grada su stene koje se nad njim gordo nadvijaju. One su u istoriji, bar se tako pripoveda, pomogle gusarima i ostalim moreplovcima da se osame i sklone od nevremena i potraga, pa je Omiš dugo bio njihovo glavno uporište. Današnji Omiš se prosto izlio se iz starih zidina, proširivši se na plitki rt koji je reka Cetina stvorila na levoj obali ušća.

Omiš, mala i jedinstvena Dalmacija
Photo: iStock

Na ovom relativno malom području, moguće je videti mnoštvo kulturno-istorijskih znamenitosti. Pre svega, postoji puno crkava koje datiraju iz 10. i 18. veka, a tu su i brojni spomenici, utvrđenja i muzeji. Drevni rimski gradovi Split i Salona udaljeni su samo pola sata vožnje od Omiša, a predivna ostrva srednje Dalmacije su na dohvatu ruke. Treba navesti da su ovde popularni letnji festivali i ostala dešavanja koja privlače veliki broj ljudi.

Omiš, mala i jedinstvena Dalmacija
Photo: iStock

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Slikoviti Omiš je popularna destinacija za aktivan odmor, za rafting Cetinom, slobodno penjanje, paragliding, ronjenje ili jedrenje. Duge peščane plaže koje se prostiru duž obale idealno su mesto za porodične odmore. Grad je okružen malim ribarskim selima u kojima se živi pravi dalmatinski život, pa je zaista pravi gušt posetiti ga, i uživati u njemu, bar na izletu.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zašto alkohol ne treba stavljati u zamrzivač?

0
Pivo pice
Photo: Pexels/Isabella Mendes

Većina alkoholnih pića, od vina i koktela do viskija i tekile, bolje prijaju kad su blago rashlađena. Iako se čini logično da omiljene boce stavite u zamrzivač, to možda ipak nije najbolja opcija. Niske temperature mogu nepovoljno uticati na kvalitet pića, u zavisnosti od toga o kom je piću reč

Pivo i vino su uglavnom sastavljeni od vode, koja se brže ledi od alkohola, što može dovesti do razdvajanja sastojaka i gubitka ukusa. Zamrzavanje takođe može smanjiti karbonizaciju kod gaziranih pića, a u najgorem slučaju, može izazvati eksploziju boce.

Iako se to često radi, ni većina žestokih pića ne bi trebalo da završi u zamrzivaču. Stručnjaci iz industrije pića objavili su studiju šta se zapravo dešava s alkoholom kada se zaledi, koje žestine treba držati podalje od zamrzivača, i koji su to izuzeci koje hladnoća ne može da pokvari, navodi Food & Wine.

Alkohol koji ne bi trebalo zamrzavati

Džin

Niske temperature zamagljuju aromu i ukus džina i aromatizovanih votki, naročito kada sadrže citrusne i cvetne note. Preporučuje se da uopšte ne stavljate u zamrzivač, čuvajte ih na sobnoj temperaturi ili u frižideru ako želite da piće bude hladno.

Tekila

Pića sa suptilnijim aromama, poput džina i tekile, ne treba nikada stavljati u zamrzivač. Tekila, na primer, gubi svoje svetle, citrusne note. Iako zbog visokog procenta alkohola ne mogu da se zalede do kraja, hladnoća umanjuje aromu i ukus, što ih čini neprikladnim za ovakav način čuvanja.

Smeđe žestine: konjak, rum i viski

“Smeđe žestine” postaju mutne na niskim temperaturama, gube se mnoge nijanse ukusa kada su pića previše hladna. Zamrzavanje je u redu za jeftinija pića s niže police, ali ne i za one premium kvaliteta, jer se može promeniti i narušiti bogatstvo ukusa.

Alkohol koji bolje podnosi hladnoću

Zamrzavanje određenih žestokih pića može biti korisno, najviše zbog teksture. Hlađenje žestine u zamrzivaču može doprineti glatkom osećaju u ustima, to može ublažiti oštrinu kod pića slabijeg kvaliteta.

Votka

Neutralan ukus votke čini je pogodnom za zamrzivač. Rashlađena votka može imati posebno prijatan, nežan osećaj na nepcu. Ipak, votke mogu izgubiti na izražajnosti ako su previše hladne, kao i kod vina, previše hladnoće može umanjiti aromu.

Kokteli unapred pripremljeni u flašama

Kod nekih koktela unapred pripremljenih za posluženje zamrzavanje je dobra ideja. Ako pravite jače koktele, kao što je martini, možete ih čuvati u zamrzivaču kako biste ih servirali ledeno hladne bez dodatnog razblaživanja dok ih mešate. Rezultat je jak koktel sa glatkim završetkom. Dosta koktela dobro podnosi zamrzavanje bez gubitka kvaliteta. Izuzetak su kokteli koji sadrže sirupe, jer se sastojci mogu razdvojiti.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Zamrzivač nije uvek neophodan

U većini slučajeva, zamrzavanje žestokih pića nije neophodno. Ako želite da poslužite alkohol rashlađen, a da ne izgubite na ukusu i teksturi, najbolji izbor su frižider ili vinska vitrina. Za one koji žele piće preko leda bez razvodnjavanja, preporučuju se ohlađene čaše ili velike kocke leda koje se sporije tope.

Takođe, postoji sve više opcija za sofisticirano rashlađivanje pića kod kuće – poput kamenčića od nerđajućeg čelika ili granita, koji se pre stavljanja u piće drže u zamrzivaču, a ne menjaju ukus.

Ulaganje u kvalitetne čaše, kontrolu temperature i pravilan način serviranja često će doprineti boljem uživanju u piću nego zamrzavanje. Ukratko, ako želite da u potpunosti osetite aromu, strukturu i završnicu omiljenog alkohola, izbegavajte duboki minus.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Miran i autentičan odmor na Jonskom moru

0
Tilos grčka
Photo: Pixabay/ travelspot

Ako tragate za mestom u Grčkoj gde vreme teče sporije, a priroda ostaje netaknuta, ostrvo Kastos je vaša sledeća destinacija iz snova. Smešteno istočno od Lefkade i južno od poznatijeg Meganisija, Kastos je malo, ali magično ostrvo koje nudi autentičan ugođaj Mediterana – bez gužvi, bez buke i bez preteranog turizma

Na ostrvu Kastos živi svega oko 50 stanovnika tokom cele godine, a leti taj broj blago poraste zahvaljujući nautičarima i putnicima koji traže beg od modernog sveta. Nema automobila, nema hotela sa pet zvezdica, ali zato ima milion zvezda na nebu svake noći, miris maslina i borova, i zvuk talasa koji zapljuskuju obalu.

Raj za moreplovce i istraživače

Ostrvo je pravi raj za ljubitelje jedrenja i brodova – njegova prirodna luka privlači jahtaše iz celog sveta koji ovde zastanu da predahnu uz svežu ribu i čašu ouza u lokalnoj taverni. Istraživači prirode oduševiće se pešačkim stazama koje vode kroz maslinjake do skrivenih uvala i svetionika na krajnjem jugu ostrva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TRAVEL DIARY (@asuitcaseandtheworld)

Plaže bez traga civilizacije

Na Kastosu nema uređenih ležaljki ni glasne muzike. Tu plaže znače kamenčiće pod nogama, tirkizno more pred vama i osećaj da ste pronašli sopstveni kutak raja. Plaže poput Vali i Ammouda su idealne za plivanje, ronjenje i tišinu. Za potpunu privatnost, mnogi gosti istražuju malim čamcima brojne skrivene uvale duž obale.

Lokalni šarm i spor život

Mesto Kastos, jedino selo na ostrvu, odiše šarmom prošlih vremena. Uživajte u domaćim specijalitetima – maslinama, ribi, medu i domaćem vinu – u nekoj od taverni uz obalu. Ovde ljudi žive sporo, s osmehom, i imaju vremena za razgovor. Ako poželite smeštaj, pronaći ćete nekoliko apartmana u starim kamennim kućama s pogledom na pučinu.

Zašto treba posetiti Kastos?

Kastos nije mesto za luksuzni turizam – to je mesto za luksuz duše. Idealno za parove, umetnike, avanturiste i sve one koji žele da se isključe iz svakodnevice i ponovo spoje sa sobom i prirodom. Ostrvo pruža jedinstveno iskustvo mira i slobode koje se retko nalazi u savremenom svetu.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Ako sanjate o grčkom ostrvu koje je ostalo verno sebi, gde su jutra tiha, a večeri pod zvezdama nezaboravne – Kastos je vaša sledeća destinacija. Uključite ga na svoju listu skrivenih bisera Jonskog mora i otkrijte šta znači istinski odmor.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Letite iz Beograda za Nirnberg i uživajte u ovom predivnom gradu!

0
Nirnberg nemacka
Photo: GNTB / Francesco Carovillano

Tražite vašu narednu evropsku destinaciju? Od Nirnberga vas deli samo sat i 40 minuta udobnog leta sa kompanijom Air Serbia, koja leti svakog ponedeljka i petka..Idealno za vikend beg od svakodnevice, ali i duže istraživanje nemačkog juga

Nirnberg nije samo grad bajkovitih srednjovekovnih ulica – to je pravi raj za gurmane, ljubitelj kulture, dobrog šopinga i još boljeg piva. Ovaj region može da se pohvali sa preko 500 tradicionalnih pekara, 700 mesara i 200 pivara, nudeći originani ukus bogate gastronomije Gornje Frankonije. A šarmantni Bajrojt je udaljen samo sat vremena vožnje vozom zaista ga vredi posetiti.

Istražite Margravial Operu pod zaštitom UNESCO-a, raskošne barokne palate, bajkovite vrtove i znamenitosti povezane sa zaostavštinom Riharda Vagnera. Za pravu pivsku pustolovinu svratite u Maisel & Friends – spoj hotela, restorana i pivare, gde se tradicija i inovacija toče iz iste čaše. Volite šoping? U blizini vas čekaju outlet sela sa premiun brendovima po sniženim cenama.

Bilo da putujete zbog gastronomije, kulture ili pak povoljnih cena – Nirnberg vas zove!

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Irska turistička kampanja “Keep Discovering” kroz AIDA model

0
Irska aida model
Photo: Unsplash/Colin C Murphy

Turistička organizacija Irske lansirala je kampanju „Keep Discovering – Take Your Time“ kako bi pozicionirala zemlju kao idealnu destinaciju za one koji žele da putuju sporije, dublje i autentičnije. Umesto klasičnog promoviranja atrakcija, kampanja stavlja akcenat na osećaj otkrivanja i ličnu transformaciju, oslanjajući se na jake emocije i vizuelni identitet koji podseća na poeziju i smirenost

Kroz pažljivo osmišljenu naraciju i upečatljive slike netaknute prirode, kampanja emotivno angažuje posmatrača i vešto ga vodi kroz sve faze AIDA modela – od privlačenja pažnje do poziva na konkretnu akciju. Irska se ovde ne prikazuje samo kao destinacija, već kao putovanje ka sebi – poziv da „ne otkrivaš samo svet, već i sopstveni mir“.

Kampanja je odličan primer primene AIDA modela (Attention – Interest – Desire – Action) u savremenom turizmu. Evo kako izgleda u praksi:

Pažnja (Attention)

Slogan “Keep Discovering” odmah privlači pažnju, dok poruka “Take Your Time” kontrira brzom i stresnom načinu života. Smireni vizuali, zvuci prirode i nežna muzika bude znatiželju i emocije.

Interesovanje (Interest)

Kampanja razvija interesovanje kroz autentične priče, pejzaže van utabanih staza i svakodnevne scene koje prikazuju život u Irskoj. Fokus je na slow travel iskustvima i kontaktu sa lokalnom kulturom.

Želja (Desire)

Emotivna naracija gradi želju da se Irska doživi lično – bez žurbe, u sopstvenom ritmu. Prikaz pejzaža, gostoprimstva i unutrašnjeg mira budi potrebu za begom iz svakodnevice.

Akcija (Action)

Poziv na akciju je blag, ali jasan – uz linkove ka planiranju putovanja, inspirativnim vodičima i konkretnim itinerarima. Kampanja ne prodaje “ponudu”, već poziva da sebi poklonite vreme i iskustvo.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

„Keep Discovering – Take Your Time“ nije samo marketinški slogan, već emotivna filozofija putovanja. Kampanja pokazuje kako se spajaju emocija i konverzija – pažljivo vodeći turiste od inspiracije do odluke da krenu na put. Irska se tako pozicionira kao destinacija koja nudi više od fotografije – nudi osećaj pripadanja i mira.

Paralela sa Srbijom – Ima li mesta za takav turizam i kod nas?

Kampanja „Keep Discovering – Take Your Time“ može biti inspiracija i za destinacije u Srbiji, posebno one koje već nude autentična iskustva, prirodnu tišinu i lokalnu kulturu.

Regioni poput Stare planine, Tare, Homolja, Zlatibora van centra, pa i sela u Šumadiji ili istočnoj Srbiji, već imaju uslove za slow travel – sporo putovanje koje stavlja akcenat na doživljaj, ljude i prirodu, a ne samo na atrakcije.

U Srbiji postoji potencijal za sličan narativ – gde se odmor ne meri kilometrima, već trenucima. Kampanje koje bi prikazivale miris sveže pečenog hleba, razgovore sa domaćinima na tremu, zvuke reke ili pucketanje vatre u planinskoj kolibi – mogle bi, poput Irske, da emocijom angažuju domaće i strane posetioce.

Irska koristi emociju da inspiriše. Srbija to može da prati, autentičnost već poseduje. Potrebna je samo dobra priča i prava poruka.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Fërgesë urnebes salata

Novi sjaj tradicionalnog albanskog delikatesa

0
Ako postoji jelo koje savršeno spaja domaću kuhinju i duh ulične hrane u Albaniji, to je Fërgesë. Ova rustična poslastica nije samo obrok, to...