17.5 C
Belgrade
četvrtak, jul 3, 2025
Naslovna Blog Stranica 3

Kada poželite luksuz, privatnost i tišinu: Domes Noruz Mykonos – ekskluzivni rizort na vetrovitom ostrvu

0
Domes Noruz Mykonos

Smešteno u srcu Kiklada, ostrvo Mikonos je simbol luksuza i nezaboravnog provoda, a posebno na onim mestima gde hedonizam dobija sasvim novu dimneziju i prelazi u svet drugačijeg opuštanja i odmora

Dobro došli u Domes Noruz Mykonos. Na samo nekoliko koraka od velike plaže Agios Stefanos, deo Domes portfolija donosi minimalistički stil Kiklada i arhitektonsku autentičnost koja postavlja nove trendove na tržištu ultra-luksuznog lajfstajl turizma. Sa samo 38 smeštajnih jedinica, ovaj pažljivo dizajnirani rizort nudi prostor gde komfor nije trenutak – već stil života, a adults-only (samo za odrasle) koncept upotpunjuje svakodnevnicu.

Domes Noruz Mykonos

Transfer i dobrodošlica

Po sletanju na aerodrom, vrlo lako ćete uočiti svoje ime na karti ispred privatnog vozila hotela. Sam transport do objekta, unikatno je iskustvo, jer u 15 minuta vožnje uz laganu grčku muziku i nasmejane domaćine, već znate odgovor na million puta postavljeno pitanje: “Zašto baš Mikonos?”

Energija se brzo širi i upija, a Grci su apsolutni pobednici kada je reč o šali, smehu, zabavi i susretljivosti. Onog trenutka kada zakoračite na teritoriju Domes Noruz-a – život postaje neobjašnjivo treperav i ugodan. Osećaj je kao da ste stigli kod najboljih prijatelja, koji uzimaju vaše kofere, sprovode vas do terase sa pogledom na Egejsko more, dok na stolu čekaju hladni kokteli i ledeni peškiri, kako biste osvežili ruke i lice. Pomišljate da baš tako izgleda idealan život, ni ne sluteći da će se “vrata raja” tek otvoriti.

Domes Noruz Mykonos

Enterijeri i eksterijeri

U zavisnosti od rezervacije, bićete smešteni u jednoj od soba: Upbeat Retreat, Sublime Suite ili Pure Heaven, koje imaju pogled na more ili unutrašnjost rizorta. Prostor nosi nežnu bež boju, kombinovanu sa drugim zemljanim tonovima i upravo to je ono što odmah u startu izdvaja ovaj rizort od drugih – nema bele boje. Razlike između tipova soba su u opremljenosti i sadržajima. Upbeat retreat su normalne sobe, tj. osnovni tip, koji nema odvojeni deo – “dnevnu sobu”, ali komoditet i uživanje nisu umanjeni. Ipak, ukoliko želite nešto luksuznije: terasu sa pogledom na more, privatni bazen ili đakuzi, spoljašnji tuš i veću kvadraturu, Sublime Suite je vrhunski izbor. Pure Heaven sobe rezervisane su za VIP korisnike, odnosno one koji se odluče na HLS – Haute Living Selection, poseban program koji je namenjen najelitnijim gostima. Takve sobe su veoma prostrane, gledaju na Egejsko more, a po dolasku vas čeka i posebna dobrodošlica – ledeni šampanjac i voće. Sadržaj sobe je na najvišem nivou, a posebno je izdašan u ponudi kozmetike.

Domes Noruz Mykonos

Ono što je zajedničko svakoj od soba jeste pažnja posvećena detaljima, od king size kreveta, preko mekanih peškira (za plažu i posle tuširanja), papuča, bade-mantila, svih neophodnih kozmetičkih setova, do nežnih posteljina i ukrasnih jastuka koji se savršeno uklapaju u ostatak enterijera. Zemljani tonovi i drveni materijali daju posebnu, sofisticiranu notu i čine prostor toplim. Često ćete imati osećaj da ste u potpunosti sami u objektu, jer sve odiše mirom i tišinom, a opet, dok izađete iz sobe i vratite se u istu: sve je zamenjeno, pospremljeno i mirisno. Ako preferirate dane uz omiljenu muziku u pozadini, svaka soba na raspolaganju ima Marshall Bluetooth zvučnik, koji će omogućiti da svoj odmor ulepšate omiljenim pesmama. Voda sa česme nije za piće, pa ćete uvek biti pokriveni flaširanom vodom koju vam svakodnevno donosi ljubazno osoblje hotela. Iako su sobe kreirane tako da ne poželite da ih napustite (posebno ako ste se odlučili za one sa bazenom), ostatak hotela biće jednako nadahnjujuć. Boho stil dominira eksterijerom, pa ćete na svakom koraku nailaziti na drvene stolove, okružene slamnatim tabureima, postavljene na prostirku istog materijala. Rizort nije veliki, ali podseća na “utopiju” – idealan mali grad. Centralno mesto dešavanja i okupljanja je glavni bazen, koji je središte žurki i provoda u najistaknutijem delu sezone (jun i jul). Bazen veličanstveno stoji iznad mora, okružen krevetima sa peškirima i suncobranima. Čak i kada su svi kapaciteti smeštaja popunjeni, nema gužve, jer je prostor dovoljno veliki i sasvim dobro podeljen, tako da nemate osećaj da čujete svaki razgovor ljudi do vas, što je čest slučaj u rizortovima.

Domes Noruz Mykonos

Odmah pored bazena nalazi se i glavni restoran Antonio’s, mesto za dobru hranu, kafu ili koktel. Ali, ako ne želite da sedite u bašti, ljubazno osoblje će vam ručak (postoji posebna ponuda jela za ručak i večeru) doneti do samog kreveta, baš kao i piće ili poslasticu. U Domes Noruz-u nema dvoumljenja da li je nečija čaša polupuna ili poluprazna – baš sve čaše su uvek pune. Izuzetno je pohvalno koliko je svaki zaposleni posvećen i predan, ali nipošto nametljiv ili naporan. Jednostavno su dobro razumeli svoj zadatak, da se svaki gost oseća kao VIP Zvezda, sa osećajem pripadnosti i važnosti. Prekoputa recepcije, pronaćićete Soma SPA, koji će vam biti posebno drag ukoliko ste mnogo partijali, pa vam je potreban oporavak i isceljenje. Kako je Grčka kultura imala snažan uticaj na ceo svet, taj “trend” ne jenjava ni u današnjim danima, pa Grci nastavljaju da neguju kulturu i tradiciju kroz brojne sadržaje, što je slučaj i sa SPA tretmanima. Uz stručno osoblje, tihu muziku i najkvalitetnija ulja i druge kozmetičke proizvode, učinićete telu veliku uslugu, a možda, na trenutak, osetiti kako je biti grčki bog/boginja. I da… ne brinite, teretana na otvorenom (sa svom neophodnom opremom) tu je da ne biste propustili trening čak ni na odmoru.

Domes Noruz Mykonos

Restorani i barovi

Akcenat Domes Noruz Mykonos rizorta je na uživanju i hedonističkom iskustvu i to se ogleda i u gastronomiji hotela. Pored samog lobija, nalazi se N Bar, perkfektno uređen i ušuškan, ukrašen neobičnim slikama i tonovima koji ne odudaraju od ostatka prostora. Atmosfera bara je opuštajuća i gosti ga najčešće koriste pri samom dolasku ili kada požele da uživaju u čašici (ili dve) osvežavajućih pića. Terasa bara posmatra Egejsko more, skupocene jahte koje plove u daljini ili najveće kruzere današnjice, koji se svakodnevno usidravaju u luku Mikonos. Samo nekoliko stepenika niže nalazi se i glavni bazen, pored kog je restoran Antonio’s Pieno Di Anima. Spektakularni pogled i boho stil biće vaše omiljeno mesto u hotelu, počevši od doručka, koji se baš ovde i služi. Većina smeštajnih objekata na Mikonosu bazirana je na usluzi noćenja sa doručkom, baš kao i Domes. Ipak, domaćini su razmišljali o gostima i ludim žurkama koje ostrvo nudi, pa je trajanje doručka od 08-11h produženo do 13h, za one kojima je jutro bilo pomalo teško i stižu tek na branč. Da je sve u znaku luksuza, govori i hrana: najrazličitiji izbor slatkih i slanih namirnica, sveže ceđenih sokova, kafe ili drugih napitaka. Naravno, uz idealnu poziciju rizorta, ne postoji mesto restorana koje nije direktno izloženo pogledu na more i to je samo još jedan od mnogih “pluseva”. Ponuda jela za ručak i večeru se razlikuje i najbolje je da se prepustite ljudima koji će vas uslužiti, jer će vam do detalja objasniti na koji način spremaju obroke i šta je glavna preporuka kuvara. Voće i povrće na Mikonosu je neverovatno sveže, pa se koristi u svim jelima, a najbolje se oseti u salatama sa neodoljivim prelivima. Večeri su posebno dragocene, jer celo ostrvo sija i izgleda spektakularno.

Domes Noruz Mykonos

Aktivnosti, sadržaji i ljudi

Da Mikonos nisu samo klubovi, izlasci i lude žurke, najbolje prikazuje ponuda aktivnosti na ostrvu. Iako je akcenat na noćnom životu, skupocenim komadima odeće i hedonizmu – Mikonos “krije” i onu mirniju i opušteniju stranu. Možete biti avanturisti i sami razgledati okolo, ali niko vas neće bolje razumeti i prirediti vam dan za pamćenje od konsijerža koji je tu da odgovori na sve zahteve koje imate, predloži izlete, i organizuje sve što zamislite: da iznajmi skuter i automobil za vas ili možda kvad kojim ćete stići do najudaljenijih delova ostrva, gde sunce dodiruje Egejsko more. Ako ste sanjali da jašete konje po plažama i doživite energiju zapadnjačkih filmova, konsijerž će osmisliti sve, a vi ćete uživati u predelima i talasima. Naravno, tu su i jahte, dobra vina, privatne ekskurzije, obilasci, najbolja mesta za instagramične fotografije, prevoz do najskupljih klubova na ostrvu i rezervacije mesta u objektima koji pošutuju poseban dres kod i pravila ponašanja. Dovoljno je da naglas izgovorite šta biste voleli i da svemir (u ovom slučaju konsijerž) uradi svoje. U Domes Noruz-u definitivno pazite šta želite – sve se ostvari. U ovom lancu svaki čovek ima pojednako važnu ulogu: od sobarice do menadžera. A uvideti koliko je poštovanja i porodične energije među njima, daje vam osećaj da ste izabrali pravo mesto. Nemojte se čuditi ako se po rastanku izgrlite sa recepcionerima, zapišete kontakte i dogovorite naredna viđanja – Mikonos jednostavno ima neiscrpnu energiju zajedništva i uzbudljivih trenutaka.

A u Domes Noruz Mykonos rizortu sve počinje. To je vaša “sigurna baza” i nova kuća na obali mora.

Domes Noruz Mykonos

Tekst: Ivana Ninić

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Prvo naselje kojim upravlja veštačka inteligencija

0
Ostrvo sensej filipini
Photo: Pexels/Anuar Gresati

Na jednom tropskom ostrvu nedaleko od Filipina počinje novo poglavlje ljudske civilizacije. Ostrvo Sensej, koje se trenutno gradi, zamišljeno je kao prvo naselje na svetu u kom će ključne odluke donositi ne ljudi, već veštačka inteligencija. I to ne bilo kakva, već reinkarnacije istorijskih ličnosti, pažljivo trenirane da misle, govore i odlučuju kao figure koje su oblikovale svet

U samom vrhu digitalne vlade ostrva Sesej nalazi se veštačka inteligencija modelovana po Marku Aureliju, rimskom caru i filozofu stoičke škole, koji je simbolički izabran za predsednika. Njegove „kolege“ u kabinetu su AI verzije Vinstona Čerčila, Nelsona Mandele, Florens Najtingejl, Ade Lavlejs i Konfučija. Svaka od ovih replika trenirana je pomoću autentičnih govora, spisa i istorijskih podataka kako bi zadržala duh i vrednosti svojih originala. Kabinet od 17 digitalnih lidera vodi ostrvo kroz algoritamsku viziju mudrosti, pravde i inovacija, ali ne samostalno.

Iako zvuči kao priča iz naučne fantastike, model upravljanja ostrvom utemeljen je na konceptu „digitalne demokratije“. Svi građani sveta mogu se registrovati kao „e-građani“. Na taj način mogu da predlažu zakone, učestvuju u raspravama, komentarišu predloge i glasaju zajedno sa AI vladom. Svaki zakon nastaje u zajedničkom procesu između ljudi i veštačke inteligencije, uz maksimalnu transparentnost. Svi razgovori, odluke i obrazloženja su javni, čuvani na blockchain platformi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PINOY CARE CZ (@czpinoycare)

Već viđeno?

U osnovi sistema nalazi se takozvani „sigurnosni ventil“. To je mehanizam koji ljudima omogućava da blokiraju, ponište ili izmene bilo koju odluku koju donese AI vlast. Time se osigurava da veštačka inteligencija ostane alat u službi čoveka, a ne nova forma autoriteta. Ideja nije da se ljudi zamene, već da se podignu standardi donošenja odluka – uklanjanjem korupcije, neefikasnosti i emocionalne pristrasnosti koje često prate ljudske sisteme vlasti.

Iza ovog ambicioznog projekta stoji startap koji je već prikupio oko tri miliona evra podrške, a ostrvo Sensej se razvija i kao edukativna i turistička destinacija. Planirano je da ostrvo postane živi muzej u kojem će posetioci moći da razgovaraju s AI verzijama istorijskih ličnosti. Takođe, da prisustvuju digitalnim debatama i da posmatraju kako funkcioniše jedan potpuno drugačiji sistem upravljanja. Kultura, obrazovanje i digitalna umetnost igraće ključnu ulogu u svakodnevnom životu ostrva, dok će samo upravljanje ostati transparentno i otvoreno.

Međutim, projekat otvara i brojna etička i pravna pitanja. Može li se AI smatrati odgovornim za svoje odluke? Da li je moralno koristiti lik i ideje stvarnih istorijskih ličnosti, posebno onih koji nisu dali pristanak? Kako sprečiti zloupotrebu sistema, čak i kada je u osnovi zamišljen kao dobroćudan? Na ova pitanja još nema konačnih odgovora, ali tvorci ostrva tvrde da je eksperiment strogo nadziran i da će svi aspekti rada biti dostupni za javnu reviziju.

Ostrvo Sensej tako postaje simbol novog društvenog eksperimenta – spoja tehnologije, istorije i demokratije. Dok neki u tome vide opasnost od prevelike zavisnosti od algoritama, drugi veruju da je upravo ovakav iskorak neophodan u svetu prepunom disfunkcionalnih sistema. Ako uspe, Sensej bi mogao postati model budućnosti. Ako ne, poslužiće kao važna lekcija o granicama i potencijalu ljudske mašte.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

U svakom slučaju, ostaje večito pitanje. Da li smo spremni da vlast podelimo ili bar testiramo – sa onima koji nikada ne spavaju, ne lažu i ne zaboravljaju? Na ostrvu Sensej, odgovor na to pitanje već se piše. Liniju po liniju, kodom.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

„Grandiozan“ timbilding na visini – hotel Grand Kopaonik iz ugla kompanija

0
„Grandiozan“ timbilding na visini – Hotel Grand iz ugla kompanija

Kopaonik je svakako najpopularnija planinska destinacija u Srbiji i s razlogom važi za centar poslovnih okupljanja, seminara i timbilding aktivnosti, zahvaljujući vrhunskoj infrastrukturi, raznovrsnim sadržajima i luksuznim hotelima koji pružaju uslove na nivou svetskih standarda. Upravo iz tog razloga, organizovan je FAM Trip za predstavnike vodećih kompanija iz regiona, kako bi se iz prve ruke upoznali sa ponudom hotela Grand Kopaonik – luksuznog kompleksa koji spaja prirodnu lepotu Kopaonika sa vrhunskom uslugom i bogatim sadržajem za korporativne događaje. Ovaj FAM Trip bio je idealna prilika da se isproba sve ono što Grand Kopaonik nudi za savršeno organizovan timbilding – od konferencijskih sala i velnes centra, do adrenalinskih aktivnosti i vrhunskog gastronomskog iskustva na planini

„Grandiozan“ timbilding na visini – Hotel Grand iz ugla kompanija

Prvog dana boravka u hotelu, nakon ručka, vreme smo posvetili opuštanju i uživanju u brojnim pogodnostima koje nude hotel Grand Kopaonik i luksuzni Ether Spa centar. Posebnu pažnju privukla je aromaterapeutska spa radionica, tokom koje smo imali priliku da učestvujemo u izradi vrhunskih seruma i potpuno prirodne kozmetike. Svaki serum bio je jedinstven i personalizovan prema potrebama i tipu kože svakog učesnika, što je dodatno naglasilo posvećenost individualnom pristupu i kvalitetu.

Hotel Grand

Nakon zanimljive radionice, uživali smo u ostalim sadržajima spa centra – saunama, termalnim zonama i opuštajućim masažama koje su posebno prijale svakome od nas. Veče je proteklo u prijatnoj atmosferi upoznavanja i povezivanja sa domaćinima, koji su nam, uz čašu proseka i pažljivo odabrane delikatese restorana Garden, detaljnije predstavili ponudu i duh hotela.

Drugog dana boravka imali smo priliku da učestvujemo u simulaciji timbildinga, tokom koje smo safari vozilima i kvadovima obišli atraktivne lokalitete Kopaonika, idealne za organizaciju korporativnih događaja u prirodi. Prva stanica bile su Jankove bare, gde smo uživali u šetnji uređenim pešačkim stazama kroz rezervat evropskog jelena, uz vodiče koji su nas upoznali sa prirodnim bogatstvom ovog kraja.

Hotel Grand Kopaonik iz ugla kompanija

Posebno se izdvojio lokalitet Kadijevac, savršeno prilagođen za dinamične timske aktivnosti. Tamo smo učestvovali u raznovrsnim izazovima – od vožnje kvadova i električnih planinskih bicikala, preko streličarstva i orijentiringa, pa sve do demonstracije kreativnih metoda za povezivanje i jačanje timskog duha. Dan je zaokružen ručkom u prirodi, koji su specijalno za nas pripremili šefovi kuhinje hotela Grand Kopaonik – praveći gastronomski spektakl u ambijentu netaknute planinske prirode.

„Grandiozan“ timbilding na visini – Hotel Grand iz ugla kompanija

Popodne drugog dana smo proveli u spa centru, opuštajući se i odmarajući u iščekivanju vrhunskog gastronomskog iskustva. Večera je bila organizovana u restoranu Bacco, gde su nam domaćini priredili pravi spektakl. Uz izuzetne gastronomske kreacije šefa kuhinje, pažljivo uparene ukuse i prijatnu muziku, sumirali smo utiske bogatog dana.

Hotel Grand

Zaista je fascinantno kako se, u roku od samo nekoliko sati, od šumske šetnje i ručka u prirodi, dan može završiti ekskluzivnim iskustvom u restoranu koji pomera granice hedonizma i ugostiteljske izvrsnosti.

„Grandiozan“ timbilding na visini – Hotel Grand iz ugla kompanija

Poslednjeg dana napustili smo hotel bogatiji za još jedno dragoceno iskustvo, a teška srca otišli jer smo se osećali kao da napuštamo drage, stare prijatelje.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Mesto gde vreme uspori, a duša pronađe tišinu

0
Pijemont italija alje
Photo: Pexels/Kelly

U srcu severne Italije, okruženo valovitim vinogradima i tihim seoskim putevima Pijemonta, smešteno je malo mesto, selo koje izgleda kao da je iskočilo iz stranica neke bajke. Iako udaljeno tek nešto više od pola sata vožnje od Torina, Alje ostaje van radara masovnog turizma, čuvajući svoju eleganciju, istoriju i autentičan šarm za one koji žele da dožive Italiju na intimniji, iskreniji i dublji način

Prva stvar koju ćete primetiti kada kročite u Alje (Aglié) jeste tišina. Ne ona neprijatna tišina napuštenih sela, već bogata i spokojna tišina jednog mesta koje živi u sopstvenom ritmu, kao da vreme ovde teče drugačije. Centralni trg je mali, ali odiše dostojanstvom, a iz kafića dopiru mirisi espresa i domaćih kolača. No, prava zvezda sela je njegov veličanstveni zamak – Castello di Aglié.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ! IG ⊕ TURIN ® (@ig_turin_)

Ovaj barokni dvorac, nekada rezidencija dinastije Savoja, danas je muzej pod zaštitom Uneska. Njegove bogato ukrašene odaje, freske, biblioteke i vrtovi odražavaju snagu i sofisticiranost aristokratije nekadašnje Kraljevine Sardinije. Šetnja kroz njegove lavirinte zelenila i aleje stoletnih stabala podseća na scene iz italijanskih filmova i televizijskih drama – s razlogom, jer je upravo ovde snimana popularna serija „Elisa di Rivombrosa“. Ali više od same raskoši, zamak prenosi duh vremena u kojem je kultura bila deo svakodnevice, a arhitektura umetnost dostupna i na selu.

Alje nije mesto za one koji jure znamenitosti. To je za putnike koji žele da osete duh Pijemonta. Oko sela se prostiru vinogradi koji daju neka od najcenjenijih vina Italije, dok u seoskim restoranima možete probati specijalitete poput „bagna cauda“, „tajarin“ testenine i zrelih sireva karakterističnih za ovaj kraj. Lokalci su srdačni i ponosni na svoje poreklo, razgovor s njima često se završi pozivom da probate domaći likeri ili da zajedno sa njima berete lešnike.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

I upravo u tome leži razlog zašto treba posetiti Alje. Nije to destinacija na koju idete da biste rekli da ste je „videli“, već mesto koje vam se uvlači pod kožu, koje se ne zaboravlja i koje vas, možda i neprimetno, menja. To je Italija bez gužve, bez klišea, Italija koju osetite srcem.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Tamna strana veštačke inteligencije u ugostiteljstvu

0
Ugostiteljstvo u Španiji Digitalni barmen robot barista
Photo: iStock

Veštačka inteligencija već uveliko menja način na koji hoteli i restorani funkcionišu. Od algoritama za upravljanje prihodima, preko chatbot-ova za komunikaciju s gostima, do naprednih sistema za personalizaciju usluge – AI tehnologije su sve prisutnije u svakodnevnom radu ugostiteljskih objekata. Ipak, dok se industrija ubrzano digitalizuje, na pomolu su brojni problemi koji se često guraju pod tepih u trci za bržom, efikasnijom i „pametnijom“ uslugom

Na konferenciji HITEC 2025, Karl Vinston, osnivač i direktor Payne škole na San Dijego državnom univerzitetu, otvorio je goruću temu – Šta gubimo dok pokušavamo da sve više i više automatizujemo ugostiteljstvo? U svom izlaganju pod naslovom Tamne strane AI u ugostiteljstvu, Vinston nije pozivao na odbacivanje tehnologije, već na ozbiljno preispitivanje njenih etičkih i društvenih posledica. Po njegovim rečima, problemi veštačke inteligencije više nisu nešto što ćemo rešavati za 20 godina, oni su tu sada, pred vratima svakog hotela, navodi Hospitality Technology.

Jedan od prvih izazova koji se nameće jeste pouzdanost podataka. AI modeli često koriste tzv. sintetičke podatke – kompjuterski generisane informacije koje imitiraju stvarne istorijske zapise. Oni mogu biti korisni u prognoziranju potražnje ili formiranju cena, ali ako su ti podaci pristrasni, netačni ili neregulisani, posledice po poslovanje mogu biti ozbiljne. Zamislimo pogrešnu procenu na osnovu pogrešno naučenog obrasca – takva greška može značiti ne samo gubitak prihoda već i narušavanje poverenja gostiju.

Još veći problem je pristrasnost ugrađena u same algoritme. Vinston je skrenuo pažnju na to kako čak i jednostavna pretraga slika pojmova poput „sobarica“ ili „hotel menadžer“ otkriva duboko ukorenjene stereotipe. AI, naime, uči od ljudi – a ljudi imaju predrasude. Ako u obuci sistema ne postoji pažnja za raznolikost akcenata, kultura i društvenih normi koje nisu „zapadnjačke“, rezultati će biti neprecizni i potencijalno diskriminatorni. Time se AI ne samo kompromituje kao alat, već aktivno doprinosi širenju socijalnih nejednakosti.

U kontekstu ugostiteljstva, još jedna osetljiva tačka jeste pitanje privatnosti i nadzora. Hoteli danas sve više koriste biometrijske podatke, pametne kamere i napredne softvere koji analiziraju ponašanje gostiju. Malo koji gost zna da je možda sniman, analiziran ili čak prepoznat pomoću AI sistema. Vinston je izneo mogućnost vrlo bliske budućnosti – da policija zatraži snimke sa hotelskih kamera kako bi otkrila šta je neko govorio u lobiju. Da li hotel ima pravo da to preda? Da li je gost bio svestan da ga AI snima? Ko je vlasnik tih podataka? Ovde se otvara niz zakonskih i etičkih pitanja za koja sektor još uvek nema odgovore.

Osim što može ugroziti privatnost i poverenje, AI može biti zloupotrebljena. Generativni alati lako mogu da stvore lažne recenzije, što direktno utiče na reputaciju hotela ili restorana. Možda bi trebalo da se zapitamo da li je to zločin? Možda još nije definisan kao takav, ali je svakako realna pretnja koja može naneti ozbiljnu finansijsku štetu.

Na sve to, dolazi i pitanje radnih mesta. Automatizacija već menja dinamiku zaposlenja u ugostiteljstvu – recepcionari, konobari, pa i kuvari, suočavaju se s mogućnošću da ih tehnologija zameni. Još opasniji je osećaj nesigurnosti koji to izaziva. Zaposleni gube motivaciju, osećaju se nepotrebnim i isključenim iz procesa odlučivanja. Vinston je istakao da je od presudne važnosti da se radnici uključe u planiranje i implementaciju AI rešenja, kako bi razumeli da im tehnologija može biti saveznik, a ne neprijatelj.

I konačno, ono što se često zaboravlja u entuzijazmu oko novih tehnologija jeste – energija. AI sistemi zahtevaju ogromne količine električne energije. Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, do 2030. kombinovana potrošnja AI i kripto tehnologija mogla bi biti jednaka potrošnji čitavih država. Ako ugostiteljstvo želi da ide u korak sa održivim razvojem, mora ozbiljno razmisliti o ekološkom uticaju svog digitalnog napretka.

Na kraju, postavlja se pitanje – Može li ugostiteljstvo da ostane to što jeste, industrija zasnovana na ljudskom kontaktu i empatiji, ako se sve više toga prepušta mašinama? Već sada postoji rizik da algoritamske odluke, poput nadogradnji soba ili prioriteta usluga, postanu nevidljive, neobjašnjive i potencijalno nepravedne. A kada nestane struje, da li imamo plan? Da li ćemo gostu reći da se vrati za dva sata jer ne znamo kako da ga prijavimo bez asistencije veštačke inteligencije?

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Tehnologija može biti saveznik, ali samo ako je koristimo odgovorno. AI ne sme biti zamena za čoveka, već podrška u onome što je srž ugostiteljstva – toplina, pažnja i razumevanje. Zato je, kako Vinston navodi, krajnje vreme da ne pitamo samo „možemo li?“ već i „da li treba?“

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Thermana Laško osvojila nagradu za porodični turizam 2025

0
Zaboravite na pivo, vreme je za terme Posetili smo prelepo Laško

Thermana Laško proglašena jednom od 10 najboljih porodičnih destinacija u Evropi i dobitnik nagrade Bimboinviaggio Award 2025.

Hotel Thermana Park Laško ****superior osvojio je međunarodnu nagradu Bimboinviaggio Award 2025, koju portal bimboinviaggio.com dodeljuje najboljim evropskim destinacijama za porodični odmor.

Na svečanoj ceremoniji u prisustvu više od 150 turističkih stručnjaka, Thermana Laško je uvrštena među 10 najboljih porodičnih destinacija u Evropi. Stručni žiri nagradio je inovativnu ponudu za porodice, koja uspešno spaja zdravlje, zabavu i udobnost – u prijatnom i prirodnom okruženju.

Zaboravite na pivo, vreme je za terme Posetili smo prelepo Laško

Ova nagrada potvrđuje dugogodišnju posvećenost Thermane kreiranju nezaboravnih doživljaja za sve generacije. Posebno su istaknuti termalni bazeni pod staklenom kupolom, wellness programi za decu i odrasle, kao i brojne unutrašnje i spoljašnje igraonice.

„Ponosni smo na ovo priznanje jer pokazuje da porodice prepoznaju naš trud i autentičan pristup. Otvoreni smo za sve generacije – sa osmehom, razumevanjem i iskrenom željom da im pružimo više od odmora“, poručila je Tjaša Randl, predstavnica Thermane za italijansko tržište.

Ova nagrada predstavlja dodatni podsticaj Thermani Laško da i dalje bude sinonim za kvalitetan porodični odmor – posebno za goste iz Italije i cele Evrope.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Evropa gubi primat u svetu vrhunske kuhinje

0
Restoran fajn dajning
Photo: Unsplash/Delightin Dee

U Torinu je nedavno objavljena lista The World’s 50 Best Restaurants za 2025. godinu, i donela je jasnu poruku. Svet vrhunske gastronomije više nije fokusiran oko Evrope. Prestižno priznanje za najbolji restoran na svetu ove godine pripalo je peruanskom restoranu Maido, potvrđujući rastući uticaj Latinske Amerike i Azije na globalnu kulinarsku scenu

Lista The World’s 50 Best Restaurants, koja se već dve decenije smatra jednim od najvažnijih orijentira u svetu restoraterstva, sve više odstupa od klasičnog evropskog modela fajn dajning iskustva. Transformacija je postala vidljiva pre nekoliko godina kada je odlučeno da restorani koji su više puta osvajali prvo mesto, poput slavnog restorana Noma iz Kopenhagena, više neće konkurisati za glavnu nagradu. Umesto toga, za njih su kreirane posebne kategorije poput „Ikona svetske gastronomije“, koju je ove godine poneo čuveni italijanski kuvar Masimo Botura.

Lista za 2025. je tako potvrdila da visokogastronomski standardi više ne znače isključivo evropsku preciznost, već se sve češće oslanjaju na autentičnost, lokalne tradicije i inovativne koncepte iz dalekih krajeva sveta. Novi šampioni dolaze iz Perua, Tajlanda, Japana, Meksika i Argentine, dok su evropski restorani ove godine gotovo u potpunosti izostali sa samog vrha.

Evropa – Simbolično

Na listi se više ne nalazi ni restoran Hiša Franko iz Slovenije, kojim upravlja proslavljena kuvarica Ana Roš, iako je taj restoran nosilac tri Mišlenove zvezdice i bio prisutan na listi punih osam godina. Ove godine, nema ni predstavnika iz Hrvatske i Srbije, što se, s obzirom na promene u kriterijumima i geografskom fokusu, i moglo očekivati.

Za razliku od prošle godine, kada su se među prvih pet restorana našla tri iz Evrope (Geranium, Disfrutar i DiverXO), ovog puta Evropa gotovo da nije zastupljena u samom vrhu. Kritičari sve više pažnje posvećuju Dalekom istoku i Latinskoj Americi, a destinacije poput Bangkoka, Tokija i Lime sve češće zauzimaju centralno mesto u gastronomskim vodičima.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Na kraju, ono što lista za 2025. poručuje jeste da se vrhunska gastronomija neprestano menja, i da njena budućnost možda više ne pripada starom kontinentu. U tom duhu, nova imena i koncepti širom sveta postaju standardi nove globalne kuhinje, a epicentar ukusa se polako ali sigurno seli na druge meridijane.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Vodopadi Kravica, Boka Kotorska i Bled među najlepšim mestima Evrope

0
Amazon u srcu Bosne i Hercegovine
Photo: iStock

Vodopadi Kravica u Bosni i Hercegovini našli su se na ekskluzivnoj listi 27 najlepših mesta u Evropi, koju je objavio renomirani londonski magazin The Conde Nast Traveller. Ovo priznanje dodatno potvrđuje prirodnu vrednost i turistički potencijal Balkana, koji sve češće privlači pažnju svetskih medija i putnika

Evropa kao mozaik prirodnih čuda

Magazin ističe kako se Evropa, iako površinski mali kontinent, odlikuje izuzetnom raznolikošću pejzaža — od planinskih lanaca i glečerskih laguna do cvetnih polja, srednjovekovnih dvoraca i bajkovitih gradića. Lista je osmišljena kako bi podstakla putnike da istraže autentične prirodne dragulje koji nadmašuju klasične turističke rute.

Kravica: Smaragdna oaza mira

Vodopadi Kravica opisani su kao široki slapovi koji se ulivaju u smaragdnozelene bazene, okruženi gustom šumom. Za razliku od poznatijih hrvatskih slapova, poput onih u Nacionalnom parku Krka, Kravica ostaje manje posećena, pružajući mir i gotovo privatno iskustvo prirode. Upravo ta tišina i autentičnost čine ih jedinstvenom destinacijom za ljubitelje netaknute prirode.

Regioni Balkana pod reflektorima

Na listi Conde Nast Travellera našle su se i druge atraktivne lokacije iz regiona. Tu su hrvatsko ostrvo Brač, crnogorski Bokokotorski zaliv, slovenačko jezero Bled i Ohridsko jezero u Severnoj Makedoniji. Svaka od ovih destinacija nudi svoj prepoznatljiv karakter, spoj prirode, kulture i istorije.

Evropska lepota od Alpa do Azora

Uz balkanske bisere, magazin je uvrstio i poznate evropske destinacije poput italijanskog ostrva Kapri, nemačkog dvorca Nojšvanštajn, grčkih Meteora, islandske lagune Jökulsárlón i snežne finske Laponije. Svi ovi predeli, kako navodi magazin, izgledaju kao da su fotošopirani — iako nisu.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Poziv na otkrivanje lokalnih čuda

Magazin zaključuje da je sada pravo vreme da se otkriju ove prirodne lepote Evrope — ne samo one čuvene, već i one skrivene, lokalne. Među njima je i Kravica, kao podsetnik da i u našoj blizini postoje destinacije koje pariraju svetskim atrakcijama po svojoj lepoti i doživljaju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Bezbrižno leto i porodično druženje – Terme Sveti Martin

0

Stiže leto i budi se čežnja za odmorom, promenom, radošću i dragocenim danima sa najbližima. Ako još uvek niste osmilili zabavu i predah, koji će biti uspomena za sve generacije – na severu Hrvatske, u slikovitom Međimurju, nalaze se Terme Sveti Martin – mesto koje iz rizorta brzo prerasta u dom, mirnu luku i ono “jedva čekanje” za sledeću godinu. Od najmanjih prstića koji trčkaraju po zelenim prostranstvima, do onih odraslih pogleda koji ispunjeno posmatraju  radost – svi postaju zaljubljeni u okolinu, sadržaj i energiju mesta

Često se koncept odmora za odrasle i decu u potpunosti razlikuje i potrebno je dosta truda  i razumevanja kako bi se ti dani pretvorili u obostrano uživanje. Baš zato, akcenat Termi je na porodičnom povezivanju, zajedničkom druženju i beskonačnoj ljubavi i smehu. Kroz mnoštvo različitih aktivnosti, sati se pretvaraju u aktivan odmor koji pamti svaki član.

Rizort je smešten u 27ha prirodnog okruženja, guste šume i vinograda, kojim, često prošetaju i nestašni jeleni. U eri digitalizacije i urbanog života, pravi je luksuz stopiti se sa prirodom. Više od 700km biciklističkih staza daće vam slobodu da dišete punim plućima, posmatrate šarene krajolike i priredite deci nezaboravne trenutke zajedničkog druženja, učenja i spokoja. Staze kojim ćete okretati pedale ili šetati, vijugauju između drvoreda i zračaka Sunca, koji se probijaju kroz krošnje. A kada poželite da predahnete – tu su brojna piknik mesta, ušuškana i bajkovita. Zauzmite svoje mesto, okusite plodove prirode i gledajte kako život postaje smireniji i lepši, dok žagor i smeh voljenih, prati jedino cvrkut ptica.  Široka zelena polja, drvoredi i staze – sve zvuči pomalo nestvarno i “obojeno” ružičastom bojom, ali  Terme Sveti Martin daju vam utisak da ste, bar na kratko, izmešteni iz svakodnevnice i žurbe, jer je ovo koncept “drugog sveta” i sve je osmišljeno tako da porodični odmor preraste u nezaboravno iskustvo.

Ako vam je, pored tišine i neobaveznog smeha u prirodi, ipak potrebna i doza adrenalina i klinci su željni zabave, uputite se pravo ka Aquaparku MartiLandia, delu kompleksa koji nudi različite tobogane, vodene igre, atrakcije -poput maskota Martija i Martine, tematske zabave, radionice, nagradne igre i igrališta. I ne, ovo nije mesto na kom uživaju samo najmlađi, tu su sadržaji i za one starije. Zvuči pomalo neverovatno, ali – možda će ovoga puta deca pokušavati vas da odvoje od tobogana i bazena.

Pravo je vreme da proverite koliko ste spretni u različitim sportovima – košarci, tenisu, fudbalu, odbojci, stonom tenisu ili badmintonu, pa čak i gofu. Možda baš na nekom od velikih terena otkrijete da vaše dete gaji sportski duh i talenat. Ili se prisetite dana kada ste i sami uživali u igrama bez granica. Jedno je sigurno – smejaćete se iz dubine duše i konačno upisati najmlađe na neki trening po povratku sa odmora.

U blizini rizorta, možete isporbati aktivnosti poput vožnje kvada (avanturistički doživljaj koji je nezamenjljiv) ili zip-line-a. Ali, u okviru samog kompleksa na raspolaganju su vam kreativne radionice, planinarenje, razgledanje okoline iz voza, pa čak i zajedničko wellness iskustvo. U vremenu kada smo često razdvojeni jedni od drugih, završavajući obaveze i domaće zadatke, vreme provedeno u Termama Sveti Martin, pravi je podsetnik da porodičnu atmosferu i radost, ne možemo zameniti. Sećate se onog skrivenog blaga o kom ste pričali svojoj deci kako biste ih uspavali?

Konačno će moći da ga pronađu – skriveno je baš ovde. Preuzmite karte i uputite se u avanturu.

Da bi vaše leto bilo zaista nezaboravno – možete istražiti i lokalne festivale, kao što su: Forestland – jedan od najvećih muzičkih festival u Hrvatskoj, koji okuplja brojna popularna imena sa javne scene. Primera radi: Baby Lasagna je jedan od ovogodišnjih izvođača. Osim muzike, posetioci mogu uživati i u drugim sadržajima i slušati tonove elektronske muzike u dubini guste šume, baš kao na filmu.  Festival se održava od 18.-20. jula. Pored toga, ako ipak preferirate nešto drugačije – festival rimske kulture Halicanum na autentičan način pokazaće vam način života rimskog doba, omiljene igre, radionice, rimsku školu i vojne vežbe. Kroz predstave, hranu i piće, na trenutak ćete biti stanovnici nekog rimskog grada i to će, zasigurno, upotpuniti vaše leto.

Ali, u okviru samog rizorta, budite deo kids kluba, dečijih disko večeri, turnira, kvizova i karaoka, pa čak i DJ žurki za decu. I ne brinite, kada poželite sekund mira i tišine – ispod baldahina vas čeka masaža.

Terme Sveti Martin pružiće vam zadovoljstvo, avanturu i podsetnik da je odnos između roditelja i dece “mesto” gde ljubav počinje i nikada se ne završava, a Međumirje i ovaj nesvakidašnji rizort – postaće deo porodice.

Ivana Ninić

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Vozom iz Zagreba do Istre preko Slovenije

0
U Italiji predstavljeni “covid-free” vozovi
Photo: Pexels/SenuScape

U duhu evropskih ciljeva za održivu mobilnost i smanjenje emisije ugljen-dioksida, Hrvatska i Slovenija napravile su značajan korak u pravcu ekološki prihvatljivog transporta. Uvedena je nova železnička linija koja svakog petka povezuje Zagreb, Ljubljanu i Pulu, a povratak je planiran svake nedelje. Ova linija predstavlja više od običnog transportnog rešenja – ona simbolizuje moderni pristup putovanju, sa naglaskom na ekologiju, regionalnu saradnju i turizam

Održiva alternativa za vikend putovanja

Svaki petak novi voz polazi iz Zagreba, prolazi kroz Ljubljanu i nastavlja do Pule, omogućavajući putnicima udoban, siguran i znatno ekološki prihvatljiviji način putovanja u poređenju s automobilima ili avionima. Povratak iz Pule prema Zagrebu, takođe preko Ljubljane, organizovan je svake nedelje, što ovu liniju čini idealnim izborom za vikend putovanja.

Jačanje regionalne povezanosti

Nova železnička linija dodatno učvršćuje saobraćajne i turističke veze između Hrvatske i Slovenije. Ljubljana, kao važna evropska prestonica, dobija direktnu i redovnu vezu sa hrvatskom obalom, što može doprineti boljoj cirkulaciji turista i razmeni između gradova. S druge strane, Pula kao popularna destinacija u Istri, postaje još dostupnija putnicima iz unutrašnjosti.

Prednosti za turizam i lokalnu privredu

Povezivanjem tri važna grada – Zagreba, Ljubljane i Pule – voz otvara nove mogućnosti za razvoj održivog turizma. Turisti koji žele da uživaju u kulturnim znamenitostima, prirodnim lepotama i morskim čarima sada imaju jednostavan i direktan način da stignu do svog cilja. Osim toga, povećana dostupnost može doprineti većoj poseti lokalnim ugostiteljima, hotelima i manifestacijama, što je važan impuls za regionalnu privredu.

Ekološki značaj

Promocija železničkog prevoza kao alternativnog oblika mobilnosti ima direktan uticaj na zaštitu životne sredine. Vozovi emituju znatno manje CO₂ po pređenom kilometru u poređenju s drumskim i vazdušnim prevozom. Korišćenjem ove linije putnici aktivno doprinose smanjenju saobraćajnog zagađenja i jačanju ekološke svesti.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Nova železnička linija Zagreb–Ljubljana–Pula ne samo da unapređuje saobraćajnu infrastrukturu i regionalnu povezanost, već aktivno doprinosi ciljevima održivog razvoja. Kao deo šire evropske inicijative za dekarbonizaciju transporta, ona predstavlja model budućnosti – gde mobilnost ne dolazi nauštrb planete, već u skladu s njom.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Beč

Beč postao deo Međunarodne mreže za posmatranje održivog turizma

0
„Strategija turističke ekonomije“ glavnog grada Austrije datira iz 2019. godine. U cilju postizanja rasta koji jača kvalitete samog grada, a da ih ne troši,...