26.8 C
Belgrade
petak, jul 25, 2025
Naslovna Blog Stranica 52

Card Prints, kompletna poslovna rešenja za hotele i ugostiteljstvo

0
Card Prints, kompletna poslovna rešenja za hotele i ugostiteljstvo

Kompanija Cards Print prepoznata je kao lider u oblasti personalizovanih rešenja za hotele i ugostiteljske objekte. Dugogodišnje iskustvo omogućilo im je da kreiraju proizvode koji pomažu unapređenju poslovanja, povećavaju efikasnost i poboljšavaju iskustvo gostiju. Njihova ponuda prilagođena je specifičnim potrebama hotela, restorana, kafića, spa centara i drugih ugostiteljskih objekata

Card Prints, kompletna poslovna rešenja za hotele i ugostiteljstvo

Jedan od najvažnijih proizvoda u njihovom portfoliju su personalizovane plastične kartice. Ove kartice imaju široku primenu, od pristupnih kartica za sobe do kartica lojalnosti i plaćanja unutar objekta. Zahvaljujući RFID tehnologiji, kartice omogućavaju brzu i jednostavnu identifikaciju gostiju, što olakšava ra d recepcije i osoblja. Brendirane kartice ne samo da doprinose bezbednosti, već ostavljaju i profesionalan utisak na goste, što jača brend hotela.

Card Prints, kompletna poslovna rešenja za hotele i ugostiteljstvo

Pored kartica, Cards Print nudi i dodatne proizvode kao što su privesci za ključeve, narukvice za pristup i akreditacije za konferencije i događaje u hotelima. Ovi proizvodi omogućavaju laku identifikaciju i kontrolisan pristup različitim delovima objekta, što je naročito korisno za kontrolu pristupa bazenima, spa centrima i drugim ekskluzivnim sadržajima.

Card Prints, kompletna poslovna rešenja za hotele i ugostiteljstvo

Za restorane i kafiće, Cards Print nudi loyalty programe koji olakšavaju praćenje navika gostiju i nagrađuju verne posetioce. Ovaj sistem povećava lojalnost gostiju i podstiče ih da se vraćaju. Gift kartice, koje takođe nude, predstavljaju odličan način da se privuku novi gosti, jer omogućavaju poklanjanje personalizovanog iskustva.

Card Prints, kompletna poslovna rešenja za hotele i ugostiteljstvo

Cards Print se ističe vrhunskim kvalitetom proizvoda i brzim rokovima isporuke, što olakšava svakodnevne operacije ugostiteljskih objekata. Njihova rešenja poboljšavaju poslovanje, podižu nivo usluge i povećavaju zadovoljstvo gostiju, što na kraju rezultira boljim poslovnim rezultatima.

Card Prints, kompletna poslovna rešenja za hotele i ugostiteljstvo

Za više informacija o proizvodima, posetite web stranicu www.cardsprint.rs i otkrijte kako Cards Print može unaprediti poslovanje svakog ugostiteljskog objekta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Atlantida Boutique Hotel – Razumemo kako ljudi žele da žive

0

 Rogaška Slatina ponosi se bogatom tradicijom termalnog turizma više od 400 godina. U svetu je poznata po jedinstvenoj prirodnoj mineralnoj vodi Donat , koja prema naučnim analizama, predstavlja vodu sa najvišim sadržajem magnezijuma na svetu

Donat  pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti, ravnoteži elektrolita, kao i radu mišićnog i nervnog sistema, kao i očuvanju zdravih kostiju i zuba. Za zadovoljavanje potreba za magnezijumom dovoljna su već tri decilitra dnevno.

Donat povoljno deluje na probavu, a zbog većeg sadržaja bikarbonata može pomoći i kod problema sa žgaravicom.  Ima odlične uticaje na organizam kod stresnih situacija, fizičkih napora, dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Prirodna izvorska voda Donat pije se u staklenom paviljonu Medicinskog Centra, koji se nalazi samo 150 m od Atlantida Boutique hotela*****, koji gostima nudi smeštaj u luksuznom i modernom ambijentu. Hotel je savršen izbor za sve one koji žele da se sklone od svakodnevnog stresa u tišinu, kao i da dožive harmoniju duše i tela.

Atlantida Boutique Hotel *****, dobio je naziv po mitološkom ostrvu Atlantida, koji je najpoznatiji po svojoj navodno naprednoj civilizaciji, a danas je moderno „ostrvo“ novih iskustava, lekovite mineralne vode, vrhunske gastronomije, wellnessa, sporta i prekrasne prirode u Rogaškoj Slatini.

Atlantida Boutique Hotel *****, je jedini luksuzni hotel takve vrste u okolini, kojem je cilj da u potpunosti zadovolji gosta smeštajem i uslugom u hotelu, a i u okolini. Hotel je namenjen ljudima koji žele beg od svakodnevnog stresa u tišinu, kao i onima koje fascinira hotelska arhitektura sa najvišim nivoom luksuza i potpune privatnosti.

  • 76 luksuznih dvokrevetnih soba i apartmana;
  • Hotel je otvoren celu godinu i sve dane u nedelji;
  • bar u hotelskom predvorju;
  • restoran (mediteranska kuhinja, tradicionalni specijaliteti, lokalna sezonska hrana, dijetalna hrana…)
  • restoran Club & À la carte;
  • grejani unutrašnji bazen i wellness (finska i turska sauna, slana soba i prostori za masaže);
  • dvorana za fitness;
  • garaža za goste hotela.
  • kongresna dvorana.

WELLNESS & SPA

U mitskom mestu Atlantida bili su svesni krhkosti čovekova tela, tako da su bili među prvima koji su imali prostorije namenjene za lečenje. Za lečenje i dobar osećaj su koristili lekovito bilje, kristale, aroma terapiju i masaže. U tome je glavnu ulogu imala voda, čija svojstva su čistila dušu i telo.

U našem Wellness & Spa centru vratićemo vas osnovama, gde ćete ponovo uspostaviti ravnotežu uma, tela i duha i gde ćete jednostavno uživati:

  • Grejani unutrašnji bazen, whirlpool, prostorije za opuštanje i spoljašnja terasa u prirodnom okruženju;
  • Finska sauna i turska sauna sa prostorom za opuštanje i spoljašnja terasa u prirodnom okruženju;
  • Slana soba;
  • Prostorije za masaže i nege lica i tela.

ZANIMLJIVOSTI, PRIRODA, JEDNODNEVNI IZLETI

U Rogaškoj Slatini i njenoj okolini nalaze se mnogobrojne istorijske zanimljivosti, a prekrasna priroda poziva goste na hodanje, planinarenje i vožnju biciklom. Možete posetiti i mnoge druge zanimljivosti: muzej na otvorenom u Rogatecu, brdo Janina, lečilišni park, staklaru Rogaška Slatina, orguljarstvo Škrabl,  kozmetiku Afrodita.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najlepša mesta Evrope, čak četiri iz našeg okruženja na listi

0
Tri destinacije iz regiona među najlepšim u Evropi
Photo: iStock

Turistički magazin Time Out je odabrao 18 najlepših mesta u Evropi, a čak četiri destinacije na listi se nalaze u našem okruženju

Magazin TimeOut u svojoj reportaži predstavlja najlepša mesta u Evropi, prema iskustvu putopisaca. Na listi su lokacije sa predivnim prirodnim lepotama, ali takođe i sa gradovima sa bogatom istorijom. Interesantno je navesti da se na listi nalaze čak četiri destinacije iz našeg regiona.

Na prvom mestu se nalaze norveški fjordovi, prirodne formacije koje se mogu naći u samo nekoliko zemalja sveta. Norveški fjordovi su poznati po spektakularnim pejzažima, strmim stenama, i mirnim, dubokim vodama koje ulaze duboko u kopno. Neki od najpoznatijih fjordova uključuju Geirangerfjord i Nærøyfjord, oba zaštićena kao Uneskova baština. Ovi fjordovi nude izuzetne mogućnosti za krstarenje, planinarenje i uživanje u prirodnim čudima kao što su vodopadi i glečeri.

Od nama bliskih destinacija, na listi se nalazi Jajce iz Bosne i Hercegovine na drugom mestu. Magazin posebno ističe njegovu bogatu istoriju, kao i neverovatnu multikulturalnost koja se može videti u arhitekturi i svakodnevnom načinu života. Osim toga, to je jedini grad na svetu sa vodopadom u svom centru.

Bledsko jezero iz Slovenije se nalazi na petom mestu. Za Bled magazin navodi da je s razlogom ne samo jedna od najposećenijih destinacija u Sloveniji, već i u Evropi. Bled je poznat u svetu po fascinatnom pejzažu i divljoj prirodi, posebno po istoimenom jezeru. Na jezeru postoji samo jedno ostrvo, koje je mnogim posetiocima privlačnije od ostalih ostrvskih grupa na svetu. Bled predstavlja biser Slovenije i idealno je mesto za odmor tokom cele godine. Bled posećuju turisti najviše zbog toga što ova destinacija obezbeđuje posebno iskustvo.

Na jedanaestom mestu se nalazi Motovun iz Hrvatske. Motovun je okružen visokim bedemima od kamena, nalazi se iznad doline reke Mirne koja nekako diskretno povezuje sve prirodne lepote i dragocenosti Istre u jednu celinu. Naselje datira još iz drevnih vremena, dok je današnji oblik dobilo negde u 12. veku. Upravo taj srednjovekovni šmek je njegov najveći adut, grad je toliko atraktivan da ga turisti obožavaju. Naravno, bogata Istra je dobar domaćin, pa se u toku šetnje ovim drevnim krajem mogu iskusiti pravi mirisi i ukusi prošlosti koji goste vode direktno u stara vremena.

Cres sa Kvarnera među 100 najboljih priča održivih destinacija sveta, saznajte više.

Gosta od Škrpjela iz Crne Gore se nalazi na trinaestom mestu. Gospa od Škrpjela je jedno od najfascinantnijih kulturnih i istorijskih mesta u Crnoj Gori. Ovo veštački stvoreno ostrvo se nalazi u Bokokotorskom zalivu, blizu starog grada Perasta. Priča o nastanku ovog mesta prožeta je legendama – veruje se da su pomorci pronašli ikonu Bogorodice na steni u moru i, u znak zahvalnosti, vekovima dodavali kamenje kako bi stvorili ostrvo.

Više o ostalim najlepšim destinacijama Evrope možete pronaći na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Hruba Skala – dvorac i grad na stenama u Češkom raju

0
Hruba Skala - dvorac i grad na stenama u Češkom raju
Photo: Pexels/Mark Warner

Hruba Skala je predivan dvorac smešten u srcu Češkog raja (Český ráj), jednog od najpopularnijih prirodnih rezervata u zemlji. Poznat po svojoj spektakularnoj lokaciji na vrhu stene visokog 60 metara, dvorac Hruba Skala pruža neverovatne panorame okolnih šuma, stena i prelepih staza koje vode kroz magični krajolik 

Istorija dvorca

Dvorac Hruba Skala (Hrubá Skála) ima dugu i bogatu istoriju. Podigla ga je porodica Valdštejn još u 14. veku, kao utvrđenje koje bi štitilo njihove teritorije. Prvobitno građen u gotičkom stilu, dvorac je tokom vekova pretrpeo značajne adaptacije, koje su mu dodale renesansne i barokne elemente. Današnji izgled je rezultat ovih slojeva različitih arhitektonskih stilova, čineći ga pravim kulturnim i istorijskim draguljem Češke.

Arhitektura dvorca

Hruba Skala kombinuje gotičke, renesansne i barokne stilove, što se vidi u njegovim visokim tornjevima, elegantnim fasadama i prostranim dvorištima. Spoj ovih stilova čini dvorac jednim od najlepših istorijskih spomenika u Češkoj, što privlači brojne posetioce iz celog sveta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Petra Slípková (@petraslipkova)

Dvorac kao turistička atrakcija

Dvorac Hruba Skala danas funkcioniše kao hotel i jedno je od najpoželjnijih mesta za venčanja u Češkoj. Turisti mogu istraživati dvorac i uživati u veličanstvenom pogledu sa vidikovaca. Dvorac je takođe idealno polazište za brojne planinarske i pešačke ture kroz Češki raj, područje poznato po svojim kamenim formacijama i stazama kroz očaravajući prirodni pejzaž.

Zašto posetiti ova deo Češke?

Hruba Skala nije samo arhitektonsko remek-delo, već i simbol jedinstvene povezanosti kulture i prirode. Bogata istorija, prelepa arhitektura i predivno okruženje čine ovaj dvorac neodoljivom destinacijom. Ako planirate posetu Češkoj, obavezno dodajte Hruba Skalu na listu, jer će vas ovaj dvorac zasigurno oduševiti svojim šarmom i jedinstvenom atmosferom.

Cres sa Kvarnera među 100 najboljih priča održivih destinacija sveta, saznajte više.

Dvorac Hruba Skala u Češkoj je jedno od mesta koje spaja istoriju, prirodu i kulturu u nezaboravno iskustvo. Njegova popularnost raste svake godine zahvaljujući spektakularnoj prirodi Češkog raja, jedinstvenoj arhitekturi i bogatoj kulturnoj baštini. Posetite ga i otkrijte jedno od najlepših mesta u Češkoj!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

HOTEL KRALJEVI ČARDACI SPA*** Kopaonik

0

Zimska sezona je pred vratima i svi je sa nestrpljenjem iščekujumo, s obzirom na to da dugoročna vremenska prognoza pokazuje da nas čeka prava zimska idila, odnosno zima kao one od pre deset i više godina, sa dosta snežnih padavina. Prve pahulje očekuju nas u drugoj polovini novembra, a najviše snega će biti tokom januara i februara

Kopaonik, krov Srbije je među prvim destinacijama gde možemo da očekujemo najviše snežnih dana, pa se mnogi već sada opredeljuju da svoj odmor i zimovanje provedu baš tamo.

I ove zime će nas dočekati topla atmosfera Kraljevih čardaka i uživanje u svim blagodetima najvećeg skijaškog centra u regionu. Čardaci su sinonim za hotel koji odiše energijom doma i suptilnom dozom luksuza. Ušuškan, mali grad koji se nalazi na samo 5 km od centra Kopaonika, dovoljno daleko od vreve i gužve, a opet dovoljno blizu za sve ljubitelje skijanja.

Svim gostima je na raspolaganju hotelski autobus, koji više puta dnevno ima polaske ka centru. U samom hotelu možete uživati u Spa&Wellness centru koji se prostire na 1500 m² i nudi raznovrsne  sadržaje: Otvoreni i zatvoreni bazeni, jakuzzi, finska i bio sauna, aroma – parno (tursko) kupatilo, hamam, kneipp bazen, slana soba, kao i veliki izbor masaža. Omiljeni deo centra je Dečji spa sa bazenima i toboganima.

Za sve ljubitelje muzike, u novogodišnjoj noći, sada već tradicionalno, nastupaju braća Radović u omiljenom kopaoničkom restoranu, Kraljevih čardaka. Ono što posebno krasi ovaj kompleks su gosti koji se rado vraćaju da iznova uživaju na visini uz magične prizore, srdačnost osoblja i usluge.

Sve dodatne detalje i informacije možete pronaći na sajtu Kraljevih čardaka i društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Krk je prvo ostrvo u Hrvatskoj i drugo u svetu sa sertifikatom Zero Waste

0

Ostrvo Krk je postalo prvo ostrvo u Hrvatskoj i drugo na svetu sa sertifikatom ostrvo bez otpada, odnosno „zero waste island”. Na prvom mestu se nalazi grčko ostrvo Tilos

Na ostrvu Krk u Kvarnerskom zalivu se nalazi sedam opština, Krk, Baška, Dobrinj, Malinska-Dubašnica, Omišalj, Punat, Vrbnik, i sve su dobile je prestižni Zero Waste sertifikat. On se dodeljuje najuspešnijim gradovima i opštinama u Evropi kao priznanje za izuzetna dostignuća u održivom upravljanju otpadom.

Krk je postao kandidat za dobijanje sertifikata 2021. godine, kad su se opštine obavezale da će u narednim godinama napraviti plan za regulisanje otpada. Tada su  sprovedene brojne mere za smanjenje otpada i izgrađena je neophodna infrastruktua za efikasno lokalno upravljanje otpadom.

Iako je turistima dobro poznato ovo ostrvo, sve opštine su ostvarile 58% odvojenog prikupljanja otpada i 22% manje mešanog otpada po glavi stanovnika od nacionalnog proseka.

U lokalnim školama i zajednici redovno se organizuju edukativne kampanje i radionice kako bi se stanovnici i posetioci upoznali sa značajem pravilnog odvajanja otpada i reciklaže. Zahvaljujući ovim merama, Krk postiže visoku stopu reciklaže i predstavlja inspiraciju za druge zajednice i destinacije u regionu koje žele da implementiraju slične programe održivosti.

Cres sa Kvarnera među 100 najboljih priča održivih destinacija sveta, saznajte više.

Ostrvo Krk je jedno od najlepših i najvećih ostrva u Hrvatskoj, smešteno u Kvarnerskom zalivu u severnom Jadranskom moru. Povezano je sa kopnom putem Krčkog mosta, što ga čini lako dostupnim posetiocima. Krk nudi spoj prirodnih lepota, bogate istorije, i kulturnih atrakcija. Poznat je po prelepim plažama, čistom moru, kao i po brojnim arheološkim lokalitetima i srednjovekovnim zdanjima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nove generacije, nove navike – izazovi i prilike za industriju kafe

0
Nove generacije, nove navike – izazovi i prilike za industriju kafe

Nekada je šoljica kafe bila jednostavna ceremonija – mala, crna, vruća tečnost, za jutarnji ritual ili popodnevni odmor, „dočekuša“ ili „sikteruša“, a često je služila i za gatanje. No, vremena se menjaju i dok su se nekada cenile jednostavnost i tradicija, danas se sve više eksperimentiše s različitim ukusima, temperaturama i teksturama. Od hladnih kafa s bogatom penom, do toplih napitaka s neobičnim dodacima, ponuda je postala toliko raznolika da zadovolji i najizbirljivije nepce

Mlada generacija je donela revoluciju u svet kafe, pretvorila ju je iz toplog napitka u pravo umetničko delo. Kafa više nije samo piće, postala je platno na kojem baristi i uopšte ljubitelji iskazuju svoju kreativnost.

Za razliku od starijih generacija, koje su kafu pile skoro isključivo vruću i crnu, mlađe generacije traže nešto više – zanimljive kombinacije ukusa, prijatnu atmosferu, ugodan ambijent, jednom rečju, kompletno iskustvo rituala. Sve im je važnije da sami kreiraju svoju savršenu šoljicu, odnosno šolju, koju će slikati i onda postaviti na društvene mreže, što je uostalom i postao veoma važan segment širenja svih trendova.

Nove generacije, nove navike – izazovi i prilike za industriju kafe

Promene u navikama potrošača

U poslednjih nekoliko godina svedoci smo značajnih promena u navikama konzumiranja kafe. Ono što je nekada bilo jednostavno jutarnje piće, danas je postalo kompleksno iskustvo s brojnim varijacijama, odabranim sortama i metodama pripreme. Generacija Z (rođeni približno 1997 – 2012. godine) kojoj je veoma bitna personalizacija i estetika, dovela je do eksplozije hladnih napitaka na bazi kafe, što predstavlja izazov, ali i veliku priliku za industriju.

Uticaj istorijskih događaja na tržište kafe

Ekstremni vremenski uslovi, promena klime (koja naročito utiče na sortu kafe arabiku), suša u Brazilu, pandemija, ratovi u Ukrajini i Izraelu, geopolitička nestabilnost, sve to ima direktan uticaj na cenu i dostupnost kafe kao sirovine. Poslednja u nizu je Uredba Evropske Unije o krčenju šuma (EUDR) po kojoj od sledeće godine, EU zemlje planiraju da uvoze proizvode samo od onih proizvođača koji mogu da dokažu da pri proizvodnji nisu krčili šume. Sve to stvara dodatni pritisak, jer kafa, kakao, soja, palmino ulje, proizvode se na poljima sa kojih je uklonjeno drveće. Ovakve fluktuacije zahtevaju od industrije preduzimljivost i sposobnost prilagođavanja, kako bi se obezbedili kontinuitet nabavke i naravno, zadovoljstvo potrošača.

Održivost kao ključni faktor uspeha

Sve veća svest o uticaju proizvodnje na životnu sredinu stvara potražnju za održivom i etički proizvedenom kafom. Potrošači su sve bolje informisani, traže transparentnost u celom lancu nabavke, od uzgoja zrna do konačnog proizvoda i industrija mora da pronađe rešenja za ovake zahteve.

Nove generacije, nove navike – izazovi i prilike za industriju kafe

Što je trenutno in u svetu kafe?

Specialty coffee – najkvalitetnija kafa proizvedena u naročitim klimatskim uslovima, koja dolazi sa jedne plantaže i pržena je na određeni način. Ova kafa na skalama za merenje kvaliteta dostiže najmanje osamdeset poena, od maksimalnih 100.

Alternativne metode pripreme – osim klasične turske i instant kafe (kod nas poznatije kao nes kafe) i espresa, sve su popularnije razne vrste filter kafe (metodom chemex, pour over, aeropress) koje ističu različite arome i note ukusa.

Hladna kafa – cold brew i ice coffee su postali nezaobilazni deo vrelih, letnjih meseci, a sve više se eksperimentiše s različitim ukusima i dodacima. Nama je najpoznatija hladna kafa grčki frape (ili hladni nes), ali se poslednjih godina sa Kipra na grčka ostrva, pa kasnije i na kopno proširio freddo cappuccino, ledeni kapućino sa hladnom penom od mleka, koji će možda preuzeti primat nad hladnim kafama. Sve popularniji je i nitro cold brew – hladna kafa koja se toči sa azotom, a služi sa penom i kockicama leda.

Kafa s mlečnim alternativama – biljna mleka poput bademovog, sojinog, ovsenog i pirinčanog sve su češći izbor za ljubitelje kafe koji su vegani ili intolerentni na laktozu. Poslednjih godina pojavila su se i mleka od konoplje i indijskog oraha.

Flat white – australijska verzija espresa sa mlekom, nešto između kapućina i caffè latte-a i Cortado – španska verzija makijata, s jednakom količinom espresa i toplog mleka, polako osvajaju svet.

RTDready to drink kafa, pripremljena i flaširana kafa u staklenim bocama ili u konzervama, sve je popularnija u svetu, a naročito od kad su proizvođači počeli da koriste veoma kvalitetne sorte kafe.

Svet kafe je dinamičan i stalno se menja i transformiše. Ljubitelji kafe uvek traže nove ukuse, nova iskustva i načine da uživaju u svom omiljenom napitku. Brze promene u sklonostima i navikama potrošača, globalni događaji i tehnološki napredak nameću celoj industriji da bude aktivna, preduzimljiva, domišljata i usmerena na nove naraštaje.

Nove generacije, nove navike – izazovi i prilike za industriju kafe

Ko pije najviše kafe?

Statistike o tome ko popije najviše kafe po glavi stanovnika u svetu i u Evropi razlikuju se među sobom, variraju iz godine u godinu, a Srbije često nema na listama. Ipak, ono što im je zajedničko, jeste da najviše kafe po glavi stanovnika, na celom svetu, popiju Skandinavci i građani Beneluksa – Holandija, Finska, Danska, Švedska, Norveška i Luksemburg uvek su u vrhu sa popijenih između deset i 8  kilograma po stanovniku godišnje, a slede ih Nemačka i Italija. Inače, u proseku u Evropskoj uniji popije se oko 5,7 kg kafe po glavi stanovnika, ali su razlike među zemljama vrlo velike, a primetan je i pad potrošnje, kako u EU, tako i u SAD.

U zemljama Balkana popije se u proseku oko četiri kilograma, s tim što je primetan pad tokom godina. U Srbiji nema mnogo podataka, a ono što ima, to je da se u 2009. pilo 5,2 kg po glavi stanovnika, da bi 2019. taj broj spao na 3,8 kg. Razlog je verovatno cena, pošto u Srbiji kafa konstantno poskupljuje, od 2019. poskupela 53 odsto, a trenutno je pakovanje kafe u Srbiji skuplje 3 puta nego u Italiji, a 1,8 puta nego u Belgiji.

Piše: Bojana Ilić

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najpovoljnije zemlje za Mišlenove restorane, Slovenija na listi

0
Zatvara se najbolji restoran na svetu
Photo: Unsplash/Delightin Dee

Od svog pokretanja pre 124 godine u Francuskoj, Mišlenov vodič je ostao najprestižniji svetski sistem ocenjivanja restorana. Restorani širom sveta koji se nalaze u njivom izboru nude izuzetno visok kvalitet hrane i usluge, a to isto važi i za cenu. Međutim, postoje i pristupačnije varijante restorana sa njihovim priznajem, a to potvrđuje i poslednje istraživanje. Od zemalja iz regiona, Slovenija je na listi najpristupačnijih

Novo istraživanje međunarodnog časopisa o hrani Chef’s Pencil pokazuje da poseta jednom od ovih posebnih restorana nije jeftina, prosečna cena po osobi iznosi 167 evra. A to ne ukuljučuje cene pića, eventualnih dodataka ili napojnica. Treba navesti da od 2024. u Mišlenovom vodiču ima više od 3.500 restorana u više od 40 zemalja širom sveta.

Kao što je to običaj i sa drugim stvarima, Evropa je dom najskupljih restorana na svetu. Međutim, ona je takođe mesto gde možete naći i najpristupačnije restorane.

Gde su najskuplji restorani sa Mišlenovim zvezdicama u Evropi?

Mišlenov vodič rangira restorane od jedne do tri zvezdice, a to zavisi od kvaliteta hrane i iskustva koje oni nude. Cena takođe zavisi od broja zvezdica, u proseku za svaku sledeću, počevši od prve, cena raste za oko 93 evra po osobi.

Danska nije samo u Evropi, već je i najskuplje mesto na svetu za večeru u restoranu sa Mišlenovom zvezdicom. Obrok, tj  vrhunski degustacijski meni u ovoj nordijskoj zemlji iznosi u proseku 295 evra po osobi. Međutim, ako se restoran nalazi u Kopenhagenu, cena raste do čak neverovatnih 416 evra. Iako je u pitanju relativno mala zemlja, Danska ima 32 Mišlenova restorana, uključujući dva koja se mogu pohvaliti sa čak tri zvezdice.

Island je na drugom mestu, sa prosečnom cenom Mišlenovom degustacijskog menija od 233 evra po osobi. Slede Švedska, Austrija i Švajcarska sa cenom od 206, 203 odnosno 201 evra po osobi.

Norveška, Portugal, Nemačka, Mađarska i Poljska takođe su među prvih 10 najskupljih zemalja, ali su cene u njihovim restoranima za degustacijski meni ispod 200 po osobi, što ih čini malo pristupačnijim od prvih pet.

Gde su najjeftiniji restorani sa Mišlenovim zvezdicama u Evropi?

U Evropi se nalaze, osim najskupljih, i najjeftiniji restorani sa Mišlenovim zvezdicama. Malta je svakako najpovoljnija opcija. Na Malti postoji pet restorana sa takvim odličjem, a cena obroka je u proseku oko 125 evra po osobi.

Grčka je druga najjeftinija opcija u Evropi sa prosečnom cenom od 132 evra za obrok u nekom od 12 Mišlenovih restorana. Trenutno se svi nalaze u glavnom gradu Atini, jer vodič tek treba da proširi pokrivenost širom zemlje.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Slovenija, Belgija i Turska su takođe zaslužile svoja mesta na listi pristupačnih zemalja, u njima obrok u nagrađivanim restoranima iznosi nešto manje od 140 evra.

Između Malte i Grčke, Kina je na četvrtom mestu. Ogromna azijska nacija nudi obrok za 128 evra po osobi, a na listi se nalazi čak 122 restorana sa zvezdicama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Bugaca – Delikates sa kojim počinje dan u Solunu

0
Bugaca pita
Photo: Pixabay/Hansuan_Fabregas

Ova tradicionalna grčka pita potiče iz severne Grčke, naročito iz Soluna, i jedno je od omiljenih jela u toj regiji. Bugaca, čija se hrskava kora i bogat nadev stapaju u nezaboravan spoj ukusa i tekstura, savršeno predstavlja bogatu grčku kuhinju, koja kombinuje jednostavne sastojke sa velikom pažnjom prema tradiciji

Bugaca (Bougatsa) se razvijala pod različitim uticajima tokom vekova, prvenstveno iz tradicije Osmanlijskog carstva. Sam termin „bougatsa“ verovatno vodi poreklo od turskog jezika, gde reč pogatsa označava vrstu peciva. Nakon dolaska iz Male Azije, Grci su prilagodili recept i učinili ga svojim, stvarajući danas poznatu bougacu u raznim slatkim i slanim varijantama. Tokom vremena, bougaca je postala sinonim za doručak u Solunu, gde se najčešće jede sveže pripremljena, topla i krckava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marco Balleri (@marcoballeri)

I slatko i slano zadovoljstvo

Bugaca je posebno interesantna jer može biti i slatka i slana, a različite varijante prilagođene su ukusima i prilikama. Najpoznatija verzija jeste slatka varijanta s nadevom od krema sa grizom, posuta šećerom u prahu i cimetom. Najčešće se servira kao desert ili užina. S druge strane, popularne su i slane varijante punjene sirom, spanaćem, pa čak i mlevenim mesom. Filozofija pripreme bougace se oslanja na pažljiv odabir sastojaka i umeće razvlačenja testa, koje se mora savršeno oblikovati da bi pita dobila željenu hrskavost.

Ova pita nije samo jelo, to je deo kulturnog identiteta i ritual koji okuplja porodicu i prijatelje. U Grčkoj se bougaca tradicionalno priprema za doručak i predstavlja važan deo jutarnje rutine mnogih stanovnika. U pekarama, bougatsa se služi uz grčku kafu, a naročito je popularna tokom vikenda, kada porodice zajedno uživaju u ovom specijalitetu. Njena priprema i konzumacija postali su pravi mali ritual koji evocira osećaj zajedništva i povezanosti sa lokalnim nasleđem.

Savremeni kuvari i pekari širom sveta danas stvaraju inovativne varijacije ove pite, eksperimentišući sa raznim nadevima i začinima, ali i novim tehnikama pripreme. Bez obzira na to, bougaca ostaje simbol jednostavnosti i autentičnosti.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Bougaca tako nosi ne samo ukus već i priču o prošlim vremenima, spoju kultura i ukusu koji, iako se može transformisati, uvek podseća na svoj koren i tradiciju Grčke. Ona predstavlja most između prošlosti i sadašnjosti, i u svakom zalogaju pruža osećaj povratka kući.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Boljasko – Skriveni biser ligurijske obale

0
Boljasko Italija
Photo: Pixabay/dexmac

Ovaj miran gradić se nalazi na zapadnoj obali Italije, na oko 80 kilometara severno od daleko poznatije turističke destinacije Činkve Tere. U njemu živi oko 5.000 stanovnika sporim i tipičnim mediteranskim životom, a turista gotovo i da nema, što ga čini idealnom destinacijom za posetu

Boljasko (Bogliasco) je slikovito ribarsko mesto smešteno na ligurijskoj obali u Italiji, nedaleko od Đenove. Ušuškano između planina i mora, ovo mesto odiše šarmom tipičnog italijanskog sela. Tu se prepoznatljiv spoj prirodnih lepota i kulturnog nasleđa oseća na svakom koraku. Blage temperature tokom cele godine, bujna vegetacija i kristalno čisto more čine ga popularnim odredištem za turiste, umetnike i zaljubljenike u prirodu.

Prva stvar koja privlači pažnju su njegove uske, vijugave ulice, oivičene šarenim kućicama koje se protežu sve do ivice mora. Arhitektura mesta odražava tradicionalni ligurijski stil, gde dominiraju svetle boje i male terase prekrivene cvećem. Mnoge od ovih kuća datiraju još iz srednjeg veka, čuvajući autentičan izgled i osećaj prošlih vremena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alicja Rudnicka (@alice__rudi)

Pored prelepih plaža i peščanih zaliva, Boljasko je poznat i po raznolikoj kulturnoj ponudi. Jedan od najvažnijih događaja u gradu je letnji festival, gde se na ulicama održavaju koncerti, izložbe i drugi kulturni događaji koji privlače lokalno stanovništvo i turiste. Ovo mesto je poznato i kao utočište umetnika, zahvaljujući Fondaciji Bogliasco, koja pruža stipendije umetnicima i istraživačima iz celog sveta. Oni dolaze u Bogliasco kako bi pronašli inspiraciju u njegovim pejzažima i miru, stvarajući dela pod uticajem ove idilične sredine.

Hrana i vina takođe igraju ključnu ulogu u njegovoj privlačnosti. Ovde se mogu probati tipična ligurijska jela kao što su pesto đenoveze, fokača i različite vrste sveže ribe pripremljene prema tradicionalnim receptima. Mesto je okruženo vinogradima i maslinjacima, pa su lokalna vina i maslinovo ulje izuzetno cenjeni u regionu.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Sve u svemu, Boljasko predstavlja pravu oazu mira i lepote, mesto gde se spajaju prirodne lepote, kulturno nasleđe i italijanska tradicija. Za one koji žele da pobegnu od gradske gužve, a istovremeno iskuse autentičan duh italijanske obale, Bogliasco je savršen izbor.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Koroška – riznica iznenađenja

0
Da li ste već posetili Korušku? Nije slučajno što je zovu riznicom iznenađenja: netaknuta priroda, zanimljiva iskustva, ljubazni meštani i pregršt neverovatnih priča koje...