15.8 C
Belgrade
Četvrtak, novembar 20, 2025
Naslovna Blog Stranica 57

Varena – Skriveni dragulj jezera Komo

0
Jezero Komo, idealna destinacija za odmor
Photo: iStock

Varena je jedno od najlepših i najautentičnijih mesta na obali jezera Komo u Italiji. Smeštena na istočnoj obali jezera, ova šarmantna varošica odiše istorijom, prirodnim lepotama i jedinstvenim mediteranskim duhom. Za razliku od popularnijih destinacija poput Belađa ili Menađa, Varena pruža mirniji i autentičniji doživljaj italijanske kulture i pejzaža

Varena (Varenna) je mesto gde se susreću prirodna harmonija i ljudska kreativnost. Uske ulice popločane kamenom, šarene kuće koje se oslikavaju na površini jezera i mirisi mediteranskog bilja stvaraju nezaboravan ambijent. Bez obzira na doba godine, Varena odiše posebnom atmosferom koja posetiocima pruža osećaj mira i spokoja, dok ih istovremeno poziva na istraživanje njenih skrivenih kutaka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HAMAD ALBARJAS (@dralbarjas)

Među glavnim atrakcijama koje ne smete propustiti su:

Villa Monastero – prelepa vila sa botaničkom baštom koja se proteže duž obale jezera. Vrtovi su puni egzotičnih biljaka i nude fantastične panoramske poglede

Castello di Vezio – srednjovekovni zamak iznad Varene, sa kojeg se pruža jedan od najboljih pogleda na jezero Komo. Često se ovde organizuju predstave sa sokolovima

Šetalište Ljubavi (Passeggiata degli Innamorati) – romantična staza uz obalu jezera koja vodi do centra mesta, savršena za opuštajuću šetnju

Crkva Svetog Đorđa (Chiesa di San Giorgio) – impozantna crkva iz 14. veka, poznata po freskama i lepoti unutrašnjosti

Gde jesti i šta probati

Varena nudi odličnu gastronomsku scenu sa autentičnim italijanskim jelima. Neka od najboljih jela koja treba probati su:

  • Riba iz jezera komo – specijaliteti poput pastrmke i persika pripremljeni na tradicionalan način
  • Risotto al pesce persico – rižoto sa lokalnom ribom, jedno od najpoznatijih jela ovog kraja
  • Pasta sa morskim plodovima – ukusni recepti koji kombinuju svežinu mediteranske kuhinje

Preporučeni restorani uključuju Ristorante il Caminetto, poznat po domaćoj kuhinji, i Vecchia Varenna, koji nudi romantičan ambijent uz samu obalu.

Kako stići do Varene

Varena je lako dostupna iz Milana vozom, koji vozi do stanice Varenna-Esino za oko sat vremena. Takođe, trajekti je povezuju sa Belagijom i Menadžom, omogućavajući istraživanje drugih delova jezera komo.

Ako tražite destinaciju koja spaja istoriju, prirodu i autentičnu italijansku atmosferu, Varena je pravi izbor. Bez obzira da li planirate romantično putovanje, opuštajući vikend ili istraživanje kulturnih znamenitosti, ovaj skriveni dragulj jezera Komo ostaviće vas bez daha. Poseti Varenu i doživi pravu lepotu italije.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Istraživanje destinacija preko hrane je sve popularnije

0
Plodovi-mora-mediteranska-hrana
Photo: iStock

Gastronomski turizam predstavlja jedinstven spoj putovanja, kulture i gastronomije. Hrana nije samo osnovna potreba, već i sredstvo za upoznavanje novih krajeva, običaja i tradicija. Sve više turista bira destinacije ne samo zbog prirodnih i istorijskih znamenitosti, već i zbog specifičnih kulinarskih iskustava koje one nude

Razvoj i značaj gastronomskog turizma tokom poslednjih decenija, gastronomski turizam je postao značajan segment turističke industrije. Destinacije širom sveta ulažu napore da promovišu svoju kuhinju kao deo kulturne baštine i na taj način privlače turiste zainteresovane za autentična iskustva.

Jedan od ključnih aspekata ovog vida turizma jeste podrška lokalnim proizvođačima hrane i pića. Posete vinarijama, seoskim domaćinstvima, zanatskim pekarama i pijačnim tezgama omogućavaju turistima da probaju proizvode direktno od proizvođača, čime se jača lokalna ekonomija i očuvanje tradicije.

Glavne atrakcije gastronomskog turizma

Gastronomski turizam uključuje različite aktivnosti i doživljaje, među kojima se izdvajaju:

  • Degustacija lokalnih specijaliteta – svaka regija ima svoje autentične recepte koji oslikavaju njen kulturni identitet
  • Vinske ture – obilazak vinograda i vinarija, degustacija vina i učenje o tehnikama proizvodnje
  • Posete tradicionalnim pijacama – upoznavanje sa lokalnim namirnicama i načinima njihove upotrebe
  • Kuvarske radionice – prilika da turisti nauče pripremu tradicionalnih jela uz pomoć lokalnih kuvara
  • Festivali hrane – manifestacije koje slave određene vrste hrane ili pića, kao što su festivali sireva, piva, meda i slično
  • Gastronomske rute – tematske ture koje povezuju različite ugostiteljske objekte i proizvođače hrane

Primeri uspešnih gastronomskih destinacija

Mnoge zemlje su prepoznale značaj gastronomskog turizma i aktivno ga razvijaju. Italija je poznata po svojoj pici, pasti i vinu, Francuska po sirevima i gastronomskim specijalitetima poput paštete od guščje jetre, dok je Japan planetarno popularan zbog sušija i tradicionalne kuhinje. Jedan od najboljih primera iz našeg okruženja je region Kvarner, koji je postao Evropska regija gastronomije za 2026. godinu.

U Srbiji, gastronomski turizam dobija na značaju kroz manifestacije poput „Roštiljijade“ u Leskovcu, „Festival sira i kačkavalja“ u Pirotu i brojnih vinskih tura u Župi, Fruškoj gori i Timočkoj Krajini.

Gastronomski turizam nije samo prilika za uživanje u hrani, već i način za dublje razumevanje kulture, tradicije i istorije određenog kraja. On doprinosi očuvanju kulinarske baštine, podstiče lokalnu proizvodnju i obogaćuje turističku ponudu. U vremenu kada turisti traže autentična iskustva, gastronomski turizam predstavlja neizostavan deo savremenog putovanja.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Vulkanski turizam sve popularniji uprkos upozorenjima

0
Vulkanski turizam sve popularniji, uprkos upozorenjima vulkan etna
Photo: Pixabay/6657176

Etna je trenutno najaktivniji vulkan u Evropi i jedan od najaktivnijih na svetu. Da li možete da ga posetite čak i sada, dok postoji realna opasnost od erupcije? Šta kažu stručnjaci, a šta vulkanofili, i koliko je ova vrsta turizma bezbedna?

Vulkan Etna je jedan od najaktivnijih vulkana u Evropi i gotovo je konstantno aktivan u poslednjoj deceniji. Poznat je u istoriji po dramatičnim erupcijama, nalazi se na ostrvu Sicilija, pored grada Katanija. Etna je danas “živi” dokaz i samo potvrđuje koliko je vulkanski turizam popularan.

Koliko često Etna eruptira?

Aktivnost Etne je u poslednjim godinama gotovo svakodnevna pojava. Erupcije mogu biti više puta u godini, pa čak i u mesecu. Etna je dospela na naslovne strane 2021. godine kad je u razdoblju od šest meseci izbacila toliko vulkanskog materijala da je “porasla” u visinu za gotovo 30 metara.

Većinu vremena, eksplozije Etne klasifikovane su kao vulkanska aktivnost niskog nivoa. To uključuje oblake pepela, fontane lave, strombolijske erupcije i blage eksplozije magme.

Upravo to turiste i prvlači, oni dolaze kako bi snimili ili slikali aktivnost vulkana. Njih privlači miris lave, zvukovi koji nastaju prilkom erupcije, kao i rizik od opasnosti. Pojavom pametnih telefona vulkanski turizam je definitivno dobio na popularnosti, a gde postoji bolje mesto nego na Etni, najaktivnijem vulkanu na svetu.

Zašto je Etna atraktivna za turiste?

Etna je najviši aktivni vulkan u Evropi i deo je Uneskove Svetske baštine. Njena česta erupcija stvara spektakularne prizore koji privlače posetioce. Ključni razlozi za njenu popularnost uključuju:

  • Impresivne erupcije – mnogi turisti dolaze kako bi svedočili moćnim prirodnim silama
  • Vulkanske pejzaže – crni pesak, lavini tuneli i krateri pružaju nestvarne prizore
  • Planinarske ture – organizovane ture vode posetioce do vrha, gde mogu videti dim i tokove lave
  • Lokalnu gastronomiju – plodno tle oko Etne proizvodi vrhunsko vino i autentične sicilijanske specijalitete

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Go-Etna (@go_etna)

Da li je Etna sigurna za posetu?

Etna se smatra bezbednim vulkanom, većina erupcija ne ugrožava ni posetioce ni meštane koji žive u okolini. Najčešće je najveći problem vulkanski pepeo, koji privremeno zatvara aerodorom u Kataniji.

Vulkan je pod konstantnim nadzorom. Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju iz Katanije ima sistem kamera, senzora, računara i ljudskih kontrola na licu mesta, koji beleže i prenose potrese u realnom vremenu.

Poseta tokom erupcije je uzbudljivo iskustvo i neki vodiči organizuju obilaske noću, kako bi mogli da se dive vatrenoj predstavi vulkana. Međutim, Etnu ne bi smeli nikako da podcenimo, posebno turisti koji žele da se na popnu na vulkanske padine.

Globalni trend vulkanskog turizma

Vulkanski turizam raste širom sveta, ne samo na Etni, već i na destinacijama poput Havaja, Islanda i Indonezije. Ljudi su sve više zainteresovani za destinacije koje nude adrenalinska iskustva i autentičan kontakt s prirodom. Ovaj trend podržavaju i društvene mreže, gde se viralni snimci erupcija i egzotičnih pejzaža šire brzo i inspirišu nove putnike.

Ekološki izazovi i održivi turizam

Dok turizam donosi ekonomsku korist lokalnim zajednicama, povećan broj posetilaca može imati negativne posledice po okolinu. Vlasti i turističke agencije preduzimaju mere za očuvanje vulkanskog ekosistema kroz:

  • Ograničenje broja turista u osetljivim zonama
  • Ekološke ture koje promovišu odgovorno ponašanje
  • Obrazovne programe za podizanje svesti o vulkanima i njihovoj ulozi u prirodi

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Kako je vulkanska aktivnost uglavnom na niskom nivou, vulkan možete posetiti čak i tokom erupcije. Postoji dosta pešačkih ruta koje su daleko od vrha i kratera u kom se događaju eksplozije. Jedna od kompanija koje organizuju takve obilaske je i Go Etna, koja savetuje turiste da uvek idu u pratnji lokalnog vodiča ili agencije. Međutim, ako želite da se popnete na visinu od preko 2.900 metara, prisustvo stručnjaka ili vodiča je obavezno.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Raste napetost između industrije krstarenja i evropskih lučkih gradova

0
Krstarenje kruzer brod kružna putovanja1
Photo: Unsplash/Fernando Jorge

Industrija krstarenja je decenijama bila važan deo globalnog turizma, nudeći luksuzna putovanja koja spajaju udobnost sa istraživanjem različitih destinacija. Međutim, u poslednje vreme, mnogi evropski lučki gradovi izražavaju nezadovoljstvo zbog negativnih efekata koje masovni dolazak kruzera ostavlja na lokalne zajednice, ekonomiju i životnu sredinu. Ova napetost raste i vodi ka sve češćim ograničenjima i zabranama pristajanja kruzera u pojedinim lukama

Jedan od glavnih razloga za kritike ove industrije jeste njen ogroman negativan ekološki otisak. Kruzeri koriste goriva bogata sumporom, što dovodi do značajne emisije štetnih gasova koji doprinose zagađenju vazduha i klimatskim promenama. Osim toga, ispuštanje otpadnih voda i hemikalija u more ugrožava morski ekosistem.

Pored ekoloških problema, kruzeri donose ogroman broj turista u kratkom vremenskom periodu, često preplavljujući male gradove i narušavajući kvalitet života lokalnog stanovništva. Venecija, Barselona i Dubrovnik su među gradovima koji su uveli stroge restrikcije za kruzere. Njihove gradske ulice su postale prezasićene, a infrastruktura ne može da podnese toliku navalu posetilaca.

Ekonomska (ne)korist za lokalne zajednice

Iako pristalice tvrde da industrija krstarenja donosi značajne ekonomske koristi, mnogi gradovi primećuju da lokalne zahednice ne ostvaruju velike profite. Putnici sa kruzera često provode samo nekoliko sati u lukama. Ne koriste lokalne hotele, a neretko kupuju suvenire i hranu u prodavnicama i restoranima povezanima sa samim kruzerskim kompanijama. To znači da veliki deo prihoda odlazi velikim korporacijama umesto lokalnim preduzetnicima.

Mere i ograničenja evropskih gradova

Zbog pomenutih problema, sve više evropskih gradova uvodi mere za regulisanje ili ograničavanje broja kruzera. Venecija je zabranila velike kruzere u svom istorijskom centru, a Barselona i Amsterdam su uvele takse za kruzerske putnike kako bi smanjile negativne posledice masovnog turizma. Slično tome, Dubrovnik je ograničio broj brodova koji mogu istovremeno pristati u luci.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Sukob između industrije krstarenja i evropskih lučkih gradova predstavlja izazov koji zahteva kompromis. S jedne strane, kruzeri donose turizam i prihode, to je tačno. Međutim, s druge strane, izazivaju ekološke i infrastrukturne probleme koji ugrožavaju kvalitet života lokalnog stanovništva. Budućnost ove industrije zavisiće od njenih sposobnosti da se prilagodi novim ekološkim standardima i politikama održivog turizma.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Hotel Keight Curio by Hilton, totalno drugačiji od drugih

0
Photo: Zagreb City Hotels

Vanvremenske čari Opatije i zaliva u kome se ovo mesto ogleda, toliko su izazovne da je nama kontinentalcima dovoljno samo da bacimo pogled na to neukrotivo more i uvek zelena brda, kako bi doživeli dirljivi trenutak sreće. Međutim, ako želite da to osećanje potraje, preporučujemo da provedete neko vreme u jednom od najatraktivnijih hotelsko-ugostiteljskih objekata na Jadranu. To je Keight Hotel Opatija, Curio Collection by Hilton, mesto gde se u svakom trenutku prepliću istorija i moderna, luksuz i jednostavnost, miran i aktivan odmor uz predstavljanje lokalne kulture na drugačiji način

Hotel Keight Curio by Hilton, totalno drugačiji od drugih (7)
Photo: Zagreb City Hotels

Priču o prvom hrvatskom hotelu jedinstvenog Hiltonovog brenda Curio Collection, najbolje je početi od samog imena. Inače, naziv hotela „Keight“, predstavlja posvetu vlasnici, Katarini Hauptfeld, ujedno vlasnici i agencije Katarina Line, jednog od vodećih hrvatskih cruises & travel operatera. Pored toga, apropo imena Keight, postoji još jedna veoma lična veza sa vlasnicima jer je broj 8 (eight), koji je sadržan u nazivu – njihov srećni broj.

I tako, budući da je poreklom iz Kvarnera, Katarina je zajedno sa svojom porodicom odlučila da Opatiji, u kojoj živi, podari nešto što čuvena „Kraljica Jadrana“ i zaslužuje. Stoga je nakon tri godine projektovanja, krajem 2021. počela, ispostaviće se dosta zahtevna, izgradnja ovog prelepog hotela. Hotel Keight je zamišljen kao omaž moru i putovanjima, pa iz vazduha gledano ima oblik broda. Objekat je tako zahvaljujući umeću graditelja prosto „srastao“ sa okruženjem i ambijentom opatijske arhitekture, ujedno darujući joj neku novu estetiku. Smešten u centru Opatije, koja uprkos svom renomeu ne obiluje dizajnerskim hotelima, Keight se zaista etablira kao mesto koje obiluje elegancijom i posebnim senzibilitetom.

Hotel Keight Curio by Hilton, totalno drugačiji od drugih (8)
Photo: Zagreb City Hotels

Prirodno i urbano – u službi uživanja

Sa dozom znatiželje i velikim očekivanjima naša ekipa je već na prvom koraku osetila deo te Keight-ove različitosti, jer se recepcija nalazi odmah na ulazu, dok se u njenom produžetku prostire masivni šank koji pojačava utisak dobrodošlice. Pored recepcije nalazi se veoma funkcionalna vrtna terasa, savršeno uklopljena u nesvakidašnje dizajnirani prostor hotela. Osim toga u prizemlju su još smešteni restoran, kuhinja, kafe bar i predivna lođa.

Hotel Keight Curio by Hilton, totalno drugačiji od drugih (2)
Photo: Zagreb City Hotels

Hotel raspolaže sa 54 smeštajne jedinice, u koje spadaju 2 apartmana i 52 sobe različite veličine. Sobe su zamišljene kao moderna verzija „staterooms“, kako su se tradicionalno nazivale kraljevske sobe i kabine prve klase na velikim brodovima. U njihovoj unutrašnjosti preovlađuju tamnije boje, koje uz prirodni kolorit neba i mora, pružaju osećaj sigurnosti i povezanosti sa okolinom. Signalizacija je takođe malo drugačije urađena i primetno je da je mnogo pažnje posvećeno dizajnu. Nameštaj je elegantan, a king-size krevet izuzetno udoban i u njemu se možete potpuno opustiti i odmoriti. Takođe, ono što je gostima sve važnije je kvalitet vazduha u sobi, koji je u Keight hotelu više nego prijatan. Osnovni razlog za to je što svaka soba ima posebne prečišćivače vazduha, koji dolazi spolja i održava svežinu sobe, bez obzira da li je ona izdata ili je slobodna za nove goste, a tu je i prijatan miris koji se oseća u čitavom hotelu. Kupatilo u sobama je tek posebna priča. Lepo spakovano, sa walk-in tušem i kadom, za one kojima je kupanje poseban ritual, ova dizajnerski urađena kupaonica poziva na opuštanje i uživanje.

Hotel Keight Curio by Hilton, totalno drugačiji od drugih (9)
Photo: Zagreb City Hotels

I opuštanje i posao

Inspirisan morem i prirodom Kvarnera, negom tela i duha, Keight SPA centar upućuje na drugu stranu života, namenjenu relaksaciji i posvećenosti sebi. U pravom obilju sadržaja za hotel ove veličine, izdvaja se jedinstvena krovna terasa za sunčanje sa bazenom i barom koji gleda na raskošnu gradsku arhitekturu. Pored toga, gosti mogu da uživaju ​​i u najvećem opatijskom unutrašnjem bazenu od 25 metara. Đakuzi je ovde deo bazena, a prostorija je projektovana tako da je soba za relaksaciju osvetljena dnevnim svetlom. Dizajnerski rešen veoma autentično, gde je svaki detalj pažljivo osmišljen kako bi poboljšao opšti osećaj blagostanja, Keight SPA centar sa dve saune (finskom i infra-red) fitnes salom i velnes odajama gde gosti mogu iskusiti niz opuštajućih tretmana, predstavlja mesto istinske udobnosti i sofisticirane estetike.

Hotel Keight Curio by Hilton, totalno drugačiji od drugih (3)

Photo: Zagreb City Hotels

Za različite poslovne događaje (seminare, poslovne susrete, sastanke, edukacije, kreativne radionice itd.) poslovnim gostima je na raspolaganju moderno opremljena konferencijska dvorana Bribir, osvetljena dnevnim svetlom od 100 m2 za najviše 90 učesnika, koji mogu doći direktno spolja, odnosno ne moraju prolaziti kroz hotel. Najnovija audio-video tehnika omogućuje učesnicima komunikaciju i prezentacije na vrhunskom nivou.

Putovanje kroz regiju gastronomije

Kao i u svim mediteranskim kulturama, centralna tačka hotela je kuhinja. U ovom slučaju, to je restoran Pierrot koji se nalazi u prizemlju i, po rečima domaćina, polako postaje omiljeno mesto okupljanja ne samo za goste hotela, već i za meštane Opatije. Svoje ime restoran duguje još jednoj lepoj i veoma ličnoj priči. Naime, suprug vlasnice je za života bio pasionirani kolekcionar Pierrot figurica, pa je lik Pierrot-a, postao zaštitni znak hotela. Na neki način on je utkan u život Keight-a, jer se osim u restoranu, nalazi u holu, u svakoj sobi i ispred svakog lifta.

Hotel Keight Curio by Hilton, totalno drugačiji od drugih (5)
Photo: Zagreb City Hotels

No, vratimo se samoj kuhinji restorana Pierrot čiji koncept bi mogli opisati kao fini spoj primorskog bistroa i fajn dajninga. Upotreba sezonskih i lokalnih namirnica, posebno morskih plodova iz Jadranskog mora i vrhunskog domaćeg mesa, garantuje kvalitet, bez obzira da li je u pitanju klasični meni, branč ili specijalni nedeljni ručak. Ponuda vina je puna bisera, inače bogate kvarnerske enološke scene, a uz koktele ili ceđene sokove, u skladu sa opatijskom poslastičarskom tradicijom, može se uživati i u izvrsnim desertima.

Hotel Keight Curio by Hilton, totalno drugačiji od drugih (6)
Photo: Zagreb City Hotels

Slikovito okruženje, istorija, kultura…

Nakon uživanja u izvrsnoj hrani, prošetate li gradom koji, sa pravom, zovu „Kraljica Jadrana“, videćete njegovu raskošnu istoriju i kulturu, a možda i čuti zvuke prošlosti. Za početak, idealna aktivnost u okolini hotela Keight je šetnja uz more. Naime, od Voloskog do Lovrana, prostire se jedno od najlepših šetališta na Jadranskoj obali, pod imenom Lungomare. Ovaj simbol grada Opatije proteže se duž mora i vodi do obližnjih plaža ili za one sa drugačijim interesovanjima, do raznih znamenitosti poput Parka i Ville Angioline, kao i čuvene skulpture „Dama sa galebom“. Tako nekako i počinje onaj osećaj prijatnosti koji domaće stanovništvo naziva „Kvarner efekt“. Najbolje ćemo ga doživeti, ako se opustimo na lekovitom, morskom vazduhu i nastavimo da uživamo u prirodi ili pak u čarima raskošnih vila i primercima vrhunske arhitekture iz 19. veka.

Hotel Keight Curio by Hilton, totalno drugačiji od drugih (10)
Photo: Zagreb City Hotels

Napred u budućnost

Keight Hotel Opatija prvi je Curio Collection by Hilton otvoren u Hrvatskoj i to u predivnoj Opatiji, koja je prošle godine proslavila 180 godina turizma. Po rečima domaćina u pitanju je jedan noviji, ali rastući brend koji spada u life style kategoriju, ali u isto vreme ima sve odlike luksuznog hotela. Hilton ima bazu od 200 miliona članova, što se pokazalo kao veoma značajan udeo u popunjenosti zbog loyalty programa. Kad je Hilton ušao u priču 2023. godine, vlasnici su smatrali da će sve biti lakše ako se počne kao partner sa velikim svetskim brendom. Ovo se ispostavilo kao dobra odluka, jer je već u drugom mesecu nakon otvaranja, hotel bio na 90% popunjenosti. Pored posetilaca koji se vraćaju nakon prvog boravka, što je veoma značajno u hotelijerstvu, veliki broj gostiju pripada korporativnim klijentima. Hotelom upravlja kompanija Zagreb City Hotels koja u svom portfoliju ima tri hotela pod Hilton brendom, a u planu je otvaranje još jednog hotela ove godine u Preku na ostrvu Ugljanu. Nakon svega, možemo reći da Hotel Keight, već sada, predstavlja pravo osveženje na lokalnoj sceni i da krupnim koracima grabi ka samom vrhu turističke ponude Kvarnera.

Tekst: Petar Vušurović

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Cowboy core putovanja – Sloboda, avantura i divlji zapad

0
Cowboy core putovanja kauboj
Photo: Pexels/ isaac berrocal bravo

U svetu u kom tehnologija diktira tempo života, sve više ljudi teži povratku jednostavnijem, slobodnijem načinu postojanja. Cowboy core putovanja nisu samo turistički izleti, već način života inspirisan duhom Divljeg zapada – beskrajnim prostranstvima, jahanjem kroz netaknutu prirodu i osećajem nezavisnosti koju prati život na otvorenom

Cowboy core estetika se ne odnosi samo na odeću od teksasa, kožne čizme i šešire. To je filozofija života koja slavi samostalnost i bliskost s prirodom. Putnici koji biraju ovaj stil avanture obično traže mesta gde mogu doživeti autentično kaubojsko iskustvo – od američkih prerija, preko argentinske pampa kulture, do evropskih rančeva koji oživljavaju duh Divljeg zapada.

 Destinacije i iskustva

Sjedinjene Američke Države nude neka od najboljih cowboy core iskustava. Teksas, Vajoming i Montana poznati su po velikim rančevima gde se posetioci mogu oprobati u jahanju, vođenju stada i životu na ranču. S druge strane, Patagonija nudi jedinstveno iskustvo sa svojim gaučo tradicijama, gde se kaubojski način života prilagođava surovim južnoameričkim pejzažima.

Evropa takođe nudi cowboy core destinacije, Španija i Portugal imaju dugu tradiciju rada s konjima i stočarstvom, a neki rančevi u Italiji i Francuskoj nude autentične kaubojske doživljaje u evropskom ambijentu. Jedna od takvih destinacija se nalazi i kod nas, na Zlatiboru, u pitanju je El Paso ranč.

Sloboda i bekstvo od rutine

Ono što cowboy core putovanja čini posebnim jeste osećaj slobode. Daleko od gradske buke, putnici se prepuštaju ritmu prirode, razvijaju veštine opstanka i doživljavaju avanture koje se ne mogu naći u standardnim turističkim aranžmanima. Bez obzira na to da li je u pitanju višednevno jahanje kroz kanjone ili jednostavno kampovanje pod zvezdanim nebom, ovakva putovanja omogućavaju istinsku povezanost sa svetom oko nas.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Cowboy core nije samo trend, to je poziv na jednostavniji, avanturistički način života. U vremenu kada je lako izgubiti se u svakodnevnim obavezama, ovakva putovanja nude priliku da pronađemo ono što smo možda zaboravili – slobodu, prirodu i osećaj pripadnosti nečem većem od nas samih.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Srpska nacionalna kuhinja među najboljim svetskim kuhinjama

0
srpski-specijaliteti-hrana
Photo: iStock

TasteAtlas, poznata platforma koja rangira tradicionalne kuhinje širom sveta, svrstala je srpsku kuhinju na 15. mesto najboljih na planeti. Ovaj rezultat predstavlja veliki uspeh za gastronomsku scenu Srbije i potvrdu bogate kulinarske tradicije koja se prenosi generacijama

Srpska kuhinja je spoj različitih uticaja, pre svega balkanskih, osmanskih, austrougarskih i mediteranskih, što joj daje poseban karakter i raznovrsnost ukusa. Osnovne namirnice poput mesa, povrća, sira i testa čine osnovu mnogih tradicionalnih jela, dok se procesi pripreme često oslanjaju na sporo kuvanje, pečenje i dimljenje, što doprinosi bogatstvu aroma.

Među najpoznatijim jelima srpske kuhinje nalaze se ćevapi, pljeskavica, sarma, prebranac, ajvar i kačamak, ali i tradicionalni sirevi poput sjeničkog i zlatarskog. Takođe, srpska kuhinja je poznata po svojim pecivima, poput proje i pite sa različitim filovima. Neizostavan deo gastronomije su i slatkiši, poput baklave, vanilica i orasnica.

Najbolji specijaliteti

Najbolje rangirani specijaliteti nacionalne kuhinje sa prosečnim ocenama su:

  • pazarske mantije (4.7)
  • leskovački ajvar (4.7)
  • komplet lepinja (4.6)
  • leskovački roštilj (4.6)
  • svrljiški belmuž (4.6)
  • slatko od ruže, perkelt, bela čorba, sarma, burek sa sirom, pasulj, pljeskavica (4.4)
  • mućkalica, urnebes, gomboce, krofne (4.3)

Najbolje ocenjene namirnice su maline iz Arilja (4.7), bačkopetrovački kulen (4.6), a treće mesto dele užička pršuta i futoški kupus (4.5).

Veliki deo srpske kulinarske tradicije čine obroci pripremljeni za posebne prilike, kao što su slave, Božić, Uskrs i druga slavlja. Svaka od ovih prilika nosi sa sobom specifične recepte i rituale koji se vekovima prenose unutar porodica. Pored toga, srpska kuhinja je poznata po gostoprimstvu, gde se svaki gost dočekuje bogatom trpezom i autentičnim specijalitetima.

TasteAtlas rangiranje potvrđuje da je srpska kuhinja prepoznata u svetu, ali takođe pruža priliku za dalju promociju i unapređenje gastronomskog turizma. U eri globalizacije, gde moderni restorani eksperimentišu sa inovativnim pristupima tradicionalnim jelima, Srbija ima šansu da još više afirmiše svoju kulinarsku scenu.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Biti rangiran na 15. mestu među svetskim kuhinjama nije samo priznanje, već i podsticaj za dalji razvoj i popularizaciju srpske hrane. Ovaj uspeh pokazuje da kvalitet, autentičnost i tradicija još uvek igraju ključnu ulogu u oceni jednog nacionalnog kulinarskog identiteta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kulturna prestonica Portugala koja osvaja gastronomijom i istorijom

0
Braga Portugal
Photo: Pixabay/vikol009

Ako tražite alternativu prenatrpanom Portu, Braga je savršena destinacija koja kombinuje bogatu istoriju, umetnost i izuzetnu gastronomiju. Osnovana kao Bracara Augusta pre više od dve hiljade godina, Braga je najstariji grad u Portugalu, a ove godine je ponela titulu „Kulturne prestonice Portugala“

Tokom manifestacije Braga 25, grad će ugostiti lokalne i nacionalne umetnike u vodećim kulturnim centrima, poput Theatro Circo i Gnration. Očekujte avangardne izložbe, multidisciplinarne predstave i inovativne muzičke događaje. Osim kulture, Braga je grad savršen za šetnju i istraživanje, prepun znamenitosti i autentičnih doživljaja.

Uživajte u savremenoj umetnosti i muzici u Bragi

Braga nije samo grad crkava i istorijskih znamenitosti – ovde cveta savremena umetnička scena, a epicentar tog pokreta je Gnration. Tokom dana, posetioci mogu istraživati intrigantne izložbe koje kombinuju digitalne i tradicionalne umetničke tehnike, dok se noću prostor pretvara u mesto za koncerte, eksperimentalni teatar i inovativne performanse.

Gastronomska ponuda Brage – Tradicionalna jela i ukusi severnog Portugala

Braga nudi nezaboravna gastronomska iskustva, od tradicionalnih specijaliteta do modernih interpretacija klasičnih jela. Među najpoznatijim specijalitetima izdvajaju se Bacalhau a bras, fino iseckani bakalar sa krompirom i jajima, pečena svinjska noga sa hrskavom koricom i sočnim mesom, kao i hobotnica à Lagareiro, pripremljena sa obiljem maslinovog ulja, belog luka i aromatičnih začina.

Uz ova jela savršeno se slaže vinho verde, osvežavajuće mlado vino karakteristično za severni Portugal, poznato po blagim mehurićima i voćnim aromama.

Za ljubitelje slatkiša, Braga nudi tradicionalne poslastice poput pudima, portugalskog karamel pudinga sa bogatom i kremastom teksturom, koji je savršen uz jaku šoljicu espresa.

Jedan od najneobičnijih običaja u Bragi je ispijanje Moscatel de Setúbal uz bananu – neobična, ali omiljena kombinacija koju lokalno stanovništvo praktikuje već decenijama.

Braga – Rimska istorija i termalne banje

Braga je osnovana 27. godine pre nove ere pod carem Avgustom i veoma brzo je postala važan centar Rimskog carstva. I danas možete videti rimske ostatke širom grada, poput Termi u Alto da Cividade, jedinih javnih rimskih banja u Bragi.

Ljubitelji arheologije ne bi smeli propustiti Muzej arheologije koji prikazuje fascinantne rimske mozaike, grnčariju, nakit i predmete iz svakodnevnog života nekadašnjeg grada.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Braga je savršena destinacija za ljubitelje istorije, umetnosti i gastronomije. Sa bogatim kulturnim programom, spektakularnim znamenitostima i autentičnom portugalskom kuhinjom, ovaj grad zaslužuje mesto na vašoj listi putovanja u 2025. godini.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Empuriabrava – Španska Venecija

0
Empuriabrava - španska Venecija
Photo: Freepik

Ovaj grad se nalazi u Španiji, i to je u suštini luka sa stambenim jedinicama, možda i najveća na svetu takve vrste. Upravo to ga čini jednim od najlepših naselja na svetu

Ime ovog grada je Empuriabrava, i nalazi se na obali Kosta Brava u Španiji. Grad, odnosno luku preseca skoro 40 kilomatara plovnih kanala sa preko 5.000 mesta za čamce i u njemu živi skoro 8.000 stanovnika. U letnjem periodu, tj u sezoni broj stanovnika poraste do čak 80.000.

Ovaj grad zovu još i Venecija Španije, iz očiglednih i dobronamernih razloga. Turizam je u Empuriabravi zvanično počeo 1968. godine, posebno kod onih turista sa dubljim džepom. Ovde sunca ima više od 300 dana godišnje, a pored kanala postoji i božanstvena plaža dugačka par kilometara, idealna za uživanje na suncu i moru. Treba navesti da se severno od grada nalazi i veliki ronilački centar, jedan od najvećih na svetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spain (@spain)

Arhitektura je prava morska, sve je izgrađeno u mediteranskom stilu, a miran i idiličan karakter naselja remeti jedino buran i bogat noćni život, brojne diskoteke, barovi i restorani.

Pored plovidbe i uživanja u marini, Empuriabrava nudi i brojne aktivnosti poput jedrenja, ronjenja, skijanja na vodi i paraglajdinga. Blizina nacionalnog parka Aiguamolls de l’Empordà čini je atraktivnom destinacijom za ljubitelje prirode i posmatrače ptica. Takođe, u okolini se nalaze brojni butici i prodavnice koje dodatno obogaćuju turističko iskustvo.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

Empuriabrava nije samo turističko mesto već i zajednica u kojoj živi veliki broj međunarodnih stanovnika. Njena jedinstvena arhitektura i način života privlače ljude iz celog sveta koji žele da uživaju u spoju luksuza, prirodne lepote i mediteranskog načina života.

Svaka sličnost sa Venecijom je neneamerna, a ovakav stil i način života je nešto što se može očekivati u ovakvom raju na zemlji, što Španija zaista i jeste.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najlepša plaža na svetu za 2025. godinu

0
Kolona najlepša plaža Grčka
Photo: iStock

Plaže koje su osvojile priznanje na Travellers’ Choice Awards 2025. godine, na osnovu recenzija turista sa sajta Tripadvisor, ponovo potvrđuju da su grčke plaže među najlepšima na svetu. Svaka od izabranih plaža je poznata po prirodnim lepotama i visokim ocenama turista, što ih čini nezaobilaznim mestima za ljubitelje plaža širom sveta

Na prvom mestu liste 25 najboljih plaža nalazi se Elafonisi na grčkom ostrvu Krit, koja je postala omiljena destinacija srpskih turista. Elafonisi plaža se izdvaja po kristalno čistoj vodi i karakterističnom ružičastom pesku, zbog čega je često upoređuju sa Maldivima.

Sa više od 16.000 recenzija na Tripadvisoru, od kojih 10.641 nosi najvišu ocenu (5 zvezdica), ova plaža je pravi raj za ljubitelje prirode i opuštanja. Elafonisi je takođe okružena šumama kedrovih stabala, što je čini idealnim mestom za šetnje i uživanje u netaknutoj prirodi.

Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.

I dok Elafonisi zauzima prvo mesto na listi najboljih plaža za 2025., lista deset najlepših izgleda ovako:

Elafonisi Beach, Krit, Grčka

Banana Beach, Puket, Tajland

Eagle Beach, Oranjestad, Aruba

Siesta Beach, Siesta Ki, Florida

Praia da Falésia, Algarve, Portugal

Playa Varadero, Varadero, Kuba

Bavaro Beach, Punta Cana, Dominikanska Republika

Playa de Muro, Majorca, Španija

Kelingking Beach, Nusa Penida, Indonezija

Myrtos Beach, Kefalonija, Grčka

Bilo da planirate letovanje na Kritu ili na nekoj od drugih egzotičnih destinacija, ova lista nudi inspiraciju za idealno letovanje 2025. godine.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Farska ostrva, mirna zelena oaza  

Avanture na Farskim Ostrvima – Zašto putnici biraju „stormcation“ i misteriozne...

0
Farska ostrva, smeštena u severnom Atlantiku, postaju sve popularnija destinacija za putnike koji traže neobične i avanturističke doživljaje. Ova mala ostrva, poznata po snažnim...