29 C
Belgrade
petak, avgust 1, 2025
Naslovna Blog Stranica 64

Kako je najmlađe Kanarsko ostrvo prevarilo masovni turizam

0
El Jero kanarska ostrva španija
Photo: Unsplash/Martijn Vonk

Dok protesti protiv masovnog turizma besne na ostalim Kanarskim ostrvima, El Jero, najdivlje i najzapadnije među njima, je tiho odlučilo da budućnost uzme u svoje ruke

El Jero (El Hierro) je najmanje i najzapadnije od sedam glavnih Kanarskih ostrva koja pripadaju Španiji. Nalazi se u Atlantskom okeanu, zapadno od severne Afrike. Ostrvo je poznato po svojim spektakularnim prirodnim pejzažima, vulkanskom poreklu, kristalno čistoj vodi, i specifičnoj flori i fauni.

Ostrvo je nastalo kao rezultat intenzivne vulkanske aktivnosti, zbog čega El Jero obiluje strmim liticama, plažama sa vulkanskim peskom i podvodnim vulkanima. Iako je relativno malo, ostrvo ima ima raznovrsnu floru i faunu, od endemskih biljaka do raznovrsnih morskih ekosistema.

Međutim, ono što je posebno karakteristično za ovo maleno ostrvo je činjenica da u godini kada su besneli protesti protiv masovnog turizma širom Španije, El Jero je bilo potpuno mirno i spokojno.

Na ostrvu živi oko 11.000 stanovnika, a njegova dramatična topografija nije pogodna za prostrana odmarališta ili veće zgrade i komplekse. Osim toga, ostrvo nema direktne letove, što znači da prima samo šačicu posetilaca u odnosu na ostala Kanarska ostrva. Njih je 2023. godine bilo jedva oko 20.000, što je ništa ako uporedimo sa Tenerifima koje je te godine posetilo čak 6.5 milona turista.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by El Hierro Island (@elhierroisland)

I turizam i miran san

El Jero ima za cilj da postepeno povećava broj posetilaca. Lokalne vlasti razmišljaju o budućnosti, predane su planu održivog razvoja od 1997. godine. To uključuje otvaranje muzeja i centara za posetioce (trenutno ih ima sedam) koji promovišu njegovu kulturu i tradiciju. Fokus je na aktivnostima sa ograničenim uticajem na okolinu, na poboljšanju ostrvske infrastructure i na očuvanju prirode.

Oni žele da razviju turizam i da nastave da poboljšavaju životni standard, ali ne nauštrb kvaliteta života stanovnika ili prirodnih resursa. Radije održavamo svoju kulturu i delimo svoj miran način života sa posetiocima, navode iz lokalne tuističke zajednice.

Na ostrvu nema velikih hotela i rizorta za prijem turista, ali takođe nema puno privatnih smeštajnih kapaciteta za izdavanje. U interesu stanovnika nije izgradnja stanova ili kuća sa još nekim krevetom kog će izdati turistima, već je ideja da se to nekako prirodno desi. Oni žele da se turisti osećaju kao kod kuće, da zaista uživaju u odmoru, pa zato i ne žure sa proširenjem turističke infrastrukture.

Pored toga, fokus je i na održivim i ekološkim principima u proizvodnji električne energije. Na ostrvu postoji moderna hodroelektrana na vetar. Otvorena je u aprilu 2014. godine, ima pet vetroturbina visokih 60 metara, dva rezervoara za vodu, četiri hidraulične turbine i jednu pumpnu stanicu, koja koristi prednosti jedinstvene topografije ostrva. Elektrana kombinuje povremenu snagu vetra s snagom vode kako bi stvorila stalno snabdevanje električnom energijom.

Zbog svega navedenog, El Jero nudi mir i beg od užurbanosti modernog sveta. Sa svojim netaknutim plažama, autentičnim seoskim pejzažima i tradicionalnom kanarskom arhitekturom, ostrvo je pravo utočište za one koji traže prirodu i tišinu. Osim toga, bogata istorija i kulturno nasleđe ostrva, sa tragovima afričke kulture, pružaju dodatni sloj fascinacije.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

El Jero je više od obične turističke destinacije. To je ostrvo koje inspiriše svojim prirodnim lepotama, ekološkim inicijativama i mirom koji nudi. Ovaj jedinstveni deo Kanarskih ostrva podseća nas na značaj očuvanja prirodnih resursa i neophodne harmonije između čoveka i prirode.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Letovanje u septembru i oktobru u Crnoj Gori uz popust do 35%

0

Hotel Harmonia by Dukley u Budvi pripremio je savršenu ponudu za uživanje na Jadranskoj obali tokom toplih septembarskih dana gde svakim dodatnim noćenjem dobijate popust od 5%, pa tako za sedmodnevni boravak ostvarujete fantastičan popust od čak 35%

Septembar je poznat kao najlepši mesec za letovanje u Crnoj Gori: gužve se smanjuju, temperature su prijatne, a more mirno i kristalno čisto.

Sada je pravo vreme da rezervišete svoj odmor u ovom impresivnom hotelu sa četiri zvezdice, smještenom na poluostrvu Zavala, na samoj granici između Budve i Bečića, što ga čini idealnom bazom za istraživanje crnogorske obale.

Ipak, može se desiti da ne poželite napustiti hotel, s obzirom na luksuzne sadržaje koje nudi.

Zahvaljujući svojoj poziciji na kraju Budvanske rivijere, svaki gost koji je boravio u hotelu će se složiti da se odavne pruža najlepši pogled na Stari grad Budvu, plažu dugu 1.600 metara, ostrvo Sv. Nikola i beskrajno plavetnilo otvorenog mora.

Sobe su prostrane i udobne, sa posebnim delom za opuštanje u udobnim foteljama ili kaučevima postavljenim pored panoramskih prozora, što omogućava maksimalno uživanje u svakom trenutku. Jadransko more može biti savršena pozadina za ručavanje u sobi, ukoliko naručite iz jednog od tri restorana sa različitim kuhinjama – italijanska u Infinity Pool Club-u, bliskoistočna u Shalom restoranu i mediteranska u nagrađivanom Dukley Seafront restoranu.

Osim različitih kategorija soba, za porodice ili veće grupe preporučuju se prostrani apartmani opremljeni luksuznim sadržajima za potpuno opuštanje.

Ako poželite uživati u zelenilu koje okružuje hotel, ispred samog ulaza nalazi se ušuškani Benedict Cafe koji tokom celog dana služi jela tipična za doručak. Tako možete uživati u jajima benedikt, omiljenim vaflima ili američkim palačinkama kad god vam se prohtje.

Samo zbog izvrsnog doručka, koji je uključen u cijenu sobe, vredi rezervisati boravak u hotelu Harmonia. Na švedskom stolu možete pronaći domaće i internacionalne specijalitete, peciva i kroasane iz Dukley pekare, šakšuku i bezbroj drugih slanih i slatkih delicija.

Kada smo već pokrili gastronomsko iskustvo koje je zaista bogato i nesvakidašnje, prelazimo na ono što najviše očekujete od letovanja – kupanje i uživanje u suncu.

Svi gosti hotela Harmonia imaju pristup panoramskom bazenu koji se nalazi na najvišoj tački Zavale, odakle se pruža pogled na celu Budvu s jedne strane, te Bečiće, plaže Kamenovo i Pržno s druge strane.

Ovde možete uživati u italijanskim specijalitetima iz izvrsnog restorana koji nudi autentične specijalitete, poput arancina, parmigiana di melanzane, širok izbor pica i testenina, te sicilijanskih klasika za desert. Ovo je jedan od retkih italijanskih restorana u regiji koji je zaista zašao u sve delove Italije i donio neke od originalnih recepata za različitih regija do vašeg stola.

Pored Infinity bazena, gosti hotela Harmonia mogu iskoristiti specijalne cene za tri privatne plaže hotela Dukley sa pet zvezdica, koji se nalaze u istom rizortu.

Na raspolaganju vam je i luksuzni spa centar Harmonia Wellbeing, gde možete izvršiti detoks organizma i uživati u opuštajućim sadržajima za vaš potpuni preporod. Finska sauna, parna soba i mini hidromasažni bazen su uključeni u cenu sobe, dok su specijalizovani tretmani i masaže dostupni uz nadoknadu.

Hotel nudi mnoštvo opcija za različite vrste odmora, bilo da tražite čistu relaksaciju, porodično istraživanje ljepota Crne Gore ili komforan boravak tokom poslovnog putovanja. Jedno je sigurno, uz sve ove sadržaje poželjećete da produžite svoj odmor i ostvarite ovaj fantastičan popust.

Saznajte više o hotelu Harmonia i aktivnim ponudama ovdje, ili direktno preko tima za rezervacije putem telefona +382 69 160 004 ili e-maila sales@harmoniahotel.com.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Skrivena blaga Turske

0

Svaki kutak ove velike zemlje otkriva jedinstven spoj drevne istorije, prirodnih lepota i kulturnog bogatstva, kao i riznicu skrivenih dragulja koji čekaju da budu otkriveni

Od drevnih ruševina Sagalasosa smeštenih u zelenim brdima Burdura, do mističnog nasleđa Frigijaca na centralnom zapadu Turske, ove destinacije obećavaju nezaboravna putovanja prepuna otkrića i čuda. Da li ste spremni da siđete sa utabane staze i uronite u pejzaže koji oduzimaju dah i otkrijete neispričane istorijske priče koje Tursku čine izvanrednim utočištem za putovanja?

Frigijska dolina: Neotkrivene anadolijske zemlje

Frigijci, koji su inspirisali maskotu Olimpijskih igara u Parizu 2024. svojom kultnom frigijskom kapom, bili su jedna od najstarijih civilizacija Anadolije. Frigijska dolina je ogromna regija u kojoj možete pratiti nasleđe ove kulture u provincijama: Eskišehir, Kutahja, Afjon i Ankara.

Frigijskim putem, jednom od najdužih planinarskih staza u Turskoj, možete pratiti stope Frigijaca u njihovoj istorijskoj domovini. Tri alternativne oblasti za početak Frigijskog puta su: Gordion, Sejdiler i farma Jenidže. Gordion, jedan od najnovijih Uneskovih spomenika svetske baštine u Turskoj, najpoznatiji je kao politička i kulturna prestonica Frigije. To je takođe prvo mesto gde se frigijska kapa pojavila na rezbarenom prikazu.

U Afjonu možete započeti svoje putovanje među frigijskim naseljima u Sejdileru, poznatim po fascinantnim vilinskim dimnjacima. Zatim, možete posetiti Ajazini, naselje koje datira još iz perioda Frigijaca i dolinu Gojnuš, dom desetina frigijskih grobnica i spomenika isklesanih u stenama. Vaša prva stanica može biti farma Jenidže u Kutahji gde možete da  vidite i zamkove Deliktaš i Penteser. Bez obzira na to kuda krenete, staze se spajaju u Jazilikaja u Eskišehiru, jednom od najistaknutijih naselja Frigijaca.

Enej: Novi kulturni put za istraživanje

Enejev put, prva i jedina kulturna ruta koju je registrovao Savet Evrope, jedan je od najupečatljivijih doživljaja Turske. Prateći naraciju o legendarnom Eneju, arheološka ruta se proteže kroz pet evropskih i mediteranskih zemalja – počinje od turske severozapadne obale Egeja, a završava se u Lacijumu, u Italiji. Prema legendi, Eneja je pobegao iz Troje posle Trojanskog rata i otišao na putovanje da izgradi novu Troju. Prolazeći kroz mnoga mesta, njegovo putovanje je završilo postavljanjem temelja rimske civilizacije na italijanskoj zemlji. Enejev put ide Enejevim stopama, okupljajući nekoliko ruralnih predela, prirodnih područja i arheoloških lokaliteta, od kojih su neki upisani na Uneskovu listu svetske baštine. Ruta počinje u drevnom gradu Troji u Čanakaleu i nastavlja se u drevnom gradu Antandros u Balikesiru gde je Eneja sagradio svoje brodove.

Sagalasos: Skriveno drevno čudo

Anadolija, jedna od najstarijih naseobina u ljudskoj istoriji, može se pohvaliti ogromnim arheološkim bogatstvom. Iako je Burdur dom nekih od ovih arheoloških spomenika u regionu Zapadne Anadolije, on je i dalje relativno nedovoljno istražen.

Jedno od najznačajnijih istorijskih bogatstava grada je drevni grad Sagalasos. Smešten u okrugu Aglasun, Sagalasos se ističe kao drevni grad sa najvećim pozorištem na svetu, sa kapacitetom za čak 9.000 osoba! Jedan od najvažnijih gradova regiona Pisidija tokom rimskog carskog perioda, uvršten je na Uneskovu probnu listu svetske baštine 2009.godine. Među najistaknutijim građevinama u gradu je veličanstvena Antoninova fontana koja teče već 2.000 godina. Drugi drevni grad Burdura, Kibira, takođe je mesto na kome se i danas nalazi funkcionalna drevna fontana.

Fotografije: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kraj švedskog stola u hotelima i restoranima?

0
švedski sto hotel restoran
Photo: Freepik/mrsiraphol

Švedski sto je oduvek bio na samom vrhu ugostiteljstva i vremenom je postao simbol luksuza, kvaliteta i vrhunca ponude restorana ili hotela, svojevrsni hram za apetite gladnih gostiju. Međutim, danas, u eri održivog i odgovornog poslovanja, sve više hotela razmišlja o tome da ukine ovu formu doručka ili večere, kako bi se smanjio otpad i nepotrebno bacanje hrane. Šta će biti sa beskrajno poređanim delikatesima na stolovima koje smo oduvek voleli?

Švedski sto je vrsta obroka koji se sastoji od više pripremljenih toplih i hladnih jela posluženih na većem stolu ili pultu. Gost se sam služi i uzima šta i koliko želi. Ovu formu posluženja definiše i kvalitet i kvantitet.

Upravo to, što se gosti sami služe, i obilno polužena hrana, odrediće i njegovu budućnost. Luksuzno, ali pre svega izdašno iskustvo švedskog stola moraće da se prilagodi vremenu pred nama i svakako neće biti više isto.

Pored činjenice da gosti mahom uzimaju i nekoliko puta više hrane koju ne mogu da pojedu, koja se na kraju iz njihovih tanjira baca, takav slučaj je i sa hranom serviranom na stolovima. Osoblje hotela ili restorana uklanja ostatke hrane sa švedskog stola, uglavnom netaknute i sveže, i odlaže je u smeće. Hrana je obrađena i poslužena, i ne može više da se koristi, zbog strogih propisa o bezbednosti i čuvanju namirnica. Otprilike oko 19% hrane dostupne potrošačima se ukupno baci u maloprodaji, uslužnim delatnostima i ugostiteljstvu.

Kako hoteli i restorani mogu smanjiti bacanje hrane?

Zakoni o sigurnosti hrane nameću stroge odredbe hotelima, svaki prehrambeni proizvod koji je izložen za konzumaciju, a gost ga nije konzumirao, odbacuje se kako bi se ublažili potencijalni zdravstveni rizici.

Kako bi svoj doručak ili večeru učinili održivijim, neki hoteli su u potpunosti ukinuli formu švedskog stola. Neki ih jednostavno nikada nisu vratili nakon što je COVID zaustavio postojanje takvih “stanica” sa hranom, navodi Euronews.

Međutim, šef sa Mišlenovom zvezdicom Masimo Botura kaže da postoje brojne prednosti švedskog stola za goste i da postoje načini da se takva usluga učini održivijom. Švedski stolovi, ne samo doručak ili večera, odličan su način da se gostima ponudi kompetan ukus lokalne tradicije, navodi Botura.

U njegovoj kuhinji, višak i ostaci hrane su u stvari prilika za kuvare da iskoriste svoju kreativnost i naprave nešto novo od hrane koja se vrati u kuhinju, umesto da ode u otpad. Osim toga, u njegovoj kuhinji Casa Maria Luigia u Modeni preduzeti su koraci koji uključuju ponudu manjih tanjira gostima, smanjenje veličine porcija kolača i hleba, kao i davanja saveta gostima koji će im pomoći pri odabiru prikladnih porcija.

Botura takođe preporučuje da hoteli imaju stanice za kuvanje uživo gde se jela pripremaju na licu mesta. Ovo je zabavno iskustvo za goste, ali takođe znači smanjenje viška unapred pripremljene hrane. Svaki gost dobija tek pripremljenu prikladnu porciju hrane.

Danas se ovakav vid usluge transfomiše u neku hibridnu varijantu samoposluživanja koje je potpomognuto stručnim licima ili poslužiteljima koji izabranu hranu “pakuju” na tanjire. Dupli posao, mnogi bi rekli, ali to je jedini način da se prebrodi kriza. Vi izaberete, oni vam posluže.

Uz obroke u tanjirima, smanjenje bacanja hrane malo je lakše. Veličine porcija u tanjirima može pažljivo definisati menadžment za hranu i piće kako bi se višak sveo na minimum. U slučajevima kada i tako ima ostataka, viškove hrane treba donirati uglednim društvenim subektima sa kojima smo se može razviti lokalno partnerstvo.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Izveštaj UN-ovog Programa za okolinu o indeksu bacanja hrane za 2024. pokazao je da je 1.05 milijardi tona hrane otišlo u otpad 2022. godine. Ovi poražavajući podaci samo pokazuju koliko je urgentno redefinisati prioritete, i koliko je potrebno što pre doneti određene zakonske uredbe kako bi se stalo na put bacanju hrane i neporebnom trošenju vrednih resursa.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Neobični mali hoteli

0
Hotelska soba koja iritira goste
Photo: Pexels

Internet stranica BBC je izdvojila nekoliko najneobičnijih hotela na svetu koji nude posebno i nezaboravno iskustvo odmora. Bilo da su napravljeni od leda ili možda od soli, oni svakako privlače pažnju putnika sa svih krajeva sveta

Standardni hoteli ili jednostavan luksuz sa pet zvezdica su uglavnom nešto što traže svi turisti. Međutim, ukoliko želeite da vam odmor bude jedinstveno iskustvo, nešto nesvakidašnje, postoje hoteli i za vas. Ovo je samo delić najinteresantnijih malih hotela širom sveta koji nude nezaboravno iskustvo boravka svojim gostima.

Laboratorija za spavanje

Nine Hours, lanac od 13 hotela širom Japana, ima jedan neobičan hotel u svojoj ponudi. Na železničkoj stanici Shinagawa Station gosti se mogu prijaviti za uslugu „9h sleep fitscan“. U pitanju su kabine za spavanje gde senzori otkrivaju sve, od disanja do izraza lica kako bi napravili detaljan izveštaj o aktivnostima gostiju. Oni prate otkucaje srca, pokrete tela, hrkanje, zdravstveno stanje i slično.

Bele, minimalističke kabine odišu kliničkom temom, a dok njegovi redovi elegantnih, sjajnih kapsula za spavanje izgledaju kako da su došli sa nekog seta naučno-fantastičnog filma. Samo ime se odnosi na hotelski koncept smanjenja troškova koji smanjuje najam sobe na osnovnih devet sati, dopuštajući sedam sati za spavanje i po sat vremena strane za kupatilo i oblačenje.

Kafa sa kondorima

Noć u providnoj kapsuli za spavanje pripijenoj uz liticu iznad peruanske Svete doline nije baš u itinereru svakog putnika, to je tačno. Ali, ako tražite adrenalinsku avanturu, teško da ćete naći bolji hotel. Gosti imaju pogled gotovo 360 stepeni na na okolne planine i strašne kondore koji ih nastanjuju.

Uspon od 400 metara je jedini način da dođete do Skylodge Adventure Suites, ali nije vam potrebno iskustvo u penjanju, samo dobro zdravlje i volja. Svaka kapsula sadrži kupatilo i malu terasu, gde možete popiti jutarnju kafu.

Ljubav u ormaru

U Oud Zuidu, jednoj od najuglednijih amsterdamskih četvrti, putnici mogu da plate kako bi spavali u ormarima. Neobični hotel De Bedstee naslanja se na tradiciju holandskog kreveta bedstee (kutijasti krevet) iz 17. veka, kreveta skrivenog iza vrata ormarića.

Art Deco dekoracija hotela i tapete u veselim bojama dolje ustupaju mesto shabby-chic dizajnu u spavaonicama na prvom spratu, gde su prozori na krevetima uokvireni crvenim zavesama, a male drvene merdevine vode do prostorija iznad.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najlepša planinska idila Italije

0
Alta Badia Dolomiti Italija
Photo: Pixabay/kordi_vahle

Ukoliko tražite zaista savršenu planinsku idilu kako biste proveli najlepši zimski odmor, Italija ima pravu destinaciju za vas. Doduše, ova dolina nije samo atraktivna zimi, turista uvek ima bez obzira koja je sezona i godišnje doba. Podjednako je lepa i bela i zelena

Alta Badia je slikovita dolina smeštena u Dolomitima, na severu Italije. Nalazi se u regionu Južni Tirol u oblasti Trentino-Alto Adige/Sudtirol. Dolina je poznata po svojim prelepim pejzažima, šarmantnim selima i aktivnostima na otvorenom. Radi se o skijalištu i zapanjujućem mestu na severnu Italije koje će vas oduševiti planinskim vazduhom i aktivnostima zbog kojih ćete poželeti što pre se ponovo vratite.

Alta Badia je popularna destinacija za ljubitelje zimskih sportova. Ova regija nudi odlične mogućnosti za skijanje sa pristupom Dolomiti Superski području, jednom od najvećih ski mreža na svetu. Sella Ronda skijaški krug, koji obuhvata masiv Sella, poznata je ruta u ovom području.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PASSIONE DOLOMITI (@passionedolomiti)

Planine Dolomiti koje okružuju dolinu se nalaze na Uneskovoj listi. Jedinstvene geološke formacije i zadivljujući pejzaži čine ovo mesto rajem za planinare, alpiniste i ljubitelje prirode. Upravo zbog toga je popularna destinacija i u toplijim mesecima godine.

Alta Badia postaje raj za bicikliste i ljubitelje planinskog biciklizma u letnjem periodu godine. Planinski teren pruža izazovne staze i zadivljujuće poglede za entuzijaste svih nivoa veština. Za one koji su zainteresovani za golf, Alta Badia ima golf teren okružen Dolomitskim vrhovima. Igranje golfa ovde pruža jedinstveno i slikovito iskustvo.

Pored toga, dolina je poznata i po brojnim spa centrima. Hoteli nude spa-tretmane, saune i bazene, ali takođe i sezonske saune u snegu. Nakon skijanja, gosti hotela mogu uživati na terasama u udobnim ležaljkama odakle se pruža pogled na planine.

Ova regija takođe važi za gastronomski centar, u kom služe kulinarske ponude koje kombinuju uticaje italijanske i tirolske kuhinje. Alta Badia ima nekoliko restorana sa Mišlenovim zvezdama, a lokalna kuhinja često uključuje obilna planinska jela.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Možda i najznačajnija osobina ovog kraja je kombinacija kultura. Ovo područje je spoj italijanskog i austrijskog i uticaja, što doprinosi bogatom kulturnom nasleđu. Dolina je ispunjena šarmantnim selima, kao što su Korvara, San Kasijano i La Vila. Ova sela održavaju tradicionalnu alpsku atmosferu pružajući istovremeno moderne pogodnosti za turiste.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Preselite se u Španiju i zaradite do 15.000 evra

0
Valjdemosa, manje poznata Španija
Photo: Unslplash/David Vives

Ukoliko vas pritiskaju sve veći troškovi života i dosta vam je hladnog vremena, Španija ima ponudu za vas. Preseljenjem u ovu zemlju možete rešiti bar jedan od ta dva problema, jer se Ektremadura nalazi u toplom i dosta ruralnom planinskom području

Digitalni nomadi nisu dobrodošli u mnogim gradovima sveta, ali jedno područje u Španiji ih spremno i željno dočekuje. Region Ekstremadura (Extremadura) mami digitalne nomade bespovratnim novčanim sredstvima do čak 15.000 evra.

Nekada smatrani korisnim za zajednicu, digitalni nomadi su postali nepoželjni u mnogim područjima Evrope, jer nepovoljno utiču na životni standard lokalnih zajednica. Oni povećavaju troškove života, posebno stanova i kuća koje rentiraju.

Ekstremadura, autonomna zajednica koja se graniči sa Portugalom, jedna je od manje posećenih regija u Španiji. Poznata je po divljim prirodnim rezervatima, planinskim lancima ispunjenim biljnim i životinjskim svetom i po glavnom gradu sa rimskim ruševinama.

Ova autonomna zajednica ima možda i najmanje stanovnika u Španiji,  i jedna je od najmanje razvijenih regija. Ima jedan od najnižih BDP-a po glavi stanovnika u zemlji i jednu od najviših stopa nezaposlenosti od 17.6% ako se uporedi sa nacionalnim prosekom od 11.9%. Upravo zbog toga su vlasti izdvojile sredstva kako bi “uvozli” 200 digitalnih nomada.

Ko može da se prijavi?

Ekstremadura cilja na udaljene radnike koji su visokokvalifikovani stručnjaci u tehnološkoj industriji. Moraju biti u mogućnosti da rade potpuno na daljinu i onlajn isključivo preko medija i IT Sistema. Svako ko se prijavi mora se obavezati da će zadržati posao i živeti u zajednici najmanje dve godine.

Strani državljani se mogu takođe prijaviti, ali moraju aplicirati za potpuni zakonski boravak, odnosno za boravišnu i radnu dozvolu. Žene, osobe ispod 30 godina i oni koji se presele u gradove sa manje od 5.000 stanovnika imaju pravo na bespovratnu pomoć od 10.000 evra. Ostali će dobiti 8.000 evra. Nakon dve godine, oni iz prve kategorije koji odluče da ostanujoš jednu godinu dobiće još 5.000 evra, dok će ostali dobiti 4.000 evra.

Datum otvaranja prijave još nije potvrđen, ali vlasti kažu da će to biti dan nakon objave programa u službenim novinama Ekstremadure, verovatno sredinom septembra meseca.

Velika planina

0
Planinska idila u regionu
Photo: iStock

Ova planina se posećuje u svim godišnjim dobima, i podjednako je lepa bez obzira da li je prekrivena snegom ili prekrivačem od zelene trave po kom pasu mirne krave. Velika planina je sinonim za dobar i kvalitetan odmor, bilo da tražite mir i tišinu, bilo da volite aktivan odmor

Velika planina nalazi se na 1.666 metara nadmorske visine u Kamniško-Savinjskim Alpima. Udaljena je oko sat vremena vožnje od glavnog grada Slovenije, i upravo zbog toga je ona najbolji izbor ukoliko želite da pobegnete od gužve i stresa. Ova prava planinska idila poziva na istraživanje i aktuelna je u svim godišnjim dobima.

Planinska idila u regionu
Photo: iStock

Do vrha planine stižete ili žičarom ili pešice planinarskom stazom, pod uslovom da ste fizički spremniji i da imate malo kondicije. Ovo područje je takođe poznato po izuzetno bogatoj flori i fauni, što dolazi do izražaja posebno u proleće. Kad stignete na vrh, otkrićete livade prekrivene ljubičastim cvećem, što je prizor koji oduzima dah.

Na Velikoj planini se nalazi pastirsko selo, jedno od najbolje očuvanih u Evropi. Ovde se nalazi čak 150 planinskih kućica koje su jako slične jedna drugoj, sve su podignute kako bi pojačale utisak divljine i ruralnosti. Dobar deo njih je preuređen, nalaze se u sklopu planinskog resorta, i nastale kao antiteza masovnoj gradnji hotela i turističkih odmarališta.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Planinska idila u regionu
Photo: iStock

Svaka kućica ima kapacitet od 12 ljudi, idealne su za porodične odmore. Neke od njih su opremljene i bazenima, drvenim ležaljkama i ostalim sadržajima koji su potrbni turistima. Velika planina je kao izmišljena za aktivan odmor i sadržaja ima za sve uzraste. Posebno treba istaći činjenicu da je Velikoj planini zabranjen saobraćaj, pa je pristup moguć kao što smo već naveli, pešice ili gondolom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Odmor u vojnom zatvoru

0
Zatvor Karosta
Photo: Pixabay/TheDigitalArtist

Zatvor Karosta jedini je vojni zatvor u Evropi otvoren za turiste, zbog čega je i poznat kao jedan od najneobičnijih hotela na svetu

Zgrada zatvora Karosta je prvobitno osmišljena kao vojna bolnica, ali nikada nije korištena u tu svrhu. Prilagođena je da funkcioniše kao pritvor za kratkoročne disciplinske mere. Zgrada je tu funkciju zadržala do 1997. godine kada su poslednji zatvorenici napustili svoje ćelije. Od osnivanja zatvora,  nije zabeležen nijedan slučaj bekstva.

Iako se vlast menjala, svrha ove ustanove je ostala, to je mesto za slamanje ljudi i suzbijanje njihovog slobodnog duha. Zatvoreni su bili revolucionari, mornari Carske mornarice i podoficiri, nemački dezerteri, državni neprijatelji u Staljinovo doba, vojnici sovjetskei litvanske vojske.

Zatvor Karosta se može posetiti samo u organizovanom obilasku sa vodičem. Tokom obilaska posetioci mogu videti zatvor koji se praktično nije promenio od vremena cara, upoznati njegovu istoriju, videti zatvorske ćelije i samicu, kao i čuti zanimljive i jezive priče o zatvorskom životu.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Najhrabriji mogu rezervisti i noćenje u ovom zatvoru, ali se neće baš odmoriti. Krevet je drvena klupa, noćenje košta 20 evra, a ćeliju delite sa „cimerom“. Ako želite celu za sebe morate izdvojiti 40 evra. U ponudi je i noćenje sa doručkom. Jedan je oficirski, i podrazumeva kuvano jaje, kobasicu, povrće, hleb, čaj ili kafu. Običan „zatvorenički“ podrazmeva kašu sa šunkom, hleb, kobasicu i čaj. Više informacija na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Malo idilično ostrvo na kom Grci traže spas od vrućine

0
Ostrvo Kea Grcka
Photo: iSotck

Svakog leta, dok Grčka prolazi kroz toplotne talase, turisti i lokalno stanovništvo zajedno traže spas od vrućine. Jedno malo ostvo pruža utočište, posebno stanovnicima glavnog grada, jer se nalazi na oko sat vremena vožnje trajektom. Za njih je ostrvo Kea uvek bilo nešto poput oaze koja je pužala osveženje i mir

Ostrvo Kea u obliku suze, ili „Tzia“ kako ga zovu meštani, je u staogrčkoj mitologiji bilo poznato kao Hydroussa (vodeno ostrvo), zahvaljujući svojim bujnim izvorima koji hrane njegovu bujnu vegetaciju. Danas na ostrvu živi 2.500 ustanovnika u nizu uspavanih sela i zaselaka, ispresecanih modernim domovima imućnih Atinjana, koji dolaze da se osveže u kristalno čistoj vodi.

Kea, često zanemarena zbog popularnijih Kikladskh ostrva poput Mikonosa i Santorinija, krije u sebi jedinstveni šarm i autentičnost koje nisu česte u današnjem turistički preplavljenom svetu. Ovo ostrvo nudi mirno utočište za one koji žele da istraže tradicionalnu grčku kulturu, istoriju i prirodne lepote, a da pritom izbegnu gužve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dimitrios Makris (@dimitrios123)

Glavni grad ostrva Loulida je pravi primer kikladske arhitekture. Bele kuće sa plavim prozorima, uske ulice i taverne koje nude domaće specijalitete stvaraju ambijent koji podseća na prošla vremena. Ovaj grad, smešten daleko od obale, bio je strateški postavljen kako bi bio zaštićen od piratskih napada, što mu je omogućilo da zadrži svoj tradicionalni karakter.

Na ostrvu se takođe nalaze i brojna arheološka nalazišta koja svedoče o bogatoj istoriji ostrva. Jedno od najpoznatijih nalazišta je drevni grad Karthea, koji datira iz klasičnog perioda i može se pohvaliti dobro očuvanim hramovima i drugim građevinama. Put do Karthee, iako zahtevan, nudi posetiocima priliku da vide prelepe pejzaže i urone u prošlost ovog mističnog ostrva.

Pored istorije, Kea je poznata i po svojim prirodnim lepotama. Plaže na ostrvu su manje razvijene u poređenju sa onima na drugim kikladskim ostrvima, što im daje autentičnu i mirnu atmosferu. Plaže poput Koundouros i Otzias imaju kristalno čistu vodu i savršeno su mesto za opuštanje daleko od gužvi. Planinarenje je takođe popularna aktivnost na Keji, sa brojnim stazama koje vode kroz borove šume, preko brda i dolina, pružajući zapanjujuće poglede na Egejsko more.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Iako je blizu Atine, Kea je uspela da zadrži svoj tradicionalni karakter i ostane relativno netaknuta modernim turizmom. Ovo ostrvo privlači one koji traže mir, tišinu i autentično grčko iskustvo. Kea je destinacija koja kombinuje bogatu istoriju, prirodne lepote i kulturno nasleđe, pružajući posetiocima osećaj povezanosti sa prošlošću i prirodom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Meso 'z tiblice svinjsko meso šunka

Meso ‘z tiblice – Zaboravljeno blago tradicionalne kuhinje Hrvatske

0
Dok savremena gastronomija sve više teži inovacijama i globalnim trendovima, istinski ljubitelji domaćih ukusa s posebnim poštovanjem vraćaju se jelima koja su oblikovala identitet...