25.7 C
Belgrade
subota, jul 5, 2025
Naslovna Blog Stranica 73

Novi Zakon o ugostiteljstvu u Sloveniji

0
Ljubljana-Slovenija
Photo: iStock

U Sloveniji se do 17. juna na javnoj raspravi nalazi novi Zakon o ugostiteljstvu. Njegov glavni cilj je uspostavljanje održivog turizma, čija će okosnica biti podizanje kvaliteta usluga i pojednostavljenje administracije za ugostitelje

Novi slovenački Zakon o ugostiteljstvu podrazumeva ograničavanje izdavanja apartmana tutistima na maksimalno 30 dana i ograničenje broja kreveta po smeštajnoj jedinici. Takođe, podrazumeva obavezno upisivanje iznajmljivača u poslovni registar, uvođenje saglasnosti opšine za rentiranje i davanje većih ovlašćenje komunalnim inspekcijama.

Glavni cilj je uspostavljanje održivog turizma i kvaliteta, jednostavnija administracija za ugostitelje i smanjenje neravnoteže na tržištu stanovanja. Zakon koji je predstavilo Ministarstvo ekonomije ima i jednu neobičnu novost koja bi mogla naići na neodobravanje turista, a to je mogućnost naplaćivanja vode iz gradskog vodovoda u ugostiteljskim objektima.

Kako je dalje saopšteno, novi Zakon o ugostiteljskoj delatnosti podržava ugostitelje i smanjuje birokratiju, štiti goste i turiste i osigurava dobrobit lokalnog stanovništva. Kratkoročni najam apartmana neće biti zabranjen, već regulisan tako da se umanju štetni društveni učinci te delatnosti.

Glavno načelo Zakona je ograničenje kratkoročnog najma stanova na najviše 30 dana godišnje, a opšine mogu promeniti ovo ograničenje. Oni to mogu uraditi u slučaju da na njihovom području nema stambenih neravnoteža. ako postoji nedostatak ove vrste ponude i ako je to u skladu s turističkim ciljevima opštine.

Ponuda stanova za kratkoročni najam je u poslednje vreme eksponencijalno porasla, navode iz Ministarstva. Prošle godine je u tu svrhu oglašeno čak pet puta više nekretnina nego 2015. godine.  Od ukupne ponude, 48% je bilo koncentrisano u pet opština, u Ljubljani, Piranu, Bledu, Kopru i Kranjskoj Gori.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Ugostitelji i pružaoci usluga kratkoročnog najma mogu biti pravna lica odnosno fizička lica koja će biti upisana u poslovni registar. Maksimalan dopušteni broj kreveta u pojedinačnom stanu biće 15, odnosno šest za zgrade sa više stanova.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Hotel Termag i Etno selo Azbuka – dobri za odmor, još bolji za posao

0
Hotel Termag i Etno selo Azbuka

Kako je u poslednjim godinama korporativni turizam privukao sve više pažnje turističkih organizacija, destinacija i hotelskih grupacija, TU magazin je i ovog proleća organizovao FAM Trip za predstavnike brojnih kompanija koje su lideri na tržištu u regionu. Putovanje na Jahorinu, u hotel Termag, u periodu od 29.4 do 31.4. je realizovano kako bi predstavnicima kompanija, zajedno sa partnerima, pokazali kako je ova destinacija izuzetno atraktivna i sadržajna i u toplijem periodu godine

Termag Hotel Jahorina je moderan hotel sa 4 zvezdice sa bogatom ponudom različitih sadržaja u toku cele godine. Nalazi se u samom srcu ski centra Jahorina, na 1.550 metara nadmorske visine, odmah pored ski staze i žičare. Njegov dizajn i enterijer je topao, sve je izrađeno od punog drveta, kako bi se odlično uklopio u planinski ambijent, a da pritom obezbeđuje maksimalan komfor gostima.

Hotel Termag i Etno selo Azbuka

Odmah po prijavljivanju, osetili smo i glavni adut ovog hotela, a to su izuzetno ljubazni i prijatni domaćini i osoblje. Nakon kraćeg upoznavanja i bogatog i raznovrsnog ručka, po čemu je još hotel poznat, predstavnici hotela su nam održali prezentaciju, kako bi na najbolji način pokazali šta sve hotel nudi korporativnim klijentima za MICE i za benefite za zaposlene.

Kraj dana smo proveli u odmaranju i upoznavanju hotela, njegovim sadržajima, poput spa centra, ili u šetnji po okolini. Večera je bila pansionska, kako bismo videli kako hotel inače funkcioniše, nakon čega smo imali priliku da uživamo u kuglanju, stonom tenisu i bilijaru.

Hotel Termag i Etno selo Azbuka

Drugog dana boravka, nakon doručka smo imali organizovanu pravu avanturu i adrenalinsku poslasticu, vožnju kvadovima po krajolicima ove divne planine. Predeo je bio pitom, ali dovoljno izazovan, pa smo svi zajedno uživali u vožnji i pogledu koji se pružao po okolini. Zadovoljni, vratili smo se u hotel, odložili zaštitnu opremu, i krenuli na hajking po jednoj od mnogobrojih staza koje pružaju, kako mogućnost aktivnog odmora, tako i mogućnost da iz prve ruke od domaćina saznamo sve o istoriji i prirodi okoline. Na polovini puta, na vidikovcu, imali smo ručak u prirodi, taman da povratimo snagu i nastavimo avanturu.

Hotel Termag i Etno selo Azbuka (7)

U toku šetnje, domaćin hotela je predstavnike kompanija upoznao sa svim aktivnostima koje nude kako grupama na tim bildingu, tako i prilikom ostalih događaja koje organizuju svojim klijentima.

Popodne je bilo rezervisano za odmor i spa centar, kupanje i masaže, a za večeru su nam domaćini priredili spektakl u vidu pravog fajn dajning iskustva u restoranu Termag hotela „Chef Menu“, u pet sledova. Meni je bio pre svega maštovito osmišljen, hrana vrlo ukusna i isto tako lepo poslužena, zajedno sa vinom koje je dodatno oplemenilo ukuse. Hotel je pokazao da nema samo hotelski restoran i bogatu pansionsku trpezu koju nudi, već da može obezbediti i nezaboravno iskustvo visokog ugostiteljstva.

Hotel Termag i Etno selo Azbuka

Trećeg dana smo krenuli ka Srbiji i pauzu za ručak napravili u Tršiću, u Etno selu Azbuka. Ovaj kompleks je osmišljen tako da svoje goste, bilo da su to porodice ili korporativni klijenti, vrati u prirodu na „pravi etno“ način. Ovde to ne znači samo frazu, kariran stolnjak ili drvenu hoklicu, već pravi tradicionalni ambijent sačinjen od nekoliko kaskadnih nivoa, okružen brdima, potokom i šumom, u svom punom sjaju.

Najjači adut Azbuke jeste to što je idealno uklopljena u okruženje, gde je sve izgrađeno od tradicionalnih materijala, i gde se, osim bungalova za smeštaj gostiju, nalaze i brojne životinje koje pojačavaju idilu etno domaćinstva. Koze, ovce, konjići, ribnjak, paunovi samo su deo životinja koje gosti mogu ne samo videti, već se i poigrati sa njima.

Hotel Termag i Etno selo Azbuka (2)

U restoranu na vrhu kompleksa smo sa domaćinom imali pravu gozbu, koja je uključivala sve domaće, tradicionalno i jednostavno, u duhu narativa koji Azbuka strogo poštuje. Idealna za porodične odmore, jednodnevne izlete, ali i korporativne prilike i sastanke, Azbuka je svakog od nas dirnula, i to ponajviše iskrenom namerom da ostanu dosledni duhu pravog seoskog domaćinstva.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nova pravila za turiste i vodiče u Veneciji

0
Friuli Venezia Giulia – Venecijanska laguna2
Photo: Pixabay/Tolga Gezginiş

U Veneciji su na snagu stupila nova pravila za turiste i vodiče. Ove nove mere gradske vlasti su uvele kako bi se smanjio uticaj masovnog tuzma na grad i meštane, imajući u vidu da ga svakog dana poseti više desetina hiljada jednodnevnih izletnika

Nova pravila u Veneciji zabranjuju upotrebu prenosnih zvučnika za vodiče i ograničavaju broj turista u jednoj turističkoj grupi na 25 osoba. Ove mere su uvedene u cilju smanjenja broja turista, jer je Venecija jedan od najposećenijih gradova sveta.

Gradske su vlasti ranije ove godine uvele dnevnu ulaznicu za jednodnevne izletnike koja košta 5 evra. Prethodno su početkom 2021. godine zabranile pristajanje velikih brodova za krstarenje u samom gradu.

Prekomerni turizam se već dugo smatra jednim od najozbiljnijih problema ovog italijanskoga grada koji treba hitno rešiti. U Veneciji danas živi nešto više od 250.000 stanovnika, a u 2019. godini su gradske vlasti zabeležile više od 13 miliona turista.

Udruženje građana Ocio, koje prati broj stalnih stanovnika u gradu, nedavno je ažuriralo svoje podatke. Prema njima u centru grada danas ima oko 49.000 kreveta za turistički najam, što je više od broja dostupnog samom stanovništvu.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Promene turističkih pravila usledile su pošto su prošle godine Uneskovi stručnjaci upozorili da bi se Venecija mogla dodati na popis ugroženih mesta svetske kulturne baštine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Rekordna godina za međunarodni turizam

0
turisti putovanje
Photo: iStock

Prema najnovijim podacima Svetske turističke organizacije, međunarodni turizam je dostigao 97% u odnosu na nivo pre pandemije već u prvom kvartalu 2024. godine, generišući prihod od čak 1.5 triliona dolara

Najnoviji Svetski turistički barometar UNWTO-a pokazuje da je međunarodni turizam na gotovo 100% nivoa u odnosu na rekordnu 2019. već u prvih nekoliko meseci ove godine. To pokazuje ne samo oporavak i dobar napredak, već i to da će ova godina biti najbolja za turizam u istoriji.

Prema UNWTO-u, više od 285 miliona turista je putovalo u inostranstvo u periodu od januara do marta, oko 20% više nego u prvom kvartalu 2023. godine, naglašavajući gotovo apsolutni oporavak od posledica pandemije.

U 2023. godini međunarodni turistički dolasci oporavili su se za 89 % u odnosu na period iz 2019., a prihodi od turizma za 96 %, dok je globalni BDP od turizma dostigao nivo iz 2019.

U skladu s tim, najnoviji podaci UNWTO-u pokazuju da je Bliski istok zabeležio najsnažniji relativni rast, s međunarodnim dolascima koji su premašili nivo pre pandemije za 36% u prvom tromesečju 2024. godine.

Evropa, najveća destinacijska regija na svetu, prvi put je premašila nivo pre pandemije u jednom kvartalu u ovoj godini. Evropa je zabeležila 120 milina međunarodnih turista u prva tri meseca ove godine, uz snažnu potražnju unutar regije.

U Africi je ostvareno 5% više dolazaka u prvom kvartalu 2024. nego u prvom tromesečju 2019. i 13% više nego u prvom tromesečju 2023. Amerika se u potpunosti oporavila u ovom prvom tromesečju, s dolascima koji su dostigli 99% u odnosu na 2019.

Međunarodni turizam doživljava brzi oporavak u Aziji i na Pacifiku gde su dolasci dostigli 82% u odnosu na period pre pandemije u prvom tromesečju 2024. godine.

Kako međunarodni turizam bude nastavljao da se oporavlja, podstičući ekonomski rast i zapošljavanje širom sveta, vlade će morati nastaviti da prilagođavaju i poboljšavaju svoje upravljanje turizmom na nacionalnom i lokalnom nivou kako bi zajednice i stanovnici bili u središtu ovog razvoja.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Očekuje se da će turisti i dalje tražiti vrednost za novac i putovati bliže svom domu kao odgovor na visoke cene i sveukupne ekonomske izazove, dok bi ekstremne temperature i ostale vremenske prilike mogle uticati na izbor destinacija mnogih putnika.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Sa Google pretraživačem do održivih hotela

0
Ekološki održiv hotel
Photo: Freepik

Kompanija Google sve više ističe prednost svoje usluge, prilikom pretraživanja hotela su posebno izdvojeni oni koji praktikuju održivo poslovanje. Ekologija i održivost su danas praksa, ne težnja ili ideja koja tek treba da se sprovede u delo

Korisnici Google pretraživača imaju veliku pomoć prilikom onlajn pretrage održivih i ekoloških hotela. Usluga pokrenuta pre par godina na adresi google.com/travel postaje alat od velike pomoći korisnicima koji žele pronađu hoteli i smeštaji koji imaju ekološke sertifikate i koji prate sve trendove očuvanja okoline.

Svi hotel ii smeštaju koji budu postavljeni biće označeni ikonom zelenog lista u kojoj je pojašnjeno da poseduju “sertifikat o održivosti okoline od nezavisne organizacije koju priznaje Google”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bohinj ECO Hotel (@bohinj_eco_hotel)

Hotel je u osnovi brend, a u studiji koju je provela grupa Havas o značajnim brendovima, potrošači sve više traže brendove koji će napraviti značajnu razliku. Istraživanje je pokazalo da čak 73% ispitanika kaže da brendovi moraju delovati od sada isključivo za dobrobit društva i okoline.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

To znači da su gosti ili putnici zainteresovani za korporativnu društvenu odgovornst, odnosno da li su hoteli  ekološki odgovorni i da li imaju ekološke poslovne prakse. Google je olakšao označavanje ekološki odgovornih ili eko-sertifikovanih hotela ikonicom lista, ali ako kliknete na dugme „Saznajte više“, dobijate sve detalje održive prakse koje je usvojio hotel.

Jedan od primera hotela koji je prihvaćen kao ekološki održiv je i Bohinj ECO Hotel & Wellness iz Slovenije, koji ima brojna ekološki napredna rešanja i uštede koje direktno doprinose očuvanju okoline.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ostrvo čipke i duginih boja

0
Burano italija
Photo: Unsplash/Tjaard Krusch

Iako je udaljeno samo 7 kilometara od Vencije, ovo ostrvo je ostalo u senci svoje daleko poznatije sestre, koja je pre par godina proslavila 1.600 godina od osnivanja

Burano se nalazi u severnom delu venecijanskog zaliva u Italiji. Ostrvo je relativno blizu stare dame Vencije, i do njega se stiže brodićem za oko 40 minuta. Njegova površina zauzima tek nešto preko 0.2 kilometara kvadratnih, i na njemu živi oko 4.000 veselih i srdačnih Italijana.

Ostrvo Burano je najpoznatije po svojim kućicama ofarbanim u najrazličitije boje, svaka ima neku drugačiju jarku i svetlu nijansu, što ga i čini jedinstvenim u ovom delu sveta. Svaka kuća je zaštitni znak ostrva, sve su izgrađene tradicionalno i jednako, kvadratnog su oblika, i imaju do 3 sprata.

U prizemlju su smeštene prostorije za rad i život, kuhinja i ostalo, dok su spratovi rezervisani isključivo za spavaće sobe. Prema ribarskoj legendi, jarke i različite boje su bile od velike pomoći kad su ribari na moru, kako bi usled magle ili loših vremenskih uslova mogli da nađu put do kuće.

Osim po slikovitoj arhitekturi, Burano je poznato i po čipki, prema predanju su žene u 16. veku počele sa tim radom, pa se danas ovde nalazi i Muzej i škola čipkarstva. Čipka sa Burana je veoma cenjena zbog svoje delikatnosti i izuzetne izrade.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Ostrvo je fantastično kao izletište, nije veliko i možete ga upoznati za par sati, odlična je destinacija koju treba posetiti kad se nađete u Veneciji, posebno zbog činjenice da još uvek nije toliko poznato kod turista, pa se može lepo i polako istražiti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Gastronomska elita sa Brodveja u restoranu GIG

0

U elegantnom svetu fine dininga, restoran GIG, nosilac hedonizma i vrhunskog ugostiteljskog umeća, krajem juna organizovaće ekskluzivno gostovanje dvojice šefova kuhinje nagrađenih Mišelinovim zvezdicama – Jack Logue i Jon James Vazques iz čuvenog njujorškog restorana The Lambs Club

U srcu Novog Beograda, 28. i 29. juna, restoran GIG otvoriće svoja vrata za prave ljubitelje istančanih ukusa. Ovaj ekskluzivni događaj pružiće jedinstvenu priliku svim zainteresovanima da uživaju u kulinarskim kreacijama ovih vrhunskih majstora, koji će kombinovati svoje svetski poznate specijalitete sa pažljivo odabranim elementima naše tradicionalne kuhinje, stvarajući savršenu harmoniju ukusa.

The Lambs Club, jedan od najprestižnijih restorana u Njujorku, poznat je po svojoj izuzetnoj kuhinji i inovativnom pristupu. Njihovi talentovani šefovi doneće esenciju svoje bogate ponude direktno u restoran GIG, kreirajući gastronomski spektakl koji će zadovoljiti i najistančanija nepca.

„Ovo je zaista poseban trenutak za restoran, jer će dolazak ovih gastronomskih eksperata pružiti priliku našim gostima da uživaju u kulinarskim delima koja su dobila najviša priznanja na svetskoj sceni. Uz stručni kadar restorana GIG i ova dva kulinarska lidera, večera će predstavljati pravi praznik za sva čula,“ izjavio je Vuk Štefanović, generalni menadžer i glavni somelijer restorana GIG.

Ovaj događaj nije samo stvaranje novog „tanjira za pamćenje“, već i jedinstvena prilika da se doživi savršen spoj tradicije i inovacije na tanjiru. Zbog ograničenog broja mesta, svi zainteresovani mogu izvršiti rezervaciju kako bi svoje prisustvo osigurali na ovom jedinstvenom događaju. Rezervacije se mogu izvršiti putem telefona na broj: +381 66 865 1312.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nezaboravno leto u Šaleškoj

0
VELENJSKA PLAŽA

Kakve nam sve užitke donosi leto u Šaleškoj dolini? Za početak, topla jutra ćemo provesti istražujući popularne gradske kutke ili šarmantne seoske krajolike. Slobodna popodneva će nas razmaziti dobrim društvom i lokalnim ukusima, a duge letnje večeri ulepšaćemo muzičkim i drugim kulturno-umetničkim sadržajima

Zavod za turizam Šaleške doline, u saradnji sa drugim lokalnim organizacijama, pripremio je manifestacije od početka juna do kraja avgusta ove godine na Visti i Velenjskoj plaži, u centru Velenja i na Starom trgu, ispod vode i u vazduhu.

Za ljubitelje gastronomije, očekuju nas kulinarska druženja na Promenadi ukusa i oko Dugog stola. Koncerte najavljuju, između ostalih, Umek, Magnifico i Plavi orkestar. Za „Skok u leto“ pobrinuće se Prljavo kazalište, Drugo dugme i Čaga Boys. Bićemo i domaćini okupljanja ljubitelja američkih automobila i kulture „Days of Thunder“. Pored toga, organizovaćemo više tematskih obilazaka i doživljaja sa 5 zvezdica, dok će nedelje biti posvećene i rezervisane za porodice.

U nastavku izdvajamo nekoliko najinteresantnijih događaja u junu i sve vas pozivamo na ova letnja druženja u Šaleškoj dolini. Pratite nas na sajtu visitsaleska.si i na društvenim mrežama @visitsaleska. Radujemo se što ćemo vas videti!

Promenada ukusa: 7. jun | 10.00 – 20.00 | Cankarjeva ulica 
Petak popodne za punim stolom u opuštenoj urbanoj atmosferi? Pozovite prijatelje, porodicu ili kolege u Cankarjevu ulicu, gde će mirisati na kulinarske čarolije brojnih kuvara. Otkrijte nove ukuse i upoznajte ugostiteljsku ponudu Šaleške doline i okoline. Više od 20 štandova pružiće vam veliki izbor gurmanluka, od modernih jela do klasika ulične hrane i lokalnih specijaliteta. Pored toga, očekuje vas i raznovrsna ponuda domaćih i stranih vina i drugih pića iz bliže i dalje okoline.

Magnifico – veliki koncert na Visti: 7. jun | 21.00 | Vista – Park sa pogledom
Očekuje se koncert jednog od najharizmatičnijih i najinovativnijih umetnika na slovenačkoj muzičkoj sceni. Magnifico decenijama inspiriše svojom jedinstvenom muzičkom estetikom i provokativnim tekstovima. Njegova muzika kombinuje različite žanrove kao što su balkanska muzika, pop, rok, rep i elektronika, stvarajući prepoznatljiv zvuk koji ne treba propustiti. Poznat je po svojim živopisnim nastupima, gde svojom energijom i harizmom očarava publiku. Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja. Njegov uticaj na slovenačku muzičku scenu je nesumnjivo neprocenjiv, jer je otvorio vrata novim muzičkim žanrovima i stilovima i inspirisao mnoge umetnike.

Skok u leto: 22. jun | 10.00 – 20.00 | Velenjska plaža 
Jeste li se već kupali u Velenjskom jezeru? Uskočimo zajedno u ovo leto i otvorimo sezonu kupanja na Velenjskoj plaži! Porodični dan zabave i sporta, druženja i opuštanja, imaće bogat program. Igraonica se vraća na površinu vode, a tu su i adrenalinski testovi na vodenom poligonu. Dečje radionice i animacije povezaće najmlađe posetioce. Za dobro raspoloženje pobrinuće se bogat muzički program, a događaj će biti začinjen i raznolikom kulinarskom ponudom.

Skok u leto – Prlljavo kazalište, Drugo dugme i Čaga Boys: 22. jun | 20.00 | Vista – Park sa pogledom
Uskočimo u leto uz ritam ex–yu roka! Pioniri žanra, legendarno i vanvremensko Prljavo kazalište, dolaze u Velenje! Čućemo najveće hitove kao što su: Mojoj majci, Mi plešemo, Marina, Ne zovi mama doktora, Zaustavite zemlju, Sve je lako kad si mlad, Previše suza u mom pivu i druge. Pre toga će nas zagrejati Drugo dugme i meštani Čaga Boys.

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

Foto: Zavod za turizem Šaleške doline

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Isla Bonita – mesto gde je vulkan dobar za turizam

0
La palma ostrvo španija kanarska ostrva
Photo: Unsplash/Bastian Pudill

Erupcija vulkana na ostrvu La Palma je 2021. godine uništila kuće i kompletnu infrastrukturu u roku od samo nekoliko minuta. To nije obeshrabrilo stanovnike odlučne u svojoj nameri da ostanu na svojim ognjištima, oni su to videli kao pružanje nove šanse za život i razvoj ostrva

Ostrvo La Palma je deo španskih Kanarskih ostrva, arhipelaga u Atlantskom okeanu, zapadno od severozapadne obale Afrike. Ovo ostrvo je poznato po svojoj prirodnoj lepoti, vulkanskom poreklu i bogatom biodiverzitetu. Svoj sadašnji oblik duguje upravo vulkanu Cumbre Vieja, koji je 2021. godine stvorio novi deo obale.

Lava vulkana na ostrvu je uništila preko 2.600 zgrada, od kojih su većina stambene, dok su ostale bile ili administrativne ili poslovne zgrade, zbog čega je oko 7.500 ljudi od 85.000 stanovnika ostrva moralo da napustiti svoje domove.

Ekonomija La Palme je uglavnom zavisila od turizma i plantaža banana. Turistička industrija je zabeležila izuzetno velike gubitke, međutim, ova industrija se pokazala još jednom kao izuzetno žilava.

Stanovništvo je rešeno da sve uništeno obnovi, i da kroz turizam u potpunosti transformiše izgled i budućnost ostrva. Samo jedan od primera koji meštani navode, kako treba posmatrati stvari, jeste lava koja je potpuno devastirala plantaže banana.

Iako je ona uništila banane, ona je napravila neke potpuno nove plaže i prirodne bazene, a plodno tlo koje je ostalo nakon erupcije je izuzetno pogodno za gajenje vinove loze i za procvat vinograda, što je već privuklo znatiželjne putnike iz Španije i drugih delova Evrope i Velike Britanije.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Danas se stanovništvo prilagodilo novim uslovima, pa se najveći deo bavi turizmom. Ovaj primer pokazuje odlučnost i rešenost jednog naroda, kako se iz nevolje i nesreće uvek može izvući najbolje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

U kojim zemljama turisti izbegavaju lokalnu hranu?

0
Ulična hrana turisti
Photo: Pexels/Lum3n

Postoje destinacije na koje turisti odlaze kako bi uživali u hrani, u mirisu i ukusu lokalnih specijaliteta. Od nama bliskih, tu su svakako sve zemlje iz regiona, od Slovenije do Makedonije, od Italije do Grčke. Ovde se mogu pronaći dobro poznati delikatesi koji se rado jedu, sa bilo koje strane sveta da dolazite. Međutim, treba reći da postoje i one druge destinacije koje turisti izbegavaju, bar kad je nacionalna kuhinja u pitanju

Zemlje iz našeg regiona poznate su po dobroj i ukusnoj hrani, i svaki turista koji se vrati sa putovanja nosi lepe uspomene sa sobom, i bar koji kilogram više. Hedonizam je pokretač društva i razgovora, i mi sa Balkana smo poznati kao gurmani, i ponosimo se nacionalnim kuhinjama. Dobar obrok i uživanje se može naći u bilo kojoj zemlji u okruženju, ali postoje zemlje u kojim baš i nije popularno jesti, bar ne lokalnu hranu. Koje su to zemlje?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ulvö Hotell (@ulvohotell)

Britanija je tradicionalno poznata kao zemlja u kojoj je hrana prilično bez ukusa, specifična i čudna, i tu se odmah nalaze i Holandija, Finska, često i Rusija i bivše zemlje Sovjetskog Saveza. Njihova hrana je bazirana na lokalnim namirnicama koje, bar nama, nisu primamljive i jestive. Od najgorih treba izdvojiti sve vrste usoljene i fermentisane ribe, iznutrice od različitih životinja, kao i pojedine vrste lokalnog povrća. Restorani u tim zemljama jesu vrhunski, ali govorimo samo o lokalnim i narodnim specijalitetima.

Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.

Od dalekih zemalja, u tom društvu se nalaze Mongolija, Nikaragva, Nepal, Jamajka, kao i većina afričkih država. Turisti često navode da u pojedinim državama hrana nije neukusna, ali je zbog ograničenosti izbora namirnica prilično svedena i nezanimljiva, samim tim i jednolična.

Mnogi internet portali ipak izdvajaju Filipine kao zemlju gde možete pojesti najgoru lokalnu hranu. Od „specijaliteta“ koji se tamo nude, a za izbegavanje su, jeste Balut. U pitanju je ptičije jaje sa emrbrionom koje se jede direktno iz ljuske jajeta nakon kuvanja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Click & Book Travel

Kako je jedna srpska agencija redefinisala online prodaju putovanja?

0
Click & Book Travel je turistička agencija iz Srbije, osnovana 2012. godine sa sedištem u Nišu. Ipak, ovo nije tradicionalna turistička agencija – specijalizovana...