20.8 C
Belgrade
nedelja, jul 6, 2025
Naslovna Blog Stranica 81

Zdravo i ukusno bez mesa

0

Konzumacija mesa u Srbiji je u konstantnom opadanju i po najnovijim podacima je negde oko 41 kg godišnje po glavi stanovnika. To je znatno ispod evropskog proseka koji je 72 kg, čak je manje i od svetskog proseka koji je oko 49 kg. U poređenju sa Slovenijom, Hrvatskom i Crnom Gorom koje konzumiraju oko 75 kg po glavi stanovnika godišnje, ili Australijom i SAD gde stanovnik prosečno pojede više od 100 kg mesa godišnje, Srbija je maltene vegetarijanska zemlja!

A kako i ne bi, kad su naša tradicionalna jela, u stvari – vegetarijanska: cicvara, popara, kačamak, belmuž, proja, komplet lepinja, pite, gibanice, zeljanice, krompiruše, prpeć, prebranac, tavče gravče, ajvar, urnebes, ljutenica, sataraš,  podvarak, posne sarme, suve paprike, pohovane tikvice, pečurke na žaru, gulaš od pečuraka… Ihaj!

Veganstvo, vegetarijanstvo i post

Godinama unazad sve je više vegetarijanaca i vegana svuda u svetu, danas se smatra da ih je u Evropi oko 2-3 odsto ukupnog stanovništva. U Srbiji ovaj trend takođe raste, ali se ovakva vrsta hrane, koja je slična posnoj, ali ima razlike, uglavnom mogla naći po pekarama i u kafanama.

Za početak, da objasnimo sve ove pojmove. Vegetarijanci ne jedu meso i ribu, ali jedu mlečne proizvode i jaja, ili jedno od ta dva. Veganska ishrana podrazumeva samo povrće i voće. Postoji i peskatarijanizam (od italijanske reči za ribu – pesce) koji je kao vegetarijanizam, ali sa ribom i morskim plodovima. Pravoslavni post najsličniji je veganstvu, s tim što je riba dozvoljena određenim danima. Pošto mnogo ljudi u Srbiji posti svake srede i petka, kao i tokom godine kada su utvrđeni višednevni postovi, ugostiteljski objekti uvek na jelovniku imaju nešto posno. A vegetarijanska jela su nam tradicionalna, iako možda nismo ni svesni, pa su ona nekako ostala u kafanskoj ponudi i po pekarama. Lokali specijalizovani za vegetarijansku i/ili vegansku ishranu nude nešto drugačije, malo egzotičnije.

Dušica Tomić

Veganski restorani kod nas

U svetu je porast vegetarijanizma i veganstva počeo da se oseća tokom pandemije i sada je sve više ljudi koji ne jedu meso. Mnogi to rade zbog zdravlja, mnogi zbog životinja, neki zbog ekologije, a nekima je jednostavno ta hrana mnogo zanimljivija i raznovrsnija. Šta god da je razlog, primetno je i da je u Srbiji sve veći broj onih koji ne jedu meso ili nikad, ili pokušavaju da smanje, pa su se tako pojavili i mnogi lokali sa ovakvom kuhinjom. Većina ih je u Beogradu, međutim ima ih u celoj Srbiji. Uglavnom su to take-away lokali, ali polako ali sigurno, pojavljuju se i pravi fine dining veganski restorani.

Jedan takav je Ahimsa Vega-yoga, veganski restoran na Dorćolu u Beogradu. Vlasnica ovog restorana Dušica Tomić nakon trideset godina rada i života u Njujorku, vratila se u rodni grad i otvorila veganski restoran. U Njujorku je radila u modnoj industriji, mnogo je putovala i probala sva jela sveta, a onda je pre nekoliko godina počela da se bavi jogom.

– Išla sam u Americi na radionice, na seminare, a desilo se da je jedan od glavnih ljudi za jogu naš čovek i tako sam od njega mnogo naučila, o zdravlju, o ishrani i zdravom životu uopšte. Kada smo muž i ja odlučili da se vratimo u Beograd, za vreme pandemije, otvorili smo mali veganski lokal na Vračaru, jer smo oboje s Vračara. U početku smo radili samo dostavu, ali posao se širio, ljudi su tražili da mogu negde da sednu i pojedu i tako smo na kraju prešli u ovaj veći lokal u Cara Dušana. Sada je ovo pravi restoran, služimo i vino (uglavnom domaćih proizvođača), a sa baštom možemo da primimo oko pedeset gostiju – objašnjava Dušica.

Njihovi klijenti su različiti i nisu svi vegani. Od jela se trude da imaju za svakog po nešto, i lazanju sa tofuom i karfiolom, i ćevap u somunu od graška i pasulja.

– Kod nas dolazi specifična klijentela, imamo i ljude sa netolerancijom na gluten i laktozu, i vegane, i one koji bi jednostavno da pojedu nešto zdravo. Nisu ni kafu poručivali, sve do skoro. Ako mi verujete, najprodavaniji proizvod nam je rtanjski čaj – kaže Dušica.

Ivana Jovanović

Dobar glas daleko se čuje

Ljudi koji ne jedu meso povezuju se preko društvenih mreža u celom svetu. Aplikacije kao što je Happy Cow daju mogućnost svakom vegetarijancu da pronađe lokal u bilo kojoj zemlji, na bilo kom kontinentu. Tako se, zahvaljujući preporukama, brzo proširio glas i o Smoothie Shop-u u Nišu koji već godinama drži Ivana Jovanović, nutricionista.

– Otvaranjem Smoothie Shop-a pokrenula sam, kako kod sebe, tako i kod mnogo mojih klijenata, promenu u načinu ishrane, a samim tim i promenu u načinu života. Pre otvaranja radnje sam se, nažalost, susrela sa dijagnozom karcinoma na grliću materice, zbog čega sam prešla na sirovi način ishrane. U tim momentima nedostajala mi je upravo ovakva ponuda u našem gradu. Razlog je svakako bila dijagnoza, a sa druge strane vodila me je misao o stvaranju nečeg novog i specifičnog i u načinu pripreme hrane, i u odnosu sa mušterijama – počinje svoju priču Ivana.

Niš je poznat po roštilju i sigurno joj nije bilo lako da pokrene lokal u kome se sprema sirova i veganska hrana. Ipak, kako kaže, mnoge njene mušterije upravo su vlasnici kafana, restorana i brzih hrana.

– Moji klijenti su u većini slučajeva ljudi koji žele promenu u ishrani, ljudi koji treniraju, poste, brinu o svom telu, prazauzeti su, a željni promena, ponajmanje je tu vegana i vegetarijanaca, verovali ili ne – kaže Ivana.

Igor Angelov

Prvo je kuvao za druge, a sada i za sebe i za druge

Igor Angelov vlasnik i glavni šef veganskog restorana Vegangelov u Gospodar Jovanovoj u Beogradu dvadeset godina kuvao je u raznim beogradskim restoranima ali je kuvajući za druge, dogurao do 120 kg i morao je da smrša. A onda se 2021. odvažio i otvorio veganski restoran.

– Kada se odlučite za ovakvu hranu, otvaraju vam se novi horizonti, za ove dve i po godine koliko imam restoran naučio sam još milijardu stvari. Ovo je zdrava hrana, biljna, sveža, jelovnik redovno menjamo, a imamo mnogo kuvanih jela na vodi, koja su izuzetno ukusna – tvrdi Igor.

Na jelovniku Vegangelov restorana nema veganskih burgera, kobasica i slično, već su tu autorska jela sa, ponekad, zbunjujućim imenima. Tako na meniju možete naći i jela pod nazivom „Rolling Stones“ (jer je Igora to što je pravio oblikom podsećalo na kamenje), ali ima i klasičnih pasti, azijskih jela kao ramen ili nazi goreng, spremljenih na neki njegov način, kao i rižota u kojima umesto putera i parmezana koristi kremu od suncokreta.

–  Naši gosti su ljudi koji žele da se zdravo hrane, najmanje tu ima vegana. U poslednje vreme sve je više i onih koji dolaze tokom posta. Naravno, imamo i mnogo stranaca. Uglavnom nam dolaze ljudi koji žele da probaju nešto drugačije, na primer više puta sam od naših ljudi čuo komentare za komorač, da nisu ni znali da može tako lepo da se spremi – objašnjava Igor.

Ni kod njega, ni u drugim veganskim/vegetarijanskim restoranima pušenje nije dozvoljeno, mnoga jela su takođe i bezglutenska, delimično organska, ova mesta obično ne rade do kasno u noć, u njima se ne pušta glasna muzika, a kućni ljubimci su dobrodošli. Gosti su verni, oni svoje utiske šire društvenim mrežama, a na kraju su svi na dobitku – zdravija nacija, zdravija životna sredina, a sve ukusno i orignalno. Prijatno!

Zdravija ishrana i za decu u školama

Ako se prošetate po gradu i pogledate ko sedi u ovoj vrsti restorana, to su u velikoj većini žene, vitke i starije od trideset godina. Ima i muškaraca, ali mnogo manje i uglavnom su dosta stariji. Devojaka ima retko, a mladića skoro uopšte. Izgleda da svest o sopstvenom zdravlju dolazi kasnije, ili je možda ipak neobrazovanje u pitanju.

– Kod dece školskog uzrasta ogromna je ponuda brzih i termički jako obrađenih obroka i mislim da je veliki problem nesvesnost o lošoj ishrani, upravo kod dece. Verujem da svako dete u školi zaslužuje bar jedan zdrav obrok i moja misija je da to postignem. Već postoje osnovne škole u Nišu sa kojima radim i one sa kojima sam u pregovorima i planiram da ih u budućnosti bude što više – zaključuje Ivana Jovanović.

Tekst: Bojana Ilić

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina

0
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.
Photo: TGA

Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće pomislimo na zemlje Mediterana. Ali, ako ovog proleća i leta planirate da se zaputite u Tursku, znajte da je egejska regija ove zemlje pravo gastronomsko i vinogradarsko čudo!

Egejska regija Turske nudi jedinstveno gastronomsko iskustvo koje odlikuje vekove tradicionalne kulinarske kulture, a ujedno je jedno od najvažnijih mesta u zemlji za održivu kuhinju. Kulinarsko nasleđe ove regije uključuje ukusna maslinova ulja, niz autohtonih biljaka i povrća, sveže morske plodove, staru tradiciju proizvodnje vina i put od farme do stola. U skorije vreme, region je poznat i po svojim priznatim restoranima, od kojih mnoge vode talentovani mladi kuvari koji služe nove adaptacije klasičnih jela. Vodič Michelin prepoznao je nekoliko restorana u Izmiru i Bodrumu, dve popularne egejske lokacije, kao mesta sa raznovrsnim i visokokvalitetnim jelovnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.
Photo: TGA

Krenite na kulinarsko putovanje duž turske obale Egejskog mora

Maslinovo ulje

Zbog povoljne klime i geografije, obala Egejskog mora je oduvek bila jedan od regiona sa najvećom proizvodnjom maslina u Anadoliji. Ova duboko ukorenjena kultura i istorija uzgoja takođe objašnjava zašto je egejska kuhinja oblikovana oko maslina i maslinovog ulja i zašto su baš ove namirnice u središtu egejske kuhinje. Maslinovo ulje, aromatizovano začinskim biljem poput majčine dušice, ruzmarina ili mente, je osnova za doručak na Egejskom moru kao preliv za sveže pečen hleb, a sa druge strane dodaje ukus, zdravlje i lakoću salatama, predjelima i glavnim jelima za ručak i večeru.

Ovde se povrće kao što su boranija, patlidžan i artičoka, vesnici proleća, pretvaraju u čudesno ukusna jela sa maslinovim uljem koje čuva tajnu dugovečnosti. Drugi poznati ukusi u egejskoj kuhinji potiču od egejskog bilja iz regiona. Festivali se organizuju u čast ukusnog i lekovitog bilja kao što su čičak (tur. Sevket-i bostan), špargle i maslačak koji se mešaju sa ukusnim maslinovim uljem i služe kao glavna jela ili kao predjelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.
Photo: TGA

Riba

Naravno, egejska kuhinja obuhvata i bogatstvo plodnog Egejskog mora. Od Ajvalika do Alačatija, i od Bodruma do Datče, restorani u egejskim obalnim gradovima nude najsvežije morske plodove, uključujući oradu, brancina, škarpinu, ostrige, hobotnice, lignje i škampe. Jela od hobotnice i lignji, tepsije sa škampima i sezonska riba na žaru čine nezaboravnu večeru.

Vekovi vinogradarstva

Uz rakiju (tur.rakı), ukusna vina napravljena od lokalnog egejskog grožđa najbolja su pratnja morskim plodovima. Zbog svog tla i klime, Egejsko područje se smatra jednim od najpoželjnijih geografskih područja na svetu. Gde god da putujete u regionu, putevi će vas odvesti do vekovima starih vinograda i njihovog raskošnog grožđa i vina. Na svom putovanju na Egejsko more možete istražiti ove vinograde i napraviti izvanredna otkrića. Možete probati mnoga međunarodno poznata turska vina u Urli, gde se nalaze neke od izmirskih vinogradarskih ruta i restorana sa Michelin zvezdicama; u Širindžeu, koji je prošle godine UN Turizam proglasio „Najboljim turističkim selom“; i u Bodrumu,

vrhunskoj destinaciji za odmor u Turskoj. Bozdžada takođe nudi raznovrsna vina, uključujući crvena od endemskog grožđa Kuntra i Karalahna i bela iz Čavuša i Vasilakija. Urla, poznata po svojim vinogradima, nudi lokalne sorte grožđa kao što je Bornova Misketi i ukusna vina napravljena od grožđa Foča Karasi i Gajdura, koja su spasena od izumiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.
Photo: TGA

Fine dining

Egejska regija Turske može se pohvaliti brojnim finim restoranima. Poslednjih godina, inovativni kuvari su otvorili vrhunske restorane koji oslikavaju ekološku i kulturnu održivost egejske kuhinje kroz proizvode i tradiciju ovog plodnog regiona.

U tom kontekstu, posebno u okrugu Urla u Izmiru, jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija u regionu, možete probati lokalna jela u restoranima prema konceptu od farme do stola i pristupu bez otpada. Michelin vodič dodaje Urlu u Izmiru i Bodrum u Mugli, kao još jednu dobro poznatu  gastronomsku destinaciju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Novi trendovi u ugostiteljstvu, budućnost restorana

0

Svet ugostiteljstva je u stalnom pokretu, a inovacije i trendovi menjaju način na koji jedemo, naručujemo hranu i razmišljamo o tome šta stiže na naš tanjir. Pandemija je trajno transformisala naše ponašanje u ishrani, a inovativni restorani i usluge nude nove ideje i rešenja kako bi zadovoljili te naše nove želje. Od hiperpersonalizovanog iskustva do fokusiranja na održivost i zdravlje, evo nekih od najuzbudljivijih svetskih trendova koji će definisati gastronomiju budućnosti

Virtuelni restorani – nova era ugostiteljstva
Restorani samo za dostavu, poznati i kao virtuelni restorani, rastući su trend, naročito od pandemije. To su kuhinje koje nemaju fizički prostor za goste i fokusiraju se isključivo na onlajn porudžbine. Ovo omogućava poznatim restoranima da prošire svoj domet bez režijskih troškova tradicionalnog restorana.

Hiperpersonalizacija – doživljaj krojen po meri gosta
Gosti sve više vole da sami određuju šta će jesti i kako će izgledati njihova porudžbina. S lukom, bez luka, umesto krompira zeleniš, bezglutenski hleb, hladno mleko, toplo mleko, hamburger bez kiselih krastavčića… Ljudi žele da sami naprave svoje jelo ili piće i da ih niko ne osuđuje zbog toga. Zahvaljujući tehnologiji, otišlo se i korak dalje. Zamislite virtuelne kuhinje koje nude na primer vege burgere u kojima možete da prilagodite svaki sastojak putem aplikacije, od toga da li je burger od sočiva, pasulja ili soje, do preliva, a aplikacije mogu čak i da preporuče jela na osnovu prethodnih porudžbina ili afiniteta u ishrani!

Održiva gastronomija – dobro za planetu, dobro i za nas
Sve veći broj gostiju razmišlja o ekologiji i traži održivije opcije, a ekološki svesne prakse postaju norma. Restorani prihvataju održive prakse tako što nabavljaju lokalne sastojke, smanjuju bacanje hrane i nude opcije zasnovane na biljkama. Ovakve prakse donose korist planeti, a moraju da se razvijaju jer sve više kupaca želi robu koja je zasnovana na principima održivosti. Naročito se u restoranima cene jela od lokalnih sastojaka. Što ne znači da jela moraju biti tradicionalna, iz tog kraja. I tako stižemo i do sledećeg trenda

Svetska jela od lokalnih sastojaka – fuzija ukusa na domaćem terenu
Globalizacija je učinila da su nam dostupni sastojci iz celog sveta, proširila je naše palete, kao i potražnju za autentičnim ukusima. Ali, umesto da samo reprodukuju tradicionalna, internacionalna jela, restorani koriste lokalne, sezonske sastojke i stvaraju jedinstvene fuzije ukusa. Ruku na srce, ovo Kinezi rade već decenijama i u različitim zemljama ista kineska jela imaju različite sastojke. Zato u Srbiji u svim kineskim jelima ima kupusa, dok u Australiji stavljaju bundevu. Bez obzira, ove fuzije ukusa otkrivaju nove kombinacije, tako nastaju inovativna jela, a u kombinaciji sa lokalnim proizvodima, pruža se podrška lokalnim proizvođačima i minimizira uticaj na životnu sredinu.

Velnes na tanjiru – hrana kao lek
Zdrava hrana više nije trend, već stil života. Ljudi su sve više fokusirani na zdravlje i dobrobit, a hrana u tome igra sve veću ulogu. Ističu se jela bogata hranljivim sastojcima koji poboljšavaju imunitet, smanjuju stres, restorani sarađuju sa nutricionistima u kreiranju zdravih jelovnika. Veganske i opcije bez glutena već su uobičajene, promovišu se probiotici i fermentisana hrana, a neki restorani čak nude časove joge ili sesije meditacije pre obroka. 

Začini i sosovi brendiranih restorana – poboljšanje prodaje
Kako restorani traže dodatne tokove prihoda osim služenja ručka ili večere, sve se češće na tržištu pojavljuju flaširani začini i sosovi brendiranih restorana. Ovo je dobar način da se gostima omogući da uživaju u omiljenim ukusima i kod kuće, a dobar je i marketing, jer podstiče lojalnost gostiju. Flaširanje sosova je takođe odličan način za restoran da iskoristi sve sastojke. 

Vina sa nižim procentom alkohola – hedonizam bez posledica
Sve veća je potražnja za lakim vinom i pićima sa nižim sadržajem alkohola. Ova vina nude puno ukusa i arome, ali sa manje alkohola, što ih čini savršenim za one koji žele da uživaju u piću uz hranu, a bez negativnih efekata alkohola.

Veliki ovali za veliko društvo
Ako su mali tanjiri definisali prošlu deceniju, sada dolaze na red velike porcije namenjene za deljenje, što je savršeno za parove, porodice ili bilo koje veće društvo. Ovaj trend podstiče druženje i interakciju, a gosti su u prilici i da isprobaju brojne specijalitete. S druge strane, restoranima je ovo veoma isplativo jer je lakše za pripremu i uslugu, a vizuelno je primamljivo, privlači pažnju i lepo izgleda na fotografijama za društvene mreže. Mada, ovali sa mešanim predjelom ili roštiljem, pečenje ispod sača i kotlići sa ribljom čorbom u kafanama kod nas nikad nisu ni izašli iz mode. Izgleda da su kafane uvek u trendu!

Jedno je sigurno – svet ugostiteljstva stalno evoluira, transformiše se i donosi uzbudljive inovacije. Ugostiteljska industrija kreće se prema budućnosti koja je fokusirana na zdravlje, održivost, personalizaciju i društvenu odgovornost. Dakle, pripremite se da se upustite u personalizovanu kulinarsku avanturu koja je dobra i za vas, i za planetu! 

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Tekst: Bojana Ilić

Filip Kustura, direktor Serbia Incoming™ DMC

0

Neko će reći kako je stanovište da su najbolji šefovi oni menadžeri koji najviše vole svoj posao i svoje kolege, prazna priča ili obična fraza. Ipak, dugogodišnje poznanstvo i poslovna saradnja sa Filipom, daju mi za pravo da se u potpunosti složim sa tim, uveren da ne postoji drugi način. Još ako tome dodate veliko iskustvo i znanje, urođenu empatiju i smisao za humor Filipa Kusture, dobićete zaista, ako ne idealnog jer takvi ne postoje, onda pravog šefa za ovu našu rubriku

TU: Koji savet možete dati mladim poslovnim ljudima?
FK: Postoji dosta toga što bih rekao mlađem sebi, ali ću se fokusirati na situacije koje su možda više stvar mladosti i biologije, te se tek kasnije u karijeri bolje sagledavaju. Pošto mnogi mladi ljudi ulaze „srcem i dušom“ u posao kojim se bave, samim tim su skloniji emotivnim reakcijama na razne situacije koje se dešavaju u poslovnom okruženju. Dobro je napraviti emotivni otklon prema povratnim informacijama, jer puno emocija može da zamuti realnu sliku. Na primer, kako kritika shvaćena lično može da demotiviše umesto da fokusira i unapredi, tako i emotivno primljena pohvala može napraviti privid mogućnosti koje zaista ne postoje te razočarati u sledećoj situaciji. Od suštinskog je značaja pravilno obraditi i primeniti svaku povratnu informaciju od pretpostavljenog, kao i biti iskren prema sebi i upoznati svoje prednosti i slabosti, jer što ste samosvesniji otvaraće se pred vama više mogućnosti i rezultat će biti kako lični tako i profesionalni rast. Uzmite vreme za sebe. Na samom početku svoje karijere ne morate tačno da znate čemu želite da se profesionalno posvetite, prirodno je da testirate razne mogućnosti i isprobate razne poslove pre nego što se odlučite za jedan. Važno je da uživate u onome što radite, pa se nemojte osećati kao da morate da se črvrsto držite prvobitnog plana.

TU: Šta za vas predstavlja idealni odmor?
FK: Mene odmara lepota. Lepota pejzaža, prirode, arhitekture, umetnosti, ukusa, melodije… Tako, za odmor biram upravo takva mesta, jer kako je Dostojevski rekao: „Lepota će spasiti svet!“

TU: Koja je vaša omiljena hrana?
FK: Lokalna i tradicionalna, gde god to u tom trenutku bilo. Takođe, veliki sam ljubitelj „slow food“ koncepta.

TU: Šta obično nosite sa sobom na putovanja?
FK: Pošto sam često na putu, pokušavam biti što racionalniji i nostiti što manje stvari. Recimo, gotovo nikad ne nosim sa sobom češalj.

TU: Gde biste voleli da otputujete u nepoznato?
FK: Uh, to je sjajno pitanje. Uglavnom sve moje neposećene željene destinacije su ujedno i bezbednosni rizici (Hindu Kuš – Avganistan, Varanasi – Indija, Đene/Timbuktu – Mali). Međutim, pošto je tako već par decenija, nada još uvek ostaje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Tekst: Petar Vušurović
Foto: Edvard Nalbantjan

Grčka vlada daje naknadu turistima pogođenim prošlogodišnjim požarima

0
Grčka
Photo: iStock

Grčke vlasti su najavile da će svim turistima koje je pogodio požar prošle godine u julu mesecu na neki način refundirati troškove ili platiti nova putovanja. Grčka će na ovaj način postati prva zemlja sveta koja je oštećenim turistima dala besplatno novu šansu za odmor

Prošle godine je nakon šumskog požara bilo prisiljeno da se evakuiše preko 25.000 turista sa grčkog ostrva Rodos. Grčka vlada je sada najavila da će njima biti ponuđeno novo besplatno putovanje kao neki vid kompenzacije za prošlogodišnje probleme.

Prema novom programu, oni koji su boravili u hotelima evakuisanim zbog požara moći će da iskoriste vaučere u vrednosti do 500 evra za plaćanje smeštaja u trajanju nedelju dana. Do 25.000 turista ima pravo na naknadu, a ovaj program će takođe pomoći i da se obnovi turistička privreda na Rodosu.

E-vaučeri će važiti u predsezoni do 31. maja i zatim ponovno u postsezoni od 1. septembra do 15. novembra. Ovakav program je pokrenut po prvi put na svetu nakon nekoliko meseci pripremanja administracije, navodi Euronews.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Namenjena sredstva odštete će odražavati iznos koji su evakuisani putnici prvobitno platili turoperatorima i agencijama i kretaće se od 300 do 500 evra. Međutim, biće dostupna samo u hotelima, ne u AirBnb, Booking ili drugom privatnom smeštaju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Dukley Hotel & Resort najavljuje proslavu proleća sa prvomajskim praznicima

0
Dukley Hotel & Resort najavljuje proslavu proleća sa prvomajskim praznicima

U srcu Budve, Dukley Hotel & Resort otvara svoja vrata za jedinstvenu proslavu proleća, od 1. do 12. maja. Gosti će imati priliku da iskuse spoj tradicionalne gostoljubivosti i modernih sadržaja, uživajući u posebnoj ponudi kombinovanih popusta i gratis upgrade-a u bolju kategoriju smeštaja 

Dukley Hotel & Resort najavljuje proslavu proleća sa prvomajskim praznicima

Iz ovih prostranih i luksuzno opremljenih soba i apartmana, otvara se čarobni pogled na beskrajno plavetnilo mora i slikoviti budvanski pejzaž.

Dolazak proleća u Dukley Hotel & Resort obeležava se nizom pažljivo osmišljenih aktivnosti i događaja koji su otvorenog tipa, te je ulaz slobodan i za one koji nisu gosti hotela.

Dukley Hotel & Resort najavljuje proslavu proleća sa prvomajskim praznicima

Svakodnevna fešta na peščanoj Dukley plaži od 1. do 6. maja nudi potpun gastronomski užitak uz drugačiju à la carte ponudu roštiljskih specijaliteta svakog dana, maštovitu koktel listu u skladu sa veselim bojama proleća i muzički program tokom vikenda, gde će gosti moći da zaplešu uz ritmove sjajnog DJ-a.

U Crnoj Gori je zvanično počela sezona kupanja, pa je ovo pravo vreme da sa porodicom i prijateljima provedete nezaboravne prvomajske praznike uz zabavu, sunce, besplatne ležaljke i neodoljive ukuse. Kako bi provod bio zagarantovan za sve uzraste, na Dukley plaži je planiran kutak za decu sa posebnim programom koji obećava radost i smeh.

Dukley Hotel & Resort najavljuje proslavu proleća sa prvomajskim praznicima

Ovi događaji znače i zvanično otvaranje Dukley plaže i bara koji je omiljeno mesto hedonista i svih koji vole da u miru uživaju u čarima leta u Budvi.

Za one koji odsedaju u hotelu Dukley pripremljen je popust od 20% na masaže, dopuštajući gostima da se nakon ispunjenog dana prepuste tretmanima za lice i telo ili da uživaju u sauni, turskom kupatilu i hidromasažnoj kadi.

Dukley Hotel & Resort najavljuje proslavu proleća sa prvomajskim praznicima

Ali, šta bi bilo proleće bez uživanja u zadivljujućim zalascima sunca sa panoramskim pogledom? Infinity bazen nudi upravo to – savršeno mesto za one koji žele da svoje dane započnu ili završe uz kafu ili čašu odabranog vina, gledajući prema horizontu gde se nebo i more spajaju u savršenstvo.

A oni koji planiraju posetu Crnoj Gori nešto kasnije u maju, moći će da prisustvuju najvećoj zabavi na Budvanskoj rivijeri!

Dukley Hotel & Resort najavljuje proslavu proleća sa prvomajskim praznicima

Tradicionalna BBQ žurka na Dukley plaži ove godine je planirana za 21. maj uz spektakularni nastup Dejana Petrovića i njegovog benda, neograničenu konzumaciju hrane i pića i poseban program za decu.

Budva vas poziva da doživite proleće kako dolikuje: veselo, energično, upijajući tople trake sunca, a Dukley Hotel & Resort je pravo mesto za to. Luksuzni smeštaj, izvanredna gastronomska ponuda i pažljivo birani sadržaji spajaju se u harmoniju koja obećava odmor, ali i provod iz snova.

Dukley Hotel & Resort najavljuje proslavu proleća sa prvomajskim praznicima

Dukley vas poziva da stvorite uspomene koje će trajati celi život i doživite proleće u svom najlepšem izdanju.

Za sve informacije i rezervacije smeštaja, tim Dukley hotela je dostupan putem telefona na +382 69 170 001 (WhatsApp/Viber/Telegram), mejla welcome@dukley.com.

Ukoliko ste zainteresovani za pojedinačne događaje, možete kontaktirati FNB tim na +382 69 160 003 ili putem mejla reservation@dukley.com.

Dukley Hotel & Resort najavljuje proslavu proleća sa prvomajskim praznicima

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zašto treba posetiti Valensiju?

0
Najzdravije države za život
Photo: iStock

Titula zelene prestonice Evrope 2024. godine rezervisana je za Valensiju, grad koji turistima uvek nudi više nego mnogo poznatiji Madrid ili Barselona. Gotovo 300 sunčanih dana godišnje sa prosečnom temperaturom od 18 stepeni Celzijusa, vrhunska gastronomska ponuda i neobična arhitektura, samo su neki od razloga zašto treba posetiti ovaj grad

Valensija je glavni grad pokrajine koja nosi isto ime. Po veličini je treći grad u Španiji, odmah nakon Madrida i Barselone. Valensija je grad sa neverovatno bogatom istorijom i kulturom, imajući u vidu da datira još iz drugog veka pre nove ere. Ime „Valentia“ inače znači hrabrost ili snaga. Ovaj grad na najbolji način spaja nespojivo, tu se najprirodnije ukrštaju istorija, tradicija i hedonizam.

Iako je već poznata turistima, Valensija nije toliko posećena kao Madrid ili Barselona. Međutim, arhitektura grada, tipična mediteranska i odsustvo masovnog turizma glavni su razlozi zbog čega treba posetiti Valensiju.

Grad je nabolje upoznati pešice ili biciklom. Postoje brojne staze kroz srce istorijskog centra koje vode pored nekih od najspektakularnijih zgrada u gradu. Osim toga, Valensija ima više od dva miliona kvadratnih metara parkova, vrtova i zelenih površina.

Reka Turija je 1957. poplavila Valensiju i nanela ogromnu štetu gradu. Vlasti su odlučile, pošto to nije bio prvi put, da odobre projekat kojim će se skrenuti tok reke, prilikom čega je Valensija dobila deset kilometara zemlje. Upravo tu su od 1980. do 2005. godine izgrađeni parkovi, muzeji i drugi kulturni sadržaji.

Samo neke od zgrada koje treba videti su zgrada La Lonja de la Seda, srednjovekovna pijaca svile koja je na Uneskovoj listi ili modernistička pijaca Kolon. Ova pijaca je danas mesto okupljanja mladih, sa puno prodavnica fine hrane i modernih kafića. Svakako najveća turistička atrakcija ovoga grada je Grad nauke i umetnosti.

Jedan od najatraktivnijih sadržaja je gradska plaža, dugačka skoro 4 kilometra, u pojedinim delovima je široka 250 metara. Plaža se nalazi na samo nekoliko kilometara udaljenosti od centra grada, pa je i turisti i meštani rado koriste. Uz plažu se nalazi šetalište na kom se nalaze restorani, gde možete uživati u tipičnim morskim specijalitetima i internacionalnoj kuhinji.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Ono što je svakako najbolje u Valensiji je duh meštana koji, u kombinaciji sa opuštenom mediteranskom atmosferom, savršeno povezuje novo i staro, tradicionalno i futurističko.

Valensija je poznata takođe i kao odlična destinacija za noćni život. Grad ima puno barova i kafića, noćnih klubova, od kojih je dobar deo smešten uz more. Nakon fine večere, bilo da ste se odlučili za morske plodove ili neverovatnu iberijsku šunku, koja je i zaštitini znak grada i sinonim za gastronomiju i uživanje, možete da se predate čarima noćnog života i hedonizma.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa

0
Kvarner, od pionira turizma, preko elitne destinacije, do mesta najboljih poslovnih susreta i prilika (3)

Smešten na obali Jadrana, okružen netaknutom prirodom parkova Risnjak i Učka, kao i plavim morem Kvarnerskog zaliva, prozračni i sofisticirani Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa nudi jedinstveno jadransko iskustvo življenja

Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa

Uživajte u udobnosti sobe ili apartmana u vilama sa pogledom na more, opustite se na 200 metara dugoj plaži i spoljašnjem bazenu sa panoramskim pogledom.

Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa

Iskusite jedinstveni holistički velnes u Eforea Spa & Health klubu koji se prostire na više od 3.500 kvadratnih metara i raspolaže unutrašnjim bazenom površine 255 kvadratnih metara, hidrotermalnom zonom sa finskim saunama, sanarijumom, lakonijum sobom, parnim kupatilom, slanom sobom sa himalajskom soli, sobama za opuštanje, toplim i hladnim bazenima, fitnes zonom na 866 kvadratnih metara, zonom za tretmane sa sobama individualne i masaže u paru, kao i i prostorijom za jogu.

Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa

Otkrijte jedinstvenu kulinarsku priču i uživajte u čarima ukusa Jadrana u šest restorana i barova, uključujući i prvi riječki restoran sa Mišlenovom zvezdicom, Nebo Restaurant & Lounge.

Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nova era zdrave ishrane: U Walter stigli Vege ćevapi!

0

Zdravlje, inovacija i ukus spajaju se u najnovijem gastronomskom podvigu kompanije Walter. U vremenu kada sve više ljudi teži različitim opcijama ishrane, Walter u svoj asortiman donosi potpuno novi proizvod – Vege ćevape! Izrađeni od organske soje i pažljivo odabranih začina, ovi ćevapi su ne samo bogati ukusom, već i hranljivi

Uz svaki Vege ćevap, dolazi Urnebes salata od tofu sira, koja dodatno obogaćuje vaš obrok svežinom i punim ukusom. Ovo je savršen spoj za sve ljubitelje biljne ishrane, ali i za one koji žele da probaju nešto novo i zdravo.

Uz ovaj novitet kompanija donosi još dva izvanredna jela koja će zadovoljiti i najistančanija nepca. Prvi je potaž od bundeve, a drugi je potaž od paradajza, oba servirana sa hrskavim somunom za savršen i lagan početak obroka.

Vegetarijanska ishrana smatra se jednim od najzdravijih režima ishrane na svetu, a njena osnova je povrće – dragocen izvor vitamina, vlakana i minerala koji su ključni za naše zdravlje i vitalnost. Što je obrok šareniji, to je i zdraviji – osim što ćete se osećati bolje, vaše telo će vam biti zahvalno. Proleće je savršeno vreme za uvođenje promena u ishrani, bez preteranog napora ili odricanja. Važno je istaći da povrće ne opterećuje organizam kalorijama, već ubrzava metabolizam i daje potrebnu energiju.

Sa Walterovim vegetarijanskim obrocima možete uživati u ukusnim, a manje kaloričnim jelima. Ova čarobna kombinacija zdravlja i gastronomskog zadovoljstva čini svaki obrok pravim užitkom, ne samo za telo već i za nepca.

Kompanija Walter BBQ već dve decenije posluje na tržištu Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a od 2023. godine i u Sloveniji i Austriji. Kompanija je postala sinonim za kvalitet i inovativnost u prehrambenoj industriji. Sa fokusom na kombinaciji tradicionalnih receptura i savremenih poslovnih pristupa, regionalni gigant uspeo je zadovoljiti ukuse različitih generacija potrošača sa preko 40 lokacija u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Otkrijte Pamukkale – vanvremenski SPA i njegove tradicije lečenja

0
Otkrijte Pamukkale - vanvremenski SPA i njegove tradicije lečenja (3)
Photo: TGA

Turska nudi posetiocima razne mogućnosti za odmor u svakom godišnjem dobu. Neke od najlepših atrakcija u zemlji su poznato tursko kupatilo i tradicionalna banja. Uživanje u Pamukkaleu, jednom od najlepših pejzaža na svetu, pruža nezaboravno iskustvo koje se može naći samo na ovoj izuzetnoj destinaciji

Pamukkale, koji se nalazi u zapadnoj Turskoj, oko 20 kilometara od Denizlija, je pravo prirodno čudo sa snežno belim travertinima i bazenima koji podsećaju na zaleđene vodopade. Deo svetske baštine Uneska, travertini izgledaju kao polje oblaka sa toplim bazenima akvamarinske boje. Zaronite u ove lekovite mineralne vode i otkrijte zadivljujuću lepotu Pamukkalea izbliza.

Očaravajuće prirodno čudo

Za mnoge, Pamukkale je poznat po svojim travertinima, nastalim spojem kiseonika i termalnih voda. Savršen spoj istorije i prirode! Za njegove termalne vode se takođe vezuje verovanje da imaju lekovita svojstva. Svake godine ljudi širom sveta hrle na ovu zadivljujuću destinaciju, očarani pejzažima koji oduzimaju dah i sa željom za podmlađivanje. Važno je napomenuti da je većina travertina zaštićena zbog svoje delikatne strukture. Ipak, posetioci mogu slobodno da šetaju u određenim delovima koji sadrže male bazene u obliku terasa. Da bi ih sačuvali, gosti moraju skinuti cipele i čarape pre ulaska.

Otkrijte Pamukkale - vanvremenski SPA i njegove tradicije lečenja (3)
Photo: TGA

Drevne lekovite vode

Pored travertina nalazi se i drevni grad Hierapolis koji izaziva strahopoštovanje i koji je takođe deo svetske baštine Uneska. Pre oko 2.500 godina, kralj Eumen II od Pergama zanesen sjajem travertina, sagradio je grad u njihovoj blizini. Odavajući počast svojoj ženi Hieri, Telefos je osnovao grad Pergamon, a region je nazvao Hierapolis. U literaturi, Hierapolis se pominje kao Sveti grad, a očaravajuća atmosfera, ovog neverovatno dobro očuvanog drevnog grada, svedoči o njegovom nazivu. Dok istražujete drevno pozorište, hramove, fontane, grobnice, agoru i gimnastičku salu, osećaćete se kao da putujete kroz vreme, šetajući kamenim ulicama koje su postojale pre dve hiljade godina.

Beskonačne avanture

Hierapolis se dugo smatrao centrom za lečenje i wellness zahvaljujući podmlađujućim termalnim vodama koje se nalaze u tom području. Tokom svoje istorije, Hierapolis, je bio poznat po lekovitim termalnim vodama, a vekovima kasnije drevni grad i dalje privlači posetioce koji traže terapeutske i podmlađujuće usluge tih voda. Kupanje u bazenu, koji je okružen antičkim stubovima i mermerom, predstavlja jedinstveno iskustvo. Sa temperaturom od 36 stepeni tokom cele godine, drevni bazen poznat je i po imenu Kleopatrin bazen – legenda kaže da se slavna Kleopatra, kraljica Egipta, kupala u vodama tog bazena. Prepustite se revitalizujućim termalnim vodama bazena, plivajte između drevnih ruševina i uživajte u autentičnom okruženju.

Od bazena do muzeja

U Hierapolisu se takođe nalaze Antičko pozorište i muzej Hierapolisa. Pozorište se ističe među pozorištima iz rimskog perioda po karakterističnim reljefima koji prikazuju mitološke priče, sjajnoj scenskoj zgradi i stepenicama za sedenje. Sedeti na vrhu ovog teatra koji oduzima dah i satima posmatrati ceo region, u potpunom miru, je izuzetno iskustvo. Rimsko kupatilo, nekada ugledni termalni centar, preuređeno je u arheološki muzej. U muzeju Hierapolis, naći ćete fascinantnu kolekciju artefakata, otkrivenih tokom iskopavanja obližnjih ruševina, kao što su Laodikija i Tripolis. Ova blaga su izložena usred impresivnih zidina Rimskog kupatila izgrađenih od blokova kamenja travertina.

Otkrijte Pamukkale - vanvremenski SPA i njegove tradicije lečenja (3)
Photo: TGA

– Kako stići do tamo: Ako planirate putovanje u Pamukkale, let do aerodroma Denizli Čardak je vrlo zgodan. Dnevni letovi sa aerodroma u Istanbulu traju oko 1 sat i 10 minuta. Kada stignete, u roku od sat vremena, sa lakoćom možete doći do Pamukkalea tako što ćete iznajmiti automobil, uzeti taksi ili koristiti šatl uslugu.
– Obavezno uraditi: Da biste upotpunili svoje iskustvo u Pamukkaleu, razmislite o uzbudljivim aktivnostima kao što su paraglajding ili letenje balonom. Ove avanture nude pogled na drevni grad Hierapolis i zadivljujuće travertine iz totalno drugačije perspektive.

– Obavezno videti: Laodikija, jedna od sedam crkava pomenutih u Bibliji, udaljena je samo 15 km od Pamukkalea i Denizlija. To je neizbežno mesto koje treba posetiti u regionu.

-Obavezno kupiti: Pamukkale je poznat po svojoj buldanskoj tkanini, koja je izrađena po tradicionalnoj proceduri od pamuka. Zahvaljujući jedinstvenoj tehnici tkanja i pažljivo odabranim bojama, buldan tkanina je poznata po svojim izuzetnim zdravstvenim prednostima, dugotrajnoj izdržljivosti i hipoalergenim svojstvima.

– Obavezno pojesti: Najomiljenije jelo u gradu je kebab Denizli, koji se pravi od sočnog jagnjećeg mesa i kuva u tradicionalnoj kamenoj peći. Takođe možete iskusiti divne ukuse gozlemea pečenih na vatri.

– I ne zaboraviti! Da biste maksimalno iskoristili vreme u Pamukkaleu, razmislite o boravku u obližnjim termalnim objektima. Tamo se možete prepustiti umirujućim masažama, uživati u termalnim vodama, pa čak i priuštiti sebi okrepljujuće blatne kupke. Još jedna popularna atrakcija u Denizliju su termalni izvori Karahajit, gde se možete opustiti i podmladiti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Click & Book Travel

Kako je jedna srpska agencija redefinisala online prodaju putovanja?

0
Click & Book Travel je turistička agencija iz Srbije, osnovana 2012. godine sa sedištem u Nišu. Ipak, ovo nije tradicionalna turistička agencija – specijalizovana...