6.7 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

“Šarenija” strana severne Italije

Iako je udaljeno samo 7 kilometara od Vencije, ovo ostrvo je ostalo u senci svoje daleko poznatije sestre, koja ove godine slavi 1.600 godina od osnivanja

Burano se nalazi u severnom delu venecijanskog zaliva u Italiji. Ostrvo je relativno blizu stare dame Vencije, i do njega se stiže brodićem za oko 40 minuta. Njegova površina zauzima tek nešto preko 0.2 kilometara kvadratnih, i na njemu živi oko 4.000 veselih i srdačnih Italijana.

O nastanku imena ostrva postoje razne priče, po jednoj naselje je osnovao Burrian pa je po njemu ostrvo dobilo ime, a po drugoj priči su prvi doseljenici došli sa malih okolnih ostrva Buranello, pa su zadržali nostalgični naziv.

Ostrvo Burano je najpoznatije po svojim kućicama ofarbanim u najrazličitije boje, svaka ima neku drugačiju jarku i svetlu nijansu, što ga i čini jedinstvenim u ovom delu sveta. Svaka kuća je zaštitni znak ostrva, sve su izgrađene tradicionalno i jednako, kvadratnog su oblika, i imaju do 3 sprata. U prizemlju su smeštene prostorije za rad i život, kuhinja i ostalo, dok su spratovi rezervisani isključivo za spavaće sobe.

Prema ribarskoj legendi, jarke i različite boje su bile od velike pomoći kad su ribari na moru, kako bi usled magle ili loših vremenskih uslova mogli da nađu put do kuće.

Osim po slikovitoj arhitekturi, Burano je poznato i po čipki, prema predanju su žene u 16. veku počele sa tim radom, pa se danas ovde nalazi i Muzej i škola čipkarstva.

Ostrvo je fantastično kao izletište, nije veliko i možete ga upoznati za par sati, odlična je destinacija koju treba posetiti kad se nađete u Veneciji, posebno zbog činjenice da još uvek nije toliko poznato kod turista, pa se može lepo i polako istražiti.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -