18.6 C
Belgrade
četvrtak, jul 31, 2025
Naslovna Blog Stranica 116

Neograničen javni prevoz u Nemačkoj i Mađarskoj za 49 evra

0
U Italiji predstavljeni “covid-free” vozovi
Photo: Pexels/SenuScape

Nemačka i Mađarska su pustile u prodaju nove karte za javni prevoz koje omogućavaju korišćenje svih autobuskih i železničkih usluga bez potrebe za kupovinom posebnih karata. Jedna karta važi za sve prevoze, što je izuzetno praktično i povoljno

Nemačka je početkom godine uvela jedinstvenu kartu od 49 evra mesečno za sve prevoze u celoj zemlji. Ova karta je validna za prevoz autobusima, tramvajima i vozovima. Tokom leta je probno uvedena karta od 9 evra mesečno, a nova “Deutschlandticket” košta 49 evra mesečno ili oko 1.60 evra po danu.

Ministar sobraćaja Volker Wissing je to nazvao najvećom reformom javnog prevoza u nemačkoj istoriji, navodi Euronews. Samo nekoliko dana nakon lansiranja u maju, prodato je više od 3 miliona karata. Potražnja je bila toliko velika da se internet stranica državne železničke kompanije Deutsche Bahn srušila dok su ljudi masovno pokušavali da se pretplate.

Istog dana Mađarska je takođe uvela dve vrste novih karata koje omogućavaju neograničeno putovanje širom zemlje. Karte su istog trenutka postale izuzetno popularne, kako kod domaćeg stanovništva, tako i kod turista.

Kako funkcionišu te karte?

“Deutschlandticket” nudi neograničeno putovanje javnim prevozom u zemlji po određenoj ceni svakog meseca. Kad je lansirana, bila je validna samo za prevoz na kratke i srednje udaljenosti uključujući vozove. Međutim, ne vozove na duge udaljenosti. Sada se razmatra proširenje usluga i za takve linije.

Možete se prijaviti za mesečnu pretplatu online putem njihove internet stranice, aplikacije ili lično u servisnom centru. Karta je uglavnom digitalna, a papirnate važe samo do kraja 2023. godine. Umesto toga, putnici svoju propusnicu mogu pokazati i koristiti preko telefona ili posebne kartice.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

U Mađarskoj su sada dostupne dve nove vrste putnih karti. Nacionalna putna karta omogućava korišćenje svih autobuskih železničkih linija kojima upravljaju železničke kompanije MÁV-START, MÁV-HÉV i GYSEV, kao i usluge autobuske kompanije Volánbusz. Nacionalna putna karta košta oko 49 evra za mesec dana, a studenti dobijaju umanjenje cene od čak 90%.

Mađarska je takođe uvela i regionalne putne kartice koje vam omogućavaju korišćenje autobuskih i železničkih usluga u nekom od 19 regiona u zemlji. Regionalna putna karta nešto je niža, oko 25 evra, a takođe daje popust od 90% studentima. Ako vaše putovanje prelazi granicu u drugu državu, morate kupiti dve propusnice, čime će nacionalna putna karta biti jeftinija opcija. Obe karte su dostupne i turistima i stranim državljanima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolje i najgore evropske zemlje za digitalne nomade

0
Photo: Pexels/Daria Shevtsova

Vize za digitalne nomade mogu se razlikovati od zemlje do zemlje. Najviše se razlikuju u visinu poreza koji se plaćaju, u dužinu trajanja i iznosu minimalnih primanja. Postoji nekoliko načina za dobijanje takvih viza koji se već uveliko koriste, i postoji puno zemalja koje ih nude. Među najboljim u svetu i Evropi se nalaze Hrvatska, Rumunija i Malta

Želite da se preselite u inostranstvo i probate rad na daljinu? Postoje desetine destinacija koje nude vize za takve radnike, koje su to najbolje i najgore evropske zemlje za digitalne nomade?

VisaGuide, internet stranica koja se bavi vizama, sastavila je listu najboljih opcija za digitalne nomade i zemlje za rad na daljinu. Njihovi programi vam osiguravaju zakonsko pravo na život i rad u zemlji određeno vreme. Međutim, vize se mogu razlikovati u pogledu visine poreza, dužine trajanja i visine minimalnih prihoda.

Koja evropska država ima najbolju vizu za digitalne nomade?

Kako bi se rangirali programi digitalnih nomada, stranica VisaGuide je uporedila poreske politike, uključujući dužinu razdoblja bez poreza, trajanje vize i zahteve za minimalni prihod. Takođe su uzeti u obzir brzina interneta, troškovi života, globalna zdravstvena ocena i turistička popularnost kako bi se utvrdile najbolje i najgore destinacije za digitalne nomade.

Španija je osvojila prvo mesto u svetu i Evropi. Njihova digitalna nomadska viza nudi razdoblje od šest meseci bez plaćanja poreza, nakon čega radnici moraju plaćati 15%, a zahteva minimalni prihod od 2.140 evra mesečno.

Što se tiče načina života, Španija ima jednu od najvećih brzina interneta i najvišu ocenu zdravlja. Troškovi života iznosili su 673 evra mesečno, što zemlju stavlja na visoko prvo mesto, navodi Euronews.

Rumunija je zauzela drugo mesto u Evropi zahvaljujući najvećoj brzini interneta od svih ispitanih zemalja i najnižim mesečnim troškovima života od 539 eura. Međutim, viza dolazi sa visokim zahtevima minimalnog prihoda čak od 3.300 eura.

Zašto vredi posetiti Portorož i Piran van sezone, saznajte više.

Na petom mestu u svetu i trećem u Evropi je Hrvatska, koja ne stoji dobro po pitanju brzine interneta, ali ima odlične uslove za rad. Potrebni mesećni prihodi za rad su 2.539 evra mesečno i ukupni mesečni troškovi života iznose 686 evra.

Malta, još jedna zemlja s dobrim programom oslobođanja poreza, traži minimalni prihod od 2.700 eura. Troškovi života ovdje su malo viši i iznose 781 evra mesečno, pa se malta nalazi na četvrtom mestu.

Island traži najvišu zaradu

Ako želite da se preselite na Island, morate pronaći posao sa minimalnim mesečnim prihodom od čak 7.000 evra. Ovaj uslov, zajedno sa visokim troškovima života od 1.181 evra mesečno, stavlja zemlju na 36. mesto u svetu i pretposlednje mesto u Evropi.

Kipar je najgora zemlja u Evropi za digitalne nomade

Predzadnji u svetu i poslednji u Evropi je Kipar. Državni program digitalnih nomada zahteva od radnika da plate 20 do 35% poreza nakon šestomesečnog razdoblja bez poreza. Takođe ima visoki uslov minimalnog mesečnog prihoda od 3.500 evra. Osim toga, ova zemlja ima jednu od najnižih internet brzina u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ostrvo gde su ogledala zabranjena

0
Ostrvo gde su ogledala zabranjena
Photo: Pexels/ERROR_420

Ovo ostrvo se nalazi u Grčkoj, pored daleko poznatijeg i većeg brata Krita. U istoriji je bilo poznato po ne baš sjajnim vremenima, što je u velikoj meri uticalo na to da ostrvo bude dugo ispod turističkog radara

Spinalonga je poznato kao ostrvo patnje i nade. U istoriji je bilo čuveno po gubavcima koji su tamo živeli u karantinu, i borili se sa teškom sudbinom. Svaki stanovnik ostrva je u starim vremenim dobijao kartu u jednom pravcu, što svakako i nije baš neka preporuka za posetu, pa je jasno zašto Spinalonga nije poznata kao turistička destinacija.

Ostrvo je 1903. godine prema odluci grčkih vlasti bila mesto na kom su bili smeštani svi oboleli od lepre. U početku napušteno, ostrvo je postalo dom bolesnicima iz cele Grčke, i oni su tu imali svoju zajednicu, lekare i svoje teške sudbine. Ulaz u tvrđavu je nosio naziv Danteova vrata, jer je važilo pravilo da ko jednom uđe, teško da će ikada živ izaći.

Međutim, sve se promenilo kada je Epameinondas Remoundakis, student treće godine prava, došao u Spinalongu 1936. godine. Bio je bolestan, ali je takođe želeo da živi uprkos tome što je izgubio ruku i što je bio slep.

Epameinonda je osnovao „Bratstvo pacijenata Spinalonge“ i od države je zahtevao bolje uslove za život. Vlada im je davala male iznose za namirnice i hranu sa kopna. Međutim, za obolele cene su bile udvostručene, pa su napravili male vrtove i počeli da uzgajaju povrće i biljke aloje. Dan za danom, ljudi su počeli da brinu jedni o drugima. Ogledala su tada potpuno zabranjena jer nitko nije hteo da vidi videti kako izgleda.

Za obilazak Spinolonge trebaće vam par sati. Ulaz u prostorije u kojima su boravili bolesnici nije dozvoljen, ali postoji jedan deo, kao poseban mali muzej, u kom možete videti šta je sve korišteno za lečenje i život u tim teškim vremenima.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Danas su kamene kuće potpuno puste, i tamo niko više ne živi. Neko zbog straha od bolesti, neko zbog teške priče i žalosti. Poslednji stanovnik je napustio ostrvo 1962. godine, i danas je čitavo ostrvo jedan poseban muzej i turistička atrakcija.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Predstavljamo najnoviji Spa u Srbiji, oaza u BOR Hotelu by Karisma sa 5 zvezdica

0
BOR Hotelu by Karisma

Potreban vam je odmor, ali ovaj put tražite više od usluge, smeštaja i sadržaja koje nude hoteli sa pet zvezdica? Želite nezaboravno iskustvo, holistički velnes, brigu o svom telu i duhu? Ako su vaši odgovori potvrdni, treba da znate da BOR Hotel by Karisma koji će ovog decembra biti otvoren na Zlatiboru, pored vrhunske usluge, prvoklasnog smeštaja i kvalitetnog sadržaja, donosi u Srbiju brend luksuznih Spa centara, Vassa Spa, koje ste do sada mogli da posetite samo na dalekim destinacijama kao što su Karibi! Predstavljamo vam Spa & Wellness centar koji će podjednako da vole stariji, tinejdžeri i deca, a evo zbog čega

Bilo da želite da plivate u prostranom bazenu, da se opustite u džakuziju, osetite terapeutsko dejstvo finske, bio, i infrared saune, Vassa Spa je idealno mesto za vas. Tu su i tepidarijumi, parno kupatilo, kao i sobe za masažu sa personalizovanim tretmanima lica i tela, gde svaka sesija predstavlja savršenu kombinaciju premijum preparata i tehnike masiranja od strane profesionalnih terapeuta.

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da je pored glavnog bazena tu i odvojeni deo za decu, odnosno Kids Spa, sa sadržajima koji su prilagođeni igri i zabavi najmlađih gostiju.

Bor Hotel by Karisma je učinio boravak još luksuznijim partnerstvom sa svetski poznatim brendovima Amouage, Elemis i Kérastase. Gosti hotela imaju privilegiju da se prepuste luksuznim tretmanima za negu lica i tela, koji koriste vrhunske proizvode britanskog brenda Elemis, dok Kérastase donosi neopisivu brigu o kosi. Tako se svaki trenutak u ovom hotelu pretvara u pravu oazu opuštanja i luksuza za goste koji traže samo najbolje.

Uz to, tinejdžerima će na raspolaganju biti TEEN Menu sa tretmanima koji su posebno prilagođeni mladoj koži, a tokom kojih će se osećati kao prave mlade zvezde.

Ponuda tretmana tela, lica i masaža je raznovrsna, pa ćete tako, bez obzira na to da li na odmor dolazite sami, sa partnerom, decom ili prijateljima, moći da pronađete baš ono što vam je potrebno. U slučaju da ne možete da se odlučite za određeni tretman tela ili lica, idealno rešenje su Spa paketi.

Za sve koji vole da ostanu aktivni i treniraju, tu je i dobro opremljena teretana, uz mogućnost treninga sa ličnim trenerom.

Svaki kutak i detalj Vassa Spa & Wellness centra u BOR Hotelu by Karisma dizajniran je tako da vas prenese u svet mira i blagostanja. Jedno je sigurno, koji god od sadržaja da odaberete – uživaćete i obnovićete vašu energiju, duh, telo i lice.

BOR Hotelu by Karisma

Pored jedinstvenog Spa & Wellness centra, ovaj zlatiborski hotel nudi čak 93 luksuzne hotelske smeštajne jedinice, tri restorana i tri bara, konferencijsku salu, kao i pre-arrival konsijerža koji će gostima biti na raspolaganju kako pre, tako i tokom boravka u hotelu. KUMO Rooftop Restaurant & Lounge nudiće nezaboravno iskustvo uz pažljivo kreiran meni sa specijalitetima azijske kuhinje, kao i jedinstveni pogled na Zlatibor iz prelepog ambijenta terase koja se nalazi pod otvorenim nebom na krovu hotela. Za goste koji vole da uživaju u dobrim cigarama dok ispijaju kvalitetna pića tu je Libertador Cigar Bar & Lounge, dok je Lobby bar savršeno mesto za ispijanje kafe, vrhunskih čajeva i degustiranje deserta. Restoran i vinarija Casa de Vinos je tu za one koji žele da, uz čašu dobrog vina, probaju različite ukuse svetskih kuhinja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Dobra stara vatra je ponovo u modi

0
Dobra stara vatra je ponovo u modi roštilj
Photo: Pexels/Gonzalo Guzman

Pobuđujući osećaj duboke nostalgije, slavni šef Niklas Ekstedt je podigao tradicionalnu švedsku kuhinju na potpuno novi nivo. On priprema hranu na „starinski način“ na otvorenom plamenu, bez struje ili plina

U svom restoranu Ekstedt sa Mišelinovom zvezdicom, smeštenom u centru Stokholma, kuvar Niklas Ekstedt donosi prirodni i živi svet u zatvoren prostor. On se smatra jednim od najboljih kuvara u zemlji, koji jednostavne sastojke pretvara u vrhunski fajn dajning. U tome mu pomaže isključivo vatra, pepelo, čađ i dim. U njegovoj kuhinji nema plina, struje ili bilo kakvih modernih stvari.

Inspiraciju za svoja jela pronalazi na otvorenom prostoru, dok se nalazi u prirodi, kada sakuplja pečurke, bobice ili aromatično divlje začinsko bilje u šumi ili na livadi. Vatra je za njega, kako kaže, istorija čovečanstva, način na koji smo svi kuvali jako dugo. Vatra i dim izazivaju pre svega nostalgiju, pa tek onda začinjavaju čitav proces spremanja hrane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by E K S T E D T (@ekstedtrestaurant)

Ekstedt je 2011. godine odlučio da se povuče iz javnog života, i otišao da živi sa porodicom u drvenoj kolibi u šumi, bez ikakvih modernih pogodnosti. Tada je i došao na ovu ideju, i inspirisan istorijom, tradicijom i  pre svega prirodom, vratio se u grad kako bi doneo novu/staru tehniku kuvanja.

Vrativši se u Stokholm, istraživao je drevne švedske recepte i otkrio da su izostavili najbitniji deo. Deo koji se odnosi na to kako zapravo treba kuvati hranu, a tehnike pripremanja nisu zapisane. Pretpostavljalo se da ljudi znaju kako da nalože vatru, kako da od drveta naprave toplotu i pripreme sastojke.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Ekstedt je na kraju naučio kako da primeni ove tehnike na svoj rustikalni, ali prefinjeni jelovnik, i da ostavi svoj lični pečat na nordijsku kuhinju. Sada sve isključivo priprema na otvorenoj vatri, u kaminu, u peći na drva. Tu nastaju specijaliteti poput dimljenog bakalara sa listićima smreke ili Jakobove kapice sa divljim povrćem.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Venecija uvela porez na masovni turizam

0
Venecija
Photo: Pixabay/NeilMorrell

Svi turisti koji žele da posete ovaj grad će morati da rezervišu ulaznicu unapred i plate svoj ulazak u grad u zavisnosti od toga koliko dugo planiraju da ostanu. Za sada se zna da će iduće godine jednodnevni izleti u Veneciju koštati pet evra po osobi po danu

Gradska skupština Venecije je saopštila je da će tokom 2024. godine zbog masovnog turizma primeniti potpuno novu taksu od 5 evra. Nova taksa, tj porez na masovni turizam važiće samo za turiste koji dođu na jednodnevni izlet.

Venecija će od sledeće godine postati prvi grad u kom će se plaćati ulaz preko pristupa koji se nalaze na glavnim tačkama istorijskog jezgra. Svaki turista koji želi da uđe u grad će pre toga morati da rezerviše ulaznicu. Ove mere su trebale da budu na snazi već ove godine, ali će zbog globalnih dešavanja i krize u svetu sačekati sledeću godinu.

Ova taksa će se naplaćivati danima kada turista ima najviše. Od aprila do maja, juna meseca, kao i u julu. Ova odluka je donesena u skladu sa dugogodišnjom praksom praćenja broja turista. Taksa cilja samo na turiste koji ulaze u stari grad između 8.30 i 16 časova po lokalnom vremenu.

Zašto vredi posetiti Portorož i Piran van sezone, saznajte više.

Naplata ulaznica i prethodna rezervacija nema za cilj ograničavanje broja turista u istorijskom centru grada. Cilj ove akcije je podsticanje posetilaca da Veneciju posećuju u manje popularno doba godine kad će cena rezervacije biti manja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Leriči, najbolje selo na svetu

0
Toskana Italija (2)
Photo: Pixabay/djedj

Svetska turistička organizacija (UNWTO) svake godine pravi liste najboljih destinacija sveta. Poslednja u nizu preporučuje putnicima ruralne zajednice sa sporijim tempom života. Danas su najaktuelnije destinacije sa divljim prirodnim krajolikom i bogatom tradicijom, što i potvrđuje lista najboljih turističkih sela na svetu. Jedno od najboljih se nalazi u Italiji 

U poslednjih nekoliko godina UNWTO je prepoznao sela širom sveta koja predvode u negovanju ruralnih područja i očuvanju krajolika, kulturne raznolikosti, lokalnih vrednosti i kulinarskih tradicija. Upravo to se i nalazi na listi najboljih sela, među kojim se nalazi i selo Leriči iz Italije.

Lista sadrži 54 sela koja su odabrana na temelju devet različitih kriterijuma, uključujući koliko dobro čuvaju (i prikazuju) svoju prirodu i okolinu, njihovu predanost ekonomskoj i ekološkoj održivosti i očuvanju kulturne baštine.

Italija nije samo Venecija ili Činkve Tere. Za putnike koji traže predivan pogled na more, čiste plaže i šarene kuće, postoji još jedna destinacija u regiji Ligurija koju možete dodati na svoj popis. Smešten na severozapadnoj italijanskoj obali, 100 kilometara južno od Đenove, smestio se Leriči (Lerici).

Ovo mesto zovu i „Zaliv pesnika“, jer je domaćin brojnih kulturnih i umetničkih festivala, umetničkih izložbi i kolonija. Vekovima je bio mesto okupljanja pesnika i umetnika, kao što su Šeli, Virdžinija Vulf ili reditelj Pazolini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CinqueTerre – Italy (@ciinqueterre)

Za razliku od mnogih drugih obalnih italijanskih mesta, Leriči je zadržao svoju tradicionalnu ribarsku industriju. Leriči ima najstariji uzgoj dagnji u Italiji koji datira iz 19. veka. Međutim, lokalno stanovništvo shvata da ribarstvo danas mora biti održivo, pa su se svi odrekli intenzivnog ribolova.

Među raznim inicijativama održivosti, grad sprovodi pilot projekat pod nazivom Smart Bay, koji uključuje naučno istraživanje i praćenje zaliva i njegovih ekosistema. Takođe su uvedeni solarni paneli, plastika za jednokratnu upotrebu je zabranjena, kao i sve aktivnosti koje mogu ugroziti okolinu.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Grad je najpoznatiji po slikovitom okruženju i divnoj arhitekturi. Najbitniji sadržaj je srednjovekovni dvorac, Castello di Lerici, koji pruža panoramski pogled na zaliv La Spezia i okolna područja. Grad ima šarmantnu obalu sa šarenim zgradama, prodavnicama i restoranima, što ga čini prijatnim mestom za istraživanje. Meštani imaju jedan cilj, žele da postanu destinacija koja ne samo da osvaja svojom prirodnom lepotom, već predstavlja i model trijumfa okoline i održivosti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zbogom mamurluku, stiže mezcal

0
Muzej mamurluka, jutro posle pijanstvo
Photo: Pixabay/jarmoluk

Glavobolja, mučnina, problemi sa stomakom…sve su to dobro poznati simptomi mamurluka. Od kad postoji alkohol, od tada postoji i mamurluk. Upravo zbog toga naučnici širom sveta pokušavaju da pronađu način kako da se reše neugodnog iskustva jutra posle. Da li su možda blizu rešenja, i da li je mamurluku konačno došao kraj?

Hronično ispijanje alkohola je svakako štetno, bez obzira na količinu. Nakon lepo provedene večeri i druženja sa ekipom i čašicom, obavezan je mamurluk koji nastupa dan kasnije. Baš zbog toga, stručnjaci tvrde da postoje pića koja izazivaju jači mamurluk od drugih, i da ne treba konzumirati takve destilate. Rešenje dolazi u vidu pića koje se zove mezcal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tuzlu Kadın (@tuzlukadin)

Pića ne treba mešati i ne treba kombinovati nešto nespojivo. Svaki alkohol izaziva dehidraciju i svaki izaziva i mamurluk, ali njegova jačina zavisi od nusprodukta fermentacije koji se nađu u čaši pića koju popijemo, kao i raznim dodacima. Oni daju boju i ukus pićima, ali se teško razgrađuju. Najčistija pića izazivaju najmanji mamurluk, to je činjenica, i takva treba konzumirati.

Naučnici poslednjih par godina proučavaju dejstvo mezcal-a, alkoholnog pića od agave koje je sve popularnije na globalnoj barskoj sceni. To jako tradicionalno meksičko piće, starije od tekile. Iako potiču od iste biljke, razlikuju se po načinu proizvodnje. Mezcal ne sadrži nikakve aditive, jedini je sastojak agava, zbog čega je i svrstano među najmanje štetna pića sveta.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Mezcal se dobija pečenjem biljke agave u podzemnim jamama, što konačnom proizvodu daje ukus dima. Pečena agava se zatim gnječi, fermentira i destilira kako bi se dobilo jako piće. Postaje sve popularnije u svetu i smatra se vrhunskim žestokim pićem zbog tradicionalnih metoda proizvodnje i jedinstvenog profila ukusa.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Restoran u kom pada sneg

0
Photo: Pixabay/ JillWellington

Danas ljudi u restorane ne idu samo da uživaju dobroj hrani i piću. Oni danas idu u restorane kako bi uživali u nesvakidašnjoj atmosferi i zabavi, što je jedan restoran u Kini podigao na potpuno neverovatan nivo

U Šangaju u Kini postoji restoran u kom svako veče pada sneg. M-MIX je BBQ pizza street food restoran koji gostima nudi potpuno neočekivan provod. U toku večeri se u njemu dešavaju najbizarnije stvari, nešto što nikada ne biste očekivali.

Restoran M-Mix se prostire na preko 800 kvadrata, ima ogromne ekrane na plafonima i zidovima, kao i zvučni sistem i lasere koje možete naći sam na najskupljim koncertima. Glavni za zabavu su poznati DJ-evi koji svako veče zabavljaju goste do fajronta. Restoranom kruže i dronovi koji snimaju sva dešavanja.

Hrana je takođe neobična, na meniju imate pohovane škampe zapečene na vatri brenera ili čokoladni karmin za usne kao desert. Piće koje služe su uglavnom kokteli koje dobijate u najrazličitijim flašama, čašama i posudama.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Glavna atrakcija u restoranu je sneg koji svako veče pada. Pena u formi pahulja pada tri puta za veče, u osam, deset i u ponoć. U ponoć se taj isti sneg pretvara u kišu ružičastih latica, dok gosti sede za svojim stolovima sa kišobranima. Ukoliko želite da večerate, morate rezervisati unapred, a vreme čekanja je nešto manje od mesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Vlada Grčke povećava turističke takse, to znači da poskupljuje i letovanje

0
Grčka
Photo: iStock

Grčke vlasti su odlučile da povećaju turističku taksu, a sva sredstva biće usmerena na sanaciju posledica klimatskih promena. Nakon izuzetno dramatičnog leta, nova sredstva bi trebalo da obezbede normalno funcionisanje države u slučaju vanrednih okolnosti

Vlada Grčke je povećala turističke takse, u najjeftinijim prenoćištima koštaće 1.5 evra dok će u hotelima sa pet zvezdica iznositi čak 10 evra po danu. Ovim potezom grčka vlada da obezbedi i usmeri očekivani prihod od 600 miliona evra u fond za sanaciju štete koje izazivaju klimatske promene.

Dosadašnja cena noćenja, tj turističke takse u apartmanima iznosila je 0.5 evra, dok je za hotele iznosila 4 evra po danu. Premijer Micotakis je izjavio da će prioriteti ovog fonda biti najbrža moguća mobilizacija za spašavanje života u katastrofama. Pored toga, on želi da država osigura određena finansijskih sredstava za odbranu od klimatske krize.

Zašto vredi posetiti Portorož i Piran van sezone, saznajte više.

Novi iznosi turističkih taksi

  1. 1.5 evra po danu za sobe za izdavanje
  2. 3 evra za hotele sa tri zvezdice
  3. 7 evra za hotele sa četiri zvezdice
  4. 10 evra za hotele sa pet zvezdica

Ovo poskupljenje takse za turiste u praksi znači i skuplje letovanje. Uzevši četvoročlanu porodicu kao primer, to znači da u apartmanima oni plaćaju 60 evra, umesto dosadašnjih 20 evra. Turistička taksa za boravak u hotelima, u zavisnosti od rangiranja, iznosiće od 120 evra do čak 400 evra po porodici za 10 dana odmaranja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Bohinj jezero slovenija

Evropljani biraju skrivena mesta i putuju van sezone. Kako je kod...

0
Evropljani menjaju svoje navike u putovanjima, umesto poznatih i prenatrpanih destinacija, sve češće biraju manje poznata mesta i putuju van glavne letnje sezone. Prema...