22.2 C
Belgrade
ponedeljak, septembar 15, 2025
Naslovna Blog Stranica 15

Zalogaj sa prozorčićem – Pita koja priča o ukusima Istoka

0
Peremeč pita sa mesom
Photo: Freepik

Na raskrsnici tradicije i svakodnevnog života, tamo gde mirisi nose uspomene, a ukusi pričaju priče, rađa se peremeč, zlatno-pržena pita sa mesom, jedno od najpoznatijih jela tatarske ulične hrane. Iako naizgled jednostavna, ova pita sa otvorom na vrhu krije bogatstvo ukusa, istorije i emocija. Danas je peremeč mnogo više od zalogaja – to je simbol narodne kuhinje koji se iz domaćih šporeta preselio na ulice velikih gradova, osvajajući i najprobirljivija nepca

Peremeč (Peremech) je tradicionalna tatarska pita punjena mlevenim mesom, najčešće goveđim ili jagnjećim, uz dodatak luka i začina. Testo je kvasno, mekano, elastično i savršeno upija sokove nadeva tokom prženja. Karakterističan otvor na vrhu – poput prozorčića – razlikuje je od sličnih jela kao što je belyash i ima praktičnu funkciju. On omogućava pari da izlazi, mesu da ostane sočno, a celom zalogaju da zadrži bogat ukus.

Za razliku od mnogih modernih uličnih specijaliteta, peremeč ne pokušava da impresionira složenošću. Njegova lepota je u jednostavnosti – oblik, miris, zlatna boja i sočan zalogaj koji ujedinjuje tradiciju i praktičnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KITAP (@kitapprague)

Ulična hrana sa karakterom

Danas se peremeč sve češće može naći na festivalima hrane, na pijacama i u kioscima brze hrane širom Rusije, i okolnim zemljama ali i u gradovima gde se ceni autentična kuhinja. Priprema se brzo, jede još brže, i uvek miriše na domaće. Popularan je i među turistima koji žele da probaju nešto lokalno, a pristupačno i zasitno.

Upravo taj spoj praktičnosti, tradicije i ukusa čini peremeč savršenim predstavnikom ulične hrane – pravog comfort food-a koji ne zna za granice.

Zašto to nije samo još jedna pita?

U vremenu u kojem kulinarski trendovi dolaze i odlaze, peremeč ostaje postojan. Njegova priča traje vekovima, od domaćih trpeza tatarskih porodica do savremenih gradskih ulica. On simbolizuje kulturu gostoprimstva, toplinu doma, ali i sposobnost hrane da u najjednostavnijem obliku prenese istoriju i identitet jednog naroda.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Za one koji žele da istraže svet istoka kroz tanjir, peremeč je idealna početna stanica – autentična, pristupačna i puna duše. Za one koji traže tradicionalnu tatarsku pitu sa mesom, uličnu hranu iz Rusije, autentična jela sa Istoka, ovaj specijalitet pruža i ukus i priču.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Šaleška – sinonim za iskustva sa pet zvezdica

0

Zaronite u svet neuporedivih prirodnih lepota i prefinjenosti! Dobrodošli u Šalešku, skriveni dragulj Slovenije, gde vas očekuju turistička iskustva sa pet zvezdica. Zaboravite na uobičajene destinacije i pripremite se za putovanje koje nadilazi sva očekivanja, nudeći spoj netaknute prirode, vrhunske usluge i ekskluzivnog komfora. Otkrijte zašto je Šaleška postala sinonim za iskustveni turizam i prepustite se čarima odmora o kakvom ste oduvek sanjali. Od prefinjenog smeštaja do ekskluzivnih gastronomskih doživljaja i personalizovanih avantura, Šaleška redefiniše pojam odmora, obećavajući nezaboravna sećanja i opuštanje u idiličnom okruženju

Šaleška dolina, riznica doživljaja
Photo: VisitSaleska

Nekada poznata isključivo po industrijskoj moći i eksploataciji uglja, Šaleška je u poslednjih dvadesetak godina doživela transformaciju u modernu i održivu turističku regiju sa raznovrsnom ponudom. Ova jedinstvena iskustva koja prevazilaze tradicionalni turizam, učiniće da nikada ne zaboravite podzemne rudarske prostorije pretvorene u interaktivne muzeje, misteriozne priče potopljenih sela i uzbudljiv let do nekadašnje fabrike kože, pretvorene u savremeni prostor sećanja, inovacije i kulturne baštine. Šaleška je jedina destinacija u Sloveniji koja se ponosi sa čak tri doživljaja sa oznakom „Slovenia Unique Experiences“.

Velenje Underground, iskustvo koje spaja stvarnost i emociju, istoriju i savremeni narativ, edukaciju i doživljaj.

Retke su turističke destinacije gde ćete se spustiti 160 metara ispod površine zemlje i tamo zakoračiti pravo u prošlost. U okviru Muzeja rudarstva Slovenije ćete doživeti Velenje Underground – jedinstveno iskustvo koje se odvija u autentičnim rudarskim rovovima.

Poseta počinje oblačenjem rudarske opreme i ukrcavanjem u originalni voz kojim su se nekada prevozili rudari. Već sam ulazak u tunel menja perspektivu – tamni hodnici, autentični alati, figure rudara u prirodnoj veličini, prostori za odmor i rad, te simulacije eksplozija, temperature i zvukova, stvaraju ambijent koji istovremeno fascinira i budi poštovanje. Vrhunac doživljaja je ulazak u najdublju trpezariju u Evropi, gde se služi „Štajgerjeva južna“ – gastronomsko iskustvo inspirisano lokalnim sastojcima i rudarskom tradicijom, uz dodatak odabranih vina i muzičke animacije. Kroz postavku vas vode iskusni vodiči – neretko bivši rudari, koji ličnim pričama dodaju dubinu svakoj prostoriji. Muzej na taj način postaje svedočanstvo jedne epohe, jednog mentaliteta i jednog naroda. Nije slučajno što mnogi posetioci Velenje Underground opisuju kao „najemotivnije mesto koje su posetili u Sloveniji.

Skrivnosti potopljenih vas (Zaplovite tragom dragocene prošlosti)

Druga izuzetna atrakcija Šaleške, krije se takođe ispod površine, ali ovaj put vode tri veštačka jezera: Velenjskog, Škalskog i Družmirskog. Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, usled rudarskih aktivnosti i sleganja tla, nekoliko sela je potopljeno. Ljudi su napustili svoje domove, škole, crkve i groblja – a ta sela i danas, poput nemih svedoka, leže ispod jezerskih površina. Kroz vođene ture, multimedijalne prezentacije, interaktivne mape i priče lokalnih stanovnika, posetioci imaju priliku da „zarone“ u prošlost. U okviru ture, posetioci na ključnim tačkama imaju pogled na jezera, gde uz pomoć virtuelne stvarnosti ili VR tehnologije, mogu steći utisak kako su ta sela nekada izgledala. Za kraj, doživljaj zaokružuje gastronomska avantura na drvenom pomolu Vista, tik uz jezero, gde lokalni ukusi i mirisi upotpunjuju priču o životu između vode i zemlje. Program nije samo turistička atrakcija – on je kulturni i društveni memorandum o ceni industrijskog napretka i o moći ljudske volje.

Polet v usnjarno Evrope (Doživite Šoštanj na gospodski način)

Ukrcajte se u vremensku mašinu i otkrijte Šoštanj kakav nikada ranije niste doživeli – sa šarmom tridesetih godina prošlog veka, u društvu istorijskih ličnosti, retro vozila i jedinstvenih priča. Ovo iskustvo sa pet zvezdica omogućiće vam posetu elegantne Vile Majer, centra grada i muzeja kože. Od mirisa kože do pogleda sa visine – sve je začinjeno vrhunskom kuhinjom i daškom nostalgije.

Doživite Šoštanj na potpuno jedinstven način – uđite u cipele legendarnog preduzetnika Tomaša Bate i doživite privatnu posetu nekadašnjoj najprestižnijoj fabrici kože u širem regionu! Uđite u cipele Tomaša Bate legendarnog češkog vlasnika nekada najprestižnije fabrike kože na svetu i otkrijte priču o gradu kože i svetlosti, gde se prepliću kulturno nasleđe, lokalna kuhinja i zadivljujući pogledi. A u Šoštanju, gradu svetlosti, vaše iskustvo počinje luksuzom u gradskoj vili, gde vas glas gospođe Malvine Woschnagg – Vošnjak poziva na svečani ručak u impresivnoj istorijskoj sali, a putovanje se završava panoramskim letom iznad Šaleške.

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Selo kovača i žubora potoka

0
Radovljica, prestonica pčelarstva i čokolade
Photo: iStock

U podnožju Jelovice, nedaleko od poznatijih destinacija poput Bleda, skriva se Kropa – malo mesto koje na prvi pogled deluje kao da je zaustavljeno u vremenu. Sa svega nekoliko stotina stanovnika, Kropa je jedno od retkih sela u Sloveniji koje još uvek živi ritmom prirode, zvukom čekića o nakovanj i šumom planinskog potoka

Kropa, zanimljivo i neobično mesto nije samo slikovita tačka na mapi – to je svedok viševekovne tradicije kovačkog zanata, autentičnog načina života i kulturnog bogatstva koje se može osetiti na svakom koraku.

Istorija u ritmu gvožđa

Kropa je najstarije kovačko selo u Sloveniji. Još u 14. veku ovde su se izrađivali ekseri, alati, delovi za gradnju i umetnički predmeti od gvožđa. Sve to zahvaljujući bogatim rudnim nalazištima u okolnim planinama i stalnoj snazi potoka Kropnica, koji je pokretao mlinove i kovačke čekiće.

Danas posetioci mogu zaviriti u Muzej kovaštva, koji se nalazi u nekadašnjoj župnoj kući i prikazuje kako se gvožđe topilo i obrađivalo vekovima unazad. Tu su i žive radionice, gde se i danas kuje – baš kao nekada – ali sada i za turiste koji žele poneti deo Krope sa sobom.

Zvuci potoka i šetnje kroz vreme

Kroz samo selo protiče potok Kropnica, koji osim što hladi letnje dane, nosi sa sobom i istoriju. Duž njegovih obala nalaze se stare radionice i drvene zgrade sa gvozdenim detaljima – ukrasi na kapijama, balkonima i prozorima ručno su kovani, i svaka kuća priča svoju priču. Šetnja kroz Kropu je kao hodanje kroz živi muzej. Kaldrmisane uličice, strmi krovovi, male kapele i crkva sv. Lenarta stvaraju atmosferu srednjovekovnog sela koje nije izgubilo svoju dušu.

Lokalna hrana i tišina prirode

Osim istorije, Kropa nudi i gastronomiju sa lokalnim šmekom. U malim gostionicama možete probati domaće kobasice, kiselu repu, ječmenu kašu i med iz obližnjih pčelinjaka. Sve je domaće, svežeg porekla, i posluženo s toplinom koja je svojstvena slovenačkim alpskim selima.

Za one željne tišine i prirode, iz Krope vode brojne planinarske staze kroz Jelovicu i do obližnjih vidikovaca. Idealno za porodične izlete, vikend begove ili aktivan odmor u tišini borove šume.

Kako stići do Krope?

Do Krope se najlakše stiže automobilom – udaljena je svega 12 kilometara od Bleda i oko 40 kilometara od Ljubljane. Put vodi kroz slikovite predele Gorenjske, a može se doći i lokalnim putevima iz pravca Radovljice. Za one koji nemaju sopstveni prevoz, moguće je organizovati izlet ili koristiti autobusku liniju do obližnjih mesta, pa dalje taksijem ili pešice.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Zašto treba posetiti Kropu?

Ako tražite mesto koje spaja autentičnost, zanat, istoriju i prirodu, Kropa je idealna destinacija. Ovde nema gužve, nema stresa – samo mir, voda i zvuk čekića koji još uvek odjekuje kroz dolinu.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Skriveni biser Balkana – Mesto gde planine ljube jezero

0
Skadarsko jezero
Photo: iStock

Na svega tridesetak kilometara od Podgorice, usred bujnog zelenila i dramatičnih planinskih pejzaža, prostire se Skadarsko jezero – najveće slatkovodno jezero na Balkanu i jedno od najlepših prirodnih blaga Crne Gore. Ova vodena oaza, koju s pravom nazivaju Magičnom Venecijom Crne Gore, leži na samoj granici sa Albanijom i obuhvata površinu od oko 40.000 hektara, od čega 70% pripada Crnoj Gori

Skadarsko jezero još od 1986. godine uživa status nacionalnog parka, i to s razlogom, jer je ovo područje jedno od poslednjih utočišta za brojne retke vrste biljaka i životinja. Među njima se posebno izdvaja kudravi pelikan, veličanstvena ptica i simbol parka.

Photo: iStock

Skadarsko jezero nije samo prirodni fenomen, već i mozaik kulture, istorije i tradicije. Njegova obala je bogato razuđena, sa mnoštvom poluostrva, uvala i slikovitih sela, a smaragdno zelena boja vode čini prizore gotovo nestvarnim. Dubina jezera varira – u proseku iznosi oko 6 metara, dok na najdubljim mestima doseže i do 60 metara.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Ono što ga čini posebno primamljivim za posetioce jeste njegova raznovrsna ponuda: od opuštajućih vožnji čamcem, preko kupanja u toploj vodi, do mirnog ribolova. Ljubitelji prirode uživaće u bogatstvu flore i faune, a oni željni autentičnog ambijenta obavezno treba da posete Virpazar – šarmantno ribarsko naselje koje deluje kao da je stalo u vremenu.

Skadarsko jezero
Photo: iStock

Za razliku od prenatrpanih turističkih centara, Skadarsko jezero pruža retku priliku da se uživa u tišini i netaknutoj prirodi. Bez urbanog šuma, gužvi i komercijalnih sadržaja, ovo jezero je savršen izbor za sve koji žele istinski odmor – u skladu s prirodom.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

 

Ukus turske ulice koji osvaja i srce i nepce

0
Lahmadžun
Photo: Pexels/Fauzan Fitria

Ako ste ikada prošetali ulicama Istanbula, neizbežno ste osetili miris začina, mesa i sveže pečenog testa koji se širi iz malih pekara i kioska. U tom bogatom kulinarskom pejzažu, jedno jelo se izdvaja kao kralj ulične hrane, Lahmadžun. Ovaj turski specijalitet često nazivaju „turskom picom“, ali on je mnogo više od toga, jednostavan, a pun ukusa, brz za konzumaciju, bogat tradicijom

Lahmadžun (Lahmacun) je tanko, hrskavo testo, premazano slojem začinjenog mlevenog mesa, najčešće jagnjećeg ili goveđeg. Meso se meša sa crnim i belim lukom, paradajzom, paprikom, peršunom i aromatičnim začinima poput aleve paprike, kumina i ponekad i nane.

Za razliku od pice, na lahmadžun se ne stavlja sir niti se prekriva debelim slojem fila. Umesto toga, ono što dobijate jeste savršeno izbalansiran zalogaj u kojem testo nije samo podloga, već aktivni učesnik u harmoniji ukusa. Najčešće se servira uz kriške limuna, svež peršun, luk i ponekad listove salate – koje možete urolati u tanko testo i jesti kao kebab.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vasif Seferli (@vasifusta_)

Ikona turske ulične hrane

Jede se u hodu, za ručak, kao užina ili čak kao kasnonoćni obrok. Dostupan je u gotovo svakom kraju Turske, od prometnih ulica Istanbula do manjih gradova jugoistočne Anadolije, odakle i potiče. Upravo ta dostupnost i prilagodljivost čine ga jednim od najomiljenijih primera autentične turske ulične hrane.

Za razliku od većine brze hrane na Zapadu, lahmadžun nudi spoj jednostavnosti i nutritivne vrednosti. Lagano je, ali zasitno; brzo se pravi, ali se pamti dugo. Mnogi putnici kažu da ne postoji bolji način da osetite duh Turske nego da pojedete lahmadžun na ulici, okruženi mirisima roštilja i zvukovima užurbanog grada.

Lahmadžun širom sveta

Zahvaljujući velikim turskim dijasporama, lahmadžun je pronašao svoj put i u evropske i američke gradove. Tu ga sve češće viđamo i kao deo menija u modernim „street food“ festivalima i gastro događajima. Neki restorani ga reinterpretiraju dodavanjem novih sastojaka, ali autentični recept ostaje nenadmašan: tanka kora, bogat i začinjen nadev, svežina limuna i peršuna – i gotovo!

Inspiracija i za balkansku uličnu scenu

U vremenu kada raste interesovanje za autentičnu i pristupačnu hranu, lahmadžun može poslužiti i kao uzor domaćim street food konceptima. Njegova jednostavna priprema, brzo serviranje i lako kombinovanje sa lokalnim sastojcima, čine ga idealnim modelom za modernu ulično-gastronomsku ponudu.

U Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, gde se tradicionalno voli začinjeno i pečeno, lahmadžun bi se lako uklopio, ne kao kopija, već kao inspiracija za slične varijacije sa lokalnim ukusima.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Ovaj delikatas je više od obične pite ili pice, to je hrana koja spaja generacije, kulture i kontinente. Idealna za brzi obrok na ulici, a opet bogata duhom tradicije. Ako tražite jednostavan, a nezaboravan zalogaj dok istražujete Tursku ili neki njen gastronomski kutak u svom gradu – ne propustite lahmadžun. Jer prava ulična hrana ne mora da bude skupa – samo mora da ima dušu.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Motar u gastronomiji – Morska biljka koja oplemenjuje svaki zalogaj

0
Motar u gastronomiji - Morska biljka koja oplemenjuje svaki zalogaj
Photo: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Na prvi pogled, motar (Crithmum maritimum) deluje kao skromna biljka koja prianja uz stenovite obale mora. Međutim, iza njegovog jednostavnog izgleda krije se bogat gastronomski potencijal koji već vekovima oplemenjuje mediteransku kuhinju, a u poslednje vreme sve više osvaja i tanjire vrhunske gastronomije

Motar, poznat i kao morski peršun ili obalni komorač, prirodno raste duž obale, na stenama i mestima koja zapljuskuje more. Njegovi mesnati, sočni listovi puni su morskih minerala, aromatičnih ulja i karakterističnog, osvežavajućeg ukusa koji podseća na spoj limuna, soli i lagane gorčine. Upravo ta kombinacija čini ga izuzetno zanimljivim za kulinarsku upotrebu.

Tradicionalan delikates – Kiseli motar

U mnogim dalmatinskim domaćinstvima motar se tradicionalno bere krajem proleća i početkom leta, zatim potapa u mešavinu sirćeta, vode i soli- Tako nastaje kiseli motar, pravi mediteranski delikates. On se često servira uz ribu sa gradela, hobotnicu ispod sača ili kao dodatak hladnim predjelima uz pršut i ovčiji sir. Njegov osvežavajući ukus čisti nepce i savršeno dopunjuje bogatije, masnije zalogaje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Koppert Cress (@koppertcress)

Svež motar – Superhrana iz mora

U savremenoj gastronomiji motar sve češće zauzima mesto na tanjirima u svežem obliku. Mlad i hrskav, dodaje se u salate, posebno one na bazi paradajza, rukole, maslina i maslinovog ulja. Njegov prirodno slan ukus omogućava kuvarima da smanje količinu dodatne soli, što ga čini idealnim i za zdravu kuhinju.

Savremena kuhinja i kreativna upotreba

Motar je pronašao put i do kuhinja eksperimentalnih i fine dining restorana, gde se koristi u fermentisanom, dehidriranom ili penastom obliku. Može biti umak uz tartar od tune, dodatak sevičeu, ili dekorativni, ali i ukusni element na tanjiru uz dimljenu ribu ili školjke.

Takođe, blanširani motar se dodaje u pastu s morskim plodovima, omlete i fritate, ili sitno seckan u maslinovo ulje s limunovim sokom, savršen preliv za pečenu ribu ili salatu od leblebija.

Lokalno, održivo i bogato nutrijentima

Jedan od razloga zašto se motar sve više koristi u gastronomiji jeste i njegova održivost – raste prirodno, bez potrebe za dodatnim navodnjavanjem ili đubrenjem. Uz to je bogat vitaminima A i C, kalijumom i antioksidansima, pa se smatra i vrstom superhrane iz mora.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Motar je pravi biser morske obale, jednostavan, ali neprocenjivo vredan u kuhinji. Od tradicionalnog kiseljenja do modernih restoranskih eksperimenata, motar unosi morski dah u svako jelo. Ako tragate za autentičnim, zdravim i aromatičnim dodatkom, motar je biljka koja zaslužuje mesto i u vašoj kuhinji.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najpoželjnija evropska metropola za letnji siti brejk

0
Oslo norveska
Photo: Freepik

Kada pomislimo na savršen siti brejk, često nam na pamet padnu Pariz, Barselona ili Rim. Ipak, sve više putnika širom sveta okreće se severu, i to s razlogom. Norveška prestonica Oslo izranja kao jedno od najugodnijih mesta za kratko putovanje u Evropi. Zašto je to tako?

Oslo je jedinstven po tome što se u njemu planine, šume i fjordovi susreću sa savremenom arhitekturom, kulturom i vrhunskim restoranima. Sam centar grada okružen je šetalištima uz vodu, a svega nekoliko minuta vožnje javnim prevozom vodi do osunčanih vidikovaca i uređenih staza za pešačenje. Upravo ta lakoća kretanja između prirode i urbane sredine čini Oslo idealnim mestom za beg od svakodnevice – bez potrebe za kompromisima.

Održivo, zeleno i prijateljski nastrojeno

Norvežani ozbiljno shvataju održivost, a Oslo je predvodnik te filozofije. Grad je bio evropska zelena prestonica 2019. godine, a danas se ponosi niskim zagađenjem, velikim brojem električnih vozila i ekološki osvešćenim načinom života.

Takođe, Oslo je kompaktan i lako prohodan – peške ili biciklom možete obići većinu znamenitosti. Uz to, lokalci su poznati po gostoljubivosti, a engleski jezik se govori gotovo svuda.

Kultura na svakom koraku

Od savremene opere pored fjorda, preko muzeja posvećenog umetniku Edvardu Munku, pa sve do fascinantne biblioteke Deichman Bjørvika – Oslo nudi kulturu koja inspiriše. Poseban utisak ostavlja novo uređena luka sa modernim urbanim sadržajima i zelenim krovovima. Za ljubitelje istorije tu su i Vigeland park sa skulpturama na otvorenom, kao i Norveški folklorni muzej koji prikazuje život kroz vekove.

Hrana koja spaja lokalno i inovativno

Oslo se poslednjih godina pozicionirao kao kulinarska destinacija. Restorani sa zvezdicama, kao što je Maaemo, nude nezaboravno iskustvo nordijske kuhinje, dok gradske pijace poput Mathallen prikazuju raznolikost lokalne i međunarodne ponude. Čak i kafei i barovi u Oslu kombinuju minimalistički dizajn sa bogatom ponudom lokalnih vina, kafe i skandinavskih specijaliteta.

Kratko, ali nezaboravno

Bilo da dolazite na vikend ili planirate malo duži boravak, Oslo pruža dovoljno sadržaja za aktivan, ali i opuštajući odmor. Čistoća, sigurnost, kulturna ponuda i blizina prirode čine ga idealnim izborom za sve koji traže više od klasičnog siti brejka.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Oslo nije samo još jedan grad za listu – to je iskustvo koje menja pogled na urbano putovanje. Ako želite da napunite baterije, udahnete čist vazduh i istinski uživate u evropskoj prestonici 21. veka – Oslo bi mogao biti vaš sledeći savršen izbor.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Bojana Knežević, viši menadžer za marketing i korporativne poslove u kompaniji Er Srbija

0

“Ne gubim snagu, energiju i vreme na loše ljude i situacije koje su se desile sad i više nikad.” Svakome ko radi na sebi ovakva rečenica bi trebalo da stoji uramljena iznad kreveta, međutim Bojana Knežević ju je izgovorila sa osmehom, kao da priča o još jednom danu u kancelariji. Moram da priznam da na osnovu mog iskustva, ovakav stav predstavlja retkost u korporativnom biznisu, ali Bojana i jeste retko uspešna i šarmantna poslovna žena – prava šefica iz ove naše i vaše rubrike. Pritom, ona je supruga i majka koja ima život i van posla, i što je najvažnije, zna da uživa u njemu. Zapravo, nakon razgovora sa njom, ja sam stekao utisak da je Bojana zaista izuzetna osoba, pa je na vama da se u nastavku teksta i vi u to uverite

TU: Koji savet možete dati mladim poslovnim ljudima?
BK: Znanje, obrazovanje i upornost su temelj svakog ozbiljnog i održivog uspeha. Mladim poslovnim ljudima bih savetovala da nikada ne prestanu da uče, da budu radoznali, otvoreni za nova iskustva i spremni da prihvate konstruktivne kritike. U poslovnim odnosima važno je biti fer i dosledan, izbegavati „traženja krivca“ i fokusirati se na rešenja. Takođe, autentičnost, transparentnost i kolegijalnost su vrednosti koje se dugoročno najviše cene. Ako želite da gradite karijeru, budite osoba kojoj se veruje i na koju se može osloniti. Lojalnost prema timu i kompaniji ne znači slepo praćenje, već doprinos zajedničkom uspehu, čak i onda kada niko ne gleda. I, naravno, uvek budite primer onoga što očekujete od drugih.

TU: Šta za vas predstavlja idealni odmor?
BK: Najviše uživam u siti brejk odmorima sa porodicom, kada su nam dnevne agende pune. Koliko god bili dinamični, kratki odmori nam vraćaju svežinu, daju energiju i mogućnost da makar na kratko pobegnemo iz svakodnevice. Ako ste već obišli omiljene kafiće i šetališta u svom gradu ili vas vuče želja da se izgubite negde na par dana, vreme je za akciju. Spakujte torbu, rezervišite kartu i iskoristite prednost velikog broja letova Er Srbije. Dovoljno je da krenete iz Beograda u petak, a u ponedeljak ste već nazad, spremni za prvi sastanak (ili bar da prepričavate doživljaje.)

TU: Koja je vaša omiljena hrana?
BK: Obožavam mediteransku kuhinju, ali posebno mesto u mom srcu, i na tanjiru, zauzima italijanska hrana. Njena jednostavnost i elegancija u ukusu su za mene – savršenstvo. Maslinovo ulje, ručno rađena pasta, rižoto, italijanska pršuta i sirevi – svaki zalogaj priča priču o tradiciji, porodici i uživanju u životu. Italijanska kuhinja je spoj svega što volim: kvalitetnih namirnica, jake kulinarske kulture i filozofije da se jede polako, s merakom.

TU:  Šta obično nosite sa sobom na putovanja?
BK: Putovanja sa malom decom su jedno posebno poglavlje života – slatko, haotično i nezaboravno. Moj kofer više nije samo moj, već kolektivni. U njemu se uvek nađu omiljene igračke bez kojih ne krećemo, mini apoteka „za svaki slučaj“, garderoba za sve vremenske prilike (jer nikad ne znate šta vas čeka), i neizostavne maramice – uvek pri ruci. Naučila sam da je na putovanju najvažnije imati strpljenje, fleksibilnost i da je zapravo nebitno šta ste od garderobe zaista spakovali. A šta je, u stvari, ono najvažnije što nosim? Nameru da nas četvoro svaki trenutak pretvorimo u zajedničku uspomenu.

TU: Gde biste voleli da otputujete u nepoznato?
BK: Kada radite u avio-kompaniji, gotovo svakodnevno maštate o nekoj novoj destinaciji. Svaka nova linija donosi uzbuđenje i želju da je otkrijete, makar i kroz priče putnika. Gde bih volela da otputujem u nepoznato? Tamo gde će biti nova linija Er Srbije! Ne mora to biti ni egzotično ni daleko putovanje, važno je da budi znatiželju, obećava nova iskustva i makar na kratko prekida rutinu.

Tekst: Petar Vušurović

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nova kampanja – Hrvatska poziva turiste da pronađu svoj „Pomalo“

0
Ston hrvatska
Photo: iStock

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) je pokrenula novu promotivnu kampanju pod nazivom Find your „Pomalo“, u susret vrhuncu letnje turističke sezone i periodu godišnjih odmora. Cilj kampanje je da ljubiteljima putovanja ponudi uvid u autentičan, sporiji način života, onaj koji pruža beg od svakodnevnog stresa, žurbe i buke

Kampanja Find your „Pomalo“ se u potpunosti sprovodi putem društvenih mreža TikTok, Facebook, Instagram i YouTube, kako bi se direktno doprelo do modernih putnika koji inspiraciju za odmor traže upravo online. Kroz seriju pažljivo osmišljenih video spotova, korisnicima se približava filozofija uživanja u trenutku, usporavanja tempa i otkrivanja jednostavne lepote života.

„Sve je više putnika koji traže lokalna iskustva, autentične običaje i mirniji način života. Trend sporih putovanja raste – gosti žele da upoznaju kulturu destinacije, povežu se s manje poznatim mestima i na trenutak utišaju svakodnevnu gužvu u glavi. Kroz kampanju pozivamo turiste da dođu u Hrvatsku, istinski se opuste i pronađu svoju verziju ‘Pomalo’. Verujemo da će se kućama vratiti odmorni, inspirisani i puni doživljaja, što je suština svakog dobrog putovanja“, poručio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Kampanja Find your Pomalo aktivna je na svim važnijim emitivnim tržištima za hrvatski turizam i trajaće do kraja avgusta 2025. godine. Centralni video spot kampanje može se pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Hrvatske turističke zajednice, a korisnici su pozvani da svoje trenutke opuštanja podele pod heštegom #findyourpomalo.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Plavi turizam – Održiv način uživanja u moru

0
Plavi turizam ćiščenje plaza brigao o moru
Photo: Unsplash/OCG Saving The Ocean

Plavi turizam, poznat i kao nautički turizam, postaje sve popularniji oblik odmora u zemljama regiona. Od hrvatskih ostrva do crnogorskih fjordova i slovenskih marina, ovaj vid turizma spaja ljubav prema moru s ekološkom svešću. U vremenu kada se globalni turizam sve više okreće održivosti, plavi turizam pokazuje kako luksuz i ekologija mogu ići ruku pod ruku

Plavi turizam obuhvata sve aktivnosti koje se odvijaju na moru ili u njegovoj neposrednoj blizini. To uključuje jedrenje, čarter brodova, boravak u marinama i lukama, krstarenja, rekreativni ribolov, ronjenje i snorkeling, kao i odmor na jahtama i turističkim brodićima. Za razliku od masovnog obalnog turizma, koji podrazumeva gužve na plažama i veliki pritisak na infrastrukturu, plavi turizam često uključuje manje, autentične destinacije – skrovite uvale, mala ostrva i ribarska sela.

Regionalni primeri dobre prakse

Zemlje Jadranskog regiona sve više ulažu u održivu infrastrukturu kako bi podržale razvoj nautičkog turizma koji ne narušava prirodnu ravnotežu. Moderne marine danas su opremljene solarnim panelima, uređajima za prečišćavanje otpadnih voda i sistemima za punjenje električnih plovila. Pored toga, sve više se promoviše upotreba ekoloških brodova, odgovorno sidrenje kako bi se sačuvali morski ekosistemi, kao i korišćenje lokalnih proizvoda i usluga koji doprinose ekonomiji zajednice bez štetnog uticaja na okolinu.

Hrvatska prednjači u ovom segmentu, sa više od hiljadu ostrva i izuzetno razvijenom infrastrukturom za jedriličare i nautičare. Brojne marine širom hrvatske obale ponosno nose oznaku Plave zastave, međunarodnog simbola čistoće mora i bezbednosti.

U Crnoj Gori se nautički turizam razvija kako kroz luksuzne marine poput Porto Montenegra, Luštice Bay, i preko kompleksa One and Only Portonovi. Takođe i kroz očuvanje lokalne pomorske tradicije, edukaciju turista i promociju odgovornog odnosa prema moru i prirodi. Slovenija, iako ima znatno kraću obalu, ulaže u kvalitetne sadržaje u Kopru i Portorožu, gde se nautički turizam kombinuje sa edukacijom o zaštiti morskih resursa i promocijom lokalnih vrednosti.

Plavi turizam u Srbiji

Iako nema izlaz na more, Srbija takođe ima ulogu u razvoju plavog turizma kroz rečne tokove. Dunav i Sava sve više privlače domaće i strane turiste zainteresovane za rečne kruzere, male marine i ekološki osvešćene plovidbe. Projekti poput „Plava Srbija“ nastoje da povežu nautički duh sa održivim razvojem i ekološkim pristupom rekama.

U vremenu kada je klimatska kriza svakodnevna tema, način na koji putujemo dobija novu dimenziju. Plavi turizam se u tom kontekstu pojavljuje kao alat za promociju održivih navika kod turista, razvoj lokalnih zajednica i očuvanje biodiverziteta Jadranskog mora. Ne samo da doprinosi ekonomiji obalskih područja, već i podiže svest o važnosti zaštite mora i života u njemu.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Plavi turizam nije samo luksuzno krstarenje ili letovanje na jahti. To je prilika da se more doživi dublje, sporije i odgovornije. Region Balkana, bogat prirodnim lepotama i pomorskom tradicijom, sve više prepoznaje vrednost ovog vida turizma za budućnost. Bilo da jedrite uz dalmatinsku obalu, istražujete Boku Kotorsku ili plovite Dunavom kroz Vojvodinu, plavi turizam može biti i lep i održiv – ako ga vodimo s merom, poštovanjem i pažnjom prema životnoj sredini.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Izola slovenija

Izola – slovenački biser na obali Jadrana

0
Izola, smeštena na slovenačkom primorju između Kopra i Pirana, jedno je od onih mesta gde vreme teče sporije, a život se odvija u ritmu...

Leto i dalje traje!