27.1 C
Belgrade
utorak, avgust 19, 2025
Naslovna Blog Stranica 267

Odlična godina za turizam u Hrvatskoj

0
Dubrovnik
Photo; iStock

U oktobru 2021. godine u Hrvatskoj je ostvareno 1.6 miliona turističkih noćenja više nego što je to bio slučaj u oktobru 2020. godine

U Hrvatskoj su komercijalni smeštajni objekti u oktobru 2021. ostvarili 637.000 dolazaka i 2.2 miliona noćenja turista, što je 452.000 dolazaka i 1,6 miliona noćenja turista više u odnosu na isti period prošle godine. Ukoliko se uporede rezultati sa rekordnom 2019. godinom, ostvareno je 59,2% turističkih dolazaka i 71,0% noćenja

Što se tiče turista, domaćih je bilo ukupno 175.000, oni su ostvarili 376.000 noćenja u oktobru 2021. godine, što je rast dolazaka za 82.5% i rast noćenja za 78.0% u odnosu na isti mesec 2020. godine. Strani turisti ostvarili su 462.000 dolazaka i 1.8 miliona noćenja, što je za 373.000 dolazaka i za 1.4 miliona noćenja turista više u odnosu na oktobar 2020. godine.

Najviše je bilo turista iz Nemačke, Austrije, Velike Britanije, Poljske, Slovenije i Sjedinjenih Država. U hotelima je ostvareno najviše noćenja turista, a grad u kom je ostvareno ubedljivo najviše noćenja je Dubrovnik.

Vaganska pećina sve popularnija

0

Nedaleko od Šipova se nalazi biser prirode čije je lepota tek od nedavno dostupna turistima

Vaganska pećina je turistička atrakcija Šipova koja uz Orlovaču predstavlja najznačajniji objekat te vrste u tom delu zemlje. Pećina se nalazi se na magistralnom putu Šipovo-Kupres, iznad sela Vagan, i izvornog je tipa, nastala je radom vode koja je ponirala.

Posetioci su očarani raskošnim pećinskim nakitom, a naročito je očaravajuća Svečana dvorana, čija čarobna boja igra izaziva divljenje. Pećina se sastoji iz osam celina, i za sada je spremno 120 metara staza kojima turisti mogu da bezbedno šetaju. Pećina ima ukupno 420 metara kanala i prolaza, i ne spada u velike spelelološke komplekse, ali je po atraktivnosti i pećinskom nakitu jedna je od najlepših u Bosni i Hercegovini.

Prema predanju, Vaganska pećina je za vreme Drugog svetskog rata bila utočište partizanima koji su se tu krili od okupatora.

Iz JU Turističke organizacije opštine Šipovo ističu da su veoma zadovoljni posećenošću pećine, imajući u vidu da je celo leto prošlo u adaptaciji za posete i da je njena promocija počela dosta kasno.

Ulaznica za odrasle je pet maraka, što je oko 2.5 evra, dok deca do 12 godina plaćaju dve marke, oko 1 evro. Radnim danom pećinu poseti stotinak turista, vikendom je taj broj dosta veći.

Nova pravila za ulazak u Rumuniju

0

Rumunija je uvela nova ograničenja putovanja u cilju sprečavanja širenja zaraze koju izazova koronavirus nakon što je u ovoj zemlji otkrivena nova varijanta virusa omikron

Nacionalni komitet za vanredne situacije (CNSU) odredio je nova pravila za sve putnike koji ulaze u zemlju, a koja će biti na snazi od 10. decembra do 8. januara sledeće godine.

Svi putnici koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije moraće da poseduju negativan PCR test ne stariji od 48 sati pre ulaska u zemlju čak i ako su u potpunosti vakcinisani. Putnici iz zemalja Evropske unije moraju imati potvrde da su potpuno vakcinisani.

Beogradski restorani u Mišlenovom vodiču

0
Photo: Pixabay/Pexels

U prvom do sada izboru čuvenog vodiča predstavljena je beogradska restoranska gastronomska scena. Mišlenov vodič preporučuje čak 14 restorana srpske prestonice

Mišlenovi inspektori su ocenili restorane u Beogradu kako bi pružili najbolje preporuke ljubiteljima vrhunske hrane širom sveta. U izboru ima čak 14 restorana, i on podrazumeva sve tipove restorana, od restorana u tržnom centru do restorana u najelitnijim delovima grada.

Ovim izborom Beograd postaje odredište koje Mišlen preporučuje zbog svoje ponude bogatih i raznovrsnih gastronomskih iskustava, ističe Gvendal Pulenek, međunarodni direktor Mišlenovog vodiča.

Austrija ukida lockdown, ali ne za sve

0
Beč
Photo: Pixabay/domeckopol

Nevakcinisane osobe ostaće u izolaciji čak i nakon što Austrija u nedelju 12. decembra ukine mere restrikcija za širu javnost, potvrdio je austrijski kancelar Karl Nehamer

Dvonedeljno zatvaranje u Austriji imalo je za cilj da zaustavi svakodnevnan rast broja infekcija koronavirusom koji je bio na zaista rekordnom nivou. Zatvaranje zemlje iliti lockdown podrazumevao je privremeno zatvaranje restorana, barova, pozorišta, muzeja i prodavnica koje nisu neophodne. Bila je moguća samo usluga “za poneti”, a hoteli su bili u potpunosti zatvoreni za turiste.

Nedelju dana pre zatvaranja ljudi koji nisu u potpunosti vakcinisani protiv koronavirusa stavljeni su pod blokadu, njima je bilo zabranjeno da odlaze na sva mesta na kojima se okuplja veći broj ljudi i dozvoljeno im je da napuštaju svoje kuće samo u slučaju odlaska na posao ili u prodavnice po hranu.

Zaključavanje za nevakcinisane ostaje, izjavio je rekao je kancelar Karl Nehamer, potvrdivši da će šire mere restrikcija biti ukinute u nedelju kako je i bilo planirano.

U budućnosti bez mesa u vrhunskim restoranima?

0

Sve popularniji trend da vrhunski restorani u budućnosti NEĆE služiti meso potvrđuje i Rasmus Kofoed,  jedan od najvećih skandinavskih šefova

Restoran Geranium je prvi danski restoran sa tri Mišlenove zvezdice u Kopenhagenu. Njega vodi Rasmus Kofoed, jedan od najvećih skandinavskih šefova koji je odlučio da u potpunosti izbaci meso sa svog menija.

Rasmus Kofoed navodi da je izbacivanje mesa sa novog menija logična odluka i prirodan sled u životu, budući da i sam ne konzumira meso. Meni u restoranu je dugo bio baziran isključivo na povrću, ribi, školjkama i plodovima mora iz netaknutih voda i terena s lokalnih, organskih i biodinamičkih farmi iz Skandinavije.

Trend izbacivanja mesa iz vodećih svetskih restorana se širi globlno, prvi je to učinio šef Daniel Ham iz restorana Eleven Madison Park, a kasnije su to prihvatili šefovi širom sveta.

Kvarner ostvario odlične rezultate

0
Cres Hrvatska
Photo: iStock

Prema podacima koje obezbeđuje sistem eVisitor, na Kvarneru je od početka ove godine do kraja novembra ostvareno 2.3 miliona turističkih dolazaka i više od 15 miliona turističkih noćenja, što je 80% od ostvarenih noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu

Uprkos tome što se nažalost situacija s pandemijom u čitavoj Evropi u zadnjih mesec i više dana pogoršala, Kvarner je uspeo zadržati glas sigurne destinacije. To najbolje pokazuje broj gostiju koji su tokom 11 meseci ove godine boravili na Kvarneru, izjavila je direktorka Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Najviše stranih gostiju je bilo iz Nemačke, zatim slede domaći gosti, zatim gosti iz Slovenije i Austrije. Zabeležen je takođe veliki broj gostiju iz Češke i Poljske. Najpopularnije destinacije među turistima su bile Gorski kotar, Krk, Cresko-lošinjska ostrva, Crikveničko-vinodolska rivijera, Rab, Opatijska rivijera i Rijeka.

Magare u testu

0

Šta dobijete ako u tortilju stavite sve što imate u frižideru, a ne pravite giros?

Burito je prosto rečeno tradicionalno meksičko jelo koje se sastoji od tortilje od pšeničnog brašna sa prilogom. U Meksiku su glavni prilozi meso i pasulj, ali takođe i razno povrće sa najrazličitijim sosevima koji obezbeđuju pravu eksploziju ukusa.

Burito na španskom znači mali magarac, a popularna teorija objašnjava da ime da dolazi od načina na koji su ljudi pakovali pakete koje su magarci nosili na leđima.

Ovaj specijalitet je nastao po svemu sudeći u 19. veku u severnom Meksiku, dok se prvi burito u američkim restoranima pojavio početkom 1920-ih u Los Anđelesu. Osnovna varijanta sadrži meso, povrće, salate, ljute ili kiselkaste prelive i soseve i jede se uglavnom s nogu, kako je i najukusnije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Srbija u Michelin Vodiču

0
Photo: Unsplash

Danas je objavljeno da je MICHELIN Vodič uvrstio Beograd i Srbiju u svoju selekciju, čime se odaje priznanje lokalnoj kulinarskoj sceni i naglašava kvalitet i raznolikost gastronomske ponude naše zemlje

U MICHELIN Vodiču se našlo ukupno 14 prestoničkih restorana, od kojih Iva New Balkan Cusine nosi oznaku „Bib Gourmand“. Ovu oznaku zaslužuju restorani vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac.

Prema uobičajenoj praksi u svim Mišlen destinacijama, odabir restorana u Beogradu obavili su anonimni i nezavisni inspektori, a restorani su vrednovani u skladu sa opštim i ujednačenim kriterijumima MICHELIN Vodiča. Zadatak inspektora je odabir i preporuka  najboljih restorana na svim destinacijama koje su u Mišlenovoj selekciji.

Gwendal Poullenne, internacionalni direktor MICHELIN Vodiča, povodom ulaska Srbije u Michelin porodicu, izjavljuje: „Ovim izborom Beograd postaje odabir Mišlena, što će ubuduće doprineti njegovoj reputaciji kao preporučene destinacije za bogata i raznovrsna gastronomska iskustva. Protekle dve godine bile su teške za ugostiteljski i turistički biznis, a ova prva selekcija Beograda je ujedno i prvi korak ka jačanju lokalne industrije, zato što je potencijal ovde prisutan, sa mladim talentima koji su spremni da zablistaju. Novootkriveni dinamizam i važnost gastronomije za stanovnike Beograda rezultiraju srdačnim i obuhvatnim gastronomskim iskustvima u restoranima, koja želimo da delimo sa našim čitaocima i mi se  radujemo daljem napretku.“

Turistička organizacija Srbije sa velikim zadovoljstvom pozdravlja pozicioniranje Srbije kao gastronomske destinacije na međunarodnoj sceni i ističe njegov značaj za srpski turizam. „Ulazak Srbije na Mišlenovu svetsku gastronomsku mapu potvrđuje kvalitet naše ugostiteljske ponude, koja se na ovaj način izjednačava sa najboljim svetskim gastronomskim destinacijama. Ovo je značajno ne samo za restorane koji u ovoj prvoj selekciji dobijaju Mišlen oznake, već i za celokupnu ugostiteljsku privredu kao podsticaj daljem podizanju kvaliteta u cilju dostizanja visokih standarda i prepoznatljivosti na međunarodnoj sceni. Ulazak u Mišlenov vodič doprinosi podizanju vidljivosti destinacije, a u promotivnom smislu obezbeđuje dodatnu medijsku pažnju i veći broj poseta turista“, kaže mr Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Beogradski restorani koji su svrstani u kategoriju preporučenih su Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište ,Langouste, kao i restoran Bela Reka, koji je posebno prepoznat zbog svoje posvećenosti održivom razvoju i činjenice da su sastojci koji se koriste za pripremu hrane u ovom restoranu potpuno organski i dolaze sa Homoljskih planina.

Helsinki za početnike

0
Helsinki
Photo: iStock

Vratio sam se iz Helsinkija, drugog po redu najsevernijeg glavnog grada na svetu. Znate li bez guglanja koji je prvi? Helsinki je nenormalno sovjetski mračan i hladan, ali me nije nimalo iznenadilo što je na listi pet najpoželjnijih gradova za život na svetu. A evo i utisaka

VEČITA NOĆ
Ako dođete zimi, dan traje abnormalno kratko, svega tri-četiri sata. Probudiš se, ne prerano, a noć je. Pričekaš dan da doručkuješ i onda ti padne noć, a još nisi ni ogladneo za ručak. O večeri više ni ne pomišljaš… Leti je, zapravo obrnuto – dan traje više od 20 sati. Tada valjda pojedu sedam obroka do večere…

KLIMA
Napolju je suludo hladno, bez obzira koliko slojeva debele i tople odeće nabaciš. Prosečna godišnja temperatura ne prelazi 0 stepeni C. Ako zimi šetaš duže od dvadesetak minuta, dlačice u nosu ti se tako smrznu da ih možeš odlomiti. Kad se vratiš u hotel, vršnjak u gaćama ti se tako skupio da moraš provesti desetak minuta u sauni, na barem plus 70, da bi ponovo bio veći makar od prosečnog klitorisa.

JEZIK
Finski jezik zvuči kao da su ga izmislile bebe. “Iki piki tiki viki kiki?”, “Riiii, liki, paka, puki, poki, doki!”, “Kikirakapaka dodokaka, lululu?”, “Fuki, fuki, šlapa papapuki du”. Ovo sam napisao samo kako izgovaraju, a pišu ga još šašavije i obožavaju dupla slova. Recimo, jedna prava reč, na književnom finskom je i „hyppytyynytyydytys“.

ŽIVOT
Uz sve navedeno pomislićete da je Helsinki nekakav pakao u kojem žive ljudi koji su u prošlom životu bili serijske ubice, oni koji su mućkali jogurt ili žvakali jabuke otvorenim ustima. Ali ne, Helsinki je na top listi 10 najboljih glavnih gradova za život na svetu, jer se lokalne vlasti brinu da anuliraju svaku neugodnost. Tokom zime, na primer, zagrevaju granitne ploče postavljene ispod ulica i trotoara, pa su uvek bez snega i leda.

STANDARD
Ljudi koji tu žive kao da su na cene svega u životu, ali i na svoje plate, naprosto u odnosu na sve nas ostale u Evropi dodali na kraju jednu nulu. Prodaju se i kupuju isključivo fensi marke svega, od odeće do tehnike, isključivo dizajnerski predmeti, dizajnerski nameštaj, moderna umetnička dela… Šaneri, outleti, popusti, akcije, sekond hendovi – ništa od toga ne postoji u Helsinkiju. Štaviše, osim ljudi, luksuzno žive i kućni ljubimci, pa imaju i bazene i škole plivanja za pse.

TEHNOLOGIJA
Paradoksalno, jednim od najdigitalnijih gradova na svetu vozi se jako malo Tesli i drugih električnih vozila. Naime, na ovim temperaturama baterije, reći ću vam to na finskom, možete „zakkaačiččitti zazaakkikkituu“! S druge strane, ovde je izmišljen Wolt. Kada ga naručiš za svog psa plivača, po klopu mu u restoran ode robotić u formi malog autonomnog autića i dostavlja mu je do vrata. Robotiću je pritom toplo, jer piči po pločniku ispod kojeg su grejane granitne ploče.

Tekst: Dragan Petric, urednik portala bug.hr

Poslednje objave

Prolećna čarolija počinje u hotelu The Bristol nova oaza mira u srcu prestonice

Otkrijte oazu mira u srcu Beograda: The Bristol Spa

0
U svetu u kome tempo života neprestano ubrzava, sve više tražimo utočište – mesto gde možemo da se isključimo, opustimo i posvetimo sebi. Baš...