27.1 C
Belgrade
utorak, avgust 19, 2025
Naslovna Blog Stranica 266

Najbolji bar na svetu za 2021.

0
Koktel-bar
Photo: Unsplash/ Louis Hansel

Londonski bar Connaught je još jednom poneo laskavu titulu najboljeg bara na svetu, njegov martini bi oduševio i čuvenog agenta 007

U ovom koktel baru možete dobiti najbolja pića na svetu, jer se pripreme i recepti prilagođavaju željama i potrebama gostiju.  Upravo zbog toga, Connaught je proglašen ponovo najboljim barom na svetu od strane The World’s 50 Best Bars.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Connaught (@theconnaught)

Connaught bar se nalazi se u istoimenom hotelu u Londonu, a iza nagrade i priznanja stoji najverovatnije Ago Perone, koktel majstor koji pravi po mnogim stručnajcima najbolji martini na svetu. Njegov martini ne ide kao svaki u šejker na „mućkanje“, već se suptilno promeša i služi sa određenim dodacima koje biraju gosti.

Najinspirativnija virtuelna poseta Korčuli

0
Kod Korčule pronađeno naselje staro 6.500 godina

Ovo ostrvo je jedno od najpoznatijih ostrva u Hrvatskoj, i turisti uvek pronađu razlog da ga posete, to nikad nije bio problem. On nastaje kad treba da ga napuste i vrate se u realnost

Korčula je šesto ostrvo po veličini u Jadranu, i svake godine ga poseti više desetina hiljada turista iz svih krajeva sveta. Korčulu često nazivaju i “zavodljivom kamenom ljepoticom”, gde se u starim zidinama uživa u najboljim delikatesima, domaćem vinu, vrhunskom maslinovom ulju i ostalim specijalitetima.

Za sve one koji nisu uspeli da posete Korčulu, Alen Seretinek je napravio 3D snimke koji bi mogli da inspirišu putnike  da ga posete. Autor je predstavio Korčulu na najbolji mogući način, postoji dnevna i noćna virtuelna šetnja ostrvom, i ne zna se koja je lepša i stimulativnija.

Bosna i Hercegovina prkosi pandemiji?

0

Da li su skijališta i ostali turistički sadržaji u Bosni i Hecegovini neka vrsta masovne imunizacije, i da li to najavljuje kraj pandemije, pitaju se svi strani mediji u svetu i regionu…

U Bosni i Hercegovini još uvek nema i neće izgleda ni biti kovid propusnica. Ta pravila važe za sve ugostiteljske objekte i za ulazak u zatvorene prostore. Vlasti su odustale od primenjivanja pravila VTP, “vakcinisan-testiran-prebolio” koje je trebalo da stupi na snagu 20. decembra. Restorani i kafići su puni gostiju, situacija je kao da se pandemija nija ni desila.

Strani mediji izveštavaju o velikom broju turista na skijalištima. Kako navodi Asošijeted Pres, samo jedan od mnogih medija, hiljade skijaša iz cele zemlje, Balkana i Evropske unije zadovljno je skijalo kroz svež sneg na planinskim obroncima BiH nakon zvaničnog početka sezone 4. decembra.

Od stranih turista se ne traži da pokažu dokaz o vakcinaciji, nedavnom oporavku ili negativnom testu da bi mogli na skijaške staze, u restorane, barove ili ostale zatvorene objekte. Iako su na snazi obaveze za nošenje maski u zatvorenom i socijalno distanciranje, njihova primena i dalje je nasumična, piše novinska agencija Asošijeted Pres.

Iako nadležni smatraju da je epidemiološka situacija stabilna, lekari koji su svaki dan u direktnom kontaktu sa bolesnicima izražavaju veliku zabrinutnost zbog povećanja broja kritičnih pacijenata. Osim toga, procenat vakcinisanih građana je daleko ispod očekivanog broja, trenutno oko 22%. Ovaj broj ostavlja mesta za brigu, ako imamo u vidu da Nemačka ima preko 70% vakcinisanih građana…

Kuvano vino podelilo Sloveniju

0

Zabrana prodaje hrane i pića na adventskim sajmovima u Sloveniji razočarala je ugostitelje ali i sve ljubitelje kuvanog vina koje je integralni i tradicionalni deo te ponude

Zbog pomalo bizarnog tumačenja epidemiološke situacije u Sloveniji je donesena odluka da se na adventskim sajmovima ne prodaje kuvano vino. Na takvim štandovima se okuplja veći broj ljudi, što dovodi do rizika da se koronavirus neometano širi što je recept za katastrofu, stav je vodećeg epidemiologa Mateje Logar.

Na ograđenim adventskim sajmovima posebno su izdvojena mesta za ulaz, gde se kontroliše kovid propusnica, i mesta za izlaz. Posetioci mogu između ostalog kupiti i pečeno kestenje, što je i uzrok podele javnosti.

Kuvano vino se pije u društvu i na jednom mestu, za razliku od pečenog kestena koje se jede u šetnji, ističe Logar. Ovakav stav ne dele gradonačelnik Ljubljane kao ni većina stanovnika, ističići da je ovaj stav stručne javnosti potpuno neosnovan i nelogičan. Posebno je interesantno to što se velika pažnja poklanja gde se bacaju ljuske od kestenja, što je jedna posebna priča koju ne treba komentarisati.

ILTM 2021 – Hrvatska i luksuzni turizam

0
Hrvatska Trogir Split i Dalmacija
Photo: iStock

Hrvatska želi da se strateški kroz kvalitetnu i vrhunsku ponudu profiliše kao luksuzna destinacija kod turista i time zauzme vodeću poziciju u regionu kad je takva vrsta turizma u pitanju

Hrvatska privredna komora je uz podršku Hrvatske turističke zajednice na ovogodišnje izdanje prestižnog kanskog sajma odvela rekordan broj luksuznih hotela, hotelskih grupacija i putničkih agencija specijalizovanih za luksuzni turizam.

Hrvatska je strateški postavila sebi cilj da pored jačanja domaćeg turističkog sektora radi i na jačanju i razvoju segmenta luksuznog turizma. Na prestižnom sajmu ILTM 2021. u Kanu koji se održao od 6. do 9. decembra učestvovali su Hilton Imperial Dubrovnik, A la Carte Travel, Le Meridien Lav Split, Bluesun Hotels & Resorts, Roxanich Wine & Heritage Hotel, Adriatic Concierge, Croatia Luxury Rent, Hotel Park Split i Fenomen Plitvice, Leonidas Travel, Liburnia Riviera Hoteli, Hilton Rijeka Costabella Beach Resort, Royal Hotels and Resort i Grupacija jedinstvenih luksuznih hotela HGK Stories.

Na ovogodišnjem izdanju ILTM sajma predstavilo se 80 zemalja, a preko 5000 posetilaca je imalo priliku da vidi u kom pravcu se razvija turizam, posebno deo koji se odnosi na luksuzni turizam.

Sarajevski ćevap u 10 najboljih na svetu

0

Poznati gastronomsko-turistički vodič TasteAtlas je napravio listu najboljih svetskih delikatesa i specijaliteta koji se obavezno moraju probati, čuveni sarajevski ćevapi su se našli na listi 10 najboljih

Taste atlas objavio je godišnju listu najboljih svetskih jela, na prvom mestu se pomalo neočekivano našao specijalitet iz Meksika, kočinita pibil. Drugo mesto je zauzela brazilska pikanja, a treće mesto je zauzelo poljsko jelo pierogi.

Rang lista je napravljena na osnovu glasova više od 100.000 ljudi, a ćevapi su se našli na visokom 10. mestu po popularnosti. Zanimljivo je reći da se srpska pljeskavica nalazi na 52. mestu.

U Beču rade javne kuće, ne i restorani

0
Photo: Pixabay/jpeter2

U Beču od danas mogu ponovo da počnu sa radom javne kuće, a restorani i hoteliji moraju da čekaju do 20. decembra, što je samo deo brojnih nelogičnosti u odluci o završetku zaključavanja

Predsednica Udruženja hotelijera Austrije Michaela Reitterer izjavila je da je potpuno pogrešna odluka bečkih vlasti da ugostitelji i hotelijeri ostanu nedelju dana duže zatvoreni.

Odlukom gradskih vlasti, od danas se otvaraju ponovo radnje ali i uslužne delatnosti, u šta po vlastima spadaju i bordeli. Ugostitelji će izgleda ponovo morati da čekaju neka srećnija vremena, jer jedno kod njih i hotelijera po svemu sudeći funkcioniše “2G” pravilo.

Pierogi, Poljska na italijanski način

0
Pierogi, Poljska na italijanski način
Photo: Pixabay/MomoKing

Pierogi je specijalitet poljske kuhinje vrlo sličan italijanskim raviolima i spada u omiljena poljska jela. Postoji u slanoj i slatkoj varijanti, može biti sa mesom ili bez njega

Pierogi je punjeno testo, dobilo je naziv od ruske reči za pitu, pirog, i nekadašnja seljačka hrana evoluirala je u jedno od najboljih poljskih jela. Svaka porodica ima svoju verziju punjenja, a sastojci koji se mogu koristiti ograničeni su samo maštom kuvara.

Pierogi, Poljska na italijanski način
Photo: iStock

Pierogi mogu biti slatki, slani ili ljuti, a najčešći se za punjenje koristi sir, luk, mleveno meso, pečurke, krompir i kiseli kupus. Slatke verzije obično uključuju razno bobičasto voće, kao što su jagode ili borovnice. Tradicionalno se služi kada je neka svečanost u pitanju ili kada su praznici kao što je Badnji dan.

Poljska proleterska pica, saznajte više.

Pierogi, Poljska na italijanski način
Photo: iStock

Iako se pierogi prave od 13. veka, ne zna se gde su izvorno nastali, Poljaci, Rumuni, Rusi, Ukrajinci, Litvanci i Slovaci, svi tvrde da su baš oni izmislili pierogi. Danas su pierogi izuzetno popularni u celoj zemlji. Mogu se naći u brojnim radnjama na ulicama, kao ulična utešna i brza hrana.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Portonovi ostvario odlične rezultate

0
Vrhunski tenis na pjeni od mora

U rizortu Portonovi ističu da sa nestrpljenjem očekuju novu turističku sezonu, imajući u vidu zaista odlične turističke rezultate koji su ostvareni ove godine

Ovogodišnji rezultati ohrabruju, postoji sve veće interesovanje sa različitih tržišta, izjavila je menadžerka za marketing i komunikacije u Portonovom Adrijana Husić. Iako je iza njih jedna naporna i neizvesna godina, oni su uspeli da u situaciji koju uslovljavaju epidemiološke mere ostvare iznenađujuće dobre rezultate, kada je u pitanju program iznajmljivanja stanova ali i deo koji se odnosi na kupovinu nekretnina u tom rizortu.

Kako dalje navodi Adrijana Husić, posebno je interesantna činjenica da su imali veliki broj gostiju iz inostranstva, pored onih iz regiona i Crne Gore koji tradicionalno sada već Portonovi prepoznaju kao destinaciju na kojoj mogu da nađu sve ono što im je potrebno za vrhunski provod, bilo da se radi o dnevnim posetama ili dužem boravku u smislu letovanja.

Ono što izdvaja ovaj rizort od ostalih jeste veliki broj organizovanih aktivnosti preko cele godine, pa sadržaja ima za sve uzraste, od zabavnih dečjih i porodičnih do ostalih u kojima mogu uživaju prijatelji u društvu.

Spanać, Oliva i mediteranska idila

0

Na severozapadu Malte, u idiličnom Ankor zalivu, nalazi se jedna od omiljenih skrivenih atrakcija Mediterana, mesto gde jedan mornar uživa u spanaću i druženju sa svojom devojkom Olivom

Selo Svithevn na Malti je poznato kao Popajevo selo, mesto u kom živi čuveni junak iz crtanog filma. Ovo je na veliku žalost svih samo fikcija, on postoji samo u mašti ljudi, ali ovo selo bez obzira na to turisti obožavaju.

Pre više od 30 godina ovaj interesantan zaliv u obliku sidra bio je samo jedna od lepih uvala i plaža Malte, dok nije izabran kao mesto gde će biti sagrađena scenografija za film o čuvenom mornaru Popaju. Film su snimile poznate kuće Dizni i Paramaunt, a danas je taj filmski set turistička atrakciju i muzej na otvorenom.

U selu ima 19 autentičnih kuća u najrazličitijim bojama, a pored toga postoje i brojni muzeji, igraonice, atrakcije namenjene deci, idilična plaža i moguće je organizovati i krstarenja oko ostrva.

Poslednje objave

Prolećna čarolija počinje u hotelu The Bristol nova oaza mira u srcu prestonice

Otkrijte oazu mira u srcu Beograda: The Bristol Spa

0
U svetu u kome tempo života neprestano ubrzava, sve više tražimo utočište – mesto gde možemo da se isključimo, opustimo i posvetimo sebi. Baš...