15.9 C
Belgrade
ponedeljak, maj 5, 2025
Naslovna Blog Stranica 310

Šatorsko jezero, manje poznata Bosna i Hercegovina

0
Šatorsko jezero, manje poznata Bosna i Hercegovina
Photo: Pixabay/jankocuro

Ovo jezero se nalazi na Šator planini, i spada u najlepša jezera u zemlji. Činjenica da je ostalo ispod turističkog radara jeste i njegov glavni adut. Jezero je čisto, divlje i netaknuto

Na Šator planini, u zapadnom delu Bosne i Hercegovine, na oko 1.500 metara nadmorske visine, nalazi je istoimeno jezero. Samo jezero je okruženo brojnim oštrim vrhovima i klisurama, gustim borovim šumama, pa čitav ambijent deluje kao neka epska fantastika minulih vremena.

U toplijem periodu godine, jezero je mesto na kome se okupljaju uglavnom posetioci iz okoline, kako bi uživali u kupanju ili kampovanju. Zimi, jezero bude gotovo uvek zaleđeno, pa je prizor prilično bajkovit, kao izmišljen za romantični vikend ili jednodnevni izlet. U blizini se nalazi i hotel u kom se putnici namernici odmaraju.

Jezero je zbog svoje ledničke prirode izuzetno čisto i bistro, do njega se može doći automobilom, ali je ipak savet da se dođe peške. Društvo će vam sve vreme praviti neverovatno lep krajolik.

U Bosni i Hercegovini se nalazi i najskuplji vodopad na svetu, saznajte više.

Jezero je široko oko 120 a dugačko nešto više od 300 metara, iznad njega se nalazi i staza za planinare koja je popularna kod svih zaljubljenika u aktivan odmor. Ukoliko volite pravu prirodu, Šatorsko jezero je idealno izletište za vas, posebno jer se do njega lako i relativno brzo stiže. Savršena je destinacia za slobodan vikend ili neradan dan.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Italija: Osnovana Akademija za zanatski sladoled

0
Nemci prvi u Evropi po proizvodnji sladoleda
Photo: iStock

Artisan Gelato Academy „Alberto Pica“ je osnovana u cilju poboljšanja i zaštitite zanatlijskog i domaćeg sladoleda, kao i zaštite zanimanja proizvođača sladoleda

Alberto Pica je nova stvarnost u svetu sladoleda, i jedina institucija koja se bavi zanatskim sladoledom. Domaći sladoled, bez obzira na popularnost, nije imao zvaničnu standardizaciju kao proizvod.

U istorijskom trenutku u kom čak i prodaja sladoleda naglo pada, što uzrokuje pad nacionalnog prihoda u proseku za 40% u godini, rad Artisan Gelato akademije može predstavljati važnu prekretnicu. U suštini, zanatski sladoled o kom se toliko govori još uvek nema regulatorno priznanje i bori se da se uspostavi na tržištu.

Među ciljevima Akademije, osim pružanja obuke i praćenja italijanskih kompanija da se zajedno sa njima uključe na tržište, jeste i promovisanje kvalitetnog i dobrog sladoleda.

Akademija, koja trenutno broji 4200 članova, nudi obuku i kuseve za proizvođače sladoleda i za sve one koji žele da to postanu, kao i pomoć kroz demonstracije, degustacije, poslove i prakse.

Najlepša podzemna galerija Slovenije

0
Posebna podzemna galerija Slovenije

Jedna od najlepših pećina Evrope, pa čak i sveta, nalazi se u regionu na samo par sati vožnje od Beograda. Ovaj podzemni biser krije tajnu staru koliko i vreme, i rado će je podeliti sa vama

Postojnska jama se nalazi u Sloveniji, u blizini mesta Postojna. Ova pećina je sačinjena od sistema podzemnih hodnika, rovova, galerija i dvorana dugih preko 20 kilometara.

Pećina je zbog svoje lepote, ali i tajne koju krije u sebi, najposećenija pećina u Evropi. Otkrivena je još 1808. godine, i već naredne je otvorena za turiste. U pećini su 1872. godine postavljene i železničke šine koje i danas služe za razgledanje. Postojnska jama je jedina pećina na svetu u čije rezgledanje turisti odlaze vozom.

Posebna podzemna galerija Slovenije

Pećinski sistem je napravila Pivka, reka ponornica, koja kod ulaza ponire u pećinu a zatim se ponovo javlja u Otoškoj i Crnoj pećini, kao i u Pivka jami. Pećina je dekorisana najrazličitijim pećinskim nakitom, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i  stubovima, ali je pored neverovatne lepote izuzetno bitan i podzemni životinjski svet.

Najbitniji sadržaj pećine je takozvana čovečja ribica, ili kako je u Sloveniji nazivaju mladuče zmaja. Ova endemska vrsta vodozemca živi isključivo u mračnim pećinama, i izuzetno je retka, pa su u Sloveniji izuzetno ponosni na činjenicu da je ona izabrala upravo Postojnsku jamu za svoj dom.

Simbol pećine je veličanstveni stalagmit Dijamant, specifičan po tome što ima neobičnu veličinu, kao i psebnu boju koja osvetljava dvoranu.

Postojnska jama se nalazi oko 50 kilometara od Ljubljane i do nje se stiže vrlo lako, automobilom ili autobusom. Kako bi iskustvo bilo potpuno, u obilazak treba uključiti i predivan Predjamski zamak koji vec 800 godina gordo stoji na ivici stene i čuva stražu.

Ko kaže da Nemačka nema more?

0
Ko kaže da Nemačka nema more

Možda nije toplo i možda nije grčko, ali je ipak slano i ipak je more

Poznato je da Nemci u letnjem periodu uglavnom napuste svoju zemlju i odu na odmor u Italiju, Grčku, Španiju ili Hrvatsku. Međutim, globalna situacija sa koronavirusom ih je naučila da nema potrebe da napuštaju granice svoje zemlje ako žele kvalitetan odmor na plaži.

Ko kaže da Nemačka nema more

Baltičko more je pravo iznenađenje za sve turiste, naročito ako ne očekujete to što vam najsrdačnije nudi. Iako more možda i nije za kupanje tokom cele godine, vreme ume da bude ćudljivo, svaki deo dugih i belih peščanih plaža ipak bude popunjen u toplijim mesecima godine.

Ko kaže da Nemačka nema more

Od maja do septembra more je dovoljno toplo za kupanje, tada su temperature negde u rasponu od 25 do 35 stepeni Celzijusa. Bele peščane plaže prostiru se kilometrima duž obale mora, a tek poneki delovi su pošumljeni, pa plaža deluje potpuno odsečeno od ostatka kopna, i doprinosi osećaju dodatne izolovanosti.

Ko kaže da Nemačka nema more

Plaže su uglavnom peščane, prekrivene su najfinijim belim peskom, a Baltičko more miriše kao Mediteran, najverovatnije zbog vegetacije, u blizini nalaze borovi koji doprinose i zdravlju i aktraktivnosti lokacije. Samo neka od najpoznatijih mesta za odmor i letovanje, a ima ih zaista puno, su Prerov, Rostok, Hidenze, Rigen ili Travemunde. Bilo koja od destinacija da se odabere, neće biti greške.

Ko kaže da Nemačka nema more

Ako vas put ikad povede na tu stranu sveta, sigurno ćete uživati u takvoj strani Nemačke, bićete iznenađeni i kvalitetom plaža, i kvalitetom odmora. Nemačka i nije baš prvi izbor za letovanje, ali nikad se ne zna, možda baš ova zemlja bude nova evropska destinacija za letnji odmor.

Austrija: stanovništvo želi testiranje pre odlaska u kafiće

0
Austrija stanovništvo želi testiranje pre odlaska u kafiće

Većina Austrijanaca želi prvo da se testira, a tek onda da ode na kafu ili pivo sa prijateljima. Hoće li to biti nova realnost i kod nas?

Prema podacima koje je pokazalo istraživanje javnog mnjenja međunarodnog Instituta za tržišna i socijalna istraživanja IMAS u Beču, više od 80% stanovnika Austrije spremno je da se testira pre odlaska u ugostiteljske objekte.

Treba napomenuti da bi za odlazak u hotele 73% stanovnika bilo spremno na prethodno testiranje, dok bi za ostala mesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, uključujući kulturna dešavanja, bioskope ili sportske manifestacije, na testiranje pristalo gotovo 60% stanovništva.

Ovakvo istraživanje je sprovedeno kako bi se utvrdilo mišljenje građana o takozvanom „ulaznom testiranju“ koje se za sada sprovodi prilikom odlaska kod frizera i ostalih uslužnih delatnosti u kojim se dolazi u bliski kontakt sa ostalim ljudima.

Ulazno testiranje je nešto što je planirano da se praktikuje širom Evrope, pa i sveta. Brzi antigenski i slični testovi bi se radili na samom ulazu u restorane i barove, gde bi građani za samo nekoliko minuta znali rezultate.

Lijana Stanković, portparolka Turističke organizacije Srbije

0

Iz iskustva znam da je intervjuisanje novinara pomalo nezgodan zadatak (doduše, sigurno je nezgodnije naslikati slikara ili ne daj bože opljačkati lopova). Međutim, kada naspram sebe imate atraktivnu i elokventnu mladu lavicu kakva je Lijana Stanković, portparolka Turističke organizacije Srbije, minuli rad gubi smisao i formalni razgovor se pretvara u zadovoljstvo. Naravno, toj lakoći je sigurno doprineo i Lijanin izbor kojim je dinamični i pomalo stresan posao u informativnoj televizijskoj redakciji, zamenila poslom u turizmu i tako kao i ja, postala novinar u duši, a turista po opredeljenju

Lijana Stanković, portparolka Turističke organizacije Srbije

TU: Svi mladi lavovi imaju idole. Koju ličnost bi okarakterisali kao vaš poslovni uzor?
LS: Ne volim da se vezujem za jednu ličnost, pa sam se trudila da u novinarstvu u samoj redakciji, pronađem svoje uzore. To su uglavnom bili moji urednici, čija imena ne znače mnogo široj publici, ali su za mene bili veoma važni, jer sam mnogo naučila posmatrajući njihove odluke i preispitujući razloge nekih njihovih postupaka.

TU: Kako izgleda vaš radni dan u ovim uslovima i da li više volite rad u kancelariji ili od kuće?
LS: Mi još uvek radimo u kancelarijama pa sam se potrudila da svoje radne novinarske navike prenesem i na ovaj posao. Dan počinjem uvek prelistavanjem štampe i pregledom pres-klipinga, da bi onda u konsultaciji sa direktorkom napravila dnevni plan rada. Pored toga, svaki radni dan mi je različit, pogotovo u ovim specifičnim uslovima, ali bih ipak posebno istakla novinarske ture po Srbiji koje je organizovao TOS, kada sam se ja našla sa druge strane. U vezi rada od kuće pokušala sam da poštujem svoju rutinu koju ne menjam, ali pošto nisam osoba koja voli da bude dugo na jednom mestu, moram da priznam da mi sve to nije prijalo. Zato bih uvek izabrala mogućnost odlaska u kancelariju, naravno kada to uslovi dozvoljavaju.

TU: A šta je za vas pravi odmor?
LS: Volim faktor iznenađenja, pa sam ranije, pre nego što sam počela da radim ovaj posao, organizaciju putovanja prepuštala drugima i ponašala sam se kao pravi turista. Međutim, u poslednje vreme sam više bila u ulozi putnika, što je moram da priznam zanimljivija opcija, jer zahteva neke druge veštine koje kasnije čine da dobijete više ličnog iskustva sa nekog putovanja, odnosno odmora. Što se tiče samog odmora i slobodnog vremena, moram da napomenem da sam Pančevka koja je nakon mnogo godina podstanarskog života u Beogradu, sada u mogućnosti da mnogo više vremena provodi u rodnom gradu koji ima potpuno drugačiji ritam. Tako sada mnogo više šetam, vozim bicikl, obnavljam svoja poznanstva.

TU: Šta je po vama ono što vas izdvaja od drugih?
LS: Jedna moja drugarica voli da kaže da se ona uvek kaje zbog onoga što nije uradila, a ja zbog onoga što jesam. Veoma sam uporna i ne odustajem od onoga što sam sebi zacrtala i mislim da je to ono što me izdvaja, ne samo u poslu nego i u životu, uopšte. Pored toga istakla bih svoju radoznalost i želju za znanjem, koje uz mogućnost da čovek pocrveni, sve ređe primećujem u svojoj okolini.

TU: Koja je vaša formula uspeha?
LS: Da bi neko uspeo mora da ima snažnu želju, a onda i istrajnost i upornost da te želje ostvari. Međutim, veoma je važno i biti realan, svestan svojih mogućnosti, a isto tako biti spreman da pomeriš svoje granice. Treba učiti kako od saradnika, tako i od slučajnih prolaznika, nepoznatih običnih ljudi. Ukratko, smatram da je neophodno stalno posmatrati svet i izvući najbolje iz situacija koje nam se događaju.
TU: Šta biste poručili kao savet mladim lavovima koji tek dolaze?

LS: Onima koji dolaze bih poručila da nikada ne odustaju, jer ono što ne traže neće nikada ni dobiti. Takođe, moraju biti spremni da prihvate kritiku i da shvate da nema loših pitanja, već samo loših odgovora.

Tekst: Petar Vušurović

Koji su uslovi za putovanja ove godine?

0
Koji su uslovi za putovanja ove godine
Photo: iStock

Ova godina neće biti kao prošla, i već je izvesno da ćemo putovati više, samo ostaje da vidimo gde i pod kojim uslovima

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, izjavio je da će svi uslovi vezani za putovanje naših građana u druge zemlje biti poznati za otprilike mesec dana.

Osim toga, on je istakao da uvođenje kovid pasoša nema saglasnost na svetskom nivou, pa je odgovornost isključivo na zemljama da same odlučuju o načinu organizovanja. Svakoj zemlji je ostavljeno da sama donose odgovarajuć sistem koji može omogućiti bezbedno i brzo putovanje.

Najverovatnije će sve zavisiti od vakcinacije stanovništva, odnosno od uvođenja sertifikata o vakcinaciji. Sve spekulacije oko priznatih vakcina i slično biće definisane međunarodnim protokolom, pa nema razloga za brigu.

Sve zemlje koje do sada prihvataju negativan PCR test bi ubuduće mogle da prihvate sertifikat o vakcinaciji, što bi u velikoj meri olakšalo putovanja i budžet putnika. Za putnike koji nisu vakcinisani iz bilo kog razloga, dogovara se i alternativa u formi brzi antigenskih testova.

Jedno je sigurno, zemlje iz regiona će svakako biti naš izbor, i ova godina će biti prva koja će pokazati sav njihov turistički potencijal.

Kreativno rešenje za distanciranje u restoranima

0
Kreativno rešenje za distanciranje u restoranima

Dominique Bastien je godinama kupovala skijaške gondole koje više nisu bile za upotrebu, i u ovom neobičnom vremenu je odlučila da ih iskoristi na pravi način

Uz stalno menjanje pravila čiji je cilj ograničavanje širenja koronavirusa, restorani, barovi i kafići su bili prisiljeni da u vrlo kratkom vremenu postanu neverovatno prilagodljivi.

Glavni problem kod ugostitelja je rizik od širenja koronavirusa u zatvorenom, pa je tako jedan restoran smislio genijalno rešenje. Menadžment restorana u Koloradu u Sjedinjenim Državama je preuredio stare skijaške gondole u privatne kabine za ručavanje na otvorenom.

Gondole su postavljene na gradskom trgu, gosti imaju privatnost u toploj kabini, i što je još važnije, širenje virusa je svedeno na minimum. Restoran je od tog trenutka postao internet senzacija, a poslovanje se ne samo vratilo na period pre pandemije, već je i naglo skočilo.

Letnja sezona u Grčkoj bez turista iz Srbije?

0

Hoće li ove godine grčke plaže, inače tradicionalno omiljene, ove godine ostati bez turista iz Srbije?

Za predstojeću letnju sezonu turističke agencije u Srbiji turistima uglavnom nude aranžmane u Egiptu i Turskoj, jer je za ulazak u te zemlje neophodan samo negativan PCR test. Grčka je kao destinacija ove godine na margini kod agencija, a interesovanje turista je kao i uvek veliko.

U agencijama postoji ponuda za Grčku, cene apartmana su trenutno na popustu od 10 do 15%, dok se predrezervacije, odnosno obezbeđenje aranžmana naplaćuje još uvek simbolično, od 1.000 dinara do 3.000 dinara. Taj novac će biti vraćen ukoliko letovanje u Grčkoj ne bude moguće. Za sada, masovnih rezervacija kao prethodnih godina nema.

Premijer Grčke je izjavio da će letnje sezone biti, a vlasnici apartmana i hotela počeli su da primaju predrezervacije za narednu turističku sezonu bez naplaćivanja avansa. Udruženja vlasnika apartmana sa severa Grčke konstantno šalje apele vladi da dozvole ulazak turista iz Srbije, i ostaje da se vidi kako će se razvijati globalna epidemiološka situacija koja u osnovi i diktira uslove.

Kako se dalje navodi, vakcina neće biti uslov za ulazak u Grčku, ali će biti neka vrsta olakšice. Međutim, još uvek nema zvaničnih informacija o tome pod kojim uslovima će moći turisti iz Srbije da uđu u ovu zemlju.

Sendviči od 60 evra

0
Sendviči od 60 evra

Čuveni šef je u Londonu otvorio  jedan poseban ugostiteljski objekat. U njemu se prodaju luksuzni sendviči, a cene su prava sitnica

Andrea Zagati, poznati svetski kuvar, otvorio je neobičnan objekat Mr Z’s Luxury Sandwiches u kom služi sendviče koje sam osmišlja. U pitanju su najkvalitetniji sastojci, a cene su takođe neobične. Jedan sendvič košta u proseku 50 funti, oko 60 evra.

Osnovna deviza po kojoj se ovaj šef vodi jeste pristupačan luksuz. Sendvič je nešto što svi jedemo, pa zašto da to iskustvo ne bude podignuto na viši nivo? Najobičniji sendvič košta oko 30 evra, a možete odabrati i skuplje varijante, sa kavijarom i jestivim zlatom na primer.

 

Svi sendviči imaju neka zvučna i poznata imana, a Da Vinči i Posejdon su samo neka od njih. Za pravljenje sendviča Andrea Zagati koristi losos, krastavac, kavijar, najkvalitetnije šunke ili pančete, tartufe i namaze. Kao pecivo, najčešće se upotrebljavaju domaći korasani i najbolja peciva, takođe domaća.

Poslednje objave

Turističko naselje “Slovenska plaža” – Dinamičan početak sezone i modernizacija kapaciteta (1)

Turističko naselje “Slovenska plaža” – Dinamičan početak sezone i modernizacija kapaciteta

0
Turističko naselje „Slovenska plaža“ u Budvi zvanično je otvorilo vrata gostima, čime je i ovogodišnja turistička sezona u ovom jedinstvenom hotelskom kompleksu započela u...