6.8 C
Belgrade
Creda, novembar 19, 2025
Naslovna Blog Stranica 330

Mišlenove zvezdice konačno u Srbiji

0
Mišlenove zvezdice konačno u Srbiji Mišlenov vodič
Photo: Pexels

Srbija je postala deo čuvenog Mišlenovog gastronomskog vodiča, samo je pitanje koji će restoran dobiti ovo najprestižnije kulinarsko priznanje

Restorani mogu dobiti do 3 zvezdice, i kvalitet hrane se ocenjuje u pet kategorija, to su kvalitet upotrebljenih namirnica, majstorstvo ukusa i tehnika kuvanja, ličnost kuvara u kuhinji, odnos cene i ponude, kao i doslednost kvaliteta. Sve to procenjuju i donose konačnu odluku Mišlenovi inspektori.

Sama ceremonija izbora je odložena zbog pandemije koronavirusa i još uvek nije poznato koji restorani u našoj zemlji su dobili ovo priznanje, i za sada se zna da lista sadrži pet restorana, Salon 1905, Magelan, Enso, Langouste i Homa.

Cafe & Pizzeria Ciao

0

Znate za one lokale koji vam od prvog trenutka deluju prijatno i poznato, iako nikada niste kročili u njih? Ili na primer, oni gde svakog trenutka očekujete da neko uzvikne: „Ton – ide, kamera -ide!“, a oko vas nema poznatih glumaca. Složićete se, sve ih je manje i polako postaju endemska vrsta koja uspeva na magičnim mestima poput Dorćola…

Ipak, „Ciao“ je svakako jedan od takvih i to će vam posvedočiti svako ko je kod Duška Tanaskovića uz espreso popio i čašicu razgovora ili se namerio da oseti duh Italije usred beogradske bašte. I, nije to samo zbog dobre kafe ili zbog jednostavne, ali autentično-fantastične italijanske hrane. Pice, paste i piadine pričaju tečni italijanski, a naizgled obične salate i sendviči, takođe imaju taj neki mediteranski šmek koji Ciao i izdvaja od ostalih objekata slične orijentacije.

U stvari, verovatno je „kvaka“ u toj Ciao-atmosferi u kojoj je sve opušteno i polako (osim Duleta koji istovremeno kuva, peva i ide od jednog do drugog gosta), kao i u ljudima koji u Ciao dolaze da uživaju i vide jedni druge, a ne da budu viđeni.

Od sredine juna iz Niša do Tivta avionom

0
Tivat, Green Destinations nagrada
Photo: iStock

Turistička organizacija Tivat je u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore predstavila u Nišu svoju turističku ponudu, ali takođe i ponudu cele Crne Gore

Ovaj događaj, je osim predstavljanja turističkih sadržaja Crne Gore, imao i za cilj najavljivanje direktne avio-linije od Niša do Tivta čije se pokretanje očekuje već sredinom juna.

Podesećamo da je Crna Gora usvojila sve zdravstvene protokole za letnju sezonu, osnovni cilj je zadržavanje dobre epidemiološke situacije, kako bi zemlja bila bezbedna i otvorena za posetioce iz inostranstva, a posebno za turiste iz Srbije.

TO Budva: Cene nikad povoljnije, ulazak slobodan

0
Budva
Photo: iStock

Turistima koji ove godine planiraju letovanje na crnogorskom primorju za ulazak u zemlju neće biti potrebni testovi na koronavirus niti potvrda o vakcinaciji, a u slučaju obolevanja, biće omogućena besplatna zdravstvena nega, saopšteno je prilikom svečanog koktela sa medijima u Novom Sadu, organizovanog u okviru regionalne promotivne kampanje Crne Gore

Direktorka Turističke organizacije opštine Budva Maja Liješević, istakla je da su ovogodišnje cene povoljnije nego ikada.

„Turisti iz Vojvodine i cele Srbije uvek su rado viđeni gosti na budvanskoj rivijeri. Povezuje nas vekovno prijateljstvo, ista kultura, senzibilitet i emocije pre svega. Ove godine smo, možda više nego ikada, spremni za jedno leto druženja i zajedničkog uživanja. Cene su nikada povoljnije, a ulazak u državu potpuno slobodan” – istakla je Maja Liješević.

U ime Nacionalne turističke organizacije Crne Gore prisutne zvanice je pozdravila Ljiljana Čukić, a da su budvanske i crnogorske plaže sređene i spremne da prime goste iz regiona potvrdio je i Blažo Rađenović, predsednik borda direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Novosadski Trg Slobode danas je bio “preplavljen” promotivnim materijalom crnogorskih turističkih destinacija koje su delili mladići i devojke iz “Udruženja Lovćenac” u crnogorskim i paštrovskim nošnjama.

U hotelu “Pupin” u Novom Sadu organizovan je susret budvanske privrede i turističkih agencija iz Vojvodine, nakon čega je usledio svečani koktel u restoranu “Zak” kojem su prisustvovali predstavnici Nacionalne turističke organizacije i lokalnih turističkih organizacija iz Kolašina, Bara, Tivta, Kotora, Pljevlje, Ulcinja, Žabljaka i Podgorice.

Prilikom koktela predstavnicima medijima u okviru nagradne igre su dodeljeni vredni pokloni u vidu aranžmana na crnogorskom primorju.

Slovenija na korak od potpunog otvaranja

0
Slovenija pooštrava uslove ulaska u zemlju
Photo: iStock

U Sloveniji se u poslednjih nekoliko dana beleži dvocifren broj potvrđenih novih infekcija koronavirusom, kao i rekordno nizak procenat pozitivnih testova, pa vlada najavljuje da će od 1. juna ukinuti gotovo sve restriktivne mere

Slovenija bi već za nekoliko dana mogla da ukine najveći deo restriktivnih mera, imajući na umu da ova zemlje polako ulazi u “zelenu” fazu epidemije. Sve je manje zabeleleženih i zaraženih i smrtnih slučajeva, pa se od 1. juna očekuje zadržavanje samo osnovnih epidemioloških mera.

Prema novim podacima, do sada je jednom dozom vakcinisano oko 36% stanovništva, dok je obe primilo oko 19% populacije. Takođe, zbog ukupnog broja od oko 242.000 ljudi koliko je od početka bilo zaraženo koronavirusom, smatra se da je dobar deo ukupne populacije Slovenije uslovno zaštićen.

Najpoželjnija luksuzna destinacija 2021. godine

0
Beč
Photo: Pixabay/domeckopol

Nagrada za najpoželjniju destinaciju 2021. godine koju dodeljuje prestižna organizacija u industriji luksuznog turizma „Traveller Made” pripala je austrijskoj prestonici

Beč je dobio ovo prestižno priznanje pre svega zahvaljujući najboljoj ponudi za luksuzne putnike koja uključuje ekskluzivnost, originalnost i vrhunski kvalitet u svim turističkim segmentima.

Organizacija „Traveller Made” obuhvata oko 450 turističkih agencija i 3.500 organizatora luksuznih putovanja iz 71 zemlje, a na takmičenju „Most Desired Preferred Destination” u samom vrhu osim Beča našli su se Cirih, Japan, Koreja, Novi Zeland i Australija.

Hotel Grand Koper, novi život grada

0

Sa ciljem da začini turističku scenu u Kopru, hotel koji se nalazi u samom centru grada, potpuno je renoviran i otvoriće krajem maja svoja vrata svim ljubiteljima atraktivnog modernog dizajna

Nekadašnji Hotel Koper je preimenovan u Grand Koper, a vlasnici su inspiraciju za obnovu prvenstveno crpili iz same istorije zgrade. Takođe, želja im je da ga  centralna lokacija učini pravim središtem čitave koparske obale – ne samo za goste, već i za sve ostale. Potpuno novi izgled hotela upućuje na prošla vremena, ali ne možemo ga nazvati nostalgičnim, jer nema nagoveštaja retro stila. Zapravo u dizajnu je sve postmoderno i kao takav hotel može postojati samo u sadašnjoj eri. Postmodernizam se može videti u upotrebi modernističkih arhetipova 20. veka (tapiserije, zidne ploče, prostirke i tepisi, simboli razglednica i grafika, itd.), ali prilagođenih našem vremenu.

U ovom hotelu sa četiri zvezdice na raspolaganju je 60 apartmana koji su podeljeni u 8 različitih kategorija, a većinu soba odlikuje prekrasan pogled na more. Hotel će biti posebno interesantan za poslovne goste, kao i parove koji uživaju u izvrsnim gastronomskim iskustvima, jer je kulinarska ponuda uz izuzetnu lokaciju, ono čime se hotel naročito ponosi.

“Capra”, glavni hotelski restoran nudi izvrsna jela još od decembra 2014, ali i danas nastavlja da sledi svoje snove, jer je osoblje  posvećeno stvaranju nezaboravnih kulinarskih doživljaja za sve one koji žive za vrhunsku hranu i koji insistiraju na očaravajućoj atmosferi. Kulinarska zvezda vodilja restorana Capra je svežina namirnica koje dolaze i sa kopna i sa mora, i garantuje potpuno jedinstveno iskustvo, koje može da zainteresuje svakoga. Pored Kapre živi njena mlađa sestra koja se zove “Caprizza”. Ko ne obožava picu? Caprizza je nešto posebno, sastojci su iz Napulja, ali recept za izuzetnu picu znaju samo vlasnici.

Hotel je takođe pogodan za male poslovne događaje i grupe do 30 ljudi. Ako tražite mesto da iznenadite porodicu ili prijatelje, u restoranu Capra ili u klubu na spratu iznad, u privatnijem prostoru, obradovaćete ih nezaboravnim iskustvom. Pored toga hotel može pripremiti i savršenu proslavu venčanja s pogledom na obalu i specijalitetima od morskih plodova.

Kopar, najveći grad Istre poznat je po srednjovekovnim venecijanskim palatama, uvali Škocjan, u kojoj se nalaze stotine ptica, i po bezbrojnim fascinantnim događajima koji se ovde održavaju tokom cele godine, s naglaskom na sportska i kulinarska događanja. Uz strateški položaj hotela u centru grada Kopra, Grand ima privilegiju blizine i drugih lepih destinacija i iskustava, poput Trsta (20 minuta vožnje), Izole (5 minuta vožnje), Portoroža i Pirana (15 minuta vožnje), ergele Lipica (30 minuta vožnje), Škocjanske pećine (20 minuta vožnje) itd.  U svakom slučaju posetioci Kopra će biti očarani istarskim zaleđem koje nudi brojne pešačke i biciklističke staze, ljupka stara sela i prekrasne poglede.

Web adresa: www.grandkoper.com

Noćni barovi i klubovi imaju pravo na državnu pomoć

0

Udruženje noćnih barova i klubova u Srbiji je poručilo da se svi noćni barovi i klubovi čije je poslovanje ozbiljno ugrozila pandemija mogu prijaviti za pomoć države

Iz udruženja je takođe navedeno da se za pomoć se mogu prijaviti isključivo privredni subjekti čija je šifra poslovanja 5630 ili 5610, i to ako su od početka aprila prošle do kraja maja ove godine imali pad prometa za minimum 70%.

Prijava za direktnu i bespovratnu pomoć može se podneti preko javnog poziva objavljenog od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a najavljeno je da će rad noćnih klubova i kafića biti potpuno normalizovan kada procenat vakcinisanih bude iznad polovine ukupnog broja stanovnika.

 

Koje promene mogu da očekuju i hoteli i gosti od ovog leta?

0
Pomoć države hotelijerima
Photo: Pixabay/peterweideman

Ova turistička sezona bi po svemu sudeći trebalo da bude neuporedivo bolja od prethodne, koje u suštini uopšte nije ni bilo. Vlasnici hotela i apartmana za izdavanje nestrpljivo dočekuju goste, i svi moraju da se prilagode novom režimu rada, što očekuje i goste bez izuzetka

Hoteli su objekti koji okupljaju velik broj ljudi, i svi su u međusobnoj interakciji, što i nije baš najpoželjnije, ako se uzme u obzir situacija sa pandemijom koronavirusa. Međutim, odgovornost nije samo na hotelima, odgovornost delimo i svi mi koji u njima boravimo, pa se i od nas očekuje da budemo obazriviji i pažljiviji. Kako navodi portal Biznis Telegraf, i gosti i hoteli mogu da očekuju 4 glavne promene koje su negde već u praksi primenjene, a negde bi tek trebalo da budu sprovedene.

Hoteli moraju da prilagode prostore na način da oni u potpunosti odgovaraju gostima, svi uređaju koji pružaju određene pogodnosti (klima uređaji, prečišćivači vazduha i slični) moraju biti beskontaktni, odosno moraju se kontrolisati bez direktnog dodirivanja. Osim toga, ukrasni predmeti i dekoracija u sobama i ostalim prostorima neće više biti praksa, za sada je minimalizam osnovni princip, kako bi se svaki prostor što bolje i lakše očistio. Postoji veliki broj hotela koji koristi liftove sa glasovnom komandom ili robote koji pomažu u održavanju higijene.

Tradicionalni hotelski bife ili švedski sto biće prošlost, stolovi za sedenje u trpezarijama ili barovima će biti udaljeni jedni od drugih, a svi jelovnici  će biti zasnovani na QR kodu. Prisustvo osoblja za uslugu ili serviranje će biti svedeno na apsolutni minimum.

Digitalizacija će biti osnova svega, posebno kod rezervacija i plaćanja. Osim toga, trend beskontaktnih prijava ili takozvanih “čekiranja” je već prisutan. Novac neće više biti toliko prisutan fizički, sve će biti u formi kartica za beskontaktno plaćanje svih usluga. Takođe, sve više hotela uvodi i digitalne ključeve za sobe. Boravak u hotlima će biti potpuno bezbedan, sa akcentom na što manjoj međusobnoj interakciji i gostiju i zaposlenih.

Hotelijeri i ostali pružaoci sličnih usluga će morati da angažuju menadžere koji se bave čistoćom i higijenom, kako bi povratili poljuljano poverenje gostiju. Oni prave planove i obučavaju zaposlene u odgovarajućim centrima za kontrolu i prevenciju, kako bi sprovodili odobrene postupke čišćenja, sve u cilju što bezbednijeg boravka gostiju, kako bi objekat, bio to hotel ili apartman za izdavanje, bio u skladu sa svim standardima i zahtevima iz oblasti zdravlja.

Koja evropska zemlja je prva postigla kolektivni imunitet?

0
Malta otvara granice 1. juna
Photo: iStock

Malta je vakcinisala 70% punoletnih građana jednom dozom vakcine protiv koronavirusa, što je čini prvom  državom u Evropi koja je postigla takozvani kolektivni imunitet

Ministar zdravlja Malte Kris Fern je potvrdio da je do sada imunizovan veći deo stanovništva prvom dozom vakcine, a da je obe doze vakcine protiv koronavirusa primilo 42% punoletnih građana.

Procenat pozitivnih testova je svega 0,2% dnevno, i trenutno se vakcinišu svi stariji stanovnici od 16 godina, pa će obavezno nošenje maski na otvorenom biti ukinuto 1. jula za one koji su vakcinisani. Malta je, podsećamo, najavila otvaranje granica za turiste 1. juna.

Poslednje objave

Dukley Hotel & Resort

Jesen na moru uz 30% popusta: mir, luksuz i trenuci stvoreni...

0
Jesen na Jadranu ima posebnu čar. Kada letnja vreva utihne, obala postaje mirnija, sunce se zadržava na horizontu duže nego što očekujete, a šum...